Indragosteste-te, face bine la sanatate! Te provoc, spre binele tau, sa te indragostesti! Sau sa te re-indragostesti de jumatatea ta! De ce?

Pentru ca starea de bunastare psihica si fizica pe care o ai atunci cand esti indragostita, nu are egal. Nu trebuie sa confunzi starea de "indragostit" cu cea a celui care iubeste. Euforia, emotia, beatitudinea, bucuria, exaltarea si, in final, energia pozitiva sunt la maximum atunci cand esti indragostita. Starea este consecinta unui amestec special de "ingrediente" - hormoni, endorfine (mediatori chimici ai reactiilor cerebrale), cu efecte euforizante, tonice, totalmente benefice. Experientele psihice prin care trece organismul tau sunt similare cu senzatiile unui copil mic, fiind un fel de intoarcere la origini. De aici vine acel ceva special, cu totul aparte, care insoteste starea celui indragostit. Suntem programati genetic pentru a fi dependenti unul de altul, dependenta concretizata in sentimentele de dragoste, in instincte materne si paterne si in nevoia organica a copilului de a fi aproape de parinti. Pe de alta parte, primavara (aprilie, mai) este un moment ideal pentru un astfel de stimulent emotional, pentru ca intervine in compensarea efectelor trecerii de la rece la cald, a asteniei de primavara, a lipsei de tonus care o insoteste. Beneficii Din punct de vedere psihic, a fi indragostit se traduce printr-o placere interioara, care vine din echilibrul afectiv si dintr-o senzatie de siguranta primara, instinctiva. Totul pleaca de la un hormon - testosteron, prezent si la femei, si la barbati, care stimuleaza dorinta sexuala. Urmeaza explozia de endorfine (supranumiti si "hormonii fericirii" - similari ca efect euforizant si tonifiant cu morfina, dar lipsiti de orice componenta negativa), descarcati din belsug fie si doar atunci cand inima bate mai tare, la gandul celui drag. Efectul - tonus, energie, dorinta de a darui, capacitate crescuta de a intelege, accepta si, nu in ultimul rand, stimularea memoriei. In acest joc intervine si un alt hormon - ocitocina (ca sa vezi ce frumos si armonios este construit organismul uman, iti mai spun ca acest hormon este secretat din belsug de femeile insarcinate in momentul nasterii si in perioada in care acestea alapteaza), care are efecte relaxante, calmante. Ocitocina este considerat hormonul dragostei de lunga durata, al atasamentului sufletesc. Este cel care transforma placerea in dragoste. Din punct de vedere fizic, toata aceasta alchimie a hormonilor are efecte pozitive asupra sistemului cardio-vascular, tonifica inima si stimuleaza metabolismele cerebrale. Memoria functioneaza la maximum, capacitatea de a invata, la fel. Sistemul imunitar profita la randul lui,

in absenta lui. Bunurile comune. tot atatea pretexte pentru stimularea memoriei afective. Declararea bunastarii afective de care te bucuri este un excelent stimul si o demonstratie de incredere in partenerul tau. in localul unde ati mancat prima data impreuna. Pasiunile comune sunt o necesitate si o conditie pentru ca un cuplu sa dureze. este efemera. sau unde i-ai spus ca o sa aveti un copil. Tot la beneficii poate fi trecuta si sclipirea din ochi. unul pe celalalt. Deruleaza ca pe un film momentul. iar inima ta va bate putin mai tare. Undeva. pentru ca nu ai cum sa uiti momentul in care ai primit prima bijuterie in dar de la el sau inelul de logodna. Iar placerea comuna este un inceput pentru redescoperirea emotiilor primare. pentru cinema. Insa putem merge in sens invers . 5. Aminteste-ti ghidusiile pe care le faceati inainte de momentul imortalizat intr-o anume poza. dupa cinci. ca un cuplu.. Emotiile sunt intiparite in mintea ta. Pasiunea pentru literatura. Rememoreaza emotia primei masini sau a primului drum cu masina familiei la munte. cum ajungi sa reactualizezi emotia primei intalniri. si vei zambi in sinea ta la amintiri pe care le stiti doar voi doi. sport. restaurantul vostru. suvenirurile sau obiectele daruite sunt tot atatea cai de a merge in trecut. Iata mai jos un plan in cinci puncte: 1. care corespunde cu starea celui indragostit.efectul fiind un fel de curatenie generala (asa.. sau unde te-a cerut de sotie. ca il iubesti. muzica sau pasiunea pentru a calatori si a colectiona ceva si asa mai departe. Nu poate fi facuta sa dureze. Nu-i asa ca te-ai emotionat putin? 2. in rutina cotidiana? Pasiunea de inceput. zambetul sagalnic de pe fata si chipul luminous Emotii peste timp Marea intrebare este cum faci sa te indragostesti (sau sa te re-indragostesti). 10 sau 15 ani de viata in doi. Recunoasterea voastra sociala. 4. declara celor din jur. ca il pretuiesti. 3. masa voastra. vei simti aroma fanului proaspat cosit. dupa emotiile calde de la inceput. melodia voastra. Locul vostru. este indirect recunoasterea publica a legaturii afective care se subintelege. Pozele. . Nu ai uitat. Asa ca pune mana pe telefon si rezerva o masa. Lauda-ti partenerul. pentru ca mecanismele care o pun in functiune sunt active intervale mici de timp (zile sau saptamani). sunt tot atatea cai de a va regasi departe de cotidianul stresant. eforturile comune au la baza emotie si angajament reciproc.. care v-a imbatat pe amandoi. in memoria olfactiva.. ca primavara).sa reactualizam amintirile si sa retraim emotiile puternice de altadata.

. iti mai spun doar atat: este primavara. si nimic din toate acestea nu are cu adevarat farmec daca nu esti si putin indragostita. Asa ca. miroase a proaspat. e cald. au inflorit copacii. indragosteste-te! ..In plus. pe langa toata pledoaria mea de mai sus.. e soare..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful