Chapter 4 Infancy:Early Learning,Motor Skills And Perceptual Capasities

Refleks  Refleks dan pembangunan kemahiran motor  refleks 1 adalah semula jadi, tindak balas automatik kepada bentuk tertentu stimulasi. Reflexes adalah corak yang paling jelas neonate dianjurkan tingkah laku. Nilai adaptif daripada reflex  Beberapa refleks mempunyai nilai ketahanan. Kepentingan menilai refleks  kebanyakkan refleks yang baru lahir akan hilang selepas 6 bulan bayi itu dilahirkan.  penyelidik percaya ini adalah disebabkan oleh peningkatan beransur-ansur dalam kawalansukarela ke atas tingkah laku sebagai korteks serebrum membangun.  refleks pakar kanak-kanak ujian ini dengan cermat, expecially jika bayi yang baru lahirmempunyai pengalaman trauma kelahiran, kerana refleks boleh mendedahkan kesihatansistem saraf bayi Peringkat  sepanjang hari dan malam, bayi yang baru lahir bergerak masuk dan keluar dari lima negeri kebangkitan, atau ijazah tidur dan terjaga.  antara kelahiran dan 2 tahun, organisasi tidur dan perubahan terjaga sustantially.Penurunan masa tidur jumlah perlahan-lahan purata dua tahun masih memerlukan 12-13 jam sehari.

 Antara 6 hingga 9 bulan, masa tidur semakin berkurang pada waktu siang .  Pertukaran ini disebabkan oleh perkembangan otak, dan juga dipengaruhi oleh persekitaran.  selepas bayi tidur sepanjang malam, mereka terus bangun sekali-sekala.sekitar pertengahan tahun pertama, ramai bayi yang mengalami perubahan dalam rutin categiving,seperti kembali ke tempat kerja ibu.  walaupun negeri keberahian menjadi lebih dianjurkan dengan usia, menonjol perbezaan individu dalam ritma harian wujud yang mempengaruhi sikap ibu bapa terhadap dan interaksi dengan bayi.  Beberapa Seorang bayi tidur untuk jangka waktu yang lama pada usia yang muda, meningkatkan tenaga ibu bapanya berehat mereka mempunyai untuk penjagaan sensitif, responsif. Bayi lain kerap bangun dan menangis sering, dan ibu bapa mereka perlu menumpukan usaha yang hebat untuk menenangkan mereka. Jika ibu bapa tidak berjaya, mereka mungkin rasa bimbang, kurang kompeten dan kurang positif terhadap bayi mereka.  corak kebangkitan juga mempunyai implicants awal untuk kemajuan kognitif.

Tidur  Tidur terdiri daripada sekurang-kurangnya dua peringkat.  Ungkapan "tidur seperti bayi" mungkin tidak bertujuan untuk menghuraikan tidak menentu, atau mata-pantas-pergerakan (REM)tidur, di mana-gelombang aktiviti elektrik otak, diukur dengan EEG, adalah serupa dengan keadaan terjaga.

 Dart mata bawah tudung; kadar jantung, tekanan darah, dan pernafasanyang tidak sekata dan pergerakan badan sedikit berlaku.Sebaliknya, semasa, atau bukan-pesat-matapergerakan (NREM) tidur,badan hampir kaku, dan aktiviti kadar jantung, pernafasan, dan gelombang otak perlahan dan tetap. Pengaruh Budaya  penyelidikan mencadangkan bahawa cosleeping yang berkembang untuk melindungi bayi;kelangsungan hidup dan kesihatan.  Semasa waktu malam, bayi cosleeping menyusu tiga kali lebih lama sebagai bayi yang tidur sahaja. Kerana bayi ilhamkanlah jururawat lebih kerap apabila tidur di sebelah ibu mereka, sesetengahpenyelidik percaya bahawa cosleeping boleh membantu melindungi bayi yang berisikountuk sindrom kematian bayi secara mengejut (SIDS)  bayi mungkin tidak bermimpi, sekurang-kurangnya tidak dengan cara yang sama kita lakukan.  Bayi muda seolah-olah mempunyai keperluan khas untuk rangsangan ini kerana merekamenghabiskan masa yang sedikit dalam keadaan berjaga-jaga, apabila mereka boleh mendapatkan input dari persekitaran.  Oleh sebab kelakuan tidur bayi yang baru lahir biasa dianjurkan dan corak, pemerhatian negeritidur boleh membantu mengenalpasti keabnormalan sistem saraf pusat.  Pada bayi yang menghadapi kecederaan otak atau mengalami trauma kelahiran, mengganggu kitaran tidur REM-NREM sering hadir. Bayi yang menghadapi organisasi tidur yang tidak mungkin akan behaviourally teratur, oleh itu, untuk menghadapi kesukaran pembelajaran dan mengumpul interaksi penjaga yang meningkatkan perkembangan mereka. Susulan pada tahuntahun prasekolah, mereka menunjukkan motor ditangguhkan, kognitifdan perkembangan bahasa.

jenis doa. Semasa minggu selepas lahir. Tangisan bayi adalah merupakan satu rangsangan auditori kompleks yang berbeza dari segi intensiti. yang membantu ibu bapa mengesan bayi mereka dari jauh. dan yang lebih singkat dalam tempoh daripada bayi yang sihat. bayi boleh dikenal pasti oleh "tandatangan" unik vokal jeritan mereka. dari rengekan mesej kesusahan habis-habisan. atau rangsangan yang pedih. keselesaan.Menangis  Menangis adalah cara pertama bahawa bayi berkomunikasi. nyaring. semua bayi mempunyai beberapa tempoh yang cerewet apabila mereka sukar untuk memujuk. Tetapi kebanyakan masa. membantu ibu bapa panduan ke arah puncanya. . Seawal sebagai beberapa minggu pertama. membolehkan ibu bapa tahu bahawa mereka memerlukan makanan.  Bayi muda biasanya menangis kerana keperluan fizikal. bunyi mengejut. tetapi bayi juga boleh menangis sebagai tindak balas kepada perubahan suhu apabila menanggalkan kesemua pakaian. digabungkan dengan pengalaman yang membawa kepada. paling sering kelaparan. dan stimulasi. Tangisan yang Tidak Normal  tangisan bayi menawarkan petunjuk kepada kesusahan sistem saraf pusat.  tangisan bayi otak yang rosak dan orang-orang yang telah mengalami komplikasi dan kelahiran prenatural sering nyaring.

Bayi dapat mengalami dua bentuk asas pembelajaran dan clasical pelaziman operan. nada otot. perubahan negeri. pendedahan bahan pranatal. responsif kepada rangsangan fizikal dan sosial.Berry Brazelton (NABS). penghantaran pramatang.Neonatal Penilaian Tingkah Laku  Yang paling banyak digunakan ujian ini. atau keadaan lain.  Neonatal Intensive Care Unit Network Neurobehavioral Scale (NNNS) ditubuhkan khas untuk merawat bayi yang baru lahir berisiko untuk masalah perkembangan berat lahir yang rendah.  Tidak lama selepas kelahiran. mereka tidak lama lagi boleh menyerupai ekspresi muka dan gerak isyarat orang dewasa. . menilai refleks bayi.  Mereka belajar melalui keutamaan semulajadi mereka untuk rangsangan novel. Skala Penilaian Neonatal Tingkahlaku T. bayi belajar dengan memerhatikan orang lain. Keupayaan pembelajaran  Bayi yang datang ke dunia ini dengan binaan dalam pembelajaran kapasiti yang membolehkan mereka untuk keuntungan sebaik sahaja. dan reaksi lain.

 Bayangkan seorang ibu yang lembut menanda dahi bayi setiap kali dia menyelesaikan turun kepada jururawat bayi.Bayi bantuan klasik mengiktiraf peristiwa-peristiwa yang biasanya berlaku bersama-sama di dunia setiap hari.  Jika pembelajaran telah berlaku. rangsangan neutral kemudian dipanggil rangsangan terlazim (CS). Sebaik sahaja bayi refleksif membuat hubungan diantara dua rangsangan. ibu notis bahawa setiap kali dahi bayi mengusapusap.Pelaziman klasik  Penyaman klasik refleks bayi yang baru lahir boleh membuat bayi muda.Kita tahu bahawa bayi .  Sebelum pembelajaran berlaku. respons (UCR).Ideal. rangsangan tak terlazim (UCS) mesti konsisten menghasilkan refleksif.Hasilnya.Dalam contoh kita.Yang mengusap (rangsangan neutral) telah dipasangkan dengan rasa susu (UCS).Bayi telah klasik dingin. supaya mereka boleh menjangka apa yang berlaku seterusnya. rangsangan susu manis (UCS) menyebabkan menghisap (UCR)  Untuk menghasilkan pembelajaran. Dalam bentuk pembelajaran. alam sekitar menjadi lebih teratur dan boleh diramal.Ibu mengusap-usap dahi bayi setiap tempoh kejururawatan bermula. rangsangan neutral dipasangkan dengan rangsangan yang membawa kepada tindak balas sistem saraf. dia membuat pergerakan menghisap aktif. atau tak terlazim. rangsangan neutral perlu berlaku sebelum UCS. rangsangan neutral yang tidak menyebabkan refleks yang dibentangkan pada kira-kira masa yang sama sebagai UCS. rangsangan baru oleh menghasilkan kelakuan dingin itu sendiri.Tidak lama kemudian. dan sambutan ia boleh menimbulkan dipanggil sambutan dingin (CR). Di sini ialah bagaimana ia berlaku.

tetapi kelakuan mereka tidak mempengaruhi rangsangan yang berlaku. Dalam pelaziman klasik. Ketika lahir. beberapa tindak balas.Bayi cenderung untuk bertindak balas dengan lebih kuat kepada elemen baru yang telah memasuki alam sekitar . Rangsangan yang meningkatkan berlakunya tindak balas dipanggil peneguhan. otak manusia akan tertarik kepada sesuatu yang baru. masa yang cukup. Bayi muda boleh klasik dingin paling mudah apabila perkaitan antara dua rangsangan regulary menemani makanan meningkatkan keupayaan bayi untuk mendapat makanan dan terus hidup( Blass. bayi perbuatan.       telah klasik dingin kerana mengusap dahi di luar memberi makan keadaan (CS) keputusan dalam menghisap (CR). CR akan tidak lagi berlaku. danrangsangan yang mengikuti kelakuan mereka menukar kebarangkalian bahawa tingkah laku akan berlaku lagi. 1984). terhadap alam sekitar. & Steiner. jika ibu berulang kali menanda dahi bayi tanpa memberi dia makan. bayi akan beransur-ansur berhenti menghisap sebagai tindak balas kepada mengusap. tanpa dipasangkan dengan UCS. adalah amat sukar untuk keadaan klasikpada bayi. Jika CS dibentangkan sahaja. Penghapusan rangsangan yang wajar atau membentangkan sesuatu yang tidak menyenangkan untuk mengurangkan berlakunya tindak balas yang dipanggil hukuman. Ganchrow. Sebaliknya. hasil yang dinamakan kepupusan. Dalam pelaziman operan. atau mengendalikan. bayi membina jangkaan tentang peristiwa-peristiwa rangsangandalam persekitaran. seperti takut.Dalam erti kata lain.Sehingga bayi mempunyai kemahiran motor untuk melarikan diri peristiwa yang tidak menyenangkan. mereka tidak mempunyai keperluan biologi untuk membentukpersatuan.

mereka sukar disengaging perhatian darirangsangan  Kajian habituation menunjukkan bahawa bayi mengesan dan ingat rangkaian yang luar biasa luas rangsangan daripada aliran yang sentiasa berubah objek.Rangsangan baru menyebabkan sambutan terbiasa untuk kembali ke paras yang tinggi. .  Mereka penuh perhatian kepada pergerakan objek dan manusia.  Faktor yang menyumbang kepada masa habituation yang panjang: 1.  Habituation merujuk kepada pengurangan secara beransur-ansur dalam kekuatan gerak balas yang disebabkan oleh rangsangan yang berulangulang. pembelajaran bayi tidak sebagai konteks bergantung.mereka. dan peristiwa dalam persekitaran mereka. untuk melatih dan pulih kepada rangsangan visual novel 2. Habituation dan pemulihan terhadap rangsangan visual antara peramal terawal kecerdasan dalam zaman kanak-kanak. remaja. tindakan.peningkatan yang dipanggil pemulihan. Apabila dinilai melalui habituation. kecenderungan yang memastikan bahawa mereka akan terus menambah kepadaasas pengetahuan mereka.sekali ini telah berlaku. dan mereka mengekalkan apaapa maklumat ke atas beberapa minggu. dan dewasa muda.  Habituation telah digunakan untuk menilai pelbagai kapasiti persepsi dan kognitif bayi.  Habituation dan pemulihan membuat pembelajaran lebih berkesan dengan menumpukanperhatian kita pada aspek-aspek alam sekitar kita tahu-kurangnya kira-kira.  Perbezaan individu dalam prestasi habituation bayi mempunyaikepentingan jangka panjang.

 Dengan mengambil dalam sebarang urusan keseluruhan rangsangan yangdiikuti oleh butirbutir yang lebih halus. Meltzoff & Decety.  Neuron cermin api yang sama apabila primat mendengar atau melihat sesuatu tindakan dan apabila ia menjalankan bahawa tindakansendiri.(Meltzoff.  Berbanding dengan bayi yang selalu melawat dan cepat pulih.neuron cermin dipercayai menjadi .  Pengiktifan merupakan salah satu memori. memproses maklumat yang lebih kurang. yang mendasari kapasiti tersebut. akibatnya. 2007.  Berdasarkan Andrew Meltzoff. 2003)  Saintis telah mengenal pasti sel-sel yang khusus dalam bidang motorkorteks serebral dari primat dipanggil neuron cermin.Kapasiti bayi yang baru lahir untuk meniru meliputi gerak isyarat tertentu.  Bayi yang baru lahir ke dunia dengan keupayaan primitif kepada belajarmelalui tiruan. bayi meniru dalam banyak cara yang sama kanak-kanak lebih tua dan orang dewasa lakukan dan dengan secara aktif cuba untuk memadankan pergerakan badan mereka melihat dengan yang mereka merasakan diri mereka membuat. bayi yang"lookers panjang" pada tugas-tugas ini mempunyai kesukaranmengalihkan perhatian mereka dari satu tempat yang lain. Semua bayi mempunyai lakukan menunjukkan sama ada rangsangan baruadalah sama atau serupa dengan sebelumnya. mereka tersekat pada ciri-ciri tertentu kecil dan. yang mendasari tingkah laku pintar di semua peringkat umur. seperti kepala dan pergerakan jari. dan yang telah ditunjukkan dalam banyak kumpulan etnik dan budaya. Habituation dan pemulihan seolah-olah menjadi suatu indeks awal yangberkesan terutamanya kepintaran kerana mereka menilai memori serta kepantasan dan fleksibiliti berfikir.

researshersmendapati bahawa kawasan motor sama korteks celebral telah diaktifkandalam 6-bulan kanak-kanak berumur dan di kalangan orang dewasaapabila mereka memelihara model terlibat dalam kelakuan yang bolehditiru kerana apabila mereka sendiri terlibat dalam tindakan motor. kebolehan sosial yang kompleks.. kawasan motor telah tidak diaktifkan.(Berthental&Longo.neuron cermin.Schulte-Ruther et al.2005.2007) Penemuan otak-pengimejan menyokong cermin-neuron sistem yang berfungsi seawall usia 6 bulan. apabila bayi dan orang dewasa memerhatikan satu objek yangmuncul untuk bergerak dengan sendirinya. termasuk tiruan.    asas biologi pelbagai saling berkaitan. emosi perkongsian tegas dan niat lain pemahaman.( Iocoboni et al. menjalani tempoh lanjutan pembangunan. sukarela masih kontroversi.2007). Dengan menggunakan imitation. penjaga dengan segala sukacitanya bayi yang meniru gerak isyarat muka dan tindakan mereka. tanpa campur tangan manusia. mendapat tahu orang dengan sepadannegeri tingkah laku mereka. Akhirnya. orang dewasa boleh mendapatkan bayi untuk menyatakan tingkah laku yang diingini. Sebagai bayi notis persamaan antara tindakan mereka sendiri dan orang lain.. walaupunmungkin berfungsi ketika lahir. mereka mula belajar tentang diri mereka. Dengan mengetik keupayaan inti bayi untuk meniru. 2007. Pandangan Meltzoff dan Moore imitaion yang baru lahir sebagai kapasiti yang fleksibel.2006) Sebaliknya. yang membantu mendapatkan hubungan bayi dengan ibu bapa untuk permulaan yang baik. bayi meneroka dunia sosial mereka.(Shima& Hiraki.Menggunakan NIROT. .Lepage& Theoret.

seperti merangkak. Pembangunan Motor Halus (Fine Motor Development) mempunyai kaitan dengan pergerakan yang kecil. Kemahiran motor sebagai Sistem yang Dinamik Setiap kemahiran baru adalah berdasarkan faktor-faktor berikut :     Pembangunan sistem saraf pusat Pergerakan kapasiti badan Matlamat yang berada dalam fikiran kanak-kanak Sokongan persekitaran untuk kemahiran Motor sistem yang dinamik dalam tindakan . bermakna dari pusat badan ke luar: kawalan kepala. atau urutan kepala ke ekor. seperti mencapai dan menggenggam. adalah terbukti: kawalan motor kepala datang sebelum kawalan lengan dan kaki. Cephalocaudal trend.Urutan Pembangunan Motor Pembangunan Motor Kasar (Gross Motor Development) merujuk kepada kawalan ke atas tindakan yang membantu bayi di dalam alam sekitar. badan dang lengan sebelum koordinasi tangan dan jari. berdiri dan berjalan. Proximodistal trend.

iaitu menyentuh objek. Apabila bayi mula bertambah baik dalam pergerakan mata yang terlibat dalam mengesan dan menentu pada objek.Penyelidik mendapati bahawa ‘feet first’ adalah kerana sendi pinggul kekangan kaki untuk bergerak kurang bebas daripada bahu kekangan lengan. Ibu bapa dari Negara Kipsigi. mereka jarang mendapat objek tersebut. Kenya menyokong bayi dalam postur tegak dan jarang meletakkan bayi di atas lantai. Bayi yang baru lahir akan berusaha untuk membawa tangan mereka ke dalam penglihatan mereka secara aktif. bunyi dan merasa objek. Fine Motor Development : Mencapai dan Menggenggam Dengan menggenggam benda. dan melihat apa yang berlaku apabila benda dilepaskan. . memusingkan benda. Variasi Budaya dalam Perkembangan Motor Variasi budaya dalam amalan penternakan bayi mempengaruhi perkembangan motor. ini terbukti bahawa bayi tersebut telah bersedia untuk menyelaras tangan dengan mata dalam perbuatan meneroka. mereka seolah-olah untuk mencapai matlamat. ini menyebabkan bayi lebih mudah mengawal pergerakan kakinya. Walaubagaimanapun. bayi mereka biasanya skip merangkak----satu kemahiran motor yang dianggap sebagai penting dalam Negara-negara Barat. tetapi disebabkan kawalan lengan dan tangan yang lemah. Bayi yang baru lahir juga membuat swipes yang dipanggil sebagai prereaching. kea rah objek di hadapan mereka. bayi belajar banyak tentang penglihatan.

bayi sedang membangunkan mata. ‘mencapai’ muncul semula kepada ‘mencapai yang bertujuan’. pergerakan lengan ke hadapan dalam kehadiran mainan berhampiran dan secara beransur-ansur meningkatkan segi ketepatan. Sekitar 7 bulan. kepala dan kawalan bahu yang diperlukan. Dalam tempoh beberapa bulan yang seterusnya. ‘Reaching’ meningkatkan sebagai pendahuluan persepsi kedalaman dan sebagai bayi mendapat kawalan postur badan dan pergerakan lengan dan tangan yang lebih besar. matlamay mereka adalah untuk menyampai objek yang bergerak di hadapan mereka supaya dapat menangkap objek tersebut. Bagi kanak-kanak yang berusia 4 bulan. Apabila berumur 4 bulan. ia boleh memberi tumpuan kepada pelarasan yang lebih kompleks. sebahagian besarnya dikawal oleh proprioception-----perasaan pergerakan dan lokasi di sekitar kami adalah menimbulkan daripada rangsangan dalam badan. bukannya kedua-dua tangan. bayi mengurangkan usaha mereka apabila sesuatu objek bergerak di luar jangkauan mereka. bayi ingin mencapai atau memyentuh objek yang bercahaya dalam kawasan gelap. Apabila penglihatan dibebaskan dari akta asas ‘reaching’. bayi menjadi lebih baik dalam mencapai sesuatu objek yang bergerak .Pembangunan Mencapai dan Menggenggam Pada kira-kira 3 hingga 4 bulan. lengan menjadi lebih berdikari. bayi ingin mancapai satu benda dalam bilik yang gelap ketika mereka mencapai bagaimana mematikan lampu bilik. Pada 5 hingga 6 bulan. Dalam teknik ‘mencapai’ . Sekitar 5 bulan. seperti pergerakan fine-turning untuk menentukan jarak dan bentuk objek. bayi mencapai objek dengan memanjangkan tangan sebelah sahaja.

gantungan yang berpusing-pusing digantung pada crib ----bayi mencapai objek tersebut 6 minggu lebih awal daripada bayi yang tidak diberi apa-apa untuk mencapai. Selepas itu. Kedua-dua tangan bayi akan bermula meneroka objek. apabila bayi telah mengetahui cara menduduk. Kumpulan yang ketiga diberikan rangsangan yang besar-----bumper crib yang bercorak dan berpusing-pusing diaplikasikan pada bayi yang berusia muda -----juga ‘reach’ lebih awal daripada bayi yang tidak dirangsang apa -apa sebelum kajian ini. Ketika bayi menguasai teknik ‘reaching’. Pengalaman dan Mencapai(Reaching) yang Awal Dalam satu kajian yang terkenal. Bayi yang berumur 3 bulan mengubahsuai genggaman mereka mengikut saiz dan bentuk objek. perubahan arah. mereka juga akan menghantar objek dari tanga kiri ke tangan kanan. bayi yang menerima rangsangan yang besar dan membuat ‘reaching’ dengan baik mereka sentiasa melihat dan . Sekitar 4 hingga 5 bulan. reka bentuk crib yang mudah.tanpa kira objek tersebut sedang berputar.pada permulaannya. memusing tombol. usul kekok di mana jari penutupan bayi terhadap sawi. Bayi yang berumur 1 tahun telah dapat membuat pilihan antara kismis dan bilah rumput. Bayi pada tahap ini dapat mengambil sesuatu objek dengan satu tangan dan satu tangan lagi akan digunakan untuk mengimbas objek tersebut dengan hujung jari tangan. mereka tidak memerlukan lagi tangan untuk menyeimbangkan badan mereka. lepas itu. ataupun bergerak lebih dekat atau jauh daripada bayi tersebut. Menjelang akhir tahun pertama. mereka mengubah suai genggaman mereka. Namun. Reflex genggaman bagi bayi yang baru lahir digantikan dengan genggaman ulnar. bayi yang telah diinstitusikan diberikan satu jumlah rangsangan visual yang sederhana ----. bayi menggunakan ibu jari dan jari telunjuk untuk menentang dalam genggaman pincer (pencer grasp) yang diselaraskan dengan baik. serta membuka dan munutup kotak kecil. keupayaan untuk memanipulasi objek mengembang dengan laju.

dan teknik ‘reaching’ mereka tidak maju seperti bayi yang menerima rangsangan sederhana tersebut.menangis. . Keputusan ini mengingatkan kita supaya rangsangan yang banyak tidak semestinya cara yang terbaik.

Sebagai contoh. Melalui mendengar. mereka sangat sensitive kepada perasaan sakit. Apa yang membolehkan bayi mudah melihat dengan perasaan mereka. kajian persepsi bayi mendedahkan bahawa cara bayi bersedia secara biologi untuk melihat dunia mereka berdasarkan perasaan mereka. ketegangan otot. tangan berpeluh. . Menyentuh Sentuhan adalah cara asas interaksi antara ibu bapa dengan bayi. ini semua adalah asas kepada pembangunan emosi dan sosial. Yang pertama. seseorang ibu boleh berinteraksi dengan bayi mereka secara mengusap pipi dan tangan bayi mereka. tekanan darah. dan bagamana pembangunan minda dan pengalaman meluaskan kapasiti mereka. tidak menghairankan bahawa sensitiviti menyentuh dikembangkan dengan baik pada peringkat awal.PEMBANGUNAN PERSEPSI DI PERINGKAT AWAL Kesatuan maklumat persepsi dan maklumat motor adalah asas kepada sistem saraf kita. Justeru. dan ini juga penting kepada perkembangan emosi. disebabkan penyentuhan. Kapada bayi yang baru lahir. Bayi biasanya bertindak balas kepada perasaan sakit dengan cara menangis kuat dan nada tinggi. Jika bayi lelaki yang baru lahir berkhanat. Menyentuh membantu perkembangan fizikal peringkat awal. pertuturan dapat dipelajari. kadang-kala anestesia tidak digunakan kerana risiko memberi ubat yang melegakan sakit kepada bayi yang baru lahir. dan setiap domain menyokong pembangunan satu sama lain. Pada permulaan. dan bagaimana persepsi mengembang mengikut umur? Penyelidik telah menyelesaikan kedua-dua masalah ini. Yang kedua. serta peningkatan mendadak dalam kadar jantung. penglihatan dan pendengaran membolehkan kita berinteraksi dengan orang lain. persepsi bayi membantu pembangunan aspek lain.

pilihan bau tertentu telah ditentukan pada masa kelahiran. Makanan yang terbaik untuk membantu pertumbuhan bayi baru lahir adalah susu ibu yang berasa manis. bayi yang baru lahir akan menggenggam payudara satu lagi yang masih ada bau semulajadi. Selepas kelahiran. Melalui bau. Bayi yang baru lahir juga menyentuh untuk menyiasat dunia mereka. Bayi yang di bawah umur 4 bulan lebih gemar bau masin. Pelukan orang dewasa yang lembut mendorong bayi senyum dan bayi akan lebih memberi perhatian kepada muka dewasa tersebut. . Semasa mengandung. ini adalah satu tahap penukaran bahawa mereka sedang bersedia untuk menerima makanan pepejal. Mereka membiasakan diri dengan sesuatu objek dengan cara sentiasa meletakkan sesuatu objek dalam tapak tangan dan mengurangkan menggenggam dan ingin memulihkan objek tersebut kepada objek baru.Sentuhan lembut pula. Kalau sebelah satu payudara telah dibersihkan untuk menghilangkan bau semulajadi. Rasa dan Bau Ekspresi wajah menunjukkan bayi boleh membezakan beberapa bau asas. muka bayi akan menhadap ke dada ibu secara spontan. Ini telah membuktikan bahawa mereka berpandu melalui bau. Bayi yang baru lahir sudah boleh bersedia belajar mengenali bau yang membangkitkan tindak balasnya tanpa kira positif ataupun negatif. dan mula menghisap. cecair amnion adalah kaya dengan rasa dan bau yang berbeza dengan gaya makanan ibu ---. meningkatkan tindak balas positif bayi terhadap alam sekitar.ini adalah pengaruh bau yang terawal kepada bayi. menunjukkan bayi boleh membezakan bentuk objek secara menyentuh.

Pendengaran Walaupun pengaliran untuk bunyi melalui stuktur telinga dan penghantaran maklumat daripada auditori kepada otak kurang berkesan kepada bayi yang baru lahir. Pada hujung tahun pertama. bayi menganalis bunyi dengan menghuraikan polanya. mereka boleh membezakan nada muzik atas dasar variasi dalam corak irama. Dan bayi yang lahir beberapa hari telah boleh membezakan pelbagai pola bunyi : siri nada yang disusun secara menaik berbanding menurun. Persepsi ucapan Bayi muda mendengar lebih banyak ucapan orang berbanding dengan ucapan yang berstruktur serupa. bayi lebih mengemari bunyi kompleks seperti bunyi bising. Antara 4 dan 7 bulan. bayu boleh mengendali melodi yang sama apabila ia dimainkan dalam nada yang berbeza. Sekitar 6 hingga 7 bulan. Selepas satu tahun. Bayi akan menghisap pada puting untuk mendengar rakaman suara ibu mereka berbanding dengan wanita lain dan lebih suka mendengar bahasa ibunda mereka berbanding dengan bahasa asing. tetapi bayi boleh mendengar pelbagai bunyi dan sensitivity ini akan berkembang maju selepas beberapa bulan pada peringkat awal. ucapan dengan 2 suku kata berbanding dengan 3 suku kata. Pada permulaan. Bayi yang 6 hingga 12 bulan membuat perbandingan diskriminasi dalam ucapan manusia. ucapan yang bergembira berbanding dengan ucapan yang berunsur negatif atau emosi negatif. . mereka menunjukkan sense pengungkapan muzik. Dan mereka dapat mengesan apa-apa bunyi bahasa manusia.

Kemudian. merekan bermula ‘screen out’ bunyi yang bukan dalam bahasa ibundanya. bayi melanjutkan sensitivity ini kepada struktur ucapan kepada perkataan individu. mereka memberi satu lagi urutan suku kata yang baru dan ringkas. Apabila mereka mendengar orang lain bercakap. . Mereka seolah-olah mengesan peraturan perkataan yang mudah ----. Sekitar 7 hingga 9 bulan. Dalam satu kajian yang menggunakan perkataan karut( nonsense) . Mereka mula membahagikan aliran ucapan kepada unit perkataan.Selepas tahun pertama. beberapa serupa dengan corak suku kata yang asal. manakala yang lain tidak. Penyelidik menyiarkan urutan suku kata karut yang berterusan. Antara 6 dan 8 bulan. Selepas itu. Penyelidik membuat kajian pada 2 orang bayi yang berumur 8 bulan dan 9 bulan. Bayi juga dapat mengendali urutan perkataan. mereka belajar berfokus kepada variasi bunyi yang bermakna. Melalui menganalisi pola aliran ucapan ----kerap berlaku urutan bunyi -----mereka memperoleh stuktur ucapan yang mereka akan mempelajari maksud kemudian.kapasiti yang akan membantu mereka memikirkan gramma asas bahasa ibunda mereka. Selepas mengekstrak peraturan ini. bayi yang berumur 7 bulan dapat membezakan ABA struktur seperti ‘ga ti ga’ dan ‘li na li’ daripada struktur ABB seperti ‘wo fe fe’ dan ‘ta la la’. Bayi menyimpulkan struktur suku kata dengan cepat : mereka lebih suka mendengar ucapan baru yang mengandungi corak suku kata asal. bayi belajar banyak tentang organisasi bunyi dalam bahasa ibunda mereka. bayi berfokus pada ucapan yang lebih panjang yang lebih susah untuk memikirkan maksudnya. Analisis aliran ucapan Bagaimana bayi memaju dengan pesat dalam melihat struktur bahasa melalui perasaan? Kajian menunjukkan bahawa mereka mempunyai kapasiti pembelajaran statistic yang mengagumkan. bayi menukarkan mereka kepada bunyi nonspeech.

Apabila 4 bulan. dan ketajaman penglihatan mereka. Bagi bayi yang baru lahir. Berbuat demikian menguatkan kedua-dua persediaan kanak-kanak untuk bahasa dan hubungan emosi antara penjaga dan bayi. Walaupun bayi masih tidak boleh melihat dengan jelas. Penglihatan Penglihatan adalah deria yang paling kurang dikembangkan bagi bayi yang baru lahir. Sistem visual berkembang pesat selama beberapa bulan peringkat awal. Kedua-dua struktur visual mata dan otak belum terbentuk sepenuhnya. . bayi menyedari objek yang berada di jarak jauh 20 kaki adalah lebih kurang dengan dewasa menyedari objek yang berada di 600 kaki jauh. Sekitar 2 bulan. Tambahan pula. tetapi juga nampak kabur. bayi telah dapat berfokus pada sesuatu objek bermahir sama dengan orang dewasa. bayi tidak dapat melihat dengan jelas jika jarak sangat jauh. mencapai tahap yang hamper bersama dengan orang dewasa. Ketajaman penglihatan meningkat secara stabil. diskriminasi warna juga bersama taraf dengan tahap dewasa.Responsive khas bayi kepada ucapan menggalakkan ibu bapa bercakap dengan bayi mereka. kerana penglihatan bayi telah menjadi lebih jelas dan pengawalan pergerakan mata mereka lebih baik. Berdasarkan keputusan kajian. Kajian telah menunjukkan bahawa imej seperti muka ibu bapa. berbeza dengan dewasa. Pengimbasan dan menjejak telah dimajukan selepas 6 bulan awal. atau kehalusan diskriminasi mereka adalah terhad. tapi bayi meneroka alam sekitar secara aktif dengan cara pengimbasan pada pemandangan menarik dan menjejaki objek bergerak. bayi yang baru lahir tidak dapat menumpukan mata mereka dengan baik. walaupun jarak dekat.

satu sampingan kawasan ‘cetek’ dengan corak checkerboard yang berada di bawah kaca dan satu sampingan ‘dalam’ dengan corak checkerboard yang berada di beberapa kaki bawah kaca. tetapi kebanyakan mereka akan takut kepada kawasan yang ‘dalam’ tersebut. Mereka membuat kesimpulan bahawa pada masa bayi merangkak tersebut. Tebing visual (visual cliff). bayi akan mempelajari lebih banyak tentang kedalaman. otak mencampur kedua-dua imej. Bayi 3 hingga 4 minggu berkelip mata mereka sebagai pertahanan apabila objek bergerak ke arah muka atau akan jatuh pada muka. Persepsi ini amat penting untuk perfahaman tentang susun atur alam sekitar dan untuk membimbing aktiviti motor. . Penyelidik mendapati bahawa bayi yang merangkak akan bersedia melalui kawasan cetek. menunjukkan pada persepsi kedalaman. kebanyakan bayi telah mengetahui cara membezakan dalam dan cetek serta mengelakkan diri daripada menjatuh ke kawasan dalaman. Dalam satu proses yang dikenali sebagai stereopsis. Gerakan merupakan petunjuk kedalaman pertama yang mana sensitif kepada bayi. Petunjuk kedalaman binocular (binocular depth cues) ditimbulkan kerana kedua-dua mata kami mempunyai pandangan yang sedikit berbeza dalam medan penglihatan. direka oleh Eleanor Gibson dan Richard Walk (1960) dan digunakan dalam kajian persepsi kedalaman. Dengan orang atau benda pusing dan bergerak di depan mata mereka.Persepsi Kedalaman (Depth Perception) Keupayaan untuk mengadil jarak jauh objek antara 2 objek atau antara objek dengan orang.covered table yang mempunyai satu platform di tengah kawasan. Tebing visual mengandungi satu Plexiglas.

Sebagai contoh. Apabila bayi mendapati bagaimana mengelakkan menjatuh dalam pelbagai postur dan situasi. Penyelidik menunjukkan bahawa dengan meluas pengalaman setiap hari. perubahan tekstur. dan objek yang bertindihan( di mana objek yang sebahagiannya terlindung daripada objek yang lain dipercahayai lebih jauh). (tekstur yang berhampiran lebih terperinci daripada tekstur yang lebih jauh). Namun kerana kehilangan kawalan postur yang membawa kepada kejatuhan yang berbeza bagi setiap kedudukan badan.ke 4. bayi dapat mengetahui bagaimana menggunakan petunjuk kedalaman untuk mengesan kebahayaan menjatuh. Kajian di man penyelidih mengkaji sama ada bayi menyampai kepada bahagian permukaan imej yang mempunyai petunjuk gambaran mendedahkan bahawa sensitiviti gambaran meningkat dengan ketara di antara 6 dan 7 bulan. bayi yang berpengalaman dalam merangkak akan lebih cemerlang daripada bayi lain yang sama umur tetapi tiada pengalaman dalam aspek mengingati lokasi objek dan mencari objek yang disembunyi.bulan lebih sensitive terhadap petunjuk yang bergarisan surut dan bergaris bersimpangan. Habitution research menunjuk bahawa bayi yang 3. mereka memahami tentang perkembangan kedalaman. . bayi mesti menjalani tahap ini untuk mempelajari setiap postur.Petunjuk kedalaman gambaran di mana artis menngunakannya untuk mereka gambaran yang berdimensi tiga —garisan surut dan garisan persimpangan (sebagaimana yang terdapat dalam gambaran kiub) iaitu yang menghasilkan perspektif illusi. Pengalaman merangkak menggalakkan aspek lain yang mengandungi pemahanan tiga dimensi.

( Banks & Ginsburg. . bayi menjadi lebih sensitive kepada perbandingan dalam corak kompleks dan meluangkan lebih banyak masa untuk melihat padanya. apabila pengesanan finegrained details dimajukan. bayi yang muda tidak dapat menyelesaikan ciri-ciri kecil dalam corak kompleks.Persepsi corak (Pattern Perception) Bayi lebih suka memandang corak daripada stimuli yang kosong. mereka lebih suka corak yang lebih berbeza. Sekiranya bayi lebih sensitif terhadap (yang boleh dipegang) yang berbegai-bagai di antara dua atau lebih corak. Disebabkan penglihatan yang lemah. mereka akan lebih suka corak yang lebih kompleks. Sensitiviti perbandingan. 1961). Sekitar 2 bulan. menerangkan awalan keutamaan corak. Prinsipal umum. Perbandingan dirujuk kepada perbezaan di antara jumlah cahaya dan rantau bersebelahan di sesuatu corak. oleh itu mereka lebih gemar melihat pada checkerboard yang besar dan kasar. Apabila bayi berkembang. 1985). Sensitiviti perbandingan akan menerus memaju ketika peringkat bayi dan kanak-kanak. yang dipanggil sensitiviti perbandingan. (Frantz.

bayi datang untuk memahami agak lewat bahawa terdapat satu dunia objekyang menarik untuk diterokai. meniru.  Sehingga 'sampai bunyi' dicapai. orang dewasa tidak boleh memberikan mereka kaya dengan pendedahan awalkepada objek yang berbunyi.  Motor dan kognitif pembangunan berkait rapat.2000). Kesan ke atas Hubungan Pengasuh-Bayi  Bayi yang melihat buruk mempunyai masalah besar membangkitkan interaksi penjaga merangsang. terutamanya untuk bayi dengan sedikit atau tiada wawasan. bayi dengan kecacatan yang teruk visual tidakbermotivasi untuk bergerak bebas.Kesan ke atas Penerokaan Motor dan Persefahaman Spatial  Bayi dengan kecacatan yang teruk visual mencapai pencapaian motor kasar dan halus beberapa bulan kemudian daripada rakan-rakan mereka dilihat. bayi buta biasanya tentatif dalam gerakan mereka.  Bayi dengan kecacatan yang teruk visual perlu membalas bunyi untuk mengenal pasti di mana objek.  Akibatnya. atau mengambil isyarat sosial bukan lisan.. komunikasi terjejas dalam awal kanak-kanak.  Dalam kajian pemerhatian kanak-kanak buta yang didaftarkan di peringkat prasekolahdengan agemates dilihat.  Oleh kerana bayi yang tidak boleh melihat kesukaran untuk melibatkan diri penjaga mereka.  Mereka tidak dapat membuat hubungan mata.  Apabila seorang kanak-kanak yang cacat penglihatan tidak belajar bagaimana untuk mengambil bahagian dalam interaksi sosial pada peringkat awal. .(Levtzion-Korach et al.  Disebabkan mereka sendiri tidak tertentu ditambah pula dengan perlindungan dan 'kekangan ibu bapa mereka untuk mengelakkan kecederaan. kanak-kanak buta jarang memulakan hubungan dengan rakan sebaya dan guru.

tersenyum muka .  Apabila bayi mengambil dalam semua aspek pola.2001).(Bartrip.Dalam minggu-minggu awal kehidupan.  Kira-kira 2 bulan. terlibat dalam ulangan banyak. imej statik muka manusia dari konfigurasi lain.  Teknik bahawa bayi membantu menjadi sedar surroundins mereka fizikal dan sosial input memuncak deria melalui bunyi menggabungkan dan sentuhan (memegang. asas statik bahawa mereka melihat sempadan yang subjektif yang tidakbenar-benar hadir. (Hayden et al.When corak yang terdedah kepada rangsangan yang dinamik. responsif.Campur Tangan  Ibu bapa.  Menggabungkan Pola Elements..5-bulan kanak-kanak berumur mengesan bahawa muka telah berubah.  Walaupun bayi yang baru lahir bertindak balas terhadap struktur am. seperti mengangguk-angguk ibu.  Kira-kira 3 hingga 4 bulan.&de Schonen. menyentuh. mereka tidak boleh mendiskriminasi yang kompleks. apabila mereka boleh mengimbas rangsangan keseluruhan danmenggabungkan unsurunsur ke dalam keseluruhan tersusun.Around yang bersatu 4 bulan. Persepsi Muka  Kecenderungan Bayi 'untuk mencari struktur dalam rangsangan berpola terpakai untuk menghadapi persepsi.6-minggu kanak-kanak berusia fixate lebih kepada ciriciri dalaman (mulut dan mata) daripada di pinggir.Morton. mereka mengintegrasikan bahagian kedalam whole.  Bayi cepat memohon kecenderungan masing-masing untuk mencari pola untukmenghadapi persepsi. bayi membuat perbezaan halus antara ciri-ciri wajah yang berbeza. mereka sedar dan memilihciri-ciri wajah ibu-ibu mereka.  Pengimbasan Bayi juga berbeza dengan characteristics. atau membawa tangan bayi ke muka orang dewasa manakala bercakap atau menyanyi). guru dan penjaga boleh membantu bayi dengan wawasan yang minimum mengatasi kelewatan pembangunan awal melalui interaksi yang merangsang. bayi bertindak balas terhadap bahagianbahagian yang berasingan pola. facelike. dan secara konsisten memperkukuh itu bayi usaha untuk membuat kenalan.  Apabila penyelidik sedikit mengubah jarak antara mata dan mulut dalam gambar di wajah . mereka begitu baik untuk mengesan organisasidalam corak.2007) .sama kompleks.

duniawisynchrony (untuk penglihatan dan pendengaran). sepertikadar. .  Bahkan bayi yang baru lahir adalah perceivers mengesankan hartanah amodal. objek kerap bergerak masuk dan keluar dari pandangan. bayi yang menguasai pelbagai intermodal hubungan yang luar biasa. bunyi. keamatan. irama. mereka membalas lanjut mengenai bentuk.  Persepsi bentuk sesuatu objek sebagai stabil.As dewasa. warna dan tekstur dan kurang atas kehendaknya. walaupun perubahan dalam bentuk yang diunjurkan pada retina.(Cohen&Cashon. kita membezakan objek daripada persekitarannya dengan melihat bentuk tetap dan tekstur yang seragam dan warna. objek tiga dimensi. dipanggil kemalaran bentuk.  Penyelidikan menunjukkan bahawa bayi menganggap input dari segi sistem deria yang berbeza dengan cara yang bersatu dengan mengesan sifat-sifat deria amodal-maklumatyang tidak khusus kepada modaliti satu tetapi bertindih dua atau lebih sistem deria.Persepsi Objek  Kajian persepsi corak melibatkan hanya rangsangan dua dimensi.2001)  Dalam kehidupan seharian. tempoh. tetapi persekitaran kita adalah terdiri daripada stabil. walaupun perubahan dalam saiz retina yang imejterbukti pada minggu pertama kehidupan. Persepsi Intermodal  Dalam persepsi intermodal. jadi bayi mesti menjejaki kehilangan mereka dan kemunculan semula untuk melihat identiti mereka. dan rasa maklumat oleh perceiving mereka keseluruhannya bersepadu. kita rasa sungai-sungai ini berjalan cahaya. bau.  Sebagai bayi menjadi biasa dengan banyak objek dan boleh mengintegrasikan ciri-ciri yang pelbagai setiap objek ke dalam keseluruhan yang bersatu.  Persepsi Objek Identity.dan tekstur dan bentuk (untuk penglihatan dan sentuhan).  Dalam separuh tahun pertama.  Saiz kemalaran persepsi saiz sesuatu objek sebagai stabil. sentuhan.

persep si warna. Ketajaman  Respons kepada ge  1 bulan penglihatan adalah 20/ rakan.Pembangunan Visual Dalam Usia bayi Umur Ketajaman. memberi tumpu an kepada ciriciri. dengan memberi tumpuan dan pene rokaan Persepsi kedala man Persepsi cor ak Persepsi Objek Lahir.  Lebih suka melihat luk isan yang muda h corak facelike dan pada gambar m uka dengan mata terbuka da n pandanganny a langsung. . Lebih suka yang  besar. ahmuka. Respons untuk memisahkan ba hagianbahagian pola.  Menunjukkan ke Memaparkan kemalaran s aiz dan bentu k. hanan apabila sesu  Mengimbas medan atu  penglihatan dan trek o objek bergerak ke ar bjek bergerak.satu Sebalik nya tinggi. corak ber ani. berkelip perta 600.

perk iraan rangsanga n sama komplek s. Lebih  suka corak deng an butirbutir yang lebih halus. Lebih suka lukisan ko mpleks muka m anusia lain. Lebih suka wanita mu ka lelaki dan leb ih mudah mendisk riminasikan di Menggunaka n gerakan da n susunan ru ang untuk mengenal pasti. Dengan teliti mengimbas ciriciri corak dalam an. alaman binokular. Mula menyedari nya struktur cor ak keseluruhan.     utamaan bagi w ajah-wajah yang menarik lebih ya ng kurang menarik. .  Mengimbas dengan leb ih teliti dan sistematik.2-3 bulan  Mempunyai keupayaan  Bertindak balas  adultlike memberi terhadap isyarat ked tumpuan.

 Mula bertindak balas  terhadap isyarat ked alaman bergambar. 4-5 bulan  Diskriminasi warna adu  Kepekaan kepada is  ltlike. warna dan tekstur untuk mengenal pasti objek. .  6-9 bulan  ketajaman visual meni  Responsif kepada is  ngkatkan berhampiran yarat kedalaman ber kalangan mereka. Semakin bergan tung  kepada maklum at hubungan (se perti jarak antar a ciri-ciri) untuk membezakan m uka. Menganggap se  mpadan subjekti f dalam pola yang muda h. Mengiktiraf dan lebih suka wajah ibu dan membezak an najis orang yang tidak dikenali. Meningkatkan p ada mengesan digunakan be ntuk. melihat lalua n continuos s esuatu objek berger ak tanpa meli hat seluruh la luan.walaup un mereka adal ah sederhana y ang serupa. yarat kedalaman bin okular bertambah baik. Membezakan e mosi positif dari muka ungkapan emosi negatif.

 imbasan medan penglihatan dan trek o bjek bergerak dengan lebih cekap. 10-12 bulan subjektif dari dal am bentuk kompleks. gambar memperbaik i.  Semakin meliha t ekspresi wajah emosi se bagai keseluruh annya bermakn a.  terus bertambah baik pada men gesan bentuk su bjektif: Mengesa n objek biasa ya ngdiwakili oleh l ukisan yang tida k lengkap. .20/20.

 Akibatnya.Memahami Pembangunan Persepsi  Menurut teori pembezaan Gibson '. perkembangan tidak normal dalam satu domain seringmenghalang kemajuan dalam lain-lain. perkataanorder urutan. kita mesti menghidupkan uji kaji semula jadi. Pelucutan awal dan Pengayaan: Apakah peringkat awal tempoh sensitif pembangunan?  Kesan yang kuat pengalaman awal dramatik jelas pada bayi yang kurang kaya. mengesan perkataan.  Untuk berlaku adil.  Atas sebab-sebab etika.  Merangkak dan berjalan menukar cara bayi melihat permukaan curam landai. di mana kanak-kanak menjadi mangsa persekitaran dilucutkan awal yang kemudiannya diperbetulkan.  Pengajian haiwan yang terdedah kepada bentuk-bentuk yang melampau kekurangan deriamemberikan bukti yang cukup bahawa tempoh sensitif wujud. bayi aktif mencari ciri-ciri varian persekitaranorang-orang yang kekal stabil di dunia persepsi yang sentiasa berubah. kita harus ambil perhatian bahawa sesetengah penyelidik percaya bayimelampaui membuat rasa pengalaman dengan mencari ciri-ciri tak berubah dan menemuiaffordances: Mereka juga mengenakan apa-apa makna kepada apa yang mereka anggap. seperti reka bentuk dan wajah-wajah yang kompleks.  Kajian ke atas bayi yang diletakkan di rumah anak yatim yang kemudiannya terdedah kepada penternakan keluarga mengesahkan pentingnya persekitaran yang merangsangfizikal dan sosial bagi pembangunan pyschological. kita tidak boleh sengaja melucutkan beberapa bayi pengalamanpenternakan biasa dan memerhatikan kesan ke atas otak dan kecekapan mereka. membina kategori objek dan peristiwa di alam sekitarnya.  Di kalangan bayi diinstitusikan. bayi menganalisis aliran pertuturan regularities.  Begitu juga.  Sebaliknya. dan dalam kata-kata corak-syllabe tekanan.  Tidak lama kemudian mereka meneroka ciri-ciri dalaman dan notis hubungan yang stabil diantara ciri-ciri. . mereka mengesan corak.rangsangan pelbagai rumah biasa.

RUMUSAN Bayi yang baru lahir yang dianjurkan 1) Terangkan fungsi refleks bayi yang baru lahir. tetapi menghabiskan sebahagian daripada asleep.  kepupusan berlaku apabila CS dibentangkan sahaja masa yang cukup untuk menyebabkan penurunan CR.  Pendingin Operan membantu bayi meneroka dan mengawal persekitaran mereka.  Dalam setiap hari ini bentuk pembelajaran. dan menerangkan perubahan negeri-negeriarousal semasa peringkat awal. bayi tertarik untuk noveltly.  Terganggu NREM kitaran REM-tanda keabnormalan sistem saraf pusat.  Habituation dan pemulihan mendedahkan bahawa kelahiran. dan nilaiyang unik setiap. bayi mengiktiraf peristiwa-peristiwa yang biasanya berlakubersama-sama dalam dunia.  Refleks yang paling ketara bayi yang baru lahir yang dianjurkan corak tingkah laku. sambutan bersyarat (CR). semata-mata boleh menimbulkan maklum balas yang serupa. rangsangan neutraldipasangkan dengan rangsangan tanpa syarat (UCS) yang menghasilkan refleksif. Malangnya. rangsanganyang neutral. yang bolehmenyumbang kepada sindrom kematian bayi secara mengejut (SIDS).  Melalui pendingin klasik.  Sebaik sahaja pembelajaran telahberlaku. bayi banyak dipelihara di dalam kolam yang kurang bernasib baikpersekitaran-sama ada rumah atau institusi yang terus dipengaruhi oleh keadaan yangkurang bernasib baik pada tahun-tahun kanak-kanak mereka. kini dikenali sebagai rangsangan dingin (CS).  Bayi yang baru lahir silih kerap antara lima negeri arousal. 2) Mengapa penilaian tingkah laku neonatal berguna?  Instrumen yang digunakan secara meluas untuk menilai fungsi dianjurkan bayi yang barulahir adalah Skala Penilaian Tingkah Laku neonatal Brazelton (NBAS) 3) Terangkan kapasiti pembelajaran bayi. tindak balas (SBP). . syarat-syarat di bawah mana ia berlaku.Sleep masa mereka terdiri daripada sekurang-kurangnya dua negeri: pergerakan mata pantas (REM) dan bukan pesat pergerakan mata (NREM)tidur. atauunconditoned. menekankan tidur dan menangis.

perubahan apaapa pada peringkat awal. dan pendengaran. kemalaran saiz dan bentuk membantu bayi membina sebuah dunia yangkoheren objek tiga dimensi. menjejaki dan persepsi warnameningkatkan pesat. corak dan persepsi objek. rasa. Prereaching bayi yang baru lahir yang buruk diselaraskan akhirnya jatuh. bayi mencapai dengan kaki mereka sebelum sampaidengan tangan mereka. genggam ulnar kekok menjadi yang genggam pincer diselaraskan dengan baik.For beberapa dramatik. ketajaman penglihatan.  Bayi yang baru lahir amat sensitif kepada sentuhan dan kesakitan. kebolehan memberi tumpuan. bau.Motor Pembangunan Dalam Usia bayi 1) Jelaskan kursus perkembangan motor kasar dan halus dalam tempoh dua tahun pertama. dengan bayi pramatangdan lelaki yang menunjukkan reaksi sakit yang lebih kukuh.  Wawasan sense. pengimbasan. 2) Jelaskan pembangunan penglihatan di peringkat awal. dengan penekanan khas padakedalaman. Pembangunan Persepsi Dalam Usia bayi 1) Terangkan mengesan bayi yang baru lahir sentuhan. Secara beransur-ansur. Menurut sistem teori dinamik pembangunan motor.  Akaun sensitiviti kontras bagi pilihan corak awal.  Penyelidikan terawal pada persepsi kedalaman menggunakan tebing visual untuk menyiasat babies'ability untuk membezakan yang mendalam dari permukaan cetek.  Pada kelahiran. baru motor kemahiran membangunkankemahiran yang sedia ada bergabung ke dalam sistem yang semakin kompleks tindakan.  Kapasiti pembelajaran mengesankan statistik Bayi 'membolehkan mereka untuk menganalisis aliran pertuturan untuk corak. .As maju-kurangnya bayi yang baru lahir mata dan pusat penglihatan di dalam otak membangunkan semasa beberapa bulan pertama.     Motor pembangunan mengikut trend cephalocaudal dan proximodistal dengan contohexceptions.bersamasama dengan faktor-faktor yang mempengaruhi. 3)Terangkan kapasiti bayi itu untuk melibatkan diri dalam persepsi intermodal membolehkanmereka untuk melihat input daripada sistem deria yang berbeza dengan cara yang bersatu.

kekuatan.   Kapasiti luar biasa bayi untuk melibatkan diri dalam persepsi intermodal membolehkanmereka untuk melihat input daripada sistem deria yang berbeza dengan cara yang bersatu.Perceptionsatu persepsi yang sentiasa berubah dipandu oleh penemuan affordances-tindakan yangkemungkinan situasi yang menawarkan organisma dengan tertentu keupayaan motor. Pelucutan awal dan Pengayaan: Apakah Usia bayi Tempoh Sensitif Pembangunan? 1) Bagaimana penyelidikan ke atas serba kekurangan dan pengayaan awal memberi penerangan tentang persoalan sama ada peringkat awal adalah satu tempoh yang sensitifpembangunan?  Bukti bahawa peringkat awal adalah satu tempoh yang sensitif berasal dari uji kaji semula jadi pada kanak-kanak yang dilahirkan dengan katarak dalam kedua-dua mata yang kemudiannya telah pembedahan pembetulan. dan synchrony temporal (untuk penglihatan dan pendengaran) dantekstur dan bentuk (untuk penglihatan dan sentuhan). tempoh. seperti kadar. irama. Menurut teori pembezaan. pembangunan persepsi berlaku sebagai bayi aktif memencari semakin halus ciri-ciriorang-orang tak berubah yang kekal stabil dalam world. dan pada bayi yang diletakkan di rumah anak yatim yang kemudian diadaptasikan ke dalam keluarga. Bayi yang baru lahir adalah sensitif kepada sifat-sifat amodal deria. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful