P. 1
Buku Program Perkhemahan 2009

Buku Program Perkhemahan 2009

|Views: 43|Likes:
Published by Putera Firdaus
Program perkhemahan perkhemahan pengakap peringkat sekolah kebangsaan tanjong belanja
Program perkhemahan perkhemahan pengakap peringkat sekolah kebangsaan tanjong belanja

More info:

Categories:Types
Published by: Putera Firdaus on Sep 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/07/2014

pdf

text

original

1.

0 PENDAHULUAN Pergerakan pengakap dan puteri islam adalah satu gerak kerja pendidikan yang dijalankan di luar bilik darjah dan ia bertujuan untuk pengukuhan dan pengayaan pembelajaran secara tidak langsung. Melalui aktiviti kokurikulum murid-murid akan diterapkan dengan nilai bekerjasama, berdikari, berdisiplin, berkepimpinan, daya tahan fizikal dan mental bagi membentuk insan yang seimbang dari segi emosi, rohani, jasmani dan intelektual. Ini adalah bersesuaian dengan falsafah pendidikan negara. Perkhemahan adalah salah satu daripada cabang pendidikan yang dijalankan di luar bilik darjah. Tujuan perkhemahan ini diadakan adalah untuk menguji kecekapan mereka dalam ilmu kepengakapan dan keputeri islaman. Justeru itu, pihak sekolah mengambil inisiatif mengadakan Hari Kokurikulum bagi melengkapkan program pendidikan dan seterusnya memenuhi kalendar tahunan SK Tanjung Belanja. Pelbagai aktiviti dirancang untuk menarik minat murid-murid dalam aktiviti perkhemahan di samping menyampaikan aktiviti pembelajaran secara tidak langsung seperti dalam permainan, pengembaraan dan kebudayaan berpandukan sukatan skim latihan yang baru. 2.0 OBJEKTIF 2.1 memberi pendidikan, pengetahuan, teknik pengisian buku log dan cara lebih berkesan dalam aktiviti perkhemahan mengikut sukatan perkhemahan. 2.2 menyediakan aktiviti menarik minat ahli pengakap dan Puteri Islam berlandaskan Skim Kepengakapan dan Skim Latihan Puteri Islam melalui jurulatih berpengalaman dan fasilitator yang terlatih. 2.3 membuka ruang interaksi di antara guru dengan murid dan murid dengan murid seterusnya bertukar pengalaman dan kemahiran sesama mereka. 2.4 memberi pendedahan awal mengenai aktiviti perkhemahan dan menambah minat bagi menyertai perkhemahan yang akan diadakan di dalam atau di luar sekolah. 3.0 MATLAMAT 3.1 memberi pendidikan seluas mungkin ilmu kepengakapan dan Puteri Islam kepada peserta dengan adanya jurulatih dan fasilitator bertauliah dan mempunyai pengalaman luas. 3.2 memberi pendedahan dan pengalaman aktiviti kokurikulum melalui perkhemahan kepada murid-murid SK Tanjung Belanja. 4.0 KUMPULAN SASARAN Semua murid SK Tanjung Belanja tahap 2 iaitu dari tahun 4 hingga ke tahun 6.

0 SENARAI NAMA PESERTA DAN GURU (Sila rujuk Lampiran 3 10.10.0 SUKATAN Berpandukan Skim Latihan Pengakap Kanak-Kanak dan Puteri Islam 12.5. Setiap peserta dan pemimpin dikehendaki menyediakan pinggan.0 MAKANAN Makanan dan minuman semasa perkhemahan akan disediakan oleh pihak penganjur.2009 Sabtu 01.0 TARIKH HARI KOKURIKULUM 3 Oktober 2010 6. Setiap peserta juga dikehendaki membawa alat tulis secukupnya.2009 SARAPAN PAGI KUDAPAN MINUM PETANG Teh ‘O’ Kopi ‘O’ Cucur udang MAKAN MALAM Nasi putih BBQ SUPPER Teh ‘O’ Nescafe susu Biskut Kopi susu Teh ‘O’ Roti Sandwich Teh susu Mihun Goreng . Berikut adalah cadangan menu.0 TEMPAT Padang SK Tanjung Belanja 7. cawan.11.0 AKTIVITI (Sila rujuk Lampiran 4) 11.0 TENTATIF (Sila rujuk Lampiran 2) 9. sudu dan garpu. TARIKH / HARI Jumaat 31.0 JAWATANKUASA INDUK (Sila rujuk Lampiran 1) 8.

. Semua peserta dan guru adalah tertakluk di bawah peraturan perkhemahan.0 PENUTUP Semoga objektif program Hari Kokurikulum ini dapat dicapai dengan jayanya dan memberi manfaat kepada murid dan guru untuk diaplikasikan dalam pengalaman seharian. Disediakan oleh. 15. diharap aktiviti program ini dapat dijalankan dengan jayanya. Satu tindakan tatatertib akan diambil kepada sesiapa yang mengingkarinya. SK Tanjung Belanja. .13. peti pertolongan cemas dan hadiah akan disediakan oleh pihak sekolah dan jawatankuasa yang terlibat. Pengakap Kanak-Kanak. MOHD JAMIL) Pemimpin. ……………………………….0 UNDANG-UNDANG PERKHEMAHAN Undang-undang pengakap dan Puteri Islam adalah undang-undang perkhemahan. (MOHD FIRDAUS B. Akhir sekali.0 PERALATAN Peralatan perkhemahan.0 SURAT KEBENARAN Pemimpin Pengakap dan Pergerakan Puteri Islam dikehendaki mengeluarkan surat kebenaran waris kepada murid-murid yang terlibat dalam perkhemahan Hari Kokurikulum ini. 14. 16.

NORHAYATI BT RAZALI PN. YAZALI B.J ROZALI B. ROSELY BIN HJ HASSAN CIK ZURIDA BT NGAH ABD RASHID EN ROSELY BIN HAJI HASAN JK KEROHANIAN EN. QAMARUL ARIFIN B. MOHD FIRDAUS BIN MOHD JAMIL JK MAKANAN CIK NORSHALIZA BT KAMAL AZMAN PN. SALMAH BINTI MAIBON (PK KOKU) NAIB PENGERUSI EN ABDUL WAHAB BIN HAMZAH (PK 1) NAIB PENGERUSI 2 EN.LAMPIRAN 1 PENASIHAT CIK HAJAH KHAIRULAINI BT KHAIRUDDIN (GURU BESAR SK TANJUNG BELANJA) PENGERUSI PN. NOORULHUDA BT. NORASMAH BT SAAD PN RAUDHAH NORA BT MD SAAD PN. ABD MALEK CIK GANGGADEWI A/P KANDIAH EN. MOHD SALLEH TN H. SYARINATULLAILI BT ABDUL WAHAB CIK SHALIZA BT MOHD NOOR PN. NORAINI BINTI HARON (PK HEM) KEM KOMANDAN EN. SAFTINA BT SABU EN AHMAD RIDZUAN B. YUSUF (PKPK) SETIAUSAHA PN SYARINATULLAILI BT ABD WAHAB BENDAHARI PN. MOHD NAPIS PN. JAMAAYAH BT HARIRI JK TUGAS KHAS CIK NORNAZAHIAH BT ABDULLAH PN. NORRASHIDAH BT HJ. ABD RAHIM . DIN PN HANIM ANIZA BINTI HUSSIN PN.

SHAMILAH BT ABD KARIM . SYARINATULLAILI BT ABD WAHAB PN. MOHD YAKI B. ZAWAWI EN. YUSOF BIN RE PN.JK KAWALAN MURID CIK SITI HAGRAH BT KHALIN EN.

Semua peserta perlu berjalan di atas block tersebut sehingga ke garisan penamat. Check point ketiga Bisikan Ajaib Guru menyediakan satu pernyataan di dalam kad tugasan. Ahli kumpulan akan beratur dengan lurus.. Beri kumpulan pertama 1 perkataan dan bermula dengan ketua kumpulan. Para peserta tidak boleh memijak tanah atau rumput. Permainan ini diadili dengan ketepatan waktu yang ditunjukkan. Apabila arahan diterima peserta kedua akan terus berlari. Di akhir permainan pemimpin akan menjumlahkan markah-markah untuk menentukan kumpulan mana yang menang. Peserta di hadapan bersedia dengan jarum jam masing-masing. Markah dikira berdasarkan ketepatan maklumat yang disampaikan. Ahli yang terakhir hendaklah menulis maklumat kepada yang diterima di dalam boring pengurusan grafik dan menyerahkan kepada guru bertugas. 1. 1. 3. 2. .AKTIVITI EXPLORACE Check point pertama Permainan Jam 1. 2. 4. bla. 7. Ayat yang dibina mestilah mempunyai perkataan yang telah diberikan. satu ayat akan dibina diikuti dengan ahli yang lain secara lisan. Apabila mendengar dari pemimpin “kurang lima belas minit pukul lima” maka peserta pertama terus lari ke depan dan meletakkan jarum jam. bla. 5. Ketua kumpulan dikehendaki menyampaikan maklumat secara berbisik kepada seorang ahli kumpulannya. 2 pasang jarum jam daripada kertas tebal disediakan oleh guru 2. Kemudian peserta pertama akan kembali semula ke tempat asal dan tiba peserta kedua. Check point kedua Pijak Batu Permainan ini dijalankan dalam bentuk perlumbaan dengan catatan masa. Check point keempat Bla. Ahli kumpulan akan membisikkan maklumat kepada ahli yang lain sehingga kepada ahli yang terakhir. Jikalau salah seorang ahli kumpulan berhenti. 3... kumpulan tersebut keluar. Setiap ayat mestilah berbeza. 6. Setiap ahli mesti menyambung ayat tanpa henti untuk meneruskan permainan. 4. Permainan ini memerlukan semangat kerjasama di antara peserta dan ketua kumpulan. Permainan tamat apabila semua peserta sampai ke penamat dengan memijak batu. 5. Para peserta dibekalkan dengan keeping blok. Ketua kumpulan hendaklah mengingat pernyataan di dalam kad tersebut. 3. Jika berbuat demikian markah akan ditolak.

Rakit saya berlubang. Kaji bahan-bahan yang diberikan. Rakit saya warna merah. Rakit saya diperbuat daripada buluh. Pak Deraman telah memilih beberapa ketua kumpulan dan meminta untuk membawa 10 barang yang sangat penting untuk berpindah ke pusat tersebut.4. Bentangkan atas kertas mahjong Situasi: Kampong Tokua bergegar akibat gempa dalam masa 10 jam. Pusat pemindahan tersebut terletak kira-kira 30 km dan jenis kenderaan yang ada hanyalah basikal. Ulangi langkah 1. Pegawai kerajaan telah dihantar untuk membantu penduduk Kampong Tokua berpindah ke pusat penempatan sementara dengan bantuan Pak Deraman. Saya suka berakit. Berikan alasan setiap pilihan kumpulan kamu 4. lori dan motosikal. Selapas sampai di pusat pemindahan setiap ketu kumpulan diminta menyatakan 10 barang yang mereka bawa dan berikan alasan mengapa mereka memilih barang tersebut • Beras • Garam Senarai barang-barang: • Gula • Air • Ubat nyamuk • Selimut • Pisau • Dapur • Khemah • Pakaian • • • • • • • • • • Sardine Mancis Handset dan charger Lampu suluh Sijil kelahiran Desktop/laptop Cawan dan pingan Motosikal Bekas air Sabun/shampoo . Markah akan diberikan berdasar kepada ayat yang telah dibina.2. Saya benci berakit. Baca cerita yang diberi 2. Nyatakan 10 bahan yang kamu patut bawa ke pusat penempatan sementara 3. Check point kelima GEMPA BUMI Bahan : kertas mahjung dan pen marker Objektif: • Untuk membolehkan peserta menyampai idea dan persetujuan dengan pantas dan cepat • Sebagai latihan untuk menyampaikan idea yang bernas dan pendapat yang relevan Arahan : 1. ketua kampong tersebut. 5.3 dan 4 dengan kumpulan yang lain Cadangan perkataan: • Rakit • Kayak • Memanah • Pondok Contoh ayat: • Rakit Saya ada rakit.

Murid dibekalkan dengan kad-kad cerita. 7. 6. . Murid dikehendaki menyusun kad-kad cerita itu sehingga menjadi sebuah cerita yang lengkap 4. 8. 2. 9. Kad cerita tersebut mempunyai hubung kait antara satu sama lain. Check point 6 Novelis Alasan / kegunaan 1. 10. 4. Markah diberikan berdasarkan susunan cerita yang betul. 3.Barang-barang 1. 3. 5. 2.

.yea. enak hey. aneh. Apa khabar. ooi porengeh. raja dan negara berbudi. huan si. aneh. menurut perintah kami bangga junjung cita-cita pengakap malaysia kami bangga junjung cita-cita pengakap.yea. hello. porengeh. Enak. enak.yea. hello. kita berkumpul di sini di sini. hello. ooi cai celi. enak hey. salam. Cintaku semakin mandalam Selamat Datang Selamat Datang. here we are again Hello. Apa khabar kawanku. selamat datang. Kami pilih PENGAKAP saja.. here we are again Here we are. cai celi. Apa khabar. here we are..yippi yea.. Malam jadi impian. Enak. kita berkumpul salam. Hura hure hero. woh meh cai celi Huan si. huan si. cai celi.. la la la Ngat-ingat itu remember Ingat-ingat itu remember jangan lupa itu don't forget saya sayang awak i love you hanya engkau only you . huan si. huan si. woh meh cai celi Cai celi. saudari La la la . hello. Senang hei. here we are. salam. engeh porengeh Porengeh. Selamat datang kawanku. engeh porengeh Aneh. salam. ooi here we are. enak. bersaudara taat.. ooi Yippi Yea yippi yea. pengakap Malaysia Di sini berkumpul di sini di sini. Siang jadi kenangan. Riang hei. salam.. porengeh.. aneh. Hura hure hero. Di sini senang di sana senang Di sini senang di sana senang Di mana-mana hatiku senang Di sini senang di sana senang Di mana-mana hatiku senang Saudara.. aneh.Lagu rasmi persekutuan pengakap malaysia kami pengakap malaysia harapan nusa dan bangsa berikrar setia pada pertiwi tercinta melatih generasi muda menjadi insan yang berguna persetiaan pengakap teras dipegang bersama menolong orang setia masa menabur bakti di mana sahaja demi tuhan.

gelek Jatuh kaki kiri duduk diam-diam Air pasang malam Surut pukul lima Nyonya bangun pagi siram pokok bunga Pokok bunga melur Tanam tepi kolam Itik bertelur Ayam mengeram Apabila bunga kembang berseri Seekor gajah keluar menari Lenggok ke kanan Hai lenggok ke kiri Jemput seekor lagi Keluar menari Apabila bunga kembang berseri Dua ekor gajah keluar menari Lenggok ke kanan Hai lenggok ke kiri Jemput seekor lagi Keluar menari Apabila bunga kembang berseri Tiga ekor gajah keluar menari Lenggok ke kanan Hai lenggok ke kiri Jemput seekor lagi Keluar menari Apa guna keluh kesah Apa Apa Kita Apa guna keluh kesah guna keluh kesah semua tak pernah bersusah guna keluh kesah There is no reason to be sad There is no reason to be sad We are always happy together There is no reason to be sad Potong Lalang Satu orang budak.gelek.gelek Jatuh punggung kiri duduk diamdiam Angkat kaki kanan gelek..gelek.gelek Jatuh bahu kiri duduk diam-diam Angkat punggung kanan gelek.gelek.gelek.gelek.gelek Jatuh tangan kanan duduk diamdiam Angkat tangan kiri gelek.MUSIM BUNGA Angkat gelek Angkat tangan kanan gelek.gelek.gelek Jatuh kaki kanan duduk diamdiam Angkat kaki kiri gelek.gelek Jatuh tangan kiri duduk diamdiam Angkat bahu kanan gelek.gelek..gelek.gelek Jatuh punggung kanan duduk diam-diam Angkat punggung kiri gelek.pergi potong lalang Satu orang .gelek Jatuh bahu kanan duduk diamdiam Angkat bahu kiri gelek.

Hanya dapat kukenangkan.hemm.Bawa parang sama sabit Pergi potong lalang Dua orang budak... Takkan dapat kulukiskan.hem. Takkan dapat kulupakan.... ERTEMU DAN BERPISAH Bertemu dan berpisah adat manusia biasa Hilang dimata tapi dihati tidak lupa Berdoalah kita agar aman dan sentosa Semoga berjumpa kembali di suatu masa SAYONARA Sayonara sayonara Sampai berjumpa lagi Sayonara sayonara Sampai berjumpa lagi Buat apa susah buat apa susah Susah itu tak ada gunanya Buat apa susah buat apa susah Susah itu tak ada gunanya GEYLANG SI PAKU GEYLANG Geylang si paku geylang Geylang si rama rama Pulang marilah pulang Marilah pulang bersama sama .pergi potong lalang Dua orang satu orang Bawa parang sama sabit Pergi potong lalang ( ulang sampai 10 orang ) Beyake soro-soro Beyake soro-soro Nampake imprimsa Seri-seria randa Yondoyo bayarando Yapena-yapena 2 cincin di jarimu Beri satu tanda mata Tanda mata didunia Tak ku lupa selamanya Perpisahan Takkan dapat ku gambarkan. Hem....

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->