Tugu Negara dibina untuk memperingati jasa perajurit negara yang berjuang bermatimatian untuk menentang musuh. Perbelanjaan untuk membinanya adalah RM1.3 juta. Tugu Pahlawan ini merupakan tugu terbesar di Malaysia. .Tugu Negara dibina pada tahun 1966.

Tinggi tugu ini ialah 15. . Satu daripada patung tersebut memegang bendera Malaysia manakala dua buah patung yang terbaring di bahagian bawah pula melambangkan musuh yang terkorban. Lima buah patung yang berdiri menandakan kejayaan perajurit mengalahkan musuh.54 meter. Tugu ini diperbuat daripada gangsa.Tugu Negara terletak di sebelah Taman Tasik Perdana.

Tugu ini telah direka oleh pengukir terkenal Amerika Syarikat. Idea awal pembinaan tugu ini diusulkan oleh Tuanku Abdul Rahman Putera Al-Haj pada tahun 1960 setelah beliau melawat Tugu Perang Iwojima di Amerika Syarikat.Tugu Peringatan ini dibina bagi mengingatkan kita kepada perwiraperwira yang telah terkorban mempertahankan tanah air semasa peperangan Dunia Pertama dan Kedua. Patung tersebut telah dibuat di Itali dan dihantar khas ke negara kita sebaik sahaja disiapkan . Felix de Weldon.

1. Berapakah ketinggian Tugu Negara? Ketinggian . Di manakah terletaknya Tugu Negara? Tugu Negara terletak 3. Bilakah Tugu Negara dibina? Tugu Negara 2.

4. Apakah tanda lima buah patung yang berdiri pada Tugu Negara tersebut? Lima buah patung 5. Siapakan yang mengusulkan idea pembinaan Tugu Negara ini? Idea pembinaan .