Rancangan Pengajaran Harian Mata Pelajaran Tunjang Cempaka Tajuk Sub tajuk : Pendidikan Jasmani : Kecergasan : Ketangkasan : Lari

tukar arah dan posisi Tahap Tahun Bil. Murid Tarikh Masa : 20 : 27 Okt 2011 : 7.40-8.20 pg. :1 :3

Objektif Psikomotor betul. Kognitif menukar arah. Efektif

: Diakhir pelajaran murid-murid dapat

:

: Bergerak dengan pantas sambil menukar arah dan posisi dengan cara yang : Menerangkan dengan betul teknik semasa berlari pantas sambil : Melakukan aktiviti ini dengan suasana yang harmoni dan menyeronokkan.

Persediaan murid Persediaan guru

: Murid pernah berlari dalam kehidupan mereka. : Skitel, reben, wisel dan pundi kacang. : Bahasa Melayu dan Matematik : Murid boleh membezakan di antara ketangkasan dan pantas.

Mata pelajaran bersepadu Kemahiran berfikir

epan

: Berbincang dengan murid alat yang boleh meningkatkan ketangkasan seseorang.

Fasa/masa Permulaan (5 minit)

Aktiviti -Aktivit soaljawab (kuiz) -Pemeriksaan kesihatan -Pemanasan badan - Permainan carik bulu ayam

Fokus Pembelajaran -Ketepatan masa -Senaman bermula dari kepala hingga ke kaki. -Murid diberi reben seorang Satu. -Murid dibahagi kumpulan A dan B -Kumpulan A cuba

Organisasi

Catatan

-Murid patah ke belakang bila sampai ke skitel di hadapan. Aktiviti 3 .mengambil reben di belakang murid kumpulan B. Perkembangan (30 minit) -Murid berbaris ikut kumpulan. -Murid berlari selang-seli melalui skitel dengan kepantasan dan ketangkasan. -Murid patah ke belakang bila sampai ke skitel akhir. -Murid seterusnya akan melakukan aktiviti tersebut.Bila wisel dibunyikan murid berlari pantas melalui skitel yang diletak secara zipzap. -Bila wisel dibunyikan murid akan berlari. -Murid berbaris ikut kumpulan. -Bila wisel dibunyikan murid berlari pantas melalui skitel yang diletakkan. . -Murid seterusnya akan melakukan aktiviti tersebut. Aktiviti 1 -Lari ulangalik Aktiviti 2 -Lari zip-zap -Murid berbaris ikut kumpulan.

-Lari zip-zap (ambil pundi kacang) Kemuncak/ Penutup (8minit) -Dihujung skitel yang akhir diletakkan pundi kacang. -Murid dalam bulatan akan cuba mengelak bola yang dibaling oleh rakan mereka. -Jika terkena bola murid tersebut akan digantikan dengan rakan yang lain. -Murid mengambil punci kacang tersebut dan berpatah ke belakang secara zipzap. -Murid berjalan bebas perlahanlahan. -Murid seterusnya akan melakukan aktiviti yang sama dan meletakkan semula pundi kacang tersebut. -Pujian diberikan kepada murid. -Beberapa murid akan masuk ke bulatan. -Murid akan membuat bulatan. -Apabila isyarat diberikan murid angkat tangan tinggi dan serentak tarik dan hembus nafas sebanyak 3 kali. -Murid berbincang bersama rakan dan Permainan Kecil -Bola Beracun -Regangan Refleksi (7minit) . -Murid menjawab soalan guru.

Posted by mohd zaki at 03:11 .cuba menjawab soalan guru. -Murid cuba membuat kesimpulan tentang apa yang dipelajari pada hari itu.