P. 1
asas kepimpinan

asas kepimpinan

|Views: 6|Likes:
Published by Noor Arinah Sanip
asas kepimpinan
asas kepimpinan

More info:

Published by: Noor Arinah Sanip on Sep 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/12/2014

pdf

text

original

Isu Kesantunan Guru

Oleh: MOHAMAD FAIZ BIN ABDOL SAMAD NUR SYAHIRAH BINTI ABU BAKAR NOOR ARINAH BINTI SANIP PISMP PEMULIHAN SEMESTER 8

• Merujuk kepada tatacara.KONSEP KESANTUNAN • Perlakuan /tingkahlaku yang mampu menjalinkan hubungan antara satu sama lain yang menjadikan sesuatu pergaulan itu berada dalam keadaan harmoni dan mesra. adat atau kebiasaan yang berlaku dalam masyarakat. • Melibatkan verbal dan nonverbal. .

KESANTUNAN = BIPOLAR BIPOLAR (memiliki hubungan dua hala) Guru dengan murid Guru besar dengan guru Guru dengan guru Guru dengan masyarakat (ibu bapa dll) .

BERBAHASA Cara guru berkomunikasi sama ada dari segi verbal atau nonverbal. Tatacara bertindak/gerak geri guru ketika menghadapi sesuatu dalam situasi tertentu. . fesyen pakaian dan juga solekan.KESANTUNAN TINGKAHLAKU BERPAKAIAN Jenis pakaian yang digunakan.

Gaya berpakaian Amalan: terima kasih Cara duduk Nada & intonasi suara CONTOH KESANTUNAN GURU Gaya berjalan Beramah mesra Senyum Gaya mengajar .

 Menjaga tingkah laku atau imej  Kesan: mewujudkan suasana belajar yang kondusif dan teraputik .KENAPA KESANTUNAN GURU PENTING?  Guru berperanan membina modal insan.  Guru wajib mempamerkan perlakuan yang santun menerusi kata-katanya dan mahir berkomunikasi dengan menggunakan peraturanperaturan berbahasa serta mengawal tingkah lakunya.  Guru sebagai agen pembentuk tingkah laku.

murid kencing berlari” • Institusi pendidikan – Melahirkan guru yang tidak berdaya saing dan berkualiti – Tidak dapat melahirkan generasi yang inovatif – Memberi pengaruh negatif kepada perkembangan prestasi sekolah. rakan sejawat dan masyarakat – Memberikan perspektif negatif masyarakat terhadap profesion keguruan – Dorongan negatif kepada murid • “guru kencing berdiri.IMPLIKASI • Guru – Tidak dihormati oleh murid. .

Rahim. . setiap guru perlu patuh kepada etika profesionalisme. • Bagi menjaga imej profesion. 2007). etika pengajaran. etika tingkah laku dan etika perkhidmatan awam (Abd.KESIMPULAN • Kesantunan bukanlah sesuatu yang dipelajari tetapi merupakan nilai yang perlu ada dalam diri seorang guru sebagai model kepada murid.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->