P. 1
Muhovec Ant Bitka Bathinus

Muhovec Ant Bitka Bathinus

|Views: 4|Likes:
Published by Dragan Roksandić

More info:

Published by: Dragan Roksandić on Sep 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/16/2013

pdf

text

original

2.7.2012.

ANTIČKA BITKA NA BATHINUS FLUMEN 3.VIII.8. g god. p po.Kr.

MOŽE LI SE POPRIŠTE BATHINSKE BITKE SMJESTITI UZ NAŠ BATINSKI POTOK?

1

2.7.2012.

PROBLEM UBIKACIJE
često je prisutan pri rekonstrukciji povijesnih događaja (UBIKACIJA = MJESNOST)

AKO SU SE DOGAĐAJI ZBILI DUBLJE U PROŠLOSTI NJIHOVA JE REKONSTRUKCIJA SLOŽENIJA I NEIZVJESNIJA.

2

3 . U NEDOSTATKU PISANIH VRELA ČAK I NEKI BLIŽI DOGAĐAJI OSTAJU ZASJENJENI MNOGIM NEPOZNANICAMA.2.7. INTERDISCIPLINARNOST JE PRI TOME OD VELIKOG ZNAČENJA A NAJČEŠĆE JE PRESUDNA SPREGA POVJESNIČARA I ARHEOLOGA.2012.

PRIMJER SLUČAJNE INSPIRACIJE UPRAVO JE IDEJA O UBIKACIJI POVIJESNE BITKE NA BATHINUS FLUMEN 3. ALI NE TREBA PODCIJENITI NITI FAKTOR SRETNIH (UGLAVNOM NEOČEKIVANIH) OKOLNOSTI KAO NITI FAKTOR SLUČAJNE INSPIRACIJE INSPIRACIJE.2. 4 .VIII.2012. god. po.Kr.7.8.

7. 5 . ZAHVATIVŠI PODRUČJE JUŽNOG DIJELA NEKADAŠNJEG ILIRIKA (ANTIČKA DALMACIJA) KAO I PODRUČJE PANONIJE (S JEZGROM U SAVSKO‐DRAVSKOM MEĐURJEČJU) VALJA SE PODSJETITI DA SU POČETKOM NOVE ERE RIMLJANI I DALJE BILI ANGAŽIRANI NA POKORAVANJU/CIVILIZIRANJU GERMANSKIH PLEMENA ISTOČNO OD RAJNE I SJEVERNO OD DUNAVA.2. OVA BITKA ULAZI U KONTEKST TZV. po. BATONSKOG RATA (BELLUM BATONIANUM) KOJI SE ODVIJAO OD 6.Kr. god.2012. DO 9.

Kr.2. TIB BERIJE AUG GUST 6 .2012. CAR AUGUST (car od 27. po. – umro 14. ŠTO JE UZELO MAHA I NA PODRUČJU ILIRIKA. pr.7.Kr.) VELIKE JE NADE POLAGAO U SPOSOBNOSTI SVOG USPJEŠNOG VOJSKOVOĐE TIBERIJA (KASNIJEG CARA) KOJI JE VODIO TEŠKE BITKE S MARKOMANIMA U GERMANIJI POTREBE TEŠKIH RATOVANJA DOVELE SU DO POVEĆANJA POREZA I DO POTREBE POJAČANOG (ČESTO I PRISILNOG) NOVAČENJA.

OBZIROM DA SU SE BREUCI PRIDRUŽILI USTANKU. god. ZAPOČEO JE BATONSKI RAT (6. NA PODRUČJU ILIRIKA (POJAM JE POVIJESNO ZNAČAJNO MIJENJAO SVOJ OBUHVAT) UNOVAČENI DESITIJATI OKUPILI SU SE NA NEKOJ LOKACIJI U SREDIŠNJOJ BOSNI (KOD ŽEPČA?) A KAD SU IM SE PRIBLIŽILE RIMSKE POSTROJBE U NAMJERI DA SE UDRUŽE.7. DESITIJATI SU IH NAPALI.Kr.) KOJEG SU VODILI BATON DESITIJATSKI (ILIRSKI) A POTOM I BATON BREUČKI (PANONSKI).2.2012. Baton Desitijatski 7 . po.

punski rat – od 264. – 202. punski rat – od 149. – 146.Kr.2012.Kr. 8 . pr. III.2. II. USTANAK JE POPRIMIO ŠIROKE RAZMJERE NA TADAŠNJEM DALMATINSKOM I PANONSKOM PROSTORU. – 241.7. pr. PA JE I TIBERIJE MORAO DOĆI IZ GERMANIJE SA ZADATKOM DA UGUŠI USTANAK SUVREMENI RIMSKI KRONIČAR VELEJ PATERKUL OPISAO JE BATONSKI RAT KAO NAJTEŽE ISKUŠENJE U RIMSKOM RATOVANJU NAKON PUNSKIH RATOVA I. punski rat – od 218. pr.Kr.

Kr. st. POPUT NPR. po. OD DANAŠNJIH AUTORA KOD NAS TREBA ISTAKNUTI AKADEMIKA MIRKA MARKOVIĆA 9 .7.2012. GAJA SVETONIJA TRANKVILA iz II.2. O TOM SU RATU PISALI I MNOGI DRUGI TADAŠNJI KRONIČARI.

god. DŽINO JE OBUHVATIO DOGAĐAJE U ILIRIKU OD 229.Kr. po. ZNANSTVENIKA SA SVEUČILIŠTA U ADELAIDU (Australia).2. 10 . AKADEMIK M.7.2012. (Prvi rimsko‐ilirski rat i poraz kraljice Teute) PA DO 68. pr. D. god. MARKOVIĆ TAJ JE RAT SPOMENUO I U SVOJOJ KNJIŽICI O HRVATSKOM ZAGORJU BELLUM BATONIANUM DOBIO JE SVOJE MJESTO I U NEDAVNO OBJAVLJENOJ KNJIZI DANIJELA DŽINA. KADA SU SVE RIMSKE VOJNE JEDINICE (stacionirane nakon Batonskog rata) NAPUSTILE PACIFICIRANI ILIRIK.Kr./69.

) NA BATHINUS FLUMEN (prevodi se kao: Bitka na rijeci Bathinus) U BLIZINI MONS CLAUDIUS. ) 11 . MOSLAVAČKE GORE PA DO IVANŠČICE (M. god.VIII.8.2. NAIME. PREKO POŽEŠKE GORE.7.2012. (M Marković).PRVI JE KAPITULIRAO BATON BREUČKI I TO NAKON DRAMATIČNE BITKE (3. UBIKACIJA TOG DOGAĐAJA PREMA RAZNIM SE AUTORIMA SMJEŠTA U ŠIROKOM RASPONU OD FRUŠKE GORE.Kr. po.

ALI I ZA BOSUT (?) DOK M. JČEŠĆE SE VEŽE UZ BATHINUS FLUMEN NAJ DANAŠNJU RIJEKU BOSNU. NEMA RAZLOGA DA SE PRETHODNOM NIZU NE PRIKLJUČI I POTOK BATINA UZ KOJEG ODLIČNO IDE I PLANINA IVANŠČICA (Mons Claudius) 12 .2.2012.7. MARKOVIĆ SPOMINJE MOGUĆNOST DA JE TO RIJEKA BEDNJA.

god. po. Markoviću).2. pa bi ime potoka Batine izvorno značilo BRZICA.2012.8.VIII. odnosno BISTRICA.7. HIPOTEZA RIMSKE RATNE STRATEGIJE PRI ZAVRŠNOJ BITKI NA BATHINUS FLUMEN (3.Kr. Inače. ilirska riječ bat znači brzo (prema M.) 13 .

2012. A DOLINOM KRAPINE PRISTIGLE SU NOVE LEGIJE ŠTO JE DOVELO DO OKRUŽENJA I UNIŠTENJA PANONACA NA SLIVNOM PODRUČJU BATINSKOG POTOKA IZ TOG SMO RAZLOGA POSTAVILI VIDIKOVAC NA LASAČAMA DA SE VIDI POPRIŠTE BITKE NA BATHINUS FLUMEN 14 .7.2. RIMSKE LEGIJE POTISNULE SU PANONCE DOLINOM POTOKA BEDENICE OD KOMINA PREMA IVANŠČICI.

15 .7.2.2012.

TU JE I PLOČA SA SAŽETIM OPISOM DOGAĐAJA 16 .2.2012.7.

2012. u smislu: caput viarum = cestovno ishodište (prema istoku) 17 . II.7. pr. A TU JE I SMJEROKAZ S NAZNAKOM: • 12 PLANINSKIH VRHOVA i • 12 ANTIČKIH TOPONIMA Glavne ceste i naselja na sjevernom Jadran u rimsko doba Bathinus flumen Veliko je bilo značenje AKVILEJE još od 80‐ih god.Kr. st.2.

god. po. god.7.) KOD ANDETRIJA (prevladava ubikacija GORNJI MUĆ) KOJI JE BIO SJEDIŠTE ILIRSKIH DELMATA U RUJNU ISTE GODINE (RUJAN.Kr.2012.) RIMLJANIMA SE U GERMANIJI DOGODIO TOTALNI MASAKR U TEUTOBURŠKOJ ŠUMI (HERULI POD VODSTVOM ARMINIJA/HERMANA) TOM J JE PRILIKOM IZGINULO 15 DO 20 TISUĆA LJUDI (3 LEGIJE I CIVILI POD PRATNJOM) 18 . J BATON DESITIJATSKI KAPITULIRAO J JE PAK U LJETU SLJEDEĆE GODINE (9.Kr. po. 9.2.

SJEVERNO OD DANAŠNJEG OSNABRÜCKA. god. ARHEOLOZI SU UTVRDILI (NAKON VIŠE STOTINA POKUŠAJA UBIKACIJE) DA SE BITKA ODIGRALA U PODNOŽJU BRDA KALKRIESE.Kr.2012. 19 .2. TEUTOBURŠKA ŠUMA PLANINSKI JE GREBEN U SJEVEROZAPADNOJ NJEMAČKOJ (između Osnabrücka i Paderborna) ) Teutoburška šuma 9. po.7.

7.2012. J POVIJEST EUROPE TIME J JE SKRENULA NOVIM PUTOM A O TOME VRLO PLASTIČNO I UVJERLJIVO GOVORI DVD POD NAZIVOM: ŠUMA SMRTI ŠTO SE PAK NAS TIČE SJETIMO J SE DA SVIJET NIJE NASTAO NAŠIM ROĐENJEM A BOG NAM JE DAROVAO OVO PREDIVNO ZAGORJE 20 .2.

2. S VIDIKOVCA NA LASAČAMA MNOGI ĆE SE TOGA PRISJETITI ILI BAREM O TOME POČETI RAZMIŠLJATI! 21 .2012.7.

(Petrovo i Pavlovo!) 22 .2012.2. PRIJATELJI. POZNANICI. DRAGI MOJI J LANCMANI.2012.7. 29. . .VI. RODBINA I OBITELJ HVALA VAM NA STRPLJENJU I POZORNOSTI VAŠ IVAN MUHOVEC Konjščina.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->