REGNUL PLANTE–plante avasculare -plante vasculare PLANTELE VASCULARE-plante superioare, cu organe vegetative differentiate, al caror corp se numeste

CORM., iar plantele se mai numesc si CORMOFITE. -cuprinde Filumul Pteridophyta si Filumul Spermatophyta. FILUMUL PTERIDOPHYTA-cuprinde FERIGILE, primele plante vasculare aparute pe Pamant. Caractere generale: -raspandite in paduri, in locuri umede si umbroase -Cormul este alcatuit din : radacini adventive, tulpina subterana denumita rizom, frunze mari, nu formeaza flori si nici seminte. -Inmultirea: asexuata prin spori care se gasesc in sporangi adapostiti in sori, pe fata inferioara a frunzelor; sexuata prin gameti. Clasificare : Lycopodiate ( pedicuta), Equisetate (coada calului ), Filicate (feriguta, feriga comuna ). Importanta : -plante decorative, rizomul unor ferigi era folosit la combaterea virmilor intestinali, cenusa de coada-calului bogata in siliciu este folosita la lustruirea metalelor.

FILUMUL SPERMATOPHYTA –sunt plante vasculare, cu seminte, adaptate la mediul terestru. Cuprinde 2 mari Subfilumuri :

trastia de zahar. terebentina. din muguri se obtin siropuri expectorante. ienupar. cuprinde plante cu flori si seminte inchise in fruct. polenizarea se realizeaza cu ajutorul vantului. Corola=totalitatea petalelor. Importanta : -din rasina se extrag substante antifungice si insecticide. tulpina dreapta. tisa. trifoi. Reproducerea este sexuata. Reprezentanti : brad. Dicotiledonate=frag. semintele sunt neinchise in fruct. SUBFILUMUL ANGIOSPERMATOPHYTA-sunt cele mai raspandite si evoluate plante. tusul. Embrionul poate avea unul sau doua cotiledoane ( se numesc Monocotiledonate sa u dicotiledonate . Importanta : din multe se extrag se extrag substante folosite la obtinerea de medicamente. arbusti si arbori cu radacina pivotanta.1. Organele de reproducere : Androceul=totalitatea staminelor(care contin granulele de polen(gametii barbatesti). feminine=inflorescente). arborele-mamut. 2. Polenizare – cu ajutorul insectelor sau a a vantului. pin. zada. Datorita glandelor rezinifere (care produc rasina) se numesc si rasinoase. tuia. fasole. adaptate la variate conditii ale mediului terestru. inalta. florile sunt organizate in conuri (masculine =o singura floare cu saci cu polen. de ex. Caractere generale : sunt plante lemnoase. Gineceul=Pistilul (contine in Ovar ovule=gametii femeiesti). negrul de fum. Dupa Fecundatie ovulul se transforma in samanta. sacazul. bambusul. stuful. Monocotiledonate =grau. molid. capsun. Caractere generale : -plante erbacee sau lemnoase ( arbusti sau arbori) -floarea este alcatuita din : pedicel sau codita. calitatea aerului si umiditatea ). jneapan. SUBFILUMUL GYMNOSPERMATOPHYTA –cu seminte neinchise in fruct. soia). plante decorative si paduri cu rol ecologic (influenteaza clima. receptacul pe care se insera invelisul floral alcatuit din : Caliciul=totalitatea sepalelor. . lucerna. gutui. frunzele aciculare. salcam.

submaxilare. caninii sfasie hrana. Saliva contine : apa. CAVITATEA BUCALA si digestia bucala : In cavitatea bucala se gasesc dintii si limba. HCl –impiedica dezvoltarea germenilor patogeni ajunsi in stomac odata cu hrana. la omnivore este mai mic pt ca hrana are un continut nutritiv satisfacator. ( cea mai importanta este pepsina care hidrolizeaza proteinele in proteine cu lanturi mai scurte de aminoacizi. fizice (dizolvare. ioni minerale. produse de glandele digestive. Functia de baza a intestinului este . Sub actiunea sucurilor gastrice si a muschilor din peretii stomacului . parotide). premolarii si molarii maruntesc hrana. Digestia bucala consta in transformari mecanice si fizice. hrana va fi transformata intr-o pasta. mucus. are un traseu sinuos in cavitatea abdominala. Sucul gastric nu ataca peretele stomacului pt ca este protejat de un strat de mucus. DIGESTIA – este procesul de transformarea hranei pana la cele mai simple substante in vederea utilizarii lor. INTESTINUL SUBTIRE – este cel mai lung segment al tubului digestiv. organe specializate in maruntirea si amestecarea hranei. prezinta anse intestinale.Limba-organ musculos. la pradatoare asemeni pt ca ele se hranesc ocazional. faringe. Dintii sunt : incisivii taie hrana. in cavitatea abdominala.La mamiferele erbivore este voluminos. mucus. STOMACUL si DIGESTIA GASTRICA – situat in partea stanga superioara. intervine si saliva produsa de cele 6 glande salivare(sublinguale. Digestia consta in : transformari mecanice(maruntire). Sucul gastric este alcatuit din : apa. Glandele anexe sunt : glandele salivare (3 perechi). FARINGELE . stomac. Hidroliza digestiva necesita prezenta enzimelor. sub diafragma.in el se intretaie caile respiratorii cu cele digestive ESOFAGUL – un tub flexibil care impinge hrana catre stomac. La carnivore este cel mai scurt. acid clorhidric si enzime. ajuta la masticatie si deglutitie. intestin subtire. Se deschide orificul Pilor. esofag. pancreasul si ficatul. chimice (hidroliza). (au si rol de aparare). intestin gros. hrana trece in Duoden – primul segment al intestinului subtire.SISTEMUL DIGESTIV LA MAMIFERE – DIGESTIA LA ANIMALE Este alcatuit din : tubul digestiv si glandele anexe . lizozim si o enzima denumita amilaza salivara. umectare). Tubul digestiv al mamiferelor este format din : cavitate bucala.

Absorbtia intestinala finalizeaza procesul de digestie prin trecerea produsilor finali in sange. Primeste sange prin artera hepatica incarcat cu oxygen si prin vena porta sange colectat de la intestine. SUCUL INTESTINAL – contine dizaharide care transforma zaharoza din sfecla de zahar in glucoza. pigmentii biliari dau culoarea caracteristica fecalelor si urinei ( rezultati din degradarea hamoglobinei). FICATUL – situat in dreapta stomacului.. lactoza din lapte in galactoza. si o parte endocrina care produce hormoni.in acizi grasi si glicerol.. sub diafragm. deasupra valvulei este colonul . sucului pancreatic si sucului intestinal. colesterolul si lecitina asigura absorbtia grasimilor. SUCUL PANCREATIC – contine : lipaza pancreatica care hidrolizeaza grasimile la acizi grasi si glicerol. Produsii finali ai digestiei sunt : Protreine se descompun in aminoacizi. Anusul – rectul (o portiune musculara)-prepara materialele nedigerate in vederea eliminarii lor. pancreas si splina..in monozaharide. BILA contine: saruri biliare care emulsioneaza grasimile. PANCREASUL – situat sub stomac..ABSORBTIA care depinde de suprafata mucoasei intestinala – prezinta numeroase vilozitati . Functia ficatului este si de a produce bila. Digestia intestinala : continutul stomacului este diluat cu ajutorul bilei. grasimile . glucidele . activeaza lipaza si ajuta la absorbtia acizilor grasi. amilaza pancreatica transforma amidonul in maltoza. ea se varsa in timpul digestiei in duoden. perfect echipate pt absorbtie (o bogata retea de capilare sangvine pt preluarea substantelor absorbite). care produce sucul pancreatic care se varsa in duoden. INTESTINUL GROS –prevazut cu sfincter si o valvula care permite trecerea intr-o singura directie. sub valvula o portiune =fund de sac denumita cecum (la om are o prelungire subtire denumite apendice). care se depoziteaza in vezica biliara. ..

ADN-material nuclera difuz. -Forme: sferice denimite coci. spirale denumite spirili. corpul plantelor si animalelor. capsula cu rol protector. ribozomi implicati in sinteza proteinelor. Mod de hranire :1. Inmultirea : asexuat prin diviziune directa sau prin spori de rezistenta (in conditii neprielnice). bastonase denumite bacili. bacteriile fermntative (transforma laptele in lapte acru. -sunt si folositoare : de ex bacteriile saprofite care descompun cadavrele. apa. bacterii care ajuta la topirea tulpinilor de in si canepa pentru obtinerea de fibre textile. citoplasma. substante de rezerva. flageli cu rol in miscare.REGNUL MONERA -fac parte microorganisme datorita dimensiunilor reduse -Procariotele(nu au un nucleu prevazut cu membrana nucleara) pot trai in medii diferite:aer. Escherichia coli folosita pt producerea de medicamente. 2. Importanta Procariotelor : produc diferite boli. ca de ex : difteria. heterotrof: saprofit sau parazit. . bacterii simbionte ( fixatoare de azot – traiesc in simbioza cu leguminoasele). la temperaturi de -120~100 grade celsius. sana). vitamine. Bacteriile sunt alcatuite din : membrana. tuberculoza. Acetobacter (acrirea muraturilor). autotrof: chemosinteza sau fotosinteza. bacteriile metanogene (utilizate pt curatarea apelor reziduale). sol.

cadavrele diatomeelor sunt utilizate la fabricarea vopselelor. Importanta protistelor : -rol de filtru acvatic -fertilizatori pt sol -alcatuiesc planctonul=hrana pt vietuitoarele acvatice -contribuie la oxigenarea mediului -scheletele. euglena verde. unicelulare -protestele sunt acvatice. ca ados in compozitia pastei de dinti.REGNUL PROTISTA Caractere generale : -cuprinde cele mai simple eucariote( cu nucleu individualizat). parameciul. giardia. . filtrelor. libere. radiolarii. foraminiferii. solitare si coloniale -miscarea se realizeaza cu ajutorul flagelilor (si receptori pt stimulii din mediul extern) si cililor prezenti pe membrana -hranirea heterotrofa -respiratia predominant aeroba -reproducerea –asexuata prin diviziune directa Exemple de protiste : amiba. plasmodiul malariei.