Ghidul principalilor daunatori ai plantelor

Ghid informativ pentru agricultori referitor la principalii daunatori ai plantelor si metodele de combatere ale acestora

www.agricultura-romania.ro

www.agricultura-romania.ro

Pagina 1

Ghidul principalilor daunatori ai plantelor
Principalii daunatori ai plantelor si metodele de combatere

Aculus schlechtendali – Acarianul filocoptid al marului Daunatorul ierneaza ca adult in crapaturile scoartei, la baza mugurilor sau intre solzii acestora. Primavara, adultii migreaza pe muguri, frunze si flori. In locul unde se produc intepaturile, apar pete mici de culoare galben-albicioasa. Daca atacul este foarte puternic, frunzele capata o culoare argintie, se ruleaza spre fata superioara si in final se usuca si cad. De asemenea, lastarii atacati prezinta o crestere slaba. Recomandam tratamente in perioada de repaus sau la dezmugurit cu Confidor Oil in concentratie de 1,5% sau, in vegetatie incepand cu luna aprilie cu Envidor 240 SC in concentratie de 0,04% (0,6 l/ha).

Agriolimax agreste – Limaxul cenusiu La legume, ataca varza, conopida, salata, castravetii, tomatele, ardeii, fasolea etc., preferential localizandu-se pe frunze la care distruge tesuturile dintre nervuri. Dupa formarea capatanii verzei, larvele si adultii patrund printre frunze, cauzand gelificarea tesuturilor si reducerea valorii lor comerciale. Este un daunator nocturn, frecvent in anii cu primaveri si veri umede si racoroase, se retrage ziua in sol, pentru a se apara de uscaciune. In timpul deplasarii, lasa pe sol o secretie vascoasa care, in contact cu aerul, devine pergamentoasa, simptom dupa care atacul poate fi depistat si in lipsa daunatorului. Recomandam Mesurol 4G cu administrare pe sol in doza de 3 – 6 kg/ha, doza fiind dependenta de gradul de infestare a culturilor. Produs de soc, la 24 de ore de la tratament determina o mortalitate a limacsilor de peste 90%.

www.agricultura-romania.ro

Pagina 2

– Viermi sarma Adultii au corpul alungit si ingustat posterior.agricultura-romania. Primavara. Larvele ating la maturitate lungimea de 18-26 mm. Corpul este cilindric. cand temperatura medie a aerului ajunge la 5-6 C. in jurul coletului sau sub scoarta exfoliata a pomilor. Poncho 600 FS sau Poncho 510 FS.obscurus. unde se hranesc cu muguri (aparita adultilor corespunde fenologic cu umflarea mugurilor de rod si cu infloritul podbalului – Tussilago farfara). apar adultii hibernanti care migreaza in coroana pomilor. ceea ce le imprima o anumita rigiditate. Recomandam tratamentul semintelor de porumb si floarea soarelui cu unul din produsele: Gaucho 600 FS. care consuma in www. La varsta a doua. A.lineatus.ustulatus si A. puternic chitinizat. producand pagube atat in stadiul de adult. de unde le vine si denumirea de "viermi sarma". Anthonomus pomorum – Gargarita florilor de mar Gargarita ierneaza ca adult in stratul superficial al solului. Se cunosc 3 specii: A. situat la punctul de insertie intre prostern si mezostern. Atacul cel mai pagubitor este cauzat de larve.ro Pagina 3 . Ataca in principal marul. iar capul este brun. Culoarea variaza de la brun roscat la brun inchis. Caracteristic pentru acest grup de insecte este dispozitivul de sarit.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor Agriotes spp. Elitrele sunt prevazute cu patru dungi caracteristice. dar se intalneste si in plantatiile de par. cat si de larva. culoarea corpului se transforma din alb-transparent in galben-portocaliu lucios.

5EC 0. Picioarele sunt roscate-galbui. si 1000 l apa la par la atingerea PED (pragul economic de daunare).03%-450 ml/ha.ro Pagina 4 . www. provocand rasucirea. Decis 25 WG 0. iar tibiile si tarsele au cate un inel negru. find cunoscuti popular sub numele de “cuisoare”. care nu se mai deschid si se usuca. dezvoltand pana la 12 generatii pe an. Calypso 480 SC 0. Aphis pomi – Paduchele verde al marului Daunatorul ataca in special marul. stamina).2% in 1500 l apa la mar. Recomandam urmatoarele tratamente: Confidor Oil 1. Ierneaza sub forma de ou in crapaturile scoartei sau la baza mugurilor. Antenele sunt formate din 10 articule de culoare neagra. capul este negru. Decis 2. Recomandam aplicarea unui tratament fitosanitar primavara.agricultura-romania.02%-300 ml/ha sau. bobocii florali raman multa vreme atarnati pe ramuri.003%-45 g/ha.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor totalitate organele interne ale florilor (ovar. Athalia rosae – Viespea rapitei Adultul are corpul de 6-8 mm lungime. toracele roscat si abdomenul rosugalbui. unde inteapa si sug seva. Paduchii se localizeaza in special pe partea inferioara a frunzelor din varful lastarilor. dar se semnaleaza si pe alte rozacee.5%. pentru combaterea adultilor hibernanti cu Calypso 480 SC in concentratie de 0. ingalbenirea si uscarea frunzelor.

sau tratament de corectie. lama fierastraului de la ovipozitor cu 12-14 dinti fini. la extremitate putin latit si cu o carena mediana longitudinala. partea dorsala a corpului este acoperita cu solzi desi cu varful trifid. prezentand un rostru scurt si gros. rotund si negru. Recomandam tratamentul semintei cu Poncho Beta. iar pe segmentele 2. corpul este prevazut cu solzi de culoare cenusie albicioasa. la completa dezvoltare avand 12-14 mm lungime.5 EC. cenusiu pe partea dorsala si cenusiu verzui pe laterale. glabru. la rasaritul culturii. Larva . de culoare neagra. cu Proteus OD 110 sau Decis 2. de culoare cafenie. Capul este prelungit. Picioarele toracice sunt formate din 5 articule de culoare neagra.agricultura-romania. Elitrele sunt ovale. Antenele sunt formate din 3 articule scurte. respectiv omida falsa. Recomandam tratamentul semintei cu Chinook 200 FS sau tratamente in vegetatie (toamna sau primavara ) cu Proteus OD 110 sau Calypso 480 SC. 3 si 4 prezinta pete negre. www. la completa dezvoltare are corpul de 15-18 mm lungime. de culoare alba-galbuie.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor Aripile sunt galbui. acoperite cu solzi cenusii si prezinta 10 randuri de puncte dispuse longitudinal. Capul este mic. Larva este apoda. glabre si lucioase. rotunde. din care cauza corpul insectei apare cenusiu.ro Pagina 5 . Ventral. Bothynoderes punctiventris – Gargarita sfeclei Insecta are corpul de 10-12 mm lungime.

in cursul lunii aprilie.06%. corp globulos. prezent in aproape toate podgoriile din tara. tratamentul cu Confidor Energy la concentratia de administrare foliara de 0.04% (0. Specia dezvolta 3-4 generatii pe an. Recomandam pentru limitarea populatiilor. Cand atacul survine imediat dupa plantare.5 mm lungime. www. poate cauza pierderi de productie de 30–40%. Primele colonii apar primavara. acoperit de o pulbere ceroasa. Ierneaza ca femela adulta in crapaturile scoartei si sub solzii mugurilor bazali. Recomandam efectuarea unui tratament cu Envidor 240 SC in concentratie de 0. Calepitrimerus vitis – Acarioza vitei de vie Este unul dintre cei mai raspanditi acarieni ai vitei de vie. Formeaza colonii aglomerate pe meristeme. In anii cu temperaturi si precipitatii moderate. frunze. Ca efect. varza si conopida nu mai formeaza capatana. Ulterior frunzele se incretesc si cad. Este un daunator cu mari posibilitati de reproducere. prezinta in camp 16–20 generatii de adulti.ro Pagina 6 . Adult de 1. atacurile incepand odata cu pornirea in vegetatie.4 l/ha). cenusie. primavara. inflorescente.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor Brevicoryne brassicae – Paduchele cenusiu al verzei Daunator dotat cu un aparat bucal adaptat pentru intepat si supt. intre faza de dezmugurit si lastar de 10 cm. flori si silicule.agricultura-romania. fiind afectata cresterea plantelor.5–2. tulpini. frunzele se gofreaza si plantele se opresc din crestere. La atacuri puternice lastarii se atrofiaza. cand sunt afectati mugurii si frunzele abia aparute.

interstriurile avand cate 3-4 randuri de perisori scurti si fini.ro Pagina 7 .25 l/ha sau Calypso 480 SC – 0. capsula cefalica galbuie-bruna.15 l/ha sau Proteus OD 110 – 0.8 mm. Partea anterioara a elitrelor este fin granulata. iar interstriurile cate doua randuri de solzi. www. apoda si eucefala.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor Ceutorhynchus assimilis – Gargarita semintelor de crucifere Adultul are corpul de culoare neagra. de 3-5 mm lungime. de culoare alba.0 mm. are corpul de 3-4 mm lungime. la completa dezvoltare.6-4. Lungimea este de 2–2. Corpul este curbat. Elitrele prezinta striuri longitudinale inguste. Larva este de tip curculionid. care se gaseste intr-o pozitie usor transversala. Striurile elitrelor au cate un rand de solzi. acoperit cu perisori si solzi cenusi. Capsula cefalica este bruna. Recomandam combaterea cu insecticide care protejeaza polenizatorii si anume : Biscaya 240 OD – 0. cu unul din produsele: Decis Mega 50 EW – 0.1 l/ha. Recomandam tratamente preventive.agricultura-romania. Pronotul prezinta cate un tubercul evident. Ceutorhynchus napi – Gargarita tulpinilor de rapita Adultul are corpul de culoare neagra-plumburie si o lungime de 3.45 l/ha. Larva. iar corpul de culoare galbuie si cu protuberante inserate cu perisori.

larvele ataca atat fructele verzi (rod galerii superficiale la inceput. la depasirea pragului economic de daunare (PED). iar larvele produc rosaturi superficiale in pielita fructului in curs de formare sau patrund in fruct formand galerii. par. nuc si castan. Viermele merelor ierneaza in stadiul de larva. Cydia pomonella – Viermele merelor Viermele merelor este un daunator extrem de periculos care produce pagube la mar.5 EC in concentratie de 0. apoi patrund in interior unde consuma pulpa si chiar samburele fraged) cat si cele in parga sau coapte.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor Cydia funebrana – Viermele prunelor Viermele prunelor este un daunator foarte periculos care produce pagube la prun.003%.025% si Decis 25 WG in concentratie de 0. in ambalajele de depozitare a merelor. depun oua. Decis 2.agricultura-romania. Recomandam tratamente fitosanitare cu produsle Calypso 480 SC in concentratie de 0. www. Viermele prunelor ierneaza in stadiul de larva. in crapaturile scoartei. in depozite. gutui. etc.ro Pagina 8 . sub frunzele cazute pe sol. Fluturii apar in luna mai. si in ani cu temperaturi ridicate). hranindu-se cu pulpa si semintele fuctelor. Fluturii apar incepand cu luna mai. Prezinta 2 sau uneori chiar 3 generatii pe an (in zonele de campie. sub scoarta exfoliata a pomilor.02%. sub frunzele cazute pe sol.

deoarece se pot instala diversi agenti patogeni Recomanda tratamente fitosanitare cu produsle Proteus 110 OD in concentratie de 0. dispuse neregulat. albgalbui. Diabrotica virgifera – Viermele vestic al radacinilor de porumb Adultul are corpul oval alungit.5 EC in concentratie de 0. Al noualea segment abdominal al larvei prezinta in partea dorsala o pata inchisa la culoare. Elitrele sunt cenusii-negricioase. depreciind calitatea. Elitrele masculului sunt brune. Prezinta trei varste larvare. de culoare galbuie-verzuie.6 mm masculul si 4.02%. Epicometis hirta – Gandacul paros Adultul are corpul de 10-12 mm lungime. Ouale sunt ovale.003%. si nici nu se pot depozita.8 mm femela. acoperit cu peri fini. devinind ulterior galbene brunii. la depasirea pragului economic de daunare (PED). de 0. Are forma alungita. iar ale femelei sunt bine evientiate de trei benzi de culoare neagra.5 mm.025% si Decis 25 WG in concentratie de 0.05%. de culoare alba.4-4. cu partea posterioara mai deschisa. Fructele tinere atacate se usuca si cad. desi. Calypso 480 SC in concentratie de 0. www. cele atacate mai tarziu nu se pot valorifica superior.2-6. de culoare galben deschis la depunere. subtire. dand un aspect neplacut fructelor.ro Pagina 9 . cu dimensiuni cuprinse intre 4.agricultura-romania. Larva are lungimea cuprinsa intre 10-18 mm.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor Aceste galerii sunt umplute cu resturi si excremente ale larvelor. cu 6-8 pete mici. albe. cu capsula cefalica mai inchisa. Decis 2. de culoare negru-mat.

cand trebuie sa protejam entomofauna utila. Atacul se manifesta pe lastari. ramuri. este in general dificila si riscanta. specii parazitoide precum viespea de stepa (Scolia hirta). datorita secretiei ceroase. Daunatorul are un aspect lanos.5 EC administrat in timpul perioadei de vegetatie. alb-galbuie. Biscaya). Larva este de tip scarabeiform (groasa.ro Pagina 10 . in functie de zona si de conditiile climatice. Recomandam Decis 2. de culoare alba. Pe langa insecticidele care menajeaza polenizatorii (ex. de 13-16 mm lungime.05%. Ierneaza in stadiul de larva varsta I si II a. tulpini si lastari. si ca forme radicicole in zona coletului. aparand in final gale sau tumori canceroase. cu capul brun. deoarece ataca in perioada infloritului.agricultura-romania. tulpini si radacini intepand si sugand sucul celular. pe ramuri. www. in forma de C). Pupa este alb-galbuie.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor Tibiile picioarelor anterioare sunt prevazute cu trei dinti. dezvoltand 8-12 generatii pe an. Datorita faptului ca partea de combatere a insectei. care acopera colonia. Eriosoma lanigerum – Paduchele lanos Paduchele lanos este unul din cei mai periculosi daunatori ai marului. in concentratie de 0. se pot utiliza si alte metode: feromonii sexuali specifici care atrag masculii. care trebuie protejata deoarece paraziteaza larvele gandacilor din genul Epicometis.

5 EC. la doza de 3-6 kg/ha.ro Pagina 11 . apar numeroase zone de chelitura. Oul este sferic si de culoare verzuie la depunere si de culoare inchisa. prin distrugerea radacinilor si sectionarea tulpinilor din zona coletului. din care cauza. Calypso 480 SC. Larva este asemanatoare cu insecta adulta. Proteus OD 110. care merg de la o planta la alta. Gryllotalpa gryllotalpa – Coropisnita Daunator frecvent pe terenurile structurate si bine aerate. pronotul aproape hexagonal.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor Eurygaster integriceps – Plosnita graului Adultul are corpul oval. in functie de varsta acesteia. Produce pagube de 4 .85%. Perioada de protectie: 25-30 de zile.40% in primele 10-15 zile de la plantarea rasadurilor. Recomandam pentru combatere. Antenele constituite din 5 articule. Recomandam Mesurol 4G.agricultura-romania. La culturile semanate direct. dupa rasarit. cu aspect solzos. urmatoarele insecticide: Decis 2. Decis 25 WG. de culoare bruna. Atac frecvent in anii ploiosi si racorosi. fiind mai mica si lipsita de aripi sau cu rudimente de aripi. se depisteaza cu usurinta dupa prezenta pe sol a unor galerii sinuoase. de 11-13 mm lungime. pe masura ce se dezvolta embrionul. coropisnitele circuland pe randurile de semanat disloca semintele in germinare. Capul triunghiular. www. Scutelul foarte dezvoltat egal in lungime cu abdomenul. cu o carena in partea mediana si cu doua puncte galbui la baza. la 24 de ore de la tratament se inregistreaza o diminuare a pagubelor de 80 .

5 EC. Capul si toracele sunt inchise la culoare. precum si in camp in a doua parte a verii. Insecticide recomandate: Decis 2.ro Pagina 12 . www. iar incepand cu varsta a III-a ele patrund in interiorul fructelor. prezinta dorsal o dunga longitudinala si doua dungi laterale mai inchise la culoare. vinetele. cu piretroizi. de la verde galbui la brun inchis.3x0. La tomate. cu o lungime. la completa dezvoltare. bobul. acestea devenind necomerciale. bamele. 120 de plante gazda din flora spontana si de cultura. nautul. Larvele de 15 . Recomandam tratamentele chimice care se aplica atunci cand rezerva biologica este de 30-50 larve/mp.agricultura-romania. iar aripile sunt transparente cu irizatii. etc. Larvele tinere de varsta I si II se dezvolta pe aparatul foliar. Helicoverpa armigera – Omida fructelor Specie polifaga cu cca. in perioadele de zbor ale adultilor.8 mm si are culoarea roscata.18 mm lungime.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor Haplodiplosis marginata – Viermele rosu al paiului Adultul are 4-5mm lungime. o singura larva poate ataca toate fructele de pe un racem floral. La legume. de 3-4 mm si este de culoare rosie. Se fac tratamente terestre sau avio. Larva este apoda si eucefala. Oul are dimensiuni de 0. Atacul este prezent in spatii protejate. fasolea. ardeii. ataca tomatele. masculul fiind mai mic decat femela. de culoare variabila. tratamentele de combatere devenind practic ineficiente.

1 %. convex dorsal. la concentratia de 0. oval. iar cea de a doua in iulie august.02% la inceputul aparitiei larvelor.agricultura-romania.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor Recomandam pentru stoparea atacului tratamentele foliare cu Confidor Energy.025% sau Calypso 480 SC 0. cele din partea mediana alcatuind forma literelor V. atacand peste 200 de specii de plante. cat si in diverse alte locuri (sub resturi vegetale. U sau H. Larvele sunt deosebit de pagubitoare. Capul prezinta o pata triunghiulara neagra cu deschizatura spre partea anterioara si doua pete postero-laterale negre.ro Pagina 13 . Omida paroasa are doua generatii pe an. 1-2 tratamente pentru fiecare generatie. Hyphantria cunea – Omida paroasa a dudului Ierneaza sub forma de pupa atat in crapaturile scoartei. prima generatie de adulti aparand in aprilie-mai. garduri etc. www.). de culoare galbena . inainte de patrunderea larvelor in fructe.portocalie.5 EC 0. caramizie. decemlineata – Gandacul de Colorado Adultul are corpul de 9-12 mm lungime. Recomandam tratamente cu Decis 2. Daunatorul este polifag. in cazul atacurilor intense se produce defolierea totala a pomilor. Pronotul prezinta 13 pete negre de diferite dimensiuni. rozand limbul frunzelor complet. in stratul superficial al solului. L.

www. cu reflexe metalice verzui. Elitrele albastre. de culoare galben-portocalie. Capul si pronotul de culoare bruna. Recomandam tratamentul tuberculilor la plantare. de culoare albastra. Larva. pronotul.8 mm lungime.ro Pagina 14 . Capul. Oul este oval. scurte. Corp de culoare galbena-murdara.5 EC. lateral cu pete negre. Picioarele formate din 3 articule.agricultura-romania. fiecare elitra cu cate 5 dungi longitudinale negre. Capul mare. de culoare roscata. retractile. Ultimile doua segmente abdominale sunt inguste. avand striuri.5 EC. corp de culoare rosie portocalie. Recomandam tratamentele cu: Calypso 480 SC sau Decis 2. Decis 25 WG sau Proteus OD 110. intre ele cu puncte dispuse in randuri longitudinale. cu Prestige 290 FS sau tratamente foliare cu Calypso 480 SC. Larva oligopoda.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor Elitrele sunt galben deschis sau galben roscate. Sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor de cartof sau alte solanacee grupe de cate 20-30 oua. tubuliforme. Lema melanopa – Gandacul balos Adultul are corpul de 4-4. antenele si tarsele de culoare neagra. terminate cu doua apendice ce servesc la mers. Decis 2. oligopoda. femurele si tibiile. la completa dezvoltare avand 12-15 mm lungime. are 5-7 mm lungime. mandibulele dintate.

Acestia conduc la aparitia primei generatii de larve. in cursul lunii aprilie.ro Pagina 15 . Lobesia botrana – Molia vitei de vie Molia strugurilor ierneaza ca pupa intr-un cocon matasos. Recomandam tratamentul cu Decis 2.5 EC 0. primii adulti aparand. concentratie 0. dar ataca si in camp. Principala sursa de infestare este reprezentata de rasadurile provenite din serele inmultitor. in parga si cele coapte. metoda prin care atacurile in cultura pot fi eradicate. Daunatorul dezvolta trei generatii pe an. Calypso 480 SC 100 ml/ha sau Proteus 110 OD 0.3 l/ha. Recomandam aplicarea de tratamente foliare cu Confidor Energy. sub scoarta. deoarece pe ranile produse pe boabe se pot instala diverse ciuperci patogene cum ar fi Botrytis cinerea. Poate ierna. acestea se usuca si cad.agricultura-romania. Musca miniera este un daunator specific culturilor de tomate din spatii protejate. Larvele generatiei I rod bobocii florali si inflorescentele. www. Este daunator in stadiul de larva si se dezvolta in interiorul frunzelor distrugand tesuturile dintre epiderme. care coincide cu perioada infloritului. pe butuci. Cele mai mari daune sunt provocate de larvele generatiilor II si III. Atacurile produse au un caracter generalizat. in timp ce generatiile II si III ataca boabele in crestere. Decis 25 WG 30 g/ha. Cand numarul de galerii depaseste 50% din suprafata de asimilatie a frunzelor. sub resturi vegetale sau in sol. cu aspect sidefiu.13%. evidentiat pe frunze prin prezenta a numeroase galerii inguste si ramificate. mai rar.4 l/ha.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor Liriomyza trifolii – Musca miniera Musca miniera apare in sere si solarii si ataca in special culturile de tomate.3-0. de regula.

Produsul actioneaza cu maximum de eficacitate la temperaturi ale mediului ambiant cuprinse intre 18 si 24 grade Celsius. Larvele de 35-40 mm lungime au abdome-nul de culoare verde la brun inchis si tegumentul nud. patrunde in interiorul acesteia unde lasa numeroase dejectii si face varza necomerciala.04% sau Decis 25 WG in concentratie de 0. Recomandam tratamentul cu Decis 2.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor Mamestra brassicae – Buha verzei Ataca varza. www. cand larvele sunt de varsta a I-a si a II-a. Este daunator la stadiul de larva si afecteaza aparatul foliar cauzand o defoliere partiala a plantelor. poate cauza pagube de pana la 80%. Antenele sunt formate din 11 articule. Buha verzei este un daunator specific culturilor de varzoase. Ponta depusa pe partea inferioara a frunzelor este formata din 20 pana la 200 de oua comasate. de culoare inchisa. Dupa formarea capatanii. guliile.7 mm lungime. conopida. Meligethes aeneus – Gandacul lucios Adultul are corpul oval.ro Pagina 16 . La solutiile de tratament se foloseste obligatoriu un adeziv. Ierneaza in sol in stadiul de pupa si este prezent in camp pe tot parcursul perioadei de vegetatie.5-1.005% (30 g/ha) aplicat in faza de rozeta pana la inceputul perioadei de formare a capatanii.5 EC in concentratie 0. convex dorsal si plan ventral.agricultura-romania. de culoare aramie sau albastruie. etc. maciucate. de 1. ridichile. cu luciu metalic sau mat. mustarul.

Capul si pronotul prezinta o punctuatie fina si deasa. tibiile si tarsele. Marginea externa a tibiilor anterioare fin si regulat dintata. cu Calypso 480 SC sau Proteus OD 110. formate din 11 articule. Recomandam tratamentul semintelor cu Chinook 200 FS sau tratamente in vegetatie.5 mm lungime. Corpul este de www. cele mijlocii si posterioare de culoare neagra. cu Calypso 480 SC sau Proteus OD 110. Picioarele posterioare sunt conformate pentru sarit. sunt de culoare neagra.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor Pronotul si elitrele au o punctuatie fina si deasa. Picioarele anterioare sunt de culoare bruna roscata. capul si picioarele de culoare bruna. cu punctuatia dispusa uniform. cu un slab luciu albastrui-verzui. Recomandam tratamente in vegetatie. de culoare neagra.ro Pagina 17 . 20 mm si o anvergura a aripilor de 50-65 mm.agricultura-romania. Pieris brassicae – Fluturele alb al verzei Adultul are o lungime de cca. de culoare neagra. Antenele filiforme. Corp de culoare alba. prezinta o punctuatie fina si deasa.5 mm. cu exceptia articulelor 2 si 3 care sunt roscate. slab convex dorsal. la completa dezvoltare de 3. – Puricii cruciferelor Adultul are corpul lung de 1.8-2. Phyllotreta spp. Larva este oligopoda. Elitrele sunt unicolore.

Adultii apar de obicei la inceputul lunii mai. Rhagoletis cerasi – Viermele cireselor Aceasta insecta dezvolta o singura generatie pe an. Soiurile timpurii si cele cu coacere medie scapa de atac. Pe intreg corpul. In partea mediana a aripilor anterioare se gasesc doua pete negre. cea mediana fiind mai ingusta.02% sau cu Decis 2. care mai tarziu devine verde-cenusiu. dorsal pe corp gasindu-se 3 benzi longitudinale de culoare galbena-portocalie. cate unul intr-un fruct. este alb-galbuie. Capul larvelor tinere este verde-deschis. iernand ca pupa in stratul superficial al solului din jurul pomilor. www. avand varful de culoare neagra. Capsula cefalica este cenusie-deschis. in timp ce aripile posterioare nu prezinta pete. cand fructele sunt deja recoltate. mai vizibil dorsal se disting pete cu puncte negre si perisori desi si scurti. Partea inferioara a aripilor anterioare. varful este galbui. Recomandam tratamentul cu Calypso 480 SC 0. iar dupa circa doua saptamani femelele incep depunerea oualor sub epiderma sau in pulpa.5 EC 0. acoperit cu peri alb-galbui. rotunde. la ambele sexe. Larvele se hranesc cu pulpa fructelor. cu desene negre. Ambele perechi de aripi sunt albe. ducand la deprecierea acestora. la completa dezvoltare atinge lungimea de 40-50mm. Larva este omida adevarata.ro Pagina 18 .agricultura-romania.025%.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor culoare neagra. deoarece acesta survine prea tarziu.

prezinta in camp intre 4-6 generatii anuale de adulti. antenele geniculate si maciucate. In cultura. dovleceii. vinetele. productia este diminuata cantitativ si depreciata calitativ. frunzele se depigmenteaza. Ca efect. pepenii. Primul articul nu depaseste marginea posterioara a ochiului. Tetranychus urticae – Paianjenul rosu comun Ataca culturile de vita de vie. mai inchise sau mai deschise pe elitre. atacul se depisteaza cu usurinta dupa prezenta unei tesaturi matasoase laxe.agricultura-romania.5-8 mm lungime. culturile de legume in camp. unde isi parcurge intreg ciclul de evolutie. pe care se observa circuland numerosi acarieni. cat si adultii. bobul.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor Tanymecus dilaticollis – Ratisoara porumbului Gargarita are corpul de 6. se hranesc cu sucul celular pe care il absorb din celule prin inteparea tesuturilor. Pronotul este mai lat decat lung.ro Pagina 19 . mar. Recomandam tratamentul cu Envidor 240 SC. castravetii. Capul prelungit sub forma unui rostru scurt si gros. la concentratia de administrare foliara de 0. Daunator cu potential mare de reproducere. Atat larvele. Baza elitrelor mai lata decat toracele. telina etc. Preferential se localizeaza pe partea inferioara a frunzelor. Corp de culoare cenusie.04% (0. fasolea. afectand toate organele aeriene ale plantelor. devin casante si se usuca. Recomandam tratamentul semintelor cu Gaucho 600 FS sau Poncho 600 FS sau tratamente de corectie la rasarirea culturilor cu Calypso 480 SC.4 l/ha). florile avorteaza. adesea cu dungi longitudinale.. www. soia. sere si solarii.

Daunator cu potential ridicat de reproducere. atacul se manifesta prin nedeschiderea bobocilor si aparitia de pete cu aspect argintiu. Trialeurodes vaporariorum – Musculita alba de sera Daunator la culturile de legume din sere si solarii. Ca efect. plantele se dezvolta cu intarziere si dau productii scazute. Adult de 0. absorb sucul celular. intre 3-6 generatii. pe resturile vegetale ramase dupa recoltare. de unde. www. galben-brun. prin intepare. se localizeaza preferential pe partea inferioara a frunzelor si in interiorul florilor. Atacul incepe din faza de rasad si se intensifica pe parcursul perioadei de vegetatie. prezinta. Ciclul de evolutie al insectei se deruleaza pe partea inferioara a frunzelor. Corespunzator zonelor de atac.agricultura-romania. urmate de ingalbenirea si uscarea aparatului foliar. sau in stare activa. pe culturile din sere. administrat foliar la concentratia de 0. in camp. La flori.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor Thrips tabaci – Tripsul tutunului Specie polifaga.8-1 mm lungime. de unde larvele si adultii absorb prin intepare sucul celular. fiind frecvent pe vreme calda si secetoasa. dotat cu un aparat de sarit.ro Pagina 20 .1%. pe partea inferioara a frunzelor apar pete necrotice maronii si puncte de depigmentare galbui. Ierneaza in camp. Recomandam tratamentul cu Confidor Energy.

se dezvolta fumagina. corpul usor turtit dorso ventral.13%. prezinta in sere intre 4-8 generatii de adulti si o prolificitate variind intre 500-1500 de oua. format din segmente. alungit. Capul este cafeniu. Specie cu rezistenta dobandita la actiunea diferitelor pesticide. pe care. iar pe cea ventrala este brun roscat. Pe partea dorsala are usoare reflexe metalice. de 14-16 mm. secundar. cu pete cafenii dispuse dorsal pe fiecare segment.5 EC in concentratie de 0. Daunator cu potential ridicat de reproducere.Ghidul principalilor daunatori ai plantelor Atac insotit de secretii aderente la substrat. de culoare neagra. Culturi cu aspect depresiv. care se ingusteaza spre partea posterioara. la maturitate deplina. sau Decis 2. Recomandam tratamentul samantei cu Yunta 246 FS sau Gaucho 600 FS. prin stropiri foliare dupa plantare. iar restul corpului este de un alb cenusiu.agricultura-romania. convex. Recomandam tratamentul cu Confidor Energy la concentratia de 0. Zabrus tenebrioides – Gandacul ghebos Adultul are corpul masiv. Larva.ro Pagina 21 . Gandacul ghebos are o singura generatie pe an si ierneaza sub forma de larva. www.05%. este de 30-35 mm lungime.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful