DEFINISI TERAPI PERTUTURAN MASALAH PERTUTURAN YANG DIALAMI OLEH MURID BERKEPERLUAN KHAS Murid-murid berkeperluan khas

mempunyai pelbagai masalah sama ada ketidakupayaan, kecacatan, halangan atau rintangan untuk mencapai perkembangan dari segi kognitif, emosi, sosial atau psikomotor. Mereka terdiri daripada pelbagai masalah dalam pembelajaran. Sehubungan itu, kaedah terapi dapat membantu murid-murid bermasalah pembelajaran mencapai perkembangan tersebut. Oleh yang demikian, setiap murid Pendidikan Khas yang mempunyai kelemahan, kecacatan, halangan atau rintangan tertentu yang mengganggu mereka menjalani kehidupan seharian atau pembelajaran harus melibatkan diri dalam terapi yang sesuai. Terdapat pelbagai jenis dan bentuk terapi yang boleh membantu mereka dalam setiap kekurangan tersebut. Sebagai contoh, jika murid berkenaan mempunyai masalah dalam pertuturan, dia boleh menjalani terapi pertuturan. Jika dia menghadapi masalah dalam pergerakan motor kasar atau halus (psikomotor), dia boleh didedahkan dengan terapi fisio atau cara kerja. Pelaksanaan kaedah terapi ke atas murid haruslah dilakukan oleh mereka yang berpengalaman dan berpengetahuan seperti doktor atau pakar kesihatan. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa terapi yang boleh dijalankan sendiri oleh ibu bapa dan guru seperti terapi muzik, terapi seni, terapi pertuturan dan terapi pergerakan. Namun begitu, untuk menjalankan terapi tersebut, pihak berkenaan haruslah mendapatkan maklumat atau pengetahuan yang sesuai sama ada melalui pembacaan atau rujukan pada pakar. TERAPI Sebenarnya terapi merupakan rawatan pemulihan ke atas pesakit yang pernah menghadapi sebarang penyakit atau kecederaan ( Kamus Perubatan Mosby, 2001). Ini bermaksud terapi sangat berkait rapat dengan rawatan yang membantu seseorang pulih semula dari kecederaan atau masalah yang dialami. Bagaimanapun, di dalam konteks pendidikan pula, terapi adalah kaedah untuk membantu seseorang murid untuk bergerakbalas terhadap sesuatu aktiviti atau kemahiran. Hal ini meliputi pelbagai kaedah yang digunakan oleh guru bagi membantu murid memberi tindak balas terhadap proses pembelajaran. PERTUTURAN Pertuturan adalah kegiatan melafazkan bunyi-bunyi yang dilahirkan daripada alat pertuturan (artikulasi). Menurut Kamarudin Hj. Husin (1987), pertuturan juga merupakan kemahiran berinteraksi dalam suasana bahasa manusia. Pertuturan juga boleh bermaksud bercakap , hasil daripada percakapan , apa yang dituturkan , bahasa sesuatu negara atau bangsa ataupun dialek tersendiri sesebuah wilayah atau tempat. TERAPI PERTUTURAN Terapi pertuturan adalah masalah dan gangguan pertuturan yang dihadapi oleh seseorang individu. Hal ini mungkin disebabkan oleh faktor fizikal atau mental.

Hal ini bermaksud. pertama melatih murid menguasai kemahiran tertentu. guru boleh memulakan pengajaran dengan melakukan terapi terlebih dahulu. sengau. terapi pertuturan ini dapat meningkatkan keyakinan murid untuk berhadapan dengan orang lain. guru akan memulakan latihan atau intevensi awal supaya dapat membantu murid. Selain itu. tahap keupayaan murid khususnya bertutur akan lebih meningkat. meniup kertas di atas air dan mengetap bibir. Dengan pelaksanaan terapi pertuturan. terapi pertuturan ini dapat membantu murid mengeluarkan bunyi-bunyi bahasa yang lebih bermakna. Keempat. murid dapat menghasilkan bunyi bahasa yang lebih bermakna. ia juga melibatkan aktiviti yang dijalankan untuk membantu individu yang bermasalah. Terapi pertuturan juga merupakan kaedah yang digunakan untuk membantu murid yang mengalami kesukaran dalam menyebut perkataan dan berkomunikasi. meningkatkan tahap keupayaan murid. kita dapat membantu murid menguasai kemahiran bertutur khususnya. hal ini akan memberi kesan positif dalam diri murid termasuk tahap keupayaan murid dalam bidang lain seperti pelajaran. Hal ini bermaksud. Apabila mereka dapat bertutur walaupun bukan sepenuhnya. meniup belon. . Ketiga. tahap kognitif mereka juga akan meningkat daripada pengalaman bergaul denga orang lain. Sebagai contoh. sumbing dan sebagainya. Sebagai contoh. Kebanyakkan murid yang mengalami masalah pertuturan akan mengeluarkan bunyi yang kurang difahami oleh orang lain.Contohnya. Terdapat beberapa kepentingan terapi pertuturan ini. membantu murid menghasilkan bunyi bahasa. Antara contoh aktiviti terapi pertuturan yang boleh dilakukan oleh guru ialah latihan lisan. jika murid yang mengalami masalah pertuturan. KEPENTINGAN TERAPI PERTUTURAN(G 5. Sekiranya murid gagal membunyikan perkataan. Ia bertujuan untuk membantu murid menghasilkan bunyi bunyi bahasa dan melatih murid-murid yang menghadapi masalah artikulasi melalui latihan asas tertentu. jika terapi pertuturan dijalankan.4) Terapi pertuturan merupakan salah satu aktivti yang membantu murid untuk mempunyai masalah dengan alat artikulasi mereka seperti gagap. masalah fizikal kanak-kanak seperti sumbing. Selain itu. Hal ini bermaksud. tahap keyakinan mereka untuk bergaul dengan orang lain akan meningkat. sifat rendah diri mereka untuk bergaul dengan orang lain akan kurang. Kebiasaanya. Kedua. meningkatkan kefungsian kognitif. emosi dan sosial. antaranya ialah. Sebagai contoh. apabila murid yang mengalami masalah pertuturan dapat bertutur. Murid akan dapat bertutur dengan lebih baik dari semasa ke semasa jika terapi ini terus dijalankan. Latihan atau intevensi yang dilaksanakan untuk meningkatkan semua aspek komunikasi seperti pengunaan bahasa isyarat dan simbol-simbol bergambar.

Hal ini juga bermaksud. Hal ini bermaksud. Kelapan. peluang mereka untuk mendapatkan pekerjaan pada tahap yang lebih tinggi akan wujud dan keyakinan mereka ALAT-ALAT YANG DIGUNAKAN DALAM TERAPI PERTUTURAN   Alat terapi pertuturan diberikan kepada individu yang mengalami masalah ketidakupayaan bertutur atau mengeluarkan suara dengan baik seperti berikut: i) Kecelaruan perkembangan bahasa iiK0ecelaruan bahasa perolehan  Kecelaruan bunyi pertuturan  Masalah pendengaran  Kecelaruan suara  Kecelaruan resonan/ sengau  Kecelaruan kelancaran pertuturan  Masalah penelanan dewasa/ kanak-kanak (Dysphagia)  Kecelaruan deglutasi (feeding) Antara alat-alat terapi yang biasanya digunakan sebagai terapi pertuturan ini ialah: . hal ini akan membantu murid-murid berkomunikasi dengan lebih baik. membantu meningkatkan kemahiran sosial. Sebagai contoh. Hal ini bermaksud. mereka akan dapat menyesuaikan diri dengan mudah dan lebih baik apabila bergaul dengan orang lain. apabila terapi pertuturan dilakukan. terapi pertuturan ini dapat membantu merangsang alat-alat pertuturan murid dan meningkatkan tahap komunikasi murid-murid yang mengalami masalah pertuturan. mereka akan tahu cara untuk bercakap pada tempat dan situasi yang sesuai.Kelima. apabila murid-murid bermasalah pertuturan sudah mula pandai bertutur. membantu murid menyampaikan maklumat kepada individu lain. gigi dan gusi akan bergerak dan bertindak balas antara satu sama lain. murid-murid akan dapat meingkatkan diri dalam hidup dan dan dalam pergaulan apabila terapi pertuturan ini berkesan. Ketujuh. secara langsung alat-alat pertuturan seperti mulut. Hal ini bermaksud. Apabila mereka mahu makan. Hal ini akan membantu murid-murid bertutur dengan cara yang lebih baik dan berkesan. lidah. Keenam. Sebagai contoh. Sebagai contoh. memperbaiki kualiti hidup dan keyakinan diri. apabila mereka dapat bertutur dengan lebih baik. Murid-murid akan tahu kemahiran sosial dengan lebih baik. mereka akan beritahu dan tidak terus mencapai makanan yang mereka mahu. terapi pertuturan ini akan meningkatkan kemahiran sosial murid-murid. Selain itu. terapi pertuturan ini dapat membantu murid-murid menyampaikan maklumat dengan betul kepada orang lain dan meluahkan perasaan mereka dengan cara yang betul. apabila murid-murid sudah mula menggunakan alat-alat pertuturan dengan betul. Hal ini bermaksud. mereka akan meluahkan perasaan mereka dengan orang yang bersesuaian. membantu dan merangsang pertuturan dan komunikasi. Sebagai contoh.

       Wisel  Bola ping pong  Straw  Peniup hari jadi  Lilin  Kertas Wisel Straw Peniup hari jadi(paper blower) .

bola ping pong Lilin Kertas .

Alat-alat bantuan pertuturan ini kebiasaannya disediakan oleh pakar pertuturan di hospital tertentu.I (dengan latihan). 4. 3. Antaranya alat terapi dan kaedah yang digunakan ialah: 1. Set kemahiran mendengar dan bertutur. Meniup kertas untuk mengeluarkan bunyi seperti wisel. Gambar objek dan kata kerja yang disedikan dalam bentuk JPEG boleh digunakan untuk menarik minat kanak-kanak dalam pertuturan. Penilaian ini merupakan penilaian asas bagi kanak-kanak yang bermasalah pertuturan dan bahasa. Menyedut air menggunakan straw. Buku membaca dengan kaedah S. Antara aktiviti terapi yang boleh dilakukan menggunakan alat-alat berikut ialah:               Meniup belon dan wisel serta peniup hari jadi Meniup lilin yang dinyalakan api Meniup bola ping pong dalam bekas berisi air Meniup straw di dalam cawan yang berisi air Meniup kertas di dalam air. banyak alternatif moden yang boleh digunakan untuk mengurangkan atau merawat masalah pertuturan kanak-kanak. . Kad imbas berlamina. Penilaian awal bahasa dan pertuturan. Kad imbas kaedah S. 5.Alat-alat berikut digunakan dengan cara murid membuat aktiviti meniup alatalat menggunakan mulut bagi melatih pergerakan dan keupayaan mulut mereka. Selain itu. Set ini menggunakan alat permainan dan bahan bantu mengajar yang mengandungi langkah-langkah untuk membantu kanak-kanak bermasalah dalam mendengar dan bertutur. 6. Teknik membaca dengan latihan yang sesuai digunakan oleh kanak-kanak yang mempunyai perkembangan bahasa yang lewat. 2. CD clipart.I. Kad imbas berlamina yang menggunakan gambar-gambar objek di sekeliling kanak-kanak bagi merangsang keupayaan bertutur mereka.

Menggunakan puppet jari dengan watak haiwan untuk membantu merangsang pertuturan. 12. dawai bunga.Merupakan kad imbas yang bersaiz kecil dan dilaminakan supaya tidak mudah rosak dan mudah dibawa ke mana sahaja bertujuan sebagai latihan sebutan dan bacaan kanak-kanak pada bila-bila masa dan tempat. Latihan yang digunakan untuk penilaian dan terapi kanak-kanak yang mengalami masalah sengau dalam pertuturan. Merupakan latihan dalam perisian komputer yang berbentuk interaktif. 13. tersusun dan mudah digunakan bagi membantu pengeluaran dan pengawalan suara. 14. Cara pelaksanaan terapi pertuturan Melakukan Latihan Senaman Muka 1. Hand puppet. Sticker pelbagai warna dan karektor. jarum dan benang bertujuan menggalakkan kanak-kanak sebut dan sentuh. Puppet yang mulut dan tangannya boleh digerakkan untuk merangsang keinginan kanak-kanak untuk bertutur. Alat pengurut berbateri dengan tekstur berbeza digunakan di kawasan sekitar luar mulut bagi kanak-kanak hiposensitif. butang. 8. 7. 10. Digunakan sebagai ganjaran dalam pembelajaran. gunting pelbagai corak. Perisian Dr Speech. mata. 11. Alat ini dapat menggalakkan kanak-kanak mengeluarkan suara. Finger puppet. gam. Aktiviti kraf. Menggunakan pelbagai alatan seperti kain. tali manik. Echo Microphone. Five. 9. Perisian nasal view. manik. Lidah . Mikrofon yang menghasilkan gema apabila bercakap melaluinya. kertas warna.

Latihan hembus kertas Hembus bola kertas ke arah gol Minum. a.              Gerakkan lidah ke atas Gerakkan lidah ke bawah Gerakkan lidah ke kanan Gerakkan lidah ke kiri Mulut Buka mulut seluas mungkin Tutup mulut Buka dan tutup dengan pelahan-pelahan Buka dan tutup mulut dari pelahan semakin laju. Kunyah Kawalan pernafasan Cara pernafasan menggunakan perut Tarik nafas kemudian tahan dan hembus Tarik nafas ikut hidung atau mulut dan hembus melalui hidung atau mulut.a. d. Cara pelaksanaan pada tahap pra-pertuturan Pandang mata  Letakkan permainan berdekatan dengan mata klien.  Hentikan aktiviti sebelum klien kepenatan dan berikan ganjaran jika berjaya. Muka Meniru riak muka berdasarkan gambar atau arahan. c. 4. Jika klien tidak memberikan perhatian. 2. a. 3.sedut dan buat buih air menggunakan straw Tiup buih-buih Meniup peralatan muzik atau peralatan yang mengeluarkan bunyi Tiup wisel mengikut rentak Tiup belon mengikut tahap kesukaran Kawalan suara Letak tangan di hadapan mulut Letak belakang tangan di bahagian leher Sebut fonem /a/i/u/ dalam masa 5 saat/10 saat/ 15 saat/ 20 saat. b. c. b. berhenti dan panggil namanya sebelum memulakan aktiviti. Ia bertujuan agar klien melihat ke arah guru. Vokalisasi . d.

3. a. b. b. a. 5. Bermain dengan bunyi vokal untuk melatih pergerakan otot mulut yang berkaitan dengan pertuturan. Guru malas untuk menjalankan terapi pertuturan sebaliknya menyerahkan tugas tersebut kepada ibu bapa untuk dirujuk kepada pakar terapi. 4.  Pengendali terapi harus menggunakan nada yang berbeza supaya dapat menarik minat klien untuk meniru. Terdapat pelbagai murid yang memerlukan peruntukkan masa yang berbeza untuk sesuatu aktiviti terapi pertuturan menyukarkan guru untuk mengendalikan proses terapi pertuturan. 2. b. ulang semula penghasilan bunyi tersebut atau memanjangkan bunyi tersebut sehingga menjadi satu perkataan. Kekangan atau halangan dalam menjalankan terapi pertuturan Halangan tersebut boleh dibahagikan kepada beberapa faktor. Bahan Ketiadaan bahan yang sesuai dengan murid boleh menganggu proses terapi pertuturan. a. . Peruntukkan masa Peruntukkan masa untuk proses terapi pertuturan yang tidak mencukupi. a. b. Ibu bapa tiada masa untuk melaksanakan terapi pertuturan yang diajarkan oleh guru supaya dijalankan kepada anak-anak mereka semasa berada dirumah. Penggunaan bahan bantu untuk terapi tidak mencukupi dengan bilangan murid atau bahan yang mudah rosak. c. Tingkah laku Terdapat murid yang tidak mahu mengikuti aktiviti dalam terapi pertuturan. Guru Guru pendidikan mempunyai pengetahuan yang cetek mengenai terapi pertuturan dan tidak biasa melakukan terapi pertuturan semasa masa terapi untuk murid pendidikan khas. 1. Guru tidak berminat untuk menjalankan aktiviti terapi pertuturan dan menjalankan terapi lain sewaktu masa terapi. Sokongan ibu bapa Ibu bapa tidak mahu memberikan kerjasama untuk meneruskan terapi pertuturan dirumah sebaliknyan menyerahkan sepenuhnya kepada guru untuk menjalankan terapi pertuturan. a. (terdapat murid yang berasa bosan menunggu giliran atau menunggu untuk ke tahap seterusnya kerana terdapat murid yang masih memerlukan masa yang lama untuk sesuatu melaksanakan sesuatu aktiviti terapi pertuturan).  Apabila klien mengeluarkan bunyi .

laman web dan laman social juga boleh dimanfaatkan sebagai wadah untuk menyampaikan mesej mengenai masalah pertuturan dalam kalangan kanak-kanak dan bagaimana kita dapat membantu mereka.semakin banyak input dan perbendaharaan kata yang didengar dan dikuasai oleh anak mereka. Masih ramai lagi golongan masyarakat yang tidak mengetahui akan kesedaran untuk membantu golongan murid-murid bermasalah pertuturan ini. Ibu bapa perlu sentiasa bercakap dengan anak istimewa mereka. Semakin kerap perbualan dan pertuturan berlaku. c. Oleh itu. Cadangan Terapi Pertuturan Terapi pertuturan akan memberi kesan dengan cepat apabila keyakinan murid-murid pendidikan khas untuk bertutur itu meningkat. Kanak-kanak istimewa ini memerlukan lebih banyak perhatian dan kasih sayang daripada semua orang. Setiap usaha mereka perlu dihargai dan bukannya dipandang rendah walaupun objektif yang ditetapkan itu gagal dicapai Guru merupakan individu yang paling dekat dengan Murid-murid khas semasa di sekolah. Mereka perlu dihargai agar mereka lebih yakin dan tidak malu untuk berkomunikasi Kempen kesedaran. Tidak mahu mengikuti arahan daripada guru atau ahli terapi. Masyarakat perlu mempunyai pengetahuan dan kesedaran akan hak murid-murid pendidikan khas ini untuk belajar bertutur dan bercakap seperti manusia normal. Guru juga perlu sentiasa bersedia dengan pelbagai kaedah terapi kerana setiap murid bermasalah pertuturan memerlukan pendekatan yang berbeza. Murid mempunyai tingkah laku yang disruptif dan disruktif semasa proses terapi pertuturan. Murid-murid masalah pertuturan tidak sepatutnya dipinggirkan dan dilayan seperti orang asing.guru perlu mengambil langkah intervensi dengan kadar segera.Blog.taklimat mengenai masalah pertuturan yang dihadapi oleh murid-murid bermasalah pertuturan perlu diadakan dengan lebih kerap lagi. Masyarakat terus berprasangka dan melabel murid-murid bermasalah komunikasi ini dengan pelbagai label negatif. Sekiranya ada murid yang menunjukkan masalah lewat pertuturan.Oleh itu guru perlu memantau perkembangan pertuturan murid. Hal ini penting untuk menjamin keberkesanan terapi pertuturan yang dijalankan dan tindakan susulan yang bakal diambil berdasarkan pencapaian murid. Persepsi negatif masyarakat terhadap murid-murid pendidikan khas yang mengalami masalah pertuturan dan komunikasi ialah perkara biasa. Oleh itu sokongan dan galakan daripada semua pihak perlu ada agar murid-murid pendidikan khas merasa dihargai dan tidak dipinggirkan. Guru perlu memantau dan merekod tahap kebolehan pertuturan setiap murid. .seminar.b. ibu bapa perlu mendengar setiap perkataan yang diluahkan dan jangan memperkecilkan kanak-kanak bermasalah pertuturan ini kerana hal ini akan melemahkan semangatnya. Media massa juga perlu memainkan peranan penting dalam menyebarkan bahan-bahan ilmiah mengenai masalah pertuturan yang dihadapi oleh kanak-kanak.

KESIMPULAN TERAPI PERTUTURAN Program terapi pertuturan merupakan satu program yang penting bagi membantu kanak-kanak bermasalah pertuturan dan komunikasi untuk bertutur. Guru atau pakar terapi pertuturan akan melakukan programprogram terapi secara bersistem dan berjadual.data-data perkembangan pertuturan dan komunikasi murid sentiasa diperlukan. Seminar-seminar dan kursus-kursus diadakan bagi membantu ibubapa menimba ilmu tentang bagaimana masalah pertuturan anak mereka dapat diatasi. Guru memainkan peranan penting mengesan sebarang masalah komunikasi dalam kalangan muridnya. Guru juga perlu bersedia melakukan inovasi dan teknik memberi terapi kepada kanak-kanak bermasalah pertuturan yang memerlukan perhatian lebih bagi membolehkan mereka menguasai kemahiran bertutur sedikit demi sedikit. Persekitaran murid-murid khas juga menjadi faktor penting yang membantu perkembangan mereka. justeru. Pemantauan secara berterusan oleh guru terhadap perkembangan komunikasi murid bertujuan untuk mengetahui tahap murid dan mengenalpasti keperluan murid.proses pengesanan awal. dan masyarakat perlu memastikan muridmurid ini sentiasa bertutur dan melibatkan diri dalam pertuturan walaupun cara mereka bertutur itu tidak betul. Guru perlu menjalankan ujian diagnostik bagi mengenalpasti tahap dan kebolehan murid untuk berkomunikasi. pengetahuan asas terapi pertuturan agar langkah-langkah yang perlu diambil bersesuaian dengan keperluan murid. Murid-murid bermasalah komunikasi dan pertuturan perlu dibantu. Penyebaran maklumat mengenai terapi pertuturan dalam media massa seperti media cetak dan media elektronik membantu masyarakat amnya dan ibubapa khususnya yang mempunyai kanak-kanak bermasalah pertuturan untuk mengambil tindakan yang sewajarnya membantu anak mereka sebelum terlambat. Guru.ibubapa. . Guru pendidikan khas perlu didedahkan proses mendapatkan perkhidmatan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful