You are on page 1of 2

1. COM S EL TARONGER. El taronger (Citrus sinensis) s l'arbre de la taronja. s originari de la Xina, dut a occident pels rabs.

Es tracta d'un arbre d'alada mitjana i necessita una ombra densa. s sensible al fred, perenne, de copa gran, rodona o piramidal, de fullatge compacte, tronc erecte i curt amb fulles ovals i branques usualment amb grans punxes. Es desenvolupa b en climes suaus i clids, i a la Comunitat Valenciana sobre tot on se solen regar per inundaci uns tres cops a l'any. No suporta les gelades prolongades. Les seues flors sn blanques ataronjades, naixen allades o en carrascos i produeixen una olor intensa. Hi ha una gran varietat fonamentalment per la qualitat del fruit i el gust, que varia del dol a l'cid. Alguns exemples sn la navel, la salusiana, la valncia i la sanguina. 2. COM ES CUIDA EL TARONGER. Es sembra en primavera en un lloc assollejat i amb bon drenaje. La terra deu ser mitat abono mitat terra normal. El reg deu ser abundant adaptant-lo a les plutges i el clima. La terra s'amontona al seu voltant pantenint una capa protectora en hivern per evitar que el taronger es gele. La poda tamb s important, ja que tallar les rames inadequades repercutix en que el taronger faja bons fruits. Tamb s'abonen freqentment, ja que necessita molts nutrients. Per ltim, tamb requerix un control de les males plantes que creixen al seu voltant amb insecticides.

3. COM ES CULLEN LES TARONGES. La recolecci s manual i deu fer-se evitant el tir amb unes alicates. Els materials necessaris en al recolecci sn els cabassos o caixes de plstic, els quals shan de volcar amb molta cura. Quan es troben als caixons definitius, es carreguen en camions ventilats i es tralladen a l'almacen. 4. PROPIETATS DE LA TARONGA. Les taronges sn una de les millors fonts i ms barates de vitamina C que existeixen. A diferncia de molts altres animals, el cos hum no fabrica vitamina C amb regularitat, la qual ajuda a evitar les infeccions i les ferides. Les taronges tamb sn molt bona font de fibra alimentria, per no contenen grans quantitats de minerals.

EL TARONGER
1. COM S EL TARONGER.

2. COM ES CUIDA EL TARONGER.

3. COM ES CULLEN LES TARONGES.

4. PROPIETATS DE LES TARONGES.