You are on page 1of 4

FISOLOGI Sistem saraf berfungsi untuk menyelaras dan mengawal sistem-sistem tubuh.

Sistem saraf terbahagi kepada dua, iaitu:- Sistem Saraf Pusat Sistem Saraf Periferi Otak berfungsi sebagai tempat untuk mentafsir maklumat. Terbahagi kepada: Serebrum Serebelum Medula Oblongata -Serebrum Berfungsi sebagai: Tempat kawalan saraf / impuls dan tafsir impuls. Pusat intelek, ingatan dan kewarasan. Pusat kawalan pergerakan. Pusat kawalan deria (sentuhan, penglihatan, bau, pendengaran). Mengawal tindakan terkawal. -Serebelum Berfungsi sebagai tempat: Menyelaras pergerakan badan. Mengawal keseimbangan badan. -Medula Oblongata adalah penyambung saraf tunjang ke otak. Ianya berfungsi : Mengawal tindakan luar kawalan. Kadar denyutan jantung. Kadar repirasi (pernafasan). Kadar peristalsis (pergerakan salur esofagus). Pengembangan dan pengecutan salur darah. Bersih, batuk, muntah. -Hipotalamus berfungsi : Mengawal suhu badan. Keseimbangan air dalam badan. Tekanan darah dan emosi. Penguraian karbohidrat dan lemak ( lipid ). -Fungsi talamus : Pusat integrasi maklumat. Terlibat dalam persepsi kesakitan dan keseronokan. Menerima maklumat daripada serebrum dan bahagian otak lain yang mengawal emosi.

16. 17. Bermula dari Medula Oblongata hingga ke hujung ruangan tulang
belakang. Saraf tunjang bukan sebahagian tulang vertebrata. Bahagian dalam saraf tunjang terdiri daripada jirim kelabu (badan sel). Bahagian luar saraf tunjang terdiri daripada jirim putih (gentian saraf).

18. Di sepanjang saraf tunjang terdapat 31 pasang saraf spina. Saraf spina
terbahagi kepada dua: Akar dorsal Akar ventral

19. 20. Fungsi saraf tunjang: Menghubungkan otak ke seluruh badan. Pusat
tindakan pantulan.

21. Sistem saraf terdiri daripada berjuta-juta sel saraf yang dikenali sebgai
neuron . Maklumat atau utusan dibawa oleh neuron dalam bentuk impuls . Impuls saraf merupakan isyarat bioelektrik yang bergerak dengan pantas.

22. 23. Neoron Motor & deria (Eferen & Aferen) 24. (Interneuron) 25. 26. Pengaliran Impuls saraf dari reseptor ke efektor 27. Setiap neuron mengandungi badan sel. Badan sel mengandungi satu
nukleus dengan sitoplasma. Unjuran sitoplasma disebut dendrit . Dendrit berfungsi menerima impuls dari neuron dan menghantar ke badan sel. Salah satu dihujung badan sel, terdapat satu sitoplasma yang panjang dan dikenali sebagai akson .

28. Akson berfungsi membawa keluar impuls dari badan sel ke neuron lain
atau ke efektor . Neuron disaluti lapisan lemak yang dikenali sebagai salut meilin . Salut meilin berfungsi: mempercepatkan penghantaran impuls. melindungi neuron daripada kecederaan. sebagai penebat kepada impuls elektrik.

31. Jenis-jenis neuron: Neuron aferen (deria) Neuron eferen (motor)


Interneuron (perantaraan)

32. Membawa impuls dari organ deria ke sistem saraf pusat. Dendrit
menerima impuls dari sel reseptor dan menghantarnya ke arah badan sel. Impuls dialirkan dari badan sel melalui akson ke neuron berikutnya.

33. Gentian neuron yang terdapat dalam sistem saraf pusat. Sebagai
penghubung neuron aferen dengan neuron eferen.

34. Gentian neuron yang terdapat di luar sistem saraf pusat. Menerima
impuls dari interneuron. Membawa impuls dari sistem saraf pusat ke efektor.

35. 36. 37. 1. Sistem saraf Autonomi 2. Sistem saraf Somatik 1.1 Sistem saraf
simpatetik 1.2 Sistem saraf Parasimpatetik 1.3a Sistem saraf Kranial 1.2a Sistem saraf Spina 1.1a Sistem saraf Spina 2.1 Urat Saraf Otak/Kranial 2.2 Urat Saraf Tunjang/Spina

38. 1. Sistem saraf Autonomi - Mengawal tindakan luar kawalan badan


manusia. Merupakan sistem saraf luar kawal seperti peristalsis (pergerakan kembang kuncup otot secara beritma untuk menolak makanan sepanjang salur pencernaan) & rembesan kelenjar (Bahan kimia yang dihasilkan oleh kelenjar organ pencernaan bagi melakukan fungsi tertentu). Contoh gambar : Peristalsis

Ada 2 divisi: 1.divisi aferent (sensorik) 2.divisi eferent -otonom -somatik

Dermatom :Setiap daerah spesifik di tubuh yg dipersarafi nervi spinalis tertentu.saraf ini juga membawa serat unt mempersarafi organ dalam,kadang2 nyeri organ tsb di alihkan ke dermatom yg dipersarafi nervi spinal yg sama