Pemulihan Ex-situ

Strategi pemuliharaan spesies hidupan liar di luar habitat semula jadi mereka.  Spesies yang terancam atau kepupusan akan mengalami kepupusan akan dilindungi dan dibiakbaka dalam kurungan atau habitat buatan manusia sebelum dilepaskan ke habitat semula jadi mereka apabila saiz populasi spesies tersebut telah pulih dan mempunyai habitat yang sesuai

Taman Burung Zoo Pusat Pembiakan .

  Memerlukan kawasan yang luas untuk penjagaan spesies. . Bukan habitat asal spesies Memerlukan kos dan penjagaan yang rapi.

   Burung Kenyalang merupakan spesis dari keluarga enggang yang telah dijadikan simbol atau lambang Kerajaan Negeri Sarawak Dimasukkan dalam senarai haiwan yang mendapat kawalan sepenuhnya daripada diburu ataupun dipelihara secara persendirian tanpa permit yang sah. Banyak terdapat di Wilayah Kepulauan Borneo terutama didataran yang tinggi seperti dikawasan yang berbukitbukau. .

Contoh: Burung Enggang Kenyalang Nama saintifik Famili Genus Kelas Spesis Filum Alam Buceros rhinoceros Bucerotidae Buceros Burung B.rhinoceros Kordata Haiwan .

.

Brunei. dan Pulau Jawa. Sumatera.  . Semenanjung Malaysia. dan Kalimantan).Burung Kenyalang boleh didapati di kepulauan Borneo (Sarawak.  Contoh :Kem Piasau Miri dan Taman Negara Gunung Santubong dikenal pasti sebagai kawasan pemuliharaan lapan spesies terlindung burung kenyalang di Sarawak. Sabah.

Taman Burung Kuala Krai Taman Burung Kuala Lumpur Taman Burung Pulau Pinang .

.

Perumahan Pembalakan Perladangan Pembangunan Pemburuan .

5. 6.1. 3. Mempelbagaikan Peranan Zoo Dan Taman Burung Program Pendidikan Pembiakbakaan Menyediakan tempat bagi pembiakan Penglibatan Pihak Luar dalam Bentuk Sumbangan Menyebarkan Maklumat Mengenakan tindakan mengikut undangundang bagi spesies yang dilindungi . 4. 7. 2.

Memperkukuhkan dan program pemuliharaan  Mengembangkan rangkaian kawasan pemuliharaan  Memperkukuhkan keupayaan serta kemudahan  Mengembangkan pusat pemuliharaan untuk menampung spesies yang terancam  .

malah ia berfungsi sebagai pusat rujukan dan penyelidikan hidupan liar . Menjalankan program pendidikan dan kesedaran kepada masyarakat tentang keperluan aktiviti pemuliharaan hidupan liar serta menjadi zoo atau taman burung itu merupakan tempat mempamerkan pelbagai haiwan . .

 Menjalankan program pembiakbakaan dengan lebih efektif lagi seperti Zoo Melaka dan Zoo Taiping dan juga organisasi seperti Jabatan Perhilitan dan Hidupan Liar. FRIM. Jabatan Perhilitan dan Hidupan Liar perlu memperbesarkan lagi pusat pembiakbakaan . Jabatan Pertanian.

Sumber: Portal Berita UPM . “Burung enggang jantan pula akan menutup lubang tempayan dengan tanah dan meninggalkan sedikit ruang untuk memberi makan kepada burung enggang betina.Burung enggang betina akan masuk ke dalam tempayan waktu musim untuk bertelur iaitu selama tiga bulan untuk menetas.

 “Program haiwan angkat” pada badan kerajaan atau swata bagi mencari dana atau sumbangan bagi membantu pengurusan zoo dan pusat yang berkaitan bagi menampung pengurusan dan penyeliaan .

. Juga menerbitkan buku atau jurnal bagi orang ramai bagi mengenal pasti spesies hidupan liar bagi tujuan memberikan maklumat dan pengetahuan. Menyediakan risalah atau menggunakan media massa untuk menyalurkan maklumat.

 Mengenakan kompaun Mengenakan hukuman penjara terhadap sesiapa yang memburu spesies yang dilindungi  .

.

 Juga dikenali sebagai balau sengkawang ayer  Di Indonesia pokok ini dipanggil sebagai meranti  .Shorea sumatrana sp.  Tergolong dalam famili Dipterocarpaceae.

 Terdapat di sekitar kawasan: › Kepulauan Sumatera › Thailand › Semenanjung Malaysia (pantai timur)  Hidup di kawasan berhampiran lembah. tebing sungai dan kawasan berpaya .

 Batangnya lurus dan licin dengan banirbanir kecil sebagai sokongan  Kayunya keras dan kukuh  .Berbatang besar  Bunga kecil dan harum  Pangkal bunga yang berwarna merah jambu.

Shorea Sumatrana dari pandangan bawah .

Banir-banir yang menyokong pokok ini .

Bunganya yang berbau harum .

Daun-daun Shorea Sumatrana .

pengilat.  Batang: › Pembinaan (tiang kayu) Resin atau damar (gusi dammar.  Bahan emulsi dan penstabil untuk pengeluaran cat dan dakwat percetakan. . lakuer. varnis. gummi dammar atau cat’s eye dammar) › Pembuatan obor › Pembuatan cat. farmaseutikal dan industri pergigian serta linoleum. kosmetik.

 Pembukaan hutan › Pemusnahan habitat pemtumbuhan pokok › Pembangunan kawasan rekreasi atau pembangunan › Tiada lagi tempat untuk pokok membiak .

 Pembalakan haram › Mendapatkan batang pokok › Nilai komersial yang ada pada pokok › Tiada penanaman semula dilakukan .

Penanaman di kawasan Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM)  Banyak ditanam di kawasan-kawasan Taman Negara  Taman Botani Putrajaya  › Ini termasuk beberapa jenis meranti yang lain .

Memerlukan kawasan yang besar dan luas  Memerlukan kos yang tinggi  Pertumbuhannya mengambil masa yang lama  .

Terima Kasih .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful