P. 1
55224510 Kertas Soalan Sivik Tahun 4

55224510 Kertas Soalan Sivik Tahun 4

|Views: 3|Likes:
Published by Normazita Ab Ghani

More info:

Published by: Normazita Ab Ghani on Sep 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/18/2013

pdf

text

original

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 4

KERTAS SOALAN INI MENGANDUNGI DUA BAHAGIAN. ANDA DIKEHENDAKI MENJAWAB SEMUA SOALAN DALAM KEDUA – DUA BAHAGIAN

BAHAGIAN A :SOALAN OBJEKTIF [ 60 markah ] Pilih satu jawapan yang betul

1.

Manakah antara yang berikut menunjukkan perlakuan bertanggung Jawab semasa berada di sekolah ? a) Menghadiri kelas komputer b) Makan bersama rakan sekelas di kantin c) Memulangkan alat sukan ke dalam bilik sukan d) Memakai pakain yang kemas

2.

Majukan diri bermaksud a) membuat kerja apabila menerima arahan b) mempertingkatkan diri dalam bidang yang diceburi c) meniru orang lain untuk mencapai kejayaan d) belajar dengan sambil lewa

3.

Bagaimanakah cara belajar yang betul ? a) Belajar bila hampir tiba peperiksaan b) Belajar sambil menonton televisyen c) Belajar hingga lewat malam d) Mengadaakan kumpulan perbincangan

4.

Murid yang berputus asa ialah murid yang a) pemalas b) rajin c) sopan santun d) cekal

1

Yang berikut bukan kepentingan mengenali diri sendiri . Mengapakah kita bertanggungjawab untuk menghormati ibu bapa ? a) Ibu bapa banyak berjasa terhadap kita b) Ibu bapa sering membeli pakaian untuk kita c) Ibu bapa mencari rezeki untuk kita d) Ibu bapa menjaga kita sejak kecil 7.PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 4 5. Antara yang berikut . Tingkahlaku yang baik ialah a) tidak mendengar nasihat ibu bapa b) mengamalkan sikap berjimat cermat c) suka berbohong d) susah memaafkan kesalahan orang lain 6. yang manakah tidak benar tentang cara membaiki kelemahan diri? a) Malas berusaha untuk memajukan lagi diri b) Berusaha menambah ilmu pengetahuan yang sedia ada c) Meningkatkan kemahiran diri sendiri d) Mengasah kebolehan yang sedia ada 9. Makanan yang seimbang ialah makanan yang a) mengandungi banyak lemak b) membuka selera c) mempunyai khasiat yang sesuai untuk tubuh badan d) boleh mengenyangkan 2 . kecuali a) mengetahui kekuatan dan kelemahan diri b) menyedari kebolehan diri c) mengetahui kelemahan diri d) mengetahui kekuatan diri 8.

a) bermusuh b) menyinggung c) mengganggu d) menyakitkan 14. Antara berikut . manakah yang perlu dilebihkan dalam pemakanan kita seharian ? a) Sayur-sayuran b) Garam c) Nasi d) Makanan yang berlemak Soalan 11 berdasarkan gambar 1 Gambar 1 11. a) malam b) petang c) tengah hari d) senja 3 . Mengamalkan pertuturan yang baik tidak akan _________ perasaan orang lain.yang manakah tidak benar tentang cara penjagaan Kebersihan anggita badan ? a) Membasuh tangan menggunakan sabun b) Memberus gigi tiga kali sehari c) Membiarkan kuku yang panjang d) Mandi menggunakan sabun 13.PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 4 10. Aktiviti riadah dapat dilakukan pada waktu pagi dan __________. c) protein d) vitamin Antara berikut . Jenis makanan yang ditunjukkan dalam gambar di atas mengandungi a) mineral b) karbohidrat 12.

a) diyakini b) dikuasai c) dibenci d) dipulau 16. ibu. dan anak b) datuk. Apakah aktiviti yang perlu dijalankan sebelum sesuatu aktiviti riadah dilakukan ? a) Menyegarkan badan b) Memanaskan badan c) Merehatkan badan d) Menyejukkan badan 20. Keluarga kembangan merupakan sebuah keluarga yang a) sederhana b) kecil c) besar d) asas 4 . a) menjaga kebersihan diri c) makan sesuka hati b) belajar sehingga lewat malam d) tidur lewat malam 19. nenek. dan ibubapa c) datuk. Seseorang murid dikatakan bijak mengurus diri apabila dia_________. Sekiranya kita melakukan kesalahan kita hendaklah ___________. Sebuah keluarga asas terdiri daripada a) bapa.PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 4 15 Penampilan diri yang positif menyebabkan kita disenangi dan ______oleh orang lain. a) meminta maaf b) mendiamkan diri c) menyembunyikan diri d) memperbaiki keadaan 18. Senaman membantu ____________ badan kita a) menyihatkan b) meletihkan c) menggemukkan d) mencantikkan 17. nenek dan ibu 21. bapa dan anak d) datuk.

Kita hendaklah ________ dengan keluarga asas dan keluarga kembangan kita.PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 4 22. a) bermain b) menyakiti c) bermusuh d) bermanja 26. Kita tidak boleh __________ hati anggota keluarga yang lain. Sebuah keluarga yang bahagia ialah keluarga yang mementingkan a) Harta benda b) Kasih sayang c) keperibadian d) kekayaan 5 . Ibu bapa mendidik anak-anaknya supaya menjadi manusia yang a) mudah berputus asa b) terkenal c) malas d) berguna 25. Datuk dan nenek termasuk dalam golongan keluarga a) kembangan b) asas c) kecil d) besar 23. Hari-hari yang sesuai diingati oleh anak untuk memberikan kad ucapan kepada ibu atau bapa adalah seperti yang berikut kecuali a) hari ulangtahun perkahwinan ibu bapa b) Hari Ibu c) Hari Bapa d) Hari kebangsaan 27. a) cemburu b) bermusuhan c) menyimpan hasad dengki d) bangga 24.

Bagaimanakah seseorang murid itu dikatakan mempunyai sikap berdikari ? a) Membantu rakan dalam pelajaran b) Membantu guru tanpa diminta c) Membasuh kasut sekolahnya d) Membantu ibu menjaga adik 6 . Mengapakah kita perlu bertutur dengan sopan semasa berinteraksi dengan orang lain ? a) Supaya kita disayangi b) Supaya mendapat pujian c) Supaya dihargai d) Menonjolkan penampilan diri yang positif 29. Sekiranya ingin mencapai kejayaan.PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 4 28. seseorang murid mestilah a) bergiat cergas dalam bidang kokurikulum b) berusaha tanpa jemu c) rajin bermain-main d) belajar pada saat-saat akhir menjelang peperiksaan 30.

________________________________________________________ 2. Nyatakan empat sikap bertanggungjawab ketika berada di sekolah 1.________________________________________________________ ( 8 markah) 2.________________________________________________________ 2.PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 4 BAHAGIAN B : SOALAN STRUKTUR [ 40 MARKAH] 1.________________________________________________________ 4. Kategorikan peringkat makanan dalam piramid makanan di bawah 1 2 3 4 (10 markah) 7 . Nyatakan empat perlakuan bertanggungjawab semasa berada di rumah 1.________________________________________________________ 3.________________________________________________________ 3.________________________________________________________ 4.________________________________________________________ ( 8 markah) 3.

Bila kita _________.PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 4 4. kita harus tutup mulut kita ataupun menoleh muka daripada kawan. ii) iii) 8 . Membasuh Kemas sukan tulisan berludah batuk i) Kita mesti mengambil bahagian dalam _________ supaya badan kita Sihat. __________kita hendaklah elok supaya guru senang menyemak buku latihan kita. Nyatakan khasiat makanan yang berikut ( 8 markah) 5.

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TAHUN 4 iv) Penyakit senang berjangkit jika kita _________ di merata-rata tempat. Kita mesti __________ tangan selepas kita keluar dari tandas atau sebelum kita makan. Bilik kita mesti ____________ dan bersih supaya kita dapat berehat dengan selesa. v) vi) 9 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->