Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II

Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile, Industriale si Agricole

Tehnologii pentru cladiri si constructii speciale

Student Master Anul Grupa

: Andrei Buzatu : Inginerie Structurală : M2 : 2

Referat 1 : Castele de apă

Tehnologii pentru cladiri si constructii speciale

[2012-2013]

1

Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II
Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile, Industriale si Agricole

Cuprins :
I. II. Notiuni generale Castelul de apa din Chisinau

III. Castelele de apa din Timisoara IV. Castelul de apa din Drobeta Turnu Severin V. Castelul de apa din Arad

VI. Castelul de apa din Braila VII. Castelul de apa “Foisorul de foc” din Bucuresti VIII. Castelul de apa “Mirajul” din Bucuresti IX. Castelul de apa din Targu Jiu

Tehnologii pentru cladiri si constructii speciale

[2012-2013]

2

de tip „pilaştri”) Tehnologii pentru cladiri si constructii speciale [2012-2013] 3 . Este o constructive specifica oraselor asezate în zona de ses si mai ales garilor CFR de pe liniile principale deoarece puteau sa asigure. ridicarea acesteia în rezervor realizându-se prin pompare. Castelele de apa au constituit multa vreme singura solutie de alimentare gravitationala cu apa a retelelor de distributie.Constructia este fundata în mod special pentru a rezista la solicitarile din vânt si cutremur. Castelul de apa este un rezervor de apa asezat la înaltime prin intermediul unei constructii numita de regula turn. prin efect gravitaţional. Apa înmagazinată este utilizată fie la apă.sistem „cadre spaţiale”. alcătuite dintr-un rezervor de apă susţinut la înălţime de către un turn. consumuri diverse.sistem „pereţi continui” (cu sau fără nervuri verticale exterioare. elastică tip „pahar” tip „inel” b) turnul : .Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile. in variantele stâlpi şi grinzi sau stâlpi şi planşee intermediare . Notiuni generale 1) Definitia castelelor de apa Castelele de apă sunt construcţii inginereşti. Aceasta deoarece se putea lua apa în ritmul dorit pentru consumul curent iar în caz de incendiu exista un volum de apa destinat combaterii acestuia (asa numita rezerva intangibila de incendiu). într-un timp foarte scurt (câteva minute) umplerea tenderului locomotivei cu abur cu cantitatea de apa necesara (posibil 20 mc). 2) Rolul castelelor de apa Castelele de apă au rolul de a înmagazina apa. Industriale si Agricole I. fie pentru compensarea presiunii in reţelele de alimentare cu 3) Elementele componente ale castelelor de apa a) fundatia : tip izolată. ca unică sursă.

stratul exterior de protectie al termoizolatiei – tencuiala cu mortar de ciment-var sau beton sustinute de o plasa din otel beton.instalaţia de vizitare a staţiei de pompare (amplasată sub rezervor.vata de sticla.Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile.bariera de vapori – carton sau panza bitumata . paratrasnet etc. iar in cazul tencuielii si o plasa de rabit f) elemente anexate : . de pompare a apei. ancorata in peretii rezervorului cu agrafe metalice.instalatiile necesare circulatie apei. de alimentare cu energie electrica. Industriale si Agricole c) rezervorul : secţiune circulară (troncon interior+troncon exterior) secţiune dreptunghiulară d) palniile rezervorului : pâlnia interioară pâlnia exterioară e) termoizolatia rezervorului : . in interiorul turnului) . vata minerala sau polistiren expandat cu grosimea de 50 mm . de iluminat. 4) Clasificarea castelelor de apa a) dupa scopul inmagazinarii : pentru apă potabilă pentru apă industrială pentru apă de incendiu b) dupa modul de exploatare : cu înnoire continuă a apei cu regim de funcţionare intermitent c) dupa forma rezervorului : prismatice plăci curbe subţiri de rotaţie d) dupa compartimentarea rezervorului : cu un rezervor cu rezervoare concentrice cu rezervoare etajate e) dupa sistemul de izolare termica : cu termoizolaţie exterioară cu rezervorul protejat într-o incintă Tehnologii pentru cladiri si constructii speciale [2012-2013] 4 .scară de acces .

Este un valoros monument de arhitectură industrială. Planul turnului este hexagonal alungit. din piatră de calcar şi cărămidă arsă. . construit la colţul cartierului mărginit de străzile Mateevici şi Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni. Pereţii sunt din piatră de calcar tăiată. obţinându-se se un efect artistic. cu includerea unor rânduri de cărămidă. cu intrarea soluţionată dinspre aceasta din urmă.6 m la foişor. Primul registru al turnului este construit. Bănulescu-Bodoni 2 a fost zidit la sfârșitul sec. realizat în stil eclectic.Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile. fiind reconstruit după imaginile de epocă în anii 1980–1983. În timpul seismelor a fost deteriorat. înălţimea până la cornişă este de 22 m.statie de pompare. Clădirea este divizată în şase registre: soclul. formele cărui au fost repetate în piatră. dar cu excepţia foişorului de foc din partea superioară. XIX după un proiect întocmit de Alexander Bernardazzi. Mitropolit G. Grosimea zidurilor variază de la 2 m la parter până la 0. Partea inferioară a turnului este vizual întărită prin acordarea unui profil înclinat soclului. Cu el a început conducta de apă din oraș. 2-rezervor. trei niveluri despărţite prin cornişe. în tradiţie bizantină. Industriale si Agricole Mod de functionare castel de apa: 1. asemănător glasisului turnurilor medieval medievale. şi volumul foişorului. construit iniţial din lemn. platforma cu cornişele proeminente. prin alternarea asizelor. 3-utilizatori utilizatori II. . Castelul de apa din Chisinau Castelul de apă de pe str.

iar în timpul renovării a fost instalat un ascensor. în spiritul arhitecturii otomane. Industriale si Agricole specific manierei arhitectului. mărginită de un parapet din piatră. pe care se află foişorul de foc. sub forma unor etaje. Astăzi este sediul muzeului oraşului.Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile. fabricată la uzina din Chişinău a lui Serbov-Sîrbu. În interiorul castelului s-a păstrat scara metalică in forma de spirala. sunt iluminate din goluri de ferestre cu partea superioară în arc din bolţari de piatră. Imagine veche. în spiritul aceleiaşi arhitecturi orientale. care acoperă întreaga platformă. Platforma de observaţie. în asize. bolţarii fiind aşezaţi alternativ după două nuanţe. şi nişe cu aceleaşi caracteristici. si starea actuala a castelului de apa . Foişorul de foc are pereţii penetraţi de goluri mari cu geamuri. despărţite de piloni de piatră. la ultimul nivel. Restul registrelor sunt construite din piatră. pe care se sprijină acoperişul ci streşini largi. alternându-se două in nuanţe ale pietrelor. este susţinut de console masive. Registrele.

Instalaţia respectivă era alcătuită dintrun castel de apă (turn cu rezervor). Construcţia . va fi realizată o a doua instalaţie mecanică. Castelele de apa din Timisoara În 1732 s-a dat în folosinţă prima instalaţie mecanică pentru sistemul de alimentare a oraşului de pe Bega. spune Alexandru Zănescu în studiul său intitulat “Pagini din istoria alimentării cu apă a oraşului Timişoara" (1974). folosită pentru a scoate apă dintr-o fântână săpată pe malul Canalului Bega. consta dintr-un sistem de roţi hidraulice.Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile. Industriale si Agricole Vedere transversala si longitudinala a fatadei III. Aşadar. dintr-o conductă dublă de distribuţie din lemn şi din şase cişmele şi a fost amplasată în cartierul Fabric. elevatoare. amplasate în castelul de apă. Energia era obţinută tot cu ajutorul unei roţi hidraulice. aproape de primul turn. Acesta. care ridicau apa extrasă din Bega. anul 1732 marchează prima dată de seamă în istoria instalaţiilor tehnice de alimentare cu apă ale Timişoarei. o epurau şi o conduceau în cetate prin canale subterane acoperite. Aceasta transmitea mişcarea sa la două perechi de pompe cu piston. În 1774.

Ingeniozitatea instalaţiei stârneşte admiraţia specialiştilor în heraldică. Acelaşi Zănescu este de părere că alimentarea cu apă realizată prin mijloace mecanice la Timişoara este prima de aceste proporţii construită pe teritoriul de astăzi al României. Cele două instalaţii sunt menţionate în majoritatea surselor istorice ca asigurând inclusiv “purificarea" apei. dar specialiştii consideră că nu putea fi vorba decât de o reţinere a impurităţilor grosiere cu ajutorul unor grătare şi decantarea suspensiilor pe conducte. sistemul de alimentare bazat pe acumulare pe vreme de noapte în cele două rezervoare aeriene nu a mai funcţionat corespunzător. iar celălalt.Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile. Prin anii '40. în câmpul din dreapta de sus. Turnul. Amândouă erau supravegheate zilnic. angajaţii lor având chiar locuinţa în incintă. astfel că ele nu au mai fost folosite. fiecare având o capacitate de câte 500 mc. construit din cărămidă. Ele au fost construite la capetele reţelei de distribuţie din 1914 şi au servit pentru compensarea consumului maxim din cursul zilei. în Iosefin. Industriale si Agricole cilindrică era situată chiar deasupra fântânii şi avea în partea sa superioară un bazin de apă ce asigura presiunea pentru distribuire. cele două castele de apă existente şi astăzi în oraşul de pe Bega au fost realizate la începutul secolului al XXlea. aceştia introducând. în 1781. În cazul umplerii rezervoarelor pe timpul nopţii. un turn castel de apă. se putea opri pomparea de la Uzina de apă. aceştia dispuneau de câte un post telefonic. Realizarea tehnică în cauză a fost menţionată drept o curiozitate a Timişoarei şi în lucrările de geografie. Al. Unul se află în cartierul Fabric. Potrivit informaţiilor pe care ni le-a furnizat dl ing. Tehnologii pentru cladiri si constructii speciale [2012-2013] 8 . Ioan Şişu. Istoria primei instalaţii de apă ia sfârşit în vara lui 1849. Zănescu îl citează pe Karl Windisch care scria în 1786 că la Timişoara este de văzut Maşina hidraulică prin care apa râului este condusă în oraş şi este făcută “potabilă”. consilierul directorului general al regiei Autonome “Aquatim". Pentru a comunica la Uzina de apă variaţia nivelului apei din rezervoare. susţin autorii culegerii de monografii apărută în 1988 şi intitulată “Grupul Întreprinderilor de Gospodărie Comunală şi Locativă Timiş". avea o înălţime de 16 metri şi diametrul de 8 metri. în stema oraşului Timişoara. dar şi rezerva. efectuându-se acumularea preţiosului lichid în rezervoarele proprii.

respective pet imp de noapte a turnurilor .Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile. Industriale si Agricole Starea din urma cu mai multi ani si starea in momentul de fata a turnurilor Imagine pet imp de zi.

Industriale si Agricole Imagini din interiorul turnurilor .Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile.

autorul proiectului. Elie Radu. Piesele de baza ale sistemului urmau sa fie o statie de captare situata in amonte de oras.Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile. Prin licitatie lucrarile au fost adjudecate de firma „P. seful Serviciului Tehnic al judetului Mehedinti.Mortun. parte a sistemului de alimentare a orasului cu apa de Dunare.Noului Severin si a oficialitatilor locale. Elie Radu. decantata.I. Petre Ciocalteu.P. in afara zonei lui contaminabile.Bratianu. fapt neagreat de o parte a comunitatii urbane. adiministratia severineana s-a fixat asupra acestei solutii. Deschiderea oficiala a avut loc la 17 octombrie 1910 in prezenta primului ministru I. Proiectul alimentării cu apă potabilă de Dunăre a oraşului Turnu Severin. Intreaga constructie a fost platita cu un credit contractat de primarie la Casa Creditului Comunal si Judetean. prevazut sa faca distribuirea si proiectat sa fie construit din beton armat si organizat in interior cu 2 rezervoare suprapuse. a episcopului Ghenadie al Ramnicului.Gh. Lucrarile la castel au inceput mai tarziu decat cele la restul componentelor sistemului. Industriale si Agricole IV. uzina de apa destinata sa realizeze decantarea. Un grup de locuitori a inaintat comisiei interimare a urbei un memoriu cerand renuntarea la acest plan pe motivul Tehnologii pentru cladiri si constructii speciale [2012-2013] 11 . In aprilie 1909. Constantinescu si V. In martie 1911 a fost fixata amplasarea lui. Principiul de baza al proiectului consta in „alimentarea cu apa de Dunare. fiind supervizata de ing.Andreescu si Fiii” din Craiova. in punctul amintit. întocmit la Ministerul Lucrărilor Publice de inginerul Elie Radu. filtrata si sterilizata cu ajutorul ozonului”. Capacitatea ambelor rezervoare era proiectata la 1025 metri cubi. avand rolul sa deserveasca fiecare cate o parte distincta a orasului. a fost trimis primarului oraşului la 21 martie 1909. Dupa incercari repetate si esuate in anii 1890-1907 de identificare a unor izvoare indestulatoare in panza freatica din zona Izvoru Barzii – Malovat s-a ajuns la solutia alimentarii orasului cu apa din Dunare. filtrarea si sterilizarea cu ajutorul ozonului si castelul de apa. in urma studiilor efectuate sub conducerea ing. Saidac. Constructia s-a desfasurat sub conducerea directa a ing.C. Castelul de apa din Drobeta Turnu Severin Edificiu emblematic al municipiului Drobeta Turnu Severin. a ministrilor Al. este situat pe strada Crisan la intersectia cu strada Dr. format din 13 piese scrise şi 19 piese desenate şi aprobat de Consiliul Tehnic Superior.

odata cu cinstirea cuvenita infaptuitorilor proiectului.p.p. asa incat intreaga piata sa ramana cu perspectiva libera spre Crihala. a fost pusa o inscriptie in amintirea momentului fixarii pietrei fundamentale si a incheierii.număr de nivele = 6 . construite initial pentru a putea fi folosite de catre pompieri. In 1915. datorita celor 4 turnulete. Castelul a servit ca punct de observatie armatei germane.64 m . proiect prin Programul IPA de cooperare transfrontalieră România – Serbia în parteneriat cu Primăria Negotin.60 m.inălţime totală = 40.arie desfăşurată = 796. cu finanţare prin proiectul „Modernizarea şi conservarea Castelului de Apă”. .diametru la bază = 13. in consecinta. Castelul de Apă a fost construit în urmă cu peste 100 de ani. Castelul de Apă a suportat lucrări de modernizare în valoare de un milion de euro în vederea transformării în unul din cele mai importante obiective turistice ale Mehedinţiului.77 m .inălţimea la cornişă = 26. Castelul de Apa poate capata o noua functionalitate: un sui genesis Turn Eiffel al orasului. unde se gaseau scolile primare nr.00 m Tehnologii pentru cladiri si constructii speciale [2012-2013] 12 . varianta cea mai avantajoasa in vederea distributiei apei in toate zonele orasului. stilul medieval si patina timpului accentuandu-i personalitatea. Castelul de apa are 27 m inaltime si era la un momentat dat cea mai inalta cladire din oras.00 m. Industriale si Agricole pastrarii intacte a configuratiei locului. Astazi insa.arie construită = 132.Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile. insa aceasta amplasare coincidea cu cea mai inalta cota din oras (104m). Argumentul era pertinent. prin care orasul a capatat tinuta civilizatoare. la baza sa. Exteriorul a ramas nefinisat. Trecerea timpului si cresterea orasului n-au anulat functia esentiala a castelului. Clădirea castelului de apă este un turn din beton armat amplasat în punctul cu cea mai ridicată cotă a vechiului oraş şi are următoarele caracteristici: . si. In timpul Primului Razboiului Mondial. asa cum este si astazi. in linii mari. a lucrarilor. cand distributia apei este asigurata la capacitatile cerute prin alt sistem. 3 de fete si baieti. . langa intrare.

Industriale si Agricole Situat în piata care-i poartă numele acesta adăposteşte următoarele funcţiuni: .cota 7 ( pod) – rezervor apă În 2012 în Castel va avea următoarele funcţiuni: . Imagini ce prezinta evolutia in timp a castelului de apa .subsol – depozit materiale .c.00 m.Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile.cota 6 – rezervor apă 514.cota 5 – spaţiu liber .spaţii recreere – cafenea şi spaţii de belvedere. .spaţiu pentru vernisaje.c. .cota 3 – ateliere + magazii .spaţiu de informare turistică. . spaţii muzeale.00 m.cota 4 – rezervor apă 510.spaţiu pentru expunere obiecte de artă. . .parter – cota 2 – birouri .

Industriale si Agricole Imagini cu exteriorul castelului de apa Imagini ilustrand partea interioara a castelului de apa .Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile.

Turnul. o constructie solida de piatra si caramida. La momentul construirii. Turnul de Apa completeaza aspectul unitar al arhitecturii aradene de stil eclectic sau secession.la etajul III este expoziția Apa domestică. și multe expoziții de artă sau tematice. realizate de pictori arădeni . cu o capacitate de 400 de tone. Turnul a fost construit pentru aprovizionarea cu apa a orasului aflat in plina dezvoltare si pentru semnalarea incendiilor si interventia rapida a formatiei de pompieri a municipalitatii. motiv pentru care a fost ridicat în vecinătatea cazărmii pompierilor.Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile. Turnul are o inaltime de 35 m si a fost dat in folosinta in anul 1896. registru cu o bogata si variata fantezie arhitectonica. Din 1990 turnul este în proprietate particulară.la etajul I sunt organizate expoziții temporare ale artiștilor plastici . care a folosit ca model donjonul unei cetăți medievale. Industriale si Agricole V. in Piata Pompierilor din Arad. Ca stil architectonic. Castelul de apa din Arad Turnul de apă este o clădire din municipiul Arad. Turnul de Apa se remarca prin decoratia balcoanelor si a ferestrelor. a fost cea mai înaltă clădire a orașului. ce se remarcă prin decorația balcoanelor și a ferestrelor. Turnul a funcționat până în anul 1956 pentru aprovizionarea cu apă. care are o expoziție permanentă a apei. realizată după planurile arhitectuui Miklós Ybl.la etajul V se găsește bazinul de apă. autoritatile decid construirea unui edificiu deosebit de important pentru viata localitatii. pentru aprovizionarea cu apă a orașului și pentru semnalarea incendiilor. trecatorul ramane impresionat de registrul decoratiilor de la ultimul nivel. care prezintă modurile în care oamenii au utilizat apa de-a lungul timpului . edificiu care in memoria aradenilor este cunoscut sub numele de "Turnul de apa".la etajul II sunt prezentate lucrări ale anilor ’70 – ’80. De asemenea. impresioneaza prin masivitate si inaltime. Este o construcție masivă din piatră și cărămidă. găzduind galeria de artă "Turnul de apă". în care acum se poate urca pe o scară Tehnologii pentru cladiri si constructii speciale [2012-2013] 15 . In 1835. Spațiul expozițional se întinde pe 5 niveluri: .la etajul IV se prezintă tradițiile pompierilor din Arad și modul în care s-a făcut alimentarea cu apă a orașului de-a lungul timpului .

Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile. obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere. Imagini cu Castelul de Apa Partea superioara a turnului . Industriale si Agricole Turnul de Apa este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Crisana.

Castelul de Apa a fost ridicat intre 1912 si 1913. castelul de apa a fost scos din functiune. Diferenta de cota între cota necesara rezervorului si cota terenului este asigurata de un turn asezat pe o fundatie corespunzatoare. a devenit un punctde referinta. Dupa prabusirea vechiului rezervor. Ca în multe alte cazuri. la partea folositoare. Primul proiect de castel de apa. prabusit in anul 1892. Dupa1960. cu o frumoasa arhitectura. castelul avea 1200 mc. având în vedere ca si astazi. cuva este asezata pe o structura frumoasa din stâlpi din beton armat. Castelul a functionat pâna când necesarul de apa a crescut mult. Turnul era prevazut din zidarie din piatra. Germani a realizat proiectul actualului castel de apa. castelul a fost completat cu doua turnuri pentru lifturi. iar posibilitatile de pompare directa în retea au putut fi realizate. Castelul de apa din Braila Orasul Braila. dezvoltat initial pe o suprafata de teren asemanatoare unei jumatati de con nu avea cote suficiente ca sa se poata asigura gravitational presiunea în retea dar nici pomparea directa nu era convenabila din cauza lipsei posibilitatilor de control.Radu prevedea un castel de apa cu volumul de 2000 mc si o înaltime a turnului de 40 m. D. realizat în 1895 de ing. pentru orasele de ses.foisor de foc (incendii de care orasul a avut mult de suferit). Castelul nu a fost realizat. care sa Tehnologii pentru cladiri si constructii speciale [2012-2013] 17 . În 1912 ing. odata cu realizarea sistemului de alimentare cu apa din sursa Suraia-Calieni si rezervoarele si statia de pompare Apollo. E. s-a adoptat solutia cu rezervor suspendat. edilii din acea vreme au dorit ridicarea altuia. Castelul de apa amplasat în parcul orasului. Castelul de apa a avut o soarta buna: în anii cu o productie buna a fost folosit si ca depozit pentru vin. Aceasta lucrare era o adevarata provocare pentru acele timpuri. castel de apa. ca o constructie moderna. Este remarcabil ca aceasta constructive complicata a trecut cu bine peste cutremurul din 1940 când se presupune ca avea apa în el. fiind cel mai mare castel de apa din acele vremuri. inlocuind vechiul rezervor de apa din Piata Carantinei. Pentru usurinta accesului consumatorilor. A construit totodata si un punct de observare a incendiilor în oras . dupa anii 1990 castelul a fost transformat în restaurant.Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile. cu toata dezvoltarea tehnica nu avem castele de apa cu un volum mai mare(volumele de 2000 mc în castele de apa sunt “bob numarat” în tara noastra). Industriale si Agricole VI.

Constructia finalizata in anul 1913. lucru care se intampla si astazi. stalpii interiori de sustinere si planseul peste rezervorul superior. de catre inginerul Elie Radu. ce-i drept. fiind formata din centuri si contraforti. la data construirii lui. Castelul de apa nu mai este acum decat o constructie intrata in ruina. In anii ‘90. astfel a fost elaborat un proiect initial. oferind privitorului panorama intregului oras. chiar daca face parte. Industriale si Agricole fie integrat in arhitectura orasului si a vremurilor. In 1982. la al doilea etaj si un bar rotativ pe acoperis. cu ajutorul unui motor electric. In partea superioara a constructiei. care se putea deplasa in jurul axului sau. unitatile de alimentatie publica din “Castel” s-au inchis. din patrimoniul national. nu mai respecta nimic din proiectul initial. intr-o rotatie completa. odata cu trecerea anilor. pe acordurile de fanfara rasunand din foisorul aflat in vecinatate. Din pacate. desi inscriptia de pe cladire indica drept an de contructie 1914. Castelul de apa pastreaza amprenta timpului in zidurile pe care astazi le numim “ruine”. la primul etaj. un restaurant. s-a amenajat un bar. Tot cu aceasta ocazie s-au facut finisarile din exterior si interior. a devenit spatiu pentru alimentatie publica. Cele doua rezervoare au fost recompartimentate pe vertical. prin turnarea a doua plansee din beton. dar care nu a mai fost pus in practica. in “Castel” functiona o berarie. ce imbraca la exterior rezervorul cilindric. la parter. nici un investitor nu simte impulsul de a-si investi banii. care s-au refacut din nou. s-au taiat goluri pentru usi si geamuri. tocmai din cauza formei sale aparte.Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile. dotate cu scara exterioara si ascensor in interior. Castelul de Apa este situat pe faleza inalta a Dunarii. pentru Piata Spiridon. in 1912 se pare ca ar fi fost dat in folosinta Castelul de Apa. ocazie cu care s-a demontat cupola originala. O Tehnologii pentru cladiri si constructii speciale [2012-2013] 18 . cand constructia isi pierduse destinatia anterioara. intr-un stil arhitectonic renascentist. bar asemantor celebrului “Rainbow” din New York. fiind cea mai mare constructie de acest gen din Romania. pe de alta parte. Sursele istorice se contrazic asupra anului in care a fost construit Castelul de Apa: pe de o parte se presupune ca cetatea dateaza inca din anul 1895. iar cladirea a inceput sa se degradeze.in punctul cel mai inalt al orasului.S-au ridicat doua turnuri cilindrice amplasate simetric. o cofetarie. ca un simbol al timpurilor in care brailenii se desfatau de pe platforma rotitoare cu panorama intregului oras. dar pe care.

Ca o sentinta adusa unui condamnat. fiind transformarea castelului intr-un restaurant sau a unui observator astronomic. tocmai pentru ca forma actuala nu poate fi modificata. nerentabila dupa parerea unora. din start. in timp ce acorduri de muzica acompaniau placut seara petrecuta la restaurantul din incinta sa. Castelul de Apa nu va mai ramane decat o simpla marturie a unor vremuri in care brailenii inca mai puteau sa admire de pe platforma sa rotitoare panorama intregului oras. Imagini ale turnului din diferite perioade de timp Vedere de jos a castelului de apa . singurele lucruri care s-ar putea materializa.Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile. Industriale si Agricole asemenea afacere este. in acest caz.

Pentru acele vremuri era o constructie remarcabila. Urma sa asigure acumularea apei din retea în perioada de noapte (când scade consumul) si sa o livreze a doua zi în cazul unui consum mare. A ramas si ca o constructie de referinta pentru Bucuresti. de o parte si de alta a râului Dambovita. Castelul a functionat cu apa asigurata din sursele Arcuda si Bragadiru.amplasament pentru observarea locurilor unde aparea un incendiu si formatiile de pompieri puteau fi alarmate (era constructia cea mai înalta din zona). Din1924 functiunea sa de rezervor a încetat. nu a mai ramas apa care sa umple castelul. are 1000 mc volumul cuvei si un turn de30 m. Castelul de apa “Foisorul de foc” din Bucuresti Castelul de apa. Industriale si Agricole VII.Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile. din beton armat. unul dintre castelele fericite a caror viata s-a prelungit mult. Dupa anii ‘60. Urmau sa fie executate doua castele de apa. Drept urmare în momentul în care consumul pe retea pe traseul de alimentare a crescut. castelul a fost transformat în muzeu al pompierilor. Imagini cu Turnul de la inceputuri pana in zile de azi . a functionat si ca foisor de foc . Între timp. numit si cunoscut astazi sub numele de “Foisorul de foc” a fost realizat în anul 1891 dupa proiectul ing. dar cel de al doilea nu a mai fost executat. Din pacate el a fost prevazut la mare distant fata de rezervoarele si statia de pompare Grozavesti. Constructia castelului. Thiem.

Industriale si Agricole Imagine cu scara din interiorul turnului VIII.ridicarea prin liftare a cuvei la pozitie .Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile.executarea fundatiei . În acest fel se poate reduce mult efortul si durata de construire.finisarea lucrarii.blocarea cuvei prin monolitizare de turn .realizarea acoperisului din elemente prefabricate .realizarea la nivelul solului a cuvei din beton armat . . Castelul de apa “Mirajul” din Bucuresti Castelul de apa de la întrepreinderea Mirajul reprezinta un pas important în tehnologia de executie a castelelor de apa.realizarea turnului cilindric cu cofraj glisant . Prin dezvoltarea tehnologica de executie s-a putut aplica urmatoarea succesiune de faze: . Liftarea cuvei se poate face prin tragere cu cabluri si trolii (pe vârful turnului fiind montati scripeti) sau prin ridicare pe verine cu ajutorul unor prese hidraulice (tactica scoaterii apei din fântâna).

turnare pe loc cu cuva sprijinita provizoriu pe esafodaj.Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile.Este în stare de conservare. Din aceasta cauza primul system de alimentare cu apa realizata în 1943 avea prevazut un sistem si un castel de apa. Odata cu cresterea înaltimii caselor/blocurilor castelul nu a mai putut alimenta cu apa reteaua si a fost scos din functiune. necesar pentru vremea respectiva era de 500mc. Theodoru (profesor al scoliiPolitehnice) este o structura din beton armat. Înaltimea castelului 30 m. .rezervor suspendat. H. Volumul rezervorului. Castelul de apa din Targu Jiu Orasul Tg-Jiu desi se afla într-o zona cu dealuri în vecinatate. Pentru protectia conductelor si asigurarea spatiului pentru scara de acces între stâlpi este realizat un turn. Realizarea castelului s-a facut prin turnare pe loc aparand complicatii de executie a cuvei. acestea nu sunt totusi la distanta mica. Proiectul a fost realizat de ing. Cuva este cilindrica iar turnul de sustinere a cuvei este construit din stâlpi din beton solidarizati cu grinzi. Este important deoarece reprezinta unul dintre putinele castele de mari dimensiuni realizat în forma clasica . Industriale si Agricole Imagine cu Castelul de apa de la intreprinderea Mirajul IX. Lucrarea a fost terminata în 1944 si a functionat pâna în anii ‘60.

Andrei Buzatu – Inginerie structurală – Anul II Universitatea Tehnică de construcții București – Facultatea de construcții Civile. Industriale si Agricole Imagini ce dateaza de cateva zeci de ani Imagini cu Turnul din zilele noastre .