P. 1
engleza

engleza

4.0

|Views: 374|Likes:
Published by alinaadascalitei
engleza
engleza

More info:

Published by: alinaadascalitei on Sep 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/14/2014

pdf

text

original

Sections

Alphabet and Pronunciation - Alfabetul si Pronuntie

Alfabetul englez (the alphabet) contine 26 de litere, dintre care 5 vocale (a, e, i, o, u), 2 semivocale (w, y) si 19 consoane. Literele alfabetului, luate singure, se citesc in felul urmator: a [ei] b [bi] c [si] d [di] e [i] f [ef] g [dji] h [eitş] i [ai] j [djei] k [kei] l [el] m [em] n [en] o [ou] p [pi] q [kju] r [aã] s [es] t [ti] u [iu] v [vi] w [dʌblj] x [eks] y [uai] z [zed]

In limba engleza, cuvintele se pronunta diferit de cum se scriu. Consoanele se protunta toate aproape ca in romaneste, dar vocalele se pronunta foarte diferit, dupa cum puteti vedea in exemplele pentru fiecare vocala de mai jos: A - se pronunta: 1. ei in cuvinte precum: o name [neim] = nume o paper [peipã] = hartie 2. e in cuvinte precum: o and [end] = si o Andy [endi] = Andi (nume propriu) 3. ӕ ce reprezinta un sunet intre "a" si "e", deschizand gura pentru "a" si pronuntand "e"; ca in cuvintele: o flag [flӕg] = steag o map [mӕp] = harta 4. un o lung (marcat o:), ca in: o all [o:l] = tot, toti, toate o small [smo:l] = mic, mica 5. i in cuvinte precum: o climate [klaimit] = clima o village [vilidj] = sat 6. ã (marcat ã:), ca in: o after [aftã:] = dupa o beggar [begã:] = cersetor E - se pronunta 1. I accentuat in cuvinte ca: o meter [mitã] = conteaza

serious [siriã] = serios 2. e in cuvinte ca: o bed [bed] = pat o red [red] = rosu 3. i scurt in cuvinte precum: o begin [bigin] = a incepe o repeat [ripit] = a repeta
o

I - se pronunta 1. i in cuvinte precum: o big [big] = mare o milk [milc] = lapte 2. ai in cuvinte ca: o Friday [fraidi] = vineri o time [taim] = timp 3. ã lung (marcat ã:), ca in: o bird [bã:d] = pasare o first [fã:st] = primul O - se pronunta 1. o scurt, in cuvinte precum: o dog [dog] = caine o lock [lok] = a incuia 2. o lung (marcat o:), ca in: o horse [ho:s] = cal o storm [sto:m] = furtuna 3. ou ca in: o alone [ãloun] = singur o open [oupn] = deschis 4. a scurt, inchis (marcat ʌ). Se pronunta un "a" scurt in asa fel incat varful limbii sa atinga cerul gurii. Exemplu cuvinte: o done [dʌn] = facut o glove [glʌv] = manusa 5. u lung (marcat u:), ca in: o two [tu:] = doi o prove [pru:v] = a dovedi 6. wa (ua) in cuvinte precum: o one [wan] = unu o once [wans] = odata 7. ã in cuvinte ca: o lemmon [lemãn] = lamaie o tailor [teilã] = croitor

8. nu se pronunta in cuvinte ca: o lesson [lesn] = lectie o season [sizn] = anotimp U - se pronunta 1. u lung (marcat u:) in cuvinte precum: o true [tru:] = adevar o rule [ru:l] = regula 2. iu in cuvinte ca: o duty [diuti] = datorie o pupil [piupl] = elev, eleva 3. aã "a" inchis spre un "ã" slab, ca in: o dust [daãst] = praf o umbrella [aãmbrela] = umbrela 4. ã lung (marcat ã:), in cuvinte ca: o fur [fã:] = blana o nurse [nã:s] = sora medicala 5. i ca in: o business [bisnis] = afacere o minute [minit] = minut 6. e scurt in cuvinte precum: o nature [neitã:] = natura o Saturday [sӕtã:dei] = sambata Y - se pronunta 1. i in cuvinte ca: o city [siti] = oras o merry [meri] = vesel 2. ai in cuvinte precum: o fly [flai] = a zbura o sky [skai] = cer

- Toate vocalele marcate fonetic cu doua puncte (:) reprezinta sunete lungi.

Prepositions - Prepozitii
Prepozitia (Preposition) este o parte de vorbire neflexibila (fixa) care descrie legatura dintre doua cuvinte din aceeasi propozitie. Prepozitiile nu au un inteles de sine statator, ele capata diferie sensuri puse in legatura cu alte cuvinte. Cateva exemple de observare a prepozitiilor (cuvintele evidentiate): You can sit before the desk. - Puteti să stati în faţa biroului. He can bump into the table. - El se poate lovi in masa. The bird flies toward the tree. - Pasarea zboara spre pom. I sit on the armchair. - Eu stau pe fotoliu. - Verbe precedate de prepozitii iau forma în "-ing". He's good at remembering people’s names. - El isi aminteste cu usurinta numele oamenilor. Exceptii: but si except sunt urmate de infinitivul scurt. They did nothing but laugh. - N-au facut nimic (altceva) decât sa râda. De retinut: In limba engleza nu se va termina niciodata o propozitie cu o prepozitie.

1. Prepozitii de loc: at, on, in
At se foloseste cu adrese exacte. James lives at 78 English Street in London. - James locueste la nr. 78, Strada English in Londra. On desemneaza numele de strazi, sosele, bulevarde, alei, etc. Her house is on Camp Street. - Casa ei e pe strada Camp. In se foloseste cu numele regiunilor (orase, judete, tari, state, continente). She lives in Braila. - Ea locuieste in Braila. Braila is in Romania - Braila e in romania.

2. Prepozitii de timp: at, on, in

At se foloseste pentru a desemna ora exacta. The teacher is leaving at 5:15 p.m. - Profesorul pleaca la 5:15 p.m. On indica zilele si datele calendaristice. My brother is coming on Monday. - Fratele meu vine luni. We're having a training on the Fourth of October. - Avem un antrenament pe patru octombrie. In se foloseste pentru a desemna ore imprecise din timpul zilei, cat si luna, anotimpul, anul. She likes to jog in the morning. - Ei ii place sa alerge (sa faca jogging) dimineata. It's too cold in winter to run outside. - E prea frig iarna ca sa alergi afara. He started the english course in 2010. - El a inceput cursul de engleza in anul 2010. He's going to come in August. - El are de gand sa vina in august.

3. Prepozitii de timp: for si since
For se foloseste atunci cand se masoara timpul (secunde, minute, ore, zile, luni, ani). He held his breath for seven minutes. - El si-a ţinut respiraţia timp de şapte minute. She's lived there for seven years. - Ea a trait acolo sapte ani. Since se foloseste cu data sau ora exacta. He's worked here since 1976. - El a lucrat aici din anul 1976. She's been sitting in the waiting room since six-thirty. - Ea statea in camera de asteptare de la sase-treizeci.

4. Prepozitii de miscare: to si lipsa prepozitiei
To se foloseste pentru a exprima deplasarea, miscarea catre un loc. They were walking to work together. - Ei mergeau la (spre) munca impreuna. She's going to the dentist's office this morning. - Ea se duce la dentist (cabinetul dentistului) in dimineata asta. Toward si towards exprima de asemenea miscarea spre ceva. Acestea doua prepozitii sunt doar variantele ortografice ale aceluiasi cuvant si se pot folosi indiferent. We're moving toward the light. - Ne miscam spre lumina. This is a big step towards the project's completion. - Acesta este un mare pas spre finalizarea proiectului. Cu urmatoarele cuvinte: home, downtown, uptown, inside, outside, downstairs, upstairs, nu se folosesc prepozitii.

Grandma went upstairs Grandpa went home. - Bunica sa dus la etaj bunicul a plecat acasa. They both went outside. - Amandoi au iesit afara.

5. Prepozitii cu substantive, adjective si verbe
Numeroase substantive, adjective si mai ales verbe se folosesc corect numai insotite de prepozitiile care le intregesc sensul.

Prepozitii si:
Substantive Adjective Verbe apologize for - a cere scuze (iertare) pentru approval of - aprobarea ask about - a intreba despre awareness of - gradul de afraid of - frica de ask for - a cere [ceva] conştientizare a angry at - furios la belong to - a apartine [cuiva] belief in - credinta in aware of - constient de bring up - a aduce concern for - preocuparea pentru capable of - capabil sa care for - a avea grija de confusion about - confuzie cu careless about - neatent la /cu find out - a afla privire la familiar with - familiarizat cu give up - a renunta desire for - dorinţa de happy about - fericit in legatura cu grow up - a creste fondness for - toleranţă pentru interested in - interesat look for - a cauta [ceva] grasp of - stapanire de jealous of - gelos look forward to - a astepta cu nerabdare hatred of - ura fata de made of - facut /fabricat in (din) sa hope for - speranta pentru married to - casatorit /a cu look up - a privi in sus interest in - interes in proud of - mandru de make up - a alcatui, a nascoci, a prepara love of - dragostea de similar to - asemanator cu pay for - a plati pentru need for - necesitatea /nevoia de sorry for - imi pare rau pentru ... prepare for - a se pregati pentru a sure of - sigur de study for - a invata pentru participation in - participarea la tired of - obosit de (satul de) talk about - a vorbi despre reason for - motiv pentru worried about - ingrijorat de / in think about - a (se) gandi la respect for - respectul pentru legatura cu trust in - a avea incredere in success in - succes in work for - a lucra pentru understanding of - intelegerea worry about - a fi ingrijorat de, a-si face griji pentru - Combinatia dintre verbe si prepozitii se numeste verb frazal.

6. Expresii idiomatice cu prepozitii
Între folosirea prepozitiilor în limba engleza si limba româna exista numeroase diferente. Aceeasi prepozitie poate implica frazelor din care face parte un inteles diferit de cel obisnuit, formand expresii idiomatice. Unele dintre acestea sunt:

in the street (Engl. americ. - on the stret) - pe strada in the playground - pe terenul de sport in the sky - pe cer in the sun - la soare in the open air - la aer curat on the way to - în drum spre on the 1st floor - la etajul 1 round the corner - dupa colt at present - în prezent at the some time - în acelasi timp at this moment - în acest moment at last - în sfârsit in a year`s time - peste un an in my opinion - dupa parerea mea beyond control - independent de vointa ... in all probability - dupa toate probabilitatile by my watch - dupa ceasul meu by heart - pe de rost, pe dinafara by mistake - din greseala to go on a trip / on holiday - a merge în calatorie / în vacanta to go (out) for a walk - a merge la plimare lo look out of the window - a privi pe fereastra to get in through the window - a intra pe fereastr he`s the tallest in the class - e cel mai înalt din clas outside the garden - în fata gradinii

7. Prepozitii inutile
In vorbirea de zi cu zi se folosesc incorect prepozitii acolo unde ele nu isi au rostul. Observati urmatoarele exemple: She met up with the new coach in the hallway. - Ea sa întâlnit cu noul antrenor pe hol. The book fell off of the desk. - Cartea a cazut de pe birou. He threw the book out of the window. - El a aruncat cartea pe fereastră. She wouldn't let the cat inside of the house. (sau folositi "in") - Ea nu ar lasa pisica in casa. Where did they go to? - Unde s-au dus ei? Put the lamp in back of the couch. (se va folosi "behind") - Pune lampa în spatele canapelei. Where is your college at? - Unde este colegiul dumneavoastra?

The Noun - Substantivul

1. Felul substantivelor
Substantivele în limba engleza (The Noun) pot fi împartite în patru categorii principale:
• • • •

substantive comune - dog (caine), cat (pisica), boy (baiat), girl (fata), table (masa) substantive proprii - England (Anglia), London (Londra), Marius (nume proprii) substantive abstracte - love (iubire), courage (curaj), joy (bucurie) substantive colective - team (echipa), crowd (multime), group (grup)

2. Genul substantivelor
In limba engleza sunt 4 genuri de substantive: masculin, feminin, neutru si comun. 1. Substantive de genul masculin sunt fiintele si animalele de sex masculin: - Ex.: man, (barbat), boy, horse (cal), lion (leu) 2. Substantivele de genul feminin sunt fiintele si animalele de sex feminin: - Ex.: woman (femeie), girl, cat (pisica) 3. Substantive de genul neutru sunt lucrurile, plantele, animale sau fiinte al caror sex nu este cunoscut (folosesc pronumele: it /they): - world (lumea), peace (pace), house (casa), mouse (soarece) 4. Substantivele de genul comun sunt o particularitate a limbii engleze, acestea au aceeasi forma pentru ambele sexe: - Ex.: child (copil, copila), cook (bucatar, bucatareasa), teacher (profesor, profesoara) Unele substantive au forme diferite pentru genul masculin si cel feminin: - Ex.: boy - girl (baiat, fata), husband - wife (sot, sotoie), brother - sister (frate, sora), father - mother (tata, mama), son - daughter (fiu, fica), uncle - aunt (unchi, matusa), dog - bitch (caine, catea), bull - cow (taur, vaca), king - queen (rege, regina)

3. Numarul substantivelor
Numarul substantivelor reprezinta forma pe care o ia un substantiv pentru a arata ca ne referim la unul sau mai multe obiecte sau fiinte.

Singularul este forma de baza a unui substantiv: dog, girl, wife, world, storm (furtuna)

Pluralul regulat al substantivelor se formeaza prin adaugarea unui s la forma de singular: - Ex.: cat+s = cats (pisici), day+s = days (zile), world+s = worlds (lumi) Pluralul substantivelor teminate în: ch, o, sh, s, x; se formeaza adaugând es la singular: - Ex.: church+es = churches (biserici), bush+es = bushes (tufisuri), class+es = classes (clase), potato+es = potatoes (cartofi),box+es = boxes (cutii)

- Pluralul neregulat Sunt unele substantive care formeaza forma de plural neregulata. - Substantive terminate în consoana+y formeaza pluralul cu ies: Ex.: company - companies (companii), factory - factories (fabrici), baby - babies (bebelusi) - Unele substantive terminate în o fac plural prin adaugarea unui s: Ex.: soprano - sopranos (soprane), piano - pianos (piane), photo - photos (fotografii) - Unele substantive terminate în f sau fe vor avea la plural schimbarea în ves: Ex.: leaf - leaves (frunze), half - halves (jumatati), wife - wives, life - lives (vieti), self - selves (insine), wolf - wolves (lupi) Exceptii: roof - roofs (acoperisuri), handkerchief - handkerchiefs (batiste), gulf - gulfs (golfuri, prapastii), wharf - wharfs/ wharves (debarcadere) - Câteva substantive formeaza pluralul prin schimbarea unei vocale interne: Ex.: foot - feet (picioare [talpa]), man - men (barbati), tooth - teeth (dinti) - Pluralul substantivului child (copil) este children. (copii). - Unele substantive ramân la fel si pentru plural: Ex.: aircraft (avion, avioane), deer (caprioara, caprioare), series (serie, serii), sheep (oaie, oi), species (specie, specii), fish (peste, pesti) -Pluralul substantivelor compuse - În cazul substantivelor compuse numai ultimul cuvânt va trece la plural. Ex.: boy-friends (iubiti), break-ins (spargeri), travel agents (agentii de turism) Exceptii: substantivele compuse al caror prim element este man sau woman vor forma pluralul pentru ambele substantive componente. Ex.: men drivers (soferi), women teachers (profesoare), men servants (servitori) - În cazul substantivelor compuse formate din constructii de genul substantiv + prepozitie / adverb + substantiv, doar substantivul de baza va primi semnul pluralului. Ex.: sisters-in-law, passers-by, men-of-war, hangers-on, lookers-on, runners-up

- Abrevierile sau initialele vor forma pluralul prin adaugarea unui s: Ex.: MPs (Members of Parliament), VIPs (very important persons)

4. Substantivele unice (uncountable nouns)
Substantivele unice sunt cele care in engleza nu se numara (uncountable) deoarece reprezinta unicate sau obiecte puternic individualizate, ori notiuni abstracte.
• •

Nume de substante - bread (paine), coffee (cafea), gold (aur), paper (piper), glass (sticla), oil (ulei, petrol), stone (piatra), wood (lemn). Abstractiuni - earth (pamant), paradise (paradis), nature (natura), the present (prezentul), advice (sfat), death (moarte), help (ajutor), information (informatie), news (stire), beauty (frumusete), experience (experienta), knowledge (cunoastere), friendship (prietenie), theory (teorie), literature (literatura). Alte substantive - baggage (bagaj), damage (dauna), shopping (cumparaturi), reading (citire), luggage (bagaje), parking (parcare), weather (vreme).

5. Forma posesiva
Pentru a exprima posesiunea unui substantiv, se foloseste Forma posesiva a substantivului, care se formeaza in diferite moduri. - La forma de singular a substantivelor care nu se termina în s se adauga 's : Ex.: a child's voice (vocea unui copil), the people's choice (alegerea oamenilor), a dog's mouth (gura unui caine), women's clothes (haine de /pt. femei) - Cu formele de plural ale substantivelor care se termina în s se foloseste doar apostroful (' ) : Ex.: a boys' school (o scoala de baieti), the sisters' house (casa surorilor) - Numele proprii terminate în s vor primi fie doar apostrof ('), fie 's : Ex.: Mr Jones's / Mr Jones' car (masina domnului John), Yeats's / Yeats' poems (poeziile lui Yeats) - În cazul substantivelor compuse si a titlurilor, ultimul cuvânt va primi 's : Ex.: My father-in-law's guitar (chithara socrului meu), Henry the Eighth's wife (a opta sotie a lui Henry) - 's se foloseste si dupa initiale sau abrevieri: Ex.: The CEO's assistant (asistentii CEO), the PM's speech (discursul de /a lui PM) Forma posesiva se foloseste în general când vorbim de oameni, animale, tari. Se foloseste si în urmatoarele cazuri: a) În expresii temporale: Ex.: yesterday's newspaper (ziarul de ieri), in five years' time (in timp de 5 ani), ten minutes' break (pauza de zece minute)

b) În expresii construite dupa modelul bani + worth of (bani + in valoare de): Ex.: ten dollars' worth of bananas (banane de zece dolari), a shilling's worth of stamps (timbre in valoare de un siling) c) În alte expresii uzuale, cum ar fi: Ex.: for heaven's sake (pentru Dumnezeu), a winter's day (o zi de iarna), the water's edge (marginea apei), the plane's wings (aripi de avion), the train's departure (statia de tren) În cazul anumitor substantive folosite la posesiv, este uzuala omisiunea substantivului urmator atunci când sensul comunicarii este clar (magazine, birouri, oficii, casa, locuinta). You can buy this at the baker's (shop). - Poti cumpara asta la brutarie. Mary bought her tickets at the travel agent's (office). - Maria a cumpărat bilete ei la agenţiei de turism. The kids went to Bobby's (house). - Copii au plecat la Bobby (acasa). - Ideea de posesie se poate exprima si cu ajutorul constructiei of + substantiv. Aceasta constructie se foloseste mai ales pentru lucruri sau fiinte umane sau animale atunci cand acestea sunt urmate de o propozitie subordonata. Ex.: the walls of the town (zidurile orasului), the roof of the church (acoperisul bisericii), the keys of the house (cheia casei) I took the advice of the girl and I went to buy the book. - Am urmat sfatul fetei si am mers sa cumpar cartea. Ca si in limba romana, acelasi substantiv poate avea intelesuri diferite, in functie de contextul propozitiei. De exemplu: Her hair is black. - Parul ei este negru. She found a hair in the brush. - A gasit un fir de par în perie. Their house was made of wood. - Casa lor este din lemn. We picnicked in the woods. - Am mers la picnic în padure.

The article - Articolul
Pentru ca un substantiv sa capete înteles într-o propozitie, acesta trebuie sa fie însotit de un determinant substantival. Cel mai des folosit determinant substantival este articolul (the article). In limba engleza articolele se pot clasifica astfel:

• • •

Articol hotarat - the Articol nehotarat - a sau an Articol zero - forma implicita (fara articol) sau neexprimata

1. Articolul hotarât (the)
Articolul hotarât (the) se scrie inaintea cuvantului pe care-l determina si se foloseste astfel: - Înaintea unui substantiv care a mai fost mentionat în contextul respectiv. A bird saw a mouse. The mouse loved the bird. - O pasare a vazut un soarece. Soarecele a iubit pasarea. - Atunci când atât vorbitorul cât si ascultatorul cunosc notiunea exprimata de substantiv, chiar daca nu a mai fost mentionat în context. - Where's the bathroom? - It's on the first floor. = Unde este baia? - Este la primul etaj. - În propozitii sau fraze în care definim sau identificam anumite persoane sau obiecte. The girl in blue is my cousin. - Fata in albastru e verisoara mea. - Referitor la obiecte pe care le consideram unice. the earth, the sun, the moon, the stars - pamantul, soarele, luna, stelele Mary is in the garden (the garden of this house). - Maria este in gradina (gradina acestei case). - Înaintea superlativului sau numeralelor ordinale: first, second, thirds, etc (primul, al doilea, al treilea) si only (unic /a, singur /a, numai). the best day (cea mai buna zi), the first week (prima saptamana), the last chapter (ultimul capitol), the only way (singura cale). - Înaintea unor adjective pentru a te referi în general la un grup de oameni care au în comun o anumita însusire (sunt frumosi, tineri, batrâni, japonezi, etc) the young (tanarul), the beautiful (frumosul), the old (batranul), the best (cel mai bun), the Japanese (japonezul). - Nume de locuri geografice, oceane, râuri, mari, deserturi, munti, regiuni the Caribbean (Caraibe), the Sahara (Sahara), the Atlantic (Atlantic) - Se foloseste înaintea unor nume proprii (muzee, institutii, hoteluri, ziare, orchestre, grupuri muzicale, vapoare, nume de famili la plural,etc). the National Gallery, the Royal Shakespeare, the Savoy, the Beatles, the Spice Girls, the Guardian, the Telegraph, the Daily, the Titanic, the Tower of London (Turnul Londrei), the House of Parliament (Casa parlamentului), the Smiths (familia Smith)

- Decade, secole, grupe de ani. My parents went to University in the seventies. - Parintii mei au mers la facultate in anii saptezeci.

2. Articolul nehotarât (a / an)
Articolul nehotarat in limba engleza este "a" sau "an". - A se foloseste înaintea substantivelor care încep cu o consoana. a boy (un baiat), a car (o masina), a house (o casa) - An se foloseste înaintea substantivelor care încep cu o vocala (a, e, i, o, u). an apple (un mar), an orange (o portocala, un portocaliu), an opera (o opera) Exceptii: An înainte de un "h" mut: - an hour (o ora), an honor (o onoare). A înainte de "u" sau "eu" atunci când se pronunta ca "you": - a European, a university, a unit (o unitate) Articolul nehotarât se foloseste in urmatoarele cazuri: - Pentru a te referi la ceva pentru prima data: Would you like a drink? - Ti-ar place o bautura? I've finally got a good job. - In sfarsit am obtinut o slujba buna. - Pentru a te referi la un anume membru al unui grup sau clase: Exemple:
• • • • • • •

cu nume de profesii: John is an engineer. (Ion este un inginer.) cu nationalitati si religii: John is an Englishman. (John este un englez) cu instrumente muzicale: Marius was playing a violin when the visitor arrived. (Marius canta la vioara cand a sosit vizitatorul.) cu numele zilelor: I was born on a Thursday. (Am fost nascut intr-o Joi) pentru a desemna "un fel de", sau "un exemplu de": The mouse has a tiny nose. (Soarecele are un nas micut). It is a very strange car. (E o masina foarte ciudata.) cu substantive la singular, dupa cuvinte cum ar fi what si such: What a hoax! He is such a prodigious young man. (Ce pacaleala! E un tanar atat de extraordinar.) atunci când te referi la un singur obiect sau persoana, echivaleaza cu "one": I'd like an orange and two lemons, please. (Asi dori o portocala si doua lamai, va rog.)

- Retineti ca se spune a hundred (o suta), a thousand (o mie), a million (un milion).

3. Articolul zero
Se spune ca e vorba de Articolul zero (sau fara articol) atunci cand nu se foloseste nici un articol. Articolul nu se foloseste în urmatoarele cazuri:

- Cu nume de tari (la singular). Germany is an important economic power. - Germania e o importanta putere economica. He's just returned from Argentina. - El tocmai s-a intors din Argentina (Exceptie: I'm visiting the United States next week. - Vizitez Statele Unite saptamana viitoare.) - Cu numele limbilor. French is spoken in Tahiti. - Franceza este vorbita in Tahiti. English uses many words of Latin origin. - Engleza foloseste multe cuvinte de origine latina. - Cu numele meselor. Lunch is at midday. - Masa de prânz este la prânz (amiaza). Dinner is in the evening. - Cina este seara Breakfast is the first meal of the day. - Micul dejun e prima masa a zilei. - Cu numele persoanelor (doar cele la singular). John's coming to school. - Ion vine la scoala. George King is my uncle. - Regele George este unchiul meu. - Cu titluri si nume proprii: Prince Charles is Queen Elizabeth's son. - Printul Charles este fiul reginei Elisabeta Dr. Watson was Sherlock Holmes' friend. - Dr. Watson a fost prietenul lui Sherlock Holmes. (Însa titlurile generice, luate singure, au articol: the Queen of England, the Pope) - Dupa cazul posesiv format cu 's. His sister's car. - Masina surorii lui. Laura's basket. - Cosul Laurei. - Cu numele profesiilor. Engineering is a useful career. - Ingineria e o cariera folositoare. He'll probably go into medicine. - El probabil va merge la medicina. - Cu nume de magazine: I'll get the card at Smith's. - Am sa obtin cardul la magazinul lui Smith. (smith = fierar) - Cu ani. 1978 was a wonderful year. - 1978 a fost un an minunat. Do you remember 1995? - Iti amintesti de 1995? - Cu substantive unice (uncountable nouns). Milk is often added to tea in England. - Laptele este adesea adaugat la ceai in Anglia. Peace is good. - Pacea e buna. - Cu numele unor munti, lacuri si insule: Mount McKinley is the highest mountain in Alaska. - Muntele McKinley e cel mai inalt munte din Alaska She lives near Salty Lake. - Ea locuieste (traieste) langa Lacu Sarat. Have you visited Long Island? - Ai vizitat Long Island? - Cu majoritatea numelor de strazi , orase, statii pentru mijloacele de transport si aeroporturi.

Victoria Station is in the centre of London. - Statia Victoria e in centrul Londrei. Can you direct me to Bond Street? - Poti sa ma directionezi spre strada Bond? They're flying from Heathrow. - Ei zboara de la Heathrow. - În unele expresii invariabile. by car (cu masina), at school (la scoala), at work (la munca), at University (la universitate), in church (la biserica), in bed (in pat), by train (cu trenul), on foot (pe jos), on holiday (in vacanta), on air (in broadcasting) (in direct).

4. A / An si One
Atunci când se numara sau se masoara timpul, distanta, greutatea, etc. se poate folosi fie a /an, fie one pentru singular. Exemple: A / One pound (o livra [sau lira]), A / One million pounds (un milion de lire) You can take an/ one hour for lunch. - Puteţi să luaţi o ora pentru masa de prânz. Dar a/an si one nu înseamna întotdeauna acelasi lucru: A box is no good. (We need something else, not a box). - O cutie nu e buna. (Ne trebuie altceva, nu o cutie). One box is not enough, we need two boxes. - O (singura) nu e suficient, ne trebuie doua cutii.

The adjective - Adjectivul
De cele mai multe ori adjectivele sunt folosite pentru a descrie un substantiv, de exemplu, un adjectiv poate descrie culoarea unui obiect. (mar rosu, carte frumoasa).

1. Forma adjectivului
In limba engleza adjectivele (the adjective) sunt invariabile. Ele nu îsi schimba forma în functie de gen sau numar. - A hot potato (un cartof fierbinte), some hot potatoes (niste cartofi fierbinti). Pentru a sublinia sau accentua sensul unui adjectiv se pot adauga cuvintele: very (foarte), really (intr-adevar, realmente, cu adevarat): - A very hot potato (un cartof foarte fierbinte), some really hot potatoes (niste cartofi cu adevarat fierbinti).

2. Pozitia adjectivului

De obicei adjectivul se aseaza în fata substantivului determinat: A good movie (un film bun). Dar sunt si destule cazuri cand se aseaza dupa cuvantul determinat. Exemple cu diferite cazurui de pozitionare a adjectivului: - Dupa verbe auxiliare ca: to be, to become, to seem, to look, to taste, to appear, to feel, to keep, to make, to smell, to sound, to turn, etc: The movie is good. - Filmul e bun. You seem upset. - Pari suparat. This cheese tastes different. - Branza asta are un gust diferit. - Dupa substantiv în expresii fixe: the Princess Royal (Printesa regala), the President elect (presedintele ales), the court martial (curtea martiala) - Câteva adjective, ca de exemplu chief, main, poor (=unfortunate [sarman, biet]) stau numai în fata substantivului determinat: This is the main purpose of the meeting. - Acesta este scopul principal al intalnirii. That poor woman was living in a garage. - Acea femeie sarmana traia intr-un garaj. - Altele pot sta numai dupa un verb auxiliar: asleep, upset, awake, afraid, alike, alive, alone, annoyed, ill, well, sorry He's asleep. - A adormit (este adormit). I'm alone. - Sunt singur. - Unele adjective îsi schimba sensul în functie de pozitia pe care o ocupa. Adjectivele involved, present, concerned au sens diferit daca sunt plasate în fata substantivului sau dupa acesta. These are the people involved / concerned. - Acestia sunt oamenii implicati / in cauza. They had an involved discussion. - Au avut o discutie dificila. I am a concerned mother. - Sunt o mama ingrijorata (grijulie). The list of the students present is outside. - Lista de prezenta a elevilor este afara. The present status of the matter requires urgent attention. - Starea actuală (prezenta) a problemei necesită o atenţie urgentă.

3. Functiile adjectivului
Adjectivul arata si descrie mai multe lucruri despre calitatile substantivul determinat. Adjectivele pot exprima: - Sentimente sau calitati: They make an original couple. - Ei formeaza un cuplu original. She is a single mother. - Ea este o mama singura. - Nationalitatea sau originea: Ricardo is Spanish. - Ricardo e spaniol. I bought him a Swiss watch for Christmas. - I-am cumparat un ceas de mana elvetian de Craciun. - Diferite caracteristici ale unui obiect: The table is long. - Masa e mare (lunga). The white tray was a gift. - Platoul (tava) alba a fost un cadou.

- Vârsta: My hat is too old. I will buy another one. - Palaria mea e prea veche (batrana). Am sa cumpar alta. He is still very young, almost a boy. - Este inca foarte tanar, aproape un baiat. - Dimensiuni, marime si masuri: It is a very long movie. - E un film foarte lung. That boy is tall. - Acel baiat e inalt. - Culoarea: I have a blue book. - Am o carte albastra. - Materie / material: He wore a cotton shirt. - El poarta o camasa de bumbac. It was a silver tray. - Era o tava de argint. - Forma: A rectangular envelope. - Un plic dreptunghiular.. A round table. - O masa rotunda. - Judecati, pareri sau opinii: Grammar is fascinating. - Gramatica e fascinanta. The day is wonderful. - Ziua e minunata.

4. Ordinea adjectivelor
Când se folosesc doua sau mai multe adjective pentru a descrie acelasi substantiv, ordinea lor depinde de functiile acestora. Exista mai multe variante, dar cea mai obisnuita ordine este:
• • • • • • •

1. Value/opinion (valoare/opinie) - delicious (delicios), lovely (minunat), charming (incantator) 2. Size (marime) - small (mic), huge (urias), tiny (minuscul) 3. Age/Temperature (marime, varsta/temperatura) - old (batran), little (putin), young (tanar), cold (rece), hot (cald, fierbinte) 4. Shape (forma) - round (rotund), square (patrat), rectangular (dreptunghiular) 5. Colour (culoare) - red (rosu), blonde (blond), black (negru) 6. Origin (origine) - Swedish (suedez), Romanian (roman, romanesc), Chinese (chinez, chinezesc) 7. Material (material) - plastic (plastic, de plastic), wooden (lemnos, de lemn), silver (de argint)

Exemple: a green round plastic bucket - o găleată de plastic verde rotunda an elegant little French clock - un elegant ceas mic francez a small round wooden table - o masa rotunda mica de lemn

Comparison degrees (comparative, superlative) - Grade de comparatie (comparativ, superlativ)
Gradele de comparatie exprima in general raportul unui adjectiv fata de ceva sau starea maxima a acestuia. De exemplu: mai cald, mai rapid, cel mai bun. Exista trei grade de comparatie ale adjectivelor:
• • •

pozitiv (sau simplu) - frumos, senin comparativ - mai frumos, mai senin superlativ - cel mai frumos, cel mai senin

1. Formarea comparativului
În limba engleza, comparativul (comparative) se poate forma in doua moduri, in functie de cate silabe are adjectivul. a) Adjective cu o silaba Adjectivele formate dintr-o silaba formeaza comparativul adaugand -er la forma simpla, [adjectiv_simplu + -er]. tall - taller (mai inalt), blue - bluer (mai albastru) - Adjectivele simple, formate din [consoana + o vocala + consoana] vor dubla consoana finala. fat - fatter (mai gras), big - bigger (mai mare), hot - hotter (mai fierbinte) b) Adjective cu doua silabe Adjectivele formate din doua silabe formeaza comparativul adaugand -er la forma simpla, [adjectiv_simplu + -er] sau cuvantul more in fata, [more + adjectiv_simplu]. - er se adauga doar la adjectivele care se termina in: -y, -ly, -ow, -le, -er, -ure sau la adjectivele: handsome, polite, pleasant, common, quiet. In rest, pentru celelalte, dar si pentru acestea, se poate adauga more in fata. Exemple: yellow - yellower /more yellow (mai galben) simple - simpler /more simple (mai simplu) tender - tenderer /more tender (mai tandru) - Adjectivele terminate in -y vor inlocui "y" cu "i" inainte de "-er". happy - happier /more happy (mai fericit) pretty - prettier /more pretty (mai dragut) c) Adjective cu trei sau mai multe silabe

Adjectivele formate din trei sau mai multe silabe formeaza comparativul adaugand cuvantul more in fata, [more + adjectiv_simplu]. important - more important (mai important) expensive - more expensive (mai scump)

2. Formarea superlativului
Ca si comparativul, superlativul (superlative) in limba engleza se poate forma diferit, in functie de cate silabe are adjectivul. a) Adjective cu o silaba Adjectivele formate dintr-o silaba formeaza superlativul adaugand -est la forma simpla, [adjectiv_simplu + -est]. tall - tallest (cel mai inalt), blue - bluest (cel mai albastru) - Adjectivele simple, formate din [consoana + o vocala + consoana] vor dubla consoana finala. fat - fattest (cel mai gras), big - biggest (cel mai mare), hot - hottest (cel mai fierbinte) b) Adjective cu doua silabe Adjectivele formate din doua silabe formeaza superlativul adaugand -est la forma simpla, [adjectiv_simplu + -est] sau cuvantul most in fata, [most + adjectiv_simplu]. - est se adauga doar la adjectivele care se termina in: -y, -ly, -ow, -le, -er, -ure sau la adjectivele: handsome, polite, pleasant, common, quiet. In rest, pentru celelalte, dar si pentru acestea, se poate adauga most in fata. Exemple: yellow - yellowest /most yellow (cel mai galben) simple - simplest /most simple (cel mai simplu) tender - tenderest /most tender (cel mai tandru) - Adjectivele terminate in -y vor inlocui "y" cu "i" inainte de "-est". happy - happiest /most happy (cel mai fericit) pretty - prettiest /most pretty (cel mai dragut) c) Adjective cu trei sau mai multe silabe Adjectivele formate din trei sau mai multe silabe formeaza superlativul adaugand cuvantul most in fata, [most + adjectiv_simplu]. important - most important (cel mai important) expensive - most expensive (cel mai scump)

3. Forme neregulate
Urmatoarele adjective au forme de comparativ si superlativ total neregulate (trebuie memorate asa cum sunt):

Pozitiv good (bun) bad (rau) little (mic, putin) old (batran, in varsta) far (departe)

Comparativ better (mai bun) worse (mai rau) less (mai mic, mai putin) older /elder (mai batran)

Superlativ best (cel mai bun) worst (cel mai rau) least (cel mai putin) oldest /eldest (cel mai batran) most (cel mai mult /multe)

much /many (mult /multe) more (mai mult /multe)

further /farther (mai departe) furthest /farthest (cel mai departe)

4. Comparatia adjectivelor
Comparatia adjectivelor fata de altceva (lucru, obiect, fiinta, eveniment, loc, etc) se poate forma in mai multe feluri. - the + superlative This is the oldest theater in London. - Acesta este cel mai vechi (batran) teatru din Londra. - comparative + than - Pentru a compara diferentele dintre doua obiecte, evenimente sau fiinte: He makes fewer mistakes than you do. - El face mai putine greseli decat faci tu. Thailand is sunnier than Norway. - Tailanda e mai insorita decat Norvegia. Albert is more humbly than Arthur. - Albert e mai smerit decat Arthur. - as + adjective + as - Comparative de egalitate. Constructie folosita pentru a compara oameni, locuri, fiinte, evenimete sau obiecte, între care nu exista diferente: Peter is 28 years old. John is 28 years old. Peter is as old as John. - Peter are 28 de ani. John are 28 de ani. Peter e la fel de in varsta ca John. Ramona is as happy as Raphael. - Ramona e la fel de fericita ca Rafael. A tiger is as dangerous as a lion. - Un tigru e la fel de periculos ca un leu. - not as + adjective + as - Se poate arata diferentele dintre doua substantive folosind contructia not so/as ...as: Mont Blanc is not as high as Mount Everest. - Muntele Blanc nu e la fel de inalt ca muntele Everest Norway is not as sunny as Thailand. - Norvegia nu e la fel de insorita ca Tailanda.

Zilele saptamanii, Lunile si Anotimpurile
1. Zilele saptamanii (Days of the week)

Zilele saptamanii (Days of the week) in limba engleza se scriu întotdeauna cu literă mare (sunt substantive proprii în limba engleză). Enumerarea zilelor săptămânii, calendarele, etc. încep cu duminică (Sunday).
• • • • • • •

Sunday - duminica Monday - luni Tuesday - marti Wednesday - miercuri Thursday - joi Friday - vineri Saturday - sambata

- Exemple cu propozitii: Every Sunday she goes to church. - In fiecare duminica ea merge la biserica. We have English classes on Tuesday and on Thursday. - Avem ore de engleză martea si joia. On Friday I visit my parents. - Vinerea imi vizitez parintii.

2. Lunile anului (Months of the year)
Ca si zilele saptamanii, lunile anului (Months of the year) in limba engleza se scriu întotdeauna cu literă mare (sunt substantive proprii în limba engleză).
• • • • • • • • • • • •

January - ianuarie February - februarie March - martie April - aprilie May - mai June - iunie July - iulie August - august September - septembrie October - octombrie November - noiembrie December - decembrie

- Exemple cu propozitii: May is a wonderful month. - Mai este o luna minunata. His birthday is in October. - Ziua lui de nastere este in octombrie. On July I go to the mountain. - In iulie merg la munte.

3. Anotimpuri (Seasons)
Anotimpurile (The seasons) in limba engleza sunt urmatoarele:

spring - primavara

• • •

summer - vara autumn - toamna winter - iarna

- Exemple cu propozitii: The spring months are March, April and May - Lunile de primăvară sunt martie, aprilie si mai. I like all seasons: spring, summer, autumn and winter. - Imi plac toate anotimpurile: primavara, vara, toamna si iarna.

The Numeral - Numeralulul
Numeralul (The Numeral) reprezintă partea de vorbire care exprimă o cifră, numărul sau ordinea obiectelor, tot ce e legat de numere. Deseori determină un substantiv si apare înaintea aceluia. Există mai multe tipuri de numeral, dintre care cele mai frecvent ulilizate sunt: Numeralul cardinal si Numeralul ordinal. In afara de acestea doua, mai sunt numeralele: fractionar, colectiv, multiplicativ si distributiv.

1. Numeralul cardinal
Numeralul cardinal (The Cardinal Numeral) exprimă o cifră sau numărul obiectclor. Numerele cardinale de la 1 la 12 în limba engleza sunt urmatoarele: 0 – zero (zero, null) 1 – one (unu) 2 – two (doi) 3 – three (trei) 4 – four (patru) 5 – five (cinci) 6 – six (sase) 7 – seven (sapte) 8 – eight (opt) 9 – nine (noua) 10 – ten (zece) 11 – eleven (unsprezece) 12 – twelve (doisprezece) - Intre 13 si 19 numerele se compun prin adaugarea terminatiei "-teen" la numerele 3-9. (Numeralele 13 si 15 prezinta deosebiri ortografice si de pronuntie fata de numeralele 3 si 5 de la care sau format)

13 – thirteen (treisprezece) 14 – fourteen (patrusprezece) 15 – fifteen (cincisprezece) 16 – sixteen (saisprezece) 17 – seventeen (saptesprezece) 18 – eighteen (optsprezece) 19 – nineteen (nouasprezece) - Zecile (20-90) se formeaza de la numerele 2-9 la care se adauga terminatia "-ty" (cu deosebiri ortografice la numerele 20, 30, 40 si 50). 20 – twenty (douazeci) 30 – thirty (treizeci) 40 – forty (patruzeci) 50 – fifty (cincizeci) 60 – sixty (saizeci) 70 – seventy (saptezeci) 80 – eighty (optzeci) 90 – ninety (nouazeci) Numele zecilor la plural: twenties, thirties, forties, fifties etc., precedate de articolul "the" sau alt determinant, sunt folosite pentru a exprima o perioada sau vârsta: The literature of the thirties. - Literatura anilor `30. She was a good-looking woman in her forties. - Era o femeie frumoasa între 40 si 50 de ani. - Numele zecilor se leaga de unitati direct, cu ajutorul unei liniute de unire: 21 – twenty-one (douazeci si unu) 35 – thirty-five (treizeci si cinci) 68 - sixty-eight (saizeci si opt) 79 – seventy-nine (saptezeci si noua) 89 - eighty-nine (optzeci si noua) - Sutele se formeaza adaugand dupa numar cuvantul "hundred", iar miile se formeaza adaugand cuvantul "thousand". 100 – one hundred (o suta) 700 – seven hundred (sapte sute) 1000 - one thousand (o mie) 3000 – three thousand (trei mii) - Numeralele care denumesc sute, mii sau milioane sunt legate prin "and" de cele care denumesc zeci si unitati. 115 - a/one hundred and fifteen 735 - seven hundred and thirty-five 3008 - three thousand and eight - Atunci când numerele denumind zecile, sutele, miile, milioanele sunt necunoscute, acestea apar la formă de plural: tens (zeci), hundreds (sute), thousands (mii), millions (milioane).

In limba engleză, cuvântul care defineste miliardul este "billion". - Spre deosebire de limba română (unde pentru unitatiu se foloseste virgula (,) iar pentru separarea miilor se foloseste punctul (.)), in limba engleza este invers; unitatile se separa prin punct si miile se separă prin virgul: 0.8; 2.35; 1,789; 3,358.78 etc, - Cifra zero se poate citi : zero, oh, nil, nothing sau love. zero - în matematică si indicarea temperaturii oh - la numerele de telefon nil si nothing - pentru exprimarea scorului la fotbal love - în tenis Exemple: It is four degrees below zero. - Sunt minus patru grade. Dial 6070... - Formeaza six-oh-seven-oh... Leeds United won 3-0 (four nil sau four to nothing). - Leeds a câstigat cu 3:0. Nastase leads by 30:0 (thirty-love). - Nastase conduce cu 30:0.

2. Numeralul ordinal
Numeralul ordinal (The Ordinal Numeral), numerele ordinale, exprimă ordinea obiectelor sau locul unui obiect într-o seris. În general, se formează prin adăugarea terminatiei -th, la numeralul cardinal, cu exceptia primelor trei: first (primul, prima), second (al doilea, a doua) si third (al treilea, a treia). - Cateva numerale isi schimba ortografia inaintea adaugarii terminatiei "-th". Ex.: fifth (al cincilea, a cincea), eighth (al optulea, a opta), ninth (al noulea, a noua), si altele la fel. - La numeralele compuse, numai ultimul numar primeste terminatia "-th". Ex.: twenty-seventh (al douăzeci şi şaptelea, a douăzeci şi şaptea), two hundred and thirty-sixth (două sute treizeci şi şaselea) - Numeralele ordinale cuprinzând cuvintele "hundred", "thousand", "million" pot fi precedate numai de one, nu si de a, iar articolul hotarât (the) poate fi omis: one hundred and thirty-second (al o suta treizeci si doilea). - Abrevierea numeralelor ordinale (forma lor prescurtata) se face prin adaugarea ultimelor doua litere la cifra. Ex.: 1st (first), 2nd (second), 3rd (third), 8th (eighth), 21st (twenty-first). - La zeci, terminatia "-ty" devine -tieth. Ex.: twentieth, thirtieth, fortieth, fiftieth, sixtieth, seventieth, eightieth, ninetieth. - In general, numeralul ordinal este însotit de arilcolul the. Lista numerale ordinale

1 - the first (the 1st) 2 - the second (the 2th) 3 - the third (the 3rd) 4 - the fourth (the 4th) 5 - the fifth (the 5th) 6 - the sixth (the 6th) 7 - the seventh (the 7th) 8 - the eigth (the 8th) 9 - the ninth (the 9th) 10 - the tenth (the 10th) 11 - the eleventh (the 11th) 12 - the twelfth (the 12th) 13 - the thirteenth (the 13th) 14 - the fourteenth (the 14th) 15 - the fifteenth (the 15th) 16 - the sixteenth (the 16th) 17 - the seventeenth (the 17th) 18 - the eihteenth (the 18th) 19 - the nineteenth (the 19th) 20 - the twentieth (the 20th) 21 - the twenty-first (the 21st) 30 - the thirtieth (the 30th) 32 - the thirty-second (the 32nd) 40 - the fortieth (the 40th) 43 - the forty-third (the 43rd) 50 - the fiftieth (the 50th) 54 - the fifty-fourth (the 54th) 60 - the sixtieth (the 60th) 65 - the sixty-fifth (the 65th) 70 - the seventieth (the 70th) 80 - the eightieth (the 80th) 90 - the ninetieth (the 90th) 100 - the hundreth (the 100th) 101 - the hundred and first (the 101st) 1000 - the one thousandth (the 1000th)

3. Numeralul fractionar
Numeralul fractionar (The Fractional Numeral), numerele fractionare, arata una sau mai multe parti ale întregului. Este redat sub forma unor fractii (1/3, 4/5), iar cu litere se exprima cu numaratorul numeral cardinal, iar numitorul, printr-un numeral ordinal, ca in urmatoarele exemple: 1/3 - one-third (o treime) 2/5 - two-fifths (doua cincimi) 3/4 - three-fourths (trei patrimi)

- Cand numaratorul exprima o unitate mai mare de 1, numitorul se scrie si se pronunta la plural (2/3 - two-thirds).

4. Numeralul colectiv
Numeralul colectiv (The Collective Numeral) arata ca obiectele sunt considerate în grup si nu izolat (couple = doi, doua; pair = pereche; team = echipa [peeche, grupa]; yoke = pereche; dozen = duzini; score = douazeci). - a pair of shoes - o pereche de pantofi - two team of cattle - doua perechi de vite - four yoke of oxen - patru perechi de boi - two dozen of eggs - doua duzini de oua

5. Numeralul multiplicativ
Numeralul multiplicativ (The Multiplicative Numeral) arata masura în care creste o cantitate sau o actiune (Ex.: double the amount - dublu sumei [sau "dubleaza cantitatea"]). Numeralul multiplicativ are forme diferite, în functie de stilul familiar, tehnic, oficial etc. în care el este folosit. - În vorbirea curenta, numeralele multiplicative de la 1 la 3 au urmatoarele forme: once (odata), twice (de doua ori), thrice (de trei ori) [Forma thrice este învechita]. - De la numarul 4 în continuare, numeralele multiplicative se formeaza cu numeralul cardinal urmat de substantivul times (ori, dati). Ex.: four times (de patru ori), eight times (de opt ori). Forma cu "times" este folosita si în locul lui "thrice": three times. - În stilul literar, tehnic sau oficial, se foloseste numeralul multiplicativ format din numeralul cardinal si sufixul -fold. Ex.: twofold (dublu), threefold (triplu), a hundredfold (de o suta de ori) - Pentru unitatea 1, forma numeralului multiplicativ este si single, iar pentru 2 se foloseste, pe lânga forma double si twofold.

6. Numeralul distributiv
Numeralul distributiv (The Distributive Numeral) exprima gruparea numerica a obiectelor. Se formează cu ajulorul lui by sau and. one by one - unul câte unul three by three - trei câte trei by twos - câte doi by threes - câte trei two and two - doi si cu doi three and three - trei si cu trei Nota:

Aproximarea numerică se exprimă prin: about (circa), nearly (aproximativ), almost (aproape) Depăsirea unei cifre se exprimă prin: over (peste), morethan (mai mult decat /de), above (peste).

Date and Time - Exprimarea datei si orei
1. Exprimarea datei
La exprimarea datei se foloseste numeralul ordinal, acesta poate fi asezat inaintea sau dupa numele lunii. Daca numeralul ordinal precede denumirea lunii, acesta este urmat de "of". Ex.: I was born on the 7th of July 1996. - M-am nascut pe 7 Iulie 1976. Daca numeralul ordinal este asezat dupa denumirea lunii, "of" este omis. Ex.: I was born on April (the) 7th. - M-am nascut pe 7 Iulie. În engleza americana ordinea obisnuita este luna, ziua, anul. Ex.: 05.02.1981 - May the 2nd 1981. In engleza britanica ordinea este ziua, luna, anul. Ex.: 15.05.1981 - 15th of May 1981. - Anii se citesc cu ajutorul miilor sau a sutelor (stil oficial), ori a zecilor (in limba vorbita). De exemplu, 1996 se poate citi:
• • • • •

1. one thousand nine hundread and ninety-six (o mie noua sute nouaazeci si sase) sau 2. nineteen hundread and ninety-six (nouasprezece sute nouazeci si sase) ori 3. nineteen ninety-six (nouasprezece nouazeci si sase)

Anul 2000 se citeste "two thousand". Atentie Cifra zero se poate citi : zero, oh, nil, nothing sau love. zero - în matematică si indicarea temperaturii oh - la numerele de telefon nil si nothing - pentru exprimarea scorului la fotbal love - în tenis Exemple:

It is four degrees below zero. = Sunt minus patru grade. Dial 6070... = Formează six-oh-seven-oh... Leeds United won 4-0 (four nil sau four to nothing). = Leeds a câstigat cu 4:0. Nastase leads by 30:0 (thirty-love). = Nastase conduce cu 30:0.

2. Exprimarea orei (timpului cronologic)
In exprimarea timpului cronologic se foloseste forma "o'clock", iar propozitia incepe de obicei cu pronumele "It". It is ten o'clock. = E ora zece. It is five o 'clock sharp. = Este cinci fix. - O'clock se foloseste numai cu ora fixa. - Jumătatea de oră se exprimă prin "half", iar sfertul de oră prin "(a) quarter". - Pentru a indica fractiunile de ore pâna la "si jumatate" se mentioneaza numarul minutelor urmat de prepozitia "past" si de ora respectiva. Ex.: It is ten (minutes) past nine. = Este (ora) 9 si 10 (minute). - Fractiunile între jumatate si ora urmatoare se redau în limba engleza spunânând numarul minutelor, prepozitia "to" si apoi ora. Ex.: It is twenty (minutes) to six. = Este sase fara 20 (de minute). - În engleza americana se folosesc si prepozitiile "after" si "before" în loc de "past" si "to". 8:10 - It is ten (minutes) after 8. 8:40 - It is twenty (minutes) before 9. - In engleza americana, pentru jumatate de ora se foloseste expresia cu "thirty" dupa ora. Ex.: 8:30 - It's eight thirty. Se practică exprimarea orei si în felul următor: Ex.: 2:15 – two fifteen (doi si un sfert) Alte exemple: It is ten (minutes) past eight. = Este opt si zece. It is a quarter past nine. = Este nouă si un sfert. It is half past nine. = Este nouă si jumătate. It is twenty (minutes) to ten. = Este zece fără douăzeci. It is quarter to ten. = Este zece fără un sfert.

Adverbs - Adverbe (1)
Adverbele (Adverbs) sunt cuvinte care ne spun mai multe despre cum, unde, când, cât de frecvent sau în ce măsura are loc o actiune. Adverbele sunt in legatura cu un verb.

1. Functia adverbelor
Fiind in legatura cu un verb, adverbele determina in general verbe. The bus moved slowly. (how?) - Autobuzul s-a miscat incet. (cum?) I am going home tomorrow. (when?) - Plec acasa maine. (cand?)

2. Formarea adverbelor
Adverbele se formeaza de cele mai multe ori prin adaugarea unui -ly la forma de singular a adjectivului.

Adjectiv careful (atent, grijuliu) quick (repede, rapid) slow (incet)

Adverb carefully (cu atentie, cu grija) quickly (repede, cu rapiditate) slowly (incet)

Exemplu He carefully picked up a tie. (El a luat cu grija o cravata.) Time goes quickly. (Timpul trece repede.) He walked slowly to the door. (El a mers incet la usa.)

a) Modificari ortografice - Daca adjectivul se termina in -y, acesta se va inlocui cu -i + -ly. easy - easily (cu usurinta), angry - angrily (furios, cu furie), lucky - luckily (norocos) - Când avem un -le la sfarsit (-able, -ible, -le), dispare -e si este inlocuit cu -y. probable - probably (probabil, cu probabilitate), terrible - terribly (teribil), gentle gently (delicat, cu delicatete) - Adjectivele terminate in -ic adauga -ally. basic - basically (fundamental, bazic), economic - economically (economic), tragic tragically (tragic) Exceptie: public - publicly (public, in public) - Forme neregulate true - truly (intradevar, cu adevarat), due - duly (cum trebuie, cum se cuvine), - wholly (in intregime) good [adj.] (bun) - well [adverb] (bine, cum trebuie) whole

b) Unele adverbe au aceeasi forma ca si adjectivele early, fast, hard, high, late, near, straight, wrong Comparati: This is a hard exercise. (adjectiv) - Acesta e un exercitiu greu He works hard. (adverb) - El munceste din greu We saw many high buildings. (adjectiv) - Am vazut multe cladiri inalte The bird flew high in the sky. (adverb) - Pasăre a zburat inalt (sus) spre cer c) Unor adjective le corespund doua forme de adverb, cu sensuri diferite Adjectiv deep (adanc) Adverbe 1. deep (adanc) 2. deeply (profund, pana peste cap) 1. direct (in mod direct) direct (direct) Exemplu - He looked deep into her eyes. (El a privit adanc in ochii ei.) - She is deeply in love. (Ea e profund indragostita.)

- You can dial New York direct. (Poti suna la New York in mod direct.) - He went there directly. 2. directly (direct, fara intarziere) (El a plecat direct (fara intarziere) acolo.) 1. first (intai, primul)

- My mother came in first. (Mama a intrat intai (prima).) first (primul, - Firstly, I would like to welcome you here. prima) 2. firstly (in primul rand, mai (In primul rand, asi dori sa va urez bun venit intai) aici.) Alte adjective cu adverbe asemanatoare: hard, light, just, last, late, most, near, right, round, short, wrong.

3. Gradele de comparatie ale adverbelor
Adverbele formeaza comparativul si superlativul la fel ca si adjectivele (vedeti lectia precedenta). - Adauga -er pentru comparativ si -est pentru superlativ la adverbele dintr-o singura silaba: hard - harder - hardest (greu - mai greu - cel mai greu) - Adauga more pentru comparativ si most pentru superlativ la adverbele formate din doua sau mai multe silabe si la cele terminate in -ly: seriously - more seriously - most seriously (serios - mai serios - cel mai serios) - Unele adverbe au forme neregulate la comparativ si superlativ: badly - worse - worst (rau - mai rau - cel mai rau) little - less - least (putin - mai putin - cel mai putin) well - better - best (bine - mai bine - cel mai bine) much - more - most (mult - mai mult - cel mai mult)

De retinut! Uneori most poate avea sensul de very (foarte): We are most grateful for your help. - Suntem foarte recunoscători pentru ajutorul tău I am most impressed by this application. - Sunt foarte impresionat de această cerere.

Adverbs classification - Clasificarea adverbelor (2)
Adverbele (The adverbs) pot fi clasificate in urmatoarele 5 categorii:
• • • • •

1. Adverbe de mod 2. Adverbe de loc si directie 3. Adverbe de timp, durata si frecventa 4. Adverbe de siguranta si probabilitate 5. Adverbe de grad

1. Adverbe de mod
Adverbele de mod ne arata cum, in ce mod, are loc o actiune. Ele se aseaza in propozitie dupa verb sau dupa complementul acestuia. Exemple: He swims well. (dupa verb) - El inoata bine He ran rapidly. (slowly, quickly) - El a fugit repede. (încet, indata) She spoke softly. (loudly, aggressively) - Ea a vorbit încet. (cu voce tare, agresiv) John coughed loudly to attract her attention. - John a tuşit tare pentru a atrage atenţia ei. He plays the piano beautifully. (dupa complement) - El canta frumos la pian. He ate the chocolate cake greedily. - El a mancat prajitura de ciocolata cu lăcomie. De retinut: a)Adverbul de mod nu se aseaza între verb si complement: Incorect: He ate greedily the chocolate cake. Corect: He ate the chocolate cake greedily. b) Pozitia adverbului în propozitie este foarte importanta mai ales atunci când exista mai multe verbe în propozitie. Daca adverbul este asezat dupa o propozitie, atunci acesta modifica întregul sens exprimat în propozitie. Observati diferentele de sens în functie de locul adverbului în propozitie: He quietly asked me to leave the house. - El mi-a cerut linistit sa ies din casa. [cererea lui a fost facuta în liniste] He asked me to leave the house quietly. - El mi-a cerut sa ies din casa in liniste. [plecarea a fost facuta în liniste]

2. Adverbe de loc si directie
Arata unde are loc actiunea verbului. Se aseaza in general dupa verbul principal sau complementul lui. Exemple: - Dupa verb: I looked everywhere. - M-am uitat peste tot Mary looked away. (up, down, around) - Maria s-a uitat departe. (sus, jos, imprejur) I'm going home. (out, back) - Plec acasa. (afara, inapoi) - Dupa complement: They built a house nearby. - Ei au construit o casa in apropiere. She took the child outside. - Ea a luat copilul afara A. Here / there. Cu verbe de miscare, here exprima ideea de înspre/ cu / împreuna cu vorbitorul, iar there contrariul, departe, fara participarea vorbitorului: Exemple: Come here. - Vino aici (spre mine) It's in here. - Este aici. (vino impreuna cu mine sa vezi) It's in there. - Este acolo (du-te singur sa vezi) Put it there. - Pune-o acolo. (departe de mine) - Expresii cu here/ there: down here (aici jos), down there (acolo jos) over here (aici, chiar aici), over there (acolo, chiar acolo) under here (aici dedesubt), under there (acolo dedesubt) up here (aici sus), up there (acolo sus) B. Adverbele de loc terminate în -wards. - Exprima ideea de miscare într-o anumita directie: backwards (inapoi), forwards (inainte), downwards (in jos), upwards (in sus), inwards (spre interior), outwards (spre exterior), northwards (spre nord), southwards (spre sud), eastwards (spre est), westwards (spre vest), homewards (spre casa), onwards (incepand cu). Cats don't usually walk backwards. - Pisicile de obicei nu merg cu spatele. The ship sailed westwards. - Nava a navigat spre vest. De retinut! Towards este prepozitie, nu adverb, astfel încât va fi întotdeauna urmat de un substantiv sau pronume: He walked towards the car. - A mers spre masina. She ran towards me. - Ea a alergat spre mine. C. Adverbe care exprima atât locul cât si directia: ahead (inainte), abroad (in strainatate), overseas (peste ocean), uphill (la deal), downhill (la vale), sideways (in lateral), indoors (in interior), outdoors (in exterior).

3. Adverbe de timp, durata si frecventa

Arata cand a avut loc o actiune dar si durata sau frecventa actiunii. - Când: today (azi), yesterday (ieri), later (mai tarziu), now (acum), last year (anul trecut) - Durata, pentru cât timp: all day (toata ziua), not long (nu mult), for a while (pentru un timp), since last year (de anul trecut) - Cât de frecvent: sometimes (cateodata), frequently (frecvent, adesea), never (niciodata), often (des, adesea), yearly (anual) De obicei, adverbele de timp se aseaza la sfârsitul propozitiei sau emfatic, la începutul ei: One of my children wrote to me yesterday. - Unul dintre copiii mei mi-a scris ieri. Later the boy understood the story. - Mai târziu, băiatul a înţeles povestea. Adverbele care indica durata se aseaza la sfarsitul propozitiei: She stayed in the house all day. - Ea a stat in casa toata ziua. My mother lived in France for a year. - Mama mea a trăit în Franţa un an (timp de un an). De retinut! - For este intotdeauna urmat de o expresie de durata: for three days (pentru [timp de] trei zile), for a week (pentru [timp de] o saptamana), for several years (pentru mai multi ani), for two centuries (pentru doua secole). - Since este intotdeauna urmat expresia unui moment punctual în timp: since Monday (de luni, incepand cu luni), since 1996 (din 1996), since the last year (incepand cu anul trecut, de anul trecut). Adverbele de frecventa exprima frecventa unei actiuni si se aseaza de obicei in fata verbului principal, dar dupa verbele auxiliare (cum ar fi: be, have, may, must): I often eat vegetarian food. (in fata verbului principal) - Adesea mananc mancare vegetariana. You must always fasten your seat belt. (dupa verbul auxiliar "must") - Trebuie să fixati întotdeauna centura de siguranţă. I have never forgotten my first kiss. (dupa verbul auxiliar "have" si in fata verbului principal "forgotten") - Niciodată nu am uitat primul meu sarut. Unele adverbe de frecventa exprima regularitatea incidentei unei actiuni si se plaseaza la sfarsitul prepozitiei: This magazine is published monthly. - Această revistă este publicată lunar. He visits his mother once a week. - El isi vizitează mama o dată pe săptămână. Adverbe de fecventa: frequently (frecvent), generally (in general), normally (in mod normal), occasionally (ocazional), often (adesea), regularly (in mod regulat), sometimes (cateodata), usually (de obicei). De retinut! - Yet se foloseste in propozitii interogative sau negative: Have you finished your work yet? No, not yet. - Ai terminat deja munca? Nu, nu încă. They haven't met him yet. - Ei inca nu l-au intalnit. - Still exprima ideea de continuitate. Se foloseste in propozitii pozitive sau interogative. I am still hungry. - Inca mi-e foame. Do you still work for the money? - Inca mai lucrezi pentru bani?

Ordinea adverbelor de timp: Daca este nevoie de mai multe adverbe de timp in aceeasi propozitie ordinea lor va fi: 1 - adverbe de durata 2 - adverbe de frecventa 3 - adverbe de timp Exemple: 1 + 2 : I work (1) for five hours (2) every day. - Muncesc cinci ore in fiecare zi. 2 + 3 : The magazine was published (2) weekly (3) last year. - Revista a fost publicata saptamanal anul trecut. 1 + 3 : I was abroad (1) for two months (3) last year. - Am fost in strainatate pentru [timp de] doua luni anul trecut. 1 + 2 + 3 : She worked in a hospital (1) for two days (2) every week, (3) last year. - Ea a lucrat intr-un spital [timp de] doua zile in fiecare saptamana, anul trecut.

4. Adverbe de siguranta si probabilitate
Acestea exprima cat de sigur este vorbitorul de actiunea sau evenimentul pe care il relateaza: certainly (desigur), definitely (cu siguranta), probably (probabil), undoubtedly (fara indoiala), surely (cu siguranta), maybe (poate), obviously (evident), perhaps (poate, probabil), possibly (posibil, in mod posibil), really (intr-adevar). Se aseaza in propozitie intre verbul auxiliar si verbul principal. He has certainly forgotten the meeting. - El a uitat cu siguranta intalnirea. Pentru o formulare emfatica sau o reliefare a afirmatiilor, se aseaza în debutul frazei: Undoubtedly, Stefan cel Mare was a great leader. - Fără îndoială, Ştefan cel Mare a fost un mare conducator. De retinut! Surely asezat la inceputul propozitiei inseamna ca vorbitorul este convins de adevarul unei afirmatii, dar incearca sa obtina o confirmare: Surely you've got a bicycle? - Cu siguranta le-aţi luat o bicicletă?

5. Adverbe de grad
Aceastea exprima intensitatea sau gradul de indeplinire a actiunii unui verb, adjectiv sau adverb: almost (aproape), nearly (aproape, in apropiere), quite (destul), just (doar), too (prea, de asemenea), enough (destul, suficient), hardly (din greu, cu greu), scarcely (abia), completely (complet), very (foarte), extremely (extrem de, in mod extrem). Locul lor in propozitie este fie in fata adjectivului sau adverbului pe care il determina, fie in fata verbului principal:

The water was extremely cold. - Apa a fost extrem de [foarte] rece. He was just leaving. - El tocmai a plecat. She has almost finished. - Ea aproape a terminat. Enough, too, very - Enough inseamna "destul de ..., suficient de ..." (pana la o limita) si se plaseaza dupa adjectiv sau adverb: Is your coffee hot enough? (adjectiv) - E cafeaua ta destul de fierbinte He didn't work much enough. (adverb) - El nu a lucrat suficient de mult. - Too inseamna "prea, mai mult decat este necesar pentru..." si se aseaza in fata adjectivului sau adverbului: This coffee is too hot. (adjectiv) - Cafeaua e prea fierbinte. He works too much. (adverb) - El munceste prea mult. - Very intareste sensul unui adjectiv sau adverb si se aseaza in fata acestora: The girl is very beautiful. (adjectiv) - Fata e foarte frumoasa. He worked very quickly. (adverb) - El a lucrat foarte repede. De retinut! Exista o diferenta importanta intre "too" si "very": - Very exprima un fapt: He speaks very quickly. - El vorbeste foarte repede. - Too sugereaza existenta unei probleme: He speaks too quickly. - El vorbeste prea repede. Alte adverbe asemanatoare lui "very": extremely (extrem de, in mod extrem), especially (mai ales, in special), particularly (in particular, indeosebi), pretty (destul de), rather (mai degraba), quite (destul de), fairly (drept, in mod corect), not especially (nu in mod special), not particularly (nu in mod particular, nu deosebit de).

Pronouns - Pronumele
Pronumele (pronouns) sunt cuvinte care in general desemneaza o persoana sau inlocuesc un substantiv, facand astfel referire la o idee, fiinta, obiect sau actiune mentionate anterior sau cunoscuta de catre interlocutor. John did all the work. - John a facut toata treaba. He did all the work. - El a facut toata treaba. Who did all the work? (he) - Cine a facut toata treaba? (el)

1. Functia, forma si clasificarea pronumelui
- Pronumele au forme specifice in functie de numar, gen si caz:

• • •

Numar: singular - this (acesta, aceasta); plural - these (acestia, acestea) Gen: masculin - he (el); Feminin - she (ea); neutru - it Caz: Nominativ - she; Genitiv - hers; Dativ - to her; Acuzativ - her

Pronumele pot fi simple (you, which, many) (tu, care, multi), sau compuse (everybody, whatever, no one) (toata lumea, oricare, nici unul). - Dupa continut si functie pronumele pot fi:
• • • • • • • •

1. Personale 2. Reflexive 3. Nehotarate 4. Demonstrative 5. Relative 6. De intarire 7. Interogative 8. Reciproce

2. Pronumele personale
Iata un tabel cu pronumele personale la cazurile Nominativ, Genitiv, Dativ si Acuzativ:

Nominativ I (eu) you (tu, dumneata) he (el) she (ea) it (el /ea, neutru) we (noi) you (voi, dumneavoastra) they (ei, ele)

Genitiv mine (al meu, a mea) yours (al tau, a ta) his (a lui) hers (a ei) its (a lui, a ei [neutru]) ours (al nostru, a noastra) yours (a vostru, a voastra) theirs (a lor)

Dativ (to) me (mie) (to) you (tie) (to) him (lui) (to) her (ei) (to) it (lui, ei) (to) us (noua) (to) you (voua) (to) them (lor)

Acuzativ me you him her it us you them

- De retinut: I (eu) se scrie intodeauna cu litera mare. Its (pronume - genitiv) nu are apostrof. Deosebire fata de "it's" care provine de la "it is" sau "it has". It se foloseste pentru obiecte, lucruri si fenomene. Exemple: I gave him the book. - I-am dat lui cartea. He ran the London Marathon. - El a alergat la Maratonul Londrei.

It's a pleasure to him. - E o placere pentru el. I only played against her once. - Am jucat impootriva ei o singura data. These books are ours. - Aceste carti sunt ale noastre Is this pen yours or mine? - Acest stilou este al dumneavoastra sau al meu? You / They impersonal - putem folosi aceste doua pronume pentru a vorbi despre oameni in general. You have to drive on the other side of the road. - Trebuie sa conduci pe partea cealalta a drumului. They say she's very clever. - Ei spun ca ea este foarte desteapta. It - poate indeplini o serie de functii de mare importanta: - It impersonal (in expresii impersonale temporale, exprimand starea vremii, distante sau in contructii pasive). It's 8 o'clock. - E ora 8. It was spring. - A fost primavara. Is it Monday? - E luni?. How hot it is! - Ce fierbinte e! How far is it to the station? - Cat e pana la statie? - It demostrativ Who is it? It's the postman. - Cine e? Este postasul. It's the children. - Sunt copiii.

3. Pronumele reflexive
Pronumele reflexive insotesc un verb si se refera la subiect. Se folosesc atunci cand subiectul si complementul direct se refera la aceeasi persoana. Forme: - Singular: myself, yourself, himself, herself, itself - Plural: ourselves, yourselves, themselves Exemple: I wanted to do it myself. - Am vrut sa o fac singur. She fell off the ladder and injured herself. - Ea a cazut de pe scara şi s-a rănit (ea insasi). You can do these tasks by yourself. - Puteţi face aceste sarcini de unul singur. After five minutes, it will automatically turn itself down. - După cinci minute, se va opri automat singur. Let's buy ourselves a chair for the garden. - Să ne cumpara (noi insine) un scaun de grădină. They built the house themselves. - Ei au construit casa singuri.

4. Pronumele nehotarate
Some, any, every se pot combina cu -one, -body, -thing pentru a obtine pronumele nehotarate. Acestea sunt:

anyone (oricare), anybody (oricine), anything (orice), someone (cineva), somebody (cineva), something (ceva), everyone (oricare, toata lumea), everybody (toata lumea), everything (totul). - No poate forma impreuna cu "-body" sau "-one" pronumele: nobody, no-one. De retinut - Atat in engleza britanica cat si in cea americana, pronumele nehotarate: anyone, anybody, someone, somebody, everyone, everybody, no-one sunt din punct de vedere gramatical la singular si trebuie folosite cu un verb la singular. Alte pronume nehotarate: enough, few, fewer, less, little, many, much, several, more, most, all, both, every, each, any, either, neither, none, some. De retinut! Daca acestea forme preceda un substantiv nu mai sunt pronume, ci determinanti substantivali. Exemplu: Few will be chosen; fewer will finish. - Puţini vor fi alesi; mai puţini vor termina. Few books. - Cateva carti.

5. Pronumele demonstrativ
Pronumele demostrative: this, these, that, those, such (acesta, acestea, acela, acelea, acest) pot functiona atat ca pronume, cat si ca determinanti substantivali. That is incredible! (expresie, referitor la ceva tocmai vazut) - Asta e incredibil! I will never forget this. (referitor la o experienta recenta) - Nu voi uita niciodata asta. Such is my belief. (referitor la o explicatie tocmai facuta) - Asta e ce cred eu. This si these sugereaza ceva apropiat temporal sau spatial, pe cand that si those face referire la ceva de departare. These pancakes are delicious. - Aceste clatite sunt delicioase. Those pancakes seem delicious. - Acele clatite par delicioase This book (in my hand) is well written. - Aceasta carte (din mana mea) e scrisa bine. That book (on the table) is blue. - Acea carte (de pe masa) e albastra. Aceasta idee de departare se poate transforma chiar in dispret sau instrainare afectiva: Are you going to wear these? (I do not like them.) - Ai de gând să porti astea? (Nu imi plac.) Can you belive I would have bought that? - Poţi să crezi ca asi fi cumpărat aia?

6. Pronumele relativ
Pronumele relativ face referire la un substantiv sau inlocuitor substantival mentionat in contextul aterior si leaga propozitia sau grupul de cuvinte care explica, sau da mai multe detalii despre substantivul antecedent, din propozitia ce contine substantivul determinat.

Pronumele relative sunt : who (cine, care), whoever (oricine, oricare), which (care, pe care), that (care, acel). The student who studies hardest usually does the best. - Studentul care studiază cel mai din greu de obicei face cel mai bine. Alegerea corecta dintre which si that se inscrie printre lucrurile care necesita practica si experienta. - In general, which se foloseste pentru a introduce propozitii care au natura de paranteze, explicatii suplimentare dar care pot fi inlaturate sau omise fara a schimba intelesul frazei. Din acest motiv propozitiile introduse prin "which" sunt in general intre virgule. - Propozitiile introduse de that sunt considerate indispensabile sensului frazei si nu se vor pune intre virgule. - Who si formele sale se refera la persoane, which se refera la lucruri, iar that poate face referire la ambele. Exemple: The boy who read the book is my brother. - Baiatul care citeste cartea e fratele meu. The couple who live next house have the radio on all night. - Perechea care locuieste la urmatoarea casa are radioul pornit toata noaptea. The team that won the championship received a great honour. - Echipa care a castigat campionatul a primit o mare onoare. This is the program which won the prize. - Acesta este programul care a câştigat premiul. We'll plant new trees to replace those which fell. - Vom planta copaci noi care să înlocuiască pe cei care au căzut.

7. Pronumele de intarire
Pronumele de intarire insoteste substantive sau pronume personale pentru a le sublinia, a le scoate in evidenta. Ca forma sunt identice cu pronumele reflexive: Singular: myself, yourself, himself, herself, itself Plural: ourselves, yourselves, themselves I myself don't know the answer. - Eu însumi nu ştiu răspunsul. Mary did all this herself. - Maria a făcut toate astea ea însăşi. (ea singura) Mary herself did all this. - Maria însăşi a făcut toate astea. Expresie: by myself = singur, de unul singur I worked by myself. - Am muncit de unul singur. Little Jane read the story by herself. - Micuta Jane a citit povestea ea singura.

8. Pronumele interogativ
Pronumele interogative introduc intrebari, propozitii interogative directe sau indirecte. - Forme: who? (cine?), what? (ce?), which? (care?), whose? (a cui?, ale cui?), (to) whom? (cui, pe cine).

Who said that? - Cine a spus asta? Whose are those books? - Ale cui sunt acele carti? I do not remember to whom I gave my sweater. - Nu-mi amintesc cui i-am dat puloverul meu. What happened? - Ce s-a intamplat? What's the weather like? - Care /Cum e vremea?

9. Pronumele reciproce
Pronumele reciproce au urmatoarele forme: each other (unul altuia, reciproc) si one another (unul pe altul, unul pe celalalt). Se folosesc pentru a exprima relatii de reciprocitate intre fiinte, idei, lucruri. They gave each other books. - Ei si-au dat unul altuia (reciproc) carti My mother and I give each other a good time. - Eu si mama mea ne dam unul altuia un timp bun. (ne intelegem bine) They borrowed each other's ideas. - Ei si-au împrumutat ideile unul altuia. De retinut! - Each other se refera la doua obiecte, pe cand one another face referire la mai mult de doua obiecte sau fiinte. The scientists in this lab often use one another's equipment. - Cercetatorii din acest laborator folosesc adesea echipamentele unul altuia. Hockey players hit one another quite frequently. - Jucatorii de hochei se lovesc unul pe altul destul de des.

Verbs - Verbe (notiuni introductive)
Verbele (Verbs) exprima ideea existentei sau o actiune intr-o propozitie. I am a student. - Eu sunt un student Students learned new things. - Elevii au invatat lucruri noi.

1. Cele 4 forme verbale
Exista 4 forme verbale de baza. Limba engleza formeaza timpurile verbale cu ajutorul verbelor auxiliare, spre deosebire de limba romana, unde timpurile verbale se formeaza cu ajutorul desinentelor. De precizat ca in limba engleza nu exista o forma verbala speciala pentru viitor. Cele 4 forme verbale sunt importante deoarece cu aceste forme si cu ajutorul verbelor auxiliare se formeaza timpurile in limba engleza. In tabelul urmator sunt prezentate cele patru forme de baza:

Verb to work (a lucra, a munci) to write (a scrie)

Forma de baza (prezent) I work (Eu lucrez) I write (Eu scriu)

Forma de trecut (Past tense)

Participiu prezent (Present participle)

Participiu trecut (Past participle) I have worked (Eu am lucrat) [terminat deja] I have written (Eu am scris) [terminat deja]

I worked (Eu I am working (Eu am lucrat) lucrez) [chiar acum] I wrote (Eu am scris) I am writing (Eu scriu) [chiar acum]

Multe verbe au aceste forme neregulate, care, pentru formarea lor de la forma de baza nu respecta o regula standard. De exemplu: to do (a face) - are Timpul trecut (Past tense): did, iar Participiul trecut (Past participle): done to read (a citi) - are Timpul trecut (Past tense): read, iar Participiul trecut (Past participle) la fel: read - O lista cu verbe neregulate si formele lor de Past Tense si Past Participle gasiti la pagina: Verbe neregulate.

2. Verbele auxiliare - be, have, do
Verbele auxiliare be, have, do (a fi, a avea, a face) se utilizeaza in formarea timpurilor verbale, a formelor negative si interogative, folosindu-se formele lor de prezent, trecut si participiu impreuna cu alte verbe.

to be - Prezent: am /are /is; Trecut: was / were; Participiu trecut: been o - Formează aspectul continuu, împreună cu participiul prezent -ing. - Formează diateză pasivă împreună cu participiul trecut (-ed, la verbe regulate; a treia formă, la verbe neregulate). to have - Prezent: have; Trecut: had; Participiu trecut: had o - Formează timpurile perfecte, împreună cu participiul trecut (-ed sau forma a-III-a a verbului). to do - Prezent: does; Trecut: did; Participiu trecut: done o - Formează negativul si interogativul timpurilor prezent si trecut.

Exemple: He is planning to get married soon. - El planueste sa se casatoreasca curand. I haven't seen Peter since last night. - Nu l-am vazut pe Peter de seara trecuta. Do you like fruits? - Iti plac fructele?. - Be, ca auxiliar, este folosit pentru a forma aspectul continuu, in combinatie cu participiul prezent. He is living in Romania. - El traieste in Romania. - Be, împreuna cu participiul trecut formeaza diateza pasiva.

These cars are made in Japan. - Aceste masini sunt facute in Japonia. - Have in combinatie cu participiul trecut formeaza timpurile perfecte. I have changed my mind. - M-am razgandit. I wish you had met Peter. - Imi doresc ca tu (dv.) sa-l fi intalnit pe Petru. - Prezentul perfect continuu, Trecutul perfect continuu sunt formate cu ambele auxiliare be si have. He has been working very hard recently. - El munceste foarte mult recent. She did not know how long she had been living there. - Ea nu a stiut cat de mult locuise acolo. - Be si have se folosesc de asemenea ca auxiliare pentru a forma propozitii negative si interogative cu timpurile continue si perfecte. He isn't going. - El nu merge Hasn't she seen it yet? - Nu la vazut ea deja? - Auxiliarul do se foloseste pentru a forma negativul si interogativul prezentului sau trecutului simplu. He doesn't think he can come to the party. - El nu se gandeste ca poate veni la petrecere. Do you like her new book? - Iti place noua ei carte? - Auxiliarul do se poate folosi cu verbe principale: do, have. He didn't do his homework. - El nu si-a facut tema. He doesn't have any money. - El nu are nici un ban. - In propozitii afirmative, do se foloseste doar pentru evidentiere sau contrast. I do like him. - Chiar imi place de el. De retinut: Auxiliarul do impreuna cu verbul to be se folosesc doar la imperativ. Don't be naughty! - Nu fi obraznic! Do be a god boy and sit still! - Fii un baiat bun si stai linistit

3. Modul verbal
Modul verbal se refera la una dintre cele trei atitudini pe care le poate avea un vorbitor fata de continutul mesajului exprimat. 1. Modul indicativ, care poate fi afirmativ sau interogativ, se foloseste pentru a face o afirmatie sau a pune o intrebare. I make good things. - Eu fac lucruri bune. Do you learn good things? - Inveti lucruri bune? 2. Modul imperativ se foloseste pentru a da instructiuni, ordine, directive, sugestii cu caracter pronuntat. Get your homework done before you watch television tonight. - Fa-ti tema inainte de a privi la televizor in seara asta. Get down of tree! - Da-te jos din pom! - Se observa ca nu exista nici un subiect in aceste propozitii. Pronumele you (singular sau plural) este subiectul implicit al propozitiilor imperative. Majoritatea propozitiilor imperative vor avea deci subiectul la persoana II. Exceptie: constructie imperativa care include un subiect la persoana I. Let's (or Let us) work together. - Hai sa lucram impreuna.

3. Modul subjonctiv se foloseste in propozitiile subordonate in urmatoarele scopuri:
• • • •

Expresia unei dorinte. Fraze conditionale care incep cu if si exprima o conditie ireala. Fraze introduse prin as if sau as though si descriu speculatii sau conditii ireale. Fraze introduse prin that si care exprima cereri, sugestii, solicitari.

Exemple: She wishes her boyfriend were here. - Ea doreste ca prietenul ei sa fi fost aici. If Juan were more trained, he'd be a better hockey player. - Daca Ion era mai antrenat, ar fi fost un jucator mai bun de hochei. We would have passed if we had studied harder. - Am fi trecut daca am fi studiat mai mult (din greu). He acted as if he were guilty. - El s-a purtat ca si cum era vinovat I requested that he be present at the hearing. - Am cerut ca el să fie prezent la audiere. - Subjonctivul nu este un mod important in limba engleza cum este in alte limbi, de exemplu in franceza sau spaniola. In multe situatii care in alte limbi cer subjonctivul, in limba engleza sunt folosite formele verbelor auxiliare.

4. Verbele frazale
O alta particularitate a limbii engleze o reprezinta verbele frazale. Verbele frazale sunt formate dintr-un verb si un alt cuvant, de obicei o prepozitie. Ele au luat nastere in vorbirea de zi cu zi. Verbele frazale au sensuri mai greu de ghicit la prima vedere si pot avea mai multe intelesuri, de multe ori diferite. De exemplu, to come out poate avea 18 intelesuri diferite. Verbele pot fi combinate cu propozitii sau alte cuvinte pentru a obtine noi entitati. stand out (a iesi in evidenta), stand up (a se ridica), stand in (a se intelege), stand off (a sta deoparte), stand by (a fi de fata), stand down (a sta jos), stand against (a fi impotriva, a opune rezistenta), stand for (a fi pentru). De multe ori, verbul si prepozitia sa par a nu avea nici o legatura in contextul respectiv. Fill this out! Fill out this form. - A completa un formular Three masked men held up the Bank. - Trei barbati mascati au jefuit banca. You left out the part about the chase. - Ai omis partea despre urmarire. The lawyers looked over the papers. - Avocatii au examinat hartiile (actele). - O lista cu unele din cele mai folosite verbe frazale poate fi gasita la pagina: Verbe frazale

5. Clasificarea timpurilor verbale
Timpurile verbale din limba engleza sunt diferite de cele din lmba romana. Multe dintre aceste forme verbale nu au corespondent in limba romana. Mai mult, sensul exprimat de formele verbale in limba engleza nu corespunde intotdeauna cu cel utilizat in limba romana. Timpurile verbale din limba engleza, clasificate in functie de timp, sunt urmatoarele:

Prezent o 1. Prezentul simplu o 2. Prezentul continuu o 3. Prezentul perfect o 4. Prezentul perfect continuu Viitor o 1. Viitorul simplu o 2. Viitorul continuu o 3. Viitorul perfect o 4. Viitorul perfect continuu Trecut o 1. Trecutul simplu o 2. Trecutul continuu o 3. Trecutul perfect o 4. Trecutul perfect continuu

- In lectiile urmatoare sunt prezentate detaliat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->