You are on page 1of 102

FEHR KLRA * NGYEN MEG A BKA

FEHR KLRA NGYEN MEG A BKA MRA FERENC KNYVKIAD BUDAPEST 1961

GRG JLIA RAJZAIVAL Fehr Klra 1961

ELS FEJEZET amit tekintsnk inkbb bevezetsnek, mert ez csak egy vletlen tallkozs trtnete Ha anyu ltta volna! De szerencsre anyu ilyenkor mg munkban van, s persze apa is. csi napkziben, Kari dlutnos nem, senki sem lthatta meg Jutkt. Jutka ugyanis, ahelyett hogy tants utn hazasietett volna, csavargott az utcn. A tska persze nehz volt, mert igaz, hogy va nni megmondta, hogy csak az aznapi knyveket s fzeteket szabad a tskba tenni, semmi mst de ht Az ember nem rta fel rendesen a tanrend-vltozst, s klnben is, a festkes dobozt mindig magval hordja s a kt Verne-knyvet is, amit Szab Juci adott klcsn, s az j emlkknyvet is meg kell mutatni a lnyoknak. Egyszval akrmilyen rendesen akarja valaki berakni este a tskjt, mire az iskolba r vele, tele van ezerfle kacattal, s lehzza az ember vllt. De ht nem kell rohanni a tskval. Meg is lehet llni. St, ha nem lehetne, Jutka akkor is megllna, mert meg kell nzni a kirakatokat. Anyu ugyan ezerszer mondja, hogy gyerekek, ne csorogjatok, az iskolbl siessetek haza, csinljtok meg a leckt, vasrnap dleltt gyis egytt stl a csald, akkor nzeldhetnk eleget. De Jutka nem tud betelni a kirakatokkal. Mr annyiszor elhatrozta, hogy lehajtott fejjel fog elmenni a pomps, sznes kirakatok eltt, mg fl szemmel se fog odanzni hiba. Mindjrt a sarkon hatalmas porcelnzlet van. Jutka egyszer olvasott egy knyvet a porceln titkrl, s a knyv mellkleteknt egsz sereg sznes fnykp volt a ktetben, a vilg leghresebb porcelnmintirl. Jutka felismerte a knai porcelnt, a meissenit, a herendit, a zsolnait, s flrkig tudott lldoglni s bmulni a tojshj-vkony csszket, karcs teskannkat, aranyszl tnyrokat. De ha csak porcelnzlet lett volna! Mindjrt mellette egy Ofotrt-bolt, rengeteg fnykpezgppel s filmfelvevvel, s Jutka arra gondolt, hogy ha volna egy fnykpezgpe, akkor mennyi nagyszer felvtelt kszthetnnek az zikers kirndulsairl s a sok fnykpbl vgl egy albumot Azutn egy jtkzlet kvetkezett, utna-egy papr s rszer, majd egy nagy ruhz, rdikkal s gynyr ruhkkal. Mltak a flrk, az rk is, otthon a stben hiba vrta Jutkt az ebd Jutka bmszkodott, megfeledkezett minden msrl, s nha bizony csak arra eszmlt, hogy a kirakatokban felragyognak a neonfnyek, s erre iszkiri, gyorsan hazafel indult, hogy otthon legyen, mieltt a csald hazarkezik. De nhny napja Jutkt nem rdekeltk a kirakatok. Mgsem sietett haza az iskolbl. Lassan, kedvetlenl baktatott. Most is megllt a porcelnok eltt, de mr nem rdekelte, hogy j kszletet tettek a kirakatba. Egyltaln, semmi sem rdekelte. Az se, hogy a szmtandolgozata ts volt s az se, hogy rajzrn vletlenl vgignttte cinberpirossal a ksz munkjt. Ha va nni ilyen igazsgtalan! s a lnyok ilyen gyvk! Jutka! Szervusz! H, nagylny, neked szltam.

Jutka ijedten nzett krl, aztn bborvrsre vlt az arca. No, mg csak ez hinyzott. Palk! Palk huszonhrom ves fiatalember, anyu ccse. Tulajdonkppen egszen a legutbbi idkig nagyon j bartsgban lt Jutkval. Amikor a szomszdban laktak, gyakran megesett, hogy Palk gygytotta meg a trtt bababtort. Egyszer mg detektoros rdit is ksztett a Bartal-gyerekeknek, mrmint Jutknak, Karinak s csinek. s Palktl tanultak meg malmozni s gombfocizni is. Csakhogy ez is olyan furcsa dolog. Kt-hrom vvel ezeltt Jutka azt mondta, hogy kezt cskolom, Palk bcsi. De most? Hiszen Jutka mr majdnem nagylny. Tizenegy ves, Mikulskor az iskolai blon egy fi tncra krte Nem, Jutka mr igazn nem mondhatja egy huszonhrom ves fiatalembernek azt, hogy kezt cskolom, meg azt, hogy bcsi. De mit mondjon? Hiszen a nagybtyja, mghozz nem is akrmilyen nagybcsi: rettsgizett, tanult mszersz, akit most a gyr egyetemre jellt. Otthon mst se lehet hallani, mint: Mirt is nem hasonltotok Palk btytokra Palk, az igen! Bezzeg, amikor Palk tzves volt Szerencsre, Palk mostanban rengeteget dolgozott, st udvarolni is jrt, ami azt jelentette, hogy Jutknak ritkn kellett vele tallkoznia, s ilyenkor kszns helyett mindketten valamit morogtak az orruk alatt. Amennyire csak lehetett, Jutka kerlte a megszltst. s most egyszerre csak felbukkan Palk, itt jn, vele szemben, aktatskt lbl, s bartsgosan integet. Szervusz, nagylny, meg se ismersz? Vagy azt vrod, hogy kezt cskolommal ksznjek neked? Nem, dehogyis, cs szervusz mondta erre gyorsan Jutka, s szeretett volna odbbllni. Sietsz? Ht bizony Persze, most jssz az iskolbl, s mg nem ebdeltl. Pedig mindjrt fl hrom mondta Palk, s a fejt csvlta. Rettenetes, mennyire tlterhelik a gyerekeket. Biztosan mindenfle klnrra jrsz. Jutka hallgatott. Most ldtson? Vagy vallja be, hogy fl kettkor jtt ki az iskolbl, s azta az utcn csatangol? Te, Jutka, mi van veled? Mi lenne? Semmi. Nzz csak a szememben. Jutka Palkra nzett. Szeretett volna szpen, nyltan nzni, de hirtelen elkapta a tekintett, s rezte, hogy a szemt elbortja a knny. Jutka, ugye, valami baj van? Int? Dehogyis Egyesre feleltl? Nem. Ht akkor? va nni igazsgtalan. Igenis, igazsgtalan. Szent Kleofs! Ilyen nagy lny, s az utcn bg. Gyere gyorsan, veszek neked stemnyt.

Ebd eltt? Persze, mg nem ebdeltl. De azrt ne lljunk itt az utcn. Gyere gyorsan, lelnk egy eszpresszban, s elmondod, mi bajod van. Palk feketekvt rendelt, Jutknak meg mlnaszrpt s krmest. Ide figyelj, Jutka, nekem pontosan egy ra idm van. Ha azalatt el akarod mondani Elmondani? Dehogy akarja elmondani. Senkinek se akarja De amikor olyan nehz a szve! s Palk j bart. Amikor Jutka els ltalnosba jrt, Palk mr rettsgi eltt llt, mgis hnyszor segtett neki fzetet margzni meg ceruzt hegyezni! Az llatkertbe is elvitte, s karcsonyra trfs jtkokat szerkesztett. Palkban bzni lehet. Jutka, mr csak tvent percem van. Jutka igazn nem akart srni mert sohasem sr , csak ppen nagyot nyelt, s elkeseredve mondta: Legszvesebben kimaradnk az iskolbl. Persze, minek is jrnl? Mr most annyit tudsz, mint egy egyetemi tanr vagy egy atomfizikus, nem? Nem. Ht akkor mgis jobb, ha iskolba jrsz mg egy kicsit. De nem ide. n Szval mgis intt kaptl? Nem. A Bka utlatos volt, s va nni neki adott igazat, s az zike-rsnek nem sikerlt a prbzs, s igenis, tegyk ki t a nyri tborozsbl. Nagyszer. Most mr igazn nem rtek egy szt se mondta Palk. Leszel szves lefordtani magyarra. Az gy volt, hogy mi mr prbaids ttrk vagyunk, s n vagyok az rsvezet. Ezt rtem. s az rs megbeszlte, hogy vasrnap kirndulunk a Hrmashatrhegyre, s az egsz rs egyszerre fog prbzni. Ezt is rted? Tkletesen mondta Palk bcsi. Akarsz mg egy krmest? Ksznm, nem. s mindenki ott volt a prbzson, csak a Bka nem. Minek nektek a prbzshoz bka? A Bka az egy lny, csak az a csfneve, mert olyan utlatos s hideg s Ugrl s tban lakik, nem? Nem. Csak olyan zld mondta Jutka, s a knnyein t nevetett. Szval ti ott voltatok, s a Bka nem volt ott. Igen. s mr szerettk volna megkezdeni a prbzst, de vrtunk. Elszr is flrval tovbb vrtunk a gylekezhelyen, hagytuk, hogy elmenjenek a villamosok. s azutn megint csak vrtunk a Kolozsi tren Biztosan beteg volt a Bka, nem? Dehogy volt beteg. Biztosan elaludt. Vagy nem akart jnni. Meggrte, hogy eljn? Azt nem kell meggrni. Az rsben fegyelem van. Ha n kirom a tblra, hogy az zike-rs reggel fl nyolckor gylekezik, akkor az mindenkire ktelez. Htha nem tudott eljnni?

Ha ismernd, milyen utlatos, akkor nem vdend. n nem vdem. Klnben mesld tovbb, lgy szves, mert mr csak negyven percem van. Szval, mi sokkal ksbb rkeztnk fel a nagy tisztsra, mint a msik kt rs, s azok mr javban prbztak s jtszottak, s s teljes ltszmmal ott voltak, pedig n szerettem volna jelenteni va nninek, hogy a mi rsnk volt a legkivlbb. rtem. Szval a Bka egy utlatos bka, te pedig egy hi kis majom vagy. Nem vagyok hi majom, de az n rsmben Tied a cipd vagy a nyelvtanknyved, de nem az rs. Azt csak gy mondom. A Bka teht hinyzott. s mirt hinyzott? Ezt akartam n is tudni. Amikor este lejttnk a hegyrl, mindenki hazament, n pedig elmentem Antal Terzkhez. Ki az az Antal Terz? A Bka. Otthon volt? Ht persze hogy otthon volt. Egy hossz elszobn t bevitt a szobjba, s azt mondta, ljek le, mindjrt jn, s aztn egy flrra eltnt. n ott ltem, s nztem a knyveit meg a jtkait, rengeteg mindenflje van. Te, Palk, ha nekem egyszer olyan gynyr szobm volna s amikor visszajtt a Bka, mindjrt azt mondtam, hogy te Bka, ha neked ilyen gynyr szobd van, akkor legkzelebb az rsi sszejvetelt itt tartjuk nlad Erre a Bka elhzta a szjt, s azt mondta, sajnos nem lehet, mert tl nagy lenne a lrma s a rendetlensg. Mire te? Azt mondtam, hogy ksznm szpen ezt a szves vendgltst, s lgy szves, mondd meg, hogy mirt nem voltl ma prbzni? Azt felelte, hogy nem rtem r. Erre n azt mondtam, hogy akkor kimenthetted volna magad, erre azt felelte, hogy a kirnduls nem ktelez, s utlja az olyan lnyokat, akik fontoskodnak, s nem hagyjk bkn az embert. Nagyon mrges lettem, s azt mondtam, hogy v elejn, amikor egyetlen ismerse sem volt az osztlyban, akkor ugye j volt, hogy fontoskodtam, s mindennap megkrdeztem tle, hogy minden trgybl ott tart-e mr, ahol mi, s j volt, hogy klcsnadtam a tavalyi fzeteimet mire Mire? Mire a Bka azt felelte, hogy nem szokta a jtetteit utlag felrni, s ha nem szvesen adtam, akkor minek adtam? Ht mit szlsz ehhez, Palk? Palk megkeverte a feketjt, s elgondolkozva azt mondta: Ht van benne valami igazsg. gy? Akkor kr is volt elmeslnem szipogta Jutka. Huszont percem van. Ha srni akarsz, ne kllel drgld a szemedet, mert kthrtya-gyulladst kapsz. Klnben sem rtem, hogy ezen mit kell bgni? Nem ezen mondta Jutka. Hanem? De Jutka ezt mr igazn nem tudta becsletesen elmondani. Mert akkor, ott,

a Bknak azt mondta igenis, mrgben azt mondta, hogy az ilyen hltlan alakokat ki fogja dobni az rsbl, s majd megmutatja, hogy Antal Terz nem prbzhat, s nem fog eljnni nyri tborozsra, s majd gondoskodik rla, hogy ne legyen maradsa az osztlyban. Ez volt az igazsg, de hiba, ezt nem lehetett gy elmeslni Palknak. Ezrt Jutka csak onnan folytatta a trtnetet, hogy nagyon sszevesztek, s msnap az iskolban va nni kihirdette, hogy az oxignesek meghvtak tven ttrt Kik azok az oxignesek? vgott kzbe trelmetlenl Palk. Most mr igazn kevs az idm, lgy szves, ne adj fel rejtvnyeket. Nem tudod? Ht az Oxigngyr dolgozi, akik az iskola vdnkei, s kis szerszmokat adtak neknk a politechnikhoz. Most pedig meghvtak tven ttrt, gy, hogy fizetik a balatoni tborozs kltsgeit. Anyuk nagyon rltek, hogy n is megyek, mert csi taln elmehet az iskolai napkzi tborba, Kari egy bartjval megy biciklitrra, s ha n is elutazom, akkor anyuk is nyugodtan krhetnek zemi beutalt Grmbly-Tapolcra vagy Mtrafredre. s most nem merem otthon megmondani, hogy mgse megyek Mirt nem msz? Mert amikor va nni felrta a jelentkezket, akkor a Bka is jelentkezett, s erre fellltam s No, most kezd a dolog rdekess vlni csvlta a fejt Palk. Fellltam, s azt mondtam, hogy Antal Terz nem rdemli meg a jutalomtborozst, s az rs gyis ki fogja zrni. s s ha megy, akkor n nem megyek. Mire va nni? Jutka lehajtotta a fejt. Azt mondta: sajnlom, hogy ppen a legjobb tanulnk, Bartal Jutka nem jn velnk s kihzta a nevemet. Aztn ra utn mg odaszlt, hogy mondjam meg otthon a kedves szleimnek. s te? Nem merem megmondani. va nni msnap lehvatott, s megkrdezte, hogy mit szltak otthon? n pedig azt mondtam, hogy mg nem tudtam errl beszlni, de ha agyonvernek, n akkor sem nyaralok egytt a Bkval. va nni erre azt felelte, hogy erre nem is knyszert senki. csak annyit kvn, hogy az osztly bkessgben ljen. Erre megmondtam, hogy nemcsak n utlom a Bkt, a tbbiek se szeretik, s senki sem rl, hogy egytt tborozik velnk. va nni azt felelte, hogy Klnben mindegy va nni eddig olyan kedves volt hozzm s s a lnyok igenis gyvk, mert tzpercben mind azt mondta, hogy nekem volt igazam, de va nni eltt egyik se merte kinyitni a szjt. s a Bka? Azt krte, hogy tegyk t msik rsbe. Nzd, Jutka, most nincs idm arra, hogy leszidjalak, pedig megrdemelnd. Az egsz rsvezetsrl s a Bka-gyrl mg beszlgetnk, de ha mr gy addott, ht megsgom neked, nem tudtam, hogy milyen nyri tervetek van, de n is kitalltam valamit. Kari, csi meg te, velem jhettek a Balatonhoz,

addig, amg anyuk nyaralnak. Hov? Drga bartnm, most mr igazn rohannom kell. Holnap felmegyek anydhoz, addig hallgass, n majd elintzek mindent. Stor, csnak, nomd let Fizetek, krem! Egy dupla, egy mlna, egy krmes Te meg ne itasd az egereket, Jutka, hanem rohanj haza. Tudod, hogy eddig mindenbl kihztalak Te vagy a legdrgbb nagybcsi! kiltotta Jutka, s Palk nyakba borult. De gysem engednek el. Ismerem anyut

MSODIK FEJEZET ami tulajdonkppen mg mindig nem fejezet, csak egy esti beszlgets trtnete Nem kell szlni anyunak, Palk majd elintzi gondolta Jutka, mikor gyba bjt, s elhatrozta, hogy ha anyu odal mell, nem szl semmit a dologrl mert anyu olyan, hogy akrmilyen fradt is az esti otthoni munktl, akkor is lel egy-egy percre a hrom gyerek gya mell. Nem is beszl, nem is krdez, csak megsimogatja az arcukat, s ettl mindent el kell meslni. Jutka mr napok ta flre hzta a takart, s alvst sznlelt, hogy elkerlje az esti beszlgetst. De ma anyu, mintha csak megrezte volna, hogy valami nincsen egszen rendben, a szokottnl korbban jtt haza, tbbszr frkszve s gondterhelten nzett legnagyobb lnyra (csi nevezte gy Jutkt, mert Jutka a legnagyobb s legkisebb lny volt egy szemlyben lvn az egyetlen lny a Bartalgyerekek kztt) , s amint Jutka lefekdt, odalt mell. Hogy vagy, kislnyom? Ksznm, anyukm, nagyszeren. Nem vagy beteg? Nem, dehogyis. Mibl gondoltad? Mostanban olyan hamar elalszol. Fradt vagy? hm, sokat vagyok a levegn Ez jkora butasg volt, igazn nem kellett volna mondani. Anyu kvetkez krdse csak az lehet: Ugyan, mikor volnl olyan sokat levegn? Elg baj, hogy olyan kevs idd marad stra s szsra Erre pedig mit mondhat? Hogy csavarogni szokott? De anyu nem krdezett semmit. Elgondolkozva simogatta Jutka arct. Jutka rezte, hogy anyu tenyere egy picit rdes. Persze, mert a laboratriumban mindenfle savval dolgozik, itthon pedig fz s mosogat, nincs is ideje magval trdni, nem krmezi a kezt. rdekes, ugyanilyen rdes apu arca is borotvlkozs eltt. Milyen j is volt kicsi korban, amikor apu archoz drglte az orrt, s apu nevetett, hogy eredj, te hzelg kismacska, ne drzsld le az orrod hegyt, mert pisze maradsz! Furcsa, milyen keveset tud az ember a felnttek letrl s gondjairl, milyen termszetes az, hogy este hazajn az iskolbl, s van vacsora s tiszta gynem s tzel a pincben. Mi lenne, ha apu s anyu is inkbb stlgatna, s nem trdne velk Jutka, mi van? krdezte anyu meghkkenve, mert simogat tenyere knnyeket maszatolt szt Jutka arcn. s Jutka egyszerre csak azt vette szre, hogy mindent el kell mondania anyunak; va nnit, az rsi gylst, a Bkt, de akrmennyire is szeretn szptgetni, nem sikerl. Mindent pontosan gy mond el, ahogy trtnt, s ahogy hallgatja sajt szavait, egyszerre nmaga eltt is rthetetlen egy Bartal Jutka nev kislny viselkedse. Anyu pedig hallgat, nem szl kzbe, pedig milyen j lenne, ha legalbb azt mondan, hogy ltod, ltod, vagy azt hogy naht, ezt nem vrtam volna

tled, vagy meggrn, hogy bemegy va nnihez, s eligaztja a dolgot. s akkor tallkoztam tegnap dlutn Palkval, s beltnk egy eszpresszba, s Anyu hagyja, hogy Jutka vgigmondjon mindent, egszen addig, hogy elmehetnnek Palkval egytt a Balatonhoz nyaralni, de vajon t, akit most bntetsbl nem visz el az ttrcsapat, elengedik-e egy ilyen csodlatos nyaralsra Anyu nem felel. Persze, anyu mindent megbeszl elszr desapval, addig nem gr semmit. Meg aztn anyu tagja a szli munkakzssgnek, s tudja, hogy helytelen az iskolai bntetst otthon enyhteni. De ha nem engedik el t Palkval, akkor apu s anyu se mehet el Mindenki bnhdjk azrt, mert azt mondta a Bkra? Anyu, olyan nehz jnak lenni, pedig n gy szeretnk fejezi be Jutka a vallomst, s vr. Anyu hallgat egy picit, aztn a hangjban mintha egy kis nevets bujklna. Kpzeld csak, kislnyom, ma dlutn, amikor a laborban festkeket vizsgltam, eszembe jutott, hogy egyszer, gyerekkoromban, talltam egy vdrben zld festket, s elhatroztam, hogy meglepem nagymamt. Fogtam a festket, kerestem egy reg meszelt, s mindent zldre festettem. Az ajtt, a konyhakredencet Anyu, neknk is! Anyu, neknk is! A villany kapcsolja kattan, kt borzas, pizsams fi ll a kszbn: csi s Kari. Az nem igazsg, hogy ennyit lsz Jutknl! mondja Kari mrgesen. Mihozznk csak egy pillanatra jssz, j jszakt, puszi, s mr msz is. De az egyetlenknl persze itt maradsz s meslsz! csi, meztlb? krdi anyu megdbbenve. Majd ide bjok lbtl Jutka gyba. Mit mesltl Jutknak? krdi Kari. Szerencstek, hogy apu csak holnap rkezik haza, mert mindannyiunkat agyontne. Este tizenegy ra, s mg nem alusztok! csvlja a fejt anyu, de azrt nem haragszik igazn. Egy flrt beszlgetnk, azutn mars aludni. Mirl beszltetek? Arrl, hogy nem is olyan egyszer dolog mindig jnak lenni mondja anyu. Elmesltem, hogy gyerekkoromban hogyan festettem be zldre a konyhabtort. Most pedig elmeslem, hogyan ittam meg hsvtkor a bort Sri bartnmmel, s hogyan tltttnk vizet a palackokba. s azt is mesld el, amikor minden cipt kihordtl az utcra, hogy vsrt jtszol, s mire nagymama szrevette, mr egy pr se volt! krte csi. De hiszen ezt mr kvlrl tudjtok. Nem baj, nem baj! A fik vltenek az rmtl, anyu elkezdi a sokszor hallott trtneteket, Jutka pedig sszekuporodik az gyban, s shajt egyet. Akrmit hatroznak is anyuk, most, hogy mindent elmondott, mr sokkal, sokkal knnyebb.

HARMADIK FEJEZET ami igazsg szerint az els. Izgalmas kszlds Gyerekek, gyerekek! Elengednek! Jutka, ne ldts! De igazn! Gyertek hallgatzzunk csak! Anyu most beszl Palkval. Hallgatzni persze nem illik, de a hrom Bartal-csemete ezzel most nem sokat trdtt. Meglltak a folyosn, s hallgattk a nyitott ablakon t kiszrd beszdet. De ha te az egyetemi felvtelre kszlsz, nem lesz idd ezeket a haszontalansgokat kordban tartani desanya hangja bizonytalan. Ne flj, nem olyan gyerekek k gy Palk. Jutka mr nagylny, tizenegy ves, Kari mr a tizenharmadikban van, megbzhat, komoly gyerekek. A hrom gyerek elgedetten blogatott az ablak alatt. Ht persze, Karinak kitn volt a flvi bizonytvnya, tud villanyt szerelni, s ragyogan szik. Jutka olyan krumplilevest fz, s olyan palacsintt st csi ugyan mg kilencves sincs, de jraval fi Az m hallottk desanya hangjt , a jraval fi hrom napig betegen fekdt, mert felfalt egy veg baracklekvrt, s az n drga Kari fiam a mlt hten trte ssze a biciklijt. Nekiment egy fnak. Mg j, hogy a csontjait nem trte ssze. Amikor n tizenkt ves voltam, gy estem le a biciklirl, hogy a karom is eltrt, nem emlkszel? felelte erre Palk. J, j nem azt mondom, hogy te valami kivlsg voltl nevetett a mama. Az igazat megvallva, gyis az a legnagyobb gondom, hogyan bzzak rd hrom neveletlen gyereket, amikor alig nhny esztendvel vagy csak idsebb nluk. n nagykor vagyok Palk hangja csupa ntudat. Technikumi rettsgim van, s radsul tanult mszersz vagyok. Huszonhrom ves leszek. s tessk, gondolkozz, hol tlthetnk el a gyerekek ilyen jl a vakcit? Ez igaz mondta desanya elgondolkozva. Feri bcsik nagyon szp helyen vettek telket, s csak jvre fognak ptkezni. Nagyon kedves volt tlk, hogy meghvtk a trsasgot. De storban lni egsz nyron Br ez mg a kisebbik baj. Az a motorcsnak sokkal jobban nyugtalant. A hrom gyerek szinte elszdlt ekkora boldogsgtl. Hogyan? Motorcsnak is van? Ez egyenesen csodlatos! csi megfeledkezett arrl, hogy csndesen kellene lapulniok, s felvistott: Csnak! Igazi csnak! Palk s anyu egymsra nzett. Mintha a fiam hangjt hallanm mondta desanya, s az ablakhoz lpett. Vgigmrte a megszeppent hallgatsgot. No szp! Gyere csak, Palk! Ezek a hres csemetk. A hrom mkvirg. Azt hittem, a szobjukban tanulnak, s ehelyett az ablak alatt flelnek. Palk elmosolyodott. Nem beszlnk titkokrl. Helyesebb is volna, ha ket is behvnnk a

szobba. J, gyertek be intett anyu. Azt hiszem, nem kell ellrl kezdeni, ti mr gyis kihallgatttok kezdte Palk. Nha nagyon halkan beszltetek szlt kzbe csi. Ht nem bnom, akkor rviden elmondjuk jra. Feri bcsik megengedtk, hogy tbort verjnk a telkkn. Ez, amint tudjtok, a Balaton-parton van, Szrsz s Lelle kztt. Ahol olyan mlyen lehet belegzolni a vzbe, s ahol tavaly egy igazi pict fogtam! kiablta csi. Ahol egyltaln nem fogtok mlyen belegzolni a vzbe helyesbtette desanya. Nekem nagyon, nagyon sok dolgom lesz folytatta Palk , mert sszel egyetemre fogok jrni, sok matematikt kell tanulnom, s sokat kell rajzolom a nyron, mgpedig a stramban, amelyiknek ppen ezrt Be Ne Lpj Oda lesz a neve. De a Be Ne Lpj Oda stor mellett lesz kt msik stor, szalmazskokkal, s azokban laktok majd ti. Nagyon kalandosan fogunk lni, tejet reggeliznk kenyrrel, s ebdelni motorcsnakon jrunk majd Lellre vagy Boglrra, vagy akr Tihanyba. A vacsort mindig mi magunk ksztjk, krumplit stnk vagy kukorict, parzson, de az is lehet, hogy halat fogunk, ha kapunk horgszengedlyt. s a motorcsnakot n fogom kormnyozni mondta csi. Nem, bartom. A motorcsnaknak is Ne Nylj Hozz a neve, s csak n vezethetem. Ha ott minden Ne Lpj Be Oda s Ne Nylj Hozz, akkor akr itthon is maradhatok fortyant fel csi. Rendben van, maradj itthon ajnlotta desanya. n is nyugodtabb lennk, s a nagyokat se zavarnd. csi nem zavar minket! mondtk a nagyok egyszerre mind a hrman. Csak jjjn nyugodtan. Nagyon sok minden van, amit szabad csinlnia. Pldul ndspot faragni, jat kszteni, a Balatonban lubickolni, barackot szedni a frl Barackfa van? Van. Akkor megyek! ragyogott fel csi kpe. s mikor indulunk? krdezte Kari. Vegytek el a noteszt felelte Palk. Ma mjus huszonkilencedike van. Az vzr jnius tizennyolcadikn lesz, jnius huszadikn utazhatnnk. Az addig mg huszonkt nap! szontyolodott el csi. Nagyon j, hogy mg van huszonkt napunk mondta Palk , mert addig rengeteg mindent kell csinlnunk s tanulnunk. Tudom mondta csi , a tant nni is azt mondta, hogy a lakhelyismeretbl csak akkor kapok ngyest, ha hibtlan lesz a legkzelebbi rajzom. gy van blintott Palk. Elssorban minden leckt kifogstalanul el kell vgezni, mert csak az jhet, akinek j bizonytvnya lesz. Msodszor csak az

jhet, aki tud gombot felvarrni, nadrgot foltozni, elsseglyt nyjtani, morzzni s legalbb tzfle telt megfzni. Plysokkal nem megyek tborozni. Ezenkvl induls eltt legalbb egy httel kszen kell lennie egy pontos jegyzknek mindarrl, amit felttlenl magunkkal kell vinnnk. Az semmi legyintett Karcsi , tz perc alatt sszelltom. Palk elmosolyodott. Ne hencegj, csm, mert szavadon foglak Nem tz perc alatt kell sszelltani a listt, hanem komoly megfontolssal. Ezrt azt ajnlom, hogy mind a hrman, kln-kln rjtok ssze, mit vinntek, de ne mutasstok meg egymsnak, csak akkor, amikor n is elhozom az n listmat. Szval titokban rjuk! kiltotta Jutka. A legnagyobb titokban helyeselt Palk. Megltjtok, mindenki tall majd valamit a msik cduljn, ami neki nem jutott eszbe. s anyuka is rjon listt javasolta csi , mert neki egsz biztosan szz olyan dolog fog eszbe jutni, amire egyiknk sem gondol. Most pedig induls, tanulni. Te maradj csak, Palk, te mr nem rsz leckt holnapra mondta desanya. De azrt nekem is siets dolgom van. Strat klcsnkrni? rdekldtt csi. Azrt akad ms is. Palk, ne menj mg el jutott Jutka eszbe. Maradj itt, amg apu hazajn. Semmi izgalom. desaptokkal mr ma dlben beszltem a gyrban. Elengedte a trsasgot. Hurr! Hurr! Hurr! ljen apa! ljen a nyr! Hurr! Ne ordtsatok, az g szerelmre! tjn a hzmester bcsi. Hurr! ljen a hzmester bcsi! tombolt csi. Palk komoly kpet vgott. Csapat, vigyzz! Jobbra t! Tanulni, indulj! Itt nem lehetett vitatkozni. A hrom gyerek futlpsben ment vissza a leckhez.

NEGYEDIK FEJEZET Spirituszkocka s Pufk, a nyl csi, ne mozogj annyit. Nem is mozogtam. De igen, rugdalod az asztalt. Nem rugdalom, csak te egy knyes lny vagy. Karcsi felnz a mrtani rajzbl. Jutknak igaza van. Rgtad az asztalt. Ht akkor rgtam. Ha nem maradsz nyugton, kiteszlek a folyosra. Ez az n asztalom. Csak a krtavonalig. A krtavonalig rghatom. De akkor az egsz asztal mozog. Kapsz egy nyaklevest szlt kzbe Jutka. n pedig megmondom anyunak! Tessk, mr bg. Mindig ez volt a nta vge. A hrom Bartal-gyerek szobjnak kzepn egy kinyithat fedel, nagy fehr asztal llt. Az asztallap gyalult oldaln krtval jelltk meg a hrom birodalom hatrait. Eddig rakhatja csi a tanknyveit, eddig rhet Kari rajztblja, eddig Jutka trkpe De hiszen mg a hatalmas orszgok se tartjk mindig tiszteletben egyms hatrait! Nem csoda, ha a hrom csemete kztt is napirenden voltak a hatrvillongsok. Hol egy fejesvonalz, hol egy sznesceruza csszott t, hol a szomszd lkte meg az asztalt ppen abban a pillanatban, amikor a msik a krzjvel szerkesztett. Ha bgsz, nem jssz tborozni mondta komoran Karcsi. Apa azt mondta Tudom. Azt mondta, hogy hallgassak rd. Tudom. Azt mondta, hogy n mg csak kilencves vagyok, te meg mr tizenkett. Ne flj, leszek n is tizenkt ves Hahaha. De n addigra mr tizent leszek. Igen, de azt megmondom apunak, hogy ti nem is leckt csinltatok, s mgis rm szltatok. Ht mit csinltunk? A nyri tervet rjtok. s te mit csinlsz? n? n a szmtanomat mondta gyorsan csi. Mutasd csak. Nincs jogod megnzni. n csak desapnak mutatom meg a leckmet. Ha nem mutatod meg De akkor te is megmutatod, hogy mit rtl. J. De Jutka is megmutatja. Elbb te.

csi visszament a helyre, s a tolltartval s nekknyvvel krlbstyzott asztalrszrl felemelt egy kocks paprt. A fzetedbl tpted ki, ugye, te haszontalan? mordult r Karcsi. Te is a tiedet felelte erre csi, s tadta a paprt. A szmtanlecke szvege a kvetkez volt: Tborozsig mg tizenkt nap vagyis ktszznyolcvan ra vagyis tizenhtezer-kettszznyolcvan perc. A tbor felszerelse: hrom darab stor, egy darab motorcsnak, ngy darab szalmazsk, egy darab nylketrec Pufk szmra, ngy tnyr, ngy villa, ngy ks, ngy kanl, egy kil kolbsz, egy veg mz, egy irnyt, frdruhk, trningruhk, nagy labda s a szirnz aut. s ezt rtad egsz dlutn? krdezte vszjslan Kari. Ezt. De ki is szmtottam! Ezt a szamrsgot? Mirt volna ez szamrsg? Mert sszevissza firkltl. Elszr is a tborozsig mr csak tizenegy nap van, mert a mai mr nem szmt. Msodszor csak nem kpzeled, hogy nyulat visznk magunkkal? Ki fogja gondozni, ha mi elmegynk csnakzni? Ha pldul kirndulunk Tihanyba? No ugye. s min fogunk ebdet fzni? Tnyrra gondolsz, de spirituszfzre nem? Majd ptnk tzhelyet, tglbl, kmnylyukkal. s a tzhely fltt kondr lesz, abban fzzk a halszlt. Igen, s ha egy kis tejet akarunk forralni, majd ahhoz is tzet rakunk, nem? vgott bele Jutka. Tejet gysem iszom. Majd szlok anyunak, hogy mr most nem akarsz tejet inni, s akkor itthon is maradhatsz fortyant fel Jutka. A szobaajt hirtelen kinylt. desanya jtt be. Mi ez a veszekeds? Semmi feleltk krusban mind a hrman. Semmi veszekeds nem volt. A leckt csinljuk. Ht csak igyekezzetek, mindjrt hazajn desapa. Fl hat elmlt. csi gyorsan zsebbe sllyesztette a paprt, s hozzltott a szmtanhoz. Kari befejezte a mrtani rajzot, Jutka pedig folytatta a fldrajz ismtlst. A Dunntl. Igen, a Dunntl! , de j lesz utazni! Lehet, hogy Palk megtantja a motorcsnak vezetsre? Mi lenne, ha nekiindulna a tengereknek, mint a Kon-Tiki-expedci tagjai? Jutka ujja vgigsiklott a trkp kk vonalain. A Balatonrl a Sihoz, a Sin t a Dunba, a Dunn vgig a Delta-torkolatig, keresztl a hres Vaskapun, le le egszen a Fekete-tengerig Hurr! Ez mr a tenger! Hogy csapkod, hogy tajtkzik. Fnn kken ragyog az g, a parton valsgos tndrorszg. , hiszen ezek a bolgr partok, Vrna, Burgasz! Ez pedig mr Trkorszg. Merre is van Rodost? Ott lt Mikes Kelemen, a hsges rdek, s hallgatta, hallgatta a tengert Vigyzz, most rohan t a csnak a Boszporuszon. Ez itt mr nem a haragos Fekete-tenger, tjutottunk a Fldkzi-tengerre, azaz dehogy, ez mg csak a Mrvny-tenger. Replj, csnak, kzelednk a Dardanellkhoz

Jutka, van egy ceruzahegyezd? Mi? Tessk? Mit akarsz? Jutka gy nzett fel a trkprl, mint aki lmbl riad. Elkotorta fikjbl a ceruzahegyezt, tdobta csinek, s megprblt jra a leckre figyelni. De minden pillanatban azon kapta magt, hogy a nyrra gondol, a szguld folykra, hegyekre, tengerekre. Hiba, jniusban mr nagyon nehz tanulni! Jutka levette a karrjt, s szigoran maga el tette az asztalra. Ht rra megtanulom az egszet, br engem va nni biztosan nem hv ki felelni, ilyenkor mr csak a gyengket hvjk fel, hogy javtsanak, vagy azokat, akiknek ktes osztlyzatuk van. A mltkor mondta is va nni, hogy Bartal Jutka tse olyan szilrd, mint a Gellrthegy. Igen, de ha felelni nem is hv ki, azrt odaszlhat, hogy Jutka, javtsd ki, amit Kovcs rosszul mondott. Jaj, milyen nagyszer volna, ha va nni is lejnne hozzjuk a Balatonhoz! Csak egyszer, egy napra legalbb. Persze, ez nagyon kemny di lesz, mert va nni mondta az osztlynak, hogy a nyron hrom htig ttrtborban lesz, kt htig a csaldjval nyaral, mert va nninek frje van s kt kisgyereke. Hrom htig meg pedaggus tovbbkpzbe fog jrni. Az ember nem is rti, hogy minek tanul mg, amikor gyis olyan okos. Jutka! Gyere, kislnyom, segts terteni. Jutka kelletlenl nzett fel a knyvbl. Egyszer segthetnnek valamit a fik is. Mg nem vagyok kszen a leckvel. De hiszen azt mondtad, hogy alig van mr leckd, s rrsz este csodlkozott desanya. Csak tz percig tanulok mg kapott szbe Jutka. Csak tanulj hzta be desanya az ajtt. Jutka pedig most mr igazn csak a Dunntlra figyelt. Nem baj, a vakciig mr csak tizenegy nap.

TDIK FEJEZET Terz, a Bka Fl nyolckor mr egytt volt az osztly. Az idn ez az utols tantsi nap, aztn mr csak a vizsgk jnnek. Az tdikesek virggal bortottk a katedrt, mindenkin tiszta fehr blz virtott, Bartal Jutka a tblnl llt. Sznes krtval virgcsokrot rajzolt a tblra, s a csokor al gynyren cifrzott betkkel ezt rta: va nni egsz vi fradsgos munkjt szeretettel megkszni a IV/a. J lesz? krdezte, s elgedetten megfordult. Nagyon szp blogattak a lnyok. Mindenki itt van mr? A Bka hinyzik! mondta Eperjes Anni. Ht persze, ki jnne ksn gondolta mrgesen Jutka. A Bka. , ha egyszer megpofozhatnm Elmehetne jvre ms iskolba mondta Kovcs. Vigye magval a papja, az gyis vidken dolgozik. Mindent elront. Ha az ember szl hozz, nem is felel. l a holdkros kpvel. gy ltszik, nem vagyunk neki elg elkelek. Emlkeztek? krdezte Farag. Amikor tavaly elszr jtt az osztlyba, s mi megkrdeztk tle: Hogy hvnak, te j kislny? Azt mondta: Antal Terz. Erre a szomszdja azt mondta neki: Szervusz, Teri, mire mltsgteljesen azt felelte Terz a nevem. Soha senkit nem hvott meg Kell is az meghvsa! Nem azrt mondtam. Ki kvncsi r? s milyen strber! Emlkeztek olvass rn? mindent olvasott. Arany Jnostl a Toldit is, mind a hrom rszt. No s mg azt is tudta, hogy Arany Jnos szobrnak talpazatn vannak a Toldi falakjai. Mert Terzke a Mzeumkertben sem jtszik, a szobrokat tanulja. s meseknyv helyett lexikont olvas. Kpzeljtek el, hogy Terzke most is otthon l, s lexikont olvas, s kzben elfelejtette, hogy iskolba kell jnni. s elrontja az nnepsgnket! mrgeldtt Kovcs Edit. Pedig megfogadtuk, hogy senki sem fog elksni. De a Bka mindig az utols pillanatban jn, a tants utn pedig gy elrohan, mintha nem akarna velnk egy levegt szvni. Szeretnm tudni, milyen srgs dolga van. Biztos fikkal jr. Az, fikkal? horkant fel Almsi. Hiszen olyan nypic, spadt csnyasg! Ha te fi lennl, rnznl? n megmondtam, de ti akkor kezdte Jutka. Vigyzzatok! Jn va nni! No tessk. Jutka a helyre szaladt, s dlt-flt mrgben. va nni mr itt van, s a napos nem jelentheti bszkn, hogy nem hinyzik senki, mert a Bka majd negyed kilenckor fog lihegve befutni, s biztosan azt is elfelejtette, hogy

az nnepi fehr blzt kell felvennie. va nni belpett az osztlyba, s nem mosolygott. Csak nem haragszik az osztlyra? Nem nz se jobbra, se balra, nem veszi szre a virgcsokrokat a tanri asztalon, a lnyok nnepl ruhjt. A tblra se nz. Ht ezrt dolgozott ennyit Jutka? A Bka padjt bezzeg szrevette. ljetek le. Jutka, a napos felll. Jnius tizenegyedike, cstrtk. A IV/a ltszma harmincngy, hinyzik Antal Terz. De mg ne tessk berni a naplba, lehet, hogy csak ksik. Antal Terz nem fog ma iskolba jnni mondta va nni, s vgignzett a padsorokon. Nagyon nagy baj rte. Meghalt az desanyja. Olyan csnd lett egyszerre, hogy a lnyok hallottk sajt szvk dobogst. Nem mertek egymsra nzni. Szgyelltk magukat. Szegny kis Bka. Ht ezrt va nni hallgatott egy kicsit, azutn elgondolkozva mondta: Azt hiszem, nem egyedl Bartal Jutka hzdozik kzletek Antal Terztl. Ti sem voltatok jban vele, ugye? Az osztly nmn, mozdulatlanul lt. Igaz, Teri furcsa kislny. Elhzdik. Meg aztn annyi gondja is volt. desapja geolgus, csak egyszer egy hten jrt haza. desanyja msfl esztendeig fekdt bnn. Kpzeljtek el, az iskolbl rohant bevsrolni, fzni, takartani, polni az desanyjt. n tbbszr jrtam nluk, mondtam neki, hogy ha ti tudntok, milyen bajban van, segtentek rajta. De tiltakozott. Azt mondta, ha a ti segtsgeteket krn, azt hinn az desanyja, hogy neki terhre van. De ht ez elmlt, ezen mr nem lehet vltoztatni. Most csak arra krlek titeket, hogy ne hagyjtok magra Terit. Hrom htig velnk lesz az ttrtborban, de aztn sem szabad egyedl maradnia. n bzom bennetek. Krdezztek meg a szleiteket, meghvhatntok-e egy-egy htre magatokhoz? Farag jelentkezett. n biztosan meghvhatom. Neknk van egy kis nyaralnk rden. Gymlcss is van hozz Elbb krdezd meg a szleidet. Most pedig figyeljetek ide. Az v utols tantsi napjn felolvasom az osztlyzatokat, s megbeszljk, ki mit javthat mg a vizsgn. Jutka spadtan lt a helyn. Dlben, amint hazamegy, meg kell mondania desanynak, hogy mi trtnt szegny Antal Terzzel. s desanya biztosan azt fogja mondani: Elg hely van a Balaton partjn. Majd magatokkal viszitek azt a kislnyt is. De ht ezt mg vgiggondolni is rettenetes! , aki azrt nem ment el az ttrtborba, hogy ne is lssa azt az undok de persze, ez ms s vgl mg knytelen lesz egy storban lakni a Bkval. A fiknak ez nem sok gondot okozna, k kora reggel tra kelnnek, horgsznnak, eveznnek, meg ott maradhatna a parton. Hiszen a Bka, amilyen nyafka, biztosan szni sem tud. Egyltaln nem rti a trft. Persze, nagyon sajnlja, szrny lehet, ha valakinek nem, mg vgiggondolni is iszonyatos. s mirt jnne ppen hozzjuk? Harmincngyen vannak az osztlyban, hrom htig ttrtborban

lesz, marad t ht a vakcibl. Farag mr meghvta egy htre, majd csak akad msik ngy gyerek is. majd csak akkor mesli el desanynak, amikor mr biztos, hogy hozzjuk nem megy. Bartal Judit. Jutka felugrik, fle tvig elpirul. Csak nem a gondolatait tallta ki va nni? va nni az osztlyknyvet nzi. A tanulmnyi elmeneteleddel semmi baj sincs, kislnyom. Tiszta ts, mint mindig. Megrdemelted. Jutka az elbb piros volt, most spadt. Nehz lett a szve a dicsrettl.

HATODIK FEJEZET Barlang, indintanya, felfedezk Jutka egsz dlutn gondolkozott, vgl mgis elmondta az desanyjnak, hogy Antal Terzt milyen csaps rte, s azt is, hogy va nni kri: aki teheti, lssa vendgl egy htre. desanya Jutka szembe nzett. Ez az a kislny, ugye, akit nem szerettl? De azrt jszvvel ltnd? I-igen. Ht akkor lj le, Jutkm, rj neki levelet. Fejezd ki az n rszvtemet is, s hvd meg a Balatonhoz. A ti kt stratok kzl az egyiket berendezzk a fiknak, a msikat kt szalmazskkal lnytanynak, gy, hogy ha lemegy hozztok, kszen legyen a hlhelye. Igen mondta Jutka keservesen, s lelt levelet rni. Remlem, gysem fogadja el gondolta. De nhny nap mlva megjtt a Bka vlasza. Nagyon kszni a szves meghvst, el fog jnni. Mg Antal Gza geolgus is rt a levlhez pr kszn sort, Jutka desanyjnak. Ezt megcsinltad mondta dhsen Kari. Mirt nem hvtad meg egsz nyrra? Vagy egy egsz lnyosztlyt? Legszvesebben el se mennk. Jutka nem tudta sem azt mondani, hogy szgyelld magad, Karcsi, sem azt, hogy a Bka nem is olyan utlatos. Pokrcbl is, ednybl is, mindenbl gy kellett csomagolni, hogy jusson majd a vendgnek is. El van rontva a vakcim morgott dhsen Karcsi, persze csak akkor, amikor apa vagy anya nem hallotta De amikor eljtt az induls reggele, s Palk vonatjeggyel a kezben vrt rjuk a Dli plyaudvaron mr csak az rmre s a nyrra gondoltak. A pnztrablakok eltt hossz sorokban lltak a papk s mamk, a cukorks s jsgos pavilonok eltt kisfik s kislnyok vigyztak a fldre rakott brndkre. Nagy pttys labdk s rollerek utaztak a csomagokban. A gyerekek cukrot majszoltak s bmszkodtak, csak egy kicsi kislny srt keservesen egy htizsk tetejn. Nnik s bcsik lltk krl s vigasztaltk. Ne srj mr, mindjrt jn anyukd. Nem azrt srok! szipogta a kicsi. Ht mi baj van? A Kati baba elveszett a Kati baba! Nem tudom, hol a babm. Majd megtallod mondtk a nnik. Biztosan tkzben leesett. Majd szlunk a hordr bcsiknak, meg annak a rendr bcsinak, j? J. s milyen volt a Kati baba? Piros ruhja volt s piros kalapja. De hiszen ott van a kezedben! kiltotta ekkor csi. A baba valban ott volt, de a nagy srsban senki se vette szre. Jl van, csi mondta Palk , hanem most mr siessnk, mert tz perc

mlva indul a vonatunk. A strakat s a nagy brndt mr feladtam. Azt a htizskot add ide nekem, Jutka. Karcsi, te vidd a msik zskot, Jutknak elg lesz ez a csomag. csi csi, merre vagy? Tessk. Most csi tnt el. Tz perccel induls eltt. Palk krlnzett, kiltott csi sehol. Az ilyen kis klykt okosabb otthon hagyni! mrgeldtt Jutka. Kt nyaklevest adok neki, ha elkerl tette hozz Kari. Ha elkerl mondta Jutka. Szlljatok fel intzkedett Palk , itt, gyorsan. n majd elkertem a hrest. Jutka s Kari elhelyezkedett a legkzelebbi kocsiban. Gynyr, ngyes saroklst foglaltak el. De hol lehet csi? Nyugtalanul lltak az ablaknl, lttk, amint Palk hossz lptekkel siet vgig a vonat mentn, s csi nevt kiablja. Mr csak kt perc van vonatindulsig! Ha elindulna a vonat, szlljtok le Szrszn, s vrjatok rnk a vastnl kiltott vissza Palk. Ne fljetek, elkerl a gzengz. Jutknak mr pityergsre llt a szja, gy megijedt. Lehet, hogy rossz vonatra szllt! Jajaj, csak nem trtnt valami baja! Karcsi, szlljunk le mi is Csak lnyokkal ne utazzk az ember. Ne bgj, majd elkerl morogta Karcsi, de azrt is aggdva nzegetett kifel. A forgalmista mr felemelte az indttrcst, a mozdony nagyot ftylt, amikor Palk felkiltott: Megvan! s mr fel is kapaszkodott az indul vonatra. Mindjrt fln fogom s visszahozom szlt be Kariknak. Maradjatok itt, csi az els vagonban van. s a mozg vonaton, a vagonokat sszekt keskeny vashidakon thaladva Palk elindult a megkerlt csirt. A dolog gy trtnt, hogy ugyanezzel a vonattal utazott az iskolai ttrcsapat kt rse is. csi mg nem ttr, de legjobb bartjnak, Petinek a btyja mr hatodikos, s kln engedllyel magval vihette Petit is. Pter ott fesztett a vrs nyakkendsk kztt rkiablt csire a Dli vast vrtermben, s csi mindenrl megfeledkezve ment a zszlk s dobok utn. Amikor Palk a vagonba lpett, csit az rdekld ttrk gyrjben tallta, s a kvetkez prbeszdet hallotta: De mgiscsak keresni fognak Mondom, hogy egyedl utazom. Tessk, itt van a jegyem is. s hol a csomagod? Feladtam szemlypoggysznak. Ugyan csvlta a fejt Pataki, az ttrvezet. Igenis hadarta gyorsan csi , nehogy azt higgytek, hogy csak gy mondom. Feladtam egy strat, egy gumicsnakot, egy pokrcot, egy nylketrecet a nyulammal, s tbort fogok verni Balatonszrsz mellett. De nehogy azt higgytek, hogy ez valami kznsges hely. Ezt mr elre kikutattam magamnak a Balaton-parton. Elszr is van ott egy barlang. Arra nincs is barlang! mondta felhborodva Ksa, egy szke, hossz fi. Azrt, mert te nem lttad, mg lehet vgott kzbe lngvrsen csi. Igenis, van barlang. Sziklk vannak a parton, s a sziklk kztt van egy reg,

tavaly ott fogtam pict, s a pick s siklk eltntek a barlang szjban, s amikor utnuk sztam Te, pocok, tudsz is te szni! Igenis, tudok mondta csi s nagyot nyelt , annyira tudok, amennyire a barlangban kellett, mert csak ngy lbnyi mlysgben volt vz, ott egyszerre nagy tiszts kezddtt, s lttam A barlang stt, abban nem lehet ltni mondta Ksa. Biztosan Ali baba meg a negyven rabl vilgtott neki az olajlmpkkal mondta egy msik fi, s mindenki nevetett. Igenis vilgtottak, ha tudni akarjtok, mert indinok voltak a barlangban, a tz krl ltek, s bkepipt szvtak! csi! hallatszott ekkor egy komoly s szemrehny hang. csi megfordult. Palk llt a vagon ajtajban, s fejcsvlva nzte az unokaccst. csi szja srsra grblt: Csak azrt mondtam, mert k is hencegtek. Azt mondtk, hogy llami gazdasgba mennek barackot szedni, s annyi pnzk lesz, hogy vesznek egy futballt. Palk bemutatkozott az ttrvezetnek: Kiss Pl vagyok. Nyaralni viszem az unokacskst a Balatonhoz. s ugye igaz, hogy storban fogunk lakni mondta csi , ugye az igaz? Igaz. A motorcsnak is igaz? Az is igaz. n meg Szab Jzsef vagyok mutatkozott be az ttrk vezetje. Boglrra megynk, a kzeli llami gazdasgban barackot fogunk szretelni, s a Balaton partjn lesz a tborunk. J tborozst! bcszott Palk. Most pedig, csi, indts, Jutka s Kari azt hiszi, hogy elvesztl. Fogadjunk, hogy tallok barlangot! kiablt vissza csi az ajtbl. Fogadjunk, hogy ha mg egyszer eltnsz, csomagolhatsz s mehetsz haza mondta Palk szigoran, amikor kettesben maradtak a vonat vashdjn. Az az rzsem, csm, hogy sszergjuk a patkt. Nem rgjuk ssze mondta csi , olyan j leszek, mint egy brny.

HETEDIK FEJEZET s mi lesz, ha esik az es? Palk s a hrom gyerek sztlanul baktatott a perzsel napstsben. Szrsz utn letrtek a mtrl, egy dltra kanyarodtak, s hirtelen alig mentek szz mtert a fk s bokrok kztt elcsillant a vz. A Balaton! csi felvakkantott, mint egy kiskutya. Frdnk, frdnk, frdnk! Majd ha tbort vertnk helyesbtett Palk. Merre van Feri bcsik telke? Nemsokra ott lesznk mondta vigasztalan Palk. Nzztek ide ltszik az a kt eperfa. Nini, egy szekr kanyarodott arra! mutatta Jutka. Akkor csak szedjk a lbunkat. Ez Bence bcsi lesz, a strakat s a csnakot hozta a vastrl. Milyen vastrl? A nagyllomsrl. Hiszen mi a kisllomson szlltunk le, hogy ne kelljen annyit gyalogolnunk. A gyerekeket ez a magyarzat mr alig rdekelte. Futlpsben igyekeztek a kt eperfhoz. Az eperfa mellett nhny fldbe szrt kar jelezte a birodalom hatrt. Bence bcsi Palkval egytt hozzltott a mlha lerakshoz. csi mskor lelkendezve nzte volna a lovakat most azonban Jutkt is, Karit is, t is egyetlenegy dolog rdekelte: a telek. Ez lesz ht az otthonuk kt egsz hnapon t! A telek kt rszre oszlott. Az egyik, gondosan krlkertett rszen nhny barack-, alma- s szilvafa llt. A barackfn mr flig rett srgabarackok mosolyogtak, az alma- s szilvafkon mg csak zld bogycskk ltszottak azokon csak a vakci vgre rik meg a gymlcs. Sajnos bslakodott csi. Szerencsre nevetett Palk. Azt hiszem, nem tudnlak leszedni az almafrl. A telek nagyobbik rsze, a leend hz s udvar helye sokkal jobban tetszett a gyerekeknek. A partmenti rsz homokos, fves, nagy trsg lehet itt majd labdzni, ugrlni. A telek msik vge, amelyik az orszgthoz s az eperfkhoz vezet tltsszeren emelkedik. Ha a tlts aljba verjk fel a strakat lelkendezik csi , akkor a stor mellett, a domboldalba alagutat vjunk egszen az orszgtig, s titkos kijratunk lesz a telekrl. s mi lesz, ha esik az es? krdezte Palk. gy elzunk, mint az rgk. Nem fog esni az es mondta csi , egy fia felh sincs az gen. Most nincs. De holnap lehet vagy holnaputn. Jaj, ne legyen es. Egsz nyron ne legyen egy cspp es se! kiablta csi. Szamrsgokat beszlsz szlt r Kari. Mi lenne akkor a kukoricval? Mi lenne a gymlccsel? A krumplival, a paradicsommal? Mg a f is kiszradna,

s a falevelek megsrgulnnak. J, ht akkor essen az es, csak ppen flttnk ne mondta csi. Lehet, hogy szz v mlva mr ezt is szablyozni tudjk nevetett Palk. Egyelre azonban esni fog az es, a mi nyakunkba is. St, ha a domb aljn lesz a strunk, akkor minden holmink elzik. Akkor lltsuk a strat a domb oldalra javasolta csi. Ez mr j tlet blintott elgedetten Palk , csak az egyik strat akarod odalltani, vagy mind a hrmat? De erre mr kitrt a nevets. Hiszen a domboldal olyan kicsi volt, hogy azon legfeljebb egy kutyal vagy egy nylketrec frt volna el Ht akkor mit csinljunk? krdezte csi bnatosan. Figyeljetek rm, gyerekek. n irnytom a tborverst, j? krdezte Palk. Helyes. Most pedig nzznk krl. Ltjtok azt a nyoms kutat, a msodik eperfnl? Onnan kapjuk az ivvizet. A fk kztti fves tisztst tisztra sprjk, s ott verjk fel a strakat. A tzhelyet a szlvdett domboldalba ptjk. A tiszts takartst egytt vgezzk, a storverst Karcsi, Jutka s n, csi addig a tzhelyhez szp kveket hoz a Balaton-partrl. Kvekkel rakjuk ki a strakhoz vezet utat s a kt krnykt is. A strak krl vzlevezet rkot vgunk. Utna berendezzk a strakat. A zskponyvk mellett talltok egy nyrfaseprt, amit Bence bcsi adott, azzal sprjk tisztra a tborhelyet. Bence bcsi kzben az utols csomagot is lerakta a szekrrl. Bartsgosan kezet rzott Palkval. Estre visszajvk, hozom a szalmazskokat mondta. s ha valamire szksgk van, jjjenek csak t hozznk. Biciklit is adhatok klcsn, mert a katona fiamt mi nem hasznljuk. Igen, krjk a biciklit! rikkantott csi. Ksznjk, majd megltjuk mondta Palk. Bence bcsi megsuhogtatta az ostort, megrntotta a gyeplt, s a szp lovacska frissen kitrappolt a szekrrel az tra. Ha nagy leszek, lesz egy lovam nzett utna lmodozva csi. Tegnap mg motorbiciklirl beszltl figyelmeztette Jutka. Motorbiciklim is lesz, s lovam is lesz. s egy torpedrombold s egy rraktd. Igenis, az is lesz felelte csi. A tiszts takartsa eleinte nagyon mulatsgos s kellemes munka volt. A nap melegen sttt, gy ht frdruhra vetkztek. Palk s Jutka felvltva sprtek, Karcsi sszeszedte a szl-odahordta gakat, deszkadarabokat, tglatrmelket. Azutn kimrtk s megjelltk a strak helyt, s hozzlttak az rok sshoz. csi szorgalmasan hordta a partrl a kveket, s kzben meglls nlkl beszlt. Palk, nzd, milyen szp kk kveket talltam. J, csak folytasd. Karcsi, gyere nzd meg, mennyit hordtam mr. Majd a vgn megnzem.

Jutka, akarsz ltni igazi kagylt? Fuj, dobd el! kiablta Jutka. Beviszem a stradba. csi, ha nem dolgozol rendesen, kapsz egy nyaklevest. csi a fenyegetstl egy kicsit lecsendesedett, megint leszaladt a Balatonpartra, s buzgn felnyalbolt egy csom kvet. A tkrsima Balaton trkizkken verte vissza az gbolt ragyogst. Messze, a mly vzben csnakok suhantak, hfehr vitorlkkal. A sttzld fk kztt piros tets dlk mosolyogtak. A kzelbl gyereklrmt, nevetst hozott a vz. Alig pr szz mternyire frdzk labdztak vidm kiltozssal. csinek nagy frdhetnkje tmadt. Palk, gy szeretnk bemenni a vzbe. Egy ra mlva kszen lesznk, csikm, kicsit pihennk, s azutn frdnk. Egy ra mlva! Mirt egy ra mlva? Frdjnk most, aztn knnyebben megy a munka. Frds utn mr nem zlene a tborvers. Nekem most se zlik morogta csi, de azrt visszament a kvekhez. A nagyok mr a strakat lltottk. Kzpen a parancsnoki strat, aminek amint tudjuk Be Ne Lpj Oda a neve. Itt helyeztk el a sztnyithat asztalt a ngy kerti szkkel, s ide kerlt minden rtkes felszerels: knyvek, konzervek, szerszm, varrkszlet, trkp. csi persze abbahagyta a khordst, s ott lbatlankodott. Hadd prbljam ki a zseblmpt! Lgy szves, mutasd azt a knyvet csi, eredj a dolgodra szltak r a nagyok. Nekem mr elg volt a khordsbl. Frdni akarok. Mindenkinek dolgoznia kell mondta Jutka. Most vakci van, s nem munka. Azt hittem, hogy annyit frdhetek, amennyit akarok! Anyuka mr rgen megengedte volna nyafogott csi. Tessk, menj frdni mondta Palk. Most mindjrt? krdezte csi bizonytalanul. Most mindjrt. Rrek aztn is kveket hozni? Egyltaln nem fogsz kvet hozni. Bntetsbl hrom napig nem dolgozhatsz. Hogyhogy bntetsbl? lmlkodott csi. Mit nem dolgozhatok? Semmit mondta Palk szigoran. Aki csak magra gondol, az nem rdemli meg, hogy dolgozhasson. Majd mi strat vernk, kitakartunk, megfzzk a vacsort, elmegynk tejrt, beszereljk a motort, te pedig csak jtszani fogsz, mint egy kisbaba. Mr mehetsz is a Balatonba. De hiszen ez nem bntets! Ez nem bntets! Ez nyarals! kiablta csi, s rohant, rohant befel a vzbe. Jaj, de csodlatosan j a Balaton! A homokos part mintha brsonnyal simogatn az ember talpt! Utna egy kis gyes mszs a kveken, egy rmteli vists juj, de hideg! Nem is igaz, nem is hideg lgy, finom, langyos, lehet benne ugrlni, mszni, tocsogni, pancsolni.

Taln igazn tudok szni gondolta csi, s hasravgdott a vzben. Kthrom tempt tett anlkl, hogy lba a fldet rintette volna. szom, szom, szom! kiablta diadalmasan, de a partrl nem felelt senki. Bnom is n, mit csinltok mrgeldtt , n akkor is frdm! A nap forrn sttt. csi nha lebukott a vz al, azutn ugrlt, pancsolt, iszapot szedett a tenyerbe, felemelte az egyik lbt, s bokig beiszapozta magt. Azutn kilt a part melletti kre, s nzte, hogy nincsenek-e pick vagy siklk, vagy kis halak a sekly vzben, mert akkor fogna egyet, vegbe tenn, s elvinn az iskolba. De hiszen az iskola olyan messze van mg! De j, hogy nyr van, napozhat, frdhet, s azt csinlhat, amit akar csi arra gondolt, hogy kszt magnak egy horgszbotot. Azutn az jutott eszbe, hogy vrat kellene pteni, azutn meg az, hogy j volna szerezni egy hzrz kutyt, egy szp barna kiskutyt, Cimbornak hvnk! Persze, mindezt j volna elmondani Karcsinak vagy Jutknak, de most szmzetsben volt, hiba mszott ki egyszer-egyszer a vzbl, r se nztek, nem is trdtek vele, csak vertk a clpket a strakhoz. csi gondolt egyet: felszedett egypr kvet, s elindult a tzhelyhez. De a tzhely kszen llt. Amg frdtt, a tbbiek agyagos flddel, kvekkel szpen, takarosan elksztettk. Mg kmnye is volt, s kondr is lgott fltte. Ht n mit csinljak? trt ki csibl az elkesereds. Palk, Palk! kiltotta srva. Mi baj, csi? Azrt, mert n egy kicsit frdni akartam, azrt n is szeretnk dolgozni. Sajnos, nem tudok neked munkt adni. Mindenre van embernk felelte Palk. Elmosogatnm az ednyt. Azt mr Jutka s Karcsi mosogatjk a ktnl. s n mit csinljak? krdezte panaszosan csi. Te? Eredj jtszani. Egyedl? Hogy jtszhatnk egyedl. A tbbiek, sajnos, most nem rnek r. csi visszament a vzhez. s ekkor nagyszer tlete tmadt: lejrt fog pteni a Balatonhoz! Kivlasztott egy krlbell mternyi szles kis partrszt, ahol kellemes, puha homok volt, s egy les kvel lesprte rla a kavicsokat s kagyltrmelket. A homok s a vz kztt biztosan azrt, hogy radstl vdje a partot kk bazaltkvekbl flmter-mter magas gt hzdott vgig. Az igazi strandoknl s dlknl a kvek fltt deszkbl vagy vasbl kszlt hidacska s lpcs van. Ha volna deszkm gondolta csi , az volna csak az igazi stg. De ht nincs. Lapos, sima kveket szedett a parton. Grnyedten, minden kvet alaposan szemgyre vve ment, ment, s szre se vette, hogy ez mr nem az telkk, hogy idegen terleten jr. Egy csinos, j hz kzelben trtt tglkat tallt a homokban. gy ltszik, ezeket kidobtk, itt hagytk, amikor a hz elkszlt. csi vatosan krljrta az pletet. A hz res volt, gazdi biztosan

a nagy jliusi melegekben, vagy ppen csak szombaton, vasrnap jnnek a Balatonhoz. Ha kell valakinek, legfeljebb visszaadjuk dnttt csi, s sszeszedett nhny tglt. A tglt nehz volt lben cipelnie, hromszor is fordult rtk. De megrte, mert kitnen illettek a kvek kz. csi dolgozott, dolgozott, a nyelvt is kidugta egy picit. S szre sem vette, hogy a nap mr nem st olyan tzesen, hogy arra messze, Badacsony fltt, pirosodni kezd az g alkonyodott. Ksz egyenesedett fl csi elgedetten , de nem szlok nekik. Vegyk szre k maguk. Amikor azonban megszemllte remekmvt, nem llta meg, hogy torkaszakadtbl ne kiabljon: Palk! Kari! Jutka! Gyertek, nzztek csak meg, strandot csinltam! Ez mr valami! mosolygott Palk elgedetten. Nzztek, csi mit csinlt! Tudod mit, csi, ha kedved van, holnap a strandunk mellett ksztnk egy igazi blt s tartclpt a motorcsnaknak. s most mr n is dolgozhatom? krdezte remnykedve csi. Dolgozhatsz, ha a tbbiek gy gondoljk. gy gondoljuk! mondta Kari s Jutka. csi j fi, csak ht szeretett volna frdni. Most viszont mi megynk a vzbe. Te pedig megnzheted addig a tbort. csi boldogan szaladt a strakhoz, s a meglepetstl szeme-szja ttva maradt. llt mr mind a hrom stor. Kzpen a Be Ne Lpj Oda ahov azonban csi azonnal belpett. De itt csak ldkat, htizskokat s paprdobozokat tallt, mindent gondosan becsukva. A lnyok stra nem rdekelte, s ezrt a baloldali storhoz ment, amelyen nagy tbla hirdette: Fi Stor, Ltszm: Hrom F. n vagyok az egyik f gondolta csi boldogan, s belpett az ajtn. Szp, tgas stor volt, hrom szalmazskkal. A szalmazskokon pokrc, katons rendben. Minden zsk mellett kis szekrnyke, polcokkal. A polcon fehrnem, a polc tetejn nagy doboz. Mindegyik dobozon nv. Palk, Kari, csi. csi izgatottan bontotta ki a sajt dobozt. Minden darabnl felvistott rmben. Elszr egy zseblmpa akadt a kezbe, de olyan zseblmpa, amelyen az els kattintsra rendes villanykrte gett, jabb gombnyomsra kk fny villant, megint jabb gombnyomsra piros. Hiszen ezzel jelezni lehet ez ez egszen csodlatos! gondolta csi. Tovbb kutatott, s sorra kiemelte a tbbi kincset. Tallt golystollat, ceruzt, radrt, rajzpaprt, levlpaprt, bortkot, blyeget, csokoldt, fogkrmet, bicskt juj, micsoda bicskt! , kt penge, dughz, srnyit, konzervnyit is volt rajta! s a sok kincs aljn egy cdula: csikm, nyaralj jl, Apu, Anyu. csi hirtelen gy rezte, hogy mg nagyon, nagyon kis fi, s mindennl jobb volna, ha lefekvs eltt anyuka megcskoln.

NYOLCADIK FEJEZET Az els jszaka, s egy titok, amirl mris ketten tudnak Vacsorra paprikskrumplit akartak fzni kolbsszal. Krumplijuk volt, egy j nagy szatyorral, akadt kolbsz is, paprika is, paradicsom is, de amikor a fzshez lttak volna, elment tle a kedvk. csi lmosan, nagyokat szuszogva fogott a krumplihmozshoz, Jutka pedig aggodalmasan mondta: Mr fl nyolc van. Mire megvacsorzunk, fl kilenc, s aztn mg mosogathatunk. Legszvesebben mris gyba bjnk. Tudjtok mit javasolta Palk , ma kivtelesen ne egynk ftt telt, egynk szalonnt, kenyrrel s zldpaprikval. gy trtnt, hogy a gyerekek kezkben egy-egy karj kenyrrel, jkora szalonnval kiltek a vzpartra. A szikln kuporogva jzen falatoztak, s kzben nztk a vizet. Milyen meleg itt a leveg mondta csi. Egyszer megfrdnk majd jszaka is brndozott Jutka. s tudod-e, csi, hogy mirt meleg ilyenkor a vz? krdezte Kari. Nem tudom. Mert a vz lassabban melegszik fel, s lassabban is hl le, mint a leveg s mint a fld. rzed, milyen hvs most a talpad alatt a homok, pedig milyen forr volt dlutn? A vz pedig J, rtem, nem kell mindig hencegni a tudomnyoddal morogta csi. Ti mindig gy szoktatok veszekedni? rdekldtt Palk. Nem, csak amikor egytt vagyunk nyugtatta meg csi , de azrt n nagyon szeretem Karit. Igen? krdezte Kari gyanakodva. Mit akarsz klcsn krni? A krzdet. Minek az neked? Csak. Kell. Sajnlom, az iskolai krzmet nem lehet tnkretenni. Nem fogom tnkretenni grte csi szelden. Csak krket akarok vele rajzolni. Minek? Az titok. Kari vllat vont. Ha csi egyszer azt mondta valamire, hogy titok, akkor gyis hiba krdezi. s csinek mindig voltak titkai s hirtelen tmadt vgyai. Egyszer segtett a hzmester bcsinak padlst takartani, s amikor a hzmester bcsi megdicsrte, s azt krdezte, hogy mit kvn jutalmul, csi gondolkozs nlkl elkrte azt a nhny piszkos, korhadt deszkt, ami vtizedek ta ott hevert a padlsfeljr mellett. Minek az neked? csodlkozott a hzmester bcsi. Titok felelte csi, s nem rulta el senkinek, hogy tutajt akart csolni a deszkkbl, mint Robinzon, s messzi tengerekre akart eljutni vele. Mg akkor sem vallotta be, hogy mire kell neki a deszka, amikor anyu kzlte, hogy eltzeli. Csak tzeld szipogta, s trte, hogy anyu baltval apr darabokra hastsa a deszkt, s megtmje vele a

frdklyht. Az egsz csald vidman lubickolt aznap este a frdkdban, nem is sejtve, hogy egy rettenthetetlen hajs tengeri utazst pancsoljk el Ha elttem rajzolsz krket, s aztn visszaadod a krzt, akkor egy rra klcsnadom. Mr nem kell mondta csi , nem fontos. Az igazat bevallva, csi hajs-trkpet akart szerkeszteni. gy gondolta, hogy rajzol egy nagy krt, s abba belerajzolja a csillagokat, gy, ahogy este nyolckor ltta. Azutn rajzol egy msik krt, jflkor felkel, s a krbe belerajzolja a csillagokat gy, ahogy azok jflkor llnak. Azutn rajzol mg egy krt, s abba hajnali ngykor rajzolja be a csillagokat Ez tkletesen elg lett volna ahhoz, hogy kiismerje magt egy jszakai motorcsnaktrn, mg akkor is, ha viharos a vz De csak tartsa meg Kari a krzjt, boldogul anlkl is. Megvacsorztatok? krdezte Palk. Igen. Akkor stljunk mg egy rt a parton, s utna fekdjnk le. A gyerekek szuszogva fellltak, Jutka ijedten felkiltott: De hiszen n nem tudok lpni! Mi bajod van? Nem tudom. gy fj a kezem, a lbam, a derekam Izomlz nevetett Palk. szre se vettk, milyen sokat dolgoztunk. Gyertek, fogjuk meg egyms kezt, s jtsszunk! Jtsszunk? krdezte Kari. Csak nem fogunk jtszani? Nem vagyunk plysok! Aki nem jn, marad mondta Palk , n bizony jtszom s mr nekelte is: Hegyek kztt, vlgyek kztt zakatol a vonat A gyerekek ugrltak, t perc mlva Palk megkrdezte: Fj mg a lbad? Mr nem annyira. Ne felejtsd el, az izomlznak egyetlen gygyszere van: a mozgs. Most pedig, ha nagyon lmosak vagytok, menjnk lefekdni. A hrom fi j jszakt kvnt Jutknak, s bevonult a Fi Storba. Jutka is bement a strba, gondosan behzta a ponyvaajtt, nehogy a sznyogok utnajjjenek, s meggyjtotta a villanyzseblmpt. A tgas, bartsgos storban kt szalmazsk volt s egy kis asztal, az asztalon sznes tert s egy pohrban vadvirg. Hadd lssa, aki belp, hogy itt kislny a hzigazda. A fik strbl egy kis ideig motozs s nevetgls hallatszott, azutn csnd lett. Jutka szvdobogva hzta el a fehrnems brndjt, amit eddig olyan gondosan dugdosott a fik ell. Az ingek s harisnyk kzl vatosan kiemelt egy kendbe bugyollt csomagot. Nincs semmi bajod, gyngyvirgom? krdezte suttogva, mikzben a kendt bontogatta. A kendbl gynyr alvbaba mosolygott r. Jutka karjra vette a babt, mire a porceln-szemhj felnylt, s a baba azt mondta: Mama mama Fltem, hogy valami bajod lesz az ton suttogta Jutka. Nem volt nagyon

meleged a brndben? Hoztalak volna a karomon, de tudod, milyenek a fik mg bntottak volna. A baba mintha gnyosan mosolygott volna. Jutka elvrsdtt. s persze, szgyellem is egy kicsit. Mgiscsak negyedikes vagyok, illetve most mr tdikes Jutka vatosan tette le a babt a szalmazskra. va baba szeme azonnal lehunydott. Mg ne aludj el mondta Jutka , elbb rd adom a hlingedet, nem alhatsz abban a ruhban, amiben egsz nap utaztl. Milyen j, hogy kln stram van rlt Jutka , ha Kari megltn, egsz nyron azt hallanm, hogy babval jtszom. gyis minden lnyt kinevet. Milyen j volna, ha lenne egy lnytestvrem. Megbeszlnnk, hogy milyen tli ruht kapjon va baba. s kszthetnnk kartonbl modern bababtort, sznes szkekkel, kombinlt szekrnnyel. Aludj, babuskm, csicsi, aludj szpen va baba felvette a szp csipks hlinget, s desen aludt Jutka lben. Milyen j gyerek vagy mg meslni se kell neked vrj, nekelek valami szpet la la Jutka! A kislny felugrott, s ijedten dugta a hta mg a babt. A stor ajtajban csi llt, pizsamban, meztlb. csi, micsoda dolog ez? Pszt, Palk s Kari mr alszik. Engedj be, mert valami nagyon rdekeset meslek. Eredj azonnal a helyedre. Jutka, csak egy percre! Kpzeld, mit talltam ki. Ha volna egy messzeltnk, akr egy olyan sznhzi, mint Gabi nnik, akkor a motorcsnakbl ltni lehetne a partot. n lennk a kapitny csi, azonnal menj vissza a stradba. De kpzeld, ltnnk a partot, s ha egyiknk a parton marad s morze jeleket ad csi, kapsz egy nyaklevest. Nini, mi van a htad mgtt? Semmi! Azonnal visszamsz s lefekszel! Elbb mutasd meg, mi van a htad mgtt. Semmi kzd hozz. Kitallom. Itt te nem tallhatsz ki semmit. Ez a Lny Stor. Most mr azrt is megnzem. csi, kitpem a fledet grte Jutka flig srva. s holnap csomagolhatsz s hazamehetsz. Azt csak a tbortancs mondhatja ki. Majd kimondja. De akkor neked panaszt kell tenned. Panaszt is teszek. s akkor neked is meg kell mondanod, hogy mit nem akartl megmutatni.

Nem kell megmondanom. De igazn mutasd meg! Becsletszavamra nem mondom meg senkinek. Menj a helyedre, s hagyjl bkn. gyis ltom mr. Nem ltod. De bizony ltom. Az a babd, az va baba. Semmi kzd hozz. Jutka hadd jtsszam n is egy kicsit egy egsz kicsit. Menj a helyedre. Engedd meg! Nem szlok senkinek. No j, de ha elrulod Nem, igazn nem rulom el. Tessk, de el ne trd. Jutka vatosan tadta csinek va babt. csi fellt a szalmazskra, s ringatni kezdte a babt. Hullmz Balaton tetejn Te, Jutka Mit akarsz? Hajnalban majd felkelnk, amikor mg senki sincs bren, s megfrdetjk a babt a Balatonban. Hogyne, hogy lejjjn rla a festk! vatosan csike J, tudom, mr megyek lefekdni. J jszakt. J jszakt. De ha nths leszel a meztlb mszklstl Nem leszek nths. csi elment, Jutka shajtva tette vissza va babt a dobozba. Milyen nehz valamit eldugni csi ell A storajt jra meglebbent. Elfelejtettelek valamire megkrni. Mit akarsz? Ugye, lehetek n az va baba papja? Lehetsz. De ezt meg te ne mondd meg senkinek. Persze hogy nem mondom meg. J jszakt. Jutka bebjt a takar al, egy darabig forgoldott, azutn eloltotta a lmpt. s akkor hirtelen eszbe jutott, hogy ha idejn Bka, akkor egy htig kezbe se veheti va babt. Ms nem is hinyozna. Az az utlatos Bka kinevetn, s elmesln az egsz osztlynak. Jaj, szegny Bka, nem szp tlem, hogy ilyeneket gondolok rla szgyellte el magt Jutka. De ht olyan szp ez a nyr, annyi j jtk van, s mindezt el fogja rontani. Igaz, hogy csak egy htre jn, a vakci pedig nyolc ht! Nyolc egsz ht! s abbl mg csak egy nap telt el! Jutka magra hzta a takart, mg egyszer ksznt va babnak, s elaludt.

KILENCEDIK FEJEZET Csnak, futbab s egy tudomnyos tveds Az iskolban azt tantjk, hogy nyron a napok hosszabbak, mint tlen. Ez Jutka szerint tudomnyos tveds. Tlen az embernek mindenre jut ideje. Iskolba jr, kln tornra megy, leckt r, a bartnivel jtszik, olvas, nha korcsolyzni vagy sznkzni is eljut, barkcsol, rdit hallgat, s mindezt egy napon. Most pedig? Semmire, de igazn semmire sincs ideje. Reggel felkel, ha ppen soros, elmegy a tejrt reggelire friss tejet isznak kenyrrel , s aztn rohans a Balatonba. Dlben mr olyan hesek, mint a farkasok, kimondjk, hogy nem fznk krumplit, nem fznk semmit, legfeljebb tojsos lecst, mert az kt perc, s mr nyelik is forrn az telt, mg Palk is, pedig gyakran mondogatja, hogy gyerekek, ne kapkodjatok, ne kapkodjatok, nem viszi el a tatr. Ebd utn gyorsan elmosogatnak, aztn vissza a Balatonba estig. Este megint fzni kellene, de akkor mr fradtak, j lesz egy kis szalonna is, s aztn gyernk lefekdni. Minden nap elhatrozzk, hogy holnaptl mskppen lesz, hogy fzelket fznek meg papriks krumplit, mr csak azrt is, mert fogytn van a szalonna, a tojs, s a pnzkbl sem futja nyr kzepig sem, ha kolbszt meg tojst vesznek a boltban zldsg s krumpli helyett. s mennyi szp tervk dl dugba! Itt van pldul a motorcsnak. Mr rgen kszen kellene lennie a kis blnek, de nincsen kszen. jszakra ki kell emelni a csnakot a partra. s a kerts! Mr tdik napja vannak itt, s csak tervezik, tervezik, hogy szp kertst csinlnak a telek kr de a nap olyan melegen st, a Balaton olyan csalogatan ragyog elttk, hogy megfeledkeznek minden msrl. Megfeledkeztek pldul az iskolai feladatrl. va nni azt kvnta a negyedikesektl, hogy vezessenek naplt. Nem kell mindennap rni, csak akkor, ha valami rdekes trtnik velk. Jutka megvette a fzetet, kk paprba kttte, bele is tette a brndjbe, el is hozta a Balatonhoz el se vette azta. s megfeledkeztek a hossz levelekrl is, amit desapknak grtek! Egy szerny kpeslap ment mindssze Vitorlsok a Balatonon s rajta ez a nhny sz: Jl vagyunk, vigyzunk magunkra. Sokszor cskolnak szeret gyerekeitek. Minden este megfogadjk, hogy holnap igazn, mr reggel rnak, azutn reggel elhatrozzk, hogy dlnl tovbb nem szabad halasztani, ebd utn azonban tl meleg van. Inkbb majd este. De este, a fnyre kzel jnnek a sznyogok Ez nem mehet tovbb gy mondta Palk szigoran, s kzben vgigterlt a fvenyen. Ma, ebd utn Karival bemegynk a faluba, veszek egy kanna benzint, s dlutn motorozunk. A hrom gyerek a nagybcsi nyakba ugrott. Agyon ne nyomjatok, mert akkor nem tudunk csnakzni intette ket mosolyogva Palk. Most pedig gyernk a vzbe.

Ebd utn Jutka s csi vllalta a mosogatst, Kari s Palk bement a faluba, a benzinkthoz. Jutka indtvnyozta csi , lepjk meg ket. ptsnk blt a motorcsnaknak. Nagyszer! helyeselt Jutka. Tudod, hogyan kell? krdezte csi. Persze hogy tudom. n mr tdikes vagyok. Csak azrt krdem. mert n mr olvastam hajsknyveket is. Ahhoz kpest, hogy Jutka mr tdikes, s csi szmos szakknyvet olvasott, elg nehezen kszlt el az bl. Jutka elszr gy kpzelte, hogy a Balaton medrben ptenek egy mlknt benyl kgtat, amely vdett teszi a csnakkiktt de hiba hordtk s hordtk a kveket, valamennyi besppedt a mly iszapba. Ez gy sehogy sem lesz j mondta Jutka , s holnaputn kiskeddre se kszl el. Inkbb hozd ide az st. csi loholva jtt az sval. Jutka addigra a parton, krlbell kt mteres szakaszon hozzltott a kvek elhordshoz. gy gondoltam, hogy itt a vz s a homok kztti kprknyt lebontjuk, az sval pedig olyan ferdre vgom a partot, mint amilyenek a beton autfeljrk. Lttl mr egyltaln Lttam vgott a szavba csi. De akkor ptsk gy, hogy ez a csnaklesikl j mlyen benyljon a partba, nehogy a hullmok a sziklhoz verjk a csnakot. Jutka sni kezdett, csi hordta a kveket, s alig egy ra mlva mr tekintlyes kis bl nylt a szrazfldbe. Meg lesznek lepve Feri bcsik, hogy a telkkbl egy darabot a Balatonnak adtunk mondta csi. De rlnek majd a kiktnek. Nekik is van csnakjuk. Illetve remlem, hogy rlni fognak tette hozz halkabban Jutka. Kari s Palk mindenesetre rlt. Rengeteg zskmnnyal rtek haza. Volt nluk benzineskanna ezt Palk cipelte , hoztak cseresznyt, zldborst, st egy megtiszttott csirkt is. s hoztak egy csupor tejflt, trt, kenyeret s mg egy titokzatos csomagot is, amire Palk azt mondta, hogy csak uzsonna utn bonthatjk ki. csi nagyon szerette a trt s tejflt, de alig figyelt az zre. Folyton beszlt, folyton krdezett, azt akarta, hogy jra dicsrjk meg, amirt ilyen szp blt ksztett , Jutka segtsgvel, s mondjk meg, mikor mennek mr motorozni, s fleg ruljk el, mi van abban a csomagban? Ha megetted az uzsonnt, megnzheted mondta Palk. Megettem vlaszolta csi teli szjjal, s rohant a csomaghoz. Kibontotta s csaldottan nzett fel. Naht ez egy vacak. Kznsges sprga. gy van mondta Palk. Kznsges sprga. Krds, hogy mire fogjuk hasznlni? Ht mire lehet hasznlni a sprgt? Ruhateregetsre, csomag tktsre felelte csi csaldottan.

Ezt mondjk azok, akik nem elg tletesek mondta komoran Palk. Milyen rrepl lesz belled, ha annyi kpzelerd sincs, mi? Sprgbl pldul ers ktelet lehet fonni, s hajkat lehet kiktni vele. Sprgbl halszhlt lehet csinlni. Mi is azt csinlunk? ragyogott fel csi szeme. Nem. Mi kertst csinlunk belle. Kertst? hitetlenkedett most Jutka. Persze mondta Palk. Nem j az, hogy nincs a telek krl egy csinos kis kerts. Mindjrt otthonosabb volna. Igazi palnkra vagy drthlra gy sincs pnznk, de nem is kell. Nem lop el minket senki. Sprgbl kertst? morgott csi. Hiszen az semmi, az tltszik. Amg nem ltetnk mell valamilyen ksznvnyt. Futbabot ltethetnk vagy vadszlt! kiltott fel csi. Az iskolban, a kertben is Egy kicsit elkstnk ugyan az ltetssel. Kora tavasszal kellett volna mondta Kari , de Bence bcsi azt mondta, hogy mg most is sikerlhet, s adott virgmagot. Milyet? Hajnalkt. Melyik az? Az a szp lila, tlcsres virg mondta Palk. Nhny ht alatt mteresre megn, augusztus vgre szp sr kertsnk lehet. Megcsinljuk? Megcsinljuk! A kt eperfa a telek hatrn llt. Az egyik taln egy picivel kvl a telken, majdnem a gyalogtnl, de ht ebbl biztosan nem lesz semmi baj. Ktoldalt a telek szln akcfk lltak s egy fiatal vadgesztenyefa. Palk s Kari gyesen ktzte a sprgt, kifesztve a trzsnl jval a korona alatt. Hrom oldalrl kertettk krl a telket, a kt fa kztt kapubejratot hagyva. A fk nem nttek kzvetlenl a vzparton, gyhogy a kerts vgtl a Balatonig mindkt oldalon volt kt-hrom mternyi hely, de ez igazn nem baj. Ha megn a hajnalka, gynyr lesz a tbor! Kpzeljtek el, ha Feri bcsik lejnnek megltogatni minket, nem ismernek r a telekre. Mindentt sr l kerts lesz lelkendezett csi. Igen, ha dolgozol s nem beszlsz annyit. Dolgozom mondta csi , mit csinljak mg? Keressl gakat, botokat, amiket a fldbe szrhatunk. Minek az? A botokhoz is sprgt ktnk, s a sprga fels vgt a vzszintesen kihzott sprgakertshez ktjk. Sok-sok ilyen sprgaszlat ksztnk, hogy a hajnalknak legyen mire felkapaszkodnia. s a virgmagot mindig a botok mellett ltetjk el? Persze. csi lelkesen dolgozott. Kis sjval lyukakat frt a botok kzelben, Jutka hintette a virgmagot, Kari betemette a kis gdrket, Palk pedig nzte, nem lazul-e valahol a sprga, nem esett-e ki a fldbl valamelyik bot. Halasszuk a csnakzst holnap korn reggelre javasolta Palk ,

legfeljebb, ha nagyon akarjtok, egy negyedrra elviszlek benneteket vacsora eltt A motorozs a vilgon a legjobb rta ksbb csi a napljba. Most mr egszen biztos, hogy motoros hajm lesz, ha felnvk. A kis blbl knny volt a mlyebb vzbe lkni a csnakot. Palk ers kiktclpt vert a fldbe, hogy ahhoz lncolhassk jszakra a drga kincset. csi buzgn segdkezett. Elhelyezte a padok alatt a tartalk evezket s mentveket, azutn htattal figyelte, hogyan berreg fel a motor. csi, ne llj fel, hallod! kiltott r ijedten Palk, mert csi az induls pillanatban a padra kapaszkodott, s szalutlt a partnak. Ha mg egyszer ilyet csinlsz Nem csinlok mondta csi, s gyorsan lelt. A motor szinte replt a vzen. A Balaton kiss hullmzott, nem viharosan, nem ersen, csak annyira, hogy meg-megtncoltassa a bszke, fehr csnakot. A Badacsony fltt vrsen bukott le a nap. A somogyi parton a zld falombok lassan feketedni kezdtek, s az dlk ablakaiban megcsillant a lmpafny, mintha pici, meleg, fldi csillagok lettek volna. Kis, hvs szl kerekedett, a gyerekek szlni se tudtak a gynyrsgtl. Egyik nap tmegynk Tihanyba, azutn meg Badacsonyba grte Palk. Mindennap menjnk valahov! kiltott csi. s mi lesz az n egyetemi felvtelemmel? krdezte Palk. Nekem tanulnom is kell. Neknk is kell tanulnunk mondta Kari , s levelet is kell rnunk desanynak. Palk mg egy szp vet rt le a hajkikt s a strand kztt, azutn visszairnytotta a motort a tborba. Gondosan kikttte a csnakot, bevittk az evezket. Gyertek, gyorsan, zldborst bontani kiablt Jutka. Aki levest akar, az segtsen. Palk s Kari mr jttek is, csi persze sehol. Biztosan a csnaknl van a csirkefog mondta Palk , de n flnfogom s visszahozom. Lement a csnakhoz. csi nem volt ott. csi, csi, merre vagy? Itt vagyok! hallatszott csi hangja az akcfk fell. Mit csinlsz? Megntztem a virgokat, s most vrok. Jl tetted, hogy megntzted lpett Palk az unokaccshez, aki villany zseblmpval a kezben az egyik sprgaszl mellett guggolt. De mi van ezen nznival? Megvrom, mg kikelnek mondta csi. Azt mondttok, hogy gyorsan nnek. Azrt addig alhatsz egyet mondta Palk, s nevetett.

TIZEDIK FEJEZET csi nagy kalandja csi gy rezte, hogy egyltaln nem lmos. A storajt keskeny rsn csak gy mltt befel a fny. Biztosan dl van mr morogta , ezek elmentek csnakzni, s itt hagytak engem. De nem, Kari is, Palk is mlyen aludt. Megnzem a csnakot jutott csi eszbe, s ettl mg a maradk lom is kiment a szembl. A f mg harmatos volt, s a leveg is hvs, pedig szpen sttt a nap. csi vatosan visszalopdzott a storba, elkotorta a trningruhjt, szandljt s felltztt. A csnak szinte mozdulatlanul pihent az bl tkrsima vizn. J volna evezni gondolta csi. Csak egy kicsit itt a partnl Az evezk a Be Ne Lpj Oda storban voltak, a nagyobbik eperfnl. csi odasietett, megltta a kihzott sprgkat, s a sprgkrl eszbe jutott a kerts. Hasra fekdt, gy vizsglgatta a botok tvt, de nem ltszott azokon egy fia hajnalka sem. Ha volna olyan mikroszkpom, amilyen Smegi Ferinek van, vagy legalbb egy messzeltm rni kellene anyunak, hogy krje el Gabi nnitl. s ekkor csinek nagyszer gondolata tmadt. Most, mindjrt rni fog anyunak, megr mindent, a kertst, a csnakot, azt is, hogy kri a messzeltt, s a levelet bedobja, mieltt a tbbiek felbrednek. A csnakkal leevez a hajllomsig, ott ltott postaldt, flra az egsz. s ezrt Palk se szlhat, hogy elvitte desanyk levelt bedobni, s itt evezett mindig a part kzelben. jra besurrant a storba, most mr nagyon vigyzott, hogy fel ne bresszen valakit. Kari nagyot horkantott csinek mg a llegzete is elllt , de nem, semmi baj, Kari mlyen aludt tovbb. csi megnzte a polcra tett karrt: flt volt csak. Elszedett egy levlpaprt, bortkot s blyeget, kihalszta a golystollt, s bement a Be Ne Lpj Oda storba. Nem rt nagyon szpen, s nem rt nagyon sokat, mert sietett. De az benne volt, hogy zldborslevest ettek vacsorra, mr tizent tempt tud szni lells nlkl, kertst ltettek hajnalkbl, s kri szpen a messzeltt. Gondosan megcmezte a bortkot, azutn zsebre vgta a levelet, felnyalbolta az evezket, s indult a csnakhoz. A kikt clpn mg nem volt rendes vaskarika ezt Palk most akarta beszerezni. A lnc egyszeren r volt csavarva s megcsomzva. Egy kis piszmogssal csi legyeskedte a lncot, s a csnak engedelmesen becsszott a Balatonba. Az engedelmessg azonban csak addig tartott, amg az bl. A nylt tavon a csnak nem akart szt fogadni. Billegett, forgott, az evez kicsszott a villbl. csi egyet-kettt kalimplt a lapttal, de a csnak mindig egszen ms

irnyba indult, mint amerre tervezte. Bolond ez a csnak mondta mrgesen , nem jutok vele semmire. Klnben is, az evezs nem rdekes. A motor, az ms. Majd megfigyelem, hogy Palk hogyan indt, legkzelebb kihozok egy kanna benzint. gyis az a j, ha messzeltn nzhetem a partot. Ezen megvigasztaldott egy kicsit, s elhatrozta, hogy visszaviszi a csnakot az blbe. Igen m, de a csnak nem akart visszamenni. Akrmennyire igyekezett is csi, akrhogy lkdste a vizet a lapttal egyre tvolabb kerlt a parttl. Be kell msznom a vzbe gondolta csi , de ahhoz le kell hznom a trningruht. Levetkztt, s egy ugrssal a Balatonban termett. A vz nem volt mly, de annl hidegebb. csi mrgesen lkdste ki a csnakot az blbe, gy-ahogy megerstette a lncot, s szaladt a Be Ne Lpj Oda storba megtrlkzni. Mit csinljak reggel ht rig, amg ezek a medvk alszanak? trte a fejt. Frdni mg hideg van, klnben is mr frdtem. Reggelizni fogok, s elmegyek a postra. Igen, az lesz a legjobb, a sneken tl van a posta, odig elmegyek, krlnzek, s a szomszd kertbl barackot szedek, ott van a fa a kertsnl. csi kenyeret s kolbszt vgott az tra, majd zsebben a levllel elgedetten elindult a vastlloms fel. Kzben hat ra lett, fl ht, ht, a tbbiek is felbredtek, s vrtak. Vrtk, hogy csi, a napos, felkeltse ket. De csi nem jtt. csi, te htalv mondta Kari, s fellt a szalmazskon. csi, hallod? csi nincs a helyn nzett krl Palk , biztosan Jutkt breszti. Eltelt t perc, de csi nem jtt. Kari s Palk felltztt, s tment Jutkhoz. Jutka is felkelt mr. Hol az a gyerek? Kimentek a stor el, kiabltak. csi! csike! Palk egyszerre rmlten felkiltott. A csnak! Jutka is, Kari is leszaladt az blhz. A csnak lnca kioldva. A bszke haj a vzen hintzott, a parttl mintegy negyven-tven mternyire. Palk begzolt a vzben, megnzte a csnakot. Az evezk itt vannak. Ezt csak csi hozhatta le. De hol van csi? csi! csike! kiabltak jbl ktsgbeesetten. Palk kijtt a partra, s kihzta a csnakot. Maradjatok itt. n rohanok, s fellrmzom a vzirendrsget.

TIZENEGYEDIK FEJEZET csi nem akart eltvedni csi gy emlkezett, hogy a vastllomshoz a msodik gyalogtnl kell befordulni. Lehet, hogy rosszul emlkezett, az is lehet, hogy nem nagyon szmolta a dlutakat, mert kzben megismerkedett egy nagyon kedves kiskutyval, s tallt egy szerencsepatkt is. Annyi biztos, hogy nem tallt el a vasthoz. Tulajdonkppen nem nagyon bnta, mert gy is nagyon rdekes dolgokat ltott. Ltott pldul egy jtszteret, hintval s homokozval. Azutn ltott egy fabdt, ki volt rva r, hogy Csnak-, gumimatrac- s bicikliklcsnzs. Egy msikra meg az, hogy: Fagylalt kaphat. Ezt j tudni llaptotta meg , majd megjegyzem, hol volt a klcsnz s a fagylaltost is. Az t most a t fel kanyarodott. Jobboldalt bokros, ligetes terlet kezddtt, balra a ndas. A ndasba nem akart menni, a liget fel indult. A kvetkez pillanatban egy harsny hang meglltotta. llj, ki vagy! n mondta megszeppenve. Ki az az n? csi. Jelszt! Nem tudom mondta csi ijedten. Akkor gyernk a tborparancsnoksgra. Megyek felelte csi kszsgesen. A bokorbl kt fi lpett el. Tizenkt-tizenhrom vesek lehettek. Tornanadrgot viseltek s ttr-nyakkendt. Gyere utnam mondta az egyik, a msik fi pedig csi sarkban maradt. n csak a postt kerestem magyarzta csi, de a kt fi nem hajtott beszlgetni. k a tbor rei, idegen jrt erre, elfogtk, a tbbi mr nem az dolguk. Ti is pestiek vagytok? krdezte csi. Nem mondta kurtn az a fi, aki mgtte jtt. Ht hova valsiak? Falura. Ez itt ttrtbor? Nem. Ez a Gellrthegy, s az a nagy fa ott a Citadella. Ti is szpen beszltek az emberrel. Ahogy megrdemled. Mirt, mit csinltam? Bementl a mhkasok kz. Pedig ki van rva, hogy tilos. Nincs kirva. Dehogyisnem. Mi tettk ki a tblt a ftra. Nem a ftrl jttem mentegetztt csi , hanem a ndas fell. Az a te bajod mondta az r. Az ell halad fi mrgesen szlt htra:

Nem hagyntok abba a beszlgetst? Most mr sztlanul mentek tovbb. Nem csinlhatnak semmit velem mg csak meg se verhetnek, mert szlok Palknak. Nem akartam semmi rosszat, azt se tudom, mi az a mhkas. Keresztlmentek egy szp, nagy rten. A harmat mr felszradt, a nap melegen sttt, s des virgillat radt mindenfell. Olyan volt a rt, mint egy gynyr szp sznyeg. A tisztson tl, a fk s bokrok kztt mr ltszottak a strak. A strak eltt szp, faragott bels kapu volt, a kapu fltt dszbetkkel kirva: ORSZGOS MHSZ TTRTBOR A felirat alatt szp, rajzolt mhecske, sok-sok virg kztt. Mg lejjebb egy msik tbla, azon ugyancsak szp rajzolt betkkel: TGED IS SZVESEN LTUNK! Nem veszem szre morogta csi, amikor kt rtll ttr tisztelgse kzben belpett a bels tborkapun. Oda! mondta most az ell halad ttr, s a stort vgre mutatott. Az utols stor a tbbinl nagyobb s dszesebb volt. A stor eltt hossz, gyalult asztalok lltak, az asztalok mgtt lck, s a stor bejrata mellett egy iskolatbla. Igazi, fekete iskolatbla. A tbln nagy rajz volt, tbb rthetetlen brval s legfell az volt rva, hogy A mhek anatmija. A lckon gyerekek ltek, mgpedig fehr harisnyban, fehr nadrgban, fehr hosszujjas trikingben, mint a vvk, s mellettk az asztalon a vvsisakhoz hasonl drtszitbl kszlt arcvdk fekdtek. A trsasg kvt ivott, vajas-mzes kenyeret evett, s kzben jkedven ntzott. Kicsit hamisan, kicsit teli szjjal, de azrt nekeltek: Akkor j a mhsz kedve, Ha a kanna mzzel telve, Ha enne a lpes mzbl, Elkri a mhecskktl, Kaptrba dugja az ujjt, De a mhek jl megszrjk, Juj juj juj Azrt ne bsulj! Az els asztal vgnl felllt egy bajuszos fiatalember a tborvezet s eljk jtt. A kt r kihzta magt, s tisztelgett. Tborvezet tanr bcsinak jelentem, hogy ez a fi a kaptrok kztt mszklt. Ki vagy? krdezte a tborvezet. Bartal Andrs, harmadik osztly tanul, kisdobos. Ilyenkor reggel a mhecskk kiszllnak a kaptrbl. Figyelmeztet tblt is tettnk ki Knnyen megszrhattak volna. Nem lttam a tblt, mert a parton jttem, mert a nagybcsim a postra kldtt az desanymnak rtam levelet. Tessk, itt van a zsebemben mondta csi gyorsan, s a trningruha zsebbl elhalszta a kiss sszegyrdtt levelet. Majd Szab pajts elkalauzol a postra mondta a tborvezet , erre rossz

irnyban keresed. A vasti llomson, a sneken tl van. Nem is kell a pajtsnak a postra mennie mondta az egyik r, akit a tborvezet Szab pajtsnak nevezett , majd a mi postnkkal elvisszk. Nagyszer! helyeselt a tborvezet. Te pedig, Bartal Andris, ha mr itt vagy, nem akarod megnzni a tbort? De, nagyon boldogan mondta csi felragyog kppel. Meddig maradhatsz? krdezte a tborvezet. Ameddig akarok. De ht a nagybcsid hny rig engedett el? , Palk azt mondta, rrek nyugodtan ldtott csi , megvrhatom, amg a boltok kinyitnak, mert vsrolnom is kell. Reggeliztl mr? Igen, kolbszt s kenyeret, csak nagyon szomjas vagyok. Pajtsok, adjatok kvt Bartal Andrisnak, s adjatok neki is vdruht. Velnk jn a kaptrbontshoz. A kv nagyon j volt, s a mz is nagyon j volt, amit egy Mersz Pista nev fi adott csinek. Hogy ezek a mhsz gyerekek milyen rdekesek s milyen bartsgosak voltak. Pesti egy sem akadt kztk, a legtbben Szolnok megyeiek voltak. Az egyik fi desapja egy halszszvetkezet elnke mr rszt vett a Tiszn igazi halszaton, ahol ekkora pontyokat fogtak, ekkorkat, ni! Azutn volt egy fi, akinek az apja tehensz, s a gazdasgnak akkora tehnistllja van, mint a kirlyi vr, villanyvilgtssal s villany fejgpekkel, s volt olyan gyerek, akinek az desapja llatorvos, s olyan is, akinek a szlei kertszek, s volt olyan, akinek a btyja egyetemi tanr de abban mind megegyeztek, hogy mhszek akarnak lenni. s te mi akarsz lenni? krdeztk csitl. Eddig azt hittem, hogy tengersz vagy nyltenyszt, de lehet, hogy mhsz leszek. A gyerekek sszeszedtk a szksges vdruht. csit is tiszta fehrbe ltztettk a fehret nem bntja a mh. A mh magyarztk klnben sem csp. Nem? krdezte csi nekibtorodva. Nem bizony, hanem szr, mert fullnkja van! mondtk a gyerekek s nevettek. Sorakoz sorakoz csi is bellt a sorba, Mersz Pista mell, s bszkn szortotta maghoz a vdsisakot. Legszvesebben mindjrt felvette volna, mert ltott egypr gyereket, baracknagysg daganattal az orrn, a szeme fltt a tegnapi kaptrbonts nyomait , de ht a tbbiek sem vettk mg fel, s nem akarta, hogy gyvnak higgyk. Induls eltt elismteljk a tudnivalkat mondta a tborvezet, s a sor el llt. Hogyan bontunk kaptrt? csi csak bmult. Minden kz felemelkedett, s a nla alig egy-kt esztendvel idsebb fik gy beszltek a mhek etetsrl, szoktatsrl, a kaptrak szerkezetrl, tisztntartsrl s mrsrl meg a viaszrl s a lpesmzrl, mintha rgi mhszszakemberek lettek volna.

Indulj! Ha a mhek kiszllnak, ne sokat ugrlj, mert a mozgsra megy a mh. Ha rszll az emberre, legjobb nyugodtan maradni, nem hessegetni, nem kapkodni figyelmeztette Mersz Pista. Tged mr megszrt? Hajaj, nem is egyszer. Srtl? Nem vagyok n lny. Egy kicsit se? Ht egy kicsit. A kaptrak a mez vgben lltak, ugyanazon a mezn, amin befel jvet csi keresztl jtt csak akkor a kaptrak a hta mgtt voltak, s nem vette szre a szp, vilgoskkre festett faldkat. A gyerekcsapat tisztes tvolban megllt. Kaptrbontk elre! mondta a tborvezet pajts. Minden rsnek megvannak a kaptrai, egyik nap az rs egyik csoportja bont, msik nap a msik, mert annyian nem frnk egyszerre a kaptrak kr. Aki ppen nem bont, az messzirl figyeli a munkt. De te azrt kzel mehetsz mondta Mersz Pista a bmszkod csinek. s te? Ma n nem bontok. csi felvette a sisakot. Mulatsgos volt a drthln keresztl nzni a vilgot. Most kellene egy fnykpet csinltatni. Ha azt bevinnm az iskolba gondolta. Odamerszkedett az egyik kaptr kzelbe. Egy fi gyesen kiemelte a viaszos keretet, s nzegette. A kereten sr csomkban nyzsgtek a mhek. Mszkltak, potrohukat, szrnyukat mozgattk, egyik-msik meglibbent, s mr replt is a virgok fel, a fik feje fltt. Ezek mind lucernavirgra mennek mondta csinek az egyik fi. Honnan tudod? Mert gy neveltk ket. Hogy lehet gy nevelni? Lucernavirgot lentttnk cukorsziruppal, s azzal etettk a mheket. Amilyen virgszirmot kevernek etetskor a cukoroldatba, olyan virgra szokik. Pajts, nem kell mg hazamenned? krdezte Szab a bartsgtalan r, de most egszen bartsgos volt. Van mr ht ra? krdezte csi. Ht? Fl kilenc is elmlt. Akkor akkor nagyon igen mondta erre csi , akkor n itt hagynm ezt a ruht is! Majd visszahozod dlutn mondta Szab, de csi addigra mr knnyelmen levette a sisakjt. Egy mhecske pedig abban a pillanatban megrohamozta csi pisze orrt. Jaj, megcsp! kiltotta csi, s odakapott a kezvel. Nem csp, hanem szr! javtottk ki krusban a gyerekek, s nevettek. csi ijedten kapta jra arca el a maszkot, de a mhecske mr szrni akart.

Rtelepedett csi kezefejre, s beledfte a fullnkjt. Juj juj nem leszek mhsz bmblte csi. Gyere, kiszedem a fullnkot mondta Pista , tessk, csak nhny percig fog fjni. Majd dlutn visszakldm a ruht mondta csi srsan, s sziszegve rzta a kezt. Ne rzd, ne rzd, mert jra rd szllnak a mhek. Szervusz, te krvallott mhsz! Elre! kiltott csi. Szeretett volna rendesen tisztelegni, s megksznni a kvt s a vendgltst, de a keze fjt, s jabb mhek zmmgtek vszjslan a sisakja eltt. Elre! kiltotta mg egyszer, s futott llekszakadva, a fehr vvruhban, nyomban egy sereg izgatott mhecskvel. De szerencsre a mhek csak a hvs, fs ligetig ldztk, ott meggondoltk magukat, s visszarppentek a napfnybe, a virgok kz. Pedig most csi igazn s becsletesen haza akart menni. A ndasig meg is tallta az utat, de az t itt kettgazott. A legegyszerbb, ha lemegyek a Balaton-partra gondolta csi , onnan igazn a legrvidebb ton jutok haza. A keskeny t kzvetlenl a ndas partjn vezetett. A nd kztt csillogott a vz. Kicsit odbb egy halszcsnak llt elhagyottan a nd kztt. Milyen jl lehetne itt horgszni vagy pickat szedni gondolta csi, de most nem sokat csorgott. A lelke mlyn rezte, hogy otthon esetleg mg a mhcspsnl is fjdalmasabb percek kvetkeznek. Az t vratlanul vget rt. csi kint llt a Balaton-parton. Jobbra hossz, kves stny kezddtt, balra ndas s vz. Nini, ht itt vagyok a mlnl? csodlkozott csi. Ilyen messzire kerltem hazulrl? A ndason t nem tud hazamenni. Fel kell menni a mlra, megkeresni a futat, s gy visszajutni. Felment a kves ton, s pazar ltvny trult el. A badacsonyi haj ppen a kiktben llt. Olyan volt, mint egy gynyr, risi hfehr hatty a kk vzen. A hajbl utasok szlltak ki, piros nyakkends ttrk, fiatal lnyok, virggal, jkedv kirndulk. De ami mg ennl is sokkal jobban tetszett csinek az bl, a haj-kikt, de mg a ndas vidke is telis-teli volt motorcsnakokkal. Mintha valami nagy vzi-bemutat lett volna. Krbe-krbe rohantak a motorcsnakok, egyenruhs kapitnyok lltak a csnakok orrban, s messzeltval nztk a vizet. De szp! shajtotta csi, s megllt a kiktplet eltt. Egy kisfit keresnek mondta egy hajs-egyenruhs frfi. Hozztok nem szltak be a mhsztborba? Nem rzta a fejet csi. Milyen kisfit? Engedetlent mondta mrgesen a hajs , nem tud szni, de eloldotta a csnakot, s valsznleg belefulladt a vzbe. Most ott van a szegny apja, anyja, testvre, megszakadhat a szvk. Ilyenek ezek a klykk, nem frnek a brkbe, aztn megvan a szerencstlensg, s nem lehet rajta segteni. Ezek a

szegny vzirendrk mr reggel ht ta felverik az egsz Balatont csinek nagyon rossz rzse tmadt. Nem tetszik tudni ki az a kisfi? Valami csi, kilencves. Jaj, istenem! Hiszen az n vagyok! Bcsi engem keresnek? A hajs habozs nlkl akkora nyaklevest adott csinek, hogy ahhoz kpest a mhszrs csak simogatsnak szmtott. Azutn rohant a partra. Jelzseket adott az els motorosnak, megszlaltak a hangszrk. Megvan a gyerek! Megvan a gyerek! Inkbb ne volnk meg gondolta csi, amikor beemeltk az egyik rendrmotorosba. Senki sem szlt hozz, csak vittk. Most hiba akarta lvezni az utazst, hiba volt milliszor rdekesebb egy nagy menthajn szguldani, mint Palk motorosn nem, csinek semmi rme nem telt az utazsban. t perc sem telt el s csi mr ltta a strakat, s ltta, hogy most kt ki Palk motorcsnakja is. Tessk, itt van mondta a rendrtiszt, s kiemelte csit, a nyaknl fogva, mint egy kis kutyt. Ksznm mondta Palk, s a rendrmotoros mr el is tnt a messzi vzen. csi pedig ott llt a vzparton, kezben mhszsisak, rajta a trningruha fl hzott, fldig lg fehr trik. Mskor hogy nevettek volna rajta! Azt mondtk volna, hogy olyan vagy, mint egy pisze ksrtet, vagy bmultk volna a mhszsisakot. De ha nem is nevetnek, legalbb veszekedtek volna, legalbb megpofoztk volna, legalbb azt mondtk volna, hogy az els vonattal replsz haza, des fiam! De nem mondtak semmit, csak nztk csit. s Jutknak kariks volt a szeme s egsz vrs a sok srstl. Palk s Kari pedig spadt volt, mint a meszelt fal. s csak nztk csit, nztk, mintha azt mondtk volna: taln ez nem is igaz, hogy csi itt van, l s egszsges, s k tulajdonkppen nagyon boldogok. De akkor sem lehet p sszel megrteni, hogy egy kilencves fi csak gy elmenjen reggel, ne hagyjon egy sor rst, ne krjen engedlyt, s ne jusson eszbe, hogy itt mindenki a lelkt kisrja a ktsgbeesstl. Mg j, hogy nem kldtk el a tviratot desanyknak. Mindezt nem mondtk, csak gondoltk, de csi gy is megrtette. n nem akartam eltvedni n csak a postra akartam motyogta. Nem akartam semmi rosszat. De nem vlaszolt neki senki.

TIZENKETTEDIK FEJEZET A titokzatos csomag csi hrom napig olyan j volt, mint egy angyal. A szksrl tbb nem beszltek, s kln bntetst sem kapott. Palk behvta a Be Ne Lpj Oda storba, s hosszan elbeszlgetett vele. Mirl, mirl nem, ezt sohasem fogja megtudni senki. Nagyon csndesen beszlgettek, utna csi kijtt a storbl, sz nlkl bement a Fi Storba, s rendberakta az gyt. Csak sokkal ksbb rta be a titkos napljba, hogy ez a beszlgets sokkal, de sokkal rosszabb volt, mint milli mhcsps s hatmilli nyakleves. Egyszval, csi kezes brny lett. Reggel elsnek kelt, gondosan kisprte az udvart, a Be Ne Lpj Oda storbl kihozta az sszecsukhat asztalt, kr rakta a szkeket, s reggelihez tertett. Ha volt a soros tejhoz, villmgyorsan trlt, fordult. Amikor volt a mosogat, szikrztak a napon a ksek s kanalak, olyan fnyesre srolta. Szappannal mosakodott, az gyt rendben tartotta, els felszltsra kijtt a Balatonbl, nem nylt a motorcsnakhoz olyan j volt, hogy Jutka mr nha aggdott: nem beteg-e szegnyke? Estnkint Palk s Kari tanult a Be Ne Lpj Oda storban klnben mostanban Palk majdnem mindig tanult, csak a frds s motorozs idejre kerlt el , csivel nem trdtek. Ilyenkor csi bekopogtatott Jutkhoz, s ks estig jtszottak va babval. Faragok egy kln kis csnakot a gyereknek grte csi , s csinlok neki egy mhsz-larcot is, mert htha mhsz akar lenni. Azt hiszem, orvosn lesz felelte erre Jutka. Akkor fogok neki bkkat s pickat, hogy ksrletezhessen! De a sok gretbl nem lett semmi, mert a negyedik napon tudniillik csi megjavulsnak negyedik napjn trtnt valami! ppen frdtek a Balatonban, s csi bszkn jsgolta, hogy mr huszonhrom tempt szik anlkl, hogy a lbt letenn, st ha nagyon vigyz, huszonngyet is amikor nagy berregssel megllt egy motorbicikli a telek eltt. Bartal Krolyt keresem kiltotta a motorbiciklista. Itt vagyok, itt vagyok! kiablta Kari mr messzirl, s szaladt ki a vzbl. Egy csomagot hoztam mondta a fiatalember, s levette vdszemvegt. Ksznm szpen de ki tetszik lenni, s ki kldte? Tbbet nem mondhatok. Megbzsbl. Levl a csomagban. J vakcit! s a motorbiciklista mr tovbb is szguldott, Kari pedig fldbe gykerezett lbbal llt. A csomagon a kvetkez cmzs volt: Bartal Kroly, Bartal Judit, Bartal Andrs Blcs Nyaralk. Ismeretlen Partokon Kldik: Legjobb Bartaik. Gyertek, gyertek, gyertek, gyertek! kiltotta Kari, s mr tpte is le a csomagolpaprt.

A paprban sok kis doboz s zacsk volt. Legfll pedig egy levl. Blcs Nyaralk! csinek igaza van, hogy messzeltt krt. A messzelt kitn szolglatot tesz, amikor hajtokkal a viharos tengert jrjtok, s j dolog tiszta jszakkon nzni a szguld meteorokat Tudjtok, hogy a vakci hamar vget r. Ha lustn heversztek a homokban, s hztok s elbutultok, akkor is elszalad a nyr. A ti feladatotok az Okos Nyarals. Ne legyetek lusta s ostoba plysbabk, legyetek Blcs Nyaralk, akik jl s okosan hasznlnak ki minden pillanatot. Pldul ne feledkezzetek meg az Ismeretlen Partvidkrl sem! Tanulmnyozzatok mindent, mint Magyar Lszl tette Bih fldjn, vagy Mikluh Maklj a ppuk szigetein Gyjtsetek kincseket, ezzel j, nagy utazst tesztek lehetv! Szerencss Hajzst! A J Bartok. Ebbl egy szt sem rtek kedvetlenedett el Kari. s ezek a kis csomagok! Egyms utn bontottk ki a zacskkat s dobozokat. Mi ez? krdezte csi csaldottan. Itatspapr mondta Palk. Rengeteg. Rajzlapok. res dobozok. res celofnzacskk. Valaki prilist jratott velnk llaptotta meg Jutka. Nem hiszem mondta Palk, s elszedett egy messzeltt, egy nagyt veget, egy kis kalapcsot, kt tubus ragasztt, res fzeteket s sznes ceruzkat. Azt hittem, hogy stemny lesz benne mondta csaldottan Kari. csi azonban elgedettnek ltszott. Kikapta a messzeltt Palk kezbl. Gabi nni messzeltja! kiltotta. Nzztek, milyen kzel jtt hozzm Tihany. Hogy kerl ide Gabi nni messzeltja? gy, hogy n rtam desanynak felelte csi. Mikor? Ht tudjtok amikor a motorosok kerestek engem a Balatonban. Akkor desanyk kldtk a csomagokat is llaptotta meg Jutka. Engem nem rdekel a egsz jelentette ki Kari. Tudjtok, mire val ez a sok itatspapr? Ht nvnygyjtshez, ti kis szamarak. Anyu meg apu biztos azrt tallta ki az egszet, hogy inkbb kamillavirgot meg bodzalevelet gyjtsnk, s ne legynk annyit a Balatonban. Ahogy gondoljtok vonta meg a vllt Palk. Nem tudom, ki kldte, de azt hiszem, nagyon rdekes jtkot lehetne csinlni belle. Kpzeljtek csak el, itt llunk a viharos cen partjn. Elttnk mg nem jrt itt fehr ember. Beszllunk a hajnkba, messzeltval figyeljk a partot hah! hiszen ott egy virgos tiszts van! Gyernk csak, nzzk meg, milyen nvnyek teremnek ezen a vidken. Minden fajtbl kettt leszednk, a hasznos gygynvnyekbl pedig teleszednk egy-egy celofnzacskt. Sose lehet

tudni, mikor lesz szksgnk herbatera ezen a hossz ton. Msnap jra tengerre szllunk. Most a madrvilgot tanulmnyozzuk. Lerajzoljuk a glyt, a fecskt, a rigt s szmos, ritka trpusi madarat. De tvghatunk hajnkkal a vgtelen tengeren, s kikthetnk ott, ahol trtnelmi nevezetessgeket, rgi templomot vagy vrromot fedeznk fel. Mg kpeslapot is vehetnk a tjrl, s beragaszthatjuk az albumunkba. s micsoda kincseket knl az cen! Hnrt, kagylt, csigt! Estnknt dobozokba, zacskkba, albumokba helyezzk el a zskmnyt, s msnap j clt keresnk a trkpen. jszakai utakat is tehetnk, kikthetnk stortborok kzelben, ahol a vadak Skoda-auti az t mentn llnak, s a bennszlttek szalonnt meg kukorict stnek, s kzben titokzatos npdalokat nekelnek, pldul azt, hogy Ritka bza, ritka rpa, ritka rozs s frdni mindentt lehet mondta gyorsan csi. gy van, krs-krl az cen egsz partvidkn Ti jtszhatjtok mondta Kari. Engem nem rdekel. Majd aztn sszel klcsnkrnd a gyjtemnyt, hogy henceghess vele az iskolban mondta Jutka. Tavaly is az n kpeslap-gyjtemnyemet vitted be fldrajzrra, s azt mondtad, hogy a tied. Pedig mennyit csfoltl, amikor n gyjtttem. Ne flj, nem fogom klcsnkrni. Nem is adnnk, lgy nyugodt. Ht vegytek tudomsul, hogy engem nem rdekel az ilyen szamrsg. A Balaton nem cen, Balatonszrsz nem az Ismeretlen Partvidk, a kamillatea nem trpusi nvny, s a motorcsnak nem cenjr. Ht akkor menj te igazi cenjrn. cenjrn? Tudod, min fogok n utazni? rraktn. Igenis. Az rdekes. A csillagokat fogom tanulmnyozni, s nem a kagylkat a Balaton fenekn Szerencss utat! mondta Jutka. Kari legyintett, indult vissza a Balatonba, frdni. A kves lejrnl mg egyszer htrafordult. Mondd, Palk, te rszt veszel ebben a butasgban? Palk Jutkra s csire hunyortott, s azt mondta: Ez, krlek szpen, egyltaln nem butasg. Ez nagyon komoly tudomnyos munka. s az ember nem juthat el egyszerre a ppuk szigetre meg a holdba. Szernyen kell kezdeni. Gyakorlsnak egsz j lesz a mi cenjrnk. s mivel hajnknak mg nincs neve, azt javasolom, hogy amint megbeszltk az titervet, kereszteljk meg a hajt. csi Palk nyakba ugrott, s sszevissza lelte. Minek nevezzk a hajt? Azt hiszem, elnevezhetnnk Szguldnak mondta Palk. s mi legyen az els utunk? Azt hiszem, a krnyk feltrkpezse. Induljunk korn reggel, amikor mg nincs nagyon meleg. Vigynk magunkkal egy kulacs tet, ftt tojst, zldpaprikt, kenyeret. Kari gyse jn velnk, majd t megkrjk, hogy vrjon minket vacsorval, mire visszajvnk. Kari morgott valamit, hogy holnap nem volna a napos, de aztn

meggondolta. Menjenek csak el, legalbb egsz nap kedvre frdhet.

TIZENHARMADIK FEJEZET csi mindent jvtesz A Szguld tiszteletkrt rt le a tbor eltt, azutn hatalmas lendlettel szguldott a kk habokon, egyenesen az cen kzepe fel. csi, a kapitny, messzeltjval kmlelte a partot. Szeretett volna felllni a padra, rettenetesen szeretett volna, de Palk ezt egyszer s mindenkorra olyan szigoran megtiltotta, hogy nem merte megkockztatni. gy ht a padon lve kmlelte a messzesget. Sksgon vagy hegyek kztt kssnk ki, kapitny? krdezte Palk, a kormnyos. Mindegy felelte a haj kapitnya. Nekem egszen mindegy, ahol j bl van. Igenis, megrtettem! tisztelgett a kormnyos, s egy szp, fves-homokos parti rszhez irnytotta a hajt. Lassan intette csi , vigyzni kell, htha a bennszlttek tmadsra kszlnek. s sajnos, otthon felejtettem az jamat. Nem baj, nem kell mindjrt a legrosszabbra gondolni. Az esetleges bennszltt-tmadst knnyen leszerelhetjk egy kis savanycukorral. Kihztk a partra a hajt, s vatosan ksztak a fben. Vadaknak nyoma sem volt, csak egy szeld trpusi llat egy kecske legelt egy akcfhoz ktve. Elszr is be kell rajzolnunk utunkat a trkpre, s meg kell hatroznunk fldrajzi helyzetnket mondta Jutka. Igenis, meghatrozzuk fldrajzi helyzetnket helyeselt csi, br sejtelme sem volt rla, hogy mi az. n most magra hagyom a Szguldt mondta Palk , mert nekem az egyetemi felvteli vizsgn nem az Ismeretlen Part fldrajzi helyzett kell majd tudnom, hanem a trigonometrit. Igenis, a trigonometrit mondta a kapitny. s akkor mi hol tallunk meg, Palk? Ott, annl az akcfnl fogok tanulni, szljatok, ha tovbb akartok indulni. Palk kiszedte a csnakbl vzhatlan zskjt, a vzhatlan zskbl a tanknyvet, leheveredett a fbe, s tanulshoz ltott. Jutka s csi pedig mg mindig a fldrajzi helyzetket akartk meghatrozni. gy nehz lesz shajtott csi , mert nincs irnyt, s nincsenek csillagok az gen, hogy knnyebben tjkozdjunk. Igen, de ha Badacsony fltt nyugszik le a nap, akkor arra van nyugat, s vele szemben, ahol most mi vagyunk, erre van kelet. Teht mi az cen Keleti Partjn vagyunk. Azonkvl ahol az erd finak a trzse mohos, arra van szak! vgta ki diadalmasan csi, mert ezt mr olvasta valahol. Vagyis berjuk a trkpbe, hogy az cen Keleti Partja de mg meg kell hatrozni a fldrajzi szlessget s hosszsgot is. Mrni kell? krdezte csi. Nem mrni. Meghatrozni. Az egyenlthz kpest.

csi blintott, s mint egy kis szajk ismtelte. Az egyenlthz kpest. Mi az egyenlttl szakra vagyunk, teht akkor az szaki szlessg s s valami hosszsg. Miutn a felfedezk ilyen tudomnyosan meghatroztk fldrajzi helyzetket, hozzlttak az Ismeretlen Part felkutatshoz. Elszr is talltak egy bodzabokrot. A bodzabokron nagy, tenyr alak virgok voltak, egy-egy ilyen virgfrtben sok-sok, taln szznl is tbb pici virg. Minden kis virg helyn egy pici kis fekete bogy rik majd, s ebbl a fekete bogybl kitn, kesernys lekvrt lehet fzni. csi vatosan leszaktott kt virgfrtt s kt levelet, s itatspapr kz tette. Tudod, mit lehet mg bodzbl csinlni? krdezte Jutka. Spot. Vgjunk le egy-kt gacskt, s vigyk haza. Elvettk a csodlatos csavarhzs, srnyits bicskt, s levgtak kt kis gat. csi tbjt a bokrok kztt. Nzd Jutka, mennyi kamillavirg. Jutka is tmszott. Tltsoldalhoz rtek: a tlts tetejn vasti sn hzdott, beljebb, a vasti sn mellett orszgt kanyargott. Mindig csak a virgjt szedd, a szra nlkl magyarzta Jutka, s hozzlttak a kamillaszedshez. Friss, egszsges virggal szedtk tele a zacskt. Jutka a tlts msik oldaln krfarkkrt ltott. A magas, karcs, srga virgbl drga gygyszer kszl rdemes abbl is megszedni a zacskra valt. tmentek a snen, azaz csak Jutka ment t, mert csit nem lehetett leparancsolni rla. csi, azonnal gyere le, mert szlok Palknak. Lejvk, csak indinost jtszom. Gyere le, mert jhet a vonat. De nem jn! Nem ltod, hogy ppen azt figyelem? s csi lehasalt, flt a snre tette. Nem hallatszik semmi, s nem remeg a sn Majd te fogsz remegni mindjrt! Nem emlkszel a mhszkirndulsra? De emlkszem mondta csi. Csak odig, a kanyarig akarok a snen menni. Jutka dhsen elfordult. csi pedig a snek ln egyenslyozva lpkedett. csi, gyere mr le mrgeldtt Jutka. Gyere, mert ha odamegyek, megtpzlak. Nzd, Jutka! Jaj! Borzaszt! Segteni kell! ordtott fel ebben a pillanatban csi. Jutka csak annyit ltott, hogy csi leugrik a snekrl, s hanyatt-homlok rohan a szerpentintra, ahol teljes sebessggel jn fel egy autbusz. Nem lehet mr ngy-tszz mternyire se csitl. csi! Mit csinlsz? csi! kiablt rmlten Jutka, s az ccse utn rohant. Csak annyit ltott, hogy csi nem tr ki az autbusz tjbl, hanem ledobja magrl az inget, s azzal integet. Az autbusz flsiketten dudl, a sofr kerlni prblja csit, de csi nem mozdul, hanem ugrl, kiabl jaj, mi trtnhetett vele? csi! csikm!

Jutka elfulladva rt a szerpentintra. Az autbusz az utols pillanatban fkezett, a vezet kiugrott, s gallron ragadta csit: Te gazember! Te csirkefog! Majdnem elgzoltalak Ht azt akartad, hogy miattad rokba forduljunk valamennyien? Majd adok n neked, te mkvirg! Az utasok is kiszlltak, s fenyeget gyrt vontak csi krl. Jutka hangos srsra fakadt. Ne bntsk az csmet! Mirt bntjk a testvremet? csi, szegny, nem tudott szhoz jutni. Nmn kapkodott, mutogatott, s nagy sokra nygte csak ki: A kerk Lttam a kereket A kerk Igaza van a kisfinak, ne bntsk! kiltott most vratlanul egy frfihang. A vezet elengedte csi gallrjt. Mi van? Vezet szaktrs, a bal hts kerk a kls leesett! Mindenki a kerekeket nzte. Az autbusznak ketts kerekei vannak. s valban, az egyik baloldali hts kerk hinyzott. A bels kerk is mr egszen a szlre csszott. Taln nhny szz mter, s kiesik az is. Akkor pedig menthetetlenl felborul az autbusz. Mindenkiben megdermedt a vr. Hogyan vetted szre, kisfiam? krdezte most nagyon szelden a vezet. De csi szve megtelt kesersggel. Ilyenek a felnttek. Ilyen igazsgtalanul bntjk t. Nagyokat szipogva nygte ki vgl: Kamillt szedtnk a testvremmel, s a snen ott lttam, hogy gurul egy kerk. Oda beesett oldalt, s utna lttam, hogy jn a busz, s gondoltam gondoltam, hogy onnan esett ki Mrt bntotta a gyereket? csattant fel most mrgesen egy kvr asszonysg, ugyanaz, aki az elbb azt mondta, hogy meg kellene pofozni ezt a gaz klykt. Krem szpen, n csak azt lttam, hogy a busz el ugrik! Annyi haszontalan gyerek van manapsg A mi idnkben is sok volt a haszontalan gyerek, de akkor nem volt mg autbusz mondta egy szakllas bcsi, s erre mindenki nevetni kezdett. Meg kell jutalmazni ezt a gyereket! Hogy hvnak, kisfiam? Hatvan ember lett mentette meg fel kell terjeszteni kitntetsre. Szereted a csokoldt? krdezte egy fiatal lny, s egy tbla csokoldt nyomott csi kezbe. A vezet rendbehozta a kereket, amit csi segtsgvel megtallt a bokrok kztt, azutn beszllst veznyelt. Kezet rzott csivel, s amikor a busz tovbbindult, az utasok bartsgosan integettek, a kalauz s a vezet pedig kln szalutlt. Menjnk vissza Palkhoz mondta Jutka. Ugye mondtam, hogy a bennszlttek knnyen megtmadjk az embert mondta csi, akinek arca mg maszatos volt a srstl. vatosan krlnztek, hogy nem jn-e vonat, s a sneken keresztl visszamentek Palkhoz.

TIZENNEGYEDIK FEJEZET Diadalmas hazatrs s egy kellemetlen tvirat Mire a Szguld hazatrt, Kari elksztette a vacsort. Tejbegrzt fztt s barackkomptot. Igaz, hogy a tejbegrz kicsit kozms volt, de a felfedezk olyan hesen ltek vacsorhoz, hogy azrt az utols cseppig megettk. Kpzeld, Kari meslte csi , meglltottam egy autbuszt, szedtnk egy kil kamillavirgot, egy kil krfarkkrt, egy kil bodzavirgot, egy kil Kihl a tejbegrz mondta Palk. Igen. Csak azt akartam mg elmondani, hogy amg te a leckt tanultad, n egyedl meglltottam egy autbuszt, s kaptam egy tbla csokoldt. Azonkvl horgsztunk, s fogtunk kt kis halat, de visszadobtuk, s ettnk barackot, s azonkvl meghatroztuk a fldrajzi hosszsgot. Azonkvl csinltunk egy trkpet a Nagy cenrl, s bejelltk az tvonalat, amelyen haladtunk, rnknt ezercsoms sebessggel. s megcsinltuk egsz nyrra az titervet. Holnap tmegynk a tls partra, a hegyek kz, s felkutatjuk a gygyforrsokat, s be fogunk menni egy ndasba, buzognyt trni. Rengeteg itatspaprt hasznltunk el, s mr alig van res zacsknk, pedig barackmagot s almamagot is kell gyjtennk, s vrj csak, mit nem mondtam mg el? Azt nem tudjuk mg, hogy minek a kalapcs s a nagyt de lehet, hogy azt csak azrt tettk a csomagba, hogy legyen. Azonkvl n egsz ton messzeltval nztem a partot, s n mondtam a kormnyosnak, hogy merre menjen Befejezted? krdezte Kari. Mg nem, mert azt is el akarom mondani, hogy J, akkor menj ki szpen a Balaton-partra, s mesld el a halaknak, mert azok gyis sketek, azokat nem zavarja A halak nem sketek, olvastam az let s Tudomnyban mondta csi felhborodva. A halak csike, fekdj le, mert holnap megint nagyon korn kelnk szlt kzbe Jutka. Bizony, fekdj le helyeselt Palk is. n is mindjrt bemegyek a storba, csak rendbehozom a motort. Jutka, majdnem elfelejtettem, tviratod jtt mondta Kari. Nekem? lmlkodott Jutka. Igen, mg dleltt. Tessk. Jutka izgatottan tpte fel a tviratot, aztn megnylt az orra. Naht Mi baj? Mg csak ez hinyzott! Mi trtnt? Holnap rkezik a Bka. csi s Kari olyan dhkitrssel fogadta a hrt, hogy Palk llekszakadva hagyta ott a motorcsnakot, s rohant hozzjuk. Mi trtnt?

Tessk, olvasd! nyjtotta t Jutka a tviratot Palknak. Ht akkor holnap nem megynk kirndulni mondta Palk , hanem kimegynk a vonathoz. Korn reggel mindent elksztnk, hogy rendesen fogadjuk a vendget. Olyan utlatos kis bka mondta panaszosan Jutka. Nyafog. De Palk most igazn megharagudott. Az az utlatos, aki vendget hv, aztn hzza az orrt! A vendggel kedvesen s udvariasan kell bnni. Ne ruljuk el neki, hogy az Ismeretlen Parton motorozunk javasolta csi. s akkor mit fogunk csinlni egsz nap? krdezte Jutka. Frdnk s napozunk, s hozunk biciklit a klcsnzbl. Majd csak elmlik az a ht. Lehet, hogy nagyon kedves kislny mondta Palk, s szigoran Jutkra pillantott. Flvg s knyeskedik morogta Jutka. Biztosan nem fog neki tetszeni a szalmazsk, s nem fogja megenni a kmnymag-levest. De ht mindegy, ha meghvtuk, meghvtuk. Megyek, s tiszta gynemt teszek a szalmazskjra, ne mondja, hogy nem vrtuk szeretettel. Azzal felllt, s bement a storba. csi utna kullogott. Te, Jutka, akkor egy htig n se jhetek be hozzd estnkint? Persze hogy nem. De te bejssz hozzm, s meslsz. Majd megltom mondta Jutka. Ha Palk tudn, hogy minden este meslni kell neked, mint egy vodsnak. Ha Palk tudn, hogy babval jtszol! fttyentett gnyosan csi. s ha itt lesz, akkor holnap nem fedezzk fel Tihanyt sem. Majd felfedezzk a jv hten felelte Jutka. Ltod, hogy dolgom van, menj szpen a stratokba. J jszakt. csi kiment. Jutka gondosan betakargatta az va babt, s a brndje legmlyre sllyesztette. Azutn tiszta lepedt, prnahuzatot s pokrcot vett el, eligaztotta a Bka gyn. Egy darabig llt mg, nzte a strat, ahol olyan j volt egyedl lakni, aztn bnatosan elvett egy tbla csokoldt. Mr ppen bontani akarta az ezstpaprt, amikor gondolt egyet. Odatette a csokoldt a Bka prnjra. Mgiscsak a vendgem gondolta, s eloltotta a villanyt.

TIZENTDIK FEJEZET Vratlan tallkozs Jutka flrval a vonat rkezse eltt az llomson ldglt egy pirosra festett padon, s nzeldtt. A balatoni llomsuk mind egyformk: szpek. Vidm, zld kertsek, piros padok, az llomsplet ablakban musktli, a hz krl virggyak, a virggyak kztt szp srga kavicsos utak. s mennyi ember! Jnnek, mennek, tszllnak az dlk, hajrl, autbuszrl. ttrk fehr ingben, piros nyakkendvel, nekelnek, zajonganak, jkedvkben nem frnek a brkbe. Az ember akr egy napig is elldglne itt, annyi a ltnival. A vonat pontosan rkezett. Vidman fttyentett egyet, a kalauz leugrott, s mindjrt mgtte feltnt Bka alakja. Htizsk volt a vlln, a kezben kosr s egy brtokos fnykpezgp. Jutka elje sietett, s a kezt nyjtotta: Szervusz, Terz, majd n segtek. Ksznm mondta a Bka , szervusz, Judit. Hogy megntt gondolta Jutka s nem is olyan zld. A Bka sztlanul llt, htn s kezben a sok csomaggal. Jutka! Jutka! hangzott fel ebben a pillanatban olyan harsnyan, hogy Jutka ijedten fordult htra. De ahogy felnzett az llomson vesztegl vonatra, nevetsre hzdott a szja: Szervusztok, lnyok! Szervusz, Kati, szervusz, Gizi naht, Juli te is ott vagy? Hova mentek? Hazafel az ttrtborbl! kiabltak a gyerekek. Neknk nincs olyan j dolgunk, mint Terinek, minket nem hvtl meg! Jutka, engem szre se veszel? Jutka a haja tvig elpirult. va nni llt mellette. Hogy nem vette szre az des, drga va nnit? Mindjrt indul a vonatunk, csak meg akartalak simogatni, kislnyom mondta va nni kedvesen. Hadd nzzem, mennyit nttl? Jutka megint csak nem tudott szlni, csak a szeme ragyogott az rmtl. Lehet, hogy megltogatlak titeket folytatta va nni. Nincs nincs nincs mg megrva egy bet sem a nyri feladatbl nygte ki vgl Jutka. A gyerekek a vonatban persze mind odafleltek, s most harsnyan nevettek. Neknk sincs, Jutka, ne bsulj. Egsz nap frdtnk, s jtszottunk az ttrtborban Nem kell mindig strberkedni, Bartal kiltott le a kvr Kertsz Manyi, aki mindig hadilbon llt a fogalmazssal. Elkszl az mg, nem fltelek mosolygott va nni. Klnben is, keveset rni, sokat mozogni, arra val a nyr. Ht j mulatst, gyerekek. va nni lehajolt, s megcskolta a Bkt. Bka elpirult, Jutka szve pedig sszeszorult a fltkenysgtl. De va nni ezt mintha szre se vette volna, most Jutkhoz hajolt oda, megsimogatta a hajt, megcskolta az arct, s egszen-egszen halkan a flbe sgta:

Okos s rendes kislny leszel, ugye? Szmtok rd. A forgalmista mr jtt a zld trcsval. Beszlls, beszlls! kiltotta a kalauz. va nni! Tessk jnni va nni, le tetszik maradni! kiabltk a gyerekek. Hadd maradjon kiablta Jutka , j helyen lesz nlunk! Hogyisne! tiltakoztak a gyerekek. va nni pedig mr fnn is volt a peronon, mg egy pillanat kendlobogtats , a vonat zakatolva elindult, s felharsant az nek: Mi vagyunk az t-t-t-dikesek, Szpek vagyunk, okosak s nagyon gyesek Ez az j indulnk, az ttrtborban csinltuk mondta a Bka. Jutka nem felelt. A tvolod vonat utn nzett, klns szvfjdalommal. De hiszen vakci van rlnm kellene gondolta mgis valsggal honvgyat rzett az iskola utn. va nni, a lnyok, a szp zldre festett padok, a j krta- s tintaszag, a szmtanrk, amikor olyan nagyszer rzs, ha megold egy pldt, mint amikor sikerlt egy rejtvnyt megfejtenie A Bka, szegny, pedig csak llt a tz napon, a csomagokkal, egy kavicsot rugdalt a cipje orrval, s vrt trelmesen. Jaj, ne haragudj kapott szbe Jutka. Gyere, vigyk ketten a zskot. Nem lakunk messze. tkzben szeretett volna valami kedveset mondani a Bknak. Zldbableves lesz ebdre s tojsos lecs. Azt nagyon szeretem ragyogott fel a Bka arca. Kolbsz is lesz benne folytatta Jutka. Ma Kari a soros, fz. Ki a Kari? A btym. Nekem is volt egy btym, de az elesett a hborban. Neked? A hborban? csodlkozott r Jutka. Ht az hogy lehet? Neked olyan reg btyd volt? Tizenkt ves volt. Hogy te miket mondasz hborodott fel Jutka , az elbb azt mondtad, hogy elesett a hborban, most meg kisl, hogy csak tizenkt ves volt! Alig idsebb, mint mi most Annyi mondta a Bka, mintha szre se vette volna a srtst. Partizn volt a Bkkben. Ezerkilencszzharminckettben szletett, s most huszonkilenc ves volna. Ha nem hiszed, ht ne hidd el. s hogyan ment el partiznnak? krdezte Jutka. Apukmmal. Apukm akkor mg nem volt geolgus, hanem bnysz. A nmetek fel akartk robbantani a bnykat, s k nem engedtk. Apukd meslte? Igen. De anyukm nem szerette, ha apu errl beszl, mert akkor mindig eszbe jutott a btym, s srt Lassan baktattak a poros ton. A szandljuk mr szrke volt a portl. Legalbb egy testvrem volna mondta halkan a Bka. De mr anyukm sincs.

Az ttrtborban j volt? krdezte gyorsan Jutka, mert attl flt, hogy a Bka srva fakad. Nagyon j volt. Kpzeld, m trtnt tegnap jszaka! Bakos Kati volt rsgen meg a Dagi, tudod, a Kertsz, s este bcs-tbortz volt, s mindenki meslt, s a Pincsi, aki mindig trfl, egsz este ksrtethistrikat meslt, arrl, hogy olvasott egy csehorszgi vrrl, Telcsrl, ahol a Fehr Asszony szelleme ksrt, s jflkor kinylnak a kastly ajti, s a lovagterembl kilpnek a rgi ruhk, pnclok. kardok, s a zeneteremben megszlal egy rgi csembal, s a dobverk verni kezdik a dobot, amit Napleon katoni hagytak ott. Errl meslt a Pincsi, meg feneketlen kutakrl s elsott kincsekrl, ami fltt lidrcek villognak. Mi persze nagyokat nevettnk, de szegny Dagi tudod, milyen gyva! nagyon a szvre vette a ksrtethistrikat, s amikor mindenki aludni kszlt, akkor odament Pincsihez, s grt neki egy tbla csokoldt, ha vllalja helyette az rsget. Csak nem flsz, Dagi? krdezte Pincsi. Mert ha flsz, akkor szvesen tvllalom ingyen is. Persze, Dagi nem merte megmondani, hogy fl, azt mondta, hogy a gyomra fj. Annak meg ppen jt fog tenni a friss leveg mondta neki a Pincsi, s otthagyta. Akkor Bakos Kati meg Dagi tvettk az rsget, mi mind lefekdtnk, s egyszerre csak rmlt ordtozst hallunk: Segtsg, lnyok, segtsg! Ht Dagi kiabl, ahogy a torkn kifr. va nni is kiugrott az gybl, mi is kirohantunk a strakbl, zseblmpkkal, megnzni, hogy mi trtnt. Dagi meg Bakos remegve meslik, hogy eleinte minden rendben volt, krljrtk tbbszr is a tbort, jl lttak, mert vilgtott a hold, Dagi is egszen felvidult, s mg mondta Bakosnak, hogy szeretn ltni azt a Fehr Asszonyt, amelyik ide a tborba be merne lopdzni, s akkor, kpzeld, a tbor kells kzepn meglttak kt mozdulatlan fekete alakot. Erre Bakos sszeszedte magt, s rjuk kiltott: llj, ki vagy! Semmi vlasz. Bakos mg nagyobbat kilt: llj, ki vagy! Nem felelnek, nem mozdulnak. Erre Bakos mr egy kicsit megszeppent, s azt mondta: Tessk azonnal megmondani, hogy kik tetszenek lenni, mert felbresztem az egsz tbort! Erre sem jtt vlasz. Dagi srni kezdett, Kati pedig kiablt a tbor kutyjnak, a Borzasnak. A Borzas nagyon helyes korcs kutya, nagyon fiatal, nagyon buta s nagyon lusta. Napkzben eszik, jszaka alszik. De most Kati hvsra mgis elkerlt, s vinnyogott. Kati azt mondta Borzasnak: Eredj oda, fogd meg! s megfogta? krdezte Jutka izgatottan. Dehogyis. Borzas odarohant a kt fekete alakhoz, azutn megtorpant, s vinnyogni kezdett. Addigra mr bren volt az egsz tbor. s kpzeld, amikor a zseblmpkkal odavilgtottunk, az alakok eltntek. Amikor eloltottuk a lmpkat, megint ott voltak. Kiabltunk rjuk, persze mi sem mertnk egszen a kzelkbe menni. s va nni? krdezte Jutka. va nni egyszerre csak elkezdett nevetni, s azt mondta: Jaj, milyen csacsik vagyunk! Ht mg mindig nem ltjtok, hogy mi az a kt stt folt? Nzzetek az gre! s akkor vettk szre, hogy a hold a htunk mgtt van, s a hz mgtt ll kt risi jegenyefa, s annak az rnyka vetdik az rsghely el.

s utna lefekdtetek? nevetett Jutka. Utna mr senki sem tudott aludni, hanem nekeltnk a holdfnyben, s csfoltuk Dagit meg sajt magunkat. A Bka nevetett, s Jutka csodlkozva ltta, hogy milyen csinos ez a Bka, ha nem olyan bbnatos az brzata Befordultak a kis svnyen. Mg nagyon messze vagyunk, sajnos mondta Jutka ravaszul. Nem baj, n mg nem vagyok fradt felelte Teri. Ht ha nem vagy fradt, akkor kibrod mg addig az eperfig nevetett Jutka, s nagyot kiltott: Itt vagyunk! Itt vagyunk! Hurr! Hurr! Hurr! hangzott a vlasz. Vigyzz, arra van az ajt, az ott kerts! figyelmeztette Jutka a Bkt, mert az nem vette szre a fk kz kifesztett sprgkat. Milyen szp itt! kiltott elragadtatssal a vendg. Meglltak a kapuban, s Jutkt hatrtalan bszkesg fogta el. Bizony, szp a Blcs Nyaralk tbora. Amikor ide jttek egy darab fves trsg volt, semmi tbb. Most strandlejrat, szpen gereblyzett homokos part, kiktbl, strak, gondosan ptett tzhely, a strak eltt kerti asztal, a kt krl kavicsos mosogathely bizony szp. A kertst is mi csinltuk mondta Jutka. Mi hztuk ki a sprgt, s tzdeltk a fldbe a botokat. s hajnalkt vetettnk, hamarosan lthatod majd, ha kin De hiszen mr ltom guggolt le a Bka, s a tbbiek is utna. Valban, a botok mellett a kifesztett sprgk fel kapaszkodva, mr mindentt ltszottak a halvnyzld, fiatal hajtsok, pici, rncos levelek, karcs szron. s mi szre sem vettk! kiltotta csi. Pedig tegnap is ntztem, igaz, hogy alkonyat utn, amikor visszajttnk a nagy trl Itt csi elharapta a szt, mert hiszen ez titok, a Bkval nem akarnak felfedez tra menni. De a Bka mindebbl nem is vett szre semmit. Ksznt Palknak, kezet rzott Karival, csivel, azutn Jutkval egytt bement a Lny Storba, hogy letegye a holmijt. Ez a te gyad, ez a te polcod mondta Jutka , itt tallsz szappant, tiszta trlkzt, ez a kzs lmpnk. Az lesz a legokosabb, ha mindjrt frdruht vesznk fel, s beszaladunk a Balatonba. Nagyon j lesz helyeselt a Bka. Tudsz szni? krdezte Jutka. A Bka kinyitotta a htizskjt, s kirakta a fehrnemit. Mindjrt a legtetejn volt a frdruhja. Kzben csak gy htraszlt: Persze. Jutka az ajkba harapott. Persze ez a Bka. Persze mindent tud. Ezrt utltk az osztlyban is. Ms gyerek azt mondja, hogy igen vagy nem, vagy tudok vagy nem tudok. De a Bknak az persze, hogy szni tud, meg franciul tud, meg selni tud. Ejternyn ugorni nem tudsz? A Bka elpirult. Nem. Mrt krded?

Mert te mindent tudsz. n? Mrt mit mondtam? ijedt meg a Bka. Semmit vont vllat Jutka. Te persze hogy tudsz szni. Nem voltl vletlenl Eurpa-bajnok? Nem mondta a Bka komolyan. De hrom vig Bulgriban ltnk, apukm ott dolgozott mint geolgus a tengerparton. Ht a tengernl persze hogy megtanul szni az ember. Nem tudtam, hogy Bulgriban voltatok, nem rtk meg az jsgok, klnben se olvasok jsgot mondta Jutka mrgesen. Naht gondolta , kellemes ht lesz, nem is rdemes sokat beszlgetni. Kszen vagy? Kszen mondta a Bka, s kimentek a storbl. Palk mr javban ugrlt. Kari szegny, a napos, a lecs ksztsvel bajldott. Nem szeretett vrshagymt vgni. csi a sekly vzben pancsolt. Mr huszonkilenc tempnl tartok! jsgolta boldogan. Te, Bka, vagy hogy is hvnak tged? kiltott a vendg fel. csi! mltatlankodott Jutka hogy mondhatod Mrt, ha a hta mgtt Bknak nevezed, akkor nevezd eltte is gy mondta csi kajnul. Ne haragudj Terz hebegte Jutka. Igazn, ne hidd Az ttrtborban is Bknak nevezett mindenki. Rgta tudom, hogy gy hvott az osztly. Ht csak maradjak Bka. De nem akarod inkbb, hogy Terznek Nem, dehogy, legyek csak Bka. Bka, gyere, sszunk! kiablt csi. Ha egy kicsit tartanl, akkor esetleg harminc tempt is tudnk szni. Jvk mondta kszsgesen a Bka, s kezt nyjtotta csinek. csi belekapaszkodott Bka kezbe, s boldogan rgkaplt. Te, Bka, kpzeld csak el, hogy mi a napirendnk. Mindennap Puff. csi nem figyelt oda, s mris nyelt egy nagy korty vizet. Semmi baj, maradt a Balatonban vigasztalta Palk. Egybknt mr sokszor figyelmeztettelek, hogy az ember vagy szik, vagy beszlget. Akkor inkbb beszlgetek jelentette ki csi, s felllt. Kifjta orrbl a vizet, megrzkdott, mint a kiskutya, s folytatta: Tudod, beosztottuk, hogy kinek mi a dolga. Mindennap ms megy a tejrt s ms a napos. A napos fz. De aki fz. az nem mosogat. s a virgokat csak n ntzm. A motorhoz csak Palknak szabad nylnia. Az gyt mindenki maga veti meg, s a strakban mindenki takart. Azonkvl mindennap ms spri az udvart, s amikor a motorhajval az Isme Tessk, mr megint majdnem kikottyantotta a titkot! Gyorsan szott kt tempt, mintha elfelejtette volna befejezni a mondatot, s azutn megint felllt. De neked, Bka, nem kell semmit se csinlnod. Te vendg vagy. Te egy ht mlva gyis Palk bosszankodva nzett csire. Ejnye, mr megint milyen neveletlensg. A

vendg marad, amg jlesik neki. Szerencsre, a Bka mgsem lehet olyan srtds, mint Jutka mondta, mert csak nevetett, s azt mondta, hogy jobb volna, ha r is vonatkoznk a tbor rendje. Most pedig szeretne bemenni a mly vzbe, s egy nagyot szni. Sajnlom mondta Palk , a tbor legfbb szablya, hogy mly vzbe menni tilos. Mg a j szknak is. A tblig el szabad menni, ott mr majdnem nyakig r a vz, s az tkletesen elg. Megrtetted? Igenis, megrtettem felelte a Bka, s Jutkval egytt elindult a Mly vz, csak szknak tbla fel. Holnap n leszek a napos, s paradicsomos kposztt fzk, s szalmakrumplit stk hozz magyarzta Jutka. Tudod, olajban kell kistni a vkonyra vagdalt krumplit. Az j mondta a Bka. Te tudsz fzni? Persze. Mr megint persze. Ne haragudj krlelte a Bka , de azrt mondtam, hogy persze, mert Anyukm kt vig volt beteg, s tavaly mr n fztem neki. Persze kapott szbe Jutka , ezt va nni is mondta neknk. Te ne haragudj rm. Igazn nem haragszom, inkbb ksznm olyan j itt nlatok shajtott a Bka. Ugye, ti sohasem szoktatok veszekedni? Ht azt azrt nem mondanm felelte kiss zavartan Jutka. Klnben, majd megltod. Most pedig sszunk. Megvrta, amg a Bka rdobja magt a vzre, s el kellett ismernie, hogy igazat mondott: Bka kitnen szott.

TIZENHATODIK FEJEZET Viharban Kari remekelt. A tele kondr lecs az utols falatig elfogyott. csi egy darab kenyrrel mg az st aljt is kitrlgette. Gyorsan elmosogatunk, s aztn menjnk egy kicsit motorozni indtvnyozta Jutka. Csnya a Balaton mondta Palk. Vihar lesz. Ma? Vihar? Hiszen egy tenyrnyi felh sincs az gen! Nzztek csak, Tihanynl milyen mrgeszld csk van a Balatonon. Legalbb itt, a part kzelben krleltk a gyerekek. Nem bnom, de vrjunk egy kicsit. Ha nincs viharjelzs, elmegynk. Elmosogattak, rendbetettk a tbort, s kzben izgatottan kmleltk az eget. Nem, igazn sehol sem volt felh, hre-hamva se volt a veszedelemnek. csi lehordta a partra az evezket s a mentveket. Palk tprengett: a csnak j nagy, mg ngy kvr felnttet is knyelmesen elbr ha szl kerekedne, akkor is biztonsgban hazarnek vele. Nem bnom, gyerekek, szlljatok be a csnakba. Kari aggodalmaskodva sgta oda Palknak: csi s kt lny ez veszedelmes. Ne menjnk nagyon mlyre. Sose flj. Ha viharraktt lnek fel, azonnal visszafordulunk. Egyelre azonban flslegesnek ltszott minden aggodalom. A motorcsnak ggsen szelte a vizet, sima s kk volt a Balaton, s mintha Tihanynl is tnedezne a zld csk. csi a kzps padon kuporgott, messzeltval a kezben. Kormnyos! Irny a szirtfok! Nem lehet, kapitny, ma partkzelben maradunk. J, akkor menjnk az erd fel egyezett bele a kapitny. A motorcsnak fehr tajtkot vgott a vzen, friss gymntcseppek rppentek fel, a gyerekek kinyjtottk kezket, hogy elrjk a habokat. Jaj, de j! kiltott Jutka. Jaj, de j! mondta Bka is. Mgis hajskapitny leszek shajtott csi , a legszebb dolog a tenger. Nem mentek messze a parttl, de azrt jcskn maguk mgtt hagytk a Mly vz, csak szknak tblt. csi egyszerre izgatottan felkiltott: Odanzzetek! Valami szik a vzen. Hol? krdezte Palk. Arra, arra! mutatott csi befel. Nem ltok semmit. Kari felllt a csnakban. De n igen! Mintha egy gumimatracon fekdne valaki. No, az nem lesz j mondta Palk , meg kell nzni, htha elaludt, vagy rosszul van. Klnben nem ment volna ilyen mlyre. Arra irnytotta a csnakot. Az izgatott csi komolyan veznyelt, mint egy igazi kapitny:

Mg egy kicsit jobbra, most elre most balra, most egyenesen! Itt van kiltott a Bka. Palk lelltotta a motort. A csnak most lgyan siklott mg nhny mtert, s megkzeltette a gumimatracot. Egy fiatal fi fekdt a prnn, nem lehetett tbb tizenhrom-tizenngy vesnl. H, te! Alszol? kiabltk a gyerekek. A fi nem vlaszolt. Palk megragadta az evezt, nhny csapssal a gumimatrachoz kormnyozta a csnakot, lehajolt, s egy mark vizet frcsklt a fira. Az kinyitotta a szemt, s dhsen rjuk kiablt: Mit frcskltk? Bolondok vagytok? Fltnk, hogy elaludtl, vagy rosszul vagy mondta Palk. Ksznm, nincs rtok szksgem. Az embert nem hagyjk bkn ezek a hlye motorosok. Trdjetek a magatok dolgval. Ilyen messzire nem szabad bejnni gumimatraccal mondta Palk. Veszlyes. Az az n bajom. Mi csak figyelmeztettnk. Nincs r szksgem. Csak ne szemtelenkedj, des csm, hanem eredj a sekly vzbe, mert itt nagyon hz a vz befel. Vihar is jhet. Sok a szveg, regem. Majd szlok a legkzelebbi rendrmotorosnak, az majd aztn beterel, ha a szp sz nem hasznl mrgeldtt Palk. De ha a csnakba akarsz kapaszkodni, mi is kijjebb evezhetnk veled. Ha nem, gy is j. Hagyjon bkn. Palk tovbb evezett a csnakkal. Nem kapcsolod be a motort? krdezte a kapitny. Majd egy kicsit tvolabb, nehogy felbortsuk ezt a hlyagot. Megrdemeln mondta csi. Palk evezett vagy szz mtert, aztn jra beindtotta a motort. Ni, milyen csnya lett a vz kiltott fel csi. s ebben a pillanatban mintha csak csi szavra vlaszolna megszlalt a parton a vihargy, s piros raktk rppentek fel. szk, csnakok, kifel ezt jelentette. Egy pillanat alatt megrkezett a vihar. Mire a motor berregni kezdett, sttszrkre vlt az g. A part eltnt a szemk ell, porfelh csapott fel, a vz tajtkzani kezdett. Rvid, magas hullmok vgtattak, porzott, szikrzott a vz, valsggal fggnyt vont a csnak kr, s a gyerekek szeme, orra tele lett vzzel. Mindenki vegye fel a mentvet rendelkezett Palk , ne mozogjatok! Nyugodtan, lve vegytek fel az vet. csi, Jutka, Teri, ne engedjtek el egymst. Ha billeg a csnak, akkor is maradjatok nyugton! Mindjrt a parton lesznk, ne fljetek! Svlttt, tombolt a vihar, alig rtettk Palk szavt. thatolhatatlan stt vette krl ket, csak az alacsonyan szguld felhket s a vizet lttk. Hogyan tallunk haza? kiltott fel csi.

Ne fljetek semmit, j irnyban megynk. s mi lesz azzal a fival? rmlt meg Jutka. csit s a lnyokat kitesszk a parton, s mi megkeressk mondta Kari. Mr ks lesz mondta hatrozottan Bka. Most kell megprblni. Nyugton maradtok, s nem fltek? krdezte Palk. Nyugton maradunk, s nem flnk. Knny volt ezt meggrni! De mi lett egy perc mlva! Drgtt, zengett, hatalmas villmok szntottk az eget, szakadt az es, s elnttte a csnakot is. Vizet kilaptolni! harsogta Palk, s a hrom gyerek a csnak fenekre kuporodva markkal csapkodta kifel a nvekv vizet. Anyukm, anyukm, anyukm fohszkodott magban csi, de csak halkan mert srni, mert a kt lny sztlanul dolgozott mellette. Legalbb a kis vdrm volna itt szlalt meg vgl, de vkony hangjt elnyelte a tombol vihar. Palk minden idegszlt megfesztve figyelte a vizet, s krbe-krbe jrt a motorral. Egy-egy villm fnynl tudott csak tjkozdni, hogy nem halad-e rossz irnyba, nem tvolodik-e el a parttl? De nem. Ott keringtek a Mly vz, csak szknak tbla kzelben de a gumimatrac sehol. Elfogy a benzin, partra kell mennnk mondta Palk Karinak. Az szegny, odavsz Ott van! kiltott ebben a pillanatban Kari, s jobbra mutatott, ahol a hullmok tetejn ott tncolt a gumimatrac. A fi a vzben rgkaplt, s ktsgbeesetten kapaszkodott a prnba. Fejt idnknt felemelte, hogy llegzetet vegyen, azutn ismt tcsapott rajta egy hullm. Ha nem hzzuk ki, tz percig se brja mr mondta Kari, s Palk minden gyessgt sszeszedve a fi kzelbe kormnyozta a csnakot. A szl azonban ppen olyan vadul doblta a prnt, mint a csnakot, Palk nem merte a motort lelltani, mert attl tartott, hogy nem sikerl jra elindtania. A fi szrevette a motort, s egyik kezvel ktsgbeesetten integetett. Palk egyre kisebb krket rt le mellette, azutn hirtelen mgis meggondolta a dolgot. Lelltotta a motort, s teli torokbl kiltott: Vigyzz, ktelet dobunk! A csnak fenekn szerencsre ott volt a rgi kiktktl is. Kari villmgyorsan egy mentvhz kttte, s behajtotta a vzbe. Az v szerencssen ppen a prna mellett esett le. Kapd el, s engedd el a matracot! ordtotta Palk. A fiban mr alig volt let. Elengedte a prnt, de nem tallta hirtelen az vet. Egy hullm tcsapott rajta. Aztn jra felbukkant, s meggmberedett ujjai elrtk a mentvet. Kapaszkodj ersen, kihzunk! Palk fogta a kormnyt. Kari erlkdve hzta a ktelet. A fi mr a csnak prknyhoz rt. Nem brok bemszni Nem brok kiltotta ktsgbeesetten. s ekkor a Bka, a vzna Bka kihajolt a csnak peremn, s egyetlen rntssal beemelte a fit.

Palk mr kapcsolta is a motort, s mire felocsdhattak volna, mr a szlvsz s vihar htn szguldottak a part fel. Amilyen hirtelen jtt, olyan vratlanul vonult el a vihar. Mire a sekly vzbe rtek, elllt az es, lecsitultak a hullmok, felszikrztak a felhk. Ragyog szivrvny fogta t az gboltot. Nagyon rosszul vagyok suttogta a fi. Mindjrt a parton lesznk, akkor kapsz szraz trningruht s forr tet mondta Palk. Ti pedig, matrzok, nagyon derk gyerekek vagytok. Vigyzat, kiktnk. A Szguld simn siklott az otthonos bl fel. De jaj! A szp kis bl kveit sztdltk a viharos hullmok. A hajt csak nagy ggyel-bajjal sikerlt partra hzni s kiktni. A strak lltak, csak a vzlevezet rkokban csrgedezett az esvz. s a kerts! A gynyren kifesztett sprgakerts, a fldbeszrt botok, a hajnalkk azokat bizony nagyon megtpzta a vihar. n nem is krek vacsort, csak lefekszem mondta csi. n olyan, olyan nagyon lmos vagyok. Vacsort? krdezte Palk s nevetett. Mit gondolsz, csi, hny ra van? Nem tudom. Hrom ra. Dlutn hrom ra. sszesen egy rt voltunk a vzen. Az gen sztfutottak a felhk, s a megszeldlt Balatonra forrn s bartsgosan sttt a nyrdlutni nap.

TIZENHETEDIK FEJEZET Kt kislny titka Este kilenckor Jutka gy rezte, mintha a Bka mindig is nluk lett volna. Ht ki hinn el, hogy ennyi izgalmas esemny belefr egyetlen napba? Hogy ma dleltt tallkozott a lnyokkal a vastllomson, ma dleltt cskolta meg va nni, ma motoroztak a viharban, s ma este kaptk az risi kosr barackot ajndkba! Amikor a vihar utn partot rtek, az ismeretlen fi egyfolytban nyszrgtt s csuklott. ppen elg vizet nyelt szegny. Lefektettk, a szvt drzsltk, ssborszeszt szagoltattak vele, tet fztek neki, vgl rsegtettk Kari jobbik szraz trningruhjt. Jobban vagy? krdezte Palk. Jo jobban Keresni fognak a szleid. I igen. Hogy hvnak? Csenki Jzsef. Idevalsi vagy? Idevalsi. A teszben dolgozik az apm. Kari tszaladt a szomszd dlbe, megkrte, hogy telefonlhasson a tesz irodjba. Megmondta, hogy kimentettk a Balatonbl Csenki Jskt, jl van, de nagyon gyenge, jjjenek rte. Egy ra mlva oldalkocsis motorbicikli llt meg a tbor eltt. Egy fiatal frfi ugrott le rla, s futva jtt a strakhoz. J napot kvnok Maguk hztk ki az csmet? krdezte izgatottan, de a vlaszra nem kerlt sor, mert megltta Csenki Jskt, aki nagyon spadtan s nagyon szernyen lt az asztal mellett. Naht, te gzengz! Megrdemelnd, hogy a fledet kitpjem. Ugye, hnyszor megmondtam, hogy ne ssz be olyan mlyen a Balatonba! Mert mindig virtuskodik, egyszer csnakot brel, egyszer meg a hres bartaival Tihanyba akar tszni. Mindig mondtam, hogy egyszer rfizetsz. Gyere csak haza, majd ad neked apd, ne flj. Csenki Jska, aki olyan jkedven szemtelenkedett dlutn, most ki se merte nyitni a szjt. Ht kt nyaklevest ktsgtelenl megrdemel a fiatalr mondta Palk bcszul , de azrt most mr ne bntsk Elg bntets neki az ijedsg meg a nhny liter, amit lenyelt. A viharban csnakztl, mi, te jfajta? Na gyere, lj a motorra. Viszlek hazafel. Maguknak meg nagyon szpen ksznm A fiatalember kezet fogott Palkval, Karival, a kt lnnyal, de mg kln csivel is. A motorbicikli elrobogott, a hs letmentk pedig hozzlttak a megronglt kikt s a kerts rendbehozshoz. Szerencsre nem volt olyan nagy a baj, mint ahogy els ijedtsgkben lttk. Egy ra alatt felptettk a csnakkikt

gtjt, este hat rra pedig mr a kerts is kszen llt. A leszakadt sprgkat megerstettk, kifesztettk, a kihullott botokat visszadugtk a fldbe. A hajnalkahajtsok mg olyan alacsonyak voltak, hogy azokat nem tpte le a szl. Hajlongtak a viharban, mint a f, csak az es vert le nhny gyenge levelet. De amennyit rtott nekik a vihar, annyit hasznlt is. A langyos, meleg esben nvsnek indultak. csi hatrozottan lltotta, hogy dl ta legalbb tz centit nttek. s ma trtnt az is, hogy levelet rtak a J Bartoknak. Ketts bortkba teszik a levelet, a kls bortkra azt rjk: Idsebb Bartal Kroly, Budapest, a bels bortkra pedig azt, hogy J Bartok. Egyszval leltek, hogy levelet rjanak a J Bartoknak. Bka az asztalnl llt, s kvncsian vrta, hogy mit fognak most csinlni. Tudod, Bka magyarzta csi , mi kaptunk anyukktl egy csomagot, de nem azt rtk feladnak, hogy Bartal Kroly, hanem azt, hogy J Bartok s azt rtk, hogy legynk Blcs Nya csi itt ijedten elhallgatott. Mik legynk? krdezte a Bka kvncsian. Ez a titok mondta csi , amit nem akarunk neked megmondani. csi, te mr megint szamrsgokat beszlsz mrgeldtt Kari. Semmifle titkunk sincs, a Bka nagyon rendes gyerek, igazn kr, hogy lnynak szletett. Mi a bajod a lnyokkal? krdezte a Bka. Irigykedik mondta Jutka. Nlunk az osztlyban tizent lny van, s Karinak meg a bartainak egsz vben jrt a szja, hogy a lnyok milyen butk, a lnyok nem rtik a matematikt, a lnyok gyetlenek, s vgl az osztlyban ngyen lettek kitnrendek, s abbl hrom lny. Kari pedig hrmast hozott haza irodalombl Knny a lnyoknak kitnnek lenni ha rossz jegyet kapnak, akkor elkezdenek bgni, hogy a tanrok megsajnljk ket. s mit csinlnak a politechnikn? Kari des, lgy szves, segts rajzolni Kari, mutasd meg. hogy kell fogni a lombfrszt gy kell neked mondta Jutka , nnekem sohasem segtettl a rajzban, de Tth Katinak igen. Mert Tth Kati a szerelme! vihogott csi. Kari vrvrsen ugrott fel, s vszjslan kzeledett csihez. Mit mondtl? Igenis a szerelmed, igenis a szerelmed, mg verset is rtl hozz: Tth Katalinhoz, rta Bartal Kroly. Kis Katikm angyalom, mrt szeretlek oly nagyon, mirt van, hogy lecke helyett szzszor lerom a neved. Hallgass, csi! Igenis, te rtad, s most letagadod. s azrt vagy mrges a lnyokra, mert hiba rtad meg egsz vben a Kati szmtanjt, mgis a Morvai Lacival jrt korcsolyzni.

Kari csinek ugrott. Megtpzta az csks flt. Nem szgyelled magad? A kisebbet bntani? jajgatott csi, azzal orvul kinyjtotta a lbt gy, hogy Kari majdnem tbukfencezett rajta. Hlyag! legyintett Kari. De gy kell nekem, ha pockokkal jvk nyaralni. Mirt, hov mehettl volna mshov? mrgeldtt Jutka. Most mr elg legyen mondta Palk, aki eddig csendesen hallgatta a veszekedst. Ha kszen lesz a magnetofonom, belltom az asztalotok al, hadd vegye fel, milyen szamrsgokon tudtok veszekedni, s aztn majd lejtszom nektek. Fogadjunk, hogy azt se tudjtok mr, hogy kezddtt ez a veszekeds. A gyerekek egymsra nztek, s nevettek. Igazn senki se tudta, hogy min vesztek ssze. Csak Jutka hzta fel az orrt: Mert mindig a lnyokat bntjk. , hadd bntsk, nem kell vele trdni mondta a Bka. Az n legjobb bartnm meslte, hogy amikor szletett, akkor a ddapja, aki mr akkor kilencvennyolc ves volt, kinn llt a hzuk eltt, s a szomszdoknak, akik krdeztk, hogy megszletett-e mr a kisgyerek, jajgatva azt mondta, hogy dehogy gyerek az, csak lny Ki a te legjobb bartnd? krdezte Jutka. Fatime. Kicsoda? lmlkodott csi. Ilyen nevet csak az Ezeregyjszakban olvastam. Fatime trk mondta erre a Bka. A nagymamja mg ftylat hord, de a mamja mr nem, mert a mamja tantn Balcsikban. Te jrtl Balcsikban? csodlkozott Palk. Hol van az? krdezte Kari. Bulgriban felelte a Bka helyett Palk. A Fekete-tenger partjn, kzel Vrnhoz. Ott blintott r a Bka. De akkor ott bolgrok laknak, nem trkk! mondta csi. Trkk is. Mg kln mecsetjk is van, s kln iskoljuk. Fatime is a trk iskolba jr. s hord ftylat? krdezte Jutka. Nem, dehogy. Fatime ttr. s hogyan beszltetek? Ht kzzel-lbbal. De n egy kicsit megtanultam bolgrul is meg trkl is. Mondjl valamit krlelte csi. Ht bolgrul krem, az molja, ksznm, az blagodarja, j napot, az dobar den, tenger, az more. Majdnem olyan, mint oroszul mondta Jutka. A bolgr is szlv nyelv magyarzta Palk. Mondjl trkl is valamit! krte Kari. Bir, iki, cs, drt Bir, iki, cs, drt visszhangozta csi. s mi az? Talld ki. Ht az, hogy j napot kvnok.

Nem. Szp id van? Az sem. Akkor nem tudom. Azt jelenti, hogy egy, kett, hrom, ngy. s kcsk csodzsuk azt jelenti, hogy kisgyerek, s kaikcsi azt jelenti, hogy csnakos Kcsk csodzsuk kaikcsi, kcsk csodzsuk kaikcsi vlttt csi. Tudok trkl! Palk megvrta, amg csi abbahagyja a kiablst, s szelden megkrdezte: Tisztelt Blcs Nyaralk, ma sem runk a J Bartoknak? Dehogynem! kiltott Kari. Kzben eszembe jutott, hogy min kezddtt a veszekeds ht el akartuk magyarzni Bknak a csomagot s az Okos Nyaralst. A motorcsnak az a Szguld, s mi azzal kutatjuk az Ismeretlen Partokat mondta csi. Rajzolunk s kamillatet gyjtnk, s megmentettem egy autbuszt. Mondd, Bka, te rted ezt? Egy szt se felelte kszsgesen Bka. csi mr kezdte volna jra a magyarzatot, de ekkor megrkezett a barack. Ugyanaz az oldalkocsis motorkerkpr rkezett vissza, amelyiken Csenki Jskt elvitte a btyja. De most egy idsebb ember lt rajta. Odajtt a gyerekekhez, ksznt, kezet fogott Palkval, s azt mondta: Csenki Jska desapja vagyok. A fiam elmondta, hogyan mentettk ki a vzbl. Azrt jttem, hogy megksznjem maguknak, amit tettek. A felesgem azt zeni, hogy jjjenek el hozznk vasrnap egy kis csirkepapriksra. Meg aztn, ha rdekeln magukat a gazdasgunk, a fiam szvesen megmutatn. Ksznjk szpen. Tessk lelni nlunk mondta Palk, s Kari mr hozta is az egyetlen sszecsukhat szket. Ksznm, az lmukat mr csakugyan nem viszem el felelte Csenki bcsi s lelt. A bcsi ilyenben hisz? krdezte csi. Milyenben, kiscsm? Hogy aki nem l le, az elviszi az lmot. Ht persze hogy hiszek! nevetett ravaszul a vendg.
@@@ A 127-128. oldal alja hinyzik @@@

n mr kt osztlyt jrtam, most megyek a harmadikba. Az mr beszd mondta a bcsi , akkor oktathatod is a msik embert. Ltod, n is csak harmadikba jrok. ltalnosba? csodlkozott csi. Ht majdnem az agrregyetemre mosolygott a bcsi. Kari mrgesen nzett csire, s a bcsihoz fordult. Ne tessk haragudni, de csi most olvasott egy knyvet arrl, hogy a rgi vilgban a falusiak nem jrhattak iskolba, s azt hiszi, hogy aki falun ntt fel, az mind csak libt rztt iskola helyett. Csenki bcsi nevetett. Persze, az csksnek van igaza mert gyermekkoromban n csak kt

osztlyt jrtam, a fiaimmal egytt jrtam ki a tbbit. Ha majd eljnnek hozznk, majd errl is beszlgetnk. Most nnkem sietnem kell, mert az llatokat meg kell etetni. @@@ A 127-128. oldal alja hinyzik @@@ Most aztn van mit rni a J Bartoknak! lelkesedett csi. n kezdem a levelet. Kezdd, kezdd, csak mr kezdjk vgre mondta Palk. csi elvette a golystollt, s mr rta is: Drga J Bartok, ezt a levelet most nemcsak Ngy Blcs Nyaral rja, hanem t, mert bevettk a Bkt is, mert nagyon btor volt, amikor kimentettnk egy fit a Balatonbl, akinek a papja hozott barackot. Jutka azt mondja, hogy a barackbl lekvrt fznk, s ezt Meglepetsnek hazavisszk sszel. Van stnk a tzhely fltt, abban fogjuk fzni a lekvrt. Klnben ma nem fedeztnk fel semmit, mert nagy vihar volt, s a Csenki Jska gumimatracon aludt a Balatonban, itt llnak mellettem a tbbi Blcs Nyaralk, s azt mondjk, hogy amit n rok azt nem lehet megrteni. Add ide a tollat, te fmajom mondta Kari , majd n megrom rendesen Nekem tsm volt fogalmazsbl, neki hrmasa mondta csi mltatlankodva, de azrt tadta a tollat. Levlrs kzben megmostak egy-egy tnyrra val barackot, krbeadtk, s mindenki vett egy-egy szemet, aztn mg egy szemet, aztn mg egyet, gyhogy mire befejeztk az rst, addigra Jutka knytelen volt utiratnak odabiggyeszteni, hogy s ami a barackot illeti, kedves J Bartok, olyan kevs maradt belle, hogy azt mr nem rdemes befzni. Ht ra volt, mire befejeztk a levelet. Mire megvacsorztak, nyolc. Olyan lmosak s fradtak voltak valamennyien, hogy Palknak kivtelesen nem kellett tszr mondania, hogy lefekvs mg ktszer sem , mris sietett mindenki a strba. A Bka a htizskjban kotorszott. Jutka lelt a szalmazsk szlre, s a szandljt kapcsolta ki. Nem is olyan utlatos gondolta. Ha nem mondja mindenre, hogy persze, akkor nagyon rdekeseket mesl. s milyen btor volt a csnakban. Jutka mr levetkztt s bebjt a takar al, de a Bka mg mindig a htizskjban motozott, mintha sose akarna lefekdni. Mit csinlsz? Te, Jutka mondta a Bka , n az igazat megvallva, hoztam neked valami ajndkot, de nem tudom, mit szlsz hozz. Jutka fellt, s kvncsian nzte a zskot. Mert tudod, az is lehet, hogy kinevetsz tessk. Azzal Bka elszedett egy dobozt, a dobozbl parnyi babaedny kerlt el. Pici kors, bgrkkel, getett cserpbl. Jaj de szp! Fatime kldte, postn. Etruszk mintk. Tudod, az etruszkok nagyon rgen ltek, valamikor Olaszorszg terletn laktak meg Bulgriban is, s a

npmvszetben megmaradtak a mintik. De ht ez a tied. Nekem van msik, majdnem ilyen. A Fatime baba abbl szokott reggelizni. A Fatime baba? A Bka elpirult. Mondd, Jutka, te mr nem szoktl babval jtszani? Dehogynem! kottyantotta ki Jutka. Mert, n is Azrt gondoltam, hogy rlni fogsz a babareggelizkszletnek. De azrt fltem is, mert htha te mr nem babzol, s akkor kinevetsz. Azt hiszem, az osztlyban a tbbi lny Nem kell velk trdni legyintett Jutka. Lehet, hogy k is jtszanak babval, csak nem akarjk mondani. Fatime itt van. Hol? Itt a zskban mondta a Bka , megmutassam? Mutasd! kiltott Jutka lelkendezve, s kiugrott az gybl. Fatime porcelnbaba volt, gynyr fekete hajjal, s hfehr selyemruht viselt. Milyen gynyr suttogta Jutka elragadtatva. Van trk feredzsje, tudod, igazi trk ftyla, de van ttr ruhja is. Az is itt van? Az a trk micsoda? Itt van. Fatimt az asztalra fektettk, s igazi trk lnynak ltztettk. Fatime felvilgosodott baba, nem jr leftyolozva mentegetztt a Bka. Persze mondta Jutka , de azrt iskolai jelmezblon, npviseletnek, j, ha megvan a rgi ruhja. Tudtam egy trk altatdalt is, de mr elfelejtettem mondta a Bka. Milyen kr. , Fatime nagyon jl rt magyarul. Sajnos, neki sincs testvre. Vrj, lesz mindjrt mondta Jutka, s sietve kibontotta a tegnap olyan gondosan sszecsomagolt fehrnems-brndt, s kiszedte a legaljbl va babt. n vagyok va baba, tudok aludni, tudok srni, s azt mondom, hogy papa, mama. Adjunk nekik kvt mondta a Bka, s a babk el tette az etruszk mints bgrket. Tudod, Fatime szeretne velem aludni, de egy gyban aludni nagyon egszsgtelen. Klnben is nem szabad elknyeztetni ket vlekedett Jutka , menjenek csak szpen vissza a dobozukba. Mr csak azrt is, nehogy reggel vletlenl meglssa ket valaki mondta a Bka. Mg egyszer megcskoltk a kt babt, s gondosan bebugyolltk ket a hlingek s a trlkzk kz. Fatime, az igazi szlalt meg a Bka mr az gyon lve , nagyon helyes kislny. Az udvarunkon volt egy fgefa, mindig ott jtszottunk. s oktberben, amikor megrett a fge, sokat ettnk. De tudod, a nyers fge nem olyan, mint

amit itt koszorban rulnak, hanem olyan alak, mint a krte, s zldespiros s finom puha Milyen j volna, ha volna e lnytestvrem is shajtott fel vratlanul Jutka. Tudod, egy kislny, az mgis ms. Igen shajtott nagyot a Bka is , de neked legalbb fitestvreid vannak. De verekedsek. Akkor is j. J jszakt, Terikm Mondd csak nyugodtan, hogy Bka. Nem nem mondom. Hogy hvott tged Fatime? Fatime? gy hvott, hogy Kardas. Kardas? Igen. Az trkl azt jelenti, hogy testvr. J jszakt, Kardas. J jszakt, Jutka. De ez a titkunk marad Persze, a tbbiek eltt hvjl tovbbra is Bknak. Szervusz A Bka felemelte szalmazskjrl a takart, s megltta a prnn a csokoldt. Ezt meg n tettem oda neked mondta Jutka. A Bka szemt elfutotta a knny. Bebjt az gyba, eloltottk a zseblmpkat, s a sttben Kardas ketttrte a csokoldt.

TIZENNYOLCADIK FEJEZET Mibl van az Ismeretlen Part? Hvs reggelre bredtek. Nem esett az es, de ersen fjt a szl, s a Balaton vszesen hborgott. Tessk! mondta csi elkeseredve. Ma megint nem lesz kirnduls. Frds se tette hozz Palk. Unatkozhatunk jelentette ki Kari. n elkrem Bence bcsik biciklijt, s tmegyek Boglrra vagy Lellre. n is! jelentkezett csi. csi, mintha ma te volnl a napos emlkeztette Jutka. Csak jl jrunk, ha nem csi fz vlte Kari. Kari, ne menj biciklizni ilyen ers szlben mondta Palk , hanem javasolnk nektek valamit. nnekem ma gyis sok tanulnivalm van, ti pedig rendezztek addig a Blcs Nyaralk Kincstrt. Nem bnom mondta Kari , ha nincs jobb. Kihordtk az asztalra a Blcs Nyaralk minden kincst. Jaj de szp! lelkesedett a Bka. Milyen szp nvnygyjt! Valamennyit n prseltem le jelentkezett csi , s az krfarkkrt is mind n gyjtttem De csi csi Jutkra nzett s helyesbtett: Majdnem mindet, de akkor el kellett mennem, az autbuszt megmenteni. Csak Kari nem gyjttt semmit. t nem rdeklik a virgok meg a trkprajzols. Kari rhajs akar lenni. Nekem van egy kzetgyjtemnyem mondta a Bka. De nem egyedl gyjtttem, desapm is sok darabot hozott nekem. Mi van abban rdekes? vont vllat csi. Felszedni a kveket az utcn? Azt hiszed, hogy a geolgus a Rkczi ton szedi fel a kveket? Tudod, milyen kveim vannak nekem? Van egy rzsaszn mrvnydarabom, azt apukmnak egy bartja hozta nekem Abhzibl, azt se tudod, hol van az. Nem tudom vallotta be csi. n se mondta Jutka. Mert nem tudjtok a fldrajzot mondta Kari. A Szovjetuniban, a Kaukzusban van. Te ilyen jl tudod a fldrajzot? krdezte lmlkodva a Bka. Az ember akkor is tudhat valamit, ha nem henceg vele. s hogyan akarsz rhajs lenni? Kari elgondolkozva vont vllat. Ht azt hiszem, egyszeren. Leteszem az rettsgit, jelentkezem piltnak, sok fizikt, matematikt meg csillagszatot tanulok, s mikor Magyarorszgrl is indul rrakta a Holdba vagy a Marsba, n elsnek jelentkezem. s geolgit nem tanulsz? krdezte a Bka. Minek az nekem? , ht apukm mondta, az a csillagszat testvrtrgya. Tudod, hogy a

csillagszok a csillagokat meg a meteorokat vizsgljk, s megllaptottk, hogy a vilgmindensg ugyanabbl van, mint a fld nincs ms a Szaturnuszon se, a Vnuszon se, a Plutn se, az egsz Tejt-rendszerben sem, de mg a messzi llcsillagok is hidrognbl vannak meg vasbl meg oxignbl Majd megtanulom egy knyvbl, amit kell. Azt hiszed, lesz nekem arra idm, hogy kveket gyjtsek? Az rhajsnak a legfontosabb, hogy fizikt tudjon, s hogy nagyon edzett legyen. Kpzeld el, utazik egy raktban, t vig vagy tz vig, a slytalansg llapotban, s alig eszik valamit, s alig alhat, mert figyelni kell a mszereket, s nem betegedhet meg, mert akkor ki gygytja? s ha leszll a holdon vagy valami tvol csillagon, akkor hol kevs lesz az oxign, hol meg sok Igen mondta csodlattal s tisztelettel a Bka. Egyszval nekem olyasmit kell gyakorolnom, ami gyessget s ert ad. n minden reggel tornzom, s slyt emelek, s az iskolban tornarn elsnek mszom fel a tzoltltrn s a gerendn. Naht, azt hiszed, hogy a geolgusnak nem kell gyesnek lennie? krdezte a Bka. Ha te lettl volna ott apukmmal, amikor a tenger fltt msztunk a szikln! Te msztl a tenger fltt? krdezte Kari, s gnyosan nevetett. Messzirl jtt ember nagyokat mond. Igen? krdezte a Bka s felugrott. Beszaladt a Lny Storba, s egy kis fnykpalbummal jtt vissza. Odaadta Karinak: Tessk, nzd csak meg. Az els oldalon egy fiatal frfi volt egy fiatal nvel. Apukm s anyukm mondta a Bka. A msik oldalon egy pici baba beragasztott kpe volt. Jaj, de helyes Ez n voltam, egyves koromban. A gyerekek megnztk Bkt egyves korban, aztn tovbb lapoztak. Hha! kiltott fel Karcsi. A kpen egy sziklacscs volt. A szikla krl tajtkos habot vert a hullmz tenger. Az risi hullmok kztt kicsi sziget volt a szikla, s a szikla tetejn aprcska pont egy kislny. Itt nyolcves voltam. Hogy kerltl oda fel? Ezt a felvtelt apukm ksztette egy msik sziklrl, ne higgytek m, hogy igazn a tenger kzepn van, csak apu gy fnykpezett le, hogy gy ltsszk. A nagy szikla mgtt volt egy keskeny kgt, s az kivezetett egszen a partig. s nem fltl? Fltem vallotta be a Bka , de apukm azt akarta, hogy vele menjek. azt szeretn, ha geolgus lennk n is. Bnyban mg nem voltam lenn vele, mert oda nem engedtek le. De amikor Balcsikban dolgozott, ha aply volt, s nyugodt volt a tenger, akkor a kastlybl a tengerparti sziklkon keresztl kapaszkodtunk mindig a faluig vagy a hajkiktig. Kpzeljtek el, hogy ott

mszkbl van az egsz part, s mindig omlik, beszakad. Volt ott egy rgi kastly, Mria kirlynnek a kastlya, ott van egy trk torony gy hvjk, hogy minart s fggkert s gynyr szkkutak. Az pletek egy rsze is sszeomlott, s van ott egy kpolna, az is megrepedt. Apukm ott fldmrst vgzett s talajvizsglatokat. A talajmintkat n is nzhettem nagytval, s nekem is volt kis kalapcsom, amivel letrhettem egy darabkt a sziklbl Kalapcs! kiltotta csi. Megvan, mire kell a Blcs Nyaralknak a kalapcs! Ht persze! Hogy erre nem gondoltak! Az igazi tuds megvizsglja a kzeteket is. Htha aranylel hely? Htha gymnt van az Ismeretlen Partokon? s talltatok rtkes kzeteket? krdezte Jutka. Azt nem tudom, hogy rtkesek voltak-e, de nagyon rdekesek, az biztos! Apukm mindig azt mondja, hogy a fld risi meseknyv, s ha az ember megtanul olvasni belle, akkor mg egy puszta szigeten sem unatkozhatik. Nzztek, pldul itt a parton ezt a sok kk kvet. Ez bazalt. Amikor mg tzhnyk mkdtek ezen a vidken, akkor a lva megmerevedett, abbl lett a bazalt. A kvekben gyakran levlformkat, virgalakokat lehet ltni. Otthon, ha szenet hoznak, akkor desanym mindig megengedte, hogy nagytval megnzzek akr tz vagy hsz darabot is, hogy nem tallok-e kzte olyat, amin pfrny vagy megkvesedett csiga van. s talltl? Egyszer egy levlmintt. Sokszor addig nztem, amg magam is elhittem, hogy ltok valamit. Azt mondtam, ez biztos mammutfog vagy repl srkny krme nyoma s ha te nagy leszel, s geolgus leszel, akkor te is bnyban akarsz dolgozni, mint az apukd? Nem rzta a fejt a Bka , n rhajval felmegyek a holdba vagy a Marsba, s az ottani kzetekbl megllaptom egy msik hold vagy csillag trtnett. Tlem jhetsz vonta meg a vllt Kari. Br n remlem, hogy a lnyokat nem engedik oda. J, akkor te felmsz a holdba, hozol nekem egy zacsk mintt egy holdkrterrl, s n itthon megvizsglom felelte a Bka. J nekem a Balaton partjn is. Ht megnzzk, vagy nem nzzk meg? trelmetlenkedett csi. Mit? Hogy mibl van az Ismeretlen Part. Akarjtok? krdezte a Bka. Akarjuk. A dobozbl elvettk a kalapcsot, a nagytt. csi hozta a kis vdrt is. Az els geolgiai gyjts eredmnye nhny darab bazaltkavics volt, egy darabka agyag, nhny kznsges kavics, amirl Kari tudomnyosan kzlte, hogy az szilikt. Azonkvl kiemeltek a Balatonbl vizsglati clokra egy fl vdr iszapot. Az iszapban talltak kagyl- s csigahztrmelket, hnrfoszlnyokat, egy srsveg-dugt s egy darabka drtot. Kezdetnek

nem is rossz.

TIZENKILENCEDIK FEJEZET csi kalandos ebdet fz csi egy lapos kre kiteregette a Balaton-iszapot, s lelkesen vizsglta a nagytjval. A Bknak egyszerre csak eszbe jutott valami: csike mi lesz az ebddel? Pszt nem szabad szlni mondta Kari, s a szja el tette az ujjt. Mirt? csodlkozott a Bka. Mert a ktelessg az ktelessg. Aki megfeledkezik rla, az hrom napi nem dolgozhat. csi felkapta a fejt. Ht nem azrt jutott eszembe, mert a Bka mondta. Igenis, gondoltam r. s mg ppen elg idm van fzni. Tudsz? krdezte a Bka. Hajjaj mg rntott szeletet is. Mg palacsintt is. Mg mg lgytojst is. csi! figyelmeztette Jutka. Ht krlbell tudok. De a mltkor lecst fztem, s j volt. Csak kevs volt benne a paradicsom. s ma mit fzl? Krumplilevest s tejbegrzt mondta csi. Segthetek neked? Megengedem mondta csi kegyesen , de n vagyok a fszakcs, te csak a kukta lehetsz. Igenis. Mert az igazi nagy szakcsok, azok frfiak. A nagy vendglkben is. Ezt honnan tudod? Tudom. Palk mondta szlalt meg Jutka. Mert Kari s csi els nap azt mondta, hogy mindig fzzek n, mert az lnynak val. Palk tanult, Kari s Jutka lustn heverszett a parton, s nzte a csapkod Balatont. csi pedig hozzltott Bkval egytt az ebdfzshez. Elszr feltesszk a krumplilevest a kondrban, azutn megcsinljuk spirituszfzn a tejbedart rendelkezett csi. Igenis. Te hmozhatod a krumplit. A Bka gyorsan s gyesen tiszttotta a krumplit. Egy tlba vizet ksztett, s abba doblta be a meghmozott burgonykat. csi azalatt gondterhelten olvasta a noteszbl: Hagyms rnts, piros paprika, beledobunk egy paradicsomot s egy zldpaprikt is igen, s persze j sok vizet. A tzhely kzelbe, szlvdett helyre, klapokra tette csi a spirituszfzt, s mell a turista spirituszkockkat. A tejbegrzhez kell egy bgre dara, vz, tej, cukor, pici s. Vigyzz figyelmeztette a Bka , elbb fel kell forrnia a tejnek, s a forr tejbe kell keverni a dart.

Tudom mondta csi. J, csak figyelmeztetlek. Mert amikor n legelszr fztem tejbedart, akkor nem tudtam, hogy nem lehet a hideg tejbe keverni, s olyan enyvet fztem belle, hogy nem lehetett a lbasbl kiszedni. Hagyms rnts mondta csi mg egyszer gondterhelten. Aztn gondolt egyet: Te, kukta, nem bnom, a rntst is megcsinlhatod. Igenis mondta a kukta. Pirthatok hozz szalonnt? Pirthatsz engedte meg csi. A kondr krl finom szagok tmadtak: pirult a szalonna, hagyma, a Bka mg egy falat kolbszmaradkot is rdobott, azutn krumplit forgatott rajta, s felnttte j sok vzzel. n csinltam egyedl a levest mondta csi, a fszakcs. Persze felelte a kukta , n csak segtettem. Most felforraljuk a tejet a grzhez. Nem volna jobb, ha inkbb n gyjtanm meg a spirituszkockkat? Nem mondta csi , ez az n dolgom. Tegyl egy kis vizet a tejhez, nem kozmsodik le a grz s jobb z mondta a Bka. Nem bnom. csi leguggolt a spirituszfz mell, s nzte, amint a kk lngok elrik a tejeslbas aljt. gy tncolnak, mint a tndrek. n is szeretem nzni a tzet mondta a Bka. A lbas nagy volt, vigyzni kellett, hogy le ne billenjen a fzrl. Tl nagy ez a lbas mondta a Bka. De n nagyon szeretem a tejbegrzt felelte a fszakcs. Sok vizet teszek hozz, sok grzt s rengeteg csokit a tetejre. Teri megfogta a darval teli bgrt, s amikor a vizes tej mr forrni kezdett, lass, vkony sugrban nteni kezdte a lbasba a grzt. Keverd, csike, folyton keverd s gyorsan, mert megcsomsodik. Bzd rm mondta ntudattal a fszakcs. s ntsd csak az egsz grzt, amennyit kiksztettem. Sok lesz. Majd n megeszem. csi lelkesen s trelmesen kavargatta a kst. Ezt anyuka magyarzta mg otthon, hogy a tejbegrzt addig kell fzni, amg szp fehr szne lesz s fzs kzben zubog, forr, dagad, risi buborkokat vet. Ha az ember tengersz lesz, mindenhez kell rtenie magyarzta csi, s kzben gyesen forgatta a fzkanalat. Lehet, hogy minden matrzom megbetegszik, n llok egyedl a viharban. Hrom rdisom beleesik a tengerbe, a negyedik Gyerekek! Vitorlsverseny van! Mennyi vitorls! hangzott ebben a pillanatban a part fell. csi felkapta a fejt. Jutka, Palk s Kari a parton llt. Frednl, mint pici fehr pillangk, vitorlk lebegtek a vz fltt.

Arra mennek, Sifokra mutatta Palk. csike, vigyzz a grzre, vagy engedj, majd keverem n mondta a Bka. Mindjrt kszen lesz mondta csi. csi, hol a messzeltd? krdezte Kari. A storban, de vrj mindjrt jvk n is kiltotta csi. Legszvesebben ott hagyta volna azt a szerencstlen grzt, de ht a fszakcs nem szaladhat el. Nzte a lbast, a grz szpen dagadt, de egy fia bubork se volt rajta. Nem j ez mg? krdezte a kukttl. Nem. Elg lassan forr. csi hirtelen tlettel felmarkolt nhny spirituszkockt. csi, mit csinlsz? Bzd csak rm. Vigyzz! Nem szabad! csi ngy kis spirituszkockt a lngba dobott. A kvetkez percben a lng felcsapott, s a grz szemmellthatan forrni, bugyborkolni kezdett. No ugye! kiltotta csi bszkn. De a kilts az ajkra fagyott. A lngok dhsen sziszegni kezdtek, az izz spirituszkockk pattogtak, s mint tzes tskk rppentek szerteszt a tles, izz, lngol spirituszdarabkk. Juj ugrott htra csi, s elejtette a fzkanalat. A lngok tovbb csapkodtak, a lbas kzelbe se lehetett menni. A ksa ntt, srsdtt, nagy csomk keletkeztek rajta, s egyszerre rettenetes szag ttte meg az orrukat. Jaj, kozms! rmldztt csi. A tbbiek a parton httal lltak szerencsre a szl is a Balaton fell fjt , mg nem rezhettk meg a legett dara fertelmes szagt. De mi lesz az ebddel? csi moccanni se tudott ijedtben. Ekkora szgyen! Negyedik hete tboroznak, s mg senki sem rontotta el az ebdet! Ezt szeptemberig hallgatni fogja. Mr nem rdekeltk a vitorlsok, legszvesebben hazaszaladt volna Pestre a mamhoz. Nem csoda, hogy a Bka egyszeren kereket oldott. Vgl is a fszakcs, felels mindenrt. A kuktnak semmi kze ehhez. De nem. A kukta mgsem hagyta cserben. Mr jtt is vissza, rohamlpsben. Tiszta lbast s trlruht hozott. Nhny pillanat alatt pr mark homokkal eloltotta a tzet, azutn a trlruht vzbe mrtotta, s a vizes ruhval lekapta az ednyt a fzrl. Gyorsan egy merkanalat szlt htra csinek. csi gy engedelmeskedett, mintha lett volna a kukta. Ha a kozms telt vizes rongyra lltjuk, elmegy a szaga mondta a Bka, s kzben egy tiszta lbosba meregette a grz tetejt, ami mg nem volt kozms. Kicsit csoms lett mondta. De ne flj, csike, valami okosat majd kitallunk. Tudod mit, hozzl ide gyorsan egy vegtlat. csi elszedte az egyetlen vegtlat, s kszsggel tadta a kuktnak. Most gyorsan mossl meg nhny rett barackot. Barackot? Igen, de nagyon gyorsan.

A fszakcs dolgozott a ktnl, mint a villm. Kzben flszemmel ltta, hogy a versenyvitorlsok mr egszen eltvolodtak Fredtl, itt vannak a Balaton kzepe tjn, messzeltval biztosan a versenyzk arct is ltni lehet. Hajjaj Bka mr tszedte a grz hasznlhat rszt. A tbbit, sajnos, ki kell nteni, vagy pedig betesszk a kzetgyjtemnybe, mert olyan, mint egy tzmilli ves barnaszn mondta sajnlkozva. Ezt mindjrt megtltjk vzzel, s majd titokban kisroljuk, hogy a tbbiek ne vegyk szre. Kevs lett mondta bnatosan csi , nem lehetne egy kicsit mg kikaparni? Szagold meg nyomta a Bka a fszakcs orra al a maradkot. Rmes kozmaszaga van az aljnak. s kihlt az egsz bnkdott csi. Nem baj. Ez a mi klnleges tallmnyunk. Add gyorsan a barackokat. A barackokat kibontottk, a magokat kiszedtk. csike, hozzl nhny tiszttott barackmagot! A Bka az vegtlra rakott egy sor fl barackot, azutn rbortott egy rteg dart. Jl megcukrozta, meghintette barackmaggal, azutn megint rkent egy vkony rteg dart. A dara fl jra egy sor barackot, a barackra megint dart, a legtetejre pedig kakas cukrot szrtak. Olyan lesz, mint egy gymlcstorta mondta elgedetten a Bka , semmit sem fognak szrevenni. Tertsnk. Mire a vitorlsok befordultak a sifoki blbe, a fszakcs s a kukta ebdelni hvta a trsasgot. A krumplilevesrl egyhangan kijelentettk, hogy ha nem kellett volna a st utlag beletenni mert a kt szakcs kzl ez egyiknek sem jutott eszbe , akkor a vilg legfinomabb krumplilevese lett volna. A tejbedara-torta a vilg legjobb tejbegrze megtisztel cmet kapja, a fszakcs pedig kln jegyzknyvi dicsretet. Nem, ksznm, nem akarok jegyzknyvi dicsretet szernykedett a fszakcs , hanem jutalmul azt krem, hogy hogy ma kivtelesen az ebdutni mosogatst is n vgezhessem el. gy van helyeselt a kukta, s a fbe dugott kozms lbasra pislogott , mosogasson a fszakcs. n majd segtek neki.

HUSZADIK FEJEZET Sasok Sziklja s Mesl Part Megint nyr van! Megint nyr van! harsogott kora reggel csi boldog kiablsa. Mg csak fl hat volt, de valamennyien kibjtak a storbl. A Balaton csendes volt s sima, a nap melegen sttt. csi, a kertsfelels gondosan megntzte a hajnalkkat, amelyek trkeny, karcs indikkal mr az els sprga-fokon kapaszkodtak. Virg van az egyiken, virg! ugrlt csi, s mindenki megbmulta a halvnyzld szron nyl leheletknny szirmokat. Igazi hajnalka! s nem tengersz leszel, hanem kertsz jegyezte meg Kari. Lehet mondta csi mltsgteljesen. Javasolom, hogy csak este hozzunk tejet. Reggelire tet iszunk zsros kenyrrel, hogy minl korbban vzre szllhassunk, kedves Blcs Nyaralk! indtvnyozta Palk. gy trtnt, hogy alig mlt hat ra, a Szguld kifutott az blbl. Bka gy segtett a berakodsnl, gy cipelte az evezket, mintha mindig is velk lett volna. Igazn nem knyeskedett, olyan helyes s kedves volt, hogy mg Kari is azt gondolta, hogy Jutka igazsgtalanul nevezte undok kis bknak. Karinak egybknt mr eszbe se jutott, hogy tulajdonkppen butasgnak tartja az egsz Okos Nyaralst, s nem is tart velk szorgalmasan rakta a csnakba az telcsomagot, vizeskulacsot, mentveket. Ma n sem hozok tanulnivalt, ma n is egsz nap nyaral leszek mondta Palk. gyis mg hrom hetem van a vizsgig. Ez a kijelents klnsen csinek tetszett. Ez igen, ha egy felntt is azt mondja vizsga eltt hrom httel, hogy mg rr tanulni! Elhelyezkedtek a hajban, bcst intettek a partnak. tveszem a parancsnoksgot. mondta csi. Kormnyos, indts szakkeletnek! Majd kicsit halkabban hozztette: Palk, merre megynk? Javaslom, hogy ma trkpezzk fel az egsz cent mondta Palk. Az id gynyr, krbe mehetnk az egsz partvidken. Ahol a kapitny elrendeli, ott kiktnk s tzraizunk. Igen mondta a kapitny , akkor, kormnyos, indulj, amerre akarsz. A Szguld elindult a somogyi part mentn Szntd-Sifok-Kenese irnyba. csi szemhez emelte a messzeltt, s rszletesen beszmolt mindarrl, amit ltott: H, micsoda nagy hajkikt! Most futott be a Badacsony nev cenjr. Rengeteg bennszltt szll ki kkuszdit cipelnek, de az is lehet, hogy csendes-ceni paradicsomot Kari, lgy szves, rajzold be ezt a kiktt a trkpre. Legyen a neve, mondjuk Kkuszdi-kikt javasolta Kari. Igen, n is azt akartam mondani. Kkuszdi-kikt. Kr, hogy nincs vitorlnk shajtott a kapitny , az lenne igazi Amikor annyi ids voltam, mint a kapitny r, akkor nekem motorcsnakom

se volt figyelmeztette Palk. Igen, de azrt n szerethetnk vitorlst mondta csi. csi, Kari, ebbl az jsgpaprbl csinljatok cskt mindenkinek rendelkezett Palk. Nagyon ersen tz a nap, nehogy napszrst kapjunk. Minek az? ellenkezett csi. Nincs is meleg. Csak nem veszitek szre, mert a hajnk szelet kavar, s a vz is hst. De ppen ez a veszlyes, a tarktokat nagyon sok fny ri. Kell is, hogy a legnysgnek egyensapkja legyen mondta Jutka, s ez megvigasztalta a kapitnyt. Szp, nagy jsgpaprcskt kapott mindenki, s a csnak most mr harcias klsej matrzokkal folytatta tjt. Jaj, de csodlatos volt ez a szgulds! A csnak orra szinte nem is rte a vizet. Flttk azrszn g, krs-krl smaragd erdkkel, piros cserepes sznes dlkkel hvogatott a part. Vitorlsok suhantak el mellettk, ilyenkor csi kemnyen tisztelgett. Szntdnl ppen mellettk haladt el a tihanyi komp. csi a messzeltba nzett, s izgatottan felkiltott: A bartaim! A mhsz ttrk! Integettek az ttrknek, azok meg katonsan tisztelegtek a paprcsks matrzoknak. Lttk, hogy n vagyok a kapitny fesztett csi, s a tbbiek blogattak. A Szguld mr Sifok tjn szelte a vizet. Messzirl lttk Vilgost, Aligt, azutn homokos, szakadkos part kzeledett. Ez mr ott a hres Akarattya-puszta mutatott elre Palk. Mirl hres? krdezte Jutka. Ott van Rkczi fja. Egy reg, reg fa, s az a mondta jrja rla, hogy Rkczi ahhoz kttte egyszer a lovt. Kssnk ki? krdezte a kapitny. Nem ajnlom felelte a kormnyos. Kopr, omladkos part. Sok homokbnya van arra. Egy ilyen parton egyszer mellm replt egy sas mondta a Bka. s nem fltl, hogy a sas felkapja a bkt? krdezte Kari. De bizony fltem mondta a Bka egszen komolyan. Balcsikban trtnt, a tengerparton. Ilyen volt ott is a part, de nem homokkbl, hanem laza mszkbl. Ott jtszottam a kvek kztt. Egyszerre csak egy nagy, barna sas lecsapott mellettem. Anyukm odarohant, s nagy bottal elkergette. Az ilyen sas mg egy kis borjt is fel tud kapni, nemhogy egy gyereket. n is lttam ilyet, a Tizentves kapitnyban, filmen mondta csi. Lehet, hogy itt is vannak sasok? Nem valszn, de lehet. Akkor ne kssnk ki rendelkezett vratlan erllyel a kapitny. Nevezzk el a Sasok Szikljnak, s menjnk tovbb. Parancs! mondta Kari, s berta a trkpbe, hogy Sasok Sziklja. Parancsra, kapitny! tisztelgett Palk is, s Kenese fel kormnyozta a motorost. Olyan, mintha fldrajzra volna mondta Kari, amikor mgttk maradt Kenese is, s a tvolban a fredi bl vrta a vakmer hajsokat. Tulajdonkppen ez volna az igazi fldrajztanuls mondta Jutka is. Ha

Kecskemtrl tanulunk, akkor fel kellene lni egy replgpre, megnzni Kecskemtet, s ra utn hazajnni. Mennyivel jobban emlkezne r az ember, hogy Kecskemten gpgyr van s konzervgyr, s hogy mellette van Bugac puszta, s a krnyken sok barack terem ha mindezt lthatn is. s kstolhatn is tette hozz csi. Nem is volna rossz folytatta az elmlkedst Kari. Ha azt tanuljuk, hogy a legjobb bann a nyugat-indiai szigeteken terem, akkor elmennnk bannt enni, s ha azt, hogy Kna f tele a rizs, akkor Pekingben kstolnnk meg. Igen, s ha azt tanuljuk, hogy az serdben tigrisek lnek, s erre behozna neknk a Kovcs tanr r egy tigrist mondta Jutka. Mrt, n megfognm s megszeldtenm! mondta csi. Ha akarod, visszafordulhatunk a Sasok Szikljra, s kereshetnk neked egy szeldthet sast kszsgeskedett Palk. gy sincs ott sas csak bbic meg fsti fecske mondta megszeppenve csi. Nem rdemes visszafordulni. No j. Akkor Freden kiktnk, benzint szerzek, pihennk, ebdelnk mondta Palk. A Balatonnak ezen a rszn rdekes ltnival van. Freden van a hres hindu klt, Rabindranath Tagore fja. Freden lt sokig Jkai. Taln a hzt is megtalljuk. Azutn, ha tovbbmegynk Tihanyba Kecskekrm! A kecskket rz kirlylny! Visszhang kiablta krusban a legnysg. No, ugye tudjtok rlt a kormnyos. s Badacsonyban van a Kisfaludy-hz mondta a Bka , ott n mr voltam. s Badacsony vidkn kezddnek a rgi vrhegyek, Csobnc, Somly, Ttika, Smeg, Szigliget lj mellm a kandallhoz, fel van sztva melege Csobnc vrrl, des, kedves m halljad, egy agg rege szavalta Kari. Nevezzk el ezt az egsz cen-vidket Mesl Partnak indtvnyozta a Bka. Helyes, legyen Mesl Part. Freden a Szguld gynyren siklott a kiktbe. A kormnyos kidobta a ktelet, s kiugrott. Egy clphz erstette a lncot, amikor a Bka felkiltott: Palk vrjatok egszen elfelejtettem! s vllrl levette a kis brtokot. Itt van a fnykpezgped? csodlkoztak a gyerekek. Nem az enym. Apuka egyik rgi gpe. De azrt j. s a Bka gyesen lefnykpezte Palkt, amint kikti a hajt, azutn csit s Jutkt s Karit, amint szerencssen partra msznak. n gy szeretnk egy fnykpezgpet mondta csi. Kari, lgy szves, rd ezt is fl. csi szeretne egy vitorlst, egy fnykpezgpet sorolta Palk. De egy fnykpezgp olyan j volna! Most lefnykpezhettnk volna mindent, a Sasok Szikljt, a tbort Majd n lefnykpezem, s csinlok rla mindenkinek kln msolatot. Hogyhogy te csinlsz? krdezte Kari. Ht apukmnak van nagyt gpe. mindig csinl filmfelvteleket, neki az

a munkjhoz tartozik. De hiszen akkor nem te csinlod mondta Jutka. Nem akarta irigyen mondani, de ht azrt azrt nem szp a Bktl, hogy olyasmivel is dicsekszik, amit nem csinl. Dehogynem. Apukm csak a sajt kpeit msolja. A tbbit n. Ht az olyan egyszer, hogy ha feljttk hozznk, tz perc alatt megtanuljtok. Van egy tl, abban van az elhv folyadk, egy msik, abban tiszta vz, s egy harmadik, abban van a fixl. s akkor a negatv filmet be kell tenni a nagyt Kenese al, vagy egsz sttben, vagy egy kis piros fny lmpnl de olyan film is van, amihez zldfny lmpt szabad csak hasznlni , s akkor a nagyt al fnyrzkeny paprt kell tenni, s gy kell beigaztani a nagytt, hogy pontosan akkora legyen a kp, mint alatta a papr, s j les legyen. Azutn meg kell nzni, hogy milyen a negatv, s aszerint, hogy sttebb vagy vilgosabb, tbb vagy kevesebb msodpercre meg kell gyjtani a nagyt feletti lmpt. Utna megint csak a piros fny vilgthat, s akkor egy-kt percig egy csipesszel mozgatni kell a paprt az elhvban, amg meg nem jelenik rajta a kp, akkor le kell mosni a tiszta vzben, aztn hsz percre be kell dobni a fixlba, azutn egy rt tiszta vzben ztatni kell, s meg kell szrtani, s ksz. A gyerekek ttott szjjal hallgattk. Megtantanl engem is? krdezte Kari. Szvesen. Bka, n mondok neked valamit mondta Jutka. Csinljuk kzsen ezt az Okos Nyarals-gyjtemnyt. n gyis a szertrnak akarom ajndkozni az egszet, a nvnygyjtt is meg az svnyokat is. Micsoda? hrdlt fel Kari. Hogyhogy odaajndkozod? s n mit fogok bevinni az iskolba? De te a hten mg azt mondtad, hogy hlyesg s nem rdekel! mltatlankodott Jutka. Most, hogy kpek is lesznek hozz, egyszerre kell? Igenis kell mondta Kari , mert ahogy eddig akarttok, az butasg volt, de gy s nvelem mi lesz? n mit viszek az iskolba? kesergett csi. n gyjtttem az egsz kamillatet, n mentettem meg az autbuszt! Itt lltok a mln, s veszekedtek, mint az vodsok mondta Palk. Elszr is menjnk vgre a parkba, stljunk, vagy egynk, de ne csorogjunk itt a napon. Vagy szeretitek a langyos, cspg vajat? n is be akarom vinni a gyjtemnyt az iskolba! bgtt panaszosan az cenjr kapitnya. De gyerekek, hiszen mindenkinek lehet gyjtemnye kln-kln is mondta a Bka , ht a kpekrl t perc alatt egsz sor msolatot lehet csinlni. Elveszem az egyik fnyrzkeny paprt a nagyt all, odateszem a msodikat, harmadikat s egytt hvom el. Ht persze. Csak a Bknak van esze mondta Palk. s bazaltdarabbl nem tudtok ngyet tallni? Vagy kagylbl? Vagy fenytobozbl? De mi ketten kzsen adjuk oda, j, Bka? krdezte Jutka. De hiszen n sszel ms iskolba fogok jrni.

Jutkban elhlt a vr. Ms iskolba? Mirt? A Bka szemt elfutotta a knny. Ht nincs mirt Pesten maradnunk, apuka zdon dolgozik. va nni tudja? Persze hogy tudja mondta a Bka szomoran. Mit trdm vele, hogy hov fog jrni a Bka, mit trdm vele gondolta Jutka. Sose akartam vele igazn bartkozni, annyi helyes lny van az osztlyban de rezte, hogy a torkban gombc van, s hogy elviselhetetlen a gondolat, hogy a Bka nem fog velk jrni A Bka nem szlt semmit. Hallgatagon mentek a gynyr fredi parton. Felmentek a gygyforrshoz, megkstoltk a jz sznsavas fredi vizet, s elvettk a zldpapriks vajaskenyeret. Fiatal fik mentek el mellettk, horgszbottal, vdrkkel. csi kvncsian melljk somfordlt, s lelkendezve kiablta: Hal is van a vdrben, halacska van a vdrben! s te is szeretnl horgszfelszerelst mondta gnyosan Kari. Igenis, szeretnk! Jutka s a Bka mg mindig sztlanul rgtk a vajas kenyeret. Szoktatok rni egymsnak? krdezte Jutka. A Bka nem krdezte, hogy ki az az egymsnak. Blintott. Szoktunk Trkl? , dehogy, nem tudok annyira trkl. Oroszul. s rossz volt, amikor elbcsztatok egymstl? A Bka elszomorodva hallgatott. Nagyon srtunk mondta vgl.

HUSZONEGYEDIK FEJEZET Hogyan kezddik a bartsg? A nap forrn tzelt, s olyan sokan sztak a Balatonban, hogy a Blcs Nyaralk elhatroztk inkbb holnapra hagyjk a Balaton tls cscskt, de ma strandolni fognak. Itt maradunk mondta a kormnyos. Dlutn hatkor induls haza. Miutn ebbe mindenki beleegyezett, mg csi, a kapitny is, lementek a strandra. Itt nem lehetett a homokbl a vzbe lpni, hossz, benyl fahd magyarul stg vezetett a Balatonba. csi meztlb vgigtrappolt rajta, s nem is a lpcskn ment le, hanem nagy ugrssal zsupsz! talppal beleugrott a vzbe. csi! Vigyzz! kiltott rmlten Palk, s utna rohant. Ez nem a somogyi part! csi azonban mr a levegben volt, azutn nagy toccsans s sehol a kapitny. Palk villmsebesen utnaugrott, nyaknl megragadta, s kiemelte. De de de hiszen ez mly nyszrgtt csi. Persze hogy mly. Tudhatnd, hogy a Balaton zalai partja hirtelen mlyl. Honnan tudhatnm? jajgatott csi. Csak kt v mlva tanulok fldrajzot. csi lelt a lpcsre bslakodni, s csak akkor vigasztaldott meg, amikor egy jkedv trsasg megdobta egy nagy, sznes, felfjt labdval. Gyere, csks, nem harap a Balaton kiabltk neki. Vagy nem tudsz szni? De tudok! kiltotta csi, s kiss vatosabban, de bemszott a Balatonba. Nem is volt itt olyan nagyon mly, ha lbujjhegyre llt, akkor csak nyakig rt. s csi bszkn rfekdt a vzre, s szott harminct tempt egyfolytban, csak hogy megmutassa a labdzknak, hogy igenis tud szni, s nem fl a Balatontl. Palk s Kari szrevtlenl kvette az szbajnokot. A kt lny kinn maradt a parton. A homokban fekdtek, egy nagy sznes erny alatt, s suttogva beszlgettek. s neked mg soha nem volt bartnd? krdezte a Bka. De igen, volt harmadikig, a Sskti. s sszevesztetek? Nem. Csak addig ugyanabban a hzban laktunk, s minden reggel egytt mentnk iskolba, s mindennap egytt csinltuk a leckt, s egytt mentnk csszklni a Hernd utca sarokra a kis jgplyra. Aztn a Ssktik elkltztek, Budra, azta alig tallkozunk, s az nem elg a bartsghoz. Akkor az nem is volt igazi bartsg. Dehogynem mondta Jutka. Szletsnapra mindig meghvtuk egymst. n vittem neki egyszer egy nagy meseknyvet, pedig hozott nekem egy sznes kves gyrt. A tzrainkat is mindig elcserltk, s ha betegek voltunk, felrtuk a msiknak a leckt. s te meg Fatime? Nem, az valahogy egszen ms volt. Volt egy titkos sztrunk, s ha hvtuk egymst, akkor hromszor kavicsot dobtunk az ablakra. s mindenkinek ms nevet adtunk.

Hogyan ms nevet? Nem tudom megmagyarzni felelte a Bka zavartan , butasg az egsz. Klnben is megeskdtnk Fatimval, hogy nem ruljuk el senkinek. A bartsg az, hogy az embernek kzs titkai vannak. Neknk is vannak mr kzs titkaink mondta csendesen Jutka. Mi? Ht az, hogy este a babkkal alszunk. s az, hogy a storban Kardasnak hvlak. A Bka hallgatott. Mondd tudta ms is, hogy tged Kardasnak hvnak? A Bka most se felelt. Meztelen lbujjval piszklta a homokot. De igazn mondd meg. Csak anyukm tudta felelte a Bka. volt a legigazibb bartnm. Sskti miatt n egyszer bajba is kerltem mondta Jutka. Elfelejtette megcsinlni a szmtanpldt, s knyrgtt tzpercben, hogy engedjem lemsolni. s n nem akartam, mert fltem, s mert az csals, s klnben is tzpercben nem szabad az osztlyban maradni. Akkor Sskti azt mondta, hogy nem ll velem tbb szba, ha nem segtek a bajba jutott bartnmn. Erre odaadtam neki a fzetet, elbjt az osztlyban az utols pad al, amikor a hetes kinyitotta az ablakot, aztn elbjt, s gyorsan lemsolta. Az n pldmban vletlenl volt egy hiba, s persze Sskti nem vette szre, gy msolta le. A tant nni szrevette, hogy egyforma a hibnk, s tudta, hogy egy hzban lakunk, s j bartnk vagyunk, ht mindjrt azt krdezte, hogy melyik rta le a msikrl, a Sskti a Bartalrl, vagy a Bartal a Ssktirl? s mind a kettnknek intt adott. Nekem mg soha nem volt intm, csak akkor, a Sskti miatt. Magad miatt mondta a Bka , mert hibs volt a pldd. Egybknt, ha jba voltatok, akkor mirt nem krdezted meg tle elz dlutn, hogy ksz-e a leckje. Naht, milyen furcsa vagy te is hzta fel az orrt Jutka. Ht te gy gondolod a bartsgot, hogy kikrdezzk egymstl a leckt, meg folyton prdikljunk? Azrt nem szeretett tged senki az osztlyban, mert olyan strber voltl, te biztosan nem adtad volna oda a leckdet lemsolni senkinek. Nem is adtam volna felelte a Bka ugyanolyan srtdtten. Naht! n meg mr azt gondoltam, hogy milyen helyes lny vagy. Olyan vagyok, amilyen vagyok. De ha nem ltsz szvesen, nem muszj nekem egy egsz htig nlatok maradni. n ezt nem mondtam ijedt meg Jutka. Arra gondolt, hogy mit szlnnak a szlei, mit szlna va nni hogy megbntotta a Bkt, annyira, hogy el akart menni. Butasg is volt, azt mondani, hogy nem szeretett tged senki az osztlyban s az egsz leckelers is butasg. va nni ugyanazt szokta mondani, amit most a Bka: Mifle segtsg az, hogy sgtok, meg lerjtok egymsrl a leckt? Ht kit csaptok be? Engem? Egymst? Magatokat? Nem az a fontos, hogy egy dolgozat hrmas vagy ngyes, az a legfontosabb, hogy mennyit tudtok! Ne haragudj mondta Jutka.

Nem, dehogy felelte a Bka szomoran s hvsen. n megmondom neked szintn folytatta Jutka , az ember azrt dhs rd, mert gy akarsz viselkedni mindig, mint egy felntt. n nem akarok gy viselkedni Ht? A Bka vllat vont, s nem felelt. Egy kis id mlva pedig felllt, s azt mondta: Megyek szni. Egy szval sem krdezte, hogy Jutka jn-e, vgigszaladt a deszkahdon. De Jutka a nyomban volt. Kari, Palk s csi a lpes krl szklt. No, csakhogy ti is bejttk! Ne menjetek mlyre, s ne maradjatok sokig intette ket Palk. A Bka beleugrott a vzbe. Jutka utna. Jutka tudott szni, de nem elg kitartan. Pesten ritkn jrt uszodba, a Balatonon pedig legszvesebben a hasig r vzben pancsolt. Most nagyokat szuszogva szott a Bka utn. A Bka nyugodt, nagy tempkkal haladt elre. A vz gyorsan mlylt. Jutka rezte, hogy nem tudja letenni a lbt. Ettl szvdobogst kapott, de azrt szott tovbb. Nem akart kiltani, nem akarta megkrdezni, hogy Bka, hov msz? csak ltta maga eltt a gyrz vizet, s erlkdve szott utna. A tvolsg egyre ntt kztk, s a Bka mg mindig szott. Csak nem akarja tszni a Balatont? Jutka most mr olyan ijedt s fradt volt, hogy egyedl visszafordulni se mert. Igyekezett lassabban szni, hogy ne fradjon ki olyan nagyon. Tempzott s tempzott s tempzott, egyre nehezebben. Akkor vgre megltta, hogy hov igyekszik a Bka. A parttl nhny szz mternyire egy napoz tutaj ringott. A Bka mr el is rte a tutajt, felkapaszkodott r, s krlnzett. Megltta Jutkt, s egy pillanatig meglepetten s kicsit ijedten nzte kapkod mozdulatait, aztn beugrott a vzbe, s Jutka el szott. Segtsek? kiltotta messzirl. Nem kell felelte Jutka. Most, hogy a Bka is ott szott mellette, megnyugodott, s jobban kapott levegt. Lassan, lassan, lassan mondta a Bka, s Jutka szott, s egyszerre csak rezte, hogy a Bka megfogja a kezt, s felsegti a tutajra. Nem szoktl ilyen mlyre szni? Nem. A tenger mindjrt ilyen mly volt. s hullmzott, mindig hullmzott. Keser a vize meg ss. Marta az ember szemt, s ha nyelt belle, akkor felkavarta a gyomrt. Jutka nem felelt, kimerlten nylt vgig a tutajon. Most elmondok neked egy nagy titkot szlalt meg a Bka. Egyszer a Fatime kihozta a kertbe megmutatni a szp cserptlat, amiben aludttejet szoktak eltenni. Nagyon szp tl volt, jtszottunk vele. Addig nzegettem, amg eltrtem. A csrmplsre kiszaladt a Fatime nagymamja, kiablt, hogy ugye, te haszontalan, mondtam, hogy el fogod trni a tlat, mondtam, hogy el fogod trni a tlat! n meg akartam mondani, hogy n trtem el, de

mgsem szltam, s Fatime se szlt, s erre a nagymamja megciblta, s mg a htra is vert az klvel. Fatime nem srt, sszesprte a cserepet, s rm se nzett, mintha ott se lettem volna, sztlanul kiment az utcra, s ment, ment, egszen a hajkiktig. Balcsikban van egy hossz ml, nagy tengeri hajk is kiktnek ott, s mindennap ktszer jn egy kis haj Vrnbl, azonkvl rengeteg motorcsnak jr arra. Ott a mlnl nagyon mly a tenger. Mindig sok a gyerek a ml krnykn, mert csigkbl fztt lncot rulnak a kirndulknak. Fatime odaszaladt kzjk, s jtszani kezdett a tbbi trk meg bolgr gyerekkel, mintha n a vilgon sem lettem volna. Nhnyan ledobltk a ruhjukat, s beugrltak a vzbe, pedig ott szigoran tilos s nagyon veszlyes, mert ott rettenetesen mly a tenger, s a sziklafalhoz csapdnak a hullmok, s ha egy kis szl van, olyan magasra csap a vz, mint egy hz. n nem mertem beleugorni, hanem lemsztam a lpcsn, ami a motorcsnak kikthz vezet. s lttam, hogy Fatime nem trdik velem, csak szkl s nevet a tbbiekkel. Eszembe jutott, hogy miattam kapott ki a nagyanyjtl. gy fjt a szvem, hogy belecssztam a vzbe. A tbbire nem emlkszem, mert egy matrz hzott ki, s rettenetesen kikaptam otthon. Ezt az egy titkot mg az anyukm se tudta hogy n akkor kszakarva estem a tengerbe. Akarod, hogy neknk is legyen titkos jelnk? krdezte Jutka. Akarom. Tudsz valami jt? Most hirtelenben nem tudok, de majd gondolkozom rajta. De olyan kell, hogyha ms vrosban fogunk lakni, akkor is rvnyes legyen. Azt mondjk, hogy ha az ember lefekvskor megfordtja a prnjt, akkor arrl lmodik, akire gondol, s akkor a msik is rla lmodik. n ezt nem hiszem, ez babona mondta a Bka. n sem hiszem csak gy eszembe jutott. Tudod mit? krdezte a Bka. Cserljk el a babkat. Fatime lesz a tied, s va lesz az enym. J mondta Jutka. Cserljk el. Errl mindig egymsra fogunk gondolni. Egy csnak kzeledett a tutajhoz. Ht persze hogy itt vannak! hallottk Palk felhborodott hangjt. Ilyen mlyre sztatok! s mr hat ra van!

HUSZONKETTEDIK FEJEZET Lehet-e ngy Blcs Nyaralt otthon hagyni? Tviratot leadtam a szomszd dl gondnoknl ez a cdula vrta a kirndulsrl visszatr trsasgot. A posts hagyta itt, a storajtra tzve, majd n rteszaladok mondta Kari. Nem tudtk, hova legyenek izgalmukban. Tvirat? Ide? Nekik? Kari lihegve jtt. Palk! Neked szl! Palk izgatottan feltpte, azutn elspadt. Nagy baj van, gyerekek. Holnap hajnalban Pestre kell utazni. Valamennyinknek? Nem tudom. Mi van a tviratban? Palk gondterhelten vakarta az stkt. Holnap dleltt kell vizsgznom. H ha! szrnylkdtt rszvttel a trsasg. Amikor szegny Palk azt hitte, hogy mg hrom ht ideje van Legalbb tlleszel rajta mondta Kari. Ha sikerl felelte Palk. No, mindegy. De mi lesz veletek? Ht semmi majd vigyzunk magunkra. Palk a fejt rzta. Nem merlek benneteket itt hagyni. Egsz nyugodtan itt hagyhatsz mondta Kari , a tizent ves kapitny J, tudom. De n a tizent ves kapitnyt se engedtem volna a tengerre. Ht meddig maradsz Pesten? krdezte a Bka. Hajnalban a ngy ra tvenes vonattal kell felutaznom, s csak ks este rek vissza. , ht az semmi! Egy napig igazn tudunk magunkra vigyzni mondtk a gyerekek. Dehogy fogtok vigyzni ellenkezett Palk , egy pillanat nyugtom se lesz, folyton az jr majd az eszemben, hogy mit haszontalankodtok. Ugyan mondta Kari , n is itt vagyok. ppen az a baj shajtott Palk. Legszvesebben azt mondanm, hogy rmols, csomagols, egytt megynk Pestre. De ht most szedjk le az egsz tbort? Nem Ne! Ne! tiltakoztak ijedten a gyerekek. Ht tudjtok mit adta be a derekt Palk , tegytek le a legfbb feskt. Mire? Mindenre. lljatok ide. A gyerekek sorba lltak. Mly vz? krdezte harsnyan Palk. Mly vzbe nem megynk! hangzott az nneplyes csatakilts. Gymlcs?

Mosatlan gymlcst nem esznk! Fzs? Egyszerre csak egy spirituszkockt gyjtunk meg! csi, te mondd kln is. Egyszerre csak egy spirituszkockt gyjtok meg Motorcsnak? Motorhoz nylni tilos! Ks? Kssel a keznkben nem szaladglunk. Veszekeds? Szigoran tilos. Esksztk? Esksznk. Rendben van. Akkor mg egyet legyetek szvesek meggrni. Hogy szortjtok a hvelykujjatokat Palk, csak nem vagy babons? lmlkodott Jutka. ltalban nem mondta erre Palk , de az egyetemi felvteli vizsgn igen. Rvidesen az egsz trsasg gyba bjt. Fogadkoztak, hogy reggel valamennyien korn kelnek, s kiksrik Palkt a hajnali vonathoz, de a sok motorozstl, szstl, friss levegtl gy elaludtak, hogy mire felbredtek, Palk mr Pesten volt, s a Budafoki ton ballagott nagy gondterhelten az egyetem fel Mr abban is volt valami nagyszer, hogy ilyen ksn keltek fel. Nem mosakodtak rendesen, csak frdruht hztak, s ugrltak az udvaron. Jutknak jutott elszr eszbe: csi! A virgok! Bizony, a hajnalkkat kora reggel kell ntzni, amg nem st rjuk az ers nap. A tz napon nem szabad, mert megbetegszenek. Ha meg nem kapnak vizet ebben a nagy forrsgban Azutn elfelejtettek tejrt menni. Tegnap sem ittak tejet. Ma sem. s tet fzni is lustk voltak. Szedjnk szedret indtvnyozta Kari. Ne msszatok a fra mondta Jutka. Arra nem eskdtnk meg csattant fel csi. Adjatok bgrket vagy lbast, teleszedjk mondta Kari. Kenyeret reggeliznk szederrel. Gyere, csi. A kt fi gyesen mszott. Kari egy perc alatt fnn volt a fa tetejn. Knyelmesen lovagllsbe helyezkedett, s szorgalmasan enni kezdett. Ne egyl mosatlan gymlcst kiablta Jutka , csupa pkhl, por, lgypiszok Ne irigykedj, kislnyom nevetett le Kari , gyere fel, s egyl te is. No, vrjatok, lnyok, egy fazkkal lekldk. Azzal teleszedte a lbast, s egy hossz sprgn vatosan leengedte: Tessk, egyetek. Mi jllakunk a fn, igaz, csi? csi egy szemkzti fagon lt, is lovagllsben, gy utnozta a btyjt,

mint egy kis majom. Kari tmte magt egy darabig, azutn a sprgval felhzta a lbast, s mg egyszer megtlttte. Ht ebbl elg volt, gyernk, csi, lefel. n mg eszem. Rosszul leszel. Hagyjl mr gyis alig van szeder a fn. Mg egypr nap, s leszrad mind. Ne vitatkozz, csi, indts. Ott feljebb mg sok van. Azt nem red el. Dehogynem. No, gyere csak le, egy-kett. Ne trdj velem, majd lemegyek, ha jllaktam mondta csi, s csak azrt is feljebb mszott. Kari lemszott a frl, tnyjtotta a lnyoknak a msodik lbas szedret, s ment, hogy megmossa a kezt, arct, amin akkora fekete foltok voltak a gymlcstl, mintha tintban frdtt volna. Ebben a pillanatban vszterhes sikts, reccsens Jaj! csi! Jaj! kiltottk rmlten a lnyok. A fels g, amelyre csi nagy btran fellepett, letrt. csi elvesztette az egyenslyt, s rzuhant az alatta lev gra. Az g elkapta csi nadrgjt, s szegny most gy lgott a fn, mint egy ruhafogason. Prblt megkapaszkodni, nyjtogatta a kezt, de minden moccansnl vszterhesen roppant a vendgmarasztal g. Segtsetek lejnni! Segtsetek lejnni! ordtotta ktsgbeesetten. Kari mr indult is a fhoz. De mit csinljon? csi egy szls gon hintzott, j messze a trzstl. Ha Kari is rlp az gra, menthetetlenl leszakad, s leesnek mind a ketten. De ht csi nem maradhat rkk a fn, mint egy karcsonyfadsz! Az asztalra tegynk szket javasolta a Bka. Nem elg magas Segtsetek! Segtsetek! Ne ordtozz, te mkvirg! Minek msztl fel! Majd krnk ltrt a szomszdoktl. Nem brom addig! Leszakadok! vlttt csi. A szalmazskok! Kihozzuk a zskokat! kiltotta Jutka, s mr rohant is a storba. Egy pillanat alatt kibleltk a fa aljt szalmazskokkal. Nhny fiatal hajnalkt agyonnyomtak ugyan, de ht csi mgiscsak fontosabb. Ugorj mondta Kari , mintha a tornateremben lennl. csi lebmult az t egyms mell fektetett szalmazskra, s keservesen nygtt. Nem enged az g! Lbld magad, hintzz! Jaj, nem merek Vrj csak, n majd lerzlak, te jmadr. De azrt vigyzz, te is prblj

ugorni, nehogy gy zuhanj le, mint egy liszteszsk. Egy, kett, h-rom! csi a hrom-tl gy megijedt, hogy kitrta karjt, mint aki replni kszl. Az g megreccsent, a frdnadrg kiszakadt, s csi utnozhatatlanul kecses mozdulattal elterlt a zskokon s prnkon. Finom volt mondta, amikor fellt. Ejternys leszek Ha Palk agyon nem ver mondta Kari. csi mltatlankodva krlnzett. Csak nem fogtok rulkodni? csi szerencss megmeneklse utn visszahordtk a zskokat a strakba, s mr szaladtak is a vzbe. Jtsszunk vzilovat mondta csi, s belefekdt az iszapba, s szvettpen bgtt. Jaj, mi lehet szegny Palkval shajtott fel Jutka. Lepjk meg valamivel javasolta Kari. Igen, de mivel? Tudjtok, mit? Csinljunk zenekart kiltott fel a Bka. Mivel? Az ttrtborban is volt zenekarunk. Bodzasp, azutn fedket sszevertnk cintnyrnak, egy turistalbast megtltttnk kaviccsal, s azt rztuk, gy szlt, mint valami keleti hangszer, s doboltunk is egy szket vertnk fzkanllal. Akinek nem volt ms hangszere, az selyempaprt tett a fsje el, s azt fjta. J, csinljunk zenekart, s vrjuk diadalindulval Palkt. rjunk indult! Igen. De mi lesz, ha megbukik? krdezte csi. Akkor gyis mindegy mondta Jutka , akkor holnap csomagolunk, s hazamegynk. Hogyisne. De igen. Mert Palk, ha nem veszik fel az egyetemre, elsejtl visszamegy a gyrba dolgozni. De ez hallatlan mondta csi felhborodva , annak is mi igyuk meg a levt, hogy Palk nem jl tanul? Mindenesetre kszljnk gy, hogy sikerl a vizsga javasolta a Bka. Dlfel Jutka s a Bka tszaladt a szomszd kertszetbe. Vsroltak zldbabot, zldpaprikt, paradicsomot, azutn fzshez lttak. Zldbablevest s lecst akartak csinlni, a zldbablevesbl olyan sokat, hogy este Palknak is jusson. Nem kell sok nyszrgtt Kari. nnekem valahogy nincs tvgyam. A sok mosatlan szeder mondta erre Jutka. No, csak tegye ki a lbt Palk! csi fenn ragad a fn, te meg betegre eszed magad mosatlan gymlccsel. Pedig az esk De Kari csak legyintett, s bnatosan lefekdt a fbe. Mire felbredt, dlutn volt. A tbbiek rgen megebdeltek, elmosogattak, a tborban olyan rend volt, de olyan rend, hogy mg a fszlak is gldban lltak. Kari arra bredt, hogy rettenetesen, iszonyatosan hes. gy ltszik, olyan nagyon komoly baja mgsem esett. Megevett egy fl fazk levest, s utna

megkrdezte, hogy mi lesz ebdre? A lecst megettk, mert azt hittk, hogy nagyon beteg vagy. De ha hes vagy, ehetsz kenyeret. Szederrel tette hozz csi. Nem, ksznm most valahogy nem kell. Elg lesz az res kenyr. Ti mit csinltok ott? Mi? Megrtuk az indult Palknak. Ide figyelj! Megy a gzs, megy a gzs Budapestre, Palk btynk megy vele az egyetemre, Jl felel ma fizikbl, Berjk a kisknyvbe, hogy kivl. Jn a gzs, jn a gzs Balatonra, Felllnak a Blcs Nyaralk mind egy sorba, Palkt vgan nnepeljk, Itt is marad szeptemberig velnk egytt! Nagyon szp mondta Kari. Vrj csak, ez mg gy semmi. Zenekarral! csi, Jutka s a Bka felllt, kezkben fedk, fzkanalak, kaviccsal teli lbas, s szorgalmasan rztk, tttk vele a taktust. s virg lesz a keznkben, s ttr nyakkend lesz rajtunk jelentette ki csi. s lbat mosunk mondta Jutka, s szigoran nzett csire. De mi lesz, ha nem sikerlt a vizsga? komorodott el Jutka. Mi itt llunk, s nekelnk s vrjuk mg elkpzelni is szrnysg. Lessk messzirl mondta csi. n pldul felmennk az eperfa tetejre, s messzeltval nznm, hogy jkedven jn-e? Igen, az lesz a legjobb gnyoldott Jutka , csak mssz fl a fra. Errl jut eszembe, hogy a frdnadrgodat nem lehet gy felvenni. Majd megvarrom legyintett csi , az most nem fontos, most tancskozunk. Tudjtok mit? mondta Kari. Van egy j tletem. Klcsnkrem Bence bcsik biciklijt, kimegyek a vonathoz, ott elbjok, meglesem, hogy Palk milyen kppel szll le, akkor aztn hajr, legalbb tz perccel hamarbb itt vagyok, mint , s tudunk mindent! Ti pedig csinljatok olyan barackos grztortt, ami a mltkor olyan j volt, s gy zlett Palknak. Megprblhatjuk blintott a Bka, s jelentsgteljesen csire nzett , sajnos, nem lehet tudni, hogy ugyanolyan jl sikerl-e? Kari elszaladt Bence bcsikhoz, s klcsnkapta a biciklit. A tbbiek az indult gyakoroltk, virgot szedtek, grztortt ksztettek, s rettenetesen izgultak. Elfelejtettk szortani a hvelykujjunkat! kiltott fel ijedten a Bka. Csak nem vagy babons? krdezte Jutka gnyosan. Nem vagyok babons, de nem rthat

Ne izgulj, n szortottam nyugtatta meg Jutka. Hny rakor jn a vonat? Este hattl kezdve minden vonat el kimegyek mondta Kari , n leszek a gyorsfutr. n pedig hadd lljak legalbb ide a bejrathoz a messzeltval knyrgtt csi. Rendben van, llj oda. Megmosakodtak, megfslkdtek, virgot tettek az asztalra, mg jobban kifnyestettk a szandljukat de csak nem akart este hat ra lenni. rjunk leckt mondta a Bka , kezdjk el a Nyri Naplt, amit va nni feladott. Minek az neked? mondta Jutka. Ha gyis ms iskolba msz Naht, csak nem gondolod, hogy ezrt nem csinlom meg a leckt! tiltakozott a Bka. J dolgod van, Bka mondta csi, de aztn zavartan elhallgatott. Szegny Bka, igazn Hromnegyed hatkor Kari kerkprra pattant, a gyerekek megigaztottk a csokrokat, mg egy utols fprbt tartottak az indulbl, s aztn fleltek, halljk-e mr a vonat fttyt vagy a zakatolst. Hat ra utn nhny perccel visszarkezett Kari. Nem is biciklizett, szguldott, vgtatott, replt, mint egy holdrakta-utas. Itt van! lljatok sorba! Sikerlt! Fjd ki magad, s mi ez a csomag nlad? Nem akartam, hogy Palk cipekedjen. Hogyan? Csak nem mentl oda? szrnylkdtek a gyerekek. De igen. Mert lttam, hogy Palk leszll a vonatrl, de nem brtam megllaptani, hogy milyen kedve van, mert ha mgtte mentem, akkor nem lttam az arct, ha meg elbe kerlk, akkor is meglt, nem? Naht, ezt jl elintzted. Igenis, elintztem. Odamentem, s azt mondtam: Szervusz, Palk, lgy szves, mondd meg, hogy hogy sikerlt a vizsga? Erre azt mondta, minden rendben van, a legjobb pontszmot rte el, s azt mondta a professzor, hogy biztosan felveszik. Erre n azt mondtam: Akkor viszem a csomagodat s kikaptam a kezbl a tskt, felugrottam a biciklire, s most itt vagyok. nem tud semmit, s mi mindent tudunk, gyertek, gyorsan sorakozni A gyerekek megnyugodva lltak csatarendbe. csi kezben kt fzkanl dobver, eltte egy szk, Jutka rzta a kaviccsal teli turistalbast, a Bka csapkodta a kt szerencstlen fedt, s valamennyien torkuk szakadtbl vltttk: Megy a gzs, megy a gzs Budapestre, Palk btynk megy vele az egyetemre Palk gy meghatdott, hogy alig tudott szhoz jutni.

HUSZONHARMADIK FEJEZET A szomor kalzkapitny Palknak nagyon j kedve volt. Egszen olyan volt, mint csi vagy Kari vagy Jutka vagy a Bka szokott lenni, ha vratlanul jl vgzdik egy vizsga, vagy tsre sikerl egy hirtelen jtt szmtandolgozat. nekelt, nevetett, trflt, azt javasolta, hogy jszaka frdjenek meg a Balatonban, s holdfnynl tartsanak titkos haditancsot, mert valami egszen, egszen, egszen izgalmasat fog mondani. Szlcsend volt, kellemes, langyos este, csak a sznyogok zavartk a nyugalmat. A gyerekek frdkpenyeket ksztettek a partra, hogy gyorsan megtrlkzhessenek, majd begzoltak a vzbe. Mintha fnyes, fekete tintba lptek volna. Akr a frdkdban! lelkesedett csi, olyan finom, meleg volt a vz. sszefogdztak, halacskztak, nekeltek, ugrltak. Vzitndrek vagyunk kiablta Jutka. Vagy legalbbis bkk nevetett Kari. Mi az a titok, amit meslni akartl? faggatta csi Palkt. Majd kinn, a sziklkon, haditancsban. tszr is elindultak, hogy most mr kimennek a vzbl, de olyan j volt, hogy mindig megszavaztak mg egy percet, mg egy pici radst. Szval, nem akartok rszt venni a titkos haditancson? De igen, de igen! mondtk a gyerekek, s maradtak. Vgl mgis kijttek a vzbl, szraz frdruht vettek, hossz kpenyt kertettek magukra, s helyet foglaltak a sziklkon. Olyanok vagyunk, mint a ksrtetek mondta csi elgedetten. A tbbiek nevettek, de volt valami htborzongatan komor s nneplyes abban, ahogy a fekete sziklkon, holdfnyben, fldig r kpenyekben kuporogtak. Tudjtok, gyerekek, hogy mi hivatalosak vagyunk a teszbe, a Csenki Jzsi bcsihoz kezdte Palk. Persze hogy tudjuk, nem felejtettk el! Kpzeljetek, a vonatban tallkoztam egy fiatalemberrel, aki agronmus a teszben. Amikor megmondtam neki, hogy itt nyaralunk, kzlte, hogy neki van egy vitorlsa, egy kalz, itt van az blben, s elvisz minket vitorlzni. Naht, csi, ezt te akartad Vrjatok, nem vagyunk mg kszen. s azt is krdezte, hogy nincs-e kedvnk egy htig dolgozni a gazdasgban, mert most nagyon sok munka van, kukoricakapls, cspls, borsszeds s sok az rett gymlcs azt hiszem, eleget pihentnk a nyron, lehet dolgozni is valamit. Persze hogy lehet mondta Jutka. Jaj, de j volna! shajtott a Bka. gyse dolgoztatok mg soha gazdasgban folytatta Palk. Gymlcst kellene szedni s vlogatni, ahhoz csak rtnk, nem? Fra is kell mszni? krdezte Kari. Lehet, hogy kell mondta Palk , de ahhoz van ltra.

Elg neknk a szalmazsk is! kiltott Kari, s Palk nem rtette, hogy lehet ezen a butasgon nevetni. Ht akkor megynk. s mi lesz kzben a motorcsnakkal? Egy htig pihen. Klnben is, nem fogunk hajnaltl jflig dolgozni. Reggel htre megynk, kettre itthon vagyunk. Nagyszer! mondta Jutka. Pnzt fogunk keresni! Meglesz a knyvekre meg fzetekre val. A te apukd is rlni fog neki, Bka. J, hogy mondod csapott a homlokra Palk , Bknak t kell adnom egy zenetet. desapd zeni, hogy nem tud rted jnni. va nni erre utazik szombaton a csaldjval, fog tged tovbbvinni. Veszprmben vrnak a Marczall Esztik. Igen, ksznm szpen mondta a Bka nagyon halkan. Jutka a holdfnyes Balatont nzte, de fl szemmel a Bkra pislogott. A Bka lehajtott fejjel lt, s nem mozdult. Mintha is kbl lett volna, mint a szikla, amin l. Jutknak egyszerre rettenetes gondolata tmadt. Arra gondolt, hogy mi lenne, ha volna a Bka helyben s az anyukja Nem, ezt mg elgondolni is lehetetlen! Gombcot rzett a torkban, s gyorsan ki kellett fjnia az orrt. Szegny, szegny Bka. k itt terveznek nvnygyjtst meg kirndulst meg barackszedst meg vendgeskedst a teszben meg vitorlzst, s egytt vannak, s egymshoz tartoznak A Bka pedig kt nap mlva fell a vonatra, s leszll valahol, azt se tudja, kinl. Milyen kis nyafka, utlatos lny a Marczall Eszti! s irigy, annyi gyufacmkje volt, s mg meg se akarta mutatni senkinek s szegny Bka megint olyan szernyen s udvariasan fog llni, mint amikor ide rkezett, s megint cipelni fogja a htizskjt, s kicsomagol valami ismeretlen helyen, s megvrja, amg azt mondjk, hogy oda tedd le, az lesz a te helyed! Oda is csak egy htre megy, s mire megismernk s megszeretnk, mr megint csomagol, s indul tovbb. Taln Marczall Eszti is azt mondja most a testvreinek: Jaj, egy htre ide fog jnni az az undok kis Bka, de ht muszj volt meghvni, mert meghalt az anyukja Nem baj, egy htig majd csak kibrjuk valahogy! Jutka annyira belelte magt abba, hogy vele trtnik mindez, hogy elfutotta szemt a knny. Csendesen felllt, a hossz frdkpeny a fldet sprte utna, mint egy kirlyni palst. Siets lptekkel ment be a storba, ott elnylt a szalmazskra, s gy srt tovbb. Csndesen, hogy a tbbiek meg ne halljk. Flt, hogy a Bka utnajn, vagy bejn Palk, s megkrdi, hogy mirt ment el de senki sem jtt be. Nem jtt be senki, mert a tbbiek is elszontyolodva ldgltek a szikln, gondolataikba merlve. Palk vgl meghzta csi flt: Mit bsulsz, kenyeres? Nem hallottad, hogy vitorls kalzon fogunk utazni? Kpzeld el, nem kznsges kapitny leszel, hanem kalzkapitny. De a kalzkapitny bnatos maradt. Butasg, hogy a Bka elmegy motyogta. Most, amikor meggrte, hogy fnykpeket csinl s klnben is El akarsz menni? krdezte Kari. El kell mennem mondta a Bka.

HUSZONNEGYEDIK FEJEZET Srgs levl a J Bartoknak Jutka, alszol? krdezte a Bka, amikor egy ra mlva bejtt a storba. Jutka behunyta a szemt, gy tett, mintha nem hallan, s nem vlaszolt. Jutka mondta mg egyszer a Bka, de amikor ltta, hogy Jutka nem mozdul, csndesen levetkztt, lefekdt, s eloltotta a villanyt. Jutka most vatosan kinyitotta a szemt, s figyelt. A Bka hnykoldott egy darabig, shajtott, azutn egyenletesen szuszogni kezdett. El aludt. Jutka vatosan kibjt a takar all. Felltzve, szandlban fekdt az gyban. Nesztelen lptekkel surrant a stor ajtajig, csndesen flrehzta a storlapot, s kimszott. Egyenesen a fik strhoz ment. Palk, bren vagytok mg? suttogta. Bejhetsz. A fik az asztal krl ltek s beszlgettek. J, hogy jssz mondta Palk , nem tudtam beszlni rted, mert azt hittem, hogy a Bka bren van mg Mi tudniillik rla tancskozunk. Rla? Mert Kari gy gondolja, hogy persze, te nem szereted a Bkt Hogyhogy n nem szeretem? krdezte Jutka megdbbenve. Honnan veszitek ezt a szamrsgot? Most a fik lmlkodtak. Hogy honnan? Tled! Ht nem te srtl egsz vben, hogy a legundokabb az osztlyban Hogy azrt nem mentl az oxignesekkel n? Ht nem ti mondttok, hogy inkbb el se jjjnk a Balatonhoz, ha mg egy ilyen nyafog lnyt kell hozni? Nem ti mondttok, hogy Nem mondtunk semmit. Mi nem is ismertk a Bkt vgott kzbe Kari. Nem ismerttek, de Errl akartok tancskozni? krdezte Palk. Nem mondta Kari , de az embert felhbortja az igazsgtalansg. gy is van mondta Jutka , ha egyik percben mondanak valamit, s a msik percben letagadjk Rviden arrl van sz vette t a szt Palk , hogy nem akarjuk elengedni a Bkt. Jutka szve nagyot dobbant. csi szlt elszr, s azt krte, rjunk a J Bartoknak. Ahol ngyen nyaralunk, az tdiknek is jut egy tnyr leves. s a Bka nagyon j pajts. s nlkle nem tudtuk volna kimenteni a vzbl Csenki Jskt mondta csi. s igenis, r annyit, mint egy fi mondta Kari. Ht te is beleegyezel, Jutka Mibe? Ht mr negyedszer mondjuk, csak nem figyelsz. Hogy rjunk egy kzs levelet a J Bartoknak, hogy hadd maradjon velnk a Bka, s legyen velnk

a tanvben is, ameddig csak akar s tanuljon tovbb ugyanabban az iskolban, ne kelljen neki szegnynek minden vben tovbb vndorolnia De ht mr ks trt ki Jutkbl , most mr mit csinlunk a levllel? Telefonlni kellene holnap reggel! De htha apuka nincs benn a gyrban? rjtok meg a levelet mondta csndesen Palk , a tbbit n vllalom. A hrom gyerek lelt s szorgalmasan krmlt. Drga J Bartok! Van egy nagyon nagy krsnk! Szeretnnk, ha tdik Blcs Nyaralnak mindigre magunk kz vehetnnk a Bkt. A Bka nagyon rendes s bartsgos, s nincs anyukja, s nincs testvre, s megszerettk. Nem veszekeds s nagyon gyes. s nagyon jl elfrnek Jutkval a storban. Ugye, ne engedjk elmenni? Srgs vlaszt krnk, s addig nem is megynk motorozni, hanem itt maradunk az Ismeretlen Partokon. Kezeteket cskoljk a Blcs Nyaralk. Most mit csinljunk? krdezte Jutka. Tegytek ezt a levelet egy bortkba, gy ni, s sstok el pontosan a mg a k mg, amelyikre a parton a holdfny resik. s utna jjjetek vissza. Ne, igazn! Ne bolondozz, Palk mondta Jutka. Nem bolondoztam, igazn nem. Megcsinljtok, amit mondtam, vagy sem? De igazn De igazn! n elsom! kiltotta csi, s kirohant. Elkotort egy kis fldet a holdsttte k mgtt, s beletette a levelet. Pr perc mlva visszajtt. Elstam. Igen? Akkor mondd utnam: Szellszrnyon, holdsugron, replj levl, mint az lom, replj tl a nagy hegyen s a vlasz itt legyen. csi nevetett, de utnamondta: Szellszrnyon J. Most menj oda a vlaszrt. Hov? krdezte meghkkenve csi. Palk gy tett, mintha ersen gondolkozna. A holdsttte szikla az kett, ngy, hat, nyolc Tudod, hol nzd meg? Menj a Be Ne Lpj Oda stor el, ott tallsz egy nagy kvet, azt emeld fel, a tbbi a te dolgod. De mr erre Jutka is, Kari is kvncsi lett. Loholtak csi utn a Be Ne Lpj Oda

storhoz. A bejrat eltt egy kdarab volt, a k alatt levl. Palk! Ezt ezt nem rtjk, ez kptelensg! kiabltk izgatottan. Mit nem rtetek? Levl van itt. s mirt nem rtitek? Taln knaiul van? Dehogyis. De hogy kerlt ide? Palk titokzatosan mosolygott. Bontstok fel. A levl a Blcs Nyaralknak szlt, az Ismeretlen Partokra. Kvnsgotokkal egyetrtnk, rendes gyerekek vagytok, ne veszekedjetek, ljetek j egyetrtsben a Bkval, szeptemberben megbeszljk a tbbit. rjatok levelet Teri desapjnak is, hogy ltogasson meg titeket. J kirndulsokat kvnunk, ne egyetek mosatlan gymlcst, s ne menjetek a mly vzbe. Sokszor cskolnak a J Bartok. Ez varzslat suttogta csi elhal hangon. Nem tudom megrteni bmult maga el Jutka. Palk, hogyan csinltad? Ugye, elre elhoztad a levelet? krdezte Kari. Telhetetlenek vagytok nevetett Palk. Motorozzunk, vitorlzzunk, varzsoljak, s aztn mg mindent magyarzzak is meg. Nekem elg volt ma utazni, az egyetemen vizsgzni. Juj, jfl is elmlt, hagyjatok vgre aludni. gyis tudom, hogy magaddal hoztad a levelet mondta Kari, de csi mrgesen kzbeszlt: Nem igaz! Sajt kezemmel varzsoltam senki ms nem csinlta, csak n. Jutka bement a storba. Kardas alszol? krdezte suttogva. Semmi vlasz. A Bka most mr igazn aludt. Az asztal mellett llt a htizskja, sszecsomagolva. s a karjn aludt va baba. Fatime pedig ott fekdt Jutka prnjn.

HUSZONTDIK FEJEZET Honnan tudtk a felnttek? Szombat dleltt Jutka s a Bka trelmetlenl csorgott az llomson. A gyorsvonatot vrtk. Kzben mindenen nevettek, s butasgokat beszltek sszevissza, legalbbis Karinak ez volt a vlemnye rluk. Mert Kari pr lpssel odbb llt, s szintn szlva, mrges volt a kt lnyra. Leksrte ket az llomsra, s ahelyett, hogy boldogok lettek volna, jformn r se nztek. Jutka nem szmt, persze, nem rdekes, de a Bka A Bka nagyon helyes lny, ha az ember meggondolja, sokkal helyesebb, mint az a nyafka Tth Kati, az lnok, akinek egsz vben a szmtan leckket rta. A Bkval lehetne beszlni kzetekrl, fnykpnagytsrl. De amita elhatroztk, hogy a Bka velk marad mindig sszebjnak Jutkval, s vihorsznak, mintha a vilgon se volna. Szervusztok szlt oda dhsen , n visszamegyek a tborba. Szervusz mondjk a lnyok, s megint nevetglnek. Semmi mirt nem maradsz?, hov msz? hagyjk, hogy elmenjen. Kari el is ment. Az llomson megszlalt a jelzharang, de a kt lnyt most mg ez sem rdekelte, csak beszltek s beszltek Az n anyukm, amikor mg kislny volt, egyszer a bartnjvel felfedezett otthon egy veg bort. Egy kicsit kstoltak belle, de megijedtek, hogy szreveszik, ht ntttek helyette egy kis vizet. Aztn megint kstoltak, s megint megtltttk vzzel, aztn megint s egsz dlutn ittak belle, gyhogy mire este megjttek a vendgek s nagymama behozta a borosveget, hogy megknlja ket, tiszta vz volt benne meslte Jutka. Az n apukm desanyja Perecesen lakott meslte a Bka , az egy rgi bnysztelepls, Disgyr kzelben. Volt ott egy betemetett rgi akna, s arrl azt mesltk, hogy van ott egy alagt, amelyik elvezet Gyorsvonat rkezik, a vgny mellett vigyzzunk! Gyorsvonat rkezik Budapest-Szkesfehrvr fell a msodik vgnyra. Krem, a vgny mellett vigyzzunk! A vonat! kiltott fel Bka. Gyere! Izgatottan nzeldtek a sn mellett, a fld dobogott, remegett, a hatalmas mozdony prszklt. Ott van! Ott van! kiablt Jutka. Az egyik peron nyitott ajtajbl va nni integetett bartsgosan. A gyerekek odaszaladtak, s va nni nyakba borultak. Azt tetszett rni, hogy a csalddal tetszik jnni! A frjem s a gyerekeim a msik vonattal utaztak Badacsonyba, tged, Teri, tviszlek hajn Fredre, oda jnnek eld Marczallk n pedig megyek tovbb Badacsonyba. Hol vannak a csomagjaid, gyerekem? Tizenegykor megy a hajnk. va nni, ne tessk haragudni, nem tudtam mr rtestst kldeni, de n nem megyek Hanem?

Az gy volt mondta Jutka, s is elakadt. va nni halvnyan elmosolyodott. Ht akkor, te itt maradsz? Igen. Meddig? Mindig! kiltott kzbe Jutka. gy. s mit mondjak Marczallknak, a fredi llomson? Hogy nagyon szpen ksznm, s majd levlben kln megksznm, de azt hiszem, jobb nekem gy De azrt elksrtek engem a hajllomsra, nem? krdezte va nni. , persze, boldogan! De nem tetszene egy kicsit bejnni hozznk? Megmutatnnk a strakat meg a motorcsnakot. n pedig leksnm a hajt. Nem. Legfeljebb megbeszlnk egy kzs kirndulst. va nni ott ment a kt lny kztt, egyik karja Jutka vlln, msik a Bkn, s olyan jkedv volt, olyan mosolygs, egy csppet se haragudott, hogy most hiba jtt ide, s hiba hajkzik keresztl a Balatonon. va nninek mindent el lehetett mondani, azt is, hogy elmennek egy htre dolgozni a gymlcssbe, azt is, hogy mg egy bet sincs kszen a nyri feladatbl, s hogy mr mindent elfelejtettek, amit tavaly tanultak Nem baj nevetett va nni , nem fontos. Majd szeptemberben eszetekbe jut. A Bka velnk fog jrni ezutn is mondta Jutka. Ht persze felelte va nni. De gy volt kezdte a Bka. n tudtam, hogy nem msz el mosolygott va nni. De ht honnan? krdezte Jutka. va nni elkomolyodott, s megszortotta a Jutka karjt. Mert ismerlek tged, Jutka, s bztam benned. Bennem? akarta krdezni Jutka. Hiszen n azrt nem mentem ttrtborba, s n mg egy httel ezeltt is, amikor itt lltunk a vonatnl de ht ezt mgsem mondhatta el hangosan a Bka eltt! Tulajdonkppen gy egyesvel, kln-kln, ti nagyon rendes gyerekek vagytok shajtott va nni. Csak amikor az osztlyban egytt vltztk negyvenen ht az egy kicsit sok. Persze, n se voltam klnb gyerek. Nem? krdezte Jutka izgatottan. Nem bizony felelte va nni. Egyszer felmsztam a fikkal a fra, s annyi zld barackot ettem ssze, hogy a mentk vittek krhzba hideglelssel Jutka s a Bka azt szerette volna, ha ezer kilomter messze lett volna a ml a vastllomstl. Sajnos azonban egszen kzel volt. Csak tmentek a sorompn, a ndasnl letrtek a kves tra, s mr ott is voltak. A haj benn volt mr a kiktben most szlltak ki az emberek. rjatok egy levelezlapot, mieltt tjttk, hogy vrjalak titeket! mondta va nni. s tovbbi j vakcit!

va nni bcst intett, felment a keskeny hajhdon a fedlzetre, odajtt a korlthoz, s onnan nevetett s integetett a gyerekeknek, mindaddig amg a hajkrt fel nem bgtt, s a szp hfehr haj ki nem szott a kiktbl. Mg akkor is ott llt s integetett. Jutka s a Bka pedig mg akkor is utna nzett, amikor mr nem lehetett va nnit ltni, csak egy pici kis fehr virg volt a messzi haj Menjnk mondta Jutka, de csak llt. Most mr rengeteg titkunk van mondta a Bka. Igen. A babk, Kardas, Fatime, a tenger, s va nni trtnete. s mg sok lesz. Igaz? Igaz. Ht akkor menjnk, Jutka. Menjnk, Bka mondta Jutka, de gyorsan kijavtotta: Kardas. A Bka elreszaladt a parton, s boldogan kiltotta: Olyan j a nyr!

60.01.3013. Alfldi Nyomda, Debrecen. F. v.: Kovcs Mihly A kiadsrt felel a Mra Ferenc Ifjsgi Knyvkiad igazgatja Felels szerkeszt: Janikovszky va. Kpszerkeszt: Sznt Tibor Mszaki szerkeszt: Klimk Zoltn. Mszaki vezet: Gortvai Tivadar 20 000 pldny, 12,25 (A/5) v, MSZ 5601-59