EDU3108 TUTORIAL 3

.

.• Kongsi cerita / isu – isu guru melanggar etika keguruan dengan rakan sekelas anda. • Bincang sebab – sebab berlaku ketidakpatuhan etika keguruan.

 Prinsip moral atau set prinsip moral (Kamus Oxford. . atau tingkah laku. 1995). adat. atau kesusilaan (Dewan Bahasa dan Pustaka. Satu sistem dasar akhlak. 1994).  Tanggungjawab dan akibat tingkah laku seseorang atau profesion terhadap masyarakat.

rakan sejawat dan ibu bapa pelajar.• Satu set tingkah laku atau tanggungjawab guru terhadap masyarakat dan negara. pelajar. .

Kesantunan guru Kepedulian guru Penampilan guru Pengurusan masa Kerjaya sambilan Berniaga di sekolah Pengurusan kewangan .

Datuk Dr Muhiddin Yasin.“Pihak kementerian dan Jabatan Pelajaran Negeri Sabah (JPNS) berasa kesal dan memandang serius tentang ketidakhadiran guru ke sekolah.Isu Guru Ponteng ”RANAU: Kementerian Pelajaran menerusi Jabatan Pelajaran memandang serius isu ketidakhadiran guru di sekolah. tegas Pengarah Pelajaran Negeri Sabah.Beliau berkata hasil pemantauan dan pemeriksaan pihak Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti (JNJK) pada 22 Februari 2010.Muhiddin menegaskan walaupun kejadian itu mungkin terpencil. manakala pada 25 Mei 2010 pula seramai 157 guru dari 14 sekolah juga tidak hadir bertugas. namun hal berkenaan tidak boleh dibiarkan berterusan kerana ia mampu melumpuhkan sistem pendidikan negara jika tidak ditangani sewajarnya.” (Borneo Post Online. 24 Disember 2011) .” katanya ketika ditemui di SMK Ranau. mendapati seramai 117 guru dari 11 sekolah tidak hadir bertugas. di sini.

Kesan isu guru ponteng • menjejaskan pioriti utama bahagian pekerjaannya dalam konteks akaunbiliti profesionalisme itu sendiri. • Ketiadaaan guru gantian menyebabkan kelas dalam keadaan kucar – kacir. • boleh menyebabkan sistem pengajaran dan pembelajaran di sekolah tersebut terjejas kerana kekurangan guru. .

Tidak memahami profesion (tidak bertanggunggjawab terhadap akauntabiliti guru) Budaya sekolah Guru ‘burn out’ Masalah keluarga Masalah kewangan Hubungan dengan pihak pentadbir .

Pelanggaran etika perguruan sebagai profesionnya akan mengakibatkannya dilabel sebagai individu gagal dan bersahsiah negatif. .Seseorang itu termasuklah yang bergelar guru perlu mendalami diri dengan pelbagai ilmu dan kemahiran yang dapat mengimbangi pemikiran sedar dan bawah sedarnya supaya setiap tindakan yang diambil tidak menjejaskan etika profesionnya yang akan meninggalkan kesan ke atas semua pihak termasuklah dirinya sendiri. Etika seorang guru yang perlu dipatuhi melibatkan tanggungjawabnya terhadap semua pihak yang terlibat dengannya secara langsung atau tidak langsung.

.Pembentangan di hadapan kelas.Pilih 1 isu guru melanggar etika keguruan selain daripada apa yang telah dibentangkan. . .Beri pendapat anda tentang isu tersebut (kesan dan langkah mengatasi).Perbincangan dalam kumpulan selama 5 minit.aktiviti • Dalam kumpulan berempat. . .

Rujukan : Guru ponteng isu serius.com/2011/12/24/guruponteng-isu-serius/ .http://www. . Dimuat turun pada 29 Julai 2013.theborneopost.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful