Цитатни менаџер

EndNote Web

Шта је EndNote Web?
• Цитатни менаџер који је креирала
компанија Thomson Reuters
• Код нас доступан преко претплате на
Web of Science (индексна база доступна
преко КоБСОН-а)
• Поред EndNote Web-а, постоји и
EndNote као апликација која се плаћа и
која може да функционише офлајн

Шта је доступно корисницима
КоБСОН-а?
Корисници

Број
референци

Прилози

Стилови
цитирања

EndNote X5 user

Чување
више од
25,000

Дозвољено
1 GB простора

Сви
библиографски
стилови и
филтери

Web of
Knowledge user
OR
EndNote X2-4
user

Чување
више од
10,000

Могуће је сачувати само
библиографске референце без
текста.

Сви
библиографски
стилови и
филтери

. али и из других база података.Креирање налога: са странице Web of Science налог можемо да креирамо преко опције “Sign In” или “My EndNote Web”. отворени налог нам омогућава да чувамо референце из базе Web of Science.

myendnoteweb. .html и да креирамо налог.Можемо и директно да отворимо страницу https://www. односно да се улогујемо у систем уколико већ имамо корисничко име.com/EndNoteWeb.

треба да буде и бар један симбол. поред слова и бројева. .Лозинка треба да садржи најмање осам знакова међу којима.

“My references” садржи податке о свим референцама које смо сакупили. преко менија “Options” можемо да променимо параметре на нашем налогу (језик и сл.) .

.Референце можемо да сортирамо по одређеном критеријуму. “Unfiled” садржи референце које нисмо сврстали у неку групу. “Quick list” садржи копије референце које смо ту привремено сместили и које ће се избрисати када се будемо одјавили са налога (помоћ у креирању библиографије). Можемо да претражимо све референце које имамо у свом налогу.

Сакупљање референци (Web of Science). . по извршеном претраживању означимо референце које желимо да преузмемо и кликнемо на “EndNote Web”.

. . добићемо обавештење да су референце сачуване.Уколико смо улоговани..

.Поред преузетих референци ће се показати одговарајућа ознака.

На сличан начин можемо да преузимамо референце и из других сервиса (EBSCO. . JSTOR и др.). По извршеном претраживању изабране референце додамо у фолдер (“Add to folder”).

.Изабране реферeнце још једном означимо и кликнемо на дугме “Export”.

изаберемо извоз референци у EndNote Web. .Уколико имамо у понуди.

Референца ће бити унета у наш EndNote Web налог (у “My references”) .

кликом да дугме “Export”… .У другим сервисима.

. подаци се пренесу у наш EndNote Web налог када датотеку отворимо.добијемо могућност да креирамо тзв. Ову датотеку преснимимо на рачунар... RIS датотеку..

Референце можемо да унесемо у систем и тако што бирамо опцију “Online search”. Можемо само да изаберемо опсег понуђених резултата. не можемо да прегледамо добијене референце и да у систем пренесемо оне које нам одговарају. . На овај начин. међутим. из EndNote Web-a директно претражујемо каталоге и системе других библиотека.

Ради одговарајућег приказа у библиографији. .Референце можемо унети и ручно (“New reference”). треба навести тачно о ком типу референце је реч.

Референце треба да буду у одговарајућем формату о чему постоји упутство (http://www.myendnoteweb.htm ). . Могу се унети и референце из апликације EndNote.com/help/en _us/ENW/hsr_importformat.Опција “Import reference” користи се углавном када систем или база података коју претражујемо не нуди могућност директног извоза референци у EndNote Web.

односно ископирати у неку од постојећих или формирати нову групу.Референце можемо организовати у групе. .

именујемо нову групу. .Означимо референцу и кликнемо на “New group”.

Пажња! Референце не треба брисати из “My references”.Референца је ископирана. У том случају референца ће бити избрисана из читавог система! .

Подељена група.“Organize” > “Manage my groups” омогућава да уређујемо групе које смо формирали: да мењамо називе. . односно група коју могу да виде у свом налогу и други корисници система којима смо дали ту могућност. бришемо или да делимо групу са другима (“Manage sharing”).

Ако желимо да групу поделимо са неким. кликнемо на “Start sharing this group”… .

Наведемо мејлове корисника са којима желимо да поделимо групу и одредимо начин коришћења (само читање – “read only” или и могућност додавања радова у групу – “read and write”). .

Опција “Other groups” омогућава да видимо да ли је неко поделио своју групу са нама .Подељене групе можемо да уређујемо. .

.Опција “Find duplicates”омогућава да избришемо дуплиране референце.

Како генерисати библиографију? Преко опције “Format” > “Bibliography” изаберемо референце из неког фолдера (групе). . изаберемо жељени стил и на крају формат фајла.

...Ако бирамо опцију “save”. отвориће нам се фајл у ворду.

. ... са уређеном библиографијом у дефинисаном стилу цитирања.

.EndNote Web омогућава да се инсталирају два plugin-а: за рад у ворду (“Cite While You Write”) и за преузимање референци са интернета (“Web Capture”).

у ворду ће се показати иконица EndNote Web. .Када инсталирамо plugin. кад пишемо текст. да изаберемо ону која нам је потребна и да је пренесемо у текст. кликнемо на “Find citation” и отвори нам се прозор у којем можемо да претражимо наше референце.

У текст нам се пренесу фуснота и пуна библиографска референца. .

.Plugin “Capture reference” омогућава да у EndNote Web пренесемо страницу коју смо добили. Кликом да дугме које се појавило у браузеру. отвара се прозор са подацима о страници коју можемо да сачувамо.

Референца је сачувана у “My references”. .

endnote.Видео туторијали! • www.com/training • Или YouTube… .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful