You are on page 1of 8

(Paper) Uttarakhand General Knowledge: Objective Questions | UPSCPORTAL - India's Largest Community for IAS, CSAT, Civil Services

Aspirants.

9/8/2013

India's Largest Online Community for IAS Aspirants.


HOME Coaching IAS 2014 Mains 2013 IAS Planner EXAMS Test Series Current Affairs Study Kits BOOKS MAGAZINE Premium

Dow nloads

SEARCH
Search

Bank Clerk Vacancies Quikr.com/Clerical-Jobs 1000's Of Candidates Seeking Jobs. Post Your Requirement Today. Free! Uttarakhand

Online Coaching for IAS MAINS GS | PUBLIC ADMINISTRATION | IAS PRE (GS) | IAS PRE (CSAT) | >> REGISTER <<
UPSCPORTAL CHAT
CHAT 1 | CHAT 2

(Paper) Uttarakhand General Knowledge: Objective Questions


in Papers GK Study Material UPSC

Paper : Uttarakhand Objective Questions


(A) 7 (B) 8 (C) 9 (D) 11 Ans : (D)

General

Knowledge:

1. . How many universities are there in Uttarakhand ?

SUCCESS STORY (AIR-156)

OUR TOPPERS
SUBMIT YOUR IAS INTERVIEW SUBMIT YOUR SUCCESS STORY ONLINE CHAT

2. Who among the following is the present chief Minister of Uttarakhand? (A) Naraya dutt Tiw ari (B) B.C.Khanduri (C) B.L.Joshi (D) Chand Lal Shah Ans : (B)

WHATS HOT!
IAS EXAM ONLINE COACHING - GENERAL STUDIES FOR IAS PRE 2014: BATCH-3 REGISTRATION STILL OPEN (ALERT) IAS 2014 DATES ANNOUNCED BY UPSC UPSCPORTAL COURSES : IAS EXAMS ONLINE COACHING ONLINE IAS COACHING FOR IAS MAINS - PUBLIC ADMINISTRATION 2013 IBPS ANNOUNCES CWE PO/MT EXAM 2013 MORE

3. When was the U.P. reorganisation Bill passed in Lok Sabha ? (A) 1st August, 2000 (B) 5th August, 2000 (C) 28th August, 2000 (D) 30th August, 2000 Ans : (A)

4. Main source of income of Uttarakhand is (A) Energy (B) Forest resources and tourism (C) Industry (D) Agriculture Ans : (B)

5 Where is Lal Bahadur Shastri Academy situated? (A) Dehradun (B) Mussoorie (C) Nainital (D) Almora

IAS PRE PAPERS 2013 CSAT ANSWER KEYS FREE E-BOOKS

Ans : (B)

http://www.upscportal.com/civilservices/GK/Uttarakhand-General-Knowledge-Objective-Questions

1/8

(Paper) Uttarakhand General Knowledge: Objective Questions | UPSCPORTAL - India's Largest Community for IAS, CSAT, Civil Services Aspirants.

9/8/2013

6. Corbett National Park is situated in which district of Uttarakhand ? (A) Chamoli (B) Nainital (C) Rishikesh (D) Garhw al Ans : (B)

OUR BOOKS
7. Where is the Sat-tal lake situated at Uttarakhand ? (A) Nainital (B) Chamoli (C) Almora

ALL BOOKS IAS PRE (CSAT) BOOKS IAS MAINS BOOKS SSC EXAMS BOOKS BANK PO BOOKS GK BOOKS
CURRENT AFFAIRS BOOKS NCERT BOOKS

(D) Pauri Ans : (A)

8. Which of the following passes is in Uttarakhand? (A) Mana (B) Darma (C) Kungri-Bigri (D) Lipulekh Ans : (A)

FREE E-BOOKS ALL OUR BOOKS...


DOWNLOAD CATALOGUE VISIT OFFLINE STORE

9. What is the main cause of the formation of Uttarakhand ? (A) Land and identity of hilly people (B) Backw ardness, poverty, inconvenience and migration (C) Protection of hill peoples culture (D) Political aw arness of hilly people Ans : (B)

10. How many types of forests are found in Uttarakhand ? (A) Four (B) Tw o (C) Three (D) Five Ans : (A)

11. Which of these is the Mini Switzerland according to Mahatma Gandhi? (A) Almora (Kausani) (B) Nainital (C) Badri Nath (D) Pithoragarh Singh
CALL US

Ans : (A)

WAP (MOBILE) SITE

12. At present what is the area of Uttarakhand ? (A) 53.483 km2 (B) 55,420 km2 (C) 50,343 km2 (D) 52,530 km2 Ans : (A)

13. In which region of Uttarakhand is 'Nagrik and Soyam forest development project' launched '? (A) Kumaon region (B) Garhw al region (C) Both in (A) and (B) (D) Entire state Ans : (C)

14. At the bank of which river is Rishikesh pilgrim centre in Uttarakhand situated? (A) Ghaghara
http://www.upscportal.com/civilservices/GK/Uttarakhand-General-Knowledge-Objective-Questions 2/8

(Paper) Uttarakhand General Knowledge: Objective Questions | UPSCPORTAL - India's Largest Community for IAS, CSAT, Civil Services Aspirants.

9/8/2013

(B) Ganga (C) Sharda (D) Yamuna Ans : (B)

15. Chandi Prasad the dignity of Uttarakhand, was awarded the international prize, what is that prize? (A) Nobel prize (B) Oskar prize (C) Ramon Magsaysay Prize (D) None of these. Ans : (C)

16. Which is the small Kashmir of Uttarakhand ? (A) Mussoorie (B) Nainital (C) Almora (D) Pithoragarh Ans : (D)

17. The distinguished lady of the state who has been honoured with an international recognition in 2000 is (A) Mranal Pandey (B) Shivani (C) Kalaw ati Raw at (D) Tara Pandey Ans : (C)

18. Last king of Uttarakhand is known (A) Bamshah (B) Pradhuman Shah (C) Harsh Dev Joshi (D) Manvendra Shah Ans : (B)

19. The sex ratio in Uttarakhand is (A) 947 (B) 959 (C) 962 (D) 965 Ans : (C)

20. Who was the first Chief Minister of Uttarakhand? (A) Nityanand Sw ami (B) Surjeet Singh Barnala (C) Govind Ballabh Pant (D) Narain Dutt Tiw ari Ans : (A)

21. When did the earthquake occur in Uttar Kashi ? (A) In 1990 (B) In 1991 (C) In 1992 (D) In 1998 Ans : (B)

22. The origin of Pindar river is from (A) Milam (B) Badri Nath

http://www.upscportal.com/civilservices/GK/Uttarakhand-General-Knowledge-Objective-Questions

3/8

(Paper) Uttarakhand General Knowledge: Objective Questions | UPSCPORTAL - India's Largest Community for IAS, CSAT, Civil Services Aspirants.

9/8/2013

(C) Pindari glacier (D) Kedar Nath Ans : (C)

23. Where is the Tiffin Top situated? (A) Nainital (B) Bhimtal (C) Haldw ani (D) Ranikhet Ans : (A)

24. By which name is the Haridwar known '? (A) Kumbh Nagri (B) Sant Nagri (C) Ganga Nagri (D) (A) and (B) both Ans : (D)

25. British woman Hielamen known as 'Sarla Bahen' her working field was (A) Reform in Uttarakhand state (B) Medical services in Uttarakhand state (C) Organis'ation of freedom fighting in the state (D) Propagation of Christianity -in the state Ans : (C)

26. Among the High Courts of the country, the Uttarakhand High Court ranks (A) 18th (B) 19th (C) 20th (D) 21st Ans : (C)

27. In which district of Uttarakhand is the state forest services college situated? (A) Nainital (B) Sri Nagar (C) Dehradun (D) Pauri Ans : (C)

28. Papers were thrown in U.P. Assembly for the formation of Uttarakhand on (A) 19th August, 1994 (B) 19th August, 1995 (C) 19th August, 1996 (D) 19th August, 1997 Ans : (A)

29. The world famous 'Valley of flowers' is situated at (A) Nainital (B) Chamoli (C) Uttar Kashi (D) Pauri Ans : (B)

30. Which of the following temples is situated at Kedar Nath? (A) Vishnu (B) Shiva (C) Brahma (D) Kali

http://www.upscportal.com/civilservices/GK/Uttarakhand-General-Knowledge-Objective-Questions

4/8

(Paper) Uttarakhand General Knowledge: Objective Questions | UPSCPORTAL - India's Largest Community for IAS, CSAT, Civil Services Aspirants.

9/8/2013

Ans : (B)

31. Which of the following pilgrimage centres is a place of re-establishment of Hindu religion by Shankracharya ? (A) Haridw ar (B) Badri Nath (C) Kader Nath (D) Rishikesh Ans : (B)

32. Which one of the following is known as the queen of hills of Uttarakhand? (A) Mussoorie (B) Ranikhet (C) SriNagar (D) Badri Nath Ans : (A)

33. Where is the China peak situated? (A) Chamoli (B) Almora (C) Uttar Kashi (D) Nainital Ans : (D)

34. Which of the following countries, boundaries touch the Uttarakhand state? (A) Nepal-Pakistan (B) Tibet-Pakistan (C) Tibet-China (D) Tibet-Nepal Ans : (D)

35. Where is the agriculture universities in Uttarakhand '? (A) Pant Nagar (Nainital) (B) Pauri (C) Rudra Prayag (D) Roorkee (Haridw ar) Ans : (A)

36. What is Lansdowne? (A) A tourist place (B) An industrial area (C) A recreational place (D) None of these Ans : (A)

37. According to area which is the biggest district in Uttarakhand ? (A) Uttar Kashi (B) Chamoli (C) Nainital (D) Dehradun Ans : (B)

38. Where is the tradition of Long and Bhella dance in Uttarakhand '? (A) Garhw al (B) Nainital (C) Almora (D) Dehradun Ans : (A)

http://www.upscportal.com/civilservices/GK/Uttarakhand-General-Knowledge-Objective-Questions

5/8

(Paper) Uttarakhand General Knowledge: Objective Questions | UPSCPORTAL - India's Largest Community for IAS, CSAT, Civil Services Aspirants.

9/8/2013

39. Previously what was the name of Uttarakhand ? (A) Karam Bhumi (B) Uttrakhand (C) Uttar Pradesh (D) Kurmanchal Ans : (B)

40. Where is the maximum rice grown in Uttarakhand ? (A) Nainital (B) Dehradun (C) Uddham Singh Nagar (D) Haridw ar Ans : (B)

41. Where is the Sarovar Nagri in the state? (A) Nainital (B) Dehradun (C) Ranikhet (D) Badri Nath Ans : (A)

42. At present who is the Chief Minister of Uttarakhand ? (A) Bhagat Singh Kaushiari (B) Narain Dutt Tiw ari (C) Nityanand Sw ami (D) Matw ar Singh Bhandari Ans : (B)

43: The capital (Temporary) of Uttarakhand is (A) Dehradun (B) Gairsain (C) Nainital (D) Kalagarh Ans : (A)

44. Maximum female literacy in Uttarakhand l is (A) Nainital (B) Dehradun (C) Almora (D) Garhw al Ans : (B)

45. Which of the following dams is Sunder Lal Bahuguna opposing? (A) Pancheshw ar Dam (B) Kisau Dam (C) Tehri Dam (D) Lakhw ar Dam Ans : (C)

46. The national poet Sumitra Nandan Pant was the resident of (A) Kausani (Almora) (B) Nainital (C) Bageshw ar (D) Almora Ans : (A)

47. Who availed the longest term of Chief Minister of Uttar Pradesh, elected from Uttaranchal ? (A) Chaudhari Charan Singh

http://www.upscportal.com/civilservices/GK/Uttarakhand-General-Knowledge-Objective-Questions

6/8

(Paper) Uttarakhand General Knowledge: Objective Questions | UPSCPORTAL - India's Largest Community for IAS, CSAT, Civil Services Aspirants.

9/8/2013

(B) Hemw ati Nandan Bahuguna (C) Govind Ballabh Pant (D) Narain Dutt Tiw ari Ans : (C)

48. Where has an I.I.T. in collaboration with I.I.T. Switzerland been opened? (A) Dehradun (B) Nainital (C) Chamoli (D) Almora Ans : (B)

49. Who is the present Chief Secretary of Uttarakhand ? (A) Sudha Rani Pandey (B) S.K.Das (C) B.L.Bhandari (D) I.K.Pandey Ans : (D)

50. Who is the present chairman of Uttarakhand Public Service Commission ? (A) N.P.Navani (B) Sudha Rani Pandey (C) M.C.Bhandari (D) Gopal Singh Nayal Ans : (C)

Given URL is not permitted by the application configuration.: One or more of the given URLs is not Online Coaching for IAS 2014
IAS (CSAT) Exam | SSC CGL Exam | IBPS Exam | SBI Exam IASguru's blog
Recommend Send You, Kuldeep Kakran and 64,459 others recommend this.

Recommend

Send

You, Prashant Kandpal and 64,459 others recommend this.

0
http://www.upscportal.com/civilservices/GK/Uttarakhand-General-Knowledge-Objective-Questions 7/8

(Paper) Uttarakhand General Knowledge: Objective Questions | UPSCPORTAL - India's Largest Community for IAS, CSAT, Civil Services Aspirants.

9/8/2013

0 0

UPSCPORTAL Helpline: Call Us: 011 65023618, 011 45151781 EMAIL: UPSCPORTAL@GMAIL.COM

About Us | Disclaimer | Join Us | Privacy Policy | Contact Us | Feedback Disclaimer: upscportal.com is not associated with Union Public Service Commission, For UPSC official website visit - www.upsc.gov.in 2006-2013 www.upscportal.com - India's Largest Online Community for IAS, Civil Services Aspirants.

http://www.upscportal.com/civilservices/GK/Uttarakhand-General-Knowledge-Objective-Questions

8/8