P. 1
DURATA MEDIE DE VIATA A MASINILOR DE SPALAT

DURATA MEDIE DE VIATA A MASINILOR DE SPALAT

|Views: 53|Likes:
Published by Adrian Roman
Theatre play in Romanian. Author Elise Wilk
Theatre play in Romanian. Author Elise Wilk

More info:

Published by: Adrian Roman on Sep 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as RTF, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/17/2014

pdf

text

original

Sections

 • Scena 1
 • Scena 2
 • Scena 3
 • Scena 4
 • Scena 5
 • Scena 6
 • Scena 7
 • Scena 8
 • Scena 9
 • Scena 11
 • Scena 12
 • Scena 13
 • Scena 14
 • Scena 15
 • Scena 16
 • Scena 17
 • Scena 18
 • Scena 19
 • Scena 22
 • Scena 23
 • Scena 24
 • Scena 25
 • Scena 27
 • Scena 28

Elise Wilk

DURATA MEDIE DE VIAŢĂ A MAŞINILOR DE SPĂLAT

Personaje: TATA (50 de ani) MAMA (50 de ani) FIICA (25 de ani)

Premieră: 30 octombrie 2010, Teatrul I.D. Sârbu Petroşani, regia Eugen Făt

Acţiunea se petrece între sfârşitul anului 2008 şi luna august 2009 într-un orăşel de provincie, unde cu câţiva ani în urmă închiderea singurei fabrici a trimis în şomaj mii de oameni.

1

Actul I Apartamentul familiei. În mijloc, bucătăria cu masă, scaune, o canapea, televizor. În stânga scenei, aproape de uşa de intrare în apartament, se află maşina de spălat. În spate, două uşi. În spatele uşilor se află camera FIICEI, respectiv dormitorul părinţilor.

Scena 1 MAMA, TATA şi FIICA stau fiecare în camera lor şi visează. Maşina de spălat merge destul de zgomotos. Deodată se aude un şuierat puternic, urmat de o explozie. Din maşină iese fum gros, care se răspândeşte în toată casa. MAMA şi FIICA sar speriate, încep să ţipe. FIICA scoate maşina din priză, mama încearcă să vadă de unde iese fumul, etc. MAMA: Doamne, Dumnezeule, ce-a fost asta? Ce i-ai făcut? FIICA: Cum ce i-am făcut? Nimic! MAMA: Ai umblat la ea! FIICA: N-am umblat! MAMA: Păi şi dacă n-ai umblat tu la ea, atunci cum? FIICA: Tu nu-nţelegi, mă, că nu i-am făcut nimic? MAMA: O fi stricat-o taică-tu atunci. FIICA: Păi vezi? Nu sunt eu singura din casa asta. Da’ bineînţeles că-s prima pe care dai vina. Tot timpul faci aşa! MAMA: Gicule! Ia treci tu un pic încoa’. Uşa de la una din camere se deschide. Apare TATA, îmbrăcat în trening şi cu papuci de casă.

2

MAMA: Ia zi, ce-ai făcut cu maşina de spălat? TATA: Eu n-am pus niciodată mâna pe ea. Habar n-am să umblu. MAMA. Normal că habar n-ai. Ce ştii tu să faci? Nimic! Nici un bec nu eşti în stare să schimbi! FIICA: Eu tre să-mi spăl blugii! Îmi trebuie mâine! MAMA: Tu să taci, că ai stricat maşina! FIICA: Parcă ziceai că tata a stricat-o! TATA: Eu n-am pus niciodată mâna pe ea. Jur. FIICA: Tre’ să vină cineva s-o repare. MAMA: Păi tre’ să vină, că ăsta habar n-are să se uite la ea. TATA: Nu mă pricep la maşini de spălat. MAMA: Da’ la ce te pricepi? Există ceva pe lumea asta la care să te pricepi? TATA: Păi decât s-o stric şi mai tare... MAMA: Atâta ştii să faci. Să stai în faţa televizorului şi să învârţi de şosetele alea din picioare care put ca dracu’! Şi să stai pe weceu până te uită Dumnezeu! TATA: Nu pot eu să mă apuc de reparat o maşină de spălat dacă nu am mai făcut asta. MAMA: Aşa e. Lasă că-i mai bine să se uite altu’. Te curentezi dracului. TATA: Păi vezi... FIICA: Mă duc să caut pe net un număr de reparator de maşini de spălat. MAMA: Nu cauţi pe nici un internet. FIICA: Da’ acolo găseşti totu’! MAMA: Numai infractori sunt acolo! Spun că repară maşini de spălat şi de fap t vin să-ţi dea în cap! FIICA: Atunci îl chem pe vecinu’. MAMA: Cum să-l chemi pe vecinu’? Să râdă de noi că taică-tu nu e în stare să repare o maşină de spălat? FIICA: Eu tre’ să-mi spăl blugii azi! MAMA: Îi speli cu mâna. 3

FIICA: Mă duc să mi-i spăl la o colegă. MAMA: Ai înnebunit? Cum să-ţi speli blugii la alţii în casă? FIICA: Păi şi ce fac atunci? MAMA: Nu mergi nicăieri. Ţi-i spală taică-tu. Către TATA: Asta ne mai trebuia acuma. Să se strice maşina de spălat. Tu ce stai cu mâinile-n sân? Fă ceva! Interesează-te cât costă reparaţia, caută un atelier, hai mişcă! TATA: Nu e mai bine să aşteptăm până mâine? MAMA: Te duci astăzi. N-o mai lungim. FIICA: Păi şi blugii mei când îi spală? TATA: Poate nu e stricată. Poate doar a obosit. Îşi revine până mâine. MAMA: Am zis să mergi!

Scena 2 Familia la masă. MAMA: Cam scumpă reparaţia aia. TATA: A spus că trebuie înlocuit motoru’. MAMA: Eu zic că dacă o s-o repare, o să mai ţină maxim un an şi dup-aia se strică. Aşa că mi-a venit o idee. Ce-ar fi să cumpărăm o maşină nouă? FIICA: Super tare. MAMA: Bineînţeles că nu ne permitem să luăm una cu banii jos. Aşa că eu propun să luăm una în rate. Şi să plătim toţi. FIICA: Ne facem rată pentru maşină de spălat? TATA: Nu e bine nici cu ratele astea. Până la urmă, plăteşti dublu. MAMA: Păi şi? Ai tu să dai banii jos? TATA: Păi de unde să am? MAMA: Şi-atunci? Tu ar trebui să comentezi cel mai puţin. Ar trebui să-ţi fie ruşine că te ţin eu. În loc să cauţi ceva de lucru, stai şi te uiţi pe pereţi toată ziua şi decupezi toate rahaturile din ziare.

4

TATA: N-am comentat nimic. Am zis numa’ că nu merită ratele. MAMA: Şi ce propui? TATA: Încercăm altfel. E concursu’ ăla la detergent, de exemplu. MAMA: Ce detergent? TATA: Decupezi codu’ de bare de pe cinci cutii de detergent şi poţi să câştigi o maşină de spălat. MAMA: Am zis eu c-ai luat-o razna. TATA: Păi putem să încercăm. Mai ştii, poate avem noroc. MAMA: Poate avem noroc şi găseşti si tu ceva de muncă, să-ţi bagi minţile în cap. Uită-te şi tu puţin la tine. Uită-te, Gicule, la tine. TATA: Când eram mic, voiam să fiu manechin de-ăla de stă-n vitrină la magazine. Voiam să fiu îmbrăcat frumos şi să se uite lumea la mine prin geam şi să zică „Uite-l pe Gicu!”. Când am crescut mai mare, voiam să văd marea. Şi să fac şi eu o poză pe plajă cu un elefant din ăla care se umflă. Acuma vreau să mă-ntâlnesc cu ea. Cu femeia pe care o iubesc din 1990. Şi ea mă iubeşte. Numai că stă în altă ţară şi nu ne-am întâlnit până acum. Da’ când o să ne-ntâlnim, o să-i fac cadou toate caietele ăstea în care lipesc articole şi poze decupate din ziare. Şi etichete de suc. Şi bilete de autobuz. Şi prospecte de la medicamente. Şi ambalaje de ciocolată. Şi inimioare din staniol. Îmi place să lipesc. Şi să mănânc seminţele de la pepene. Scena 3 Familia în faţa televizorului. În fundal se aud reclame. MAMA: Eu zic că ăla cu reparatu’ ne fraiereşte. Cre’ că maşina aia a dat ortu’ popii. Da’ mă tot gândesc ce să fi avut... că ultima dată a mers bine. TATA: Poate... a murit de bătrâneţe. MAMA: Eşti cretin. FIICA: Să ştii că e posibil. Au şi ăstea o durată de viaţă. Funcţionează un timp şi după-aia... TATA: Mor.

5

Pe atunci nu era maică-ta. Ea a crezut că e al meu. Stăteam în căminu’ de nefamilişti. FIICA: Şi? TATA: Şi-am luat maşina ca s-o impresionez. Cu păru’ prins în coadă de cal. Începe programul de ştiri. pică pe spate. TATA: Eu zic că depinde de firmă. Că se depune calcar şi dacă nu dai cu soluţie de-aia. TATA: Aia dinainte a trăit vreo 14. MAMA: Eu zic că depinde cât de des o foloseşti. în timp ce membrii familiei stau de vorbă. MAMA: Ce să spun. FIICA: Mai ţineţi minte când aţi cumpărat-o sau aşa? TATA: Păi să vedem.. Am luat-o de la magazinu’ Universal. Tu nici nu erai pe atunci. Acestea se aud pe fundal. mai bine nu mă impresionai. MAMA: Aha.. TATA: Cam p-acolo. FIICA: Cât naiba trăieşte o maşină de spălat? Mă refer. da.. că am zis că dacă vede că am şi televizor. MAMA: Da. nu tot maşină de spălat era? FIICA: 14 ani deci. se strică mai repede. Şi urma să vină maică-ta în vizită.FIICA: Se strică. altele mai puţin. Ălea de firmă trăiesc mai mult. MAMA: Aia nu era automată. FIICA: Cât de tare! Şi maşina asta de spălat? 6 . TATA: Şi am împrumutat unu’ de la un vecin. în medie.. era sudoriţă principală la uzină . TATA: Păi şi ce. FIICA: Cât un pechinez. TATA: Am vrut să cumpăr şi televizor. Să vadă şi ea că aveam o situaţie. MAMA: Da’ n-a mai avut bani de televizor. TATA: Exact. Cât un pechinez.

. TATA: Mută înapoi! MAMA: S-au terminat ştirile. divorţul s-ar putea pronunţa până la sfârşitul anului. MAMA: Acuma nu-ţi mai permiţi aşa ceva.. TATA: Un om trăieşte cam de. 7 . TATA: Ce vremuri. Deci 70 împărţit la paişpe face.MAMA: Asta am luat-o când ne-a dat primă la fabrică. FIICA: Păi e clar că e timpu’ s-o schimbăm. divorţează după opt ani. ŞTIRE LA TELEVIZOR: E oficial! Madonna şi soţul ei. TATA: Eu zic că de sărbători au promoţii şi o să le dea mai ieftin. MAMA schimbă din nou canalul TATA: Mută înapoi! MAMA: E opt! Începe emisiunea mea! TATA îi smulge telecomanda din mână şi mută înapoi pe ştiri. Gata! TATA merge la televizor şi apasă pe un buton. în medie. o maşină de spălat trăieşte cam 14 ani. La televizor apare ceva ce îl interesează pe TATA. Acesta ia telecomanda şi dă mai tare. FIICA: Omu’ să zicem că trăieşte 70. TATA: Şi asta tot 14 ani a trăit. Aşa că un om schimbă la viaţa lui vreo 5 maşini de spălat. MAMA: Pe banii cui? FIICA: Deci asta însemnă că.. MAMA îi ia telecomanda din mână şi schimbă canalul. Poate se mai ieftinesc.. MAMA: Termină dragă cu prostiile.. regizorul Guy Ritchie.. Înseamnă că mai am numa’ trei. Eu am schimbat deja două.. ŞTIRILE DE LA TELEVIZOR: Potrivit unei surse apropiate cuplului... MAMA: Atunci aşteptăm. fix 5.

. da? Ia treci şi tu în camera ta şi fă ceva. Visează.. MAMA o observă. MAMA urmăreşte teleshopping. estimată la 385 de milioane de euro.. Acesta este cel de-al doilea mariaj al. noaptea? FIICA: E opt jumate! MAMA: Păi ziua nu vă puteţi întâlni? FIICA: Am stat cu voi ziua. Începe o emisiune de teleshopping. Stinge televizorul. În timp ce la televizor se aude ştirea. 8 .în urma divorţului până la 200 de milioane de euro din averea cântăreţei. netâmpenie. TATA se ridică de pe canapea şi părăseşte sufrageria. MAMA îi smulge lui TATA telecomanda din mână şi îl loveşte cu ea în cap. TATA şi FIICA stau în camera lor. MAMA: Unde pleci la ora asta? FIICA: Mă întâlnesc cu o colegă.ŞTIRILE DE LA TELEVIZOR: . emisiunea de Nimic nu faceţi! Consumaţi aeru’ Scena 4 FIICA apare îmbrăcată într-o fustă scurtă şi vrea să iasă pe uşă.. eu plătesc abonamentu’ la cablu! Aşa că am dreptu’ să mă uit la ce vreau. FIICA: Te uiţi la tâmpenia asta? MAMA: Tâmpenie. nu mai sta atâta degeaba! Parc-ai fi taică-tu! degeaba! FIICA se ridică şi ea de pe canapea şi pleacă. TATA: Au! MAMA: Am zis că îmi începe emisiunea! Tu nu-nţelegi? MAMA schimbă canalul. MAMA: Aşa.

Da’ tu tre’ să ţii minte că n-ai aşa o situaţie. de exemplu Oana de la parter. FIICA: După ce că abia am cu cine să ies în oraşu’ ăsta! Toţi au plecat! Numa’ eu am rămas aici ca fraiera! MAMA: Mai întâi îţi faci un rost în viaţă. Ce-i cu fusta aia? 9 . E fiică-sa lu’ patronu’ de la second hand. Îi dă tac-su bani. Ar trebui să-ţi vezi de treabă. nu mai ştii ce prostuţă era când era mică? A învăţat să numere abia la opt ani. MAMA: Ce-i pasă. FIICA: Şi tu ar trebui să nu te mai bagi. FIICA: Da’ ce te face să crezi că n-am rost? MAMA: Uite. Cică iau într-o lună cât primesc alţii în juma’ de an. MAMA: O să vezi că toţi ăia care erau mult mai proşti ca tine o să ajungă departe. FIICA: Ce dracu’ e cu Oana de la parter? MAMA: Face al doilea masterat în America. MAMA: Ia bursă. FIICA: Şi de ce vrei să-mi strici seara cu căcaturile astea? MAMA: Ia vino mai aproape. MAMA: Ar trebui să te zbaţi şi tu mai mult. FIICA: Nu înţeleg ce vrei să spui cu asta. dup-aia umbli prin baruri cât vrei. E aranjată bine. FIICA: Ce e cu ei? MAMA: Lucrează la firma aia de centrale termice. Aşa că are timp să tot umble prin baruri.. A avut ambiţie. FIICA: Ce vrei să spui cu asta? MAMA: Ea n-are nevoie să se zbată ca să-şi facă un rost în viaţă.MAMA: Şi ce faceţi la ora asta? Iar staţi prin baruri? FIICA: Am 25 de ani! Nu cred că tre’ să-ţi dau socoteală ce fac! MAMA: Şi cine e colega asta. FIICA: Să fie sănătoasă.. mă rog? FIICA: O colegă. MAMA: Şi băieţii lu’ Cornelia. nu să stai prin baruri. FIICA: Nu mă interesează.

Am aflat de la televizor că divorţezi de idiotul ăla. de când am cumpărat o pungă de plastic de la alimentară. sunt convins că ţi-ar plăcea. Pe pungă erai tu. Aveai o cruce mare şi groasă la gât. Sunt mândru că mi-ai ascultat sfatul. MAMA: Nu ieşi aşa din casă. Eu t e iubesc din anul 1990. am plecat. FIICA: Mai lasă-mă în pace! MAMA: Te duci acum şi te schimbi. Încă o dată felicitări pentru divorţ 10 . Aş sta într-o cameră şi te-aş aştepta să te întorci de la concerte. Era cel mai frumos lucru pe care îl văzusem vreodată. Eu dacă aş fi soţul tău nici n-aş vrea să ştie lumea de mine. Apasă pe taste cu două degete şi citeşte în timp ce scrie. Te duci imediat şi-ţi iei pantalonii! FIICA (aproape plângând): Deja am întârziat! Că mă ţii tu cu prostiile tale! Intră în camera ei. Scena 5 TATA în faţa calculatorului fiicei. TATA: Dragă Madonna! Azi a fost cea mai fericită zi din viaţa mea. o rochie scurtă şi ciorapii rupţi. Mi se pare un nesuferit. În dreptul picioarelor tale scria cu litere roşii: MADONNA. Şi tu n-ai nevoie de asemenea profitori în jurul tău. MAMA: Stai! O trage înapoi. Sincer. Să nu cumva săţi treacă prin cap să te împaci cu idiotul ăla! Nu te-a iubit niciodată. Am zis că îţi schimbi imediat fusta aia! Cum să ieşi aşa? Te mai vede vreun vecin pe scară.FIICA: E o fustă. Ţi-am spus eu că băiatu’ ăla nu e potrivit pentru tine. eu cred că s-a folosit de tine ca să ajungă celebru. doamne fereşte. FIICA: Pa. Şi ţi-aş face ochiuri cu şuncă şi jumări. Dă să iasă pe uşă.

Spui că vii din partea lu’ George. Zice numa’ aşa. MAMA: Pe tine chiar nu te interesează? TATA: Eu caut. TATA: Aşa o fi. MAMA: Păi şi tu nu eşti în stare de doi ani de zile să-ţi găseşti ceva? Aşa ceva nu se poate! Ai ajuns de râsu’ lumii.. Cu găsitu’ e mai greu. de-aia are. MAMA: Tu n-ai văzut că şi-a pus termopane şi umblă numai în cămăşi d’alea lucioase cu puncte pe ele? Tu ştii cât costă o cămasă de-aia? TATA: Îi trimite nevastă-sa bani din Spania. TATA sare de pe scaun. mi-e şi ruşine când mă întâlnesc pe stradă cu careva şi mă întreabă unde lucrezi acu’! TATA: O să găsesc. am putea în două luni să strângem bani de maşină de spălat. destul de speriat.Fii atent. Mâine la ora nouă te prezinţi la service-u’ ăla auto de la ieşirea din oraş. Gicu Scena 6 MAMA apare în cameră. MAMA: Păi şi Nae ăla din blocu’ de vis-a-vis cum şi-a găsit aşa bine? Tolomacu’ ăla! Câştigă acuma dublu cât avea în fabrică! TATA: Câştigă dublu pe naiba. Aici nu câştigă mare lucru. MAMA: Dacă ţi-ai găsi şi tu ceva de lucru. că eşti liberă şi ai scăpat de cretinul ăla.şi sper că acum. să se dea mare. mai stai încă doi ani fără să faci nimic! Noroc cu mine. MAMA: Dacă e după tine.. Cu drag. TATA: Cum adică? 11 . să vii în România să ne vedem.

ascultă la uşa dormitorului pentru a se asigura că TATĂL s-a culcat. comentezi. acuma du-te şi te culcă să fii odihnit mâine! Că tre’ să ai minim opt ore de somn. TATA: Bine. TATA: Păi şi ce să fac eu acolo? MAMA: Se găseşte.. Nu ştii? Şi leşină şi câinele şi baba de frumos ce miroase aftershave-u’. Şi să te bărbiereşti. Se învârte prin cameră. Scena 7 MAMA rămâne singură în sufragerie. hai că-l ia cumnatu’ la service. MAMA: Tu în loc să-mi mulţumeşti. dacă dormi 7 sau 6 cică îţi încetineşte metabolismu’ şi ţi se urcă sângele la creier! TATA pleacă în dormitor şi închide uşa după el. Mâine la nouă eşti acolo şi te angajezi. mă duc să văd cum stă treaba. bine. MAMA: Şi sărac şi cu pretenţii! Mai bine zi mersi că te scot din rahat. ceva. Uşa de la 12 . E service-u’ lu’ cumnatu’ lu’ George. pe care îl urmăreş te cu interes. da? Să arăţi şi tu mai de doamne-ajută. MAMA: Te duci! Mi-am pus obrazu’ pentru tine! TATA: Nu înţeleg de ce nu m-ai întrebat şi pe mine înainte să vorbeşti cu George.. că ne faci naibii de ruşine. TATA: Ştiu şi eu. Ai înţeles? TATA: Da’ sunt destul de bărbierit! MAMA: Nu contează! Te mai bărbiereşti o dată mâine dimineaţă! Şi-ţi dai cu after shave din ăla de care ţi-am luat eu. Şi te speli înainte pe dinţi de două ori. Aprinde televizorul şi mută pe un canal de teleshopping. TATA: Să văd şi eu mai întâi despre ce e vorba. I-am zis eu că ai nevoie de un serviciu. ăla din reclama aia unde bărbatu’ e în lift cu baba aia şi cu câinele ăla.MAMA: Aşa bine. Hai. MAMA: Te duci cu pantalonii ăia noi şi cu basca albastră în cap. şi a zis că bine.

cât e ceasul? FIICA: Unu jumate. ce vrei. MAMA: Ai promis că la zece jumate eşti acasă. îţi arunc în weceu toate cremele ălea de căcat cu care te ungi pe faţă! MAMA (se apropie): Ai băut. Apare FIICA. Miroşi a tărie. MAMA: Mai eşti şi obraznică! La ce oră am zis să fii acasă? FIICA: Mai slăbeşte-mă cu tâmpeniile tale! Mai bine du-te şi te culcă. Ai băut cel puţin două pahare de tărie după cum duhneşti. La ora asta trebuia să fii de mult în pat. FIICA: Termină cu tâmpeniile. MAMA: Miroşi a băutură! FIICA: Am luat şi eu o gură de bere.intrare se deschide. FIICA: N-am promis nimic. FIICA: Cre’ că în viaţa anterioară ai fost câine d’ăla poliţist. MAMA: De ce bei? Vrei să te nenoroceşti? FIICA: Lasă-mă în pace! N-am băut aproape nimic! MAMA: Cel mai urât lucru ca femeie e să puţi a băutură. FIICA se descalţă şi trânteşte nervoasă pantofii pe jos. 13 . MAMA: Tu crezi că eu pot să dorm cât timp eşti plecată? FIICA: Eşti dusă cu pluta. MAMA: Cum îţi permiţi să vorbeşti aşa? Nu ţi-e ruşine? FIICA: Ţie ar trebui să-ţi fie ruşine că stai trează ca să mă controlezi la ce oră vin acasă! La vârsta asta am dreptu’ să vin acasă la ce oră am chef! Şi dacă te mai prind o dată că stai după mine. MAMA: Tu nu miroşi a bere. FIICA: P-asta de unde-ai scos-o? Doar n-oi fi citit-o în revistele ălea ale tale? MAMA: Şi dacă aş fi citit-o. FIICA: Poftim? MAMA: Nu te fă că n-ai auzit! Ia zi. ce? Asta cu băutura aşa e. FIICA: Ai insomnii cumva? MAMA: În locul tău mi-aş cere iertare că ajung la ora asta acasă. MAMA se ridică de pe canapea.

Şi că periuţele de dinţi normale strică gingiile şi poţi să ajungi la paradontoză. Cum zic şi ei: Electroperiuţa are grijă de gingiile tale. FIICA: I-auzi. Cu electroperiuţa. 14 . alături de care curăţenia devine o plăce re! (zâmbeşte satisfăcută) FIICA: Ai învăţat pe de rost o reclamă la mopuri. Uite. FIICA: Aha. FIICA: Sper că nu mai cumperi nimic de la ăştia. FIICA: Dă şi tu pe alt program. Ştiu pe de rost toate reclamele de la televizor. În loc să stai prin baruri. dinţii tăi trăiesc mai mult. Aşa că mai bine iei o periuţă electrică cu vibraţii decât să dai bani să-ţi pui dinţi. Oi fi vreun Einstein d’ăla şi noi nu ştim. Cu noul mop revoluţionar Superman 3. soluţia mondială pentru curăţenie. pune parizer pe ele. rămâi fără nici un dinte. super-uşor şi supermanevrabil. MAMA: Doriţi ca locuinţa dumneavoastră să strălucească de curăţenie? Vă recomand noul mop revoluţionar Superman 3. le pune într-o farfurie şi se aşează pe canapea. cum să învăţ pe de rost. asta-i tot. veţi avea podele curate fără efort.FIICA unge nişte pâine cu unt. Am ascultat-o o singură dată! Şi am reţinut fiecare cuvânt. sau ce? MAMA: Ei. MAMA: Cred că e chiar peste medie. Şi dacă doamne fereşte faci paradontoză şi n-o tratezi. MAMA: Să ştii că din emisiunea asta chiar ai ce învăţa. Şi-o periuţă cu radio. Să ştii că e foarte interesant. de exemplu te învaţă că aspiratoarele normale poluează aeru’. Construit cu materiale de înaltă calitate. mopul revoluţionar Superman 3 e făcut să ţină o viaţă. Am memorie bună. Nu mai staţi pe gânduri! Comandaţi acum mopul Superman 3 şi veţi primi absolut gratuit un al doilea mop. mai bine te-ai uita şi tu. Şi o tigaie magică cu care găteşti fără pic de ulei. Mă enervează prostiile astea! MAMA: Nu sunt prostii. FIICA: Sper că acuma nu umpli casa de electroperiuţe. Începe să mănânce. Au arătat un cuţit special pentru cartofi.

Cât de mişto! MAMA: E o meserie modernă. nu aşa zice şi la televizor? A. cum a făcut tac-tu. după ce dau colţu’. Da’ auzi. dragă. 1 al mătreţii! FIICA: Eşti un geniu. numai că nu mai are nasu’ strâmb. ajungeam departe.MAMA: Mătreaţa vă dă bătăi de cap? Încercaţi noul superşampon miraculos. MAMA: Păi să ştii că mă duce capu’.. 15 . MAMA: Cu fata lu’ vecina de la doi. ghici cu cine m-am întâlnit ieri pe scară. MAMA: Pentru export facem! Pentru hamsterii din vestul Europei! FIICA: Numai babele sonate îşi înmormântează hamsterii. Ce să spun. FIICA: Şi cum arată? MAMA: Păi cum să arate? La fel de urâţică. FIICA: Aia se mărită? MAMA: Şi eu care ziceam că uite săraca fată ce urâţică e. inamicul nr. Tre’ să evoluezi. De-aia n-am stat cu mâinile-n sân după ce s-a închis fabrica. făcute de tine. Avea nasu’ drept. M-am zbătut şi mi-am găsit de lucru. da. sunt înmormântaţi în sicrie româneşti. o să-i fie tare greu să se mărite. FIICA: Bravo ţie.Şi uite că cineva tot s-a uitat la ea. dragă! Din alea care poartă la gât numai perle veritabile! FIICA: Şi hamsterii lor. mare carieră. MAMA: I-a dat tac-su bani să-şi îndrepte nasu’. Am întrebat-o ce mai face şi a zis că cică face doctoratu’ la Oxford.. MAMA: Păi să ştii că dacă eu făceam şcoală. FIICA: Ei na. FIICA: Aia face doctoratu’? MAMA: Nu că era tare prostuţă când era mică? FIICA: Era de-a dreptu’ tâmpită. FIICA:Habar n-am. MAMA: Şi cică la anu’ se mărită. MAMA: Da’ sunt babe din Occident. Faci sicrie pentru hamsteri. FIICA: Da.

Numa’ să nu le ţii la vedere prin 16 . FIICA: N-ai decât s-o păstrezi pentru tine. MAMA: Alţii ar sări în sus de bucurie dacă cineva le-ar face cadou o bufniţă chinezească. s-a recăsătorit şi are şi copil. Aduce noroc. Mama si fiica ies din camera. FIICA. MAMA: Să ştii că pentru tine am comandat-o. Cică bufniţă din aia are în casă şi prezentatoru’ ăla de la ştirile de noapte. FIICA: De fapt ce-mi bat eu gura. că ţi le arunc pe geam. MAMA: E din cauciuc.. isi pun paltoanele si ies pe usa. Scena 8 TATA apare în sufragerie cu un poster cu Madonna. Îl sărută. FIICA: Mă descurc şi fără. Să te speli pe cap cu ea! Intră în camera ei şi trânteşte uşa. cei trei membri ai familiei viseaza. o să vină prin poştă săptămâna viitoare. mersi. nu e vie. Noapte. Să ai tu noroc. FIICA: Poftim? MAMA: Da. FIICA: Tu te-ai ţăcănit de tot. Dacă o întorci cu cheiţa.FIICA: Ei. În camerele lor. cântă. Poţi să comanz i câte sufragerie. Suna desteptatorul. Îl lipeşte cu scotch de perete. FIICA: Cum adică? MAMA: Am comandat o bufniţă chinezească. Apoi se aşează la masă şi începe să decupeze fotografii şi ştiri cu Madonna din ziare. n-o fi nici ăla rupt din soare. MAMA: Lasă că de-acu’ încolo o să ai şi tu mai mult noroc. Şi după ce-a luat bufniţa. Băi. apoi se uită lung la el. pe care le lipeşte într-un bufniţe vrei. ţi-am zis să nu mai umpli casa de tâmpenii! MAMA: Cică înainte a avut numai ghinioane. că l-a părăsit nevastă-sa şi a avut şi accident de maşină.. Din partea mea poţi să faci crescătorie.

FIICA: Iar îmi mănânci mâncarea? TATA: Păi nu era altceva şi atunci am crezut că... Toţi se cară din oraşu’ ăsta de rahat. TATA: Uite. numa’ eu rămân aici ca proasta şi pe deasupra mai stau şi în casă cu 17 . mă duc acuma la magazin.. se uită înauntru.caiet studenţesc. dezlipeşte posterul de pe perete. îl închide nervoasă.. apoi deschide uşa. FATA: De câte ori ţi-am zis să nu mai laşi cheia în uşă! Merge la frigider. nu ţi-am zis că-s ocupată? TATA: De ce te enervezi aşa? FIICA: Mă tot toci la cap şi dup’aia mă-ntrebi de ce mă enervez. mi-e foame şi n-am ce mânca pentru că mi-ai furat tu salata de vinete! Şi nici pâine nu mai e! Nu puteai să mergi să cumperi? TATA: Am zis că cobor să iau pâine şi m-am luat cu altele şi uite că. le duce în dormitor. Eşti culmea. Se aude o cheie în uşă. TATA sare ca ars. FIICA: Nu-ţi arăt nimic că mi-ai furat mâncarea.. vin şi eu obosită de la servici. Da’ îmi arăţi dup’aia? FIICA: Băi. Apare FIICA.... ia ziarele şi caietul studenţesc.. TATA: Numai să îmi arăţi cum pot să fac ceva. FIICA: Mergi acuma şi-mi iei pâine! Şi salată de vinete gata făcută! TATA: Păi stai să iau ceva pe mine.. FIICA: Unde e salata mea de vinete? TATA: Care salată? FIICA: Hai nu te fă că nu ştii! Azi dimineaţă era încă în frigider! TATA: Păi a-a. FIICA: Ce naiba faci? TATA: Păi a-a-am uitat cheia în uşă şi e-eram în dormitor şi. în puii mei! Nu-nţeleg cu ce dracu am greşit. FIICA: Că poţi să-mi mănânci mie mâncarea? În puii mei. FIICA: În cinci minute eşti înapoi cu vinetele şi cu pâinea! TATA: Auzi? După ce mănânci îmi arăţi şi mie ceva pe internet? FIICA: N-am timp.

în părculeţ.. Se uită pe geam. dacă-ţi scanezi buletinu’. ce tâmpenie! Păi pleacă tu! Zi-i că mergi până la alimentară. ŞTIREA DE LA TV: 18 . Iese pe uşă. Hai. TATA: Şi cum trebuie făcut? FIICA: Dacă mergi după vinete. Se învârte neliniştită prin cameră. La televizor se aude o ştire. Îi sună telefonul mobil. FIICA: Ce? TATA: E adevărat că pe internet poţi să trimiţi şi copii după buletin? FIICA: Păi.. care îmi furaţi mâncarea şi-mi cotrobăiţi prin lucruri! Şi nu mă lăsaţi în pace o secundă! TATA: Da’ aveam şi eu o nelămurire. de parcă ar aştepta să apară cineva. Răspunde. Cum adică nu se mai duce la aerobic azi? Păi şi nu mai pleacă nicăieri? Vai. Scena 9 MAMA şi TATA în sufragerie.. TATA îi face unghiile de la picioare cu ojă roşie. au murit.. OK. Dă drumul la aspirator şi începe să prindă muştele de pe perete. Merge în camera ei şi bate de câteva ori în ţeavă. Acuma am 324. te rog eu mult! Cinci minute măcar! Te rog eu! Închide mobilul şi îl aruncă pe pat. cu picioarele pe un scaun.voi.da. Şi ne vedem la 8 fără un sfert în spatele alimentarei. Voiam să-ţi spun că am mai prins trei muşte azi! Da. FIICA: Mergi odată după vinetele alea? TATA: Am plecat. îţi zic. FIICA rămâne singură. MAMA stă pe canapea. Promit să nu mai bat niciodată în ţeavă fără să fi primit înainte un semn de la tine. FIICA: Hello! Păi dacă n-ai dat nici un semn. TATA: Deci sigur se poate.

MAMA şi TATA vorbesc în timp ce la TV continuă ştirea. Asta cu alcoolu’ să ştii că o are de la tine. pune acetonă pe vată şi curăţă. Guy Ritchie. ţi se pare. Mai ţii minte ce prostuţă era? Şi urâţică! Ei bine. Gicule? Eu cred că bea tărie. ce mai aştepţi! Ce naiba. acuma 19 . TATA: Auăleu. Mai bea şi ea o bere.Divorţul dintre Madonna şi regizorul britanic Guy Ritchie a fost pronunţat oficial astăzi de un judecător al unei instanţe londoneze. Nu mişca. îţi tremură mâinile! Sper că nu te-ai apucat iar de băut. nu a dorit să obţină nici un cent din averea Madonnei. de exemplu fiică-sa lu’ vecina de la doi. TATA: E bine? MAMA: Mai dă un strat. duhneşte a băutură de-ţi ia minţile. Să zică vecinii că ce fată frumoasă şi realizată am! Uite.. TATA: Nu.. Nu înţeleg de ce nu putea să semene mai mult cu mine. exact ca tac’su.. mi-e frică să nu se piardă. în vârstă de 40 de ani.. TATA: Cum adică? MAMA: Adică bea de stinge. TATA: Ei. n-am băut.. TATA: Stai liniştită. cu mersu’ ăsta prin baruri şi cu pierdutu’ vremii aiurea. doamne fereşte. la finalul unei proceduri de urgenţă prin care s-a pus capăt uniunii de circa opt ani dintre diva pop şi regizorul britanic. MAMA: Fiică-ta deja a luat-o pe urmele tale. MAMA: Curăţă cu acetonă. MAMA: Bere pe dracu. nu mi-am pierdut nopţile. Eram cea mai bună de pe secţia mea. Stă prin baruri cu toţi descreieraţii şi cu toţi sataniştii şi bea tărie până pică sub masă. MAMA: Fii atent că ai depăşit marginea. Hai. Ştii ce cred. că greşesc şi iar tre’ să dau cu acetonă. Eu mereu am fost conştiincioasă. Gicule. Decizia de divorţ a fost anunţată în jurul orei 10. De fiecare dată când se întoarce din oraş.. să te apuci de băut. Mi-ar plăcea şi mie să mă laud cu ea. Şi nici cu munca nu se prea omoară. Nu m-a interesat decât sudatu’ la uzină. n-am fumat. MAMA: Atât îţi trebuie.

Abia aştept. Nu. câteodată mă îngrozesc de mine. Cre’ că dacă i s-ar întîmpla vreo nenorocire. OK. îmbrăcată într-un halat de baie. poate se certau şi ei mai discret. opreşte-te! Nu vezi că mi-ai greşit unghia asta? Vai. în 30 de ani de când suntem vecini n-am auzit-o o dată să se certe cu bărbatu-su. în puii mei. Crezi că făceam chestia asta dacă nu ştiam sigur că e plecată? Trage se sfoară. ea stă acasă şi bărbatusu munceşte şi o umple de blănuri şi de roboţi de bucătărie! Şi merge la aerobic. Aproape că plânge. Îi dă drumul pe geam şi ţine de sfoară. de caton. Nu mă smiorcăi. să nu-i audă lumea. roşie. TATA: Cum aşa? MAMA: Câteodată vreau să păţească ceva rău vecina de la doi. dragă. inima de carton ajunge înapoi la ea. Auzi? Parcă ziceai că săptămâna asta îi spui. la opt la hotel. Tu ce crezi. Are lacrimi în ochi. Stai. nici măcar să mă dai ca lumea cu ojă nu eşti în stare! Scena 11 FIICA În camera ei. m-aş bucura.face doctoratu’ în Anglia şi se şi mărită! Câteodată stau şi mă gândesc. de ce vecina de la doi are atâta noroc şi eu aşa de puţin? Închipuie-ţi. cu o sfoară.. Leagă o inimă mare. da’ faza e că. Am crezut c-o să-ţi placă. FIICA: Uite-te pe geam! Acum! Hai. TATA: Ei. Să ştii că n-am auzit nimic! Şi în plus. Cum 20 . şi la yoga! De trei ori pe săptămână! Şi eu mă spetesc ca proasta şi tu stai bine mersi acasă pe şomaj! Nu ţi se pare că e nedrept? Ştii. Pare dezamăgită. Cu cealaltă mână formează un număr la telefonul mobil. n-am prins nici o muscă de trei zile. MAMA: Nu-i adevărat! Am mai coborât din când în când şi m-am pus în faţa uşii să ascult.. Gicule? E normal aşa ceva? Ia zi. te rog eu! Numai două secunde! Surprizăăăă! O vezi? De ce s-o iau? Nu e mişto? Am văzut-o pe geam că pleacă. Gicule.

.. FIICA: Nu.adică trag de tine? Păi nu ziceai că nu mai suporţi şi că o să-i spui? Acuma nu mai suporţi ideea că tre’ să-i spui? Ştiu că o să sufere. am zis că n-ai ce face şi atunci te bagi în viaţa altora şi-i spionezi. La opt atunci.. e doar... am zis clar că ne-au dat drumu’ mai repede că e aniversarea firmei ! Da’ cred că asta nu te priveşte pe tine ! Nici n-ar trebui să te intereseze de ce am venit mai repede acasă. MAMA : Deci e adevărat. MAMA: Ceva nu-i în regulă cu tine. Da... pentru că nu e treaba ta. ascunde inima sub pat. Să iau ceva pe mine.. şi eu. MAMA : Sigur nu e nici o problemă ? FIICA : Atâta doar că. În sufragerie apare MAMA. asta e. Scena 12 Se aude o cheie în uşă. Închide telefonul. Fiica se sperie şi tresare. Acuma am ieşit de sub duş şi. 21 . mi-e un pic frig. Şi eu ce să fac? Bine. da ? MAMA : Te-au dat afară. MAMA : V-a dat drumu’ mai repede sau ai plecat tu mai repede ? FIICA: Cum adică ? MAMA : Ştii ce cred eu ? FIICA : Ce ? MAMA : Eu cred că tu n-ai fost azi deloc la servici. MAMA: Tu ce cauţi acasă? FIICA: Ne-a dat drumu’ mai repede că a împlinit firma zece ani azi. MAMA : De ce-ai chiulit de la servici ? FIICA : Băi.. ok? Pentru că vreau să dorm în ea. FIICA : N-am zis că e adevărat. FIICA : Şi eu cred că tu n-ai ce face. Aproape că plânge. Văd că mă spionezi.. încărcată cu plase. Să nu uiţi să-mi aduci cămaşa aia cu carouri.

Ce. că nici nu mai trece p-acolo ! Şi tu. Nimic nu eşti în stare să faci. MAMA : Şi la cât s-a întors ? TATA : N-am auzit-o când s-a întors. Aşa mari probleme are. Am dormit un pic după masa. în pantaloni de trening şi papuci de casă MAMA : Ia zi. MAMA : La cât te-ai culcat ? TATA : Pe la 3. stai cu mâinile-n sân. Gicu. nu discut ! MAMA : Ştiam eu că ceva nu e în regulă. ce dracu să faci. Are probleme la firmă. că munceşte proasta ! Aşa ai învăţat-o şi pe ea ! 22 . normal. TATA : Cum adică are probleme ? MAMA : Păi nici n-are de unde să ia exemplu fata asta. Gicule ! Gicu ! Apare TATĂL. MAMA : Ştiam eu că până la urmă o să te dea afară. că ai probleme serioase ! Intră în camera ei şi trânteşte uşa MAMA : Îţi interzic să mai vorbeşti aşa cu mine ! I-auzi la ea cum vorbeşte ! Mă face nebună. Cum vine asta.. Si nu vrea să recunoască. MAMA : Deschide uşa ! FIICA : Am zis.FIICA : Eşti nebună. FIICA : Du-te şi caută-te la cap. MAMA : Şi zici că la 3 nu era încă acasă.. Trăieşti bine-mersi din şomaj. asta se întâmplă. Chair după ştirile de la prânz. s-o faci nebună pe maică-ta ? Aşa ceva nu se poate ! Treci încoace ! FIICA (din cameră) : Nu am ce discuta cu tine atâta timp cât faci pe nebuna. La ce oră a plecat azi dimineaţă fata asta ? TATA : La opt jumate. TATA : Da’ ce s-a întâmplat ? MAMA : Ei. ce să se întâmple. tu îi dai vreun exemplu ? Nu. Asta se întâmplă.

MAMA : Şi la ce oră e chefu’ ăsta ? FIICA : La şapte. Uite. FIICA : Uite. MAMA : Minţi ! FIICA : Ţi-am zis că am fost la ţară la buncii lu’ colega mea! Poţi s-o suni dacă nu mă crezi ! MAMA : Oricum ştiu unde-ai fost. după ştiri. în timpul săptămânii ? FIICA : Ne-au dat drumu’ la 3. Gicule. Ce scrie pe biletu’ ăsta ? Bucureşti ! Fiică-ta a fost la Bucureşti de sâmbătă până duminică ! Cu tâmpita aia de secretară de la servici. MAMA : Şi la cât te întorci ? FIICA : La cât se termină chefu’. MAMA : Sigur nu mergi iară prin vreun bar? FIICA : De unde-ai mai scos-o şi p-asta ? MAMA : Sâmbătă unde ai fost ? FIICA : Ştii foarte bine unde am fost. adică tu îmi cotrobăi prin geantă ? MAMA : Nu schimba subiectu’ ! FIICA : E ilegal să cauţi printr-o geantă care nu-ţi aparţine. 23 . voi nu-nţelegeţi că nu m-a dat afară de nicăieri ? E aniversarea firmei şi am putut pleca mai repede acasă ! Şi diseară e chef ! MAMA : Aşa. Da’ plec la şapte jumate. nu ? Numa’ eu sămi bat gura ! FIICA : Stai puţin. MAMA : Uite ce-am găsit la tine în geantă ! Scoate un bilet de tren. dacă mă mai enervezi mult o sun şi ţi-o dau la telefon. că dac-o prind îi rup nasu’ ăla mare ! Nu se poate aşa ceva ! Mă minte că merge la buncii la nu ştiu ce colegă. ca blegu’. MAMA : Şi tu mergi ? FIICA : Păi merg. ca să mergem acasă să ne pregătim pentru chef. cică să-i ajute la treabă ! Şi ea de fapt dă din cur prin cluburile alea din Bucureşti ! Cu toţi drogaţii şi cu toţi sataniştii ! În loc să-şi vadă de treabă ! Şi tu stai şi te uiţi aşa. N-ai nimic de zis. în loc de 5.FIICA : Băi.

să ne minţi că pleci la ţară să ajuţi la scos cartofi. aşa că nam vrut să te supăr. MAMA : Aha. MAMA : Deci şi pe ea ai minţit-o. Visează. ei i-am spus că voi ştiţi că mergem la Bucureşti. Doar că ştiam că ţie nu-ţi place de ea.. Scena 13 24 . să-mi umble maică-mea prin geantă şi să mă spioneze ! MAMA : Mai bine gândeşte-te că la 25 de ani. în loc să fii fată serioasă. să ştii ! Intră în camera ei şi trânteşte uşa.. n-ai nici o părere ! FIICA : La 25 de ani. FIICA : Dacă vrei să ştii. FIICA : Am 25 de ani. Fata in camera ei.. FIICA : Şi vă ziceam şi vouă. FIICA : De unde ştii tu ce am de învăţat de la ea şi ce nu ? Nici măcar n-o cunoşti. Gicule ! TATA : Păi ce să zic. MAMA : Ca de fiecare dată. FIICA : Eu măcar am o scuză ! Da’ tu n-ai nici una ! Dacă mai umbli vreodată prin geanta mea. FIICA : Am vrut doar să staţi liniştiţi. MAMA : Ce părere ai că fiică-ta ne minte în halu’ ăsta ? TATA : Păi ce părere să am.MAMA : Normal că mă uit prin geantă. MAMA : Aşa că ce te-ai gândit. ne minţi şi pleci cu toate stricatele la Bucureşti ! FIICA : Îţi interzic s-o mai faci stricată pe colega mea! MAMA : N-ai nimic de învăţat de la ea. ai terminat-o cu mine. Ceea ce fac eu n-ar trebui să fie treaba ta. MAMA şi TATA se uită unul la celălalt şi nu spun nimic. TATA pune masa în bucătărie. MAMA : Zi şi tu ceva.. MAMA : Văd că te învaţă numai la minciuni. dacă simt că fiică-mea îmi ascunde ceva..

să fii în autobuz şi să te apuce diareea. Şi dacă te apucă prin autobuz. MAMA: Cel mai bine e să mănânci omletă dimineaţa. Seara e indicat o salată uşoară sau un iaurt. Câteodată mai prind muşte cu aspiratoru’. n-are atâta grăsime. Le scot din sacu’ de aspirator. Poa’ să provoace balonare şi dacă e mâncată după ora 6 seara. FIICA: Lunea. că dai în diaree. O dată la trei luni tre să-i predau 5000 de muşte. mergi la weceu zilnic. tre’ să mănânci un iaurt pe zi. nu prea e bine să mănânci omletă seara. Aşa cum am visat eu o grămadă de elefanţi din ăia de plastic roşii. Cel mai bun e iaurtu’ Actimel cu acid bifidus. Şi dacă nu provoacă insomnii. visez elefanţi din ăia stropitori. Am strâns deja 4000 şi ceva. Pe urmă le pun în borcane. Mereu când mănânc acizi suprasaturaţi seara. E chiar ca în reclama aia cu femeile care povestesc că s-au balonat.. poa’ să provoace şi insomnii. ce faci? E cel mai neplăcut lucru. că ăla ajută la digestie. TATA şi FIICA tac şi mănâncă. Şi tot veneau spre mine elefanţ ii. le rup aripile şi le presez in „Ana Karenina”. miercurea şi vinerea vin de la servici şi mă uit pe geam până apare maşina lui în faţa blocului. atunci dormi şi visezi urât. MAMA: E şi mai sănătoasă. Are acizi suprasaturaţi. Acuma bine. nici să te apuci să mănânci iaurt şi să nu te mai opreşti. nu mai ai nici o problemă. Le trimite într-un restaurant din 25 . De fapt. de parcă ar aştepta ceva. şi eu fugeam până m-am împiedicat şi am căzut şi dup’aia m-am trezit. Dacă eşti mai constipat. După ce se obişnuieşte organismu’. Mor sufocate.Familia la masă MAMA: Ziceţi şi voi. să mă stropească. nu-i aşa că-i mult mai bună omleta dacă o faci în tigaie de teflon? TATA şi FIICA tac şi mănâncă. din ăia pe care îi umpli cu apă şi stropeşti oamenii.. FIICA (se ridică nervoasă de la masă): Poftă bună! Merge în camera ei şi se uită pe geam.

mai aştept până bate de trei ori în ţeava de la calorifer. Eu îi fur cămăşile din uscător ca să dorm în ele. În cameră miroase mereu a omletă. Dau bună ziua şi nu mă uit niciodată la el. MAMA: Nu poţi să stai mereu cu aura asta negativă în juru’ tău. Eu sunt singura care ştie de afacerea lui cu muşte. o să-mi dea şi mie. că la şapte se întoarce ea de la aerobic. Scena 14 Familia în faţa televizorului. De fapt se întâlneşte cu mine la hotelu’ de la marginea oraşului. În fundal se aud reclame. Şi o să mâncăm baghete din alea lungi la micul dejun. O să mă ducă la Paris. FIICA: Ţi-am spus. O să divorţeze şi o să plecăm. Cobor un etaj mai jos. nu suntem? MAMA: Să fim uniţi. TATA: Păi ce. Marţea şi joia el merge la tenis. Ajung în burţile bogătanilor. îi miros cămăşile în fiecare noapte. Ei îi spune că după tenis merge la bar cu colegii. El spune că mă ţine minte de când aveam un an şi purtam o salopetă cu un delfin pe ea. Dacă mă mai controlezi vreodată. în apartamentul lui. Şi paturile au aşternuturi cu elefanţi decoloraţi. Nu stau decât cinci minute. Câteodată mă întâlnesc pe scară cu el şi cu ea. După ce văd că intră în bloc. Ca ăia.Monte Carlo. O să bem cafea cu lapte in Turnul Eiffel. Şi să ne înţelegem. TATA: Bravo. Nici când e fiică-sa acasă nu ne vedem. cică sunt delicatese. MAMA: Gata. am făcut pace. MAMA: Nu înţeleg cum de nu putem fi şi noi o familie. Să stăm pe canapea şi să mâncăm popocorn. 26 . nu mai vorbesc în viaţa mea cu tine. Până atunci. Ca familia aia din reclama de la telefoane. În weekend nu ne vedem. Şi el e singuru’ care ştie că sunt dependentă de ketchup. Când o să primească banii pe ele.

Uite. Cre’ că erai plină de medalii de merit până acu’. dacă la ei se poate. 27 .. nu ne înţelegem fără popcorn? Începe programul de ştiri. asta nu e nimic pe lângă ce fac alţii. MAMA: Termină dragă cu prostiile. O iau razna toţi. care promovează cel mai recent album. TATA: Noi suntem bine.TATA: Păi ce. în cadrul turneului Sticky and Sweet. de ce la noi nu s-ar putea? FIICA: Păi nu se poate pentru că tu îi spionezi pe alţii.. MAMA: Ai şi tu dreptate. TATA: Tăceţi un pic! ŞTIRE LA TELEVIZOR: Madonna ar putea concerta în România. Unu’ cică şi-a omorât părinţii şi fraţii şi i-a dizolvat pe toţi în acid sulfuric.. unii nu se înţeleg nici pe-atâta. Parcă ar fi din reclama aia de la margarină. vecinii de la doi nu se ceartă niciodată. FIICA: Nu vezi şi tu că-s zilnic la ştiri câte cinci-şase din ăştia? Sunt din ce în ce mai mulţi.. Că ne mai certăm şi noi din când în când. Acestea se aud pe fundal. în timp ce membrii familiei stau de vorbă. MAMA: Da’ ar trebui să ne străduim să fie şi mai bine. Ţi-ai greşit cariera. FIICA: Aşa e. TATA: Mută înapoi! Te rog mult! MAMA: Cumpără-ţi televizor din banii tăi şi dup’aia te uiţi la ce programe vrei. acuma n-o să ne comparăm noi cu descreieraţii ăia. MAMA: Şi ce să fac? Să zic mersi că nu mă dizolvi în acid? FIICA: Nu. dom’ne ! Stă pe banii mei şi-mi zice să tac ! MAMA îi ia telecomanda din mână şi schimbă canalul. faţă de medie. Acesta ia telecomanda şi dă mai tare. Nu vezi şi tu că alţii îşi dau cu topoare în cap şi faze d-astea? MAMA: Ei. La televizor apare ceva ce îl interesează pe TATA. Trebuia să te faci detectiv. Tot stau şi mă gândesc. să zici mersi că la no i e cât de cât ok. unde stau toţi liniştiţi la masă şi mănâncă. MAMA : Cum adică să tac ? Nu ţi-e ruşine să-mi zici mie să tac ? După ce că trăieşti pe spatele meu ? Ia uite la el.

MAMA o observă. MAMA: Unde pleci la ora asta? FIICA: Păi nu ţi-am zis că merg la chefu’ de la firmă? MAMA: Nu poţi să lipseşti de la nici un chef. FIICA se ridică de pe canapea şi pleacă. FIICA: Da ce-ai vrea dragă să fac? Să iau Nobelu’ pentru fizică? MAMA: Am zis eu asta? FIICA: Cre’ că nici dacă l-aş lua n-ai fi mulţumită. MAMA: Fiică-sa lu’ Aura cică a luat mărire de salariu pe performanţă. Numai să te vopseşti în cap şi să mergi prin baruri. TATA visează în camera lui. mă agit. se uită în oglindă. de parcă ai fi tac-tu. 28 . tot aşteptaţi să fac eu. se aranjează. MAMA: Aşa? FIICA: Şi eu zic că dă bine dacă merg. Scena 15 FIICA apare şi vrea să iasă pe uşă. fiica e în camera ei şi probează mai multe rochii. nu? FIICA: Să ştii că de fapt n-am chef de nici un chef. Doar că ne-a spus şefu’ să venim. MAMA se uită la teleshoping. Hai. FIICA: La noi nu se dau măriri de salariu pe performanţă. N-ai nici un scop în viaţă. Măcar seara să mă lăsaţi să vorbesc cât vreau şi să schimb canalele. da? Marş în camera ta la culcare! TATA se ridică de pe canapea şi părăseşte camera. Ceva tot ai găsi să comentezi. Stinge televizorul. că nu faci nimic. Nu faceţi nici unu’ nimic. atâta ştii.TATA: Numai un minut! MAMA: Nimic! Televizoru’ ăsta eu l-am luat! Aşa că am dreptu’ să schimb canalele când am eu chef. De parcă v-aş cere cine ştie ce. FIICA: Ce te agiţi dragă aşa? MAMA: Uite. treci şi fă şi tu ceva.

poate s-ar da. Te sărut şi mi-e dor de tine. Eu zic să-i arunci la gunoi sau să-i vinzi la licitaţie. FIICA: Tu nu înţelegi că nu se dau? MAMA: Ia vino puţin încoa’. Sunt prea stridenţi. MAMA: Uite-te şi tu cum arăţi! Treci înapoi! Scena 16 TATA în faţa calculatorului fiicei. Sper să nu te superi că îţi scriu asta. Ştiu că îţi plac oamenii sinceri. Să ştii că avem acelaşi destin. pentru că suntem născuţi în aceeaşi zi. Şi eu m-am născut pe 16 august 1958. 29 . Doar nu degeaba suntem suflete pereche. tu aşa vrei să mergi la chef? FIICA: Cum? MAMA: Aşa nepieptănată? Treci imediat în baie şi piaptănă-te! Cum să ieşi aşa pe uşă? Aşa ceva nu se poate! FIICA: Sunt pieptănată! MAMA: Nu eşti pieptănată! FIICA: Pa! Iese pe uşă. Am crezut că visez când am văzut ştirea la televizor. Nici nu ştii ce bucurie mare mi-ai făcut. Apasă pe taste cu două degete şi citeşte în timp ce scrie. Singurul lucru care nu mi-a plăcut au fost pantalonii ăia scurţi argintii cu care erai îmbrăcată la televizor. destul de speriat.. Gicu Scena 17 MAMA apare în cameră. ca şi tine.MAMA: Dacă ţi-ai da şi tu silinţa. TATA sare de pe scaun. ca şi mie. TATA: Dragă Madonna ! Îţi mulţumesc din suflet că vrei să vii în România să mă vezi.. Îţi trimit o copie după buletin ca să vezi că spun adevăru’.

Şi ia comision. Aşa n-o să strângem niciodată.. Da’ el zice că sunt destui într-o lună. Relu ăsta! MAMA: Cică Agent de Asigurări Aurel Grigorescu. mi-a dat şi carte de vizită! TATA: Dat naibii. TATA: Aşa o fi. Ba că trebuie una. MAMA: Păi să ştii. Că am tot luat din ei. Cu găsitu’ e mai greu. Lucrează în asigurări. A spus că să treci mâine la 9 pe la el pe la birou. am putea să ne luăm şi noi maşina aia de spălat. TATA: Mare domn Relu. n-ai mai avea timp să te gândeşti la toate bazaconiile. Şi.. TATA: Aha. Depinde câţi oameni convinge. TATA: Eu am trimis taloane la concurs..MAMA: Dacă ţi-ai găsi şi tu ceva de lucru. MAMA: Uite. tu nici nu te-ai implicat. MAMA: Ca şi până acum. MAMA: Nu. că mă intersez în stânga şi-n dreapta.. dragă. MAMA: Păi nu s-au strâns nici de trei butoane de maşină de spălat. Mai bine făceam rată şi luam. în plus. TATA: S-a ajuns şi ăsta! MAMA: Să-l vezi în ce costum umbla! Şi când te gândeşti că înainte purta numa’ trening d-ăla rupt în coate. am vorbit cu Relu. Vrea să te angajezi şi tu. Niciodată nu te interesează nimic. Noroc cu mine. TATA: Doar nu vrea să-mi fac asigurare de viaţă. TATA: O să caut. 30 . Dacă ai avea şi tu un loc de muncă. ba că trebuie alta. Uite. MAMA: Pe tine chiar nu te interesează? TATA: Eu caut. TATA: Lasă că e mai bună ideea cu strânsu’ banilor. Convinge oamenii săşi facă asigurări de viaţă şi d-astea. MAMA: De juma’ de an spăl hainele cu mâna. E vina mea că n-am câştigat? MAMA: Termină cu prostiile! Numai tâmpenii ai în cap.

să nu zici că nu te-ncape! Să arăţi şi tu mai de doamne-ajută. da? Hai că ţi l-ai lărgit anu’ trecut.. MAMA: Te duci în costumu’ ăla bej de la nuntă. probleme cu alcoolul nu mai sunt. ai înţeles? Hai.. MAMA: Te scoli mai repede şi mergi să cumperi. serviciul non-stop de comenzi? În legătură cu reclama de la televizor. Se învârte prin cameră. Scena 18 MAMA rămâne singură în sufragerie. bine. Şi să te bărbiereşti. slavă 31 . eu mă pricep la făcut asigurări? MAMA: Păi dacă se pricepe Relu? TATA: Ştiu şi eu. comentezi. du-te şi te culcă! Am zis să treci la culcare! TATA pleacă în camera lui. A. nu. TATA: Bine. ascultă la uşa dormitorului pentru a se asigura că TATĂL s-a culcat. Mâine la nouă eşti acolo şi te angajezi. MAMA: Te scoli şi mai repede şi mergi la supermarket! Nu te duci acolo fără să te speli pe dinţi. MAMA: Te duci! Mi-am pus obrazu’ pentru tine! TATA: Nu înţeleg de ce nu m-ai întrebat şi pe mine înainte să vorbeşti cu Relu. Şi te speli înainte pe dinţi de două ori. Ia telefonul fix şi formează un număr. TATA: Să văd şi eu mai întâi despre ce e vorba. TATA: Da’ nu deschide decât la zece la magazin. MAMA: Alo. MAMA: Şi sărac şi cu pretenţii! Mai bine zi mersi că te scot din rahat. că ne faci naibii de ruşine. mă duc să văd cum stă treaba. MAMA: Tu în loc să-mi mulţumeşti.TATA: Păi ce. Se uită la teleshopping. Ai înţeles? TATA: S-a terminat pasta de dinţi. Deci primesc gratuit cinci păsări cântătoare cu baterie. Din Chile aţi spus? Păi ar fi mai multe probleme. Cât spuneaţi că costă la ofertă? Aha. cu pădurea magică.

MAMA: E casa mea. MAMA: Ei. am fumat. Am înţeles. Am înţeles. toate plantele trebuie orientate spre sud. Păi aş dori să comand. ca în orice familie. FIICA: E două fără 20! Şi te rog frumos să nu mă mai suni. exact. eu am mai comandat la dumneavoastră o bufniţă. Perfect. mai fac excepţii. Uşa de la intrare se deschide. nu fă pe proasta. Iar eşti aici. la ce oră vreau. MAMA: Eu în locu’ tău n-aş comenta. dacă se poate. E două noaptea. unde s-a fumat. şi ce probleme mai rezolvă? Bani? Da cum să nu! Cine n-are nevoie de bani în vremurile astea? Cât mai mulţi. FIICA: Ei pe naiba. că mă faci de ruşine! Am 25 de ani şi la 11 seara mă sună maică-mea să mă întrebe de ce nu vin acasă! Râde lumea de mine! MAMA: Ai zis că la zece jumate eşti acasă! FIICA: N-am zis nimic! Tu ai zis! MAMA (se apropie): Ai fumat. o pot returna în trei luni. Exact. FIICA: Ce căutai la mine-n cameră? 32 .domnului. MAMA se ridică de pe canapea. MAMA: Şi cartuşu’ ăla de ţigări din spatele dulapului la ce foloseşte? FIICA: Ce dulap? Ce spui acolo? MAMA: Hai. FIICA: Da. plata în momentul livrării. Şi trebuie s-o ud de trei ori pe zi? Am înţeles. mulţumesc mult. nu se poate. Pot s-o ţin în pădure? Mă gândeam cămi faceţi o reducere. Bine. Da’ asta nu-nseamnă că fumez şi eu. Bun. Normal că miros a fum. Bun. Am înţeles. Apare FIICA. FIICA: Băi. în zilele când ies eu în oraş. Spor în afaceri. că vin de la petrecerea firmei. Ştiţi. Am găsit un cartuş de Marlboro în spatele dulapului la tine în cameră. certuri sunt. Dacă nu rezolvă problemele. Da. Pot să stau în ce cameră vreau. şi pentru găsirea sufletului pereche. Da. pentru fată. FIICA: De obicei te culci la nouă. Pace în familie. da.

Hai. tu ştii cât au costat? Habar n-ai! Am luat mai multe că o să se scumpească de luna viitoare! Şi tu le-ai aruncat în weceu! Deci nu mă interesează. FIICA: Ce? MAMA: Am desfăcut fiecare pachet. FIICA: Băi. îmi dai banii. FIICA scoate un ţipăt lung şi puternic. FIICA: Taci odată! MAMA: Cică dacă bei ceai din ăla şi după aia tregi un fum de ţigară. şi. N-are pic de recunoştinţă. ţip de trezesc tot blocu’. MAMA: O femeie care a consumat ceai din ăsta a spus că nu numai că a ajutat-o să se lase de fumat. că tu nu eşti în stare. FIICA : Dacă nu taci. am luat ţigară după ţigară.. FIICA: N-ai decât să-mi dai banii pe ele. îţi vine să vomiţi. speriat. FIICA: Ţi-am zis să nu-mi mai cotrobăi prin lucruri! MAMA: Le-am aruncat în weceu. Şi am mai văzut la o emisiune că de la fumat ţi se îngălbenesc dinţii şi îţi cad. FIICA şi TATĂL se uită unul la celălalt. am rupt-o şi am aruncat-o în closet. MAMA. treci la culcare. MAMA (către FIICĂ): Să-ţi fie ruşine. Primele două plicuri sunt la preţ promoţional.. Şi că dacă nu reuşeşti prin nici o metodă.MAMA: Făceam curat. Mi-a luat o oră jumate.. Şi ţi se zbârceşte pielea.. şi de atunci au trecut 20 de ani şi nu s-a mai atins de ţigară. nu mă interesează ceaiurile tale! MAMA: Pot să-ţi comand unu’ prin poştă. TATĂL iese din dormitor. Că fiică-ta ne tratează ca pe ultimii tâmpiţi. MAMA: Mai bine mi-ai mulţumi că ţi-am făcut un bine! FIICA: Băi. da’ a şi. (către TATĂ)Hai Gicule. Nu 33 . sunt plasturi antifumat şi acuma a apărut un ceai revoluţionar pentru eliminat nicotina. MAMA: Să ştii că am văzut la televizor că o cea mai bună metodă să te laşi de fumat e să distrugi ţigările! Era un bărbat care a povestit că a vrut să se lase şi a aruncat toate ţigările în weceu.

MAMA: De-acuma o să ne meargă şi nouă bine. O să-ţi găseşti şi de lucru. De doi ani jumate. MAMA: Cu cât mai mult verde avem în casă. E normal să dau o probă. Ne oxigenăm şi noi creierele! 34 . Da. că în câteva zile o să fie bine. Tatăl tresare. Hai la culcare. îmi notez acum şi adresa. Să cos ochi? Aha. La revedere! Îşi notează ceva pe marginea ziarului . Da. Da. Deci pot să-mi aleg. Da. După 10. am înţeles. În fiecare zi înafară de sâmbătă şi duminică. câştiguri mari cu efort mic. cu vederea stau bine. TATA: Da’ nu e cam mare? MAMA: Ce să fie mare? TATA: Păi abia mai încăpem aici de copacii ăştia. Excelent... uitându-se în ziar. Deci mai repetaţi o dată? Să cos ochi pe animale de pluş ? Şi blană? Ce blană? Cum adică să pun blană pe peşti? Aha. Şomer. bucătăria e plină de copaci. Suna desteptatorul. deci sunt mai multe. cu un ziar în mână. Da. MAMA: Îţi dai seama? Am reuşit s-o iau la reducere! Şapte copaci la preţ de unul! O să vezi.. Gicule. afişând un zâmbet larg. În legătură cu anunţul din ziar vă sun. Aha. În scurt timp.vezi că abia aşteaptă se scape de noi? La bătrâneţe o să ne trimită într-un azil şi-o să ne lase să putrezim acolo în cărucioare. Stinge lumina. TATA: Dacă zici. TATA: C-ce. TATA: Bună ziua. Noapte. Sună la uşă. cu atât mai bine. vă înţeleg. cred că s-ar potrivi. TATA iese din cameră. Deschide. Scena 18 TATA la telefon.. peşti de pluş din Coreea de Sud. FIICA si MAMA pleacă. Formează un număr. cel cu locul de muncă. Intră câţiva bărbaţi cu plante în braţe. Da. 51. Să vă citesc anunţul? Muncă la domiciliu. Mâine e bine. MAMA intră în încăpere.

O să vedeţi. iar biletele vor fi puse în vânzare pe 3 martie. FIICA: Te-ai ţăcănit rău. Preţurile biletelor vor fi cuprinse între… MAMA intră şi stinge televizorul. 35 . După ce te obişnuieşti . Ăsta e copacul fericirii. FIICA: N-am nevoie. MAMA: Nu e bine pentru copaci să stea televizoru’ aprins atâta. MAMA: Habar n-ai cum o să te ajute copacii ăştia. ăsta e copacul sănătăţii. Cântă cântece din reclame de la tv. După ce termină. nu ţi se mai pare că ocupă spaţiu. ăsta e copacu’ banilor. şapte copaci norocoşi care compun pădurea magică. Scena 19 TATA stă la masa din bucătărie şi coase ochi unui peşte portocaliu de pluş. mulţumesc. copacu’ muncii. FIICA: Mult spaţiu? Ocupă tot spaţiul în puii mei! MAMA: Totu’ e să te obişnuieşti. TATA tresare şi ascunde peştele după pernele de pe canapea. Concertul va avea loc în Parcul Izvor. ŞTIRE LA TELEVIZOR: E oficial! Legenda pop Madonna va con certa live la Bucuresti pe 26 august 2009. MAMA: Da’ uite-te şi tu ce frumoşi sunt! Zi şi tu. ăsta e copacul împlinirii dorinţelor. ca parte din turneul mondial Sticky & Sweet Tour.FIICA intră pe uşă. că nu arată mai bine casa cu copacii în ea. Se apucă să ude copacii. Gicule. TATA: Atâta doar că ocupă cam mult spaţiu. Se aude o cheie în uşă. TATA sărută peştele. Are radiaţii negative. extrem de fericită. În total. Mă descurc şi singură. copacu’ familiei şi copacu’ dragostei. se joacă puţin cu el. FIICA: Ce dracu mai e şi asta? MAMA: Am comandat pădurea magică.

. TATA (concentrat): Mhm. MAMA: Ai auzit? TATA: Ce să aud? MAMA: Că divorţează! TATA: C-ce. MAMA: Vecina de la doi. MAMA: Eu dacă aş pleca. Cică abia după divorţ s-a descoperit cu adevărat. O vreme. nici unul nu vorbeşte. I-o pune în mână TATĂLUI.. MAMA: Îţi dai seama? Şi nu i-am auzit o dată să se certe sau să facă scandal. 36 . TATA: Mai dau un strat? MAMA: Mai dă. măi. E bine să-ţi laşi trecutu’ în urmă.. MAMA: Ştii ce mă gândeam? Că poate doar s-au prefăcut că le merge bine în toţi anii ăştia. dacă scapă de bărbatu-su. TATA: Mhm. că dau pe lângă. Apoi se aşează pe canapea. aş lăsa totu’ acolo. Se desparte de bărbatu-su. MAMA: Mă gândeam că dacă pleacă ea. MAMA: Auzi. MAMA: Nu. MAMA: Păi să ştii. TATA: Păi mare lucru nici n-ai avea ce să iei. mă gândeam oare care din ei o să se mute din bloc? TATA: Ţine degetele mai drepte! Aşa. TATA: Aşa o fi. TATA se apucă să-i facă unghiile de la picioare. Eu am citit într-o revistă că o femeie povestea că a divorţat şi că se simte mult mai bine în pielea ei. cu picioarele pe un scaun. oare îşi ia toate oalele de teflon şi toate cratiţele? TATA: Am zis să nu mai mişti. peste peşte. şi acuma poa’ să se despartă liniştiţi. zic dacă aş fi în locu’ lu’ vecina. TATA: Aha. Înţelegi? Au aşteptat să se facă copiii mari.. Mă gândeam că poate şi vecina se simte la fel..Se descalţă şi scoate din geantă o sticluţă de ojă.

TATA: Aha. TATA rămâne singur în sufragerie. MAMA: Ei. acuma nu poţi să le ai pe toate. Doi lei pe un peşte cu blana pusă. ora 20.. că n-am avea bani să ne luăm fiecare câte un apartament. Am primit-o gratis. aia care s-a aşezat pe tine. Adică până pe 26 august 2009. Îţi dai seama? Eu şi cu Madonna o să respirăm acelaşi aer! Ca să fac rost de bani pentru concert. Ia iepurele de sub perne şi îl priveşte lung. TATA: Ce apartament. MAMA: Păi ce. „Spune pot şi vei putea”. la pachet cu pădurea. Important e să te mulţumeşti cu puţin. Probabil mă gândeam la Madonna şi de-aia i-am cusut strâmb. atunci chiar se întâmplă! TATA: Aha. cos în draci. Acolo e singuru’ loc unde nu se uită nevastă-mea. Un leu pentru zece ochi cusuţi. TATA: Spune cum? MAMA: Spune pot şi vei putea! E despre voinţă! Cică dacă îţi doreşti ceva cu adevărat şi îţi pui în capu’ tău că aşa e. trebuia să stau tot cu tine-n casă. că n-avem bani nici de-o maşină de spălat. să ştii că eu i-am pus ochii. Pentru că are alergie la gheaţă. Cât e plecată la servici. eu nu m-aş simţi mai bine fără tine? Da’ noi suntem prea săraci să divorţăm. atunci îţi găseşti. Nevastă-mea. Aşa scrie şi în cartea asta nouă pe care o citesc acum. Cre’ că şi dacă divorţam. TATA: Mai sunt fix 178 de zile şi şase ore până când vine. 37 . cos ochi de plastic şi pun blană pe peşti de pluş. MAMA: Deci dacă tu îţi pui în cap să îţi găseşti ceva de lucru.. nu ştie că eu lucrez. Dacă o să vezi vreodată în supermarket un peşte care se uită câş. Apoi începe să vorbească cu el. TATA: Iar ai mişcat! Acuma ţi-am greşit unghia! MAMA: N-am mişcat! Tu nu m-ai dat bine! Când o să fii şi tu în stare să-mi faci o pedichiură ca lumea? Pleacă în dormitor. Banii îi ascund în congelator.

le mângăie. FIICA: Nu puteai şi tu să-i uzi cu apă de la robinet? MAMA: Apa de la robinet conţine calcar şi o grămadă de depuneri chimice. ia telefonul şi formează un număr. FIICA iese din cameră. n-ai nici o idee? Cum adică tre’ să închizi? Alo? Alo? E neliniştită. altfel mor. TATĂl se sperie. Trebuie protejate. erai acasă. Scena 22 TATĂL intră cu un sac mare. Mă tot gândesc ce să le spun la ai mei. le uzi! Intră în camera ei.. A. FIICA: Da’ noi de ce bem apă de la robinet? MAMA: Dragă.. Aştept să mă suni tu. 38 .. Pune sacul după un copac. stai un pic. normal. nu te mai sun. FIICA: Sunt plantele tale. Nu-i sănătoasă. în camera ei. Ia aspiratrul şi începe să aspire muşte pe pereţi. se plimbă fericită printre ele. Se plimbă agitată prin cameră. FIICA: Păi am crezut că. ia şi udă şi tu câteva. FIICA. Zi şi tu..Bagă iepurele în congelator şi iese pe uşă. plin de animale de pluş. Voiam doar să-ţi spun că o să mă apuc să-mi fac bagajele. Hai. se uită pe geam. Ceva tre’ să inventez... încă ceva. MAMA începe să ude plantele. plantele sunt mai sensibile. Deja am pus muştele! Cum să le arunc? Păi o să prind şi la Paris. Ok. TATA: Ah. Intră MAMA şi FIICA. FIICA: Şi? Care-i problema? TATA: Să nu zică iar maică-ta ceva. pare cufundată în propriile probleme. cântă cântece din reclame de la TV. FIICA nu observă sacul. Cară baxuri de apă plată. Sper să avem aspirator acolo.

FIICA: Deci n-o să-ţi vină să crezi! Am o veste! MAMA: Şi eu am o veste. FIICA: Mi-a găsit un masterat la Paris. Mâine o să mai fie 94 de zile până vine. Tu ştii cât au costat căcaturile astea? TATA: Mai bine pleci şi te întorci mai târziu. să nu comenteze iarăşi că te găseşte acasă la ora asta. şi coase ochi TATA: Mai sunt fix 95 de zile şi două ore jumate până vine. adică pe 25 august. pot să mă lipsesc de sfaturile tale. Intră FIICA. Scena 24 MAMA udă plantele şi meditează. Scena 23 TATA stă pe canapea. Adică până pe 26 august 2009. în sufragerie.. Navem maşină de spălat şi ea dă bani pe plante. O să mai cos vreo 40 de zile. lu’ fiică-mea. Şi a zis că pot să lucrez la fima ei ca sămi pot plăti masteratu’.. Poimâine o să mai fie 93. Şi într-o zi.Şi că le pun blană de pluş la toţi. FIICA: Ţi-am mai zis că am tot vorbit pe net cu Laura din generală. Tre’ să arăt bine când ajung acolo. FIICA: Mersi. 39 . Noaptea visez că cos ochi la animale. MAMA: Aşa. Ziua cos ochi la animale.FIICA: Las-o că de când cu copacii ăştia prin casă i se cam rupe de noi. ora 20. Iese pe uşă. o să mai fie o zi. lu’ şefu’ de scară. Strânge animalele. Dup’aia gata.. Oricum plecam.. Câteodată visez noaptea că le cos ochi lu’ nevastă-mea. mă odihnesc. aproape îngropat în jucării de pluş. Şi pe urmă o să mă urc în tren şi-o să plec. Iese pe uşă.

Fă o baie cu spumă în timp ce savurezi un pahar de şampanie. Ghid pentru femeile moderne. nu-ţi dai seama? O să fac un masterat de marketing! O să fiu cea mai tare din bloc! MAMA: Păi tocmai Paris ţi-ai găsit? Aşa departe? FIICA: Nu ziceai tu de nu ştiu care din bloc face masteratu’ în America? Parisu’ e mult mai aproape! MAMA: Puteai şi tu să-ţi găseşti ceva mai p’aproape. iese şi FIICA. Noroc cu pădurea. FIICA: Să ştii că-i posibil. Nici curăţenie. Închide-ţi telefonu’. MAMA: Pădurea mi-a arătat şi mie calea. FIICA: Băi. Nu merită! Singurul om care merită să fie fericit eşti tu!” Iese din casă. La scurt timp. Scena 25 40 .. Nu te deprima din cauză că alţii au probleme. MAMA (citeşte din carte): „Du-te singură la operă. Plimbă-te prin parc şi culege frunze. FIICA: Interesant. FIICA: Cum să fii fericită în 30 de zile. MAMA: Aşa că de azi nu mai fac de mâncare. MAMA: Acuma să-ţi zic vestea mea. stai un pic. Nu încerca să-i ajuţi. Răsfaţă-te cu o ciocolată caldă cu frişcă la cafeneaua din colţu’ străzii. Nu lăsa pe nimeni să te deranjeze. Fă împachetări cu nămol. da’. FIICA: Zi. FIICA: Da’ e una dintre cele mai bune facultăţi din lume! MAMA: Bine că măcar te interesezi şi de altceva decât de baruri. că altfel îţi zic eu că nu se-ntâmpla nimic. N-aveţi decât să vă descurcaţi. MAMA: Acolo scrie că primu’ pas pe care tre’ să-l faci ca să ai o viaţă frumoasă e să nu-ţi mai pese de alţii..MAMA: Tocmai la Paris? FIICA: Băi. Azi am găsit în librărie cartea asta.

să-ţi găseşti naibii ceva de lucru ca să ne putem lua măcar lucrurile elementare în casa asta! TATA tace. Vorbeşte cu el. Şi acuma la 51 de ani eşti cine eşti. Noaptea ajung în Sofia şi dorm în gară. Nu aşa mulţi cum am crezut. ca-n Evu’ Mediu? Păi nu ţi-e pic de ruşine? Să stai aşa cu mâinile-n sân şi să nu faci nimic? Să laşi să treacă un an fără să avem o amărâtă de maşină de spălat în casă? TATA tace. Nu dragă. eu nu-s pretenţioasă.. Seara ajung în Bucureşti.. Tu când aveai 22 de ani ai plecat la New York cu 35 de dolari în buzunar. ora 20. Merg la hotel. merg la gară. dacă mă iei. Nu te ştia nici dracu. Am terminat cu cusutu’. În pachet se află un poster cu Madonna.TATA desface un pachet. Pe 27 august după masa mă duc la gară şi mă urc în trenu’ spre Sofia. MAMA: Atâta ai tu de zis? Că trece repede timpu’? TATA: Păi ce pot să spun. TATA: Trece repede timpu’ ăsta. MAMA apare în cameră. Sărută posterul. MAMA: Mai e un pic şi se face un an de când stăm fără maşină de spălat. După concert merg în spatele scenei să vorbesc cu tine şi să te fac să se îndrăgosteşti definitiv.. După concert mă duc în spatele scenei şi-ţi spun că o să vin cu tine la toate concertele prin toată lumea. Adică până pe 26 august 2009. 41 . Atâta îţi spun doar. E fericit. O să te las să te odihneşti că sigur o să fii obosită. Dup’aia mă duc la stadionu’ unde ai următoru’ concert şi cumpăr un bilet să intru. MAMA: Ce te uiţi aşa la mine? De parcă ţi-aş cere cine ştie ce. Pe 27 august dimineaţa îţi aduc un buchet de trandafiri la hotel.. Pe 26 august dimineaţa. mă schimb şi pe urmă merg la concert. cu autograf. Am ceva bani în congelator. da’ asta-i viaţa. imediat după ce pleacă nevastă-mea şi fiicămea la servici. Sărută posterul. MAMA: Păi asta e casă de oameni din secolu’ 21?Ţie-ţi convine să speli rufe cu mâna. TATA: Mai sunt fix 54 de zile şi juma’ de oră până vii.

Şi telefonu’. În rest. să dormi. să citeşti reviste şi să te uiţi la televizor. A doua oară era să te îneci că ţi s-a spart colacu’. ceai făcut cu şomaju’ de luna trecută? TATA: Am plătit gazu’. Stau sub copaci şi meditez. să stau pe weceu. Nu mai mişc un deget. sau cum? TATA tace. TATA tace. Pentru că eu din momentu’ ăsta nu mai fac nimic. MAMA: În 30 de ani m-ai dus tu undeva? Am fost de două ori la mare când era fata mică. Nici să înveţi să înoţi n-ai fost în stare! În rest m-ai ţinut în casă. MAMA: Ce crezi că mie mi-a fost uşor când s-a închis fabrica? Da’ pentru asta nu m-am lăsat până n-am găsit servici! Şi după ce că muncesc de-mi sar ochii. nimic! TATA tace. De parcă te-ar fi interesat vreodată. şi abomanentu’ la cablu. TATA: Adică cum? MAMA: Exact cum ai auzit. MAMA: Nici nu te interesează ce e în casa asta. Naveţi decât să vă descurcaţi. Şi restu’ unde e? TATA: Păi prea mult n-a rămas. nici măcar maşină de spălat n-am! TATA: Atunci facem un credit şi gata. MAMA: N-ai decât să te descurci cu restu’. MAMA: Că tu te zgârceşti şi când e să cheltui amărâtu’ ăla de şomaj. Atâta te-a interesat: să mănânci. 42 . MAMA: Aşa. Ia zi. MAMA: Pe care să-l plătesc tot eu.MAMA: Da’ tu nu mişti un deget. Nu te-am auzit o dată să spui: Hai să plecăm undeva în excursie! Sau hai să vedem un film! Da’ nici nu ţi-am cerut asta. să ai şi tu un servici! TATA tace. Am chitanţele. Ieri le-am plătit. Am zis mai bine să-i dăm banii fetei să plece în tabere. Atâta am avut pretenţia de la tine. ia-ţi detergent să-ţi speli hainele. Cumpără-ţi de mâncare.

Îşi dă jos halatul. De când l-am primit mă gândesc numai că ai pus mâna pe el ca să-l semnezi. În ziua când s-a închis fabrica şi a trebuit să plecăm toţi în şomaj. agăţat de un bloc. Eu sunt în stare să-mi cumpăr şi singur bilet la Madonna. care citeşte o scrisoare. Melodia se opreşte. îmbrăcată în fustă scurtă şi cu cizme cu toc înalt. Pe afiş scria: „Şi Madonna foloseşte Rexona!”. Face mişcări de aerobic. te-am văzut pe stradă. Dar eu sunt modest şi n-o să-ţi cer să mă bagi pe gratis la concert. E clar că ţi-ai programat concertul special din cauza asta. îmbrăcat în tricou şi iegări negri şi lucioşi. Cred că orice bărbat de pe lumea asta ar fi profitat şi te-ar fi rugat să îl bagi pe gratis. Azi am fost şi mi-am cumpărat bilet. pe care îl foloseşte pe post de microfon. Tu ai fost mereu alături de mine. Mă gândesc: Amprentele lu’ Madonna au ajuns peste amprentele mele! Asta înseamnă că Madonna m-a atins! 43 . Erai pe un afiş mare de tot. rămâne în sutien şi chiloţi. Se aude vocea TATĂLUI. în halat. genuflexiuni şi flotări. TATA: Dragă Madonna ! Îţi mulţumesc nespus de mult că vii. cu o mască cosmetică verde pe faţă şi un prosop în cap. Apare TATA. Toţi cei trei membri ai familiei se comportă ca şi cum ar fi singuri şi nu i-ar vedea nimeni. să nu crezi că sunt înapoiat mintal sau aşa ceva. Apare MAMA. Dar eu nu sunt un profitor ca Guy Ritchie şi alţi nesimţiţi. Mulţumesc pentru posteru’ cu autograf. Face playback pe melodia Madonnei şi dansează. şi începe să se dea cu cremă pe corp. interpretată de Madonna. Apare FIICA. Ştiu că n-ai apărut pe afişu’ ăla întîmplător. Ştiu că vii ca să mă vezi pe mine. Scena 25 În fundal aude melodia „Hung up”. ţinând în mână un tub de spray. Cred că ai vrut să-mi tansmiţi că totu’ o să fie bine. Se aşează sub una din plante.Iese.

Poţi să faci dracului un infarct. TATA a terminat de mâncat. mulţumesc. TATA mânâncă şi tace. nu tu proteine. TATA (se ridică de la masă) : O să mănânc mai pe seară. că-ţi slăbeşte inima ! Numa’ iepurii au voie doar frunze. MAMA : Ei nu zău ! Nu-i convine că nu mai gătesc. organismu’ cedează. Pleacă în camera lui. asta face. ca yoghinii ăia. Gicule. Am păpădii. şi-atunci mănâncă numa’frunze. da’ nu mai pot. MAMA: Tu ai mâncat altceva decât frunze de păpădie în tot timpu’ ăsta de când nu mai gătesc? FIICA: Lasă-l că face cură de slăbire! MAMA: Ei nu zău! Face economie la mâncare. Dacă nu mănânci grăsimi. nu tu grăsimi. Îi pune o felie de pizza pe o farfurie şi îi aşează farfuria în faţă. Nu conţin nimic. Doar vitamine. Nu e bine să mânânci numa’ frunze de păpădie. că altfel le cad dinţii şi li se îngălbeneşte pielea ! FIICA : Şi-o fi găsit vreo gagică şi vrea să arate bine. da’ acuma nu mi-e foame. 44 . MAMA şi FIICA mânâncă pizza dintr-o cutie de carton. ca să mă sperie pe mine. al tău Gicu Scena 27 Familia la masă. MAMA : Mai dă-o naibii de treabă. Poate mănânc mai târziu. FIICA : Poate vrea să-şi purifice organismu’. carbohidraţi şi proteine. Gicule ! TATA : Poţi s-o laşi pe masă. Mulţumesc. MAMA : Tu chiar vrei să mă enervezi. Împinge înapoi farfuria cu pizza.Pe curând. MAMA: Ia şi tu o felie de pizza! TATA: Nu. Ia zi. Oamenii tre’ să mănânce de toate. TATA mănâncă frunze de păpădie dintr-un bol. Nu tu carbohidraţi. MAMA : Eu cred c-ar trebui să iei totuşi o felie.

M-as vopsi verde fosforescent. Cel mai rau lucru care s-ar putea intampla ar fi sa ma trezesc intr-o dimineata si sa nu-l mai iubesc. nu ma iubeste. Si as mai face un milion de lucruri daca m-ar pune sa le fac. In bucătărie apare TATA. nu ma iubeste. Doar sa ma iubeasca. Aveam musculite in stomac. Actul II 45 . in picioarele goale. As face toate astea daca mi-ar cere. As merge 440 de kilometri prin zapada. Mi-as lasa unghiile sa creasca trei metri. Pentru el. As face ocolul pamantului ascunsa intr-un portbajag de Trabant. As face orice pentru el. ma iubeste. Doar sa ma iubeasca. În faţa uşii.. leşinat. Doar sa ma iubeasca. Acum 994 de zile m-a sarutat pentru prima data. Se opreşte lângă masă. As dansa goala... eu nu chem salvarea ! Scena 28 Fiica în camera ei. Il iubesc de 3425 de zile. Deschide uşa şi iese. Mi-as tatua chipul lui pe spate. As sta 3 zile intr-un autobuz plin cu babe care miros a transpiratie.MAMA : Să ştii că dacă vin de la servici şi te găsesc pe jos. Face bagaje. dupa care as manca patru kilograme de urzici crude. FIICA: Ma iubeste. Merge spre uşă. trâgând după el un geamantan. As face orice ca sa ma iubeasca. se opreşte şi se mai uită o dată la sufragerie. As bea 50 de litri de ulei de trandafir. in cea mai aglomerata intersectie din oras. nu ma iubeste. pe care lasă un bilet. As saruta pe bot cel mai gras porc din lume. Ca sa ma iubeasca. ma iubeste. doua zile si doua nopti.

Te găsesc şi-n gaură de şarpe. FIICA: O să facă mişto de tine.”Cică au rezolvat peste 1000 de cazuri de dispariţii. nu mai era. înseamnă c-o fi plecat undeva. Şi când m-am întors. Păi şi cum să mai aştept o zi? Da’ în ziua asta se pot întâmpla atâtea! Nu mă interesează ce scrie în lege. Se ridică şi merge la telefon. fani isterici. „Sherlock Holmes SRL. că a plecat cu toate alea. MAMA: Inclusiv cu aparatu’ de bărbierit! FIICA: Păi vezi? MAMA: Eu tot sun. melodiile Madonnei. aş vrea să anunţ o persoană dispărută. Scena 1 Pe ecran sunt proiectate imagini de la un concert : o mulţime care ţipă şi dansează. Pe scenă este amplasat un ecran mare. Păi azi dimineaţă când am plecat la muncă era acasă. Discreţi... Soţul. FIICA: O să râdă ăia de tine. Atunci însemna că a păţit ceva. MAMA: Alo? Detectivii? Bună seara. Pe toată durata acestei scene. Nu bea niciodată. Am luat număru’ de la televizor.Sufrageria familiei/Bucureşti. MAMA: La televizor le făcea reclamă că cică sunt cei mai buni detectivi din ţară. Da aşa. o terasă în faţa unui hotel. Şi ce să fac. Cum adică 48 de ore? Păi nu-nţelegeţi că nu s-a mai întâmplat? Nu ne-am certat. curg imaginile şi se aude muzica. Şi n-a apărut până la ora asta. Nu. Şi oricum nu stătea până la ora asta. să mă apuc să-l caut de una singură? Alo? Alo? Pune receptorul în furcă. o să vezi. 46 . Nu domnule. Dacă şi-a luat hainele. MAMA: Şi-a luat aproape toate hainele din dulap! FIICA: Păi tocmai. MAMA şi FIICA stau la masa din sufragerie. n-are mobil. O să apară el. Mă anunţa dacă mergea în vizită. MAMA : E două noaptea. Aşa că n-are rost să suni nicăieri. rapizi. FIICA: Ba nu suni la nici un detectiv. Eu sun la detectivi. profesionişti. Era nasol dacă nu-şi lua nimic.

MAMA: Deci ori a luat-o razna. şi citesc din Biblie! I-am văzut eu la televizor! FIICA: Păi vezi? Asta-nseamnă că o să se-ntoarcă. să ştii că asta e! E într-o sectă! Nebuni de-ăia care nu mănâncă aproape deloc şi tac toată ziua. că poate e beat prin vreo cârciumă şi se întoarce dimineaţa. FIICA: De ce? MAMA: Să fim serioşi. MAMA: Doamne. FIICA: Am plecat să-mi găsesc fericirea cu Madonna.Mi-au închis telefonu’ în nas. MAMA: A-nnebunit! FIICA: Cum adică cu Madonna? MAMA: Nu-nţelegi că taică-tu a luat-o razna? FIICA: Eu cre’ că face mişto de noi. Citeşte. O fi în vreo sectă! Vai de mine. Se albeşte la faţă. la apus. Aveţi grijă de voi. Îl citeşte. Mai făceau şi glume. Şi se întâlnesc la mare şi stau în fundu’ gol pe plajă. MAMA: Cine ştie în ce afacere dubioasă o fi intrat. Îţi spun eu că se-ntoarce. FIICA: Mă laşi? MAMA: N-ai văzut şi tu că-n ultima vreme nu era în apele lui? Tăcea toată ziua şi mânca numa’frunze. FIICA: Păi ce ţi-am zis. Cine dracu s-ar uita la el? 47 . MAMA găseşte pe masă bileţelul lăsat de TATA. MAMA: Mă luau cu d-astea. MAMA: Ce dracu’ mai e şi asta? Despătureşte biletul. Da’ eu cred că mai degrabă a luat-o razna. FIICA: Eu zic că te agiţi prea tare. ori a plecat cu vreuna. Cică nu se pot apuca de căutat decât după 48 de ore de la dispariţie. idioţii. MAMA: E-n secta aia de descreieraţi! A plecat la mare! FIICA: Păi s-o fi plictisind şi el toată ziua p’acasă. nesimţiţii. Dumnezeule! FIICA: Ce e? Ia biletul.

FIICA: Poate de-aia făcea cură de slăbire. Asta-n caz că nu se-ntoarce până poimâine. Şi nu voia să aibă servici. ca să aibă timp să se întâlnească cu aia! FIICA: Exact.. Poate de-aia nu voia să-şi găsească de lucru. tu-ţi dai seama? Şi eu îmi caut masterat! M-ai tot frecat la cap că nu-ştiu-care îşi face studiile nu-ştiu-pe-unde! Şi acuma când am ocazia asta. MAMA: Numa’ depravaţi în oraşu’ ăsta. FIICA: Mai ştii? Ia gândeşte-te un pic. Un amărât de şomer fără o leţcaie. Îi plătea aia tot! MAMA: Ordinaru’ naibii! FIICA: Las’ că se-ntoarce el. MAMA: Du-te de-aici. îmi spui să nu mai plec? MAMA: Îl găsim pe taică-tu şi dup-aia pleci. Tre’ să fii dusă cu pluta să te uiţi la unu’ ca el. Şi după două săptămâni s-a întors. FIICA: Păi soţu’ şefei mele n-a făcut la fel? A plecat de-acasă cu una mai tânără. MAMA: Cum adică să te anunţ? FIICA: Păi eu o să fiu plecată. MAMA: De unde eşti aşa sigură? FIICA: Aşa fac toţi. Tocmai pentru că are ea! MAMA: Poate se întâlnea cu aia în timp ce noi eram la servici. FIICA: Eu zic că vine el înapoi.. Mă rog. pentru aia. Oricum. pentru că n-avea nevoie de bani. FIICA: Păi şi dacă nu se întoarce până poimâine? Eu poimâine am avion! MAMA: Atunci amâni. aproape toţi. poate lu’ aia nu-i pasă că el n-are bani. e vorba să-mi caut o bursă! Fata aia mi-a luat bilet de avion şi mă primeşte la ea. MAMA: Ei pe naiba. să mă anunţi când vine. să-l mai prind. Indiferent ce s-a întâmplat. 48 . nu? MAMA: Unde să pleci? FIICA: Păi nu plec în Franţa? MAMA: Păi cum să mai pleci în condiţiile astea? FIICA: Băi. de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic.

Da’ a fost aici. un suflet pereche.. A aterizat. Aşa. ca tot omu’. FIICA: Pentru ce să sun? MAMA: Poate dacă insistăm un pic. oricât e ea de Madonna. bă. Eu nu pot să mă culc până nu-l găsim! FIICA: Eu da. În camera ei. Pe masă sunt o grămadă de sticle de vin şi de bere. Scena 2 Bucureşti. TATA: Ţi-am mai explicat io cum e cu sufletu’ pereche. Sufletu’ meu pereche e tocmai Madonna. La o sigură masă stă TATA. 49 . Şi ăla-s io.FIICA: Cum să amân? Pierd biletu’! MAMA: Eu în locu’ tău nici n-aş îndrăzni să-ntreb dacă pot să plec! În locu’ tău aş fi îngrijorată! A dispărut taică-tu de-acasă şi ţie îţi arde de plecat! FIICA: Băi. ai înţeles? Înseamnă c-ai avut ghinion. Da. Şi să nu crezi că Madonna e mai brează. Noaptea târziu. Vedem dacă a plecat cu una sau a plecat cu secta aia. haha. A venit să mă vadă. O terasă aproape goală. şi dacă nu-s. a ajuns la Bucureşti. cu avionu’. FIICA îşi face bagajele şi visează. Şi pac. MAMA se apucă să ude copacii. Noapte bună.. trebuia să aibă şi ea. e tot aia! O să se-ntoarcă sau n-o să se-ntoarcă! Eu n-am nici o legătură cu asta! MAMA: Mai bine suni şi tu la detectivi. Femeile îs date dracului. care are un ochi vânăt. sau doamne fereşte a păţit ceva. Ascult-aici. Ascultă-aici: orice om are suflet pereche. Merge în camera ei. Sufletu’ meu pereche nu e nici el din România. cămaşa ruptă şi e băut bine. doar că se poate ca tu să fii în România şi sufletu’ tău pereche să fie în Noua Zeelandă. FIICA: Păi şi ce rezolvi cu detectivii? Ai tu să le dai atâţia bani? MAMA: Îl găsim! Măcar vedem unde e. tu nu-nţelegi? Şi dacă-s aici. Madonna. ce te uiţi aşa. Zbrrrr.

că dup-aia n-am mai văzut nimic de la praf. Mai întâi a făcut o faţă din aia de zici c-aş fi ceruto în căsătorie. M-a ascultat. Şi atunci pac. Băăăăăi. Şi dup-aia a spus că nu stă nici o Madonna în hotelu’ ăla. I-am scris vreo cinci-şase ani. bă. Am dormit în parcu’ ăla unde a fost concertu’. că-s o cunoştinţă de-a ei şi că să mă lase să trec. Şi eu am spus că poa’ să vină şi FBI-u’. şi tu vii şi dai în mine? Cu ce drept dai tu în mine? Am dat eu. că io nu plec până nu o cheamă pe Madonna. ca toate femeile. Doar că e dată dracului. Şi m-am dus fix la hotelu’ unde stă şi am zis la recepţie că vreau să vorbesc cu ea. şi încep toţi descreieraţii din juru’ meu să ţipe. Şi m-au bătut şi ăia. Şi acritura ce crezi că a făcut? A zis că cheamă poliţia. Leam spus ălora. nu? Da’ cre’ că am 50 . nu? Atâta doar.. Şi aia de la recepţie. Am spus că-s prieten cu Madonna şi că dacă nu o cheamă la recepţie o să fie dată afară. m-am enervat şi am dat şi eu. stăteam mai în spate şi nu vedeam aproape nimic.. de-aia m-au luat ăia la bătaie. Şi pac. Da. înalt de vreo trei metri. că o dată şi o dată tot tre’ să iasă din hotel. Am rugat-o să vină să cânte în România şi a venit. Adică cum. Acuma vreau să văd când iese Madonna. Cre’ că am văzut-o timp de două maxim trei melodii. vreau să zic că concertu’ ăla. m-au bătut badigarzii sau cum le zice. Am vrut să ajung în spate la scena aia.Doar tot femeie e. După concert cre’ că aveam praf de un centimetru pe faţă şi cre’ că arătam ca dracu’. Pe scenă era un punct colorat care se mişca aşa tiung-tiung de colo-colo. domn’e. A divorţat anu’ trecut. am dat eu. Aia cică era ea. eu vin şi fac un lucru frumos.. acră ca un castravete murat. La un moment dat. Şi atunci ce crezi că a făcut proasta? A pus badigarzii de la hotel să mă scoată afară. adică invit o femeie la restaurant. m-am trezit cu un pumn în freză de la un cioroi de-ăla. Când m-am trezit şi mi-am amintit ce s-a întâmplat m-am enervat aşa rău că am zis că-i spun lu’ Madonna să-l concedieze pe maimuţoiu’ ăla care m-a bătut. adică pe Madonna. I-am spus că tipu’ ăla cu care e măritată e un profitor şi că mai bine se desparte de el. proasta naibii. a dat el şi dup-aia nu mai ştiu. Face exact cum îi spun io. a dat el. la badigarzi adică. să-i spun lu’ Madonna că o invit la restaurant.Buuuuf! o explozie pe scenă.. Eu am venit să mă-ntâlnesc cu ea. că-i Madonna.

Nici măcar bună ziua. oricât ar fi ea de Madonna. A plecat la Sofia la următoru’ concert. Copacii din bucătărie s-au uscat. Dă că sun la ăştia să le spun. Aşa-s femeile. şi pentru toţi oamenii. le simţi când sunt aproape de tine. MAMA. 51 . înc-un rând! Pentru afurisita de Madonna şi pentru sufletu’ ei pereche. FIICA: Calmează-te. Şi câte am făcut io pentru ea. inclusiv cioroii’ de badigarzi! Scena 5 Apartamentul familiei. S-a uscat pădurea.am pierdut-o. Apare FIICA. FIICA: Ce ţipi aşa? MAMA (aproape să plângă): Pădurea! Pădurea magică! FIICA: Tu ai înnebunit? MAMA: Nu vezi c-au murit? FIICA: Cine? MAMA: Copacii! Toţi! Nu pot să cred! Copăceii mei! Plânge. FIICA: Ce? MAMA: O nenorocire! Asta o să se’ntâmple. Aşa a fost să fie. MAMA intră în încăpere şi când vede priveliştea. începe să ţipe. tu ce crezi? Crede că mă joacă pe degete? Ei bine. Aşa e cu sufletele pereche. ăsta-i semn rău... dac-ai şti. Am crezut că cine ştie ce s-o fi întîmplat. MAMA: Da’ ăştia nu-s copaci obişnuiţi! E pădurea mea magică! FIICA: Păi vezi ce se întâmplă dacă dai banii pe prostii? MAMA: Prevăd ce-o să se întîmple acum. Şi Madonna. Chelner. Şi ea nimic. nemernica. FIICA: Copacii sunt făcuţi să crească în natură. Nu înţeleg ce nu le-a priit. ce naiba. nu în bucătăriile oamenilor. Mă –nţelegi? Simt că nu mai e prin zonă. cu mine nu-i mai merge. adică pentru mine. Rău de tot. aşa cum scria în instrucţiuni.aţipit şi. Am vrut să fug în lume cu ea. Nu înţeleg ce s-a întâmplat! Eu i-am udat în fiecare zi. E unsă cu toate alifiile. şi eu în cazu’ ei nu mai simt. nu-i decât o nenorocită de femeie. A plecat.

În cutie se află o maşină de spălat nou-nouţă. îmi puteţi explica şi mie. TATA desface cutia. Apoi intră doi bărbaţi care duc o cutie mare. intră TATA. Şi azi dimineaţă toţi copacii erau uscaţi! Păi cum e posibil aşa ceva. Dumnezeule. Nici nu ştii ce nenorociri s-au întâmplat cât ai fost plecat! TATA: Am vrut să vă fac o surpriză. Alo! Serviciu’ non stop de comenzi? Uitaţi care-i treaba. să le cânţi la plante. eu i-am udat în fiecare zi. în capot. Formează un număr. TATA: Surpriză! MAMA: Doamne. Scena 6 Intră câţiva bărbaţi care scot copacii din casă. TATA se aşează turceşte pe maşina de spălat şi aşteaptă. TATA le mulţumeşte bărbaţilor. şi am făcut totu’ exact cum scria în instrucţiuni. Ţi-am zis. îşi ia la revedere de la ei. trăgând bagajul după el. FIICA apare în bucătărie cu două bagaje mari. Bărbaţii pleacă. le dă un bacşiş. am vrut să fie o surpriză. 52 . Vede maşina de spălat şi îl vede pe TATA. de unde ai avut bani să cumperi asta? TATA: Am strâns.Ia telefonul. că sunt şi ele fiinţe vii. le-am şi cântat. mă înţelegeţi? Alo! Mă auziţi! Au murit toţi copacii! În timp ce MAMA vorbeşte la telefon. Începe să ţipe. Am cumpărat de la dumneavoastră o pădure magică. tu ai luat-o razna de-a binelea! Dă-te jos de pe aia! TATA: O nouă maşină de spălat la dispoziţia dumneavoastră! MAMA: Ce-i asta? TATA: Păi n-auzi? O maşină de spălat! E a ta! Cadou de la mine! MAMA: Mai bine ai zice pe unde-ai umblat. Aşa. MAMA: Ia zi. Nu se uită în urmă. Apare mama. După ei. Iese pe uşă. că aşa e bine.

să vedem ce marcă luăm. Da’ nici nu mă mai interesează ce face ea sau ce faci tu. A plecat în Franţa la colega aia.MAMA: Vezi să nu-ţi fac eu acuma o surpriză şi să te dau afară din casă! Nu ţiar fi ţie ruşine! TATA: Am crezut că o să te bucuri. Nu te-a dus capu’ să iei ceva făcut la nemţi? Bani aruncaţi pe fereastră! TATA: Da’ de unde ştii tu că nu e bună? MAMA: Pentru că ştiu! Auzi? De fapt n-are rost să-mi spui de unde ai furat banii şi în ce bazaconii dubioase ai intrat. Toţi şapte. TATA: Adică? MAMA: Păi asta e o porcărie! Uite-te şi tu ce bine e făcută. eu nu te acopăr! Te descurci! Da’ ţie ar trebui să-ţi fie ruşine că lipseşti zile întregi de-acasă şi dup-aia apari aşa. cu o maşină de spălat de proastă calitate. Nu mai divorţează. 53 . din senin. MAMA: Zi de unde ai avut bani! TATA. Că dacă mă întrebai pe mine. Nici ce fac vecinii nu mă mai interesează. Pe dracu masterat. Şi fiică-ta nu m-a ajutat cu nimic. Pe naiba. poate luam şi noi ceva ca lumea. MAMA: Şi vrei să te cred? TATA: Mă jur! MAMA inspectează maşina de spălat. MAMA: Măcar puteai să mă întrebi şi pe mine înainte s-o cumperi. Pentru că nu mă interesează. De la firmă mi-au zis că cică n-am avut grijă de ei. Am lucrat fără să ştiţi voi şi am pus nişte bani de-o parte. dragă. şi crezi că mă îmbunezi! După ce că am trecut prin ce-am trecut! TATA: Ce s-a întâmplat? MAMA (în timp ce pune rufe în maşina de spălat) : Mi-au murit copacii. S-a dus să danseze dezbrăcată prin baruri. bineînţeles. Aşa din senin. că se duce vopseaua de pe ea. TATA: Adică cum? MAMA: Păi să te consulţi cu mine. pun pariu. Să ştii că dacă ne trezim cu poliţia la uşă. Ţi-am spus că am strâns. Made in China. cică să-şi caute masterat.

chinezească. Dacă se strică.închipuie-ţi. urmat de o explozie. Pot trăi bine-mersi şi fără. Mă’ntreb cine o să se mute în locu’ lor. Au lăsat o rudă să se ocupe cu vândutu’ apartamentului. MAMA: Taci o dată cu garanţia aia! Că mă enervez şi mai tare! O ducem înapoi şi-ţi dă tot una din asta. cu cele două geamantane . o ducem înapoi. Deodată se aude un şuierat puternic.. Dracu’ ştie şi cu ăştia. De-acuma să ţii minte că n-am nevoie de surprize. apare FIICA.. care se răspândeşte în toată casa şi îi învăluie ca o ceaţă. Poartă o rochie strâmtă şi se vede destul de clar că este însărcinată. De fapt nu mă-ntreb. Nu mă interesează. De tot. Din maşina de spălat iese fum gros. MAMA: Văd că acuma merge. Toţi trei se uită unul la celălalt fără să spună nimic. Apasă pe buton. TATA: Are garanţie. Şi cică el şi-a dat demisia şi ieri au plecat în străinătate. Maşina de spălat începe să meargă. Uşa de la intrare se deschide. Să vedem cum scoate rufele. S-au împăcat. Heblu 54 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->