P. 1
Radilogjia e Semundjeve Inflamatore Te Mushkrise

Radilogjia e Semundjeve Inflamatore Te Mushkrise

|Views: 19|Likes:
Published by Rinor Duraku

More info:

Published by: Rinor Duraku on Sep 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/15/2015

pdf

text

original

Radiologjia e Semundjeve inflamatore te Mushkrise

– Mbyllja e rrugeve me mukus qe shkakton kolaps segmntar apo lobar.Astma • Ne semundjen e hereshme radiografia mund te jet krejtesisht normale. Keto paraqesin zona me ajer te zene brenda hapsirave ne krahasim me zonat e perfusuara • Duhet shikuar per komplikime – Pneumothorax ose ralle pneumomediastinum. • Mirpo astma kronike I ka disa veti qe e. (>1 mm). • XR –mushkerit jane te fryera me hemidiafragma te rafsheta . – Konsolidime sekondare nga infeksionet pulmonare.Njeashtu ka edhe rritje te hillusit per shkakt te kombinimit te limfoadenpatise me hipertension pulmonar • CT-ja mund te konfirmoj bronket e trashura por njekohsisht edhe perfusionin mozaik ne dritaret mushkerore. Kjo gje posaqerisht vrehet te personat me prezenc te infeksioneve. .Ka trashje te murit bronchial.

.

ka bulla mushkerore. shenja te quditshme ne parenhim. mirepo shum specifike ne pamje. kolapsi. Po ashtu mund te gjeje malinjitete te . dhe rritja e diametrit te arterieve pulmonare • Duhet mos harruar qe te kontrollohen nodulet per mundesi malinjiteti ngase shpesh takohen • CT – e kuantifikon madhsine llojin dhe lokacionin e emfizemes dhe trashjes se murit bronkial. Eshte nje metode e mire qe te shikosh nivelin e demtimit • Rishiqimi I komplikimeve si pneumonia .COPD • XR – sensitive ne nivel mesatar. atelektzat pneumotoraxi • CXR shihet mushkria e rritur teper me rrafshim te hemitoraxeve forma e toraxit eshte si barrel.

.

outline.zakonisht e mbyll harkun ne te majte . TBC postprimare – konsolidime jo te qarta ne zonat apikale qe mund te formojne kavitete. • • • • ..Konsolidimet • • • • Konsolidimet mund te jene mbetje pas sherimit te semundjes CXR Pneumonia lobare. (60%) with consolidation in the mid or lower zones.erresimi I lobeve . Bronkogramet ajrore mund te jene prezente.Duhet te shiqohet neper zemer per humbje te kufirit te diafragmes. shpesh streptokoket. Pneumonia e djathte e zones se mesme dhe poshtme.zhdukja e kufirit te djathte te zemres dhe po ashtu kufirit te poshtem me hemidiafragme e Pneumonia e segmentit Lingular-humbja e kufirit te zemres Konsolidimi I lobit te poshtem. TBC primare – adenopati paratraheale e djathte apo hilare e djathte me konsolidime ne zonat e mesme dhe te poshtme te fushes pulmonare.

.

duke e kursyer kenden kostofrenik dhe apexet • Ka dallim mes formes akute dhe kronike. • HRCT • Nodule centrilobulare te vogla me pamje kallderemi dhe perfusion mozaik.Alveoliti alergjik ekstrisinik • Tendence per zonat e mesme te mushkrise. • Progresioni ne formen intersticiale dergon per ne trashje intersticiale dhe formim te bronhiektazive . • Ne formen kronike. • CXR • Format akute dhe subakute mund te duken normale apo me pamje te kallderemit si dhe ndonjehere nodulare. fibroza dhe prishjet parenhimale jane evidente ne pjeset e mesme dhe te siperme.

.

fibroz pulmonare. .hilus dypalesh dhe lymphoadenopaty mediastinale.semundje parenkimale difuse. • Faza 3 . Faza 1 . • Faza 2 . • HRCT • Shum mire eshte I konfirmuar septumi irregullar.bronchovaskular dhe fissura nodulare.lymphadenopathy dhe semundje parenkimale. • Faza 4 .Sarcoidosis • CXR • Mund te jete normale • . • – Ne semundjen parenkimale perfshihet krijimi i hijeve retikulonodukare ne nje perihilus.

.

Lymphadenopathy is not a feature . sometimes extensive consolidation or ground glass change (which may reflect pulmonary haemorrhage). They can cavitate and can occur anywhere in the lung. Pleural effusions in one-third. There may also be tracheobronchial narrowing due to inflammation. In addition there may be peripheral pleurally based wedge shaped infarcts. CT – confirms CXR appearances. The nodules may have a rim of ground glass around them (halo sign secondary to infarction).Wegner granulomatosis • • • • • • • • • CXR – pulmonary nodules of varying size. Patchy.

.

CT Zgjerimi I murit te nen diafragmes Mund te permbaj hapesira te ajrit. ..Efusion pleural (reactive).Absceset subfrenike • • • • • • • CXR – Hemidiafragma e ngritur. Shiko per trashjen e murit te zorres apo divertikulumet si nje burim I mundshem I sepsisit. Lenge I kulluar apo I shendritshem ne pjesen subfrenike.. Mund te kete lenge itraabdominal.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->