P. 1
Opera Din Sydney

Opera Din Sydney

|Views: 17|Likes:
Published by Stefana Furnica
Opera Din Sydney
Opera Din Sydney

More info:

Published by: Stefana Furnica on Sep 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/14/2014

pdf

text

original

ca parte a grupului vestic de scoici. În ciuda naturii lor de autocuratare . cu o serie de scoici mari.de culoare albă si crem mat . Sala de concerte este conţinută de grupul vestic de scoici. de fapt.Teatrul Dramatic. În afară de ţiglă de pe scoici. nu scoici structurale într-un sens strict.Scara este aleasa pentru a reflecta cerinţele interne de înălţime. Prin 1954 a reusit Goossens sa obţina sprijin din partea NSW Premier Joseph Cahill. Acoperisul operei este acoperit cu 1.Opera acoperă 1. cu toate că de la distanta de vede doar alb.056. fiecare luate de la o emisferă de aceeaşi rază.Deşi structurile de acoperiş ale Operei sunt frecvent menţionate ca scoici (aşa cum sunt ele în acest articol). ele sunt încă obiectul unei întreţineri şi înlocuiri periodice. şi de Studioul se află sub sala de concerte.Opera este sprijinita pe 588 de piloni de beton înfundati până la 25 de metri mai jos de nivelul mării. dar sunt prefabricate din beton susţinute de coaste. partea exterioara a cladirii este în mare măsură.Are o lungime de 183 de metri si o latime de 120 de metri la punctul său cel mai lat.prefabricate din beton.ORIGINI Planificarile pentru construirea Operei din Sydney au început în 1940 la initiativa lui Eugene Goossens. .care a lansat un concurs in care si-au inscris arhitecti sin 32 de tari proiectele pentru eventuala opera. DESCRIERE Opera din Sydney are un design modern expresionist. care formează structura de acoperisuri.006 placi de tigla uedeza. de-a lungul locurilor până la turnurile inalte ale scenei. ele sunt. în creştere de la intrare spre spatiile mici.iar Teatrul de Opera de grupul estic. şi de peretii cortina din sticla din spatiile foaier.8 hectare de teren.Acesta a sosit in 1957 la Sydney pentru a ajuta la supravegherea proiectului. îmbrăcata cu panouri agregat compuse din granit roz.insa cel care a castigat a fost arhietctul danez Jorn Utzon.

cu peste 10000 conducte. Alte spaţii folosite pentru spectacole şi alte evenimente includ: • Camera de Utzon. Etapa I (1959-1963) a constat din construirea podiumului inalt. care ocupa terenul la acea vreme a fost demolata in 1958.cu 544 de locuri.pe locul acesteia incepand constructia operei in martie 1959. • Teatrul Dramatic. • Studioul. cu 2679 de locuri. cinci restaurante. alte zone folosite pentru spectacole. Etapa a III-a constat din construirea si finisarea interiorului(1967-1973). Cele cinci locuri care alcătuiesc principalele facilităţi de performanţă: • Sala de concert. un sistem flexibil în aer liber. cu 1507 de locuri.Opera din Sidney conţine cinci mari spatii de performanţă. Etapa II (1963-1967) a vizat construcţia scoicii. Acesta conţine Orga Mare. un studio de înregistrare. • Teatrul de Opera. .Opera a fost construita în trei etape. un spaţiu flexibil. un mic multi-scop. • În curte. • Playhouse.cu 398 de locuri. cu o capacitate maximă de 400 de persoane. CONSTRUCTIA OPEREI Constructia denumita Fort Macquarie Tram Depot.si patru magazine de suveniruri. în funcţie de configuraţie. cu până la 210 locuri.

estimarea finalizarii etapei II a fost iulie 1967. Hornibrook a fabricat cele 2400 de coaste prefabricate şi 4000 de panouri de acoperis şi.Etapa I: podiumul Etapa I a început la 5 decembrie 1958. de asemenea.Inceperea mai devreme a constructiei. Cu toate acestea. şi au trebuit să fie reconstruite.astfel coloanele nu au fost suficient de puternice pentru a susţine structura acoperisului.cu toate astea. Din 1957 până în 1963 de echipa de design a trecut prin cel puţin douăsprezece incercari de a defini scoica si de a găsi o formă acceptabilă din punct de vedere economic (inclusiv schemele cu parabole.Pana la sfârşitul anului 1965. a dezvoltat procese de construcţie.din cauza dificultatilor neprevazute(vreme rea.Guvernul a fortat inceperea constructiei mai devreme. mai târziu a condus la probleme semnificative. La 6 aprilie 1962 a fost estimat că Opera va fi terminata între august 1964 şi martie 1965. . inginerii Ove Arup şi partenerii au fost în imposibilitatea de a găsi o soluţie acceptabilă pentru a le construi.La 31 augus 1962 constructia podiumului a fost finalizata. Etapa II: acoperişul Scoicile au fost percepute ca o serie de parabole sprijinit de prefabricate din beton cu coaste. În mijlocul anului 1961 de echipa de design a găsit o soluţie la problema: scoica fiind creata ca secţiuni ale unei sfere.nerealizarea completa a planurilor inainte de a incepe constructia)la 23 ian 1961 constructia era cu 47 de saptamani in urma. circulare coaste şi elipsoide).

Sala mica.Cele 2000 de locuri gandite de Utzon pt sala mare au fost considerate insuficiente. a început în februarie 1963. . Opera. Designul interior:Placajul coridoarelor si planul locurilor din sali.ci trebuia lasat deschis). deja proiectate şi montate în interiorul salii mari.Structura de interior a fost schimbata si din punctul de vedere al dotarilor. Constructia de pereti de sticla 3. au fost scoase şi aruncate în mare măsură. au fost adăugate.oficial . un cinematograf şi o bibliotecă de asemenea. Placarea podiumului si a podelei(podiumul iniţial nu trebuia să fie îmbrăcat în jos la apă.Peter Hall a preluat locul acestuia si a adus cateva modificari proiectului.Cele patru schimbări semnificative la proiectarea. iniţial doar pentru producţii de teatru.Utzon angajase consultantul de acustica Lothar Cremer. având un cost de 102 milioane de dolari. a fost terminata în 1973. 4. Utilizarea salilor: sala mare de care iniţial ar fi trebuit sa fie o operă si sala de concert. Au existat numeroase dispute in urma carora arhitectul danez a demisionat. după Utzon stânga au fost: 1.a fost utilizata si pentru reprezentatii de operă şi balet şi se numeşte Teatrul de Opera si Balet. Un teatru.Etapa III: Interioarele Etapa III. a devenit doar sala de concert. 2. au fost date la o parte complet. (mai târziu au fost modificate in teatre si un studio).planurile sale pentru marile sali târziu au fost considerate foarte bune.a interioarelor.

la 20 octombrie 1973.Deschiderea a fost televizata şi a inclus focuri de artificii şi reprezentarea Simfoniei a 9 a a lui Beethoven. Regina din Australia.Opera a fost deschisa oficial de către Elizabeth II.la care au participat milioane de oameni. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->