KELEBIHAN AL-QURAN
• AL-QURAN SEBAGAI PENSYAFAAT DAN PENGHUJAH

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: ‘Al-Quran adalah pemberi syafaat (yang mana) syafaatnya akan diterima dan sebagai penghujah (yang mana) hujahnya disokong. Barangsiapa meletakkan al-Quran dihadapannya maka al-Quran akan memandunya ke syurga dan barangsiapa yang meletakkan al-Quran dibelakangnya maka alQuran akan mencampakkannya ke neraka’

KELEBIHAN AL-QURAN
• AL-QURAN SEBAGAI SUMBER MENGHAMPIRKAN DIRI KEPADA ALLAH S.W.T. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

‘Sesungguhnya kamu tidak akan dapat kembali kepada Allah s.w.t (menghampir diri kepada-Nya) melainkan dengan sesuatu yang terlebih utama yang datang terus daripada-Nya yakni al-Quran ‘

a berkata bahawa beliau meminta Rasulullah s. : Abu Zar r.w.w bersabda yang bermaksud: ‘Semaikanlah perasaan taqwa kepada Allah kerana ia adalah sumber bagi segala amalan-amalan baik. Rasulullah s. Aku meminta supaya baginda menambah lagi.a.w memberi satu pesanan yang berpanjangan. Sebuah hadis daripada Rasulullah s.a.a. .KELEBIHAN AL-QURAN • AL-QURAN SEBAGAI CAHAYA KEHIDUPAN DAN BEKALAN KE AKHIRAT. Tetapkanlah membaca Al-Quran kerana ia adalah nur untuk kehidupan ini dan bekalan untuk hari akhirat’.

w yang bermaksud: ‘Daripada Aisyah r.a telah bersabda Rasulullah s.’ .a.a.w: Sesungguhnya tiap-tiap sesuatu itu mempunyai kemegahan yang mana manusia berbangga dengannya dan menjadi kemegahan kebanggaan umatku ialah Al-Quran yang mulia.KELEBIHAN AL-QURAN • AL-QURAN SEBAGAI KEMEGAHAN BAGI UMAT ISLAM Sabda Rasulullah s.

a.w) dari Allah dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata kebenarannya dengan itu Allah menunjukkan jalan keselamatan serta kesejahteraan kepada sesiapa yang mengikut keredhaanNya dan denganya Tuhan keluarkan mereka dari kegelapan (kufur) kepada cahaya (iman) yang terang benderang dengan izinNya dan dengannya juga Tuhan menunjukkan mereka ke jalan yang betul dan lurus.T berfirman yang bermaksud: ‘Sesungguhnya telah datang kepada kau cahaya kebenaran (Nabi Muhammad s.KELEBIHAN AL-QURAN • AL-QURAN ADALAH SATU PERLEMBAGAAN YANG LENGKAP BAGI SEMUA ASPEK KEHIDUPAN Dalam Al-Quran Allah S.W.’ (Surah Al-Maidah: 15 &16) .

.a.w bersabda yang bermaksud: ‘Daripada Ibnu Umar r.a berkata:“Rasulullah s. Apakah cara untuk menjadikan hati bersinar semula.a. hati manusia akan berkarat seperti besi yang dikaratkan oleh air. Katanya dengan banyak mengingati mati dan membaca AlQuran’.w telah bersabda yang bermaksud.KELEBIHAN AL-QURAN • AL-QURAN JUGA MERUPAKAN SENJATA YANG PALING BERKESAN UNTUK MEMBERSIHKAN JIWA DAN MENYINARKANNYA Dalam sebuah hadis Rasulullah s.

’ .w bersabda yang bermaksud: ‘Sesungguhnya Al-Quran ini ialah hidangan Allah S.W.a.T maka hendaklah kamu terima hidangan Allah sebanyak mana yang kamu boleh.KELEBIHAN AL-QURAN • MEMBACA AL-QURAN DISIFATKAN SEBAGAI SANTAPAN ROHANI KEPADA TIAP-TIAP ORANG ISLAM Rasulullah s.

a berkata : Aku mendengar Rasulullah s.a. bersabda yang bermaksud: ‘Bacalah Al Quran sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat sebagai syafa'at kepada pembacanya’.w. ( Riwayat Muslim ) .KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Abu Umamah r.

w.a. didahului dengan Surah Al Baqarah dan Surah A-li 'Imraan.a. telah berkata : ‘Aku mendengar Rasulullah s.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Nawwas Bin Sam'an r. ( Riwayat Muslim ) . bersabda yang bermaksud: Di hari akhirat kelak akan didatangkan Al Quran dan orang yang membaca dan mengamalkan isi kandungannya. kedua-dua surah ini menghujah ( mempertahankan ) orang yang membaca dan mengamalkannya’.

a. ( Riwayat Bukhari ) .a.w. telah berkata: ‘Rasulullah s.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Osman Bin 'Affan r. bersabda yang bermaksud: Sebaik manusia di antara kamu orang yang mempelajari Al Quran dan mengajarnya kepada orang lain’.

KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Aisyah r.a.w. telah berkata: ‘Bersabda Rasulullah s.a. yang bermaksud: Orang yang membaca Al Quran dan susah untuk menyebut ayatnya ia mendapat dua pahala’. ( Riwayat Bukhari & Muslim ) .

telah berkata : ‘Rasulullah S. bersabda yang bermaksud : Umpama orang mukmin yang membaca Al Quran seperti buah Utrujjah ( seperti limau besar ) baunya wangi dan rasanya sedap.A. dan umpama orang munafik yang membaca Al Quran seperti Raihanah (sejenis pokok) baunya wangi dan rasanya pahit dan umpama orang munafik yang tidak membaca Al Quran seperti buah labu yang tiada bau dan rasanya pahit’. ( Riwayat Bukhari & Muslim ) .a.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Abu Musa Al Asy'ari r.W.Umpama orang mukmin yang tidak membaca Al Quran seperti buah tamar tidak ada bau dan rasanya manis.

Bahawa Nabi Muhammad S.W. ( Riwayat Muslim ) .A.a.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Omar Bin Al Khattab r. bersabda yang bermaksud: ‘Sesungguhnya Allah mengangkat martabat beberapa golongan dan merendahkan martabat yang lain dengan sebab Al Quran’.

W.a.A.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Ibnu Omar r. ( Riwayat Bukhari & Muslim ) . lelaki yang dianugerahkan kemewahan harta lalu dinafkahkannya siang dan malam’. ia menunaikan ibadat siang dan malam . telah bersabda yang bermaksud: ‘Tidak boleh berhasad dengki kecuali di dalam dua perkara : Lelaki yang dianugerahkan kefahaman yang sahih tentang Al Quran. daripada Nabi Muhammad S.

telah berkata : ‘Seorang lelaki membaca Surah Al Kahfi dan di sisinya seekor kuda yang diikat dengan dua tali.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Barra' dan daripada 'Azib r. dan kudanya mula menjauhinya.a.A.W. Apabila menjelang pagi beliau pergi berjumpa Nabi Muhammad S. ( Riwayat Bukhari & Muslim ) . dan menceritakan peristiwa tersebut maka baginda bersabda : Itulah ( sakinah ) ketenangan yang turun disebabkan bacaan Al Quran’. maka awan di langit mula melindunginya dan semakin hampir.

beliau berkata : ‘Rasulullah S.A.W.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Ibnu 'Abbas r.bersabda yang bermaksud: Sesungguhnya orang yang tidak ada di dalam ingatannya sesuatu pun daripada ayat Al Quran seperti rumah yang roboh’. ( Riwayat Tirmizi ) .a.

perbaikkilah dan perelokkanlah bacaan Al Quran sepertimana engkau memperelokkan urusan di dunia. sesungguhnya tempat engkau akan ditentukan di akhir ayat yang engkau bacakan’.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Abdullah Bin 'Umru Bin Al 'As r.a. ( Riwayat Abu Daud dan Tirmizi ) .W. Nabi Muhammad S.A. bersabda yang bermaksud: ‘Satu masa nanti akan dikatakan kepada orang yang membaca Al Quran: Bacalah.

(Riwayat Muslim ) . tiga ayat lebih baik dari tiga ekor.a.W keluar dan kami berada di tempat duduk masjid yang beratap. menceritakan : ‘Rasulullah S.A. dan dia mengambil darinya dua ekor unta yang gemuk dalam keadaan dia tidak melakukan dosa dan tidak putus hubungan silaturrahim.W kenapakah kamu tidak pergi ke masjid belajar atau membaca dua ayat Al Quran lebih baik dari dua ekor unta. Kami menjawab : Kami suka demikian itu.A. Sabda Rasulullah S.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada 'Uqbah Bin 'Amir r. empat ayat lebih baik dari empat ekor unta demikianlah seterusnya mengikut bilangan ayatnya’. Maka beliau bersabda: Siapakah di antara kamu yang suka keluar di pagi hari pada setiap hari menuju ke Buthan atau 'Atiq.

KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Ibnu Mas'ud r. ( Riwayat Muslim ) .A.a bahawa Nabi Muhammad S.W bersabda yang bermaksud: ‘Orang yang paling layak mengimami kaum di dalam sembahyang ialah mereka yang terfasih membaca Al Quran’.

W. Nasa'ie & Ibnu Majah ) . ( Riwayat Bukhari.A. Tirmizi.a.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Jabir Bin Abdullah r. menghimpun antara dua lelaki yang terbunuh di peperangan Uhud kemudian beliau bersabda yang bermaksud: ‘Yang mana satukah antara keduanya yang paling kuat berpegang teguh dengan Al Quran maka apabila aku tunjukkan kepada salah seorang daripada keduanya maka dialah orang yang pertama masuk ke liang lahad’. bahawa Nabi Muhammad S.

W. ( Riwayat Tirmizi ) .A. bersabda yang bermaksud : ‘Barangsiapa yang membaca Al Quran maka berdoalah kepada Allah dengan Al Quran maka sesungguhnya akan datang beberapa kaum yang membaca Al Quran dan mereka berdoa dengannya’.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada 'Imran Bin Husain Bahawa beliau lalu di hadapan qari yang sedang membaca Al Quran kemudian dia berdoa kepada Allah kemudian ia kembali membaca kemudian ia berkata aku mendengar Rasulullah S.

satu kebaikan menyamai dengan sepuluh pahala. Lam . aku tidak bermaksud Alif . Mim ialah satu huruf.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Ibnu Mas'ud r. Lam satu huruf dan Mim satu huruf’. ia berkata : ‘Barangsiapa yang membaca satu huruf daripada Al Quran maka baginya satu kebaikan. ( Riwayat Ad Darimi &Tirmizi ) .a. tetapi Alif satu huruf.

a. aku mendengar Rasulullah s. ( Riwayat Muslim ) .KELEBIHAN MEMBACA & MENDENGAR BACAAN AL-QURAN • Daripada Abi Umamah r. sesungguhnya dia datang pada Hari Kiamat kelak memberi syafaat kepada tuannya’.w bersabda yang bermaksud: ‘Bacalah olehmu akan Al-Quran.a katanya.

KELEBIHAN MEMBACA & MENDENGAR BACAAN AL-QURAN • Daripada Aisyah r. bersamanya malaikat utusan Allah yang baik.a. ( Riwayat Muslim ) . sabda Rasulullah s.w. yang bermaksud: ‘Seorang yang membaca Al-Quran sedang dia mahir dalam membacanya.a katanya. maka baginya dua pahala’. Dan orang yang membaca Al-Quran dalam keadaan tergagap-gagap (berkeadaan payah).

aku telah mendengar Rasulullah s. yang beramal dengannya di dunia.w bersabda yang bermaksud: ‘Dibawa di Hari Kiamat nanti Al-Quran dan ahlinya. kedua-duanya berhujah membela tuannya’.KELEBIHAN MEMBACA & MENDENGAR BACAAN AL-QURAN • Daripada Nawwas bin Sam’an r.a katanya. Mendahuluinya oleh Suratul Baqarah dan Ali Imran.a. ( Riwayat Muslim ) .

Lam satu huruf dan Mim satu huruf ‘ ( Riwayat al-Tirmidzi ) . Tidak aku katakan (Alif Lam Mim) itu satu huruf tetapi Alif satu huruf. Dan satu kebaikan (digandakan) dengan sepuluh seumpamanya.w yang bermaksud: ‘ Barangsiapa membaca satu huruf daripada kitab Allah maka baginya satu kebaikan.a.KELEBIHAN MEMBACA & MENDENGAR BACAAN AL-QURAN • Sabda Rasulullah s.

a. ( Riwayat Muslim ) .KELEBIHAN MEMBACA & MENDENGAR BACAAN AL-QURAN • Sabda Rasulullah s.w yang bermaksud: ‘Bacalah olehmu akan al-Quran sesungguhnya ia akan datang pada hari qiamat memberi syafa’at kepada pembacanya’.

w yang bermaksud: ‘Sebaik-baik ibadat (sunat) umatku ialah membaca alQuran’. ( Riwayat al-Tirmidzi ) .KELEBIHAN MEMBACA & MENDENGAR BACAAN AL-QURAN • Sabda Rasulullah s.a.

a.KELEBIHAN MEMBACA & MENDENGAR BACAAN AL-QURAN • Sabda Rasulullah s.w yang bermaksud: ‘Barangsiapa mendengar satu ayat dari kitab Allah (alQuran) maka ia akan menjadi cahaya untuknya pada hari qiamat’ ( Riwayat Ahmad ) .

( Riwayat al-Bukhari ) .a.w yang bermaksud: ‘Sebaik-baik di kalangan kamu orang yang belajar alQuran dan mengajarkannya’.KELEBIHAN BELAJAR & MENGAJAR AL-QURAN • Sabda Rasulullah s.

w yang bermaksud: ‘Orang yang mahir dengan al-Quran akan bersama malaikat yang mulia lagi berbakti.KELEBIHAN BELAJAR & MENGAJAR AL-QURAN • Sabda Rasulullah s. Dan orang yang membacanya dalam keadaan sulit (susah) dan merangkak-rangkak maka baginya dua pahala (kebajikan)’.a. ( Riwayat Muslim ) .

KELEBIHAN BELAJAR & MENGAJAR AL-QURAN • Sabda Rasulullah s. ( Riwayat al-Syihab ) .w yang bermaksud: ‘Sebaik-baik di kalangan kamu orang yang belajar alQuran dan mengajarkannya kepada manusia’.a.

( Riwayat At Tabrani ) . maka diampunkan baginya dosanya yang lalu dan yang akan datang dan sesiapa yang mengajarnya dengan hafalan maka setiap anaknya itu membaca satu ayat.a.KELEBIHAN BELAJAR & MENGAJAR AL-QURAN • Sabda Rasulullah s. Allah menaikkan ayahnya satu darjat hingga akhir ayat yang diamalkannya’.w yang bermaksud: ‘Sesiapa yang mangajarkan anaknya Al-Quran dengan melihat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful