Η γραμματική μου

Δ’ τάξη

«Τα μέρη του λόγου»
Όνομα:_______________
Επίθετο:______________

1

Τα μέρη του λόγου είναι δέκα,
 έξι από αυτά κλίνονται ( κλιτά μέρη) και
 τέσσερα δεν κλίνονται (άκλιτα μέρη)

Κλιτά μέρη
1

άρθρο

2

ουσιαστικό

3

επίθετο

4

αντωνυμία

5

ρήμα

6

μετοχή

Άκλιτα μέρη

7

επίρρημα

8

πρόθεση

9

σύνδεσμος

10

επιφώνημα

Το ουσιαστικό και το επίθετο λέγονται και ονόματα

2

Τα άρθρα Τα άρθρα. είναι μικρές λέξεις. Το οριστικό άρθρο και οι κλίση του έχει ως εξής: Πτώσεις Ονομαστικ ή Γενική Ενικός αριθμός Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο ο η το του της του Πληθυντικός αριθμός Πτώσεις Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο Ονομαστικ οι οι τα ή Γενική των των των 3 .  Γαβγίζει το σκυλί μας. Η γλώσσα μας έχει δυο ειδών άρθρα το οριστικό άρθρο.  Η γη είναι σφαιρική. που μπαίνουν μπροστά από τα ουσιαστικά τα επίθετα και τις μετοχές.Τα κλιτά μέρη του λόγου 1. και το αόριστο άρθρο Το οριστικό άρθρο.  Έρχεται ο Δημήτρης. Το οριστικό άρθρο το μεταχειριζόμαστε όταν μιλάμε για ένα ορισμένο πρόσωπο ζώο ή πράγμα.

   Ήρθε ένας φίλος μου.  Το άρθρο οριστικό και αόριστο δεν έχει κλητική.χ. θα διαβάσω ένα βιβλίο Σε φωνάζει μια γυναίκα. Είδα λουλούδια σκορπισμένα Παιδιά έπαιζαν στην αυλή. Μαρία! 4 .Αιτιατική Κλητική το(ν) ------ τη(ν) ------ το ------ Αιτιατική Κλητική τους -------- τις ------- τα -------- Το αόριστο άρθρο Αόριστο λέγεται το άρθρο που δεν μας ορίζει κάτι συγκεκριμένο (π. τα αναφέρουμε χωρίς άρθρα. π. Όταν χρησιμοποιούμε κλητική δεν μεταχειριζόμαστε άρθρο. κάτι αφηρημένο χωρίς να μας λέει ποιο ακριβώς εννοεί.χ Έλα. ο κήπος. η δασκάλα. ζώα. Το αόριστο άρθρο και οι κλίση του έχει ως εξής: Ονομαστικ ή Γενική Αιτιατική Κλητική Αρσενικό ένας ενός ένα(ν) - Ενικός αριθμός Θηλυκό μια / μία μιας / μίας μια / μία - Ουδέτερο ένα ενός ένα -  Το αόριστο άρθρο δεν έχει πληθυντικό αριθμό και όταν αναφερόμαστε σε πολλά αόριστα πρόσωπα.χ. π. πράγμα. το βιβλίο) αλλά μιλάει για κάτι αόριστο.

το παιδί ο ταύρος. η ξύστρα. το ποντίκι ο καναπές. η τιμιότητα Γεια σας! Είμαι η Μαίρη. το τρέξιμο ο ύπνος. η κοπέλα. Τα ουσιαστικά. το κουράγιο. η γυμναστικά. Το όνομα μου στη γραμματική έχει θέση ουσιαστικού Τα ουσιαστικά τα έχουμε χωρίσει σε δυο μεγάλες κατηγορίες: Τα κύρια ουσιαστικά  Ονόματα ανθρώπων (Πάνος)  Εθνικά ονόματα (Έλληνας) ΟΧΙ ελληνικός  Ονόματα βουνών. η κότα.2. λιμνών Τα κοινά ουσιαστικά είναι όλα τα υπόλοιπα ουσιαστικά που δεν είναι κύρια. η αγωνία η ομορφιά. η ειρήνη. Τα κοινά ουσιαστικά 5 χωρίζονται σε: . ποταμών. το τραπέζι ο καθαρισμός. Ουσιαστικά ονομάζονται όλες εκείνες οι λέξεις που μας φανερώνουν:       Πρόσωπο: Ζώο: Πράγμα: Ενέργεια: Κατάσταση: Ιδιότητα: ο μαθητής.

Συγκεκριμένα Αφηρημένα (πατέρας. 6 . Κυκλάδες.  Υπάρχουν μερικά ουσιαστικά που τα συναντάμε μόνο στον ένα αριθμό.  π. μηνών (ΟΧΙ εποχών) Ονόματα γιορτών Ονόματα τιμητικών τίτλων (Υπουργός) Ονόματα σημαντικών κτηρίων (Νομαρχία) Ονόματα λογοτεχνικών έργων. κάλαντα. πόλεων. Μέσα από τον αριθμό δηλώνεται το πλήθος (δηλαδή το πόσο.χ ο εργάτης  η εργάτρια ο θείος  η θεία ο δάσκαλος  η δασκάλα ο γιατρός  η γιατρός Οι αριθμοί των ουσιαστικών. Συγκεκριμένα: το κορίτσι. νησιών Ονόματα ημερών. Έτσι έχουμε τον Ενικό Αριθμό (για ένα) και τον Πληθυντικό Αριθμό (για πολλά). πάπια) (ελευθερία. το γατάκι Αφηρημένο: η αγάπη Τα ουσιαστικά έχουν τρία γένη :  Αρσενικό  Θηλυκό  Ουδέτερο  Τα περισσότερα έχουν ένα μόνο γένος για παράδειγμα η λέξη γραμμή είναι θηλυκό και δε πρόκειται να βρούμε αυτή τη λέξη στο αρσενικό ή στο ουδέτερο. Υπάρχουν όμως μερικά ουσιαστικά που σχηματίζονται και σε άλλο γένος.) της κλιτής λέξης. Πάσχα.      Ονόματα χωρών.  Τα ουσιαστικά τα συναντάμε σε δύο αριθμούς. οδών. όπως: Ελλάδα. παίξιμο) Το κορίτσι αισθάνεται αγάπη για το γατάκι της. φύση.

Οξύτονα. Λήγουσα. Είναι η πριν από την προτελευταία συλλαβή της λέξης. Παραλήγουσα.π. κ. Προπαροξύτονα. μαμά-μαμάδες.  Τη γενική του πληθυντικού δεν τη σχηματίζουν όλα τα ουσιαστικά: π. συλλαβή που τονίζεται το ουσιαστικό ονομασία ουσιαστικού λήγουσα Οξύτονο παραλήγουσα Παροξύτονο προπαραλήγουσα προπαροξύτονο 7 .π. Παροξύτονα.λ. η γάτα-οι γάτες. που στον πληθυντικό αριθμό έχουν μια συλλαβή παραπάνω από όσες έχουν στον ενικό (π.Οι κλίσεις των Ουσιαστικών. Λέγονται τα ουσιαστικά που τονίζονται στην προπαραλήγουσα. που έχουν ίδιο αριθμό συλλαβών στον ενικό και στον πληθυντικό αριθμό(π.χ Όσα κλίνονται όπως η ζάχαρη Τα υποκοριστικά σε –ακι ( ούτε του ενικού) Συλλαβές των ουσιαστικών και χαρακτηρισμός τους ανάλογα με τη συλλαβή που τονίζονται. Είναι η προτελευταία συλλαβή της λέξης Προπαραλήγουσα.Τα ισοσύλλαβα. Τα ουσιαστικά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: 1. Λέγονται τα ουσιαστικά που τονίζονται στην παραλήγουσα. Είναι η τελευταία συλλαβή της λέξης.Τα ανισοσύλλαβα. Λέγονται τα ουσιαστικά που τονίζονται στη λήγουσα. κ. ο άντρας-οι άντρες.).χ.) και 2.χ.λ.

(π. ρήγας-ρηγάδες 3. το(ν) αγώνα λοχία πίνακα Κλητ.χ. ΕΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. του αγώνα λοχία πίνακα Αιτ.αμαξά -. άντρας-αντρών. των αγώνων λοχιών πινάκων Αιτ. - αγώνες λοχίες πίνακες  τα ισοσύλλαβα αρσενικά σε –ας στη γενική πληθυντικού τονίζονται στην παραλήγουσα. 8 . του αμαξά των αμαξάδων Αιτ. ταμίας-ταμιών). γαλατάς-γαλατάδες. οι αγώνες λοχίες πίνακες Γεν.χ ο φύλακας – των φυλάκων)  δεν ακολουθούν τον παραπάνω κανόνα τα δισύλλαβα σε –ας και όσα τελειώνουν σε –ίας. τον αμαξά τους αμαξάδες Κλητ.Η κλίση των αρσενικών 1. λοχίας-λοχιών. -. ο αγώνας λοχίας πίνακας Γεν. Αυτά στη γενική πληθυντικού τονίζονται στην λήγουσα (π. - αγώνα λοχία πίνακα ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. 2. Αρσενικά ουσιαστικά σε –ης ισοσύλλαβα. Αρσενικά σε –ας ανισοσύλλαβα --- Ενικός αριθμός Πληθυντικός αριθμός Ον.αμαξάδες  τα ανισοσύλλαβα σε –ας στον πληθυντικό τονίζονται στην παραλήγουσα π.χ. τους αγώνες λοχίες πίνακες Κλητ. Αρσενικά σε –ας ισοσύλλαβα. Ο αμαξάς οι αμαξάδες Γεν.

Αρσενικά σε –ος ισοσύλλαβα --- Ενικός αριθμός Πληθυντικός αριθμός Ον. -.μπογιατζήδες ΠΑΡΟΞΥΤΟΝΑ --- Ενικός αριθμός Πληθυντικός αριθμός Ον.αθλητή -.αθλητές Τα ισοσύλλαβα αρσενικά σε –ης θα χωριστούν σε δυο ομάδες:  Οξύτονα (τόνος στη λήγουσα)  Παροξύτονα (τόνος στη παραλήγουσα) ΟΞΥΤΟΝΑ --- Ενικός αριθμός Πληθυντικός αριθμός Ον. τον αθλητή τους αθλητές Κλητ. ο αδερφός οι αδερφοί 9 .επιβάτες 4. -. του μπογιατζή των μπογιατζήδων Αιτ.μπογιατζή -. ο επιβάτης οι επιβάτες Γεν. ο μπογιατζής οι μπογιατζήδες Γεν.--- Ενικός αριθμός Πληθυντικός αριθμός Ον.επιβάτη -. του αθλητή των αθλητών Αιτ. τον επιβάτη τους επιβάτες Κλητ. ο αθλητής οι αθλητές Γεν. τον μπογιατζή τους μπογιατζήδες Κλητ. -. του επιβάτη των επιβατών Αιτ.

Γεν. τον αδερφό τους αδερφούς Κλητ.παππού -. του παππού των παππούδων Αιτ. Πέτρο ) 5.φύλακα  κάθε αρσενικό. την αιτιατική και την κλητική του ενικού απλά χωρίς το τελικό –ς της ονομαστικής ( π. του καφέ των καφέδων Αιτ. -.χ. ο παππούς οι παππούδες Γεν.αδερφοί  Όλα τα αρσενικά ουσιαστικά σε –ος είναι ισοσύλλαβα. την αιτιατική και την κλητική και τελειώνουν σε –ες ( π. του αδερφού των αδερφών Αιτ.χ Γιώργο. ο αγώνας – του αγώνα – τον αγώνα – αγώνα )  κάθε αρσενικό. ο φύλακας – του φύλακα – το φύλακα . τον παππού τους παππούδες Κλητ. Αρσενικά σε –ες και σε –ους ανισοσύλλαβα --- Ενικός αριθμός Πληθυντικός αριθμός Ον. εκτός από εκείνα που τελειώνουν σε –ος. την αιτιατική και την κλητική ( π.χ. τη γενική.χ. ο καφές οι καφέδες Γεν. τον καφέ τους καφέδες Κλητ. εκτός από εκείνα που τελειώνουν σε –ος. -.  Η κλητική του ενικού σχηματίζεται σε –ε (εξαιρούνται τα παροξύτονα βαπτιστικά π. έχει στον ενικό τρεις πτώσεις όμοιες.καφέδες --- Ενικός αριθμός Πληθυντικός αριθμός Ον. έχει στον πληθυντικό τρεις πτώσεις όμοιες. την ονομαστική. Αλέκο. Δεν υπάρχουν ανισοσύλλαβα με αυτήν την κατάληξη.αδερφέ -.παππούδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ  όλα τα αρσενικά σχηματίζουν όμοια τη γενική.καφέ -. -. οι νικητές – τους νικητές – νικητές ) 10 .

τη(ν) χαρά χώρα θάλασσα Κλητ. τις ασπίδες σάλπιγγες Κλητ. τις χαρές χώρες θάλασσες Κλητ. η χαρά χώρα θάλασσα Γεν. τη(ν) ασπίδα σάλπιγγα Κλητ. - χαρά χώρα θάλασσα ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. (δεύτερη ομάδα) ΕΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. - ασπίδες σάλπιγγες 2. οι χαρές χώρες θάλασσες Γεν. οι ασπίδες σάλπιγγες Γεν. των * χωρών θαλασσών Αιτ. της ασπίδας σάλπιγγας Αιτ. θηλυκά σε –η ΕΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ 11 . - ασπίδα σάλπιγγα ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. θηλυκά σε –α ισοσύλλαβα ΕΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. η ασπίδα σάλπιγγα Γεν. των ασπίδων σαλπίγγων Αιτ. - χαρές χώρες θάλασσες  δεν σχηματίζουν όλα γενική πληθυντικού. όλα τα αρσενικά έχουν κατάληξη στην γενική πληθυντικού –ων Η κλίση των θηλυκών 1. της χαράς χώρας θάλασσας Αιτ.

τη(ν) φωνή τέχνη ζάχαρη Κλητ. των αλεπούδων Αιτ. τις αλεπούδες Κλητ. -. τις φωνές τέχνες ζάχαρες Κλητ. ΕΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. της αλεπούς Αιτ.Κλειώ -- Φρόσω  τα ονόματα σε –ω δεν έχουν πληθυντικό αριθμό. - αλεπούδες Υπάρχουν και μερικά ανισοσύλλαβα σε –α. - φωνή τέχνη ζάχαρη ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. η φωνή τέχνη ζάχαρη Γεν.Ονομ. οι αλεπούδες Γεν. την Κλειώ τη Φρόσω Κλητ. των φωνών τεχνών* ** Αιτ. η γιαγιά μαμά 12 . - φωνές τέχνες ζάχαρες * δε σχηματίζουν όλα γενική πληθυντικού ** δε σχηματίζουν γενική πληθυντικού 3. η Κλειώ η Φρόσω Γεν. - αλεπού ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. Θηλυκά σε –ου ανισοσύλλαβα ΕΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. η αλεπού Γεν. της Κλειώς της Φρόσως Αιτ. θηλυκά σε –ω --- Ενικός αριθμός Ον. οι φωνές τέχνες ζάχαρες Γεν. 4. της φωνής τέχνης ζάχαρης Αιτ. τη(ν) αλεπού Κλητ.

το νερό βιβλίο σύννεφο θέατρο Γεν. - γιαγιάδες μαμάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΗΛΥΚΑ  Η γενική του ενικού σχηματίζεται αν προσθέσουμε ένα –ς στην ονομαστική ενικού (η χαρά-της χαράς). τα νερά βιβλία σύννεφα θέατρα Κλητ. οι γιαγιάδες μαμάδες Γεν. το νερό βιβλίο σύννεφο θέατρο Κλητ. - νερά βιβλία σύννεφα θέατρα 2.τη χώρα – χώρα \ οι χώρες – τις χώρες – χώρες ).  κάθε θηλυκό έχει σε κάθε αριθμό τρεις πτώσεις όμοιες. της γιαγιάς μαμάς Αιτ. την αιτιατική και την κλητική (η χώρα. των γιαγιάδων μαμάδων Αιτ. τη(ν) γιαγιά μαμά Κλητ. ουδέτερα σε –ι ισοσύλλαβα ΕΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. των νερών βιβλίων σύννεφων θεάτρων Αιτ.Γεν. - γιαγιά μαμά ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. Η κλίση των ουδέτερων 1. τα νερά βιβλία σύννεφα θέατρα Γεν. την ονομαστική. το παιδί λουλούδι Γεν. τις γιαγιάδες μαμάδες Κλητ. ουδέτερα σε –ο ισοσύλλαβα ΕΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. του παιδιού λουλουδιού 13 . του νερού βιβλίου σύννεφου θεάτρου Αιτ. - νερό βιβλίο σύννεφο θέατρο ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ.  όλα τα θηλυκά έχουν στη γενική πληθυντικού κατάληξη –ων.

ουδέτερα σε –μα ανισοσύλλαβα ΕΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. αιτιατική και κλητική του πληθυντικού τελειώνουν σε –η. το βάρος έδαφος Γεν. - σώμα πρόβλημα ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. - παιδιά λουλούδια  τα υποκοριστικά σε –άκι και –ούλι δεν έχουν συνήθως γενική. των βαρών εδαφών Αιτ. του σώματος προβλήματος Αιτ. το βάρος έδαφος Κλητ. το σώμα πρόβλημα Γεν. τα βάρη εδάφη Κλητ. τα σώματα προβλήματα Γεν.  τα ουδέτερα σε –ος στην ονομαστική. - βάρη εδάφη  τα ουδέτερα σε –ος στη γενική πληθυντικού τονίζονται στη λήγουσα.Αιτ. τα παιδιά λουλούδια Γεν. - παιδί λουλούδι ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. τα βάρη εδάφη Γεν. των σωμάτων προβλημάτων Αιτ. 3. του βάρους εδάφους Αιτ. τα σώματα προβλήματα Κλητ. τα παιδιά λουλούδια Κλητ. - βάρος έδαφος ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. το παιδί λουλούδι Κλητ. 4. - σώματα προβλήματα 14 . το σώμα πρόβλημα Κλητ. ουδέτερα σε –ος ισοσύλλαβα ΕΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. των παιδιών λουλουδιών Αιτ.

του κρέατος φωτός Αιτ.α. - κρέας φως ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. την αιτιατική και την κλητική. ουδέτερα σε –ας και –ως (-ος) ΕΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. - δέσιμο ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. κατάλυμα. το δέσιμο Γεν. των κρεάτων φώτων Αιτ. Εξαιρούνται ίδρυμα. ουδέτερα σε –ιμο ανισοσύλλαβα ΕΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Ονομ. 15 . την ονομαστική. - κρέατα φώτα  στη γενική πληθυντικού τονίζονται στην παραλήγουσα. το κρέας φως Γεν. του δεσίματος Αιτ. κ. 6. - δεσίματα  στην γενική πληθυντικού τονίζονται στην παραλήγουσα. μήνυμα. 5. τα δεσίματα Γεν. το δέσιμο Κλητ. στη γενική του πληθυντικού τονίζονται στην παραλήγουσα. το κρέας φως Κλητ. τα κρέατα φώτα Γεν. τα κρέατα φώτα Κλητ.  τα ουδέτερα σε –ημα γράφονται με η. τα δεσίματα Κλητ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΥΔΕΤΕΡΑ  όλα τα ουδέτερα έχουν σε κάθε αριθμό τρεις όμοιες πτώσεις. των δεσιμάτων Αιτ.

μεγάλος κήπος – μεγάλη πόλη – μεγάλο παιδί Βαθύς ωκεανός – βαθιά ρίζα – βαθύ όργωμα.καλέ η καλή της καλής την καλή . Γεν.καλή το καλό του καλού το καλό .καλές τα καλά των καλών τα καλά . με ξεχωριστή κατάληξη για το κάθε γένος. τι ποιότητα ή ιδιότητα έχει το ουσιαστικό. δηλαδή.καλά 16 . Π. Αιτ. Οι λέξεις που φανερώνουν τι λογής είναι. Κλητ. λέγονται επίθετα.καλό Πληθυντικός αριθμός Ονομ. Γεν.χ. οι καλοί των καλών τους καλούς .καλοί οι καλές των καλών τις καλές . ο καλός του καλού τον καλό . Κλητ. Ενικός αριθμός Ονομ. τα ανισοσύλλαβα ουδέτερα στη γενική πληθυντικού τονίζονται στην παραλήγουσα. Τα επίθετα παίρνουν το γένος του ουσιαστικού που προσδιορίζουν γι’ αυτό έχουν τρία γένη.  όλα τα ουδέτερα στη γενική πληθυντικού έχουν κατάληξη –ων. Αιτ.

το έτοιμο του έτοιμου το έτοιμο . φτηνός. Αιτ. Κλητ.Ενικός αριθμός Ονομ. φωτεινός. οι αρχαίοι οι αρχαίες τα αρχαία Γεν.αρχαίο Πληθυντικός αριθμός Ονομ.αρχαίοι .αρχαίες . σκοτεινός. των αρχαίων των αρχαίων των αρχαίων τους αρχαίους τις αρχαίες τα αρχαία .αρχαίε . ανεύθυνος. επικίνδυνος. Γεν.-ινό γράφονται με ι (γιώτα). του αρχαίου της αρχαίας του αρχαίου τον αρχαίο την αρχαία το αρχαίο . υπεύθυνος.έτοιμη Κλητ. Αιτ. κοινός. Αιτ.αρχαία 17 . Εξαιρούνται τα επίθετα: ορεινός. τον έτοιμο την έτοιμη .έτοιμοι οι έτοιμες των έτοιμων τις έτοιμες . ο αρχαίος η αρχαία το αρχαίο Γεν.αρχαία .-ινή.έτοιμες τα έτοιμα των έτοιμων τα έτοιμα . Κλητ. ταπεινός. Γεν. Κλητ. οι έτοιμοι των έτοιμων τους έτοιμους .έτοιμο Πληθυντικός αριθμός Ονομ. ο έτοιμος του έτοιμου η έτοιμη της έτοιμης Αιτ.-ινη.-ινο και –ινός. Ενικός αριθμός Ονομ. υγιεινός.έτοιμε .έτοιμα  Τα επίθετα σε –ινος.

ο κακός η κακιά το κακό Γεν. Κλητ.κακές .οι κακές.κακοί . Κλητ.κακέ . των βαριών των βαριών των βαριών τους βαριούς τις βαριές τα βαριά . Αιτ. Αιτ. των κακών των κακών των κακών τους κακούς τις κακές τα κακά . οι βαριοί οι βαριές τα βαριά Γεν.κακό Πληθυντικός αριθμός Ονομ. ο καφετής η καφετιά το καφετί Γεν.καφετή .βαριά .κακιά . Κλητ. Κλητ.καφετιά .βαρύ . του κακού της κακιάς του κακού τον κακό την κακιά το κακό .καφετί 18 . η ευγενική – οι ευγενικές) Ενικός αριθμός Ονομ. οι κακοί οι κακές τα κακά Γεν. Κλητ.βαριοί . του καφετιού της καφετιάς του καφετιού το καφετή τη καφετιά το καφετί . Αιτ. Αιτ.κακά Το θηλυκό των επιθέτων σε –ός –ιά –ό γράφεται στον πληθυντικό αριθμό χωρίς το –ι (η κακιά .βαρύ Πληθυντικός αριθμός Ονομ.βαριές .Ενικός αριθμός Ονομ. ο βαρύς η βαριά το βαρύ Γεν. Αιτ.βαριά Ενικός αριθμός Ονομ. του βαριού της βαριάς του βαριού το βαρύ τη βαριά το βαρύ .

Κλητ. των παιχνιδιάρηδων - των παιχνιδιάρικων τους παιχνιδιάρηδες τις παιχνιδιάρες τα παιχνιδιάρικα . οι πολλοί οι πολλές τα πολλά Γεν. Κλητ. των πολλών των πολλών των πολλών τους πολλούς τις πολλές τα πολλά (πολλοί) (πολλές) (πολλά) • Από το επίθετο πολύς παράγεται το επίρρημα πολύ.παιχνιδιάρα .καφετιά Ενικός αριθμός Ονομ. Κλητ. Έφτασα στην Αθήνα πολύ αργά. π. των καφετιών των καφετιών των καφετιών τους καφετιούς τις καφετιές τα καφετιά . Αιτ. οι παιχνιδιάρηδες οι παιχνιδιάρες τα παιχνιδιάρικα Γεν.παιχνιδιάρες .παιχνιδιάρηδες .παιχνιδιάρικο Πληθυντικός αριθμός Ονομ.χ. Αιτ. Κλητ.καφετιοί . Αιτ. ο παιχνιδιάρης η παιχνιδιάρα το παιχνιδιάρικο Γεν. Αιτ. - της πολλής - τον πολύ την πολλή το πολύ - - - Πληθυντικός αριθμός Ονομ. Κλητ.καφετιές . του παιχνιδιάρη της παιχνιδιάρας του παιχνιδιάρικου τον παιχνιδιάρη την παιχνιδιάρα το παιχνιδιάρικο . ο πολύς η πολλή το πολύ Γεν.παιχνιδιάρικα Ενικός αριθμός Ονομ. οι καφετιοί οι καφετιές τα καφετιά Γεν. 19 .παιχνιδιάρη .Πληθυντικός αριθμός Ονομ. Αιτ.

(συνοδεύει ρήμα) • Το επίθετο πολλή μπαίνει πάντα μπροστά από θηλυκό ουσιαστικό. (μπροστά από επίθετο) Ήρθε πολύ αργά και δεν πρόλαβε. οι ακριβείς οι ακριβείς τα ακριβή Γεν.χ. Είσαι πολύ κομψή μ’ αυτό το φόρεμα. του ακριβούς της ακριβούς του ακριβούς τον ακριβή την ακριβή το ακριβές . (ακολουθεί θηλυκό ουσιαστικό) Ρίχνει πολύ δυνατή βροχή. για να σχηματίσει τον υπερθετικό βαθμό των επιθέτων ή για να συνοδέψει ένα ρήμα.ακριβή . π. Αιτ.ακριβές Πληθυντικός αριθμός Ονομ.ακριβείς . π.χ.• Το επίρρημα πολύ μπαίνει μπροστά από επίθετο ή από άλλο επίρρημα.ακριβή 20 . τότε μπαίνει το επίρρημα πολύ.ακριβείς .ακριβή . ο ακριβής η ακριβής το ακριβές Γεν. Κλητ. Αιτ. Ρίχνει πολλή βροχή. (μπροστά από επίρρημα) Έφαγα πολύ . Κλητ. των ακριβών των ακριβών των ακριβών τους ακριβείς τις ακριβείς τα ακριβή . Αν όμως ακολουθεί θηλυκό επίθετο. (ακολουθεί θηλυκό επίθετο) Ενικός αριθμός Ονομ.

ΠΑΡΑΘΕΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΘΕΤΙΚΟΣ αγαθότατος αγαθός αγαθότερος ή (μονολεκτικά) ο αγαθότερος ή ή πιο αγαθός πολύ πολύ αγαθός (περιφραστικά) ή φαρδύτερος φαρδύς ή πιο φαρδύς ο πιο αγαθός φαρδύτατος ή ο φαρδύτερος ή πολύ πολύ φαρδύς ή πιο φαρδύς επιμελέστατος ή επιμελής επιμελέστερος ο επιμελέστερος ή ή πιο επιμελής πολύ πολύ επιμελής ή ο πιο επιμελής 21 . ο συγκριτικός και ο υπερθετικός.Οι βαθμοί του επιθέτου είναι τρεις: ο θετικός. Ο συγκριτικός και ο υπερθετικός λέγονται αλλιώς παραθετικά.

ούτε υπερθετικό βαθμό (π. -ότατα γράφονται με όμικρον. οπότε γράφονται με ωμέγα. πρωτύτερος. κ. -ύτερα. κ. -ότατος και –ότερα. ελληνικός. ουράνιος. εκτός κι αν προέρχονται από τοπικά επιρρήματα σε –ω. Αυτά λέγονται ΑΝΩΜΑΛΑ ΠΑΡΑΘΕΤΙΚΑ. πρωτότοκος.χ. προτιμότερος. χρόνο ή κατάσταση που δεν αλλάζει.α. -ύτατος. 22 . κατώτερος – κατώτατος.α. ανώτερος – ανώτατος) ή δεν έχουν ούτε θετικό. Ορισμένα απ’ αυτά είναι τ’ ακόλουθα: απλός απλούστερος απλούστατος γέρος γεροντότερος - κακός χειρότερος χείριστος / κάκιστος καλός καλύτερος άριστος λίγος λιγότερος ελάχιστος μεγάλος μεγαλύτερος μέγιστος μικρός μικρότερος ελάχιστος πολύς περισσότερος πλείστος Ελλειπτικά λέγονται τα παραθετικά που δεν σχηματίζουν θετικό βαθμό ή έχουν μόνο υπερθετικό (π. δεν σχηματίζουν παραθετικά ούτε μονολεκτικά.χ.) 1) Οι καταλήξεις των παραθετικών -ότερος. ολόκληρος. ούτε περιφραστικά (π.χ. -ύτατα γράφονται με ύψιλον εκτός από το νωρίτερα. αθάνατος. Μη ξεχνάς ότι … 2) Οι καταλήξεις των παραθετικών –ύτερος. τωρινός.Μερικά επίθετα σχηματίζουν παραθετικά με δικό τους ξεχωριστό τρόπο. μισός.) Προσπάθησε να το θυμάσαι Κάποια επίθετα. που φανερώνουν ύλη ή καταγωγή ή τόπο.

χ.ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ Τα επίθετα που φανερώνουν αριθμούς. [είκοσι ένα. γράφονται με δύο [νν]. λέγεται τακτικό αριθμητικό επίθετο.918 ] χίλια εννιακόσια δεκαοχτώ.  Το ένατος-η-ο. π. λέγονται αριθμητικά επίθετα. π.χ. Η μαμά μου εργάζεται σαράντα ώρες τη βδομάδα. Το ίδιο γίνεται κι όταν βρίσκονται μέσα σε μεγαλύτερους αριθμούς. Ο παππούς μου έχει δεκαπέντε κατσίκες. π. 23 . 217ος διακοσιοστός δέκατος έβδομος. [ 1. π. ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ  Όταν ένα αριθμητικό επίθετο φανερώνει ένα πλήθος από ουσιαστικά. Αγόρασα τρία μολύβια. λέγεται απόλυτο αριθμητικό επίθετο. εννιακοσιοστός-ή-ό. 51ος πεντηκοστός πρώτος  Τα τακτικά αριθμητικά επίθετα από το 13ος δέκατος τρίτος και πέρα γράφονται σε χωριστές λέξεις.  Τα απόλυτα αριθμητικά επίθετα από το 21 και πέρα γράφονται σε χωριστές λέξεις.χ.  Τα απόλυτα αριθμητικά επίθετα από το 13 δεκατρείς-δεκατρία μέχρι το 19 δεκαεννέα-δεκαεννιά γράφονται με μία λέξη. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΩΝ  Το εννέα-εννιά και το εννιακόσια. π. 5ος πέμπτος. τριάντα οχτώ ].χ. 14ος δέκατος τέταρτος. ΤΑΚΤΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ  Όταν ένα αριθμητικό επίθετο δείχνει θέση-σειρά. το ενενήντα και το ενενηκοστός-ή-ό γράφονται με ένα [ ν ].χ.

κλ. Τα απόλυτα αριθμητικά επίθετα δύο-δυο και από το πέντε ως το εκατό δεν κλίνονται.τέσσερα Πληθυντικός αριθμός Αρσενικό Θηλυκό ουδέτερο τέσσερις τέσσερα τεσσάρων τεσσάρων τέσσερις τέσσερα - ουδέτερο τρία τριών τρία 24 .Η κλίση των αριθμητικών επιθέτων. Κλ. Αιτ. τρεις . Κλ. Αιτ. Γεν. ένας – μία . Ονομ. Αιτ. Άρα κλίνονται μόνο το ένα. Γεν. το τρία και το τέσσερα. Γεν. τέσσερις .ένα Ενικός αριθμός Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο ένας μία. ενώ από το διακόσια και πάνω έχουν μόνο πληθυντικό αριθμό.τρία Πληθυντικός αριθμός Αρσενικό Θηλυκό τρεις τριών τρεις - Ονομ. μια ένα - Ονομ. μια ένα ενός μιας ενός ένα(ν) μία.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful