Hazarde naturale -Tornadele

-

Simonca Eliza Clasa a XI-a F

Definitie: Tornadele sunt furtuni violente din categoria curenţilor de tip turbionar (vârtej, vortex) cu aspect de pâlnie sau coloană în rotaţie rapidă, al căror diametru poate varia de la câţiva zeci de metri la circa 2 km. Iau nastere şi evoluează deasupra oraselor, la contactul dintre o masă de aer cald şi o masă de aer rece.

O supercelulă este o furtună cu tunete şi fulgere.Formarea tornadelor Multe tornade. Tornadele dintr-o supercelulă apar adesea una după cealaltă. parcurge sute de kilometri şi poate da naştere mai multor tornade. astfel încât ceea ce pare a fi dezastrul provocat de o singură tornadă este de fapt rezultatul uneia noi care s-a format exact în locul unde cea precedentă s-a stins. Câteodată au loc adevărate răbufniri de supercelule. . se formează dintr-un tip de furtună cu descărcări electrice cunoscut ca supercelulă (în linia de vijelie ce precede înaintarea unui front rece). fiecare dintre ele putând forma mai multe vortexuri succesive. cu o durată mare de viaţă şi un diametru între 10 şi 16 km. chiar şi cele mai puternice. care poate dura mai multe ore.

.Nici o tornadă nu seamănă cu cealaltă dar o condiţie esenţială de formare este căldura excesivă si vantul la niveluri joase care isi schimba directia si viteza odata cu inaltimea.

Pe măsură ce temperatura creşte. . aerul devine foarte cald şi mai putin dens. aerul rece se incalzeste. deci se ridica. particulele aerului se indeparteaza una de cealalta.

Când aerul cald şi umed întâlneşte o masă de aer rece şi uscat se ridică împingând stratele de deasupra. Incepe deja formarea unui nor de furtună. .

.Furtuna se dezvoltă rapid – poate fi însoţită de ploi. tunete şi fulgere.

. iar viteza de înaintare a tornadei poate atinge 110 km/h. O tornadă devine vizibilă datorită vaporilor de apă condensati din stratele exterioare.Curentul turbionar de aer se roteşte în jurul centrului de joasă presiune cu viteze care pot depăşi 500 km/h.

profesor de meteorologie la Universitatea din Chicago. a alcatuit un sistem de clasificare a fortei unei tornade care ii poarta numele si care este bazat pe distrugerile structurilor realizate de om.In 1971. Theodore Fujita . . Aceasta clasificare este totusi una subiectiva chiar daca specialistii o folosesc destul de des pentru aprecierea intensitatii tornadelor. specialist in tornade.

.Scara Fujita (F .Scale) : F0 – viteza vantului intre 60-100 km/h.

F1 . .viteza vantului intre 100-180 km/h.

.viteza vantului intre 180-250 km/h.F2 .

.F3 - viteza vantului intre 250-330 km/h.

F4 .viteza vantului intre 330-400 km/h. .

F5 .viteza vantului intre 400-520 km/h. .

Anglia şi Germania. Australia se află pe locul doi. Tornadele se mai formează şi în China.Răspândirea tornadelor Statele Unite au cel mai mare număr anual de tornade.Bangladesh. India. Regiunea cu frecvenţa cea mai mare este . circa 1000.Tornado Alley” ( Aleea Tornadelor ). o zonă care se întinde de la câmpia de coastă a Golfului Texas spre nord. Rusia. Iarna tornadele sunt de obicei limitate la câmpia de coastă din jurul golfului. prin estul Dakotei de Sud.. .

cu diferente foarte mari de presiune. .Tornado Alley Golful Mexic ls sud. determina schimbarea maselor de aer de la cald la rece si invers. muntii la vest si faptul ca nu exista bariere fizice de la aceasta regiune si pana la Polul nord.

Kansas • S-a produs in 12 mai 2004. populatia din Attica fiind de 716 oameni. a fost o tornada de gradul F4. Furtuna a produs in jur de 18 tornade si a cauzat moartea a aproximativ 400 de oameni. .Tornade in America • Tornada din Attica. atingand o viteza a vantului de 340 km/h.

Texas • S-a produs in 8 iunie 1995.Tornada din Pampa. . a ridicat in aer camioane de 11.000 kg. a durat 4 ore si a produs daune de sute de dolari. viteza vanturilor a atins 396 km/h. de gradul F4.

72 de tornade au atins pamantul in acea zis si au traversat 13 state in timp de 16 ore.Tornada din Moore. a fost o tornada de gradul F5. A fost cea mai costisitoare tornada. Oklahoma City. . au murit aproximativ 3000 de oameni. • A avut loc in 3 mai 1999.8 km. diametrul vortexului a atins 2.

Un pas înainte în prognoza tornadelor este asigurat de radarele doppler care detectează picăturile de apă din interiorul norilor şi permit meteorologilor să studieze forma.Fenomenul se desfăşoară atât de rapid încât avertizarea populaţiei este ineficientă. viteza şi orientarea curenţilor de aer. .

o tara care prin pozitia ei geografica nu era tocmai un taram propice pentru astfel de evenimente meteo neobisnuite. spun meteorologii. cu un grad Celsius. si asta numai in ultimul secol. Meteorologii nu au cum sa ne linisetasca. .Tornadele din Romania . furtunile de scurta durata. Asadar este cazul sa ne pregatim sa vedem tot mai des semne inspaimantatoare din cer si de pe mare. Ei spun ca incalzirea globala va continua chiar daca emisiile gazelor cu efect de sera ar ramane constante. insotite de tornade sau de trombe marine nu pot fi prevazute. Radiatiile solare si gazele cu efect de sera determinate de activitatea umana au dus la incalzirea climei in Europa.rezultatul incalzirii globale In luna august a anului trecut. am avut de indurat temperaturi peste media normala. dar iata ca efectele au inceput sa se vada inclusiv in Romania. Pare putin. Cu alte cuvinte.

.

.

.

.

.

.

.

.

editura Arc “100 de catastrofe naturale” Internet Megadezastre: Tornadele.Discovery Channel .Bibliografie: • • • • • • • “Uragane si Tornade” autor Morris Neil.CD terra magazin “Tornadele” Finley John Park “Aleea Tornadelor” Howard Bluestein Pe urmele furtunii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful