Copilul meu nu ma asculta. Ce sa fac?

Partea II
Posted by Alina Finta on Aug 23, 2013 in Blog, Slide | 0 comments

Fiind crescuti intr-un mediu dominant de frica, majoritatea parintilor se bazeaza pe intimidare pentru a-si disciplina copiii. Cand te concentrezi frecvent pe ceea ce nu a facut copilul tau, ii sublinezi imperfectiunile. Acesta va creste cu sentimentul ca nu e destul de bun.

Dupa cum probabil ai vazut in prima parte a articolului disciplina bazata pe intimidare declanseza stresul fizic in copil, care afecteaza abilitatea lui de a invata de la tine.

Daca ai impresia ca il poti face pe copil “sa te asculte”, vei recurge la tactici pe care nu iti va placea sa le folosesti . Il vei lingusi , constrange, mitui, implora, ameninta, renunta si te vei da batut. S-ar putea chiar sa recurgi la violenta daca fiul tau sau fiica ta iti sfideaza voia.

Vrei sa aiba un comportament acceptabil din punct de vedere social, inseamnand ca respectul de sine si siguranta celor din jur sunt aparate? In acest articol am sa iti prezint o noua abordare care va schimba relatia dintre tine si copilul tau, bazata pana acum pe lupta de putere. Cu ajutorul unei simple intrebari vei trece de la spiritul de competitie atunci cand tu castigai si el pierdea, la spiritul de colaborare.

De cele mai multe ori acesta va riposta. sustii si deprinderea copilul tau de a alege ce este mai bine pentru el.Am vazut in articolul anterior ca intrebarea “cum pot sa il determini pe copilul meu sa…” este un semn ca vrei sa-l constrangi sa se supuna asteptarilor tale. deoarece nimanui nu ii place sa fie limitat. Te invit sa iei un pix si o coala de hartie si sa iti rezervi 10 minute pentru urmatorul exercitiu. esti important”. De fapt. Tu vei scapa de frustrarea ca al tau copil nu coopereaza si copilul va fi sustinut prin faptul ca ii dai incredere sa faca acest lucru. “Cum pot sa-l ajut pe copilul meu sa poata alege cu usurinta sa…?” Cum ar fi daca ai schimba abordarea de constrangere intr-o abordare cooperanta? Intrebarea Cum pot sa-l ajut pe copilul meu sa poata alege cu usurinta sa…? schimba lupta pentru putere dintre tine si copilul tau.  Scrie 3 lucruri prin care. Sentimentele de care vrei sa scapi “controlandu-ti copilul” Ti-ai pus vreodata intrebarea care sunt sentimentele care se rascolesc in tine atunci cand copilul nu te asculta? Te simti neputincios. de aceste sentimente vrei sa scapi o data ce copilul tau se supune tie. poti fi linistit. In plus. . dar despre asta voi vorbi intr-un alt articol. umilit. nervos. copilul tau are tendinta sa nu te “asculte”. Ti s-a intamplat sa fi in public si sa ii ceri copilului sa faca un lucru si el a refuzat? Cum te-ai simtit in acel moment? Te-ai gandit ca daca ti-ai gestiona starea emotionala faptul ca nu se supune nu te-ar mai fi scos din minti? Te-ai gandit vreodata ca de fapt e vorba despre tine si nu despre el? O data ce iti recunosti starile emotionale ai deja 50% din solutie si puterea sa iti gestionezi emotiile. Poti sa folosesti si fermitatea. Poti chiar sa ii adresezi aceasta intrebare de coaching ”ma intreb ce te-ar putea ajuta sa iti faci cu usurinta temele?” avand incredere in el ca e capabil sa gaseasca un raspuns. facandu-le. De data aceasta te orientezi spre o solutie care te transforma intr-un partener si nu intr-un sef cum erai atunci cand il constrangeai pe copil sa faca ce iti doreai tu. neimportant? Gandeste-te ca de fiecare data cand nu te asculta aceste sentimente te coplesesc. Atunci cand te asculta iti valideaza faptul ca “ai putere.

sa faca temele cu drag pentru ca tu il incurajezi si ii trasmiti ca ai incredere si ca poate sa se descurce. de iubire. doar sa te vada pe tine multumit si sa nu rateze dragostea ta. ”cum as putea sa-l ajut pe copilul meu sa ii fie mai usor sa isi faca temele” este o atitudine de co-colaborare . Intreba-te care e nevoia ta in situatia respectiva si care e nevoia copilului?  Cum ai procedat pana acum in fiecare situatie pentru ca el sa faca ceea ce ii spui tu?  Bifeaza la fiecare metoda daca ai folosit constrangerea sau o metoda care sa ii formeze deprinderea de a face un lucru?  Intrebare de coaching pentru fiecare situatie: ” Cum l-ai putea ajuta pe copilul tau sa ii fie mai usor sa faca ceea ce pretinzi de la el?” “Vreau sa il determin pe copilul meu sa…” denota un control pe care vrei sa-l ai asupra lui. Tu asta iti doresti? Sa-i fie frica de tine? Sau iti doresti sa deprinda acea abilitate cu drag. Cum ti s-a parut acest articol? Te-ai regasit in el? Ce ai descoperit in urma metodei pe care ai aplicat-o? Daca il consideri util si pentru alti parinti te invit sa ii dai share. Pe de alta parte. Cand il supui sa te asculte o va face de frica ta. de sprijin. . “Invatarea doreste sa daruiasca in timp ce controlul doreste sa dobandeasca”. care de cele mai multe ori duce la forta si manipulare. Iar efectul ei va fi resimit cu siguranta de copilul tau.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful