Homeopatia – clarificari stiintifice si morale

Homeopatia nu este un tratament cu plante și nu are bază științifică de Ioan Vladuca
Ce este homeopatia? Homeopatia este o metodă medicală care utilizează diluții infinitezimale (concentrații extrem de mici) pentru inversarea efectelor unor substanțe farmacologic active. Din ce materii prime se prepară medicamentele homeopatice? Cele mai multe medicamente homeopatice pornesc de la substanțe de natură vegetală, însă

există și remedii care pornesc de la substanțe de natură minerală, animală și umană. Medicamente homeopatice de origine minerală: clorură de sodiu, sulf, argint, aur, etc. Medicamente homeopatice de origine vegetală: mu șețel, coada șoricelului, ceapă, usturoi, pătrunjel, etc. Medicamente homeopatice de origine animală: furnică ro șie, venin de păianjen, cerneală de sepie, sânge de vultur pleșuv (Haliaeetus leucocephalus), aripă de pescăruș (Larus argentatus), etc. Medicamente homeopatice de origine umană: secre ții patologice. Există și remedii mai ciudate, cum ar fi: Meteorite, Hydrogen, Helium, Positronium. Din faptul că materiile prime sunt naturale rezultă că homeopatia este bună? Nu rezultă. O piatră este naturală, însă a lovi pe cineva cu piatra în cap nu este o faptă bună. Apa este naturală, însă tortura cu apă (folosită de inchizi ția papală în evul mediu) nu poate fi considerată o faptă bună. Margarina se bazează pe o materie primă naturală (ulei vegetal), însă

ci inversează aceste proprietăți și renunță la substanțele inițiale. Se ia o picătură din diluția 1H și se amestecă cu 99 de picături de apă. Pentru a fi bună. cum greșit se crede uneori”[1]. Care este diferența? Fitoterapia prelucrează plantele medicinale pentru a extrage substanțele vindecătoare rânduite de Dumnezeu. Este adevărat că în homeopatie se prelucrează plantele.000000000001%. De ce fitoterapia este bună. Ea utilizează proprietă țile vindecătoare ale substanțelor organice rânduite de Dumnezeu în plantele medicinale. însă și în fitoterapie se prelucrează. privind substanțele tămăduitoare din plante ca daruri ale lui Dumnezeu. Acesta este motivul pentru care tratamentul homeopatic nu este un tratament cu plante. Homeopatia nu folosește proprietățile vindecătoare ale acestor substanțe. o metodă terapeutică trebuie să fie în conformitate cu voia lui Dumnezeu. 0. În homeopatie se diluează extrem de mult tincturile pentru a nu mai rămâne substanțele inițiale în medicamentul homeopatic. Se ia o picătură din diluția 2H și se amestecă cu 99 de picături de apă. 0. 200H. Cum se prepară un medicament homeopatic? Se pornește de la o substanță lichidă. 0. Aceasta este prima diluție centezimală sau hahnemanniană (1H). Se ia o picătură din aceasta și se amestecă cu 99 de picături de apă. iar homeopatia nu? Nu este adevărat că homeopatia folosește plante medicinale ca și fitoterapia.00000001%. Aceasta este dilu ția 2H. Unii homeopați recunosc cu sinceritate faptul că homeopatia nu este un tratament cu plante: „tratamentul homeopatic nu este un tratament cu plante . însă nu în același mod. Fitoterapia folosește plantele medicinale. Se „dinamizează” prin agitare puternică. 0. Ambele folosesc plante medicinale. 0. Se „dinamizează” prin agitare puternică. de exemplu o tinctură.0001%. Procedeul se continuă.0000000001%. ci inversează efectul terapeutic. Dar homeopatia folosește plante medicinale ca și fitoterapia. Se folosesc și diluții înalte: 50H.000001%. 0. Homeopatia nu folosește proprietățile tămăduitoare ale acestor substanțe. Se „dinamizează” prin agitare puternică. Prin acest procedeu se obțin concentrații extrem de mici (infinitezimale): 1%. 100H. Aceasta este diluția 3H.01%.devine periculoasă pentru organism din cauza modului de prelucrare. .

S-au realizat numeroase experiențe. Unul dintre cei mai mari homeopați. dacă medicamentele homeopatice nu ar acționa deloc. Pare o șarlatanie. Homeopathy. Ce mai acționează dacă nu mai există substanța inițială? Homeopatia nu este o șarlatanie. au fost emise mai multe ipoteze. cu cât medicamentul homeopatic este mai diluat. 96. probabilitatea de a mai exista molecule din substanța inițială este foarte mică. Se pare că procesul de realizare a medicamentului homeopatic modifică structura moleculară a apei. p. 2007. Dissipative structures in extremely dilute aqueous solutions. Totuși. ce acționează? Nu se cunoaște încă mecanismul de acțiune.0. fapt pentru care scapă de sub controlul științific actual. James Kent (1849–1916) recunoștea faptul că „dacă medicamentele noastre n-ar fi fost destul de puternice ca să omoare un om. nu ar exista niciun pericol. atunci n-ar fi fost destul de puternice ca să trateze un bolnav”[2]. Elia. Dacă ar fi o șarlatanie. La diluții foarte înalte. Diluțiile homeopatice au proprietăți foarte ciudate. Napoli. 167) . Dilu țiile înalte sunt foarte periculoase.00000000000001% etc. The ‘Memory of Water’: an almost deciphered enigma. R. Germano. Mecanismul este de tip energo-informațional. De exemplu. Variația conductivității electrice specifice a unui medicament homeopatic în funcție de volum (V. ceea ce este inexplicabil prin știința actuală. conductivitatea electrică specifică a medicamentului homeopatic lichid depinde de volumul său. cu atât este mai puternic. însă nu s-a ajuns la un rezultat sigur. În realitate. E.

se cunoaște modul în care se comportă organismul după administrarea dozei.Și mai ciudată este variația conductivității electrice a medicamentului homeopatic în funcție de timp. 2007. R. Variația conductivității electrice a unui medicament homeopatic (Arnica montana) în funcție de timp. se cunoaște dozajul optim pentru diverse categorii de pacienți. p. 96. Despre o metodă medicală spunem că are bază științifică dacă îndeplinește simultan următoarele condiții : • • se folosește substanță sau energie bine precizată științific. The ‘Memory of Water’: an almost deciphered enigma. Homeopatia nu are încă o bază științifică. 166) Se mai poate spune că homeopatia are bază științifică? Nu. Dissipative structures in extremely dilute aqueous solutions. chimice și biologice ale substanței sau energiei folosite. Germano. la diverse diluții (V. se cunosc toate proprietățile fizice. • • • • se cunoaște modul de acțiune (descris riguros științific). E. Napoli. Elia. . se cunosc indicațiile. contraindicațiile și efectele adverse (prin studii teoretice și clinice riguroase). Homeopathy.

minte și suflet. Reîntregirea. 21 via Apologeticum Bibliografie Athanasios V. Mihaela Georgia Cîmpian. În homeopatie nu se cunosc încă elementele care acționează.mann și verificate de un secol de practică medicală. Articolele științifice riguroase publicate în revistele de specialitate arată clar că homeopatia nu are încă o bază științifică. ori nu înțeleg ce înseamnă bază științifică. Mihai Neagu Basarab. M. 96. Metode de tratament neortodoxe ale „vremurilor noi”. Tatiana Bolbocean. însă nu există deocamdată dovezi concludente”[3]. The Memory of Water: an overwiev. sursa: revista ATITUDINI. Martin F. Tratament pen.• se cunosc interacțiunile cu alte medicamente sau proceduri medicale. În realitate. 2009. nr. Principiile homeopatiei așa cum au fost enunțate de Hahne. Sport-Turism. 2007. deoarece substanțele inițiale nu mai există în medicamentul final. ori nu au interes să se afle că homeopatia nu are bază științifică. Boericke. Chișinău. W. homeopatia nu are bază științifică. Chaplin. Alba Iulia. Pentru explicarea mecanismelor homeopatiei „au fost avansate câteva teorii fizice. Avramidis. Unii homeopați din România prezintă câteva confirmări ale efectelor unor remedii homeopatice și au impresia că aceste confirmări constituie baza științifică a homeopatiei.tru corp. Ed. Nu se cunoaște nici modul de acțiune. Herald. . Homeopatia. Există totuși homeopați care afirmă că homeopatia are bază științifică. 150 remedii homeopatice vegetale. Homeopathy. 2004. 1984. Prin urmare. 2005. o metodă medicală are bază științifică numai dacă îndeplinește simultan condițiile prezentate în răspunsul precedent. Ed. Ed. Cum se explică părerea lor? Există trei posibilități: ori nu cunosc cercetările științifice.

British Homeopathic Journal. p. 96. Galen Ives. [1] http://www. 36. 87. 2007. Germano. Homeopathy. The memory of Water: a scientific heresy?. Pericles Bourkas. PC.3. SU. Galen Ives. ioaniţi şi cavaleri teutoni Despresuprema ția și infailibilitateapapală . Scherer-Pongratz. Alexandra Delinick. E. Welles. 2008. Alexandra Delinick. Electric measurementof ultrahigh dilutions – a blinded controlled experiment. Harald Walach. Lothaller. Weber. 2007.ro [2] Cf. 87. Michel van Wassenhoven. Câteva lămuriri necesare: despre papalitate. Tedje van Asseldonk. p. Athanasios V. Costas Karragiannopoulos. Rainer Lűdtke. Peter Fisher. 2007. Avramidis. H. The effect of homeopathically pre. Harald Walach. Ed. Spranger. Elia. Otto Weingärtner. Dissipative structures in extremely dilute aqueous solutions . Homeopathy. R. Metode de tratament neortodoxe ale „vremurilor noi”. Homeopathy. G. British Homeopathic Journal. Rainer Lűdtke. Electric measurementof ultra-high dilutions – a blinded controlled experiment. W. Claudia Witt. templieri. Costas Karragiannopoulos. 96. E. cruciade. Napoli. M. Claudia Witt. but there is as yet no conclusive evidence”. Reîntregirea. Alba Iulia. January 1998. [3] „Some physical theories have been advanced.V. January 1998. Tedje van Asseldonk.homeopathy. 97. Endler. Peithner. Homeopathy. Pericles Bourkas. Michel van Wassenhoven. S. H. The nature of the active ingredient in ultramolecular dilutions . Vol. Vol. Suanjak-Traidl. 2005. 96. Frass.pared thyroxine on highland frogs: influence of electromagnetic fields . The ‘Memory of Water’: an almost deciphered enigma.

dacă se consideră dumnezeu. consideră că este și infailibil. aceste afirmații exprimă lucruri diferite. Este evident că. Toateexprimă aceea și idee: „Papanu e numai om. De-a lungul timpului. adică stăpân suprem peste cele materiale și spirituale. Însă la o cercetare teologică atentă se poate constata că ele sunt echivalente. La prima vedere. De aici rezultă a doua erezie. Formede exprimare Papa a luat locul lui Dumnezeu pe pământ. „Papaeste IisusHristosÎnsuşi. „Cel mai importantlucrudin religiacreștină este infailibilitateaPapei”. „Papași ca învățător privat este infailibil”. „SfântaScriptură prime ște putereași autoritateade la Papa” „Toată putereaBisericii emană de la Papa”. . „Papanu e numaiom. cea a infailibilit ății papale. „Papaeste cel caresprijină Bisericași o păzește în unitateindestructibilă”. „Papaeste Dumnezeupe pământ”. ci și Dumnezeu”. Supremația papală este pretenția papei de a fi împărat și dumnezeu. ascunssub vălul trupului”.Definiții Supremația papală și infailibilitatea papală sunt două erezii strâns legate una de alta. conform căreia papa nu poate greși. aceste erezii s-au exprimat în mai multe forme: „Papaține locul lui Dumnezeupe pământ”. ci și Dumnezeu”. „Papae izvorulpreo ției”.

1: 24). lipsurile necazurilor lui Hristos . considerându-se urmaș canonic al Sfântului Apostol Petru. declara: „Prin voinţa şi porunca lui Dumnezeu Biserica se întemeiază pe Sfântul Petru. Din afirmația „Papa ține locul lui Dumnezeu pe pământ”. Ce spunpapii despreei Papa Leon al XIII-lea (1878-1903) urmărea atragerea ortodocșilor la papism și spunea că unirea se poate dobândi numai prin recunoașterea lui ca Pontif Suprem. adică Biserica ” (Colos. ci și Dumnezeu”. la fel cum o clădire se bazeaz ă pe fundamentul ei. atunci înseamnă că nu poate greși. în trupul meu. ascuns sub vălul trupului”.Considerăm prima afirmație eretică. „Papa este cel care sprijin ă Biserica și o păzește în unitate indestructibilă”. Se obține a patra afirmație eretică din listă: „Papa este Dumnezeu pe pământ”. sub orice formă s-ar exprima erezia supremației și infailibilității papale. Dacă papa ar fi Iisus Hristos. Obținem astfel a doua afirmație. Aceasta trebuie să fie o condiție necesară de stabilitate și . ca cel mai înalt ocârmuitor spiritual și vremelnic al Bisericii universale și ca unic reprezentant al lui Hristos pe pământ și împărțitorul a tot harul. Se obține din nou afirmația eretică: „Papa este Dumnezeu pe pământ”. Rezultă că este mai mare ca Hristos sau identic cu Hristos. fiindcă papa se ocupă de aceasta în locul Lui. ci și Dumnezeu”. S-a ajuns astfel la a treia afirmație eretică: „Papa este Iisus Hristos Însuşi. fiindcă cineva mai mic nu ar avea această putere. În concluzie. rezultă că Dumnezeu își poate înceta lucrarea proniatoare. ea este echivalentă cu: „Papa nu e numai om. rezultă că el este Dumnezeu. ar însemna că este Dumnezeu. În particular. el declara: „Noi ţinem pe acest pământ locul lui Dumnezeu cel Atotputernic”. Dacă „Papa și ca învățător privat este infailibil”. Acum natura corectă a unei fundații este de a fi un principiu de coeziune pentru diferite părți ale clădirii.[2] Iar într-o enciclică din 1896. Dacă „Papa este cel care sprijină Biserica și o păzește în unitate indestructibilă”. pentru trupulLui. fiindcă numai Dumnezeu nu poate greși. Dar Biserica este trupul lui Hristos: „Acum mă bucur de suferinţele mele pentru voi şi împlinesc. Însă Iisus Hristos este Dumnezeu. înseamnă că papa sprijină trupul lui Hristos și îi păzește unitatea. care este echivalentă cu „Papa nu e numai om.[1] Într-o enciclică din 1894.

pe care a avut-o Christos ca om. chiar nici pentru erezii. Papa este Adam.[6] Ereticul Alvarus Pelagius a alcătuit în 1340 o lucrare care cuprindea ansamblul doctrinelor papistășești de la Gregoriu VI până la acea dată. reprezentantul lui Dumnezeu pe pământ. ci și Dumnezeu. ascuns sub vălul trupului. care este purt ătorul cheilor de la Consistoriul vieţii veşnice. Întru atâta Papa nu e numai om. Precum Adam a fost creat după chipul lui Dumnezeu. italianul Augustinus Triumphus şi spaniolul Alvarus Pelagius considerau că nimeni nu poate să apeleze de la papă la Dumnezeu şi că nimeni nu poate să intre la „Consistorium Dei” decât prin mijlocirea papei. În secolul al XIV-lea. a șa este și Papa după chipul lui Christos și reprezintă pe Christos pe pământ. pentru că Papa e superior tuturor. Biserica este Eva cea făcută din trupul lui Adam. Fiecare Papă are toată puterea pe pământ. ci este Iisus Hristos Însuşi. Este.”[3] Papa Pius al X-lea (1903-1914) a spus: „Papa este nu numai un reprezentant al lui Iisus Hristos. de la el autoritatea și jurisdicțiunea. De la el primesc Sinoadele ecumenice concesiune de a se aduna. nu de a Papei. Al ţii îl numeau „Dominus Deus noster Papa”.”[4] Papa Pius al XI-lea (1922-1939) a rostit următoarele: „Voi ştiţi că sunt Sfântul Părinte. Puterea papei nu are nici număr. El scrie : „Nici chiar un Sinod ecumenic nu poate să judece pe Papa. XIII) îl egala pe papă cu Hristos.”[7] . EreticulTomade Aquino(sec. Dacă într-o privin ță lumea întreagă ar fi de altă opiniune.rezistență. Vicarullui Hristos. nici măsură. ”[5] Ce spun„teologii”papista și desprepapa Dominicanul Martin de Tropau (sec. Triumphus mai spunea că numai papa este mijlocitor între Dumnezeu şi poporul creştin. prin urmare oficiul Sfântului Petru acela ce sprijină Biserica și o păzește în unitate indestructibilă. Eliminați-o și întreaga clădire va cădea. ar trebui să urmăm părerea Papei. nu el de la ele.ceeace înseamnăcă eu sunt Dumnezeupe pământ. XIII) declarasupunereafaţă de papă ca o condiţie a mântuirii.

cândşi unii foşti ortodocşi admitcă papaeste Dumnezeupe pământ? Combatereaacestorerezii Absurditatea acestor erezii este evidentă.”[9] Iezuitul Gregoriu de Valentia scrie : „În adevărul despre infailibilitatea Papei este cuprins ă suma și lucrul de căpetenie a religiunei creștine.”[10] Ereticul Abraham Bzovius. născocind o mulţime de învăţături false – despre primatul . chiarunii foşti ortodocşi. Hristos.”[12] Cumsă se întoarcă papii la Ortodoxie. nu al lui Hristos.) privilegiul infailibilității. ori nu.îl consideraupe acestaDumnezeu.Ereticul Silvester Prierias. nu al Bisericii Lui. afirmă că: „Este eretic acela care nu recunoaște pe Papă ca normă infailibilă. de la care și Sfânta Scriptură primește puterea și autoritatea ei. Niciunpapă nu poatesă fie Hristos!Nici un papă nu poatesă fie infailibil! „Papii romani timp de o mie de ani şi ceva au lucrat în folosul mândriei lor şi al minciunii. Care. de bună seamă nu greșește în hotărârea sa. tu eşti Dumnezeu pe pământ şi Hristos şi vicarul Lui. un trimis al patriarhului de Alexandria declara papei Eugeniu IV acestea: „Tremur înaintea ta. tr ăd ători ai Ortodoxiei. regele regilor.n. așa numitul „Magister sacri palatii”. Da. și este peste putință ca un Papă să fie eretic. au recunoscut supremaţia papei. Papa. El este Persoană Dumnezeiască. a luat fire omeneasc ă. adepţi ai unirii cu papa.”[8] Ereticul Albertus Pighius scrie : „Christos a dat numai lui Petru și scaunului său (adică papalității. în scrierea „Pontifex romanus”. tu Dumnezeu pe pământ. vrând a hotărî. ori studiază chestiunea. Este Fiul lui Dumnezeu. din 1619. nu omenească. După ce în sinodul de la Florenţa. prin întrupare. eu praf şi cenuşă.” [11] Din păcate. capul şi învăţătorul Bisericii universale. Fiul lui Dumnezeu întrupat. căruia îi sunt date cheile pentru a închide şi deschide paradisul cui vei voi tu. în sensul că are și fire omenească. afirm ă : „Papa e izvorul preoției din al cărui scaun apostolesc curge toată dignitatea episcopească. cei mai mulţi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe. Este și om. Papa și ca învățător privat este infailibil. este unul singur. n. Iar papii sunt persoaneomene ști.

Sibiiu. Popescu. p. [13] Ne vorbeşte Sfântul Ioan de Kronstadt. în ponegririle şi calomniile la adresa Bisericii Ortodoxe. oct-dec. nr. 1951. [4] Cf. Cartea Ortodoxă. [6] cf. 102. Cartea Ortodoxă. p. fatale pentru sufletele omeneşti a născocit biserica catolic ă papal ă. Egumeniţa. Ed. [2] Great Encyclical Letters of Pope Leo XIII.”[13] Sfântul Ioan de Kronstadt se întreabă: „Cine e papa?” Şi răspunde: „Un idol. 100. [14] Ibidem. Ed. [15] Ibidem. Ortodoxia. 4. în injuriile aduse Bisericii Ortodoxe şi creştinilor ortodocşi! Şi de toate vinovat este papa. [11] Ibidem. Popescu. dar ei cred că este cu putinţă – pentru cel ce mărturiseşte credinţa catolică şi minciuna catolic ă o socoteşte adevăr.încât este cu neputinţă ca cinevasă se mântuiască . Egumeniţa. nemaiauzite. 53. p. în rela ţiile ostile dintre catolici şi ortodocşi. p. duhul falsităţii şi duplicităţii lor”. . 70. 96. [12] cf. p. p. [10] Ibidem.papal în biserică. 197. Cartea Ortodoxă. 513-517. Să ne gândim câte erori colosale. despre împărtăşirea numai cu Trupul. Ed. 29 iunie. Viaț a ș i nevoin ț ele celui între sfin ț i P ă rintelui nostru Marcu Evghenicul Mitropolitul Efesului . Ortodoxia. p. 196-197. [9] Ibidem. cf. Ed. 196-197 [3] Papa Leon XIII. în dogme. 4. anul III. au îngrămădit atâteadogmenoi. 516. Enciclica Satis cognitum . Simeon Popescu. p. anul III. oct-dec. 95. p. Prof. p. fiindcă papa este un om păcătos şi nemernic. 101. Prof. Cezaropapismul romanocatolic de ieri şi de azi. în slujbele dumnezeieşti. despre azime la Liturghie. Ultimul Jurnal mai-noiembrie 1908. 181-182. 1882. nu Hristos”. Desvoltarea primatului papal ș i influen ț a lui asupra Cre ș tin ă t ă ț ei . [15] [1] Viaț a ș i nevoin ț ele celui între sfin ț i P ă rintelui nostru Marcu Evghenicul Mitropolitul Efesului . nr. p. p. Viaț a ş i nevoin ţ ele celui între sfin ţ i P ă rintelui nostru Marcu Evghenicul Mitropolitul Efesului . 1951. [8] Ibidem. 1896. [5] Ibidem. despre infailibilitatea papal ă . Teodor M. în rituri. Teodor M. nu şi cu sângele lui Hristos. Ed. în dreptul canonic. pas ă-mi-te infailibil şi doctrina iezuiţilor lui. [7] Cf. 20 June 1894. 97. Cezaropapismul romanocatolic de ieri şi de azi. dacă el crede despre sine că este infailibil. [14] Sfântul Ioan spune că „marea greşeală constă tocmai în dogmainfailibilităţii. p. despre purgatoriu şi altele. p.

la fel de tulburata ca si aceea a noastra. Unire care nu e un lucru nou – fiind savarsita o data. este de actualitate pentru noi acum. impotrivindu-se de unul singur ratacirilor spre care era impinsa si atunci Biserica Romana (de la Roma). Totodata. aceasta lucrare scrisa in urma cu un veac si jumatate. cat si istoric. Fiind o lucrare de eruditie. In sfarsit – de vreme ce papalitatea a trecut in ultima vreme dincolo de toate marginile ereziei. lamurand in chip desavarsit intelegerea cumplitei erezii a Bisericii Romane atat din punct de vedere teologic. [„Sacra-Inima a lui Isus” ] . Editia de fata se sprijina pe traducerea Preasfintitului episcop al Romanului Gherasim Saffirin (1849-1922). dar se cere a fi si in aceea Ortodoxa. Cuprins: Ceadintii ereziea papalitatii: dogma sa privitoare la intemeierea dumnezeiasca a Bisericii [„Primatul papal” ] [„Lipsa de greseala” a papei ] A douaereziea papalitatii: dogma sa in privinta Treimii [„Filioque” ] A treia ereziea papalitatii: dogma sa in privinta Intruparii [Nestorianismul Bisericii Romane ]. cand papismul a ajuns (de la al doilea Conciliu din Vatican) nu numai dogma a dogmelor in “Biserica Apuseana”. cel putin pe hartie – doar ca aceasta se va intimpla si cu fapta cat de curind. el a aratat cum trebuie sa fie adevaratul ierarh ortodox. Pentru aceasta. Astfel. ca raspuns la hotararile Conciliului intai de la Vatican. cartea Parintelui Vladimir Guettée face trimitere la o multime de personaje. care a fost el insusi unul din rarii marturisitori ai vremii sale. Caci nimic altceva nu se doreste prin „unirea Bisericilor surori”. a trebuit sa aducem in subsol numeroase note lamuritoare. necunoscute cititorului roman. la Sinodul de la Ferarra-Florenta.Prezentare: Papalitatea eretica este negresit cea mai buna carte scrisa pina acum asupra acestei pricini. fiind pagana si antihristica pe fata – am adaugat la urma un cuvant privitor la aceasta. locuri si intamplari din istoria Apusului.

6.com Cauzelecruciadelor . [„Forma” Tainei ]. Botezul si Mirungerea 2. Despre hirotonie 5. Pocainta si ispasirea 4. [Hostiile ]. [Desfiintarea impartasirii copiilor ]. Sfinta Impartasire (Euharistia) [Cultul Trupului lui Hristos ].A patraereziea papalitatii: dogma sa in privinta Rascumpararii [„Pelagianismul Bisericii Romei” ] [„Imaculata Conceptiune” ] [Indulgentele si Purgatoriul ] Erezii si rataciri ale papalitatii privitoarela SfinteleTaine 1. Inainte-mergatorul Antihristului sau Cuvant pentru Fiara ce va iesi din pamant Comenzi: Cartile comandate vor fi trimise prin posta. Paganismul Bisericii Romane A. Biserica Romana si paganismul contemporan: Miscarea Ecumenica II. Pretul coletului include pretul cartilor comandate + taxele postale de expeditie. Taina Casatoriei . [Desfiintarea impartasirii cu Singele Domnului ]. Va rugam sa trimiteti adresa dumneavoastra postala si numarul de carti dorite la adresa de email: stuparu_s@yahoo. [Liturghiile private ]. Ungerea bolnavilor [Taina Sfintului Maslu] EREZIISI GRESELIALE PAPALITATIICE PRIVESCLA VIATAVIITOARE PAPALITATEASAUMAREAEREZIEAPUSEANA CUVANTDE INCHEIEREAL EDITORULUI:PAPALITATEAPAGANASI ANTIHRISTICA I. [Schimbari in rinduielile liturghiei ] 3. [Materia Tainei Impartasirii ]. Biserica Romana si paganismul lumii vechi B. cu plata ramburs.

pe a sa nimenea”[3]. nicio carte nu e canonică fără autorisaţiunea Papei. Teoreticianul „cruciadelor” este papa Grigorie al VII-lea (1020-1085. În realitate. La scurt ă vreme dup ă schismă. papă între anii 1073-1085). El singur. numai că ele au fost disimulate de ideologia eliberării locurilor sfinte. doctrina puterii absolute a papei[2]. el se gândea la organizarea unui imperiu „teocratic”. Oamenii simpli. PapaUrbanal II-lea şi prima„cruciadă”(10961099) Începutulcolonialismuluieuropean Cel care va trece efectiv la fapte este papa Urban al II-lea (1042-1099. rolul cel mai important în desfăşurarea cruciadelor l-au jucat interesele politice şi economice. considerat sfânt de către papistaşi. ci pentru a-l cuceri[5]. însă nu pentru a ajuta Răsăritul amenin ţat de musulmani. supremaţiapapalăşi ideeade „cruciadă” Prin schisma cea mare (1054). exprimându-se nu doar prin formule pseudo-teologice. Pentru meritele sale în interesul papalităţii. însufleţiţi de expediţia eliberării. de fapt papocratic . PapaGrigorieal VII-lea. el singur se poate folosi de insigniile imperiale. deoarece sunt privite numai din punctul de vedere al Occidentului şi doar ca fenomen de natură religioas ă. prin 27 de teze. Papii înşişi. nu au fost întotdeauna slujitorii puri ai unui ideal exclusiv religios”[1]. Niciun capitol.„Cruciadele sunt un fenomen complex şi adesea greşit înţeles. ci şi prin intrigi şi crime odioase. pap ă între anii 10881099)[4]. Această lucrare expune. Niciun sinod neconchiemat de Papa nu se poate numi ecumenic. rătăcirea adunării papistaşilor a început sa se vadă clar. papa Grigorie al VII-lea a fost beatificat de către papa Grigorie al XIII-lea în anul 1584 şi sanctificat de către papa Benedict al XIII-lea în 1728. singur pe Papa au să-l onoreze toţi Principii. Conform acestei doctrine „singur Papa are putere să pună şi iarăşi să repună pe Episcopi. poate da legi noi. în care includea şi Locurile Sfinte ca „patrimoniu al Sfântului Petru”. el pune în mişcare o armată de 80 000 de soldaţi. adunarea papistaşilor (numită acum „Biserica Catolic ă”) s-a rupt de Biserica Ortodoxă care este adevărata Biserică a lui Hristos. El singur poate respinge opiniunea tuturor. dup ă concep ţia expus ă în „Dictatus Papae”. care doreau să lichideze schisma din 1054 şi să readucă Orientul sub autoritatea lor. Papei îi este permis să depună pe Împăraţi. vor primi . Declarând oficial că voieşte să apere şi să extindă Creştinătatea. după împrejurări. s ărutându-i picioarele.

acţiunile lor vor fi numite „cruciade”. Mergând să s ăvâr şeasc ă fapte „pentru Dumnezeu”. Tancred în Capernaum. principele de Tarent.În plus. . declarând că scopul lor este unul filantropic. Raymundus în Laodiceea. cu alungarea celor ortodocşi”[6]. datorită acestui fapt. după ocuparea Ierusalimului. „Cruciaţii” au ajuns la Constantinopol. latinii au pus un patriarh papistaş. acţionează şi azi. fapt care dovedeşte c ă ei nu doreau eliberarea Ierusalimului. „Lucrul cel mai grabnic al acestor cuceritori este să închine papei ţările cucerite. spre sfârşitul aceluiaşi veac. Boemund. în peste 120 de ţări. În 1098. Subliniem faptul ca împăratul bizantin nu ceruse latinilor decât soldaţi pentru a-l ajuta s ă apere Creştinătatea împotriva atacurilor păgâneşti.prezenteşi viitoare. ci aducerea lui sub autoritatea papei. proprietăţile soldaţilor au fost considerate „sacre”. Stabilirea „cruciaţilor” în Palestina. În locul patriarhului ortodox. Pentrua da o motivaţie soldaţilor. fără mustrări de conştiinţă. ioaniţii şi teutonii Pentru menţinerea ordinii în rândul populaţiei cucerite şi pentru înlăturarea răscoalelor s-au înfiinţat ordinemilitarocălugăreşti: ordinul ioaniţilor şi templierilor. unde au fost primiţi de împăratul bizantin Alexie Comnenul. organizat la începutul secolului al XII-lea de călugării papistaşi francezi şi ordinul german al teutonilor. papale-a acordato „indulgenţăplenară” prin care consideracă le iartă toatepăcateletrecute. punând în Ierusalim şi Antiohia patriarhi latini. se vor numi „cruciaţi”. ei îşi vor pune cruci pe arme. Gottfried de Buillon se proclamă rege în Ierusalim. solda ţii au comis apoi. Balduin în Edesa şi Boemund în Antiohia sunt vasalii noului rege al Iarusalimului. În anul urm ător. Înşelaţi de aceste promisiuni.templierii. la 15 iulie 1099. Cruciadele. Ordinele cavalereşti care provin din acestea.numele de „Militia Christi” sau „Milites Sancti Petri”. mai afirmă că lucrează pentru ap ărarea civilizaţiei creştine. orice fărădelege. este considerată a fi începutul colonialismului european. el nu accepta ideea de „cruciad ă” şi nu putea să dorească succes unei acţiuni militare care ar fi dus la supunerea Răsăritului fa ţă de Apus. a cucerit Antiohia.

templierii au început să primească mari sume de bani. În prezent. sediul se stabileşte în insula Malta. Un lucru deosebit este faptul că Asociaţia Românească este singura Asociaţie Malteză din lume. i-a scutit de supunerea la legile locale. şi nu răspundeau decât în faţa papei. ordinul templierilor a fost oficial recunoscut de adunarea papistaşilor (aşa numita „Biserică Catolică”). constituti estis a Domino catholice ecclesie defensores )[8]. insulă dăruită ordinului de către împăratul Carol Quintul. un cleric papistaş de frunte. care mai înainte au fost ortodocşi. . Pe aceşti „milites Templi”. Un alt beneficiu l-au primit templierii în 1139. ordinul a fost reînfiinţat. profitând de libertatea de ac ţiune. după 1530. papa Inocenţiu al II-lea i-a declarat „apărători ai bisericii catolice” ( cum nomine censeamini milites Templi. Despre venirea şi activitatea ioaniţilor pe teritoriul ţării noastre g ăsim informaţii în „Diploma Ioaniţilor”. Acest privilegiu unic a fost acordat în urma vizitelor Papei Ioan Paul al II-lea şi ale Marelui Maestru Fra Andrew Bertie în Romania. De atuncise numesc „cavaleride Malta” . intitulată „Omne Datum Optimum”. După Revoluţia din decembrie 1989. şi nepot al unuia dintre cavalerii fondatori. Franz Alfred Reichsgraf von Hartig. Cavalerii de Maltarecunoscimplicarea ecumenismuluişi declară că sunt fascinaţi de progresulecumenismuluiîn România : „Astăzi Ordinul este reprezentat de Ambasadorul şi Comisarul Magistral al Asociaţiei. ordinul cavalerilor de Malta din România cuprinde şi membri ecumenişti. la Conciliul din Troyes. Enciclica este semnată. Este vorba de diploma pe care regele Bela al IV-lea al Ungariei a acordat-o în 1247 cavalerilor ioaniţi pentru a se stabili în Banatul de Severin şi pentru a-l coloniza. nu trebuiau s ă plătească taxe. acreditat în 13 Mai 1997 şi de hospitalier Tibor Graf Kalnoky. Acest lucru însemna că templierii puteau traversa liber orice graniţe. Odată cu acest act formal. aceştia fiind fascina ţi de funcţionarea exemplară a echipelor ecumenice de lucru din interiorul Ordinului şi ale Serviciului de Ajutor şi de progresul ecumeniei în România creştină”[7]. care are în componenţă şi o parte ortodoxă acreditată de conducerea Ordinului: familiarii ordinului. Ordinul cavalerilor templieri avea un sprijin important în persoana lui Bernard de Clairvaux. pământuri şi fii de nobili de la familii dornice să îi sprijine. Ordinulcavalerilorde Maltaa activatoficial în România. El a vorbit şi a scris în numele lor. A fost desfiinţat în perioada comunistă. când enciclica papei Inocenţiu al II-lea.începânddin anul 1932. în 1129.Ordinulcavalerilorioaniţi a avut sediul iniţial la Ierusalim. în mod orgolios: „Ego Innocentius catholice ecclesie episcopus”.

Tipografia Cărţilor Bisericeşti. Despre ordinul cavalerilor teutoni se ştie că a fost întemeiat în 1191. continuarea în revista ATITUDINI. 4. arătând prin aceasta suprema ţia asupra întregii Biserici. nr. Despre cum s-a făcut papa pe sine împărat şi dumnezeu. venerat de satanişti). Euseviu Popovici. Prof. ofiţeri etc”[9]. Sfântul Munte Athos. afacerişti. 1951. La noi. anul III. avocaţi. [1] http://info-valahia. Sibiiu. 1926. 2010. Filiala din Mânăstirea Cernica. Schitul Lacu.html .katholieknederland. există de cinci ani şi are peste 500 de membri. autorului.blogspot. Desvoltarea primatului papal şi influen ţa lui asupra Creştinătăţei.html [2] http://www. profesor de Teologie în Sibiiu. de IoanVlăducă. Unii îl prezint ă astfel: „Ordinul Cavalerilor Templieri s-a înfiinţat în 1118 şi de atunci s-a răspândit în peste 40 de ţări. 1882. Popescu.com/2009/07/primele-cruciade. Istoria Bisericească Universală şi Statistica Bisericeasc ă. NR 16 Bibliografie Simeon Popescu.adică: „Eu Innocentius. Sfânta Mănăstire Paraklitu. stabilindu-se în Bra şov (numit de ei Kronstadt). cavalerii teutoni şi-au început activitatea în Transilvania. Tiparul Tipografiei Archidiecezane.nl/abc/detail_objectID592694. politicieni. De asemenea. Teodor M. Papismul ieri şi azi. În anul 1211. Ed. Ortodoxia. oct-dec. ei venerau pe baphomet (idolul cu cap de ţap. Templierii sunt prezenţi oficial în România din 2003. aşa cum au stabilit Hughes de Bure şi Raoul de Gisy. Templierii au rămas în istorie şi prin ritualul obscen din cadrul „procedurii de ini ţiere”prin care se realizează primirea în ordinul lor. Episcop al Bisericii Catolice”. Cezaropapismul romano-catolic de ieri şi de azi. Această enciclică este confirmată în 1145 de enciclica „Militia Dei” a papei Eugen al III-lea. cu scopul de a apăra civilizaţia creştină.

php?id=70 [8] http://www. . cit. Desvoltarea primatului papal și influenţa lui asupra Creștinătăţei. p.knightstemplarvault.[3] Cf. 1882. Simeon Popescu.ro/actualitate/bucuresti/Cavalerii-Romania-templieri-auin_0_827317362.click. p. [6] Ibidem. p.php?page=omnedatumoptimum [9] http://www.maltez. Sibiiu. Simeon Popescu.html [5] Cf..html (articol postat Duminică 11 Octombrie 2009).org/cathen/15210a. 80. [4] http://www.newadvent. 123. op.com/static. 122. [7] http://www.ro/index-ro.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful