P. 1
mindmap tajuk 4 asas seni visual

mindmap tajuk 4 asas seni visual

|Views: 6|Likes:
Published by Nadzirah Razak
seni dalam pendidikan SDP
seni dalam pendidikan SDP

More info:

Published by: Nadzirah Razak on Sep 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/15/2014

pdf

text

original

BIL. 1.

JENIS TEKNIK Lukisan

BAHAN Kertas, kanvas, kain, papan lapis Kertas, kanvas, kain, air, tupertin, minyak lansid Kertas, lilin, minyak, air, warna air Warna, air, kertas

ALAT Pensel, pensel warna, krayon, warna pastel, berus. Berus, pisau palet, kekuda, kadbod, papan. Berus, pengikis Berus, straw, berus gigi.

KRAF TRADISIONAL MENGGAMBAR Bil. Jenis teknik Anyaman Bahan Pandan, mengkuang, daun nipah, paku pakis Kayu Alat Parang, alat jangka, pelurut, tempayan Gergaji tangan, cetar, pahat, pengikis Canting, pemidang kayu, berus, dapur/plat, besen besar.

2.

Catan

3. 4.

Resis Percikan

1. 2. 3.

Ukiran kayu

Bil. 1.

Jenis teknik Kolaj

Bahan Kertas warna, gam, kapas, bahan2 tampalan Warna, dakwat, kertas bahan-bahan terbuang dan gam Kertas, warna, dakwat

Alat Gunting, pisau, mangkuk Papan, gunting dan pisau Pen kaligrafi, buluh, resam

AKTIVITI SENI VISUAL

Batik

Kain putih, campuran lilin, pewarna, pemati warna, sebu soda dll

2.

Capan

3.

kaligrafi

Corak terancang

MEMBUAT REKAAN DAN CORAK

MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN

Bil.

Jenis teknik Arca timbul

Bahan Kepingan kayu, kapur paris, plastik Kertas tebal, loyang, gangsa, papan lapis. Kertas, tekstil, benang

Alat Pahat, penukul, pengikir Gunting besi, alat pateri, sepana dll. Gunting, pisau.

1. 2. 3.

Bil. 1. 2. 3.

Jenis teknik Pualaman Titisan Ikatan dan celupan

Bahan Kertas, air, cat kilat, cat minyak Warna air, lilin, api Kertas, tisu, warna batik, gelang getah, kain

Alat Besen, berus. Pembaris keluli Besen warna, berus.

Model

Origami

Corak tidak terancang

Penyelarasan . PRINSIP-PRINSIP REKAAN PENEGASAN IMBANGAN KONTRA PERGERAKAN Kemampuan sesuatu unsur menarik perhatian si pemerhati dengan mewujudkan kelainan dan keganjilan dalam subjek. •menggunakan peralatan dan bahan seni visual dengan sebaikbaiknya. jalinan. . •guru harus mengadakan evulasi pelajaran sebagai sebahagian daripada pembelajaran. PENYERAPAN UNSUR SENI VISUAL DI SEKOLAH RENDAH perlaksanaan seni visual di sekolah •menyerap unsur seni secara menyeluruh di setiap kawasan sekolah. rupa dan warna.aman dan tenang. pembetulan . jarak. rupa. •2. Menjadikan gambar seolah-olah bergerak yang di hasilkan melalui rupa. faktor pemangkin •peranan guru besar sebagai pemimpin utama sekolah •perkongsian wawasan dan tujuan •pengajaran yang bertujuan dan matlamat •jangkaan kejayaan yang tinggi. •memberikan hadiah atau ganjaran kepada orang atau kelas yang membuat penampilan yang baik dan cemerlang. •struktur pelajaran hendaklah di rancang dengan baik. langkah penyelesaian kepada masalah yang timbul •1. •guru dan murid harus mempunyai hubungan yang baik. warna dan jalinan yang menimbulkan suatu tema atau keseragaman pendapat. ruang dan warna. Kesepaduan menyatupadukan seluruh ilmu dalam satu acuan/paradigma yang berteraskan tauhid. Di sengajakan untuk mendapatkan reaksi pemerhati.Menyelaras disiplin-disiplin ilmu yang mengganggu dan menggagalkan. warna. bentuk. •pemantauan kemajuan dan menilai prestasi murid.membetulkan fakta atau konsep yang menyeleweng. Dikaitkan dengan saiz. Kombinasi dari pelbagai gagasan. bentuk. Percanggahan atau perlawanan dengan ciri-ciri yang diutara dalam hal subjek karya. •hak pelajar dan tanggungjawab pelajar yang di pelihara dan di hormati. jalinan. •4. Agihan ruang dari segi kedudukannya. •3. KESATUAN KEPELBAGAIAN Gabungan rupa. Orentasi . dan persembahan yang membentuk satu gubahan. nilai. •kesempatan untuk berdikari di berikan seluas-luasnya. perlaksanaan pendekatan didaktik •pelajar harus mempunyai nilai kemasayarakatan dan hubungan dengan kehidupan hari-hari. bentuk. Tiada unsur percanggahan antara garisan. visi dan tafsiran yang tepat mengenai mata pelajaran.HARMONI Situasi yang selesa.ruang. corak.memasukkan pandangan. nyaman. •memilih method dan perlaksaan yang tepat dalam pengajaran dan pembelajaran.

Warna asas Kuning+biru Warna sekunder Biru+merah Merah+kuning WARNA Dapat dilihat pada satah gambar dan mendatar apabila di sentuh Bentuk ilusi UNSUR SENI BENTUK mempunyai isipadu dan lebih lengkap berbanding rupa. berjisim. berbulu. JALINAN . jalinan dan ruang. Bersifat 3D. Dilihat pada satah gambar yang bersifat 2D. Terikat kepada bentuk yang khusus iaitu: bulat kon silinder. warna dan bentuk. logo. Cth: gambar. Teknik kolaj 4. nipis. 1 warna asas+1warna sekunder yang bersebelahan dalam roda warna = warna tertier Bentuk konkrit Jalinan sentuh Garisan luaran pelbagai. Teknik koyakan 2. Rupa organik Jalinan tampak Rupa geometri Bersifat maujud dan dapat di sentuh.ASAS SENI REKA Kawasan di antara atau kawasan di sekeliling objek. putus-putus dan beralun. durian. Teknik capan GARISAN Cantuman satu siri titik sama ada tebal. Cth: manusia. RUANG - Teknik garisan: 1. RUPA .kesan yang terdapat pada sesuatu permukaan iaitu secara semulajadi atau buatan manusia Warna tertier Bersifat 3D. tidak menentu dan bersifat dominan. . slaid.cantuman permulaan dan penghujung garisan. maujud. Biasanya di kaitkan dengan garisan. Teknik tampalan 3.

Estetika dalam pendidikan seni visual 3. Keaslian Dalam berkarya. Menggunakan hukum dalam prinsipprinsip rekaan dan unsur-unsur seni. .memplagiat adalah sesuatu yang di tegah dan boleh di tuduh sebagai pelukis murahan. Aspek yang penting juga adalah menstrukturkan rekaan.1. Peniruan sebagai representasi gambar dan imej Menterjemah secara langsung objek atau imej. 4. Dapat menimbulkan nilai estetika kerana kelarasan mesej yang ingin di sampaikan. Untuk tujuan pembelajaran peniruan di bolehkan. Ekspresi dalam perasaan dan emosi Gambar yang di lukis menggambar emosi dan perasaan. Menggunakan kaedah Formalistik 2. menciplak atau .

Merangkumi 4 bidang utama iaitu: Melukis dan membuat corak . kaligrafi.cth: batik. capan. Kolaj 4. model. .Penghasilan lebih baik jika kepelbagaian bahan dan teknik di gunakan.tarikan.Catan. anyaman. Stensil an BIDANG-BIDANG DALAM SENI VISUAL Kraf tradisional . . .kolaj. Membuat rekaan dan corak 1. diorama. Montaj 6. renjisan.tiupan dan lipatan. Corak tidak terancang . titisan. lukisan. Mozek 2.boneka dan topeng Corak terancang . Sumber corak : Alam semulajadi Bahan buatan manusia Geometri Rupa barangan kraf tradisional 2. seni lekat. Catan 5. penghayatan dan kritikan.Melibatkan kemahiran kerja tangan dan daya cipta dan kreativiti yang di warisi.Teknik-teknik menggambar: 1. Jenis susunan corak Penuh Batu bata Berjalur Selang seli Membentuk dan membuat binaan Cth: arca. ukiran.Kandungan subjek di sesuaikan dengan .SENI VISUAL Menjurus kepada seni tampak dan melibatkan aspek pemahaman. Lukisan 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->