You are on page 1of 7

http://www.froyoplus.

com/mengenali-etnik-rohingya-di-myanmar-serta-pertempuran-antara-islamdan-budhha/

Mengenali Etnik Rohingya di Myanmar, Serta Pertempuran Antara Islam dan Budhha
Krisis yang kian memuncak akhir-akhir ini dan menggemparkan dunia adalah berkenaan dengan keganasan ke atas penduduk Islam etnik Rohingya di Myanmar. Ia bukan sekadar perbalahan politik yang biasa-biasa di mana-mana negara. Tidak seperti di Mesir dan Syria, ia adalah perbalahan politik, antara pemerintah dan juga kebangkitan rakyat. Ia juga bukan sekadar perbalahan antara 2 agama; iaitu Islam dan Buddha. Ia adalah isu PENGHAPUSAN ETNIK. Seperti mana di Bosnia dan Chechnya satu ketika dulu.

Mengenali Etnik Rohingya:

   

Orang Rohingya kebanyakannya adalah satu kumpulan etnik beragama Islam di utara Negeri Rakhine yang terletak di Barat Burma. Sejarah telah mencatatkan bahawa umat Islam Rohingya merupakan penduduk asal Rakhine membentuk gugusan besar Arakan yang terletak berhampiran sempadan Bangladesh pada ketika ini menerusi pelbagai kajian sejarah serta ilmiah yang dilakukan. Kebanyakan populasi Rohingya tertumpu di dua buah bandar utara Negeri Rakhine (yang dahulunya dikenali sebagai Arakan). Sejarah orang Rohingya dikatakan bertarikh dari awal kurun ke-7 di Negeri Arakan yang menjadi penempatan pedagang-pedagang Arab yang beragama Islam, namun bukti sejarah tersebut adalah sedikit. Orang Rohingya memiliki persamaan fizikal, bahasa dan budaya dengan orang Asia Selatan, terutamanya orang Benggali. Malahan, sesetengah orang Rohingya yang menetap di Arakan adalah keturunan orang Arab, orang Parsi dan orang Pashtun yang berhijrah ke Arakan semasa era pemerintahan Empayar Mughal. Sultan Mahmood, seorang Rohingya yang kaya dan berpengaruh, merupakan setiausaha politik dalam kerajaan U Nu dan kemudiannya dilantik sebagai Menteri Kesihatan. Orang Islam Rohingya lain dalam kerajaan U Nu yang menjadi setiausaha parlimen antaranya ialah Sultan Ahmed dan Abdul Gaffar. Abdul Bashar, Zohora Begum, Abul Khair, Abdus Sobhan, Rashid Ahmed dan Nasiruddin (U Pho Khine) ialah juga ahli-ahli parlimen dalam kabinet U Nu.

Punca Keganasan dan Penindasan Etnik Rohingya:

  

Tragedi kemanusiaan yang dialami umat Islam Rohingya pada ketika ini berlangsung semenjak 1938 apabila dilaporkan seramai 30,000 orang Muslim telah dibunuh pada 26 Julai 1938. Tragedi yang sama juga berulang pada tahun 1942, 1968, 1992 dan 2012. Sehingga kini, dilaporkan seramai 1 juta umat Islam Rohingya telah menjadi pelarian di seluruh dunia (termasuk di Malaysia) manakala seramai 2 juta umat Islam Rohingya masih berada di Arakan. Penderitaan Muslim di Myanmar bermula pada 1982 lagi apabila secara tiba-tiba Muslim Rohingya diisytiharkan pendatang asing di negara sendiri. Muslim Rohingya ditindas melalui undang-undang “Burma Citizenship Law of 1982” yang bersifat perkauman agama dan penuh diskriminasi yang diluluskan oleh pemerintah junta Burma pada tahun 1982, yang mengakibatkan golongan muslim Rohingya tidak diiktiraf sebagai warganegara, malah diisytiharkan sebagai „pendatang‟ di tanahair mereka sendiri. Oleh yang demikian, hak mereka dinafikan, malahan ada yang ditangkap, dipukul dan pelbagai kekejaman lain yang dikenakan kepada mereka.

Pada tahun 1978. dan sekatan kewangan ke atas perkahwinan. dirogol dan sebagainya. Arab Saudi. Banyak pencabulan hak-hak kemanusiaan lain berleluasa dalam konteks buruh paksaan orang awam Rohingya oleh pasukan keselamatan.000 orang Rohingya telah melarikan ke Bangladesh berikutan operasi Nagamin‟ („Raja Naga‟) tentera Myanmar. malah ada yang langsung tidak dapat belajar ekoran daripada tekanan ekonomi. anak-anak kaum Muslimin telah dinafikan hak pelajaran mereka. pengusiran paksa dan pemusnahan rumah. Orang Rohingya terus menerus dipaksa menjadi buruh dalam pembinaan jalan raya dan di kem-kem tentera walaupun jumlah buruh paksa di utara Negeri Rakhine telah menurun sejak sedekad yang lalu. Pakistan. Mereka juga tertakluk pada pelbagai bentuk pemerasan dan pencukaian sembarangan. justeru mereka tidak dapat menjalani kehidupan sebagai seorang muslim yang bebas melaksanakan ajaran agamanya. Bukan itu sahaja. Orang Rohingya dipaksa bekerja tanpa bayaran oleh tentera Myanmar di projek-projek infrastruktur dan ekonomi.    . United Arab Emirates. Thailand dan Malaysia. rogol dan pemusnahan masjid serta penindasan agama secara besar-besaran. penyitaan tanah. satu gelombang baru orang Rohingya yang dianggarkan berjumlah suku juta orang telah melarikan diri ke Bangladesh. penangkapan. Undang-undang ini telah menyebabkan bukan sahaja mereka tidak dapat menyambung pelajaran. Secara rasmi kempen ini mensasarkan “pemeriksaan setiap individu yang tinggal dalam negeri tersebut. penyeksaan dan rogol. menandai warganegara dan orang asing bertepatan dengan undang-undang dan mengambil tindakan terhadap orang asing yang menyusup masuk ke dalam negara secara haram. Fakta-Fakta Penindasan dan Pencabulan Hak Asasi Manusia: Gerakan pembebasan orang Rohingya disekat dengan keras dan pada hakikatnya sebahagian besar mereka telah dinafikan kewarganegaraan Myanmar mereka. didiskriminasi. dianggarkan seramai 200.   Situasi seumpama ini menyebabkan golongan muslim Rohingya terpaksa melakukan penghijrahan dengan menjadi pelarian ke negara-negara seperti Bangladesh. penyeksaan dan sebagainya. lazimnya dalam keadaan yang teruk. malahan masyarakat Islam di sana turut dinafikan hak dari segi perubatan samada di hospital mahupun di klinik-klinik dan mereka dipaksa membayar dengan harga yang terlampau tinggi untuk setiap kos rawatan yang ingin mereka dapatkan. Tambah menyedihkan ialah wanita Islam tidak dibenarkan memakai hijab dan ramai di antara mereka yang ditindas. dan mengakibatkan pembunuhan. Tambah memilukan ialah masyarakat Islam juga tidak dibenarkan menunaikan haji ataupun menyembelih korban semasa menyambut kedatangan Aidiladha. Semasa 1991-92.  Sejak diluluskan „Burma Citizenship Law‟ ini juga. Kempen ketenteraan ini disasarkan secara terus kepada orang awam. Mereka melaporkan tentang buruh paksa di samping hukuman mati terus.

perkahwinan dan pergerakkan yang dihadkan hanya dengan keizinan tentera . Rohingya didera sehingga atau parang untuk kegunaan mereka juga tidak boleh dan dipenjara sehingga 7 di tidak rumah memilikki tahun dibenarkan memiliki kecuali dengan izin telefon bimbit. Gambar-Gambar Keganasan Terhadap Etnik Rohingya: .000 di Pakistan . Puluhan pelarian di kem pelarian di Kutupalong dan Coax Bazar di Bangladesh berada dalam keadaan sangat dhaif kerana pihak berkuasa Bangladesh tidak memberi sebarang bantuan. pemusnahan masjid .000 orang Rahingya terbunuh. penangkapan .000 pelarian Rohingya berada di kem pelarian di Bangladesh . Penduduk pisau Malah ditangkap bimbit. yang telefon   Kini lebih 400. Ada hanya kerana memilikki walaupun tentera.000 di Thailand . 150. perkosaan wanita dan pemaksaan keluar dari Islam dan dipaksa menganut Buddha. ternakan . 60.000 di Malaysia . ratusan Masjid dimusnah dan diganti dengan Pagoda Buddha . Antara penderitaan yang dialami ialah perampasan rumah . tanah .  Umat Islam Rohingya pernah diperlaku secara kejam oleh regim tentera Myanmar pada tahun 1942 yang mengakibat 100. arahan tidak dibenarkan membaikki mana-mana Masjid . penyiksaan tanpa bicara .40.

.

.

Peranan Umat Islam: Sebagai umat Islam yang ingin mengaplikasikan ’konsep persaudaraan Islam’. maka kita tidak boleh memandang masalah yang dihadapi oleh .

anda boleh menghulurkan bantuan kewangan melalui Tabung Krisis Kemanusiaan Rohingya yang dilancarkan oleh ABIM bagi menyalurkan bantuan kemanusian kepada mangsa-mangsa melalui satu misi kemanusiaan ke Myanmar yang akan digerakkan oleh agensi kemanusiaan ABIM iaitu Global Peace Mission (GPM).com.my.blogspot.org. billyinfo.upaya bagi merealisasikan konsep persaudaraan sesama muslim. http://www.abim.com. Sebalikmya menjadi suatu kewajipan kepada kita untuk membantu mereka sedaya.blogspot.ustazshauqi.golongan muslim Rohingya ini dengan ’sebelah mata’. Antaranya ialah dengan menitipkan doa buat saudarasaudara kita di sana. http://addin77.com . BACA JUGA : Presiden Myanmar Mahu Usir Umat Islam sumber: wikipedia. http://www. Pihak ABIM merayu seluruh rakyat Malaysia agar menyalurkan segala bantuan kewangan ke akaun GPM 14-023-01-002922-4 (Bank Islam) atau 5642-2161-1602 (Maybank). Bagi yang berkemampuan.