SEKOLAH KEBANGSAAN DATUK AKHIR ZAMAN 71200 RANTAU.

NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS Tel & Fax : 06 6943950

UJIAN BULANAN TAHUN 2013 BAHASA MALAYSIA (PEMAHAMAN) TAHUN 4
NAMA :……………………………………………….…………………………….…… TAHUN :……….………. ARAHAN : Kertas ini mengandungi 40 soalan. Setiap soalan diikuti empat jawapan pilihan A,B,C dan D. Anda dikehendaki memilih satu jawapan yang betul sahaja. Soalan 1 hingga 20 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1 Ayam jantan peliharaan Pak Mail diberi nama ……………………. . A B C D Si Galak Si Tompok Sang Bedal Sang Kancil

Soalan 2 berdasarkan gambar di bawah ini.

2

Syafiq terpaksa ………………….beg yang agak berat ke sekolah setiap hari. A B C D mengelek menjinjing membimbit menggalas

1

dalam pertandingan mencipta logo Sukan Asia.. 2 . A B C D marah geram malu senyum Soalan 4 berdasarkan gambar di bawah ini.kakaknya.. 4 Hani memungut baju-baju kotor itu ……………….3 Gadis itu tersipu-sipu ……………………apabila diusik oleh beberapa orang pemuda.. A B C D dan atau maka lalu 5 ……………………. malang sungguh nasibku ini! A B C D Wah Cis Amboi Aduhai 6 Baju yang baru dibeli oleh Nabila ada ………………...merendamnya di dalam besen. A B C D pada akan dengan bersama 7 Zamri berjaya mendapat tempat …………….

A B C D buatkan carikan belikan hantarkan 11 Puan Diana berasa kesal kerana ………………. A B C D sisi depan bawah di belakang 9 Pokok bunga yang ditanam oleh kakak telahpun ………………….kakaknya ketika menunggu bas sekolah. A B C D berbuah berbunga berputik bertangkai 10 “Tolong …………………saya sepotong kuih. 8 Hanif berdiri di ……………………. A B C kemarahan memarahi memarahkan 3 .” kata Cikgu Kadir kepada Azman.anaknya tanpa usul periksa.A B C D kedua-dua pertama satu separuh Soalan 8 berdasarkan gambar di bawah ini.

13 Terdapat se……………………anak sungai yang jernih airnya di belakang rumah saya.. terjatuh. A B C D marahkan Zulhelmi telah menimang ……………….D 12 lalu.yang pertama pada bulan Julai yang cahaya mata anak emas anak bongsu anak angkat Soalan 13 berdasarkan gambar di bawah ini.. A B C D lalu selagi sambil tetapi 4 . A B C D buah biji kaki batang 14 Amirul terpijak kulit pisang ………….

.lukisan pemandangan yang awak lukis ini.menggunakan tangannya. namun dia cekap menganyam bakul rotan …………………. 15 Sungguhpun Mak Leha cacat penglihatan.Soalan 15 berdasarkan gambar di bawah. A B C D Lebih-lebih lagi Walau bagaimanapun Tambahan pula Di samping itu 5 . A B C D sungguh sangat amat paling 17 Ayah melarang kami mandi-manda di sungai. A B C D hingga untuk dengan pada 16 “Cantik ………………. ……………….” kata Elysha kepada Amira. ketika musim tengkujuh.

6 . 18 Adik makan sekeping roti sebagai …………………… sebelum pergi ke sekolah. Perkataan seerti bagi bijak ialah A B C D pintar bagus baik lembab Soalan 20 berdasarkan gambar di bawah.Soalan 18 berdasarkan gambar di bawah. A B C D ikat perut alas perut makan suap pencuci mulut 19 Murid yang paling bijak di kelas saya ialah Rosnah.

Anggota polis trafik itu sedang menahan pesalah-pesalah trafik. Perkataan berlawan bagi usang ialah A B C D tua baru lama buruk Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di bawah.20 Rumah usang itu sering menjadi buah mulut orang kampung kerana dipercayai berhantu. A B C D Mengapakah saudara meminati bidang perniagaan? Bilakah saudara akan menceburi bidang perniagaan? Adakah saudara berminat menceburi bidang perniagaan? Sejak bilakah saudara mula menceburi bidang perniagaan? Soalan 22 berdasarkan gambar di bawah. 21 Saya mula menceburi bidang perniagaan sejak di bangku sekolah lagi. 22 Apakah yang sedang dilakukan oleh anggota polis trafik itu? A B C Anggota polis trafik itu sedang mengawal kesesakan lalu lintas. 7 . Anggota polis trafik itu sedang menyaman seorang pemandu kereta.

” kata Fadilah kepada Irwan. Sikap abang yang suka menonton televisyen tidak disenangi oleh ibu. Pendapatannya semakin lebat sejak dia berniaga sendiri. II dan III sahaja I. II. Perbuatan abang yang suka menonton televisyen sehingga larut malam tidak disenangi oleh ibu. 8 . Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. Fadilah memberitahu Irwan bahawa Cikgu Yusri sudah ada di bilik guru. Ali tidak mahu ke sana lagi. A B C 24. Fadilah memberitahu Irwan bahawa Cikgu Yusri sedang menunggunya di bilik guru. Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. I sahaja I dan II sahaja I. Cikgu Yusri sedang menunggu kamu di bilik guru. kecederaannya semakin pulih. A B C Abang tidak disukai oleh ibu yang suka menonton televisyen sehingga larut malam. Soalan 25 hingga soalan 27. III dan IV Lepas kejadian itu.Soalan 23 dan soalan 24. Hujan turun dengan lebat pada petang itu. Rambut adik sangat lebat walaupun baru berusia dua tahun. Semenjak minggu yang lepas. 23 “ Adik. Kami tidak lepas peluang menyaksikan perlawanan akhir itu. 25 I II III IV A B C D 26 I II III IV Pokok rambutan itu berbuah lebat kerana sering dibaja. Peristiwa yang lepas jangan dikenang. Ibu tidak suka akan perbuatan abang yang suka menghabiskan masanya dengan menonton televisyen sehingga larut malam. Irwan sedang menunggu. Fadilah memberitahu Cikgu Yusri.

” kata ibu. Cik Aisyah mula menetap di situ kira-kira sedekad yang lalu. Udara di Kota Melati yang terletak di atas bukit itu sungguh tenang. Soalan 28 hingga soalan 30. Pilih ayat yang betul. Sikap saling memahami dalam kalangan masyarakat dapat memupuk perpaduan. Suria ialah adik kepada Mamat. Kamarul lebih tampan dari abangnya. Keadaan kacau di pekan akibat amukan seorang lelaki gila.A B C 27 I II III IV A B C D I dan II sahaja II dan III sahaja I dan III sahaja Bilik itu kacau sekali apabila diselongkar oleh adik. “Kacau kuah kacang itu sehingga pekat. Ustazah Roziah tercungap-cungap ketika memanjat tangga yang tinggi itu. Fikiran Zaidi kacau apabila mengenangkan kegagalannya dalam peperiksaan. I dan III sahaja II dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Pemain cakera padat abang rosak kerana memasuki air. II dan III sahaja. Majlis pernikahan Fauziah diadakan secara besar-besaran. Fendi memberi ibunya segelas air. Guru itu memarahkan muridnya kerana membuat bising. Adik bukan terangkat kotak yang berat itu. 28 A B C D 29 A B C D 30 I II III IV A Azman sukar memilih antara kedua-dua orang kawannya. I dan IV sahaja 9 .

Perancangan teliti yang diatur menjadikan majlis perkahwinan berjalan lancar. Walaupun majlis perkahwinan anak perempuannya Shakila. Kaum wanita sibuk di dapur. membasuh pinggan-mangkuk. memasak. Ramai jiran yang datang ke rumahnya. Hal ini demikian kerana orang-orang kampung dan saudara-mara mereka banyak menghulurkan bantuan. Kira-kira pukul 5. Ketua kampung. akan berlangsung seminggu lagi. 10 . keadaan di rumah pengantin mulai lengang. merebus telur. Encik Kamal telah menjemput orang kampung bermesyuarat di rumahnya. kemeriahan majlis mula dirasai. Pada petang Sabtu. ringan sama dijinjing” yang diamalkan telah memungkinkan majlis perkahwinan tersebut berjalan dengan lancar dan sempurna. Baca petikan di bawah dengan teliti.B C D II dan III sahaja III dan IV sahaja I. Mereka berbincang tentang pembahagian kerja yang akan dilakukan seperti melapah daging lembu. Suasana di rumah Encik Kamal agak sibuk. III dan IV sahaja. Para tetamu mula beredar meninggalkan majlis kenduri itu. petugas-petugas masih lagi meneruskan kerja masing-masing sehingga selesai. Mereka mengupas bawang. sehari sebelum majlis perkahwinan dijalankan. Encik Kamal dan isterinya sungguh gembira. dan sebagainya. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Begitu juga dengan tugas mengemas dan membersihkan meja.00 petang. Sementara kaum lelaki pula sibuk dengan tugas-tugas mendirikan khemah. dan sebagainya. kentang. mendirikan khemah. Tuan rumah sibuk melayan tetamu yang datang berkunjung. Pasangan mempelai tersenyum simpul bersanding di atas pelamin yang direka khas. Konsep “berat sama dipikul. Soalan 31 hingga soalan 35. Encik Ibrahim telah mempengerusikan mesyuarat itu. Tugas-tugas mengangkat hidangan dilakukan oleh golongan muda. Sungguhpun begitu.

11 . sesuatu kerja mestilah dilakukan mengikut perancangan yang betul.31 Pada hari apakah majlis perkahwinan Shakila diadakan? A B C D Sabtu Ahad Isnin Selasa 32 Apakah tujuan Encik Kamal memanggil orang kampung bermesyuarat di rumahnya? A B C D untuk mengumumkan berita perkahwinan anaknya untuk menyuruh orang kampung memulakan tugas mereka untuk membahagi-bahagikan tugas yang patut dilakukan untuk mengeratkan perhubungan sesama mereka 33 Siapakah sibuk melayan tetamu semasa berlangsungnya majlis perkahwinan itu? A B C D Encik Kamal Encik Ibrahim Shakila Orang kampung 34 Berat sama dipikul. segala kesusahan dan kesenangan sama-sama ditanggung. ringan sama dijinjing bermaksud… A B C D barang yang berat hendaklah diangkat bersama-sama. mengupas bawang. 35 Tugas-tugas yang berikut dilakukan sebelum majlis perkahwinan dilangsungkan kecuali… A B C D mengangkat hidangan. mendirikan khemah. bertolak-ansur dalam membuat sesuatu pekerjaan. merebus telur.

Adindamu. Pada hari terakhir. Kakanda sungguh bertuah kerana berpeluang untuk menikmati kehijauan dan keindahan alam di sana.Soalan 36 hingga soalan 40. 15 JANUARI 2009 Menemui kakanda Aini yang kini berada di Kota Kinabalu. Aktiviti ini dijalankan untuk menguji ketahanan mental dan fizikal para peserta di dalam menempuh rintangan dan cabaran. sukan dan rekreasi. Adinda akan menulis lagi untuk kakanda apabila ada kelapangan kelak. bonda dan ayahanda serta keluarga. 1080. Pada minggu pertama cuti sekolah yang lepas adinda telah mengikuti satu perkhemahan di Hutan Lipur Galah. Adinda berharap agar program ini dapat diteruskan kerana banyak manfaat yang akan diperoleh oleh setiap peserta yang mengikuti perkhemahan ini. Aktiviti ini khas dianjurkan untuk memberi pendedahan kepada murid-murid Tahun Empat berkaitan dengan perkhemahan. Adinda sungguh tertarik apabila membaca cerita kakanda tentang keindahan Taman Negara Kinabalu. adinda berasa sungguh seronok mengikuti aktiviti perkhemahan ini. Adinda di sini sentiasa sihat dan gembira. Walaupun kepenatan. Semua aktiviti ini adinda ikuti dengan penuh semangat. 42700 Banting. Taman Permai 2. Baca surat di bawah dengan teliti. Alangkah seronoknya jika adinda dapat bersama-sama kakanda pada masa itu. Akhir kata. adinda dan rakan-rakan berpeluang meredah hutan. Selangor Darul Ehsan. sambutlah salam rindu daripada adinda. Adinda rasa cukuplah sampai di sini bicara adinda pada kali ini. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Pelbagai aktiviti yang menarik telah diadakan sepanjang perkhemahan ini antaranya ialah aktiviti pertolongan cemas. Ribuan terima kasih adinda ucapkan kerana kakanda sudi meluangkan masa untuk mengutuskan surat kepada adinda. Sabah dengan selamatnya. Adinda juga mempunyai cerita menarik untuk dikongsi bersama kakanda. Semoga kakanda beroleh kesejahteraan dan kebahagiaan. Kakanda. Surat kakanda telah selamat adinda terima dua hari yang lalu. 12 .

Keindahan dan kehijauan alam semulajadinya. mencungkil kreativiti pelajar. apabila mendapat balasan daripada kakaknya. Jumlah pelancong asing yang mengunjunginya pada setiap tahun. memupuk sikap cintakan alam sekitar. menjalinkan hubungan yang baik di antara guru dan murid-murid. apabila dia mempunyai masa terluang. 38 Siapakah yang telah menganjurkan perkhemahan di Hutan Lipur Galah? A B C D Persatuan Pengakap Setiausaha Sukan Murid-murid Tahun 6 Pihak sekolah 39 Penulis bercadang untuk mengirimkan berita kepada kakaknya A B C D setelah selesai menduduki peperiksaan UPSR. KERTAS SOALAN TAMAT 13 . Kemudahan awam yang disediakan untuk menjamin keselesaan para pengunjung. 40 Pernyataan berikut benar tentang tujuan perkhemahan itu dijalankan kecuali A B C D menyemai sikap berdikari dalam kalangan pelajar. setelah selesai mengikuti aktiviti perkhemahan.Suraya 36 Bilakah penulis menerima surat dari Kota Kinabalu? A B C D 37 11 Januari 2009 12 Januari 2009 13 Januari 2009 15 Januari 2009 Apakah keistimewaan Taman Negara Kinabalu yang menarik perhatian penulis? A B C D Kedudukannya yang terletak di kawasan tanah tinggi.

……………………………… Pn Hjh Hamidah binti Hj Alias Guru Penolong Kanan 1 SK Datuk Akhir Zaman 14 . ……………………………… Pn Nasurah binti Mazlan Guru Mata Pelajaran Disemak oleh.Disediakan oleh. ……………………………… Pn Azidah binti Mohd Ali KP Bahasa Malaysia SK Datuk Akhir Zaman Disahkan oleh.

soalan 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Jawapan B C A B A C B D C D 15 . soalan 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Jawapan B A D A C A A B A D No. soalan 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Jawapan B C A C C B C D B D No.SKEMA JAWAPAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2009 BAHASA MELAYU TAHUN 4 No. soalan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Jawapan B D C D D A B A B C No.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful