You are on page 1of 4

PRAKTIKAL 4 TUJUAN BAHAN & RADAS

: : :

PEMBEDAHAN SISTEM RESPIRASI MAMALIA Menyiasat sistem respirasi mamalia. Tikus Instrumen pembedahan Papan pembedahan Mikroskop Kanta pembesar Sarung tangan

PROSEDUR

: 1. Tikus diletakkan di atas papan pembedahan dan jarum digunakan untuk memegang tikus di atas papan pembedahan. 2. Tikus dibedah dengan dimulakan pada bahagian ventral pada garisan tengah dan dipotong hingga ke bahagian rahang tikus kemudian diteruskan sehingga ke bahagian dubur. 3. Tisu perantara dikeluarkan dengan memegang kulit menggunakan forseps. Kemudian kulit ditarik dan dipinkan di atas papan pembedahan. 4. Dinding toraks dipotong secara ventral dan sisi supaya rongga toraks terdedah. 5. Kelenjar timus dikeluarkan. 6. Otot dan tisu bi bahagian leher dipotong untuk mendedahkan trakea dan laring. 7. Bahagian laring atas dipotong dan tisu perantara yang terlekat pada trakea dikeluarkan. 8. Kesemua jantung, trakea, esofagus dan laring dikeluarkan serentak dengan berhati-hati. 9. Esofagus dipisahkan dari jantung. Kemudian laring, trakea dan paru-paru dipinkan di atas papan pembedahan. 10.Pemerhatian dibuat dan direkodkan dengan melukis gambarajah berlabel.

1

diafragma. Pengecutan dan pengembangan otot interkostal dan otot pada diafragma akan menggerakkan diafragma dan tulang rusuk. Hal ini akan menyebabkan pengaliran udara keluar dan masuk ke dalam paru-paru.(a) Berapa pasangkah tulang rusuk tikus? Tikus mempunyai 13 pasang tulang rusuk. Ianya terdiri daripada 7 pasang tulang rusuk ‘benar’ dan 6 pasang tulang rusuk ‘palsu’. trakea. tulang rusuk dan otot interkostal. 2 . jadi jumlah isipadu rongga dada berubah. SOALAN: 1.KEPUTUSAN : PERBINCANGAN : Organ-organ utama yang terlibat dalam pernafasan adalah paru-paru.

(a)Huraikan rupa dan ciri-ciri diafragma. ia mempunyai luas permukaan per isipadu yang lebih luas berbanding luas permukaan paru-paru. Diafragma mudah lentur atau sifatnya yang kenyal. paru-paru bahagian kanan permukaannya adalah lebih luas mendatarnya daripada paru-paru kiri. Diafragma adalah kubah berbentuk lembaran otot yang membentuk dinding rongga di bawah dada.ciri diafragma ini di dalam pernafasan? Ketika kita menarik nafas. (b) Apakah kepentingan ciri . Salah satu paru-paru adalah lebih besar berbanding paru-paru yang satu lagi. Seperti manusia juga. Ukur panjang trakea (dari laring ke bahagian cabang bronkus). Huraikan rupa paru-paru kanan dan kiri. 4.(b) Terangkan fungsi sangkar rusuk semasa pernafasan haiwan ini? Pada dasarnya. 3 . Trakea bermula pada bahagian bawah dari laring dan terus ke paru-paru. Sekat dada jantung tidak terletak tepat di tengah-tengah rongga dada. tulang rusuk berfungsi melindungi paru-paru yang terletak di rongga toraks semasa pertukaran gas. 2. Permukaannya kebiruan berkilau putih pada hujung tulang. ketika menarik nafas tulang rusuk akan mula bergerak ke atas dan ke hadapan.pengecutan sekat rongga badan yang melengkung ke atas. Trakea rangka tulang yang terdiri dari tulang rawan dan sendi. Selain itu diafragma adalah halus hingga menyebabkannya mudah bergerak ke bawah dan ke atas semasa pertukaran gas. udara mengalir ke paru-paru untuk respirasi melalui tekak. Paru-paru bahagian kanan lebih besar sedikit berbanding paru-paru kiri kerana jantung menggunakan beberapa ruang di paru-paru kiri kita. Selain itu. Isi rongga dada dapat diperbesar hasil pengaruh otot-otot pengangkatan iga-iga. tetapi sedikit ke kiri. Trakea adalah kotak tulang yang menghubungkan hidung dan mulut ke paru-paru dan merupakan bahagian penting dalam sistem pernafasan vertebrata(bertulang belakang). terletak di bahagian depan leher. Ketika bernafas pada sesuatu individu. Ukuran panjangnya kira-kira 4 cm atau 40 mm. 3. diafragma akan bergerak ke bawah dan mendatar manakala ketika hembus nafas diafragma bertukar menjadi bentuk kubah dan bergerak ke atas melalui sifat kelenturannya. Manakala ketika menghembus nafas pula tulang rusuk akan bergerak ke bawah dan ke dalam disebabkan oleh pengaruh otot interkosta di bawahnya. Permukaan paru-paru kanan adalah lebih licin dan cantik berbanding permukaan paru-paru kiri apabila diperhatikan di dalam eksperimen. Permukaan paru-paru adalah berspan dan dipenuhi liang epitelium dengan itu. Jadi. sehingga menyebabkan paru-paru kiri lebih kecil dari paru-paru kanan. paru-paru kiri adalah kecil sedikit berbanding paru-paru kanan. di dalam membuat ruang untuk jantung.

KESIMPULAN : Ketika pembedahan terhadap seekor tikus dijalankan. kajian telah dijalankan pada organ bronkiol sehingga ke alveolus.Eksperimen ini bertujuan mengkaji sistem pernafasan mamalia melalui seekor tikus. organ-organ haiwan terbabit telah dikeluarkan dan dilakarkan mengikut prosedur yang telah pun dirancang. Akhir sekali. Kesemua organ ini boleh didapati dalam paru-paru. 4 . Setelah selesai kajian dijalankan. didapati sistem mamalia memerlukan paru-paru untuk bernafas dan paru-paru juga merupakan organ yang penting bagi tujuan pernafasan. Sistem pernafasan ini telah dikaji pada tikus bermula dari rongga hidung ke trakea ke bronkus sehingga ke bronkiol.