KOLEKSI DOADOA HARIAN

NaMA : MUHAMMAD SYAHIER BIN HAMIDON

KELAS : 1 OTHMAN

SUBJEK : PENDIDIKAN AGAMA ISLAM

TAJUK : KOLEKSI DOA – DOA HARIAN

GURU : USTAZAH SALIMAH BINTI SUNGIP

Doa ketika memakai pakaian Maksudnya: "Segala puji bagi Allah yang memakaikan aku (pakaian) ini.Doa ketika bangun dari tidur Maksudnya: Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami selepas mematikan kami dan kepadaNya kami akan kembali. dan memberi rezeki kepadaku tanpa daya dan kekuatan dariku". .

semoga Allah menggantikannya". Aku memohon kepadaMu kebaikannya dan kebaikan tujuan ia dicipta dan aku memohon perlindungan denganMu daripada kejahatannya dan kejahatan tujuan ia dicipta" Doa apabila melihat orang memakai pakaian baru Maksudnya: "Sekiranya rosak. Maksudnya: "Pakailah pakaian baru baru dan hiduplah dalam keadaan terpuji dan matilah dalam keadaan syahid". Engkaulah yang memakaikannya padaku.Doa ketika memakai pakaian baru Maksudnya: "Ya Allah bagiMu segala pujian. .

Doa ketika menanggalkan pakaian Maksudnya: "Dengan nama Allah" Doa ketika masuk tandas Maksudnya: "Dengan nama Allah. . Ya Allah aku berlindung denganMu daripada syaitan jantan dan syaitan betina" Doa ketika keluar tandas Maksudnya: "Aku memohon keampunan daripadaMu".

berbuat aniaya atau dianiayakan. Maksudnya: "Ya Allah. . bodoh atau diperbodohkan ke atasku". aku berlindung denganMu supaya tidak sesat atau disesatkan. menyeleweng atau diselewengkan.Doa selepas berwudhu' Maksudnya: "Aku mengaku bahawasanya tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah Yang Maha Esa. Yang tiada sekutu bagiNya dan aku mengaku bahawasaya Nabi Muhammad itu hambaNya dan pesuruhNya Doa ketika keluar rumah Maksudnya: "Dengan nama Allah aku bertawakkal kepadaNya dan tiada daya serta upaya kecuali dengan keizinan Allah".

Ya Allah. dalam darahku cahaya.Doa ketika memasuki rumah Maksudnya: "Dengan nama Allah kami masuk dan dengan nama Allah kami keluar dan kepada Allah kami bertawakkal. dalam dagingku cahaya. pada lidahku (percakapanku) cahaya. dari bawahku cahaya. dari kananku cahaya. Doa pergi ke masjid Maksudnya: "Ya Allah. jadikanlah pada hatiku cahaya. berikanlah kepadaku cahaya dan jadikanlah dalam urat sarafku cahaya. pada penglihatanku cahaya. dari atasku cahaya. besarkanlah cahaya bagiku dan agungkanlah cahaya bagiku. pada rambutku cahaya dan pada kulitku cahaya". Jadikanlah bagiku cahaya serta jadikanlah diriku cahaya. pada pendengaranku cahaya. dari hadapanku cahaya dan dari belakangku cahaya. Jadikanlah dalam diriku cahaya. .

Ya Allah.Doa ketika masuk masjid Maksudnya: "Aku berlindung dengan Allah Yang Maha Agung dan dengan wajahNya Yang Mulia dan kekuasaanNya yang kekal dari syaitan yang direjam. Doa sujud tilawah Maksudnya: "Aku sujudkan wajahku ini kepada yang menciptanya dan membentuk rupanya dan yang membuka pendengarannya dan penlihatannya. Ya Allah. Maha Suci Allah sebaik-baik Pencipta". Peliharalah daku dari syaitan yang direjam". Ya Allah bukakanlah kepadaku pintu-pintu rahmatMu". . Doa ketika keluar masjid Maksudya: "Dengan nama Allah dan selawat serta salam ke atas Rasulullah. Dengan nama Allah dan selawat serta salam ke atas Rasulullah. aku memohon kepadaMu limpah kurniaanMu.

Doa istiftah (permulaan solat). air dan air sejuk". Maksudnya: "Ya Allah. Ya Allah bersihkanlah aku dari kesalahanku dengan salji. aku berlindung denganMu daripada azab neraka jahanam. aku berlindung denganMu daripada azab kubur. jauhilah di antaraku dan kesalahanku seperti Engkau jauhkan di antara timur dan barat. Doa selepas membaca tahiyat akhir sebelum salam Maksudnya: "Ya Allah. Ya Allah sucikanlah aku dari kesalahanku seperti dibersihkan kain yang putih dari kotoran. aku berlindung denganMu daripada fitnah kehidupan dan kematian dan berlindung denganMu daripada Al-Masih Dajjal". .

. tidak ada kemudahan kecuali sesuatu yang Engkau permudahkan. daripada kejahatan hambaNya dan daripada hasutan syaitan-syaitan dan daripada syaitan mendekatiku.Doa apabila terganggu dan terkejut ketika tidur atau rasa kesepian Maksudnya: Aku memohon perlindungan dengan kalimah-kalimah Allah yang sempurna daripada kemurkaanNya dan azabNya. Doa untuk memudahkan sebarang urusan Maksudnya: Ya Allah. Engkau menjadikan kedukaan itu mudah sekiranya Engkau kehendaki.

Allah Tuhanku. . Tuhan Arasy yang agung. Maksudnya: Ya Allah. sesungguhnya aku telah tergolong daripada orang-orang yang zalim. Maha Suci Engkau. Maksudnya: Allah. Maksudnya: Tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Engkau. Tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah. tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah. Tuhan langit dan bumi da Tuhan Arasy yang mulia.Doa ketika ditimpa bencana Maksudnya: Tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah. Yang Maha Agung lagi Maha Lemah Lembut. tidak akan aku sekutukanNya dengan sesuatu . tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Engkau. demi rahmatMu aku memohon maka janganlah Engkau serahkan aku kepada diriku walaupun sekelip mata dan perelokkanlah urusanku keseluruhannya.

anak kepada hamba perempuanMu. terlaksana ke atasku hukumanMu dan adil kehakimanMu terhadapku. sesungguhnya aku adalah hambaMu. ubun-ubunku di tanganMu. daripada kedekut dan perasaan takut dan daripada desakan berhutang dan paksaan orang. aku memohon kepadaMu dengan setiap nama yang Engkau namakan dengannya diriMu. cahaya di dadaku. Maksudnya: Ya Allah.Doa ketika dukacita dan sedih Maksudnya: Ya Allah. anak kepada hambaMu. atau Engkau turunkan di dalam kitabMu. atau Engkau telah mengajarnya kepada seseorang daripada makhlukMu atau yang tersembunyi pada ilmu ghaib di sisiMu. aku berlindung denganMu daripada ditimpa kesusahan dan kedukaan daripada kelemahan dan kemalasan. jadikanlah Al-Quran penenang hatiku. . penghapus kedukaanku dan penghilang kesusahanku.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful