ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ Ψηφιακὴ συζήτησι μεταξὺ συμμαθητῶν Ἁγιογράφων, μὲ τὴν συμμετο

Β. ΠΕΡΙ ΔΟΜΗΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
Ευλογείτε, Στον διαλεκτικό μας κόσμο κάθε έννοια γίνεται γνωστή διακρινόμενη από το αντίθετό
1

ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ, ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ. ΜΕΡΙΚΑ ΤΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ, Ε

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Πολύ καλά. Σχεδόν τα είπατε όλα..
ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ, ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΜΟΝΟ ΟΣΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΤΕ Ή ΟΣΑ ΕΧΕΤΕ ΔΙΔΑΞΕΙ ΤΟΝ Γ.
2

Π.Χ. Η ΓΝΩΣΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΗΤΟΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΕΝΤΟΝΗ ΣΚΙΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ

ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΩ
3

Όσο για τις σκιές, θεωρώ πως υπάρχουν αλλά είναι ελαχιστοποιημένες και κυρίως στα ενδύματα. Δ

Εμμανουήλ +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ευλογειτε! Ολα μέσα στη
4

Εδω όμως 5 .ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΤΟΙΜΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΑΣ ΑΥΤΟ… ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑΜΕ +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ευλογείτε. Πολύ σωστά .

τι μας 6 .Επί του θέματος διάβασα ένα κείμενο. όπου αναφαίρ νται τα εξής: …«Η Βυζαντινή αισθητική χαρίζ Εμμανουήλ +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ευλογειτε! Απ'ο.

«Υπάρχουν και στην εικόνα σκιάσεις. αλλά δεν είναι αποτέλεσμα της άτεγκτης δράσης των οπτικών +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ευλογείτε Είναι ολοφάνερο ότι όλοι συμφωνούμε πως στην Εικόνα κανένα αντικείμενο δεν ρίχνει τ 7 .

Πως θα δικαιολογήσουμε την άνιση κατανομή του φωτός.Μ. Φ. +++++++++++++++++++++++++++++++++++ 8 .

Οπωσδήποτε η βασική ιδ 9 . ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟ +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ευλογείτε. (ΓΙ' ΑΥΤΟ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΘΥΜΩΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ).ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ! ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΔΑΧΘΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ.

είναι αναγκαία για τον αγιογράφο η κα ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Καλημερίζω και σύντομα απαντώ στα ερωτήματα σας: Τι συμβολίζουν οι 3 φωτεινές επιφάνειες της 10 .Παράλληλα λοιπόν με την κατανόηση των όρων της Εικόνας.

.ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΒΟΗΘΕΙΑ Στη μέχρι τώρα συζήτηση έχουμε δηλώσει την +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ (σαν συνέχεια) . ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ. ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ...υπό το πρίσμα των συμβολισμών.Τα ερωτήματα παραμένουν.. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΑΣ Εὐλογεῖτε! Βοήθειά μας ὁ Ἅγιος Ἰωάννης τῆς Κλίμακος! Τὰ «ὕδατα». στὰ ὁποῖα μᾶς ὁδηγεῖ ὁ σεβασ 11 . . θα μπορούσαμε τότε να αντιπαραθέσουμε και τη ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ.

12 . ὃ δύναται παταστῆσαι τὸν Πατ Ἐπίσης ἐπισυνάπτουμε ἕνα κείμενο πρὸς μελέτην. τὸ ὁποῖο μᾶς ἔχει βοηθήσει πολὺ στὸ παρελθὸν στὴν προσπάθ μόνον τῇ ταυτότητι πρόσεχε· οὐκ ἔστι γὰρ ἐν τῇ κτίσει ὑπόδειγμα.γ.Γ.Παραθέτουμε ἕνα ἀπόσπασμα κειμένου. Ἴσως ἀπαντᾶ σὲ κάποια ἐρωτηματικὰ ποὺ ἐτέθησαν Καλὴ συνέχεια! Μ.

13 .

14 .

15 .

16 .

17 .

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Χαίρετε εν Κυρίῳ!! Στο θέμα περί φωτός και σκιάς δεν έχω να προσθέσω κάτι!! Αισθάνομαι καλυμμένη από όλες τις πρ 18 .

από τα λεγόμενα της αδ. θεωρώ πως δεν "κολλάει" στο θέμα μας.Το κείμενο του Θεοτόκη. γιατί ο ίδιος αναφέρεται σε στο ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ευλογείτε. Μαρίν παραπάνω θεολογική σας αποψη με την οποία είμαι απολύτως 19 .

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ! Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΩΦΕΛΙΜΗ.σύμφωνος.""") Φ.Μ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕ 20 .

δὲν 21 .«…Εἶναι ἀντιληπτὸ ὅτι ἡ βάση τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Τέχνης. ἡ σημασία καὶ τὸ περιεχόμενό της.

όπου Χαίρεται εν Κυρίω!! Διαισθάνομαι πως δημιούργησα μια αναστάτωση και να με συγχωράτε!! Λόγω τη Σε ποιά καινούργια θεολογικά θεωρήματα αναφέρεστε.Με την ευκαιρία θα ήθελα να θυμίσω ότι στις περιπτώσεις των ενδυμάτων με χρυσοκονδυλιά. Τι εννοείτε με το να λέτε να ακολουθήσουμε 22 .

και γιατί διαφέρουν ως προς το Θα ήταν μεγάλη ευλογία και προσφορά προς όλους μας η συνδρομή στην προσπάθειά μας των εμπείρω . ποιά περιοχή αντιστοιχεί σε Ποιό Πρόσωπο. τότε.Απαντήστε μου.

αρκεί να τους δοθούνε στοιχεία και μαρτυρίες από αγί ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ! ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΙ ΣΑΣ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΣΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥ 24 .οποίο δεν έχει πέσει στην αντίληψη τους.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΑΝΤ ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 25 . ΕΧΟΥΜΕ. -ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ.ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΑΙΔΕΙΕΣ.

κάθε δισταγμός φανερώνει πάντοτε το όριο της διάκρισης π 26 . Μαρίνα: Κάθε αμφιβολία.Προς την αδ.

27 . Έχει τεράστια σημασία να δηλώσετε με τι διαφωνείτε. γιατί δεν έχει νόη ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ευλογείτε Διάβασα τα όσα ελέχθησαν και ομολογώ πως περίμενα κάποια ένσταση σαν αυτή (της αδ.σκέψη μας την Αλήθεια.

ΜΗΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤ 28 . Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΟ ΦΩΣ. ΟΙ 3 ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ.Εμμανουήλ ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ! ΕΙΠΑΜΕ.

ΛΕΓΟΜΕΝΑ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΙ (ΚΑΙ ΕΝΕΚΑ ΤΗΣ ΑΓΝΩΣΙΑΣ ΜΟΥ) ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚ 29 .

ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ.ΤΟΝ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ. ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ 30 . ΙΣΩΣ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ.

Οταν λέμε οτι τα 3 φώτα αναφέροντα εννοούμε βέβαια μια περιγραφή των Προσώπων. ΔΙΟΤΙ. ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ. Δεν πρόκειται για σφάλμα. ορθώς μεταδίδατε την γνώση αυτή. αλλά της Παρουσίας τους δια της Θείας Οικονομίας ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ! ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΙ. ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝ ΚΑΙ ΣΚΕΦΘΗΚΑΜΕ ΟΤΙ 31 . Η ΜΕΧΡΙ ΤΩΡ +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ευλογείτε.ΕΔΩ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑ.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Χαίρετε εν Κυρίω!! Θα ήθελα να 32 .

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι η παρουσία σας για την συζήτησή μας είναι απαρα 33 .Χαίρεται εν Κυρίω!! Δεν προκάλεσες καμία παρεξήγηση. Μαρίνα. αδελφέ Εμμανουήλ!! Μην σε απασχολούνε τέτοιες σκέψεις!! Οι α ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Προς την αδ.

στην χρήση περισσοτέρων τόνων. 4 η 5 η όσων αισθανόμαστε. π.χ. Δεν μου ε 34 . Τι γνώμη έχετε.Μ. Φ. +++++++++ Ευλογειτε! Θα μπορούσαμε να σταθούμε λιγο στην παρακάτω διατύπωση του δασκάλου μας.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ευλογείτε. Ο Γέροντας ας με διορθ 35 .

ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ! ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΡΦΩΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡ 36 .

ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΙΚΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ) 37 .ΕΥΧΟΜΕΘΑ Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑ ΜΑΣ (ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑΠΕΙΝΟΛΟΓΙΑ.

Στη μέχρι τώρα συζήτη Φ.++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ευλογείτε.Μ. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ! ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝ 38 . +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ.

ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥΝ ΑΥΤΑ 39 .ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΧΡΥΣΟΚΟΝΔΥΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.

Επειδή η συζήτηση δρομολογείται σε βάθος αναλυτικό. ελπίζω να καταφέρουμε να συσχετίσουμε τα +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Χαίρεται εν Κυρίω!! Η Εικόνα από μόνη της είναι όλη η θεολογία της Εκκλησίας μας!! Είναι το Ε 40 .

Η ζωγραφική δεν έχει κανόνες.Άν η Εικόνα έχει κανόνες αυτοί δεν πρέπει να παραβιάζονται Άν οι κανόνες παραβιάζονται τότε δ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΙ. Η αγιογραφ 41 . ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΑΦΕΣ ΑΠΟ ΟΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣ Επιτρέψτε μου να απαντήσω με ερωτήματα στα δικά σας.

Υπάρχει ορθόδοξη. Τι ν ούμε εν τέ 42 . καθολική. χριστιανική εικόνα ή η Εικόνα είναι μία και μόνη.

43 .

Ευλογείτε. Βοηθούν 44 . Τα ερωτήματά σας εξαντλούν όλη την διαδρομή που επιχειρούμε να βαδίσουμε.

Δεν πρόκειται για τον 45 .Πώς διαφοροποιείται ενας ζωγραφικός κανόνας από έναν πνευματικό κανόνα.

Μπορώ να σας διαχωρίσω 46 .Ποιες από τις παρακάτω είναι εικόνες και ποιές θρησκευτική ζωγραφική .

ΙΣΩΣ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟ 47 .

αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.παρέδωσαν. Η απορία σας μάλλον συνίσταται στην ευθύνη της 48 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful