Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Jasmani Tahap 2 Sekolah Kebangsaan Dato Mohd Musa, Kota Samarahan Nama Guru

: Ngui Chao Li Tarikh: 14 Ogos 2012 Tahun: 4 Tunjang Tajuk Kemahiran Masa: 0900 – 1000 Bil. Murid: 45 orang : 1. Kemahiran : 1. Permainan (Hoki) : 1. Menjaga gol 2. Kesukanan 2. Keselamatan alatan 2. Keselamatan alatan permainan Lokasi: Gelanggang Jantina: Lelaki – 30 Perempuan – 15

Objektif Pengajaran: Pada akhir pengajaran, murid-murid dapat: 1. Psikomotor : Menjaga gol dengan menggunakan kemahiran menahan atau menendang bola hoki dari kawasan gol sekurang – kurangnya 2 kali daripada 4 percubaan dengan betul. 2. Kognitif 3. Afektif : Menyatakan pergerakan / teknik yang betul untuk menjaga gol. : Melakukan aktiviti dengan berkeyakinan, bersemangat kesukanan dan bekerjasama dalam melibatkan diri dalam aktiviti yang dijalankan. Pengalaman sedia ada : Murid telah belajar pergerakan asas kemahiran mengelecek, menghantar (menolak, dan

4. Murid perlu bertindak balas dengan pantas untuk mengambil pundi kacang dengan warna yang disebut oleh guru. Murid berjalan dalam bentuk bulatan di luar gelung getah. 1.Kajian masa depan 1. memukul bola hoki serta menjaringkan gol. gelung getah. Murid tidak boleh mendekati racun (pundi kacang) yang diletakkan di tengah bulatan. 3. kayu hoki. Butiran Mengajar Organisasi Catatan / Strategi P&P Strategi P&P: . Memanaskan Permulaan 0900-0905 (5 minit) badan.  Permainan kecil “ Racun lipas ” Alatan: Skitel Gelung getah . Kemahiran berfikir Penerapan mata pelajaran lain Penerapan nilai murni Peralatan yang digunakan : Berfikir secara kritis (analisis) dan mengaplikasikan : Matematik : Semangat berpasukan. bola getah.  Penyertaan menyeluruh. mematuhi peraturan dan berkeyakinan : Skitel.menahan). Guru akan menyebut 2 jenis warna pundi kacang. wisel. pundi kacang. kon besar.  Bertindak balas mengikut arahan guru. 2. Langkah / Masa Kemahiran / Aktiviti  Meningkatkan kadar nadi. bola hoki.

Guru akan menyebut “bertiga” / “berempat” dalam satu gelung getah. Apakah kepentingan memanaskan badan? . Murid yang gagal mendapat pundi kacang dan berdiri dalam gelung getah akan diberi latihan.5. 6. (lompat bintang – 2 kali) - Pundi kacang Wisel 7. 1. Aktiviti akan diulang dengan menyebut warna Soalan: pundi kacang yang berlainan.

Imbas kembali Perkembangan Isi Langkah 1 0905-0920 (15 minit) Kemahiran asas yang telah dipelajari (mengelecek.Petunjuk: Guru Gelung getah Murid Skitel . Murid akan melakukan setiap perlakuan kemahiran asas yang disebut oleh guru. Mengelecek  Tangan kiri memegang kayu di bahagian 1 dan tangan kanan 1. menolak. menolak. 4. Murid diminta untuk mengimbas kembali kemahiran asas yang telah dipelajari pada minggu lepas. 2. Kayu hoki Skitel Wisel Alatan: Konstruktivisme . Murid berdiri secara berselang – seli dalam bentuk bulatan. Pundi Kacang Strategi P&P: 1. Murid perlu menyebut 5 kemahiran asas yang telah dipelajari. menahan. memukul. menahan. (mengelecek. 3. menjaringkan gol) 1. 5. Setiap murid diberi satu kayu hoki.

Menahan  Berdiri dengan kaki seluas bahu. menghantar. memukul dan menjaringkan gol) 6.  Badan dibengkokkan sedikit ke depan. Murid diminta untuk mengingat kemahiran – kemahiran asas yang telah dipelajari kerana penilaian akan dijalankan pada akhir pembelajaran.  Mata tepat memandang pada bola.  Letakkan bola di depan kaki kanan di depan badan. 7. Nilai: Mematuhi peraturan Berkeyakinan 2. . tetapi tidak terlalu rapat dengan kaki. Guru akan memperbetulkan pergerakan murid sekiranya terdapat sebarang kesilapan.memegang bahagian 2 kayu hoki.  Tangan kanan memegang bahagian di antara 2 dan 3 kayu hoki.

 Letakkan permukaan rata kayu hoki di belakang bola. Menolak  Buka kaki dalam keadaan selesa.  Kuncikan siku.  Bengkokkan lutut. Guru .  Mata pandang arah bola. Letakkan kayu hoki di hadapan dengan badan dibongkkan sedikit. Murid Petunjuk: Skitel 3. kilaskan badan dan tolak bola.  Bahu menghadap sasaran.

Menjaringkan gol  Kedudukan kaki dan lutut difleksikan.  Permukaan rata kayu hoki adalah selari dengan bola yang .  Luruskan kayu hoki. 5.  Buka kaki seluas bahu. Memukul  Tangan kiri dan tangan kanan memegang bahagian 1 kayu hoki.4. Kemudian pukul bola. dengan permukaan rata diletakkan di belakang bola.  Ayunkan kayu hoki ke belakang dank e hadapan.

Hadapkan tapak tangan kiri ke hadapan dengan lengan dirapatkan ke badan. 3. 4. Berdiri dengan kaki dibuka seluas bahu. Kayu hoki Kon besar Wisel Skitel Alatan: Pembelajaran masteri Straetgi P&P: . menendang) dengan betul. Kemahiran (menjaga gol) 1. 2.datang. Guru mendemonstrasikan cara menghayun kayu hoki untuk melakukan kemahiran menjaga gol (menahan. Seorang akan menjaringkan gold an seorang lagi akan menjaga gol. Guru akan memperbetulkan pergerakan murid sekiranya terdapat kesilapan. Tangan kanan memegang dan menghulurkan kayu hoki selari dengan 1. 5. Murid diminta untuk meniru pergerakan guru. Murid diminta untuk membentuk kumpulan dua orang. Langkah 2 0920 – 0935 (15 minit) 1. Bengkokkan lutut.  Murid meletakkan badan dalam kedudukan yang diperlukan dengan berat badan sentiasa berpindah dari kiri ke kanan. 4. 3. 2.

6. Permainan Kemuncak 0935-0955 (20 minit) kecil (perlawanan antara 2 kumpulan)  Murid akan menggunakan cara pegangan kayu. murid akan tukar peranan semasa melakukan aktiviti ini. Strategi P&P: Konstruktivisme Alatan: Kon Besar Kayu hoki Bola hoki . Masa bermain hanya 5 minit bagi setiap perlawanan. Wisel ditiup apabila murid melakukan kesilapan atau masa sudah tamat.pintu gol. Selepas itu. 1. 5. cara berdiri dan hayunan yang dipelajari untuk menjaringkan gol dan menjaga gol. Nilai: Berkeyakinan Mematuhi peraturan 1. Murid dibahagikan kepada 3 kumpulan. 6. 2. Pukul atau tending bola hoki keluar dari kawasan gol. Tahan bola dengan kayu hoki atau glof. 3.

2. Murid 1. 2. Menyejukkan badan untuk menurunkan kadar nadi. Guru menguji kefahaman murid secara lisan.  Penyertaan menyeluruh. Menguji kefahaman murid tentang kemahiran yang dipelajari. Gerak kundur “cooling down” Penutup 0955-1000 (10 minit)  Menurunkan kadar nadi. Murid mengikut arahan guru. 1.Petunjuk: Kon besar Nilai: Semangat berpasukan. Penilaian . 1. Arahan guru: Bergerak secara individu dengan membuat gaya burung terbang secara perlahan.

........................................................................................................................ ...................... ...................................................................................................................................................................................................: …………………………………………………………………………………………………………………………………………............................................................ ................Refleksi Guru : ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………........................................................................................ Catatan Pensyarah Pembimbing / Guru Pembimbing : ……………………………………………………………………………………………………………………………………................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................. ............