Etimasia - Tronul Etimasiei

Mareste imaginea. Etimasia sau "tronul pregatirii", este numele "scaunului gol" pregatit lui Hristos pentru Judecata universala. Aceasta teme iconografica apare in bisericile ortodoxe, pe peretii turlei Pantocratorului (turla cea mare) reprezentand un tron gol, inconjurat de uneltele patimilor lui Hristos, pregatit pentru Mantuitorul Care va veni sa Se aseze ca Judecator al lumii, la a doua venire a Sa. Primele reprezentari ale tronului gol apar in secolul al V-lea. Tronul gol pe care se gasesc, in combinatii diferite, Evanghelia, Crucea, sulita, buretele, coroana de spini si Porumbelul, a fost introdus in schemele iconografice in perioadele medie bizantina si tarzie bizantina. De asemenea, reprezentarea poate fi observata ca facand parte din icoana Cincizecimii si a Judecatii de Apoi, ori in icoanele ce au conotatii eshatologice.

Pana in secolul al XI-lea reprezentarea nu este insotita de inscriptia Etimasia. Acest fapt arata ca pana in acest moment este foarte posibil sa nu fi fost pusa in legatura cu Judecata de Apoi, putand avea alte conotatii. In acest sens, icoana Etimasiei se pare ca ar fi desemnat initial Sfanta Treime. Este vorba despre un tron pe care stau Sfanta Evanghelie si porumbelul. Uneori, in spatele tronului este si crucea. Desigur, tronul este, aici, icoana Tatalui, Evanghelia si crucea icoana Fiului, iar porumbelul cu nimb, icoana a Sfantului Duh

in reprezentarile din perioada medie bizantina si in iconografia Pogorarii Sfantului Duh. in mod ocazional. Acesta este inconjurat de puterile ceresti tinand un labarum (steag) pe care este inscriptionat (Sfant. . Numele Etimasia a fost inspirat de Psalmul Ps. tema iconografica a Tronului Etimasiei este strans legata de Pantocrator si de reprezentarea Sfintei Treimi. Sfant. 9:7-8: "Iar Domnul ramane in veac. tronul reprezentat in Biserica Adormirii din Niceea. caci Dumnezeu. Crucea si Porumbelul. In acest context. tronul insusi reprezentandu-L pe Dumnezeu Tatal. cu dreptate judeca popoarele". Sfant). iar porumbelul pe Sfantul Duh. Crucea si Evanghelia pe Hristos. Tronul ca simbol al Sfintei Treimi a fost introdus. tronul a fost interpretat ca simbol al Sfintei Treimi. In acest sens. gatit-a scaunul de judecata si El va judeca lumea. infatiseaza Evanghelia. creatorul lumii si Atottiitorul va fi totodata si Judecatorul ei.De exemplu.

tronul a fost introdus in reprezentarile Judecatii de Apoi. care face explicite conotatiile eshatologice ale tronului. se pare ca ar aparea insciptionat langa aceasta reprezentare incepand cu secolul al XI-lea. In ambele exemple. mijlocind pentru iertarea celor pacatosi. In reprezentarile Judecatii de Apoi in care apare tronul.Numele Etimasia. Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul se roaga. simbolismul acestuia trimitand in mod cert la Parusie. langa acesta sunt de obicei infatisati Maica Domnului ca oranta si Sfantul Ioan Botezatorul. . Tot de acum. Aceasta reprezentare prezinta o deosebita asemanare cu Icoana Deisis. Acest fapt este evidentiat mai ales de incriptia Etimasia.

asadar. dincolo de puterile ratiunii omenesti. Duhul Adevarului: "Iar cand va veni Acela. (Ioan 16.13) Radu Alexandru .Legat de prezenta porumbelului pe Sfanta Evanghelie. va va calauzi la tot adevarul. in scena Etimasiei. Interpretarea autentica a Sfintei Scripturi se face. parintele Constantin Coman subliniaza rolul ermineutic fundamental pe care il are Duhul Sfant in intelegerea Cuvantului dumnezeiesc. Duhul Adevarului. in Duhul Sfant.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful