You are on page 1of 104

Mikls Dnes

Kertszek knyve

Sok szeretettel ajnlom felesgemnek, Karolinnak s kislnyomnak, Karolina Rknak

Mikls Dnes

Kertszek knyve

NAP KIAD Dunaszerdahely

A knyv megjelenst a Szlovk Kztrsasg Kulturlis Minisztriuma tmogatta. Publikcia vyla s finannou podporou Ministerstva kultry SR. Mikls Dnes, 2004 ISBN 80-89032-49-4

Elsz
Munknk tulajdonkppen folytatsa a nagy siker Ngy vszak a hztjiban cm knyvnek. jabb sok-sok j tanccsal szolgl, s btran llthatjuk: mindenkinek. Megtallhatk benne a megfelel gymlcssvnyek, gymlcsfajtk, ismert s kevsb ismert zldsgflk lersai, a szltermesztssel s a borksztssel foglalkoz hasznos tancsok. Szt ejtnk nhny gymlcs- s szlbetegsgrl is, s azok kezelsrl. Egy viszonylag j fogalommal is megismerkedhet a kedves olvas, mgpedig a csaldi gymlcsltetvny fogalmval, amely tbb dl-szlovkiai csald szmra jelenthet tisztes meglhetst s munkalehetsget. S mivel hzunk tjhoz hozztartoznak a szobanvnyek, a vgott virgok, a gyeppols, a gyomok, ezrt ezekkel a tmakrkkel is foglalkozunk. Remljk, hogy minden kertszkedni szeret ember s virgokkal foglalkoz hziasszony rdekldssel s jabb ismeretekkel gazdagodva olvassa majd kiadvnyunkat.

Tl

Csaldi gymlcsltetvny

A gymlcssk tpusai
A klnfle feladatot betlt gymlcssket szinte lehetetlen minden szempontbl rvnyes kategrikba sorolni; nhny tpust mgis megklnbztethetnk. A csaldellt gymlcssben a csald szmra tavasztl szig termeljk a gymlcst. Mindenbl annyit, hogy mindig friss gymlcs kerljn az asztalra, s mg befzsre s tli trolsra is jusson. Ilyen clbl vegyes gymlcsst teleptnk, s az egyes fajokon bell a fajtkat is gy vlogatjuk meg, hogy minl hosszabb ideig szretelhessk ket. Almbl, krtbl s msbl nyri, szi s tli fajtkat ltetnk. szibarack esetben pedig, ha gyesen megvlasztjuk a fajtkat, jliustl szeptember elejig mindig friss gymlcsnk lehet. A haszongymlcssben mr annyi gymlcst termelnk, hogy kisebb-nagyobb hasznunk is legyen belle, teht a piacra is jusson. Ezltal a csaldok keresetkiegsztshez juthatnak. Ebben az esetben a fajok s a fajtk tlzott keverse nem clszer. Legjobb, ha csak egy-kt gymlcsfajjal szmolunk. Az dlkerti gymlcssbe lehetleg a nyri idszakban r fajokatfajtkat teleptjk. gy nyron a szabadsgot vagy a htvgeket az dlkertben tltve mindig elegend friss gymlcsnk lesz. A fajokat, fajtkat gy vlasztjuk meg, hogy kevs permetezssel s viszonylag kevesebb gondozssal is egszsges gymlcsnk teremjen: teht a betegsgeknek jobban ellenll fajtkat. A fenti gymlcsstpusok Szlovkia dli terletein mr hossz vekkel ezeltt is lteztek. Az utbbi vekben vgbemen politikai-gazdasgi vltozsok kvetkeztben azonban egy j gymlcsskert-tpus megvalstsra is lehetsg van, st ez szksgszer is! A mezgazdasgban lenjr orszgokhoz hasonlan nlunk is egyre nagyobb szerepet kell kapniuk a szakosodott csaldi gazdasgoknak ez pedig nem ms, mint a csaldi gymlcsltetvny, vagy nevezhetjk gy is csaldfenntart gymlcss. Mirl is van sz? Az elz, szocialista rendszerben vagy kis, hztji, vagy nagyzemi (tbb szz hektros) gymlcssk voltak. A csaldi gymlcsltetvny e kett a tl kicsi s a tl nagy kztt kell, hogy lljon. Olyann kell alaktani, hogy egy tlagos ltszm csald nyugodt meglhetst biztostsa

gy, hogy a csaldtagok fllsban dolgozzanak benne, s lehetsg legyen az lland bvtsre, tovbbfejlesztsre (terletbvts, modern gpek alkalmazsa, kis hthz felptse).

A leggyakoribb varicik
A csaldi gymlcsltetvny kialaktsra tbb krlmny is sztnzhet. A hazai viszonyok kztt a sok kzl csak kettt emltenk. A fldek visszaignylse sorn a tulajdonos tbb esetben a gymlcsst vagy annak egy rszt kri s kapja is vissza. Az ilyen gymlcssket vtek volna elhanyagolni, nem gazdasgosan kihasznlni, netn rvid idn bell felszmolni. A legjobb, amit tehetnk, hogy egy modern gymlcsltetvnyt alaktunk ki bellk, mg akkor is, ha ez klnbz okokbl (elhanyagolt fk, nem a legjobb faj- s fajtasszettel stb.) nagy erfesztsnkbe kerl. Szlovkia dli rszein a nagy munkanlklisg kvetkeztben egyre tbben szeretnnek (s knyszerlnek) meglni a visszakapott fldjeikbl. Sajnos sokszor a csaldok csak nhny hektros fldterlettel rendelkeznek (vagy csupn ennyit tudnak megvenni). S bizony nhny hektron egy csald szmra biztos meglhetst csak a csaldi gymlcsltetvny biztosthat. (Kztudott, hogy a gabonaflk termesztshez nhny hektr kevs.) Most pedig nzzk meg kzelebbrl is a kialaktand gymlcsltetvnyt. A terletre nzve eltrek a vlemnyek. Van, aki t hektrban jelli meg az a fldterletet, amelyen gymlcsltetvnyt rdemes kialaktani, de sok tapasztalt kertsz (a tbbsg) mr hromhektrnyi gymlcsst is elegendnek tart arra, hogy egy csald szmra megfelel anyagi biztonsgot nyjtson. Termszetesen vannak, akik csak kevesebb terlettel tudnak majd kezdeni, de ahogy anyagilag ersdnek, gy nylik lehetsg a bvtsre. A terlet nagysga mellett dnt jelentsg, hogy nlunk milyen fajokat rdemes telepteni. A szakemberek vlemnye persze itt is eltr. Van, aki csak egy fajt ajnl (pl. csak almt, csak szibarackot, csak bogysokat), van, aki nhnyat, s van, aki tbbet. A leggyakoribb varicik a fajok megoszlsa szerint a kvetkezk: Az egsz terleten csak egy gymlcsfajt ltetnk; pldul almt (de nyri, szi s tli fajtkat is), vagy csak szibarackot (korai, kzpkorai s ksi fajtkat is). A terletet kt rszre osztjuk; 50%-ba almt (10%-ba nyri, 30%-ba szi s 60%-ba tli fajtkat), a msik felbe pedig kzpkorai s ksi szibarackfajtkat teleptnk.

10

A terletet ngy rszre osztjuk; 40%-ba almafkat (nyri, szi, tli fajtkat), 30%-ba szibarackot (a koraitl a ksi fajtkig), 15%-ba kajszit, tovbbi 15%-ba pedig bogysokat (ribiszkt, mlnt, kszmtt) ltetnk. A terletet t rszre osztjuk fel; 35%-ba alma (nyri szi, tli fajtk), 25%-ba szibarack, 15%-ba kajszi, tovbbi 15%-ba bogysok (ribiszke, mlna, kszmte), s 10%-ba pedig krte (lehet nyri, szi, tli fajta) kerljn. A varicik persze msok is lehetnek. Kibvthetjk pldul a gymlcsst szilvval. Van ms lehetsg is, pldul a bogysokat a kerts mell telepthetjk. (Ez 3 hektr esetben mr egszen jelents tszm.)

Telepts eltt
Miutn a csaldi gymlcsltetvny ltestsre alkalmas terletet megszereztk, nem llhatunk hozz azonnal a fk teleptshez. Elszr vgezzk el a talajvizsglatot. Ezzel kapcsolatban rdemes megfogadni dr. Blint Gyrgy egyszer, de mgis hasznos tancst a talajtpusok meghatrozsval kapcsolatban. Eszerint a homoktalajokat arrl ismerhetjk fel, hogy szraz llapotban ujjaink kztt drzslgetve rdes tapintsak s apr, csillog szemcskre esnek szt. A vlyogtalajok morzsi llandbbak, de enyhe nyomsra ezek is sztesnek; igaz, drzslskor nem keltenek rdes rzetet. A szraz agyagtalaj morzsi rendszerint kemnyek, a morzsk fellete sima s nehezen nyomhat szt. A nedves agyagtalajt ujjaink kztt skosnak rezzk. Minl tbb a talajban a kavics s az el nem mllott kzet, annl kevsb alkalmas a terlet mvelsre. Blint gazda egyb j tancsokkal is szolgl. Kzbe vve, a talaj nedvessgtartalmt is megllapthatjuk. A feltalaj pillanatnyi nedvessgtartalmbl ugyanis a talaj vzgazdlkodsra is kvetkeztethetnk, amely szintn fontos rtkmeghatroz tulajdonsg. A talaj szne a hgazdasgrl rulodik. A stt szn talajok jobban, a vilgosak kevsb melegszenek fel. A msztartalmat a kvetkez, nagyon egyszer mdon vizsglhatjuk meg: tegynk porcelntnyrba egy dinyi talajrgt s cseppentsnk r ecetet. A magas msztartalm talaj rvid idn bell pezsegni kezd. A pezsgs mrtke a talaj msztartalmrl ad relatv kpet. Abbl pedig, hogy a terlet nvnyzete mennyire fejlett, a talaj tpanyagtartalmra kvetkeztethetnk. A terlet kzelben lv gymlcsfk (vadgymlcsfk) fejlettsge, mrete, termse alapjn arra kvetkeztethetnk, hogy birtokunk milyen fajok teleptsre a legalkalmasabb.

11

rdekes tmpontul szolglhatnak a gyomnvnyek, amelyek ugyanis csak a szmukra optimlis krnyezetben terjednek el tmegesen. Nhny faj elterjedsbl teht a talaj tulajdonsgaira is kvetkeztethetnk. Pldul a kamilla a sziket, a mezei zsurl s a nd a magas talajvizet jelzi. A helyszni talajvizsglat teht nagyon fontos s hasznos, mgis rdemes azonban a talajt mg a telepts eltt laboratriumban is megvizsgltatni.

Mirt ezeket a fajokat ltessk?


Szinte egyntet a vlemny, hogy a csemetk kiltetse utn minl hamarabb szamca kerlhet a sorok kz, mgpedig azrt, hogy az els vekben is legyen bevtelnk, teht akkor, mikor gymlcssnk mg nem fordult termre. Az egyszer term szamca termeszthetsge, gondos pols mellett, 3 vig tart, s az ltets utni vben terem. A frigopalntk viszont az ltetstl szmtott hrom hnapon bell mr termst rlelnek. Az els vekben ltethetnk zldsget is, de ne levlzldsget! Most pedig visszatrve a mr ismertetett varicikra, a legtapasztaltabb szakemberek Szlovkia dli rsznek termszeti viszonyai kztt a 4. vltozatot (a terlet t rszre val osztst) tartjk a legmegfelelbbnek. A mirtre az egyes fajok tulajdonsgai, piaci szerepe stb. adnak vlaszt. Azt taln nem kell hosszasan bizonygatni, hogy alma nlkl szinte elkpzelhetetlen a gymlcsltetvny. Az szibarack termesztsre nlunk a dli rszek a legalkalmasabbak, s elgedettek is lehetnk vele. Biztos, hogy mindig lesz felvevpiaca az szakibb rgikban. Az sem mellkes, hogy fajtavlasztka lehetv teszi a jliustl szeptember elejig val szretet. A kajszirl nhny llsponttl eltren gy vljk, hogy a dli terleteken megri termeszteni, piaca ugyanis az szakibb vidkeken garantlt. Fagyrzkenysgt ellenslyozza az a tny, hogy egsz vben kevesebb gondozst ignyel, mint pldul az alma vagy az szibarack. A bogysok keresettek a piacon, s mivel mr jnius vgnjlius elejn szretelhetk, gy betakartsuk ideje a tbbi gymlcsvel nem tkzik. A krte is egyre keresettebb vlik, s egyre jobb rat lehet rte kapni; ez a tendencia az elrejelzsek szerint az elkvetkez vekben folytatdik. Ebben a csoportban az rsi (szreti) idpontok az v folyamn szpen kvetik egymst: 1. szamca mjus vgn, jnius elejn (sorok kz ltetve); 2. bogysok jnius vge, jlius eleje;

12

3. kajszi jlius; 4. szibarack fajtktl fggen jliustl szeptember elejig szedhet; 5. alma, krte zmket szeptemberben, oktberben szedjk. Gymlcssnkben kezdetben legalbb egy kisebb szerszmos kalyibt kell ptennk, de ksbb ha anyagilag megersdtnk mr egy pincvel elltott hzat is. (A pince az alma, a csemetk tli trolsa miatt fontos.) A kltsgek a gymlcsltetvny ltrehozsakor nem alacsonyak, de lehetnek elfogadhatak is. Attl fgg pldul, hogy milyen sor- s ttvolsgot, faalakot, koronaformt vlasztunk, alkalmazunk, honnan s mennyirt szerezzk be az ltetanyagot, milyen kertst ksztnk, hny s milyen gpet vsrolunk, s persze attl is, hogy mi magunk mennyi munkt tudunk elvgezni. Ksbb pedig nagy jelentsge lesz annak, hogy hogyan hasznljuk ki a mechanikai s a biolgiai vdekezst. Abban biztosak lehetnk, ha gymlcssnk termre fordul, gyes piacpolitikval befektetsnk viszonylag rvid id alatt megtrl. A nlunk termesztett gymlcsre mindig lesz igny, st az elrejelzsek szerint egyre nagyobb, hiszen a dligymlcsk egyre drgbbak lesznek. Az sem mellkes, hogy Szlovkiban az vi gymlcsfogyaszts 64 kg szemlyenknt, mikzben az ajnlott mennyisg 90 kg. Persze a gymlcsltetvnyek elterjedshez megfelel llami hitelpolitika is kellene.

13

Csaldi gymlcsltetvny sematikus tervrajza


(4. varici)

Kt + vzpumpa Egyes gymlcsfajok hatrai Fld alatti vzvezetk Kerts Fasorok irnya (idelis volna az szakdli sorvezets) Szilrd burkolat terlet Kocsiszn Alpinczett raktrterlet Bejrati kapu Zldsv Vzcsatlakoz (hidrant) Fldt Orszgt Megjegyzs: A sorok kztti tvolsg attl fgg, hogy milyen faalakot, svnyrendszert alalkalmazunk

14

A Haag-svny
Tbb, a hzikertbe is ajnlhat gymlcssvnyt fgglegesen teleptett csemetkbl, sudrral is rendelkez fkbl nevelnek ki. E svnyformk jellemzje, hogy itt a fknak trzse s sudara is van. Kzlk legismertebb a Haag-svny, a Hungria- s az Azalbert-svny. Ezeknek a svnyformknak az elnye ott hasznlhat ki leginkbb, ahol gyenge nvekeds alanyra oltott, hasonlkppen gyenge nvekeds fajtkkal dolgoznak. A kinevelst a sudr rendezformja knnyti meg, hiszen a vzgak erre plnek, s mindegyikk a sudrhoz viszonytva hajlthat, metszhet s rendezhet. Ezzel a sudaras nevelsi mddal a gyenge nvekeds akr az alanybl (M 9, M 27), akr a roltott fajtbl (spurok) kvetkezzk is ellenslyozhat, gy a termfellet s a termkpessg egyarnt megfelel lehet. Feltteleink kztt jl alkalmazhat a belga vagy Haag-svny. Ezt Belgiumban ksrleteztk ki elssorban alma-, msodsorban krtetermeszts cljaira. A kivlasztott, nem tl erteljes nvekeds fajtkat gyenge nvekeds alanyon (M 9, birs) nevelik. Segtsgvel az alma korn term-

Belgiumban a Haag-svny fit, 22,5 mter sor- s 2 mter ttvolsgra teleptik

15

re fordthat, s ksbb kis terleten is nagy teljestmnyekre ksztethet. A nvekedsi erly fggvnyben a Haag-svny tenyszterlet-ignye 34x1,22 mter, vgs magassga 2,22,5 mter. Az alma esetben a harmadik vben kezddik a termre forduls, s a hetedik vtl kis terletrl rendkvl nagy hozamot vrhatunk. A Haag-svny kialaktsa rendszeres alakt metszst ignyel. Alacsony trzs felett hagyjuk meg az els gemeletet, majd ltalban 50 cmenknt alaktjuk ki a kvetkez gemeleteket. Az emeletek megalapozshoz szksges elgazsokra a sudr visszametszsvel tesznk szert. Ennek mrtke az oltvny nvekedsi erlytl fggen ersebb vagy gyengbb lehet. Ha 50 cm-es gemelet-tvolsgot szeretnnk tartani, akkor a mr kinevelt gemelet fltt 50 + X cm magassgban kell visszavgni a sudarat. Itt az X rtke vltoz: a gyenge nvekeds oltvnyok esetben 710, az erteljes nvekedsek esetben 1520 cm. Ha gy vgjuk vissza a sudarat, akkor elkerlhetjk, hogy a gyenge nvekeds csemetknl elhzdjon egy-egy gemelet kinevelse, illetve hogy az erteljes nvekeds fkon sok flsleges hajts kpzdjn. Ne feledjk, hogy csakis a kellkppen fejlett hajtsokat lehet lektzni. Alapelv, hogy csupn a legalbb 50 cm hossz s 10 mm tmrj hajtst (vagy vesszt) lehet vzszintes helyzetben rgzteni. Az ennl satnybb hajtsokat tmenetileg a vzszinteshez kzeli szgben rgztjk, s csak akkor hajltjuk le teljesen, ha mr megersdtt. A vzkarok termgallyait igyekezznk ktoldalt terteni, ami cltudatos hajtsvlogatssal s ritkt metszssel megvalsthat. A termrszeket az alanytl, a fajta tulajdonsgaitl s a helyi krnyezeti felttelektl fggen kezeljk. Itt kell elmondani, hogy a ksrleti s gyakorlati tapasztalatok alapjn az gemelet-tvolsgot az emltett 50-rl 70, st 100 cm-re ajnljk nvelni. A mr meglv svnyben megritktjk az gemeleteket, gy darabosabb s fleg jobban sznezd gymlcst kapnak. Ez annyit jelent, hogy az ajnlott 2,53 mteres svnymagassg mellett az eddigi 56 gemelet helyett mindssze 3 (esetleg 4) jhetne szmtsba. Ha a mr kinevelt svnyben a fkrl kivgunk minden msodik gemeletet, akkor mivel a gykrfellet vltozatlan marad a bsgesebb tpanyagellts jvoltbl a koronafellet megjul (mrskelt ifjts). Ez rendjn val, viszont azon mr igencsak el kell gondolkodnunk, hogy milyen eredmnyhez vezetne, ha eleve ilyen ritkra nevelnnk a fkat abban az idszakban, amikor szksgkppen mg nem alakult ki a fiziolgiai egyensly. Ebben az esetben az egymterenknti gemeletek kinevelse fleg a gyenge nvekeds alanyok s fajtk esetben lnyegesen hosszabb idt venne ignybe, radsul ksleltetnnk a termre fordulst s cskkentennk a btermsi hajlamot. Mrpedig ilyesmi a hzikerti vagy kisgazdasgi termelsben ak-

16

kor sem lehet cl, ha nyugati mintra a szntfldi termelsben netn nlunk is bevezetik az ugaroltatst.

A Bouch-Thomas gymlcssvny
Az alacsony trzs (trpe) gymlcsfkat a hzikertben s a hztji gymlcsskben clszer svnyknt nevelni. A mdszer lnyege: a csemetket olyan kzel teleptjk egymshoz, hogy a leend fk tulajdonkppen sszefondnak, s zrt egyrszt mutats, msrszt gazdasgos gymlcsfalat, svnyt kpeznek. A gymlcssvny biolgiai (a korona termfelletnek j megvilgtottsga, a gymlcs minsgre s sznezdsre gyakorolt kedvez hats), gazdasgi (nagy hozam, flttbb j terletkihasznls) szempontbl egyarnt a legkorszerbb koronaforma, illetve mvelsmd. Bouch-Thomas az ltetsmdot s a faalakok, illetve a koronaformk kinevelst illeten teljesen j irnyzatot teremtett a trzs s sudr nlkli, ferdn ltetett fk svnyknti nevelsvel. A csemetk ferdn trtn ltetse lehetv teszi, hogy a fldfelszntl gas svnyt alaktsunk ki. Ennek a mvelsmdnak tbb f clja van, mgpedig: a gykrzet s a lomb ltal felvett anyagokat a lehet leghatkonyabban kihasznlni a termskpzs rdekben; a lehet legalacsonyabban kialaktani a termfelelletet; mielbb termre fordtani a fkat. A Bouch-Thomas gymlcssvny esetben olyb tnik, mintha a vzgakat egy hagyomnyos mvels fa sudarrl vgtuk volna le, s lehoztuk volna ket a talaj felsznre. Kialaktsa meglehetsen szokatlan, ennek ellenre a hzikerti gymlcssk kedvelt svnytpusv vlt. Teleptsre csak a rgyekkel vgig berakdott vagy az aljtl gas suhng alkalmas. Teleptskor a szomszdos oltvnyokat ellenttes irnyban (egyms fel) megdntve, a vzszintessel bezrt 30 fokos szgben ltetik ki, s a sudarakat ksbb sszektik. Az alakfk nevelse sorn ksbb valamennyi f- s msodrend vzgat 30 fokos szgben meghajltva nevelik ki, ami serkentleg hat a termrszek kpzdsre. Figyelmet rdemel, hogy az oltvnyok mlyltetse kvetkeztben a nemes rsz rvidesen meggykeresedik, gy a roltott nemest idvel mentesteni lehet a gyenge nvekeds alany kedveztlen hatstl. jszer megolds a ferdn ltetett suhng, illetve a folyamatosan hajltott vesszk cscsrgybl val tovbbnevelse, mgpedig metszs nlkl, csupn a konkurens hajtsok eltvoltsval.

17

1. Teleptskor a csemett karhoz kell ktni, hogy a talaj lepedst kveten is megtartsa kvnt helyzett 2. A Bouch-Thomas gymlcssvny nevelsnek vzlatos rajza

Teht az oltvnyokat ferdn lltva s a szoksosnl mlyebbre ltetik gy, hogy az olts helye mintegy 10 cm-rel a fld felszne al kerljn. Ezzel biztostjk, hogy a gyorsan termre fordul fa a gyenge nvekeds alanyon is szpen fejldjn, s a roltott nemes meggykeresedsnek ksznheten ne merljn ki. A ferde ltets haszna, hogy br az alapi rgyek erteljesebb hajtsokat nevelnek, az oltvnyon a fels rgyek is szpen s egyenletesen kihajtanak. A jelentkez hajtsokat idejekorn, rendszerint araszos fejlettsg idejn megritktjk (2530 cm tvolsgra), majd ksbb, amikor a meghagyott hajtsok elrtk a 60120 cm-es hosszsgot, valamennyit 30 fokos szgben meghajltjk s rgztik. A nagy nvekedsi erly fk esetben 6080 cm-es, a gyengbben nvekedk ese-

18

tben 100120 cm-es hajtskorban, rendszerint mr vesszllapotban clszer elvgezni a hajltst. Legkorbban termszetesen az alapi hajts ri el a kvnt fejlettsgi llapotot (hosszsgot), gy azt hajltjk le elsknt. Az ilyen nevels lnyegben termszetes rcsozat kialakulshoz vezet. Ezt kveten a megfelel hosszsgot elrt hajtsokat ellenttes irnyban meghajltva nevelik. Nem vonatkozik ez a cscsrgybl nevelt hajtsra, melyet mindig a szlkplet folytatsban hajltunk tovbb, termszetesen szintn 30 fokos szgben. A hajtsokat kezdetben karhoz vagy a tmrendszer huzaljaihoz ktzve rgztik, ksbb a klcsns egymshoz ktzs alkalmazhat. Nagyon fontos a cscsrgybl trtn tovbbnevels. A cscsrgy, illetve a belle fakad hajts kielgt fejldst az alatta elhelyezked rgyek vagy zsenge hajtsok (510 cm tvolsg) kidrzslsvel serkentik. Ez a suhng s valamennyi olyan vessz cscsrgyre rvnyes, melyekbl a Bouch-Thomas gymlcssvnyre jellemz rcsozatot (vzat) kinevelik. Az oldalhajtsokat is lehajltjk, de ezeket mr kifel, a sorkz irnyban. Az als, fldkzeli hajtsokat mg karhoz kell ktni, a fltte fejldk mr folyamatosan az alsbb, megersdtt gakhoz ktzhetk lehajlts utn. Ha gy nevelik, a kialakult svny 2,5 mter magas s mintegy 11,5 mter szles svot alkot. A kvnt magassg elrst kveten az j hajtsok mr vzszintesen is rgzthetk. A Boch-Thomas gymlcssvny alanyai, oltvny- s trignye Gymlcsfaj Alma Krte Kajszibarack szibarack Szilva Alany M 9, M 4 birs tengeribarack kesermandula vadszibarack myrobaln FA/ha 714 2000 404 666 404 Sortvolsg 3,05,0 2,03,0 4,05,0 3,03,5 4,05,0 Ttvolsg 2,54,0 1,52,5 5,06,0 4,04,5 5,06,0

19

A sr ltetvnyekrl
A sr vagy besrtett ltetvnytpus Nyugat-Eurpa utn Kzp-Eurpban is egyre nagyobb npszersgnek rvend. Jellemzje a fokozott llomnysrsg, s jelentsgt fokozza, hogy a nagyzemi s a hzikerti termesztsbe egyarnt beilleszthet. A fk tenyszterletnek cskkentsvel fokozdik a terlet s a fny kihasznlsa. Az ilyen ltetvnyek llomnysrsge 10003000 oltvny/ha, de egyes esetekben 20003000 oltvny/ha lehet a hatrrtk, mgpedig a krnyezeti felttelektl, a termesztett fajoktl, fajtktl, illetve az alkalmazott alanyoktl fggen.

Gyorstott termrszforg
Ezen ltetvnytpus esetben a term gallyazat az oltvnyok kzponti tengelyt megrizve lnyegben kzvetlenl a kzponti tengelyen, vagy a rajta kinevelt gyenge s kis kiterjeds grendszeren helyezkedik el (nha a kombinlt rendszer rvnyesl, teht a termrszek rszben a tengelyen, rszben az grendszeren tallhatk). Az egysoros s ikersoros sr ltetvnyek faalakjai mg rzik fajellegket, viszont a kaszlt gymlcssk esetben a fajelleg megsznik, hiszen a termgallyak kzponti tengely nlkl helyezkednek el az alanyon vagy sajt gykren. Az ilyen fk esetben ersen felgyorsult termgally-forgt lehet, illetve kell alkalmazni. Az almagymlcsek esetben ltalban hromves forgrl beszlnk, viszont pldul az szibarackon csakis egyves termvessz-forgt lehet alkalmazni. A sr ltetvnyekben nagyon fontos a fa mrete. Ilyen felttelek kztt a fk mretnek cskkense az alany-nemes kombinci gyenge nvekedsi erlyn kvl a fk klcsns versengsbl is addik. Ez az ltetvnytpus legjobban az almagymlcseknl rvnyesthet, de a csonthjasok kzl pldul az szibaracknl is eredmnyesen alkalmazhat. Termszetesen fontosak a krnyezeti felttelek is, a meghatroz szerep mgis a gymlcsfaj tulajdonsgainak jut. Hangslyozni kell, hogy a sr ltetvny csakis a fiatal termrszeken term fajtkkal valsthat meg. Gyors termrsz-forgt kell alkalmazni, s ez a lehetsg leginkbb az alma, valamint a vesszn term szibarack esetben adott. Ms lapra tartozik, hogy ezen ltetvnytpusnl az szibarack jelents fnyignyt lnyegesen nehezebb kielgteni.

20

Egyenslyban tartott hajtsnvekeds


Dnt fontossg a t- s sortvolsg megvlasztsa, azonban nem lehet pldul a ttvolsgot korltlanul cskkenteni, hogy ellenslyozzuk a sortvolsg nvelst. Nem szabad szem ell tveszteni azt a tnyt, hogy a fa minden irnyban krkrsen terjed a hajts- s gykrrendszere nagyjbl ngyzet alak tenyszterleten fejldik zavartalanul. A megfelel sor- s ttvolsg megvlasztsa elssorban az alany, a fajta s a fekvs ltal befolysolt nvekedsi erly fggvnye, de jelentsen befolysolhat a nevelsmddal is. Ezen ltetvnytpus folyamatos termkpessgnek fontos felttele, hogy az egsz fra kiterjedjen a hajtskpzs. Ilyen srsg esetn a fk als rszn ltalban cskken, a fels rszeken tlsgosan erteljes a hajtsnvekeds. Az egyensly kialaktsban s fenntartsban a viszonylag korn megkezdett ifjt metszs jtszik fontos szerepet.

Legalkalmasabbak az almafk
Mint mr emltettem, ez az ltetvnyforma az almafk szmra a legmegfelelbb. A kellen gyenge nvekeds alany ( pl. M 27, M 9) s a termkeny fajta (pl. Golden Delicious vagy sprok) klnsen alkalmass teszik az almt az ilyen mvelsre. Egy- s ikersoros telepts egyarnt alkalmazhat. ltetsre a 3,5x1,5, st egyes gyakorlati tapasztalatok szerint mg a 3x1 mteres trlls is ajnlhat. A gyakorlati tapasztalatok arrl tanskodnak, hogy a tperben szegnyebb talajokon egyes fajtk esetben btrabban nvelhet az llomnysrsg, mert a fk klcsns versengse nem lt olyan mreteket, mint a tpanyagokban gazdag talajokon. Krtt is lehet sr ltetvnyben termeszteni, de szmra az ikersoros helyett az egysoros telepts felel meg jobban. A krte tulajdonsgai ugyanis hatrt szabnak a besrtsnek. Hasonlkppen, mint az alma esetben, itt is a karcs ors ajnlhat. Az szibarack esetben az egy- s ikersoros telepts egyarnt alkalmazhat, azonban flttbb gyelni kell a besrts mrtkre. A gyakorlati tapasztalatok ugyanis azt mutatjk, hogy a tl sr ltetvnyekben a hozam nagysga csak az els vekben van arnyban a fk szmval. A harmadik vtl kezdden az egy fra szmtott hozam cskken, ami a fk klcsns versengsnek elnytelensgt jelzi. Az egszsges egyensly hozzvetlegesen 2800 fa/ha llomnysrsg fltt (3,5x1 m-nl kisebb tenyszterlet) bomlik meg. Ilyenkor mr nem csupn a hozam cskken, hanem a terms minsge is romlik.

21

Az szibarack esetben mg az ajnlott szak-dli tjols megtartsra is gyelni kell. A sr ltetvnyekben a gyenge vagy gyengbb nvekedsi erly alanyok hinyt a kzel ltetett fk gykrzetnek versengse hivatott enyhteni. Mint ismeretes, a kajszibarack az szibaracktl eltren az idsebb termrszeken hozza gymlcseit, ennlfogva sr ltetvnyek ltestsre kevsb alkalmas. Franciaorszgban mr ksrleteznek a kajszi sr teleptsvel, de erre a clra kimondottan gyenge nvekedsi erly alanyok felhasznlsval lltottk el az oltvnyokat. A telepts 5x3,5 mteres trllsban trtnt (571 fa/ha), s kizrlag suhngokat teleptettek. Ezeket enyhn visszametszettk az elsrend hajtskpzs serkentse cljbl. Az elgazsokbl termgallyakat neveltek, de visszametszs nlkl, s csupn termrsz-ifjt metszst alkalmaztak rendszeresen. Az eredmny: a 3 mternl nem magasabb, immr 10 ves ltetvnyben a hektronknti termshozam elrte a 30 tonnt.

Remoulins tpus kajszi-katlankorona


A katlankorona egyetlen gemeletbl ll, sudr nlkli koronaforma. Ez azt is jelenti, hogy gy alacsonyabb fk, teht belterjesebb jelleg koronaformk alakthatk ki. A katlankoronknak elssorban a csonthjasok trptse, illetve a j korona-megvilgtottsg s a j gymlcsminsg szempontjbl van jelentsge. Igaz, hogy a katlankorona az szibarack legelterjedtebb koronaformja, mivel azonban a kajszi hajlamos arra, hogy viszonylag korn elvesztse sudrdominancijt, gy nmileg hasonlan az szibarackhoz, alkalmas a katlankialaktsra. Ez fnyignynek kielgtst is szolglja. A Remoulins tpus kajszi-katlankoronaforma Franciaorszgban, fleg Remoulins krnykn nagyon elterjedt. Szmunkra azrt rdekes, mert ezen a vidken nem ntzssel folyik a kajszitermeszts. Ezt a koronaformt szraz vidken, 5x5 m-es tenyszterleten maximum 3,5 m magassgig neveljk fel. Indtskor, krlbell a 70 cm-es trzsn, 3 vesszt tartsunk meg a sudr eltvoltsa utn. Ezeket azutn tovbb elgaztatjuk gy, hogy sszesen 6 vzgat nevelnk fel a mr emltett magassgig. A tovbbiakban az als elgazsokat zldvlogatjuk, de visszametszst nem alkalmazunk, fent pedig a vgll vesszket a vgleges magassg elrsekor folyamatosan 2-3 rgyre metsszk vissza. gy determinljuk a magassgot s arrl is gondoskodunk, hogy a visszametszs nlkl nevelt als

22

elgazsrendszer nvekedsi erlye megmaradjon, folyamatosan fel is juljon. Ha tl ers a fels hajtsnvekeds, a fels vesszket 23 rgynl hosszabbra is metszhetjk. Ennl a koronaformnl Franciaorszgban tengeribarack (vadkajszi) vagy mirobaln alanyt hasznlnak. A szraz vidken, viszonylag alacsony termfelleten, hektronknti 400 fa srsggel 1215 tonns termshozamokat tudnak produklni.

nos es, vzhiny s teleltets


A tl a kertszked ember szmra a pihens idszaka. Olykor mgis jlesik kimenni a kertbe s elvgezni ezt-azt. Ilyen a dszcserjk metszse. Lombtalan llapotban a bokrok grendszere jl ttekinthet, jobban lthatjuk a felkopaszodott, elregedett gakat, amelyeket tbl kell eltvoltani. A metszst fagymentes idben, a korn fakad cserjkkel (aranyes, ribiszke) kezdjk. Ezekben a nedvkerings mr az els enyhbb, tl vgi napokon megindul, s a metszsi helyeken jelents mennyisg nedv szivrog ki; ez persze tpanyagvesztesget jelent. A ksn kihajt cserjket (fge, lila akc) s a fagyrzkenyeket (nyri orgona, hortenzia) hagyjuk utoljra, mert ezek mg prilis vgn is metszhetk. A t- s lomblevel rkzldek (fenyk, cdrusok, tujk, mahnik, borkk) mg tlen is vesznek fel tpanyagokat (ha gykrznjukban nem fagyott a talaj), illetve adnak le vizet s oxignt. Ezek a nvnyek ezrt nem is annyira a hidegtl, mint inkbb a vzhinytl szenvednek. Az tfagyott talaj morzsi kztt ugyanis a vz jg formjban van jelen, s ezt a gykerek akkor sem kpesek felvenni, ha tmenetileg a leveg hmrsklete a fagypont fl emelkedik. Nagyon hasznos ezrt, ha hosszabb szrazsg utn az rkzldeket tlen is megntzzk. Ezt fagymentes napokon, nagy mennyisg vzzel tegyk. Klnsen rzkenyek a tli vzhinyra az sszel ltetett rkzldek, ezrt ne mulasszuk el ket tlen is megntzni. A tlen gyakori nos es sokszor akr 12 cm vastag jgrteggel vonja be a fk s bokrok gait, amelyek a nagy terhels kvetkeztben meghajlanak, lerepednek. A jgpncl a nvnyek lgzst is akadlyozza. A legaktvabban llegz rgyek a jgbevonat alatt nem jutnak oxignhez, megfulladnak, elpusztulnak. Ha a jg msnapra nem olvad el, akkor vatosan le kell veregetni az gakrl. Erre legalkalmasabb a ciroksepr.

23

A cserepes, lds nvnyek (kerti musktli, futmusktli, leander, fukszia, rozmaring) nyron szp leveleikkel, formjukkal, gazdag virgpompjukkal hvjk fel magukra a figyelmet. Dlrl szrmaznak, gy nem viselik el a nlunk szoksos tli fagyokat; ks sszel vdett, fagymentes helyre kell ket rakni. Az ednyes nvnyek tli fny- s hignye igen eltr. A teleltets alapszablya, hogy a helyisg hmrsklete mg tmenetileg se sllyedjen fagypont al. Nem kedvez szmukra az ers napsts, s nem szeretik a lghuzatot, a hirtelen hmrskleti vltozsokat sem. A legtbb ednyes nvny lpcshzakban, elcsarnokokban, vilgos szuternekben jl tteleltethet. Rosszul viselik viszont a helyvltoztatsokat, ezrt a tl folyamn lehetleg ne mozgassuk ket. A telel nvnyek letfolyamatai ersen lelassulnak, gy igen kevs vizet vesznek fel s prologtatnak; ritkn kell ht ntzni ket.

A szobanvnyek szksgleteirl rviden


A szobanvnyek nevelse s polsa sok rmet szerezhet, radsul nem kvn klnsebb munkt, csupn odafigyelst alapvet ignyeik kielgtsben. A nvnyek fejldskhz meghatrozott erssg s idtartam fnyt, megfelel hmrskletet s lgnedvessget ignyelnek. Mikor fldjk szradni kezd, vzre van szksgk, nhny nvny viszont a tl folyamn nyugalmi idszakot kvn, ilyenkor vzignye ersen lecskken. Ez a szakasz gyakran a virgkezdemnyek kifejldst serkenti. Mindezeken kvl a szobanvnyeknek megfelel ltetsi kzegre s tpanyagokra van szksgk.

A fny
A fny minden nvny szmra letfontossg. Elegend fny nlkl nvekedsk gyenge, a levelek mrete cskken, sznk spadtt vlik. A laksban arra kell trekednnk, hogy nvnyeink egyedi fnyignyt lehetleg kielgtsk. Ehhez az szksges, hogy meghatrozzuk a fny erssgt a laks klnbz rszeiben. Naposnak szmt az a hely, amely egsz nap vagy a nap egy rszben teljes, kzvetlen napfnyt kap. A dli ablakokat a nap j rszben ri a napfny, mg a keleti tjolsak reggel, a nyugatiak pedig dlutn kapnak nhny rs napstst.

24

Flrnykos az a hely, ami fnytereszt fggny, redny, illetve az ablak eltt ll fa miatt a kzvetlen napfnyt szrten kapja. Ugyanilyen a megvilgts azokon a helyeken, amelyek 11,5 m tvolsgban vannak olyan ablakok mgtt, amelyeket egsz nap vagy a nap egy rszben teljes napsts r. Az rnykos hely csupn visszavert, szrt fnyt kap. Ilyen helyek a vilgos szaki ablakok kzvetlen kzelben vagy az oldalfalak mellett vannak, ahol a nvnyek nem llnak a nap hatsugarban. ltalnos szably, hogy a szksgesnl valamivel kevesebb napfny a nvnyek szmra megfelelbb, mint a tbb.

A hmrsklet
Npszer szobanvnyeink java rsze trpusi, szubtrpusi terletekrl szrmazik, s 1821C hmrskleten rzik magukat legjobban. Ms nvnyek, fleg a mrskelt v rkzld s virgos fajai inkbb a hvsebb, 1018C hmrsklet helyeket kedvelik. Br ezek az idelis krlmnyek a nvnyek szmra, idnknt nmileg magasabb vagy alacsonyabb hmrskletet is elviselnek. Megjegyzend mg, hogy az jszakai hmrsklet 25C-kal val cskkense a termszetben normlis jelensg, s a hzban is elnys.

A lgnedvessg
Egy tlagosan fttt lakszobban a leveg relatv pratartalma 2030%. Ez optimlis rtk a kaktuszok s pozsgs nvnyek szmra. J trkpessg szobanvnyeink 60% krli rtk esetn fejldnek legszebben. Ez az oka annak, hogy a frdszoba s a konyha prsabb levegje a legtbb nvny szmra kedvezbb.

Az ntzs
Alapszably, hogy a cserepes nvnyeket akkor ntzzk, amikor ignylik. Minden egyes nvny vzignye nagysgtl, eredeti elfordulsi helytl s az vszaktl fgg. A nvekedsi idszakban sok vizet kvnnak, a tli nyugalom idejn lnyegesen kevesebbet. A legtbb nvny szmra megfelel a csapvz. Lehetsg szerint langyos vagy szobahmrsklet vizet hasznljunk. Szobanvnyeink ltalban az alapos ntzst kedvelik, ezutn azonban csak akkor esedkes a kvetkez ntzs, mikor a fld fels rsze mr kiszradt. Kis mennyisg vzzel gyakran ntzni helytelen, mert a vz sohasem

25

jut el az als rtegekbe, s emiatt a fld a gykerek krl megkemnyedik. Ha viszont tl gyakran s tl sok vzzel ntznk, a nedvessg megreked, a fld levegtlenn vlik. Ezzel idelis krlmnyeket teremtnk a gykrrothadst elidz gombk s baktriumok megtelepedshez. Mrskelt ntzskor a fldkeverket alaposan nedvestsk meg. A kvetkez ntzsre csak akkor kerlhet sor, mikor annak fels 13 cm-nyi rtege mr kiszradt. Bsges ntzs esetn tartsuk egyenletesen nedvesen a fldet, a felszne se szradjon ki. Annyi vizet ntsnk a cserpbe, hogy kis rsze alul kicsorogjon, ez jelzi a fld teljes tnedvesedst.

A tpanyagellts
Az svnyi sk a kerti fldben s a legtbb mestersges fldkeverkben megtallhatk. A tpanyaghiny a nvny beteges megjelensn szlelhet. A hinyjelensgek tnetei: a nvekeds lassulsa vagy lellsa, a gyenge szrak, a kismret, halvny vagy srga levelek, az als levelek id eltti lehullsa, kevesebb virg, illetve a virgfejlds elmaradsa. Ilyenkor a kereskedelemben kaphat mtrgyk (Fytovit, Harmavit, OBM, Herbasyn 2 vagy 5) megfelel tmnysg oldatval ntzzk szobanvnyeinket. Nyugalmi idben a mtrgyzs hatstalan, mert a nvny nem veszi fel a tpanyagot. Kizrlag nvekedsi idszakban tpoldatozzunk havonta egyszer. A fldbe juttatott mtrgyk mellett gynevezett lombtrgyk is ismertek (Harmavit, Herbasol, Vegaflor). Ezeket vzben oldva a nvnyek leveleire permetezzk, szintn az elrt tmnysgben.

A vgott virgok frissen tartsa

Tlen a vgott virg nagyon sokba kerl, ezrt arra kell trekedni, hogy a drgn megvsrolt virgok minl tovbb maradjanak szpek, frissek. Hogy ezt a clt elrjk, rdemes megfogadni nhny j tancsot. Elszr is ne vsroljunk bimbs virgot. A virgbimbkban igen kevs a tartalk tpanyag, ezrt a bimbs virgok a kinyls utn gyorsan elhervadnak. Ha mdunkban ll, akkor olyat vlasszunk, amely kzvetlenl kinyls eltt van, vagy mr ki is nylt.

26

A tbbvirg szlak (kardvirg, frzia) kzl azok lesznek a legtartsabbak, amelyeknek az als virgai mr kinyltak, de a felsk mg bimbsak. A virgszr aljt lehetleg mindennap vgjuk le krlbell fl centimtert , mgpedig gy, hogy a metszlap ferde legyen, mert gy kpes a virg a legtbb vizet felvenni. A szr aljt ezutn 23 cm hosszan ajnlatos behastani, hogy mg nagyobb felleten vehesse fel a vizet. Az egyik legfontosabb szably, hogy a vzba mindennap ntsnk friss vizet. Azonban tves az a nzet, hogy a virgokat jghideg vzbe kell lltani. A vz legyen kzmeleg (2530 fok), mert a virgok ilyen hmrsklet vzbl tudnak a legtbbet felszvni. Mieltt a virgot vzbe tennnk, a flsleges leveleket tvoltsuk el a szrrl, s gyeljnk arra, hogy a vzben ne legyen levl, mert gyorsan rothadsnak indulva megfertzi a vizet. A fs szr virgokat (orgona, rzsa) gy is tartsabb tehetjk, hogy a szra aljn nhny kalapcstssel elroncsoljuk a szveteket. Ez azrt kedvez hats mvelet, mert a virgok nagyobb felleten vehetik fel a vizet. A vza vizbe tehetnk tartst anyagokat is. Flttlenl j hats a cukor, egy csipetnyi s. Szdabikarbnt viszont ne keverjnk a vzbe. S utoljra, de nem utolssorban, nagyon fontos, hogy a vza mindig tiszta legyen. A vza bels falra tapadt moszatok, algk ugyanis sok rtkes tpanyagot hasznlnak fel a vzbl, amelyekre a virgoknak is szksgk van.

Maghzi rothads a birsnl


Elszr a gymlcsflk rothadsrl kell szt ejtennk. Minden gymlcsrothadst penszgombk okoznak. Igen nagy azoknak a penszfajoknak a szma, amelyek roml gymlcsn fordulnak el. A gyakoribb fajok a romls jellegbl felismerhetk. A fertzs kapui apr sebek, amelyek rszben rovarrgs, idjrsi tnyezk (jgvers) s ms mechanikai srlsek (a gymlcs ghoz tdse) kvetkeztben keletkeznek, rszben pedig egsz finom, a gymlcshj fejldse kzben kialakult repedsek, amelyek szintn kaput nyitnak a fertzsnek. A raktrozs sorn a gymlcsn szintn trtnhet srls. Nmelyik gomba pedig a kehelybln keresztl hatol be a maghzba, s annak pusztulst, majd az egsz gymlcs rothadst okozza.

27

A rothadst a nedvessg s a magasabb hmrsklet is sietteti. Bizonyos fok nedvessg a levegben s a gymlcs felletn meggyorstja a gombk kicsrzst s behatolsukat a gymlcsbe. A magas h a fejldst s a gymlcs rst sietteti: viszont minl rettebb a gymlcs, annl kevsb ellenll a penszekkel szemben. Az rs menett a fny is tmogatja, s gy kzvetve kedvez a rothadsnak. Btran llthatjuk, hogy a mindentt megtallhat penszgombk a fenti krlmnyek hatsra krostknt lpnek fel. A birs esetben maghzi rothadsrl van sz, melyet a Fusarium avenaceum okoz. Ezek a gombk a maghzban fejldnek ki, s kifel haladva rothasztjk a gymlcst. A maghzban barna, zldessrga vagy akr skarltpiros szn fonlzat fejldik ki. A gombk mg a szret eltt a bibecsatornn keresztl hatolnak a maghzba, s megindtjk a rothadst, ami gyakran csak a trols sorn tnik fel, s csak akkor lesz nyilvnval, ha mr a felsznt is elri, illetve, ha felvgjuk a gymlcst. A krokoz fellpte az idjrstl fgg, ezrt bizonyos vjratokban, amikor a szret eltt tartsan prs, csapadkos az id, krttele slyos lehet. Vdekezs: a birs esetben nyugalmi idben szintn clszer lemos permetezst alkalmazni; a vegetcis idszak msodik felben pedig Dithane M-45 (0,2%-os) oldatval permetezzk.

Tlen is lehet tavasz a laksban


Aligha akad tl vgn laksunknak kedvesebb sznfoltja, mint nhny szirmait bont aranyvessz (forzitia), orgona-, rzsamandulag (babarzsa). Virgoztatsukkal tbben is megprblkoznak, m a szirmok a rgyekbl gyakran csak nehezen, s nem teljesen bontakoznak ki, st torzulnak. A sikertelensg gy elveszi sokak kedvt. Tudnunk kell, hogy fs szr nvnyeinknl ltalban csak a mlynyugalmi idszak elteltvel rdemes prblkozni. Legjobb ezrt, ha kivrjuk a janur kzept. Bokrainkrl ilyenkor vgjuk le a legalbb fl mter hossz, ujjnyi vastagsg vesszket. A vesszket lltsuk vzzel flig megtlttt vdrbe vagy ms nagyobb ednybe. A vizet hetente egyszer cserlni kell. Mikor mr a virgrgyek llapotbl a kzeli szirombontsra kvetkeztethetnk, adjunk a vzbe cukrot. Hasznlhatunk szl- (Glukopur nven kaphat a gygyszertrakban),

28

gymlcs- vagy akr rpacukrot. 10 liter vzhez 2030 dkg-ot keverve kapjuk meg a szksges 23 szzalkos oldatot. A cukoroldat nveli a virg mreteit, a tartssgt viszont cskkenti. Ha virgoztatssal janur els felben prblkozunk, akkor a veszszket 1820, a hnap vge fel s februrban pedig 1618C-on tartsuk. Az aranyvessz, a rzsamandula msfl-kt ht alatt, az orgona egy hnap elteltvel virgzik ki.

Ismerkedjnk meg a legfontosabb szobanvnyeinkkel


Szobanvnyeink esetben arra kell figyelnnk, hogy kapnak-e fejldskhz elegend vizet, tpanyagot s fnyt. A kertben a nvnyek tbbnyire tudnak magukrl gondoskodni, s csak nha ignyelnek tlnk segtsget. Ms a helyzet szobanvnyeinkkel. Itt ignyeik kielgtsben teljesen tlnk fggnek: mi dntjk el, mennyi fnyt kapjanak, milyen magas legyen a leveg pratartalma s hmrsklete, mikor, mennyit s milyen rendszeressggel ntzzk, tplljuk ket. Most lssuk, nhny kedvelt szobanvnynk milyen ignyeket tmaszt a fny, a vz s a hmrsklet irnt: Cskos csokrosinda Chlorophytum comosum Vittatum Edzett, nagy trkpessg nvny. Mrskelt melegigny (1618C), klnbz fnyviszonyok kztt is jl fejldik. Kibrja a kevesebb ntzst is, de legjobb, ha fldje llandan nedves. Pletyka Tradescantia albiflora Albovittata Tbbesvel ltessk a cserpbe. A hajtscscsokat cspjk ki, ezltal nvekedse bokrosabb lesz. Melegignyes (1821C). A flrnykos helyet kedveli, mrskelten vzignyes. Szobaifutka Scindapsus pictus Kivl dsztlevel futnvny. Szrn lggykerek is vannak, melyeket vzbe tve hamar kifejldnek az igazi gykerek, s ezltal knnyen szaporthat. Alkalmas falfelletek befuttatsra is. A meleg, flrnykos helyeket kedveli. Fldje legyen llandan nedves. Ksz filodendron Philodendron scandens Szintn kedvelt ksznvny. Meleg helyisgekben, flrnykos helyen is igen jl fejldik, az ersebb hingadozst is elviseli. Mrskelten vzignyes.

29

Szobaarlia Fatsia japonica rkzld cserje, kedvelt szobanvny. Nyron szabadban is llhat. Kedveli a hvs, flrnykos helyeket. Meleg szobban levelei rvid id mlva lehullanak. Fldje soha ne legyen szraz. Knai-mlyvacserje Hibiscus rosa-sinensis Sokfle sznben pompz virgainak s fnyl sttzld leveleinek ksznheten kedvelt szobanvny. Tavasszal s nyron virgzik. Hvs, napos helyen fejldik a legjobban. Kliumban gazdag mtrgyval (Herbasyn 2) tpoldatozzuk. Bsgesen ntzzk. Mikulsvirg Euphorbia pulcherrima A karcsonyi idszak kedvelt nvnye. lnkpiros szn murvalevelei 2 hnapig dszelegnek. Ezutn visszavgjuk s gy mg levldsznvnyknt tartjuk. Meleg, napos krlmnyek kztt rzi jl magt, mrskelt ntzs mellett. Vigyzat! A mikulsvirg tejnedve brkitseket okozhat. Csngg fikusz Ficus benjamina Elegns, mutats szobanvny, mely a meleg flrnykos helyeket kedveli. Fnyszegny krnyezetben leveleit lehullatja. Mrskelt ntzst ignyel. Hegyiplma Chamadeorea elegans Bella A kifejlett nvnyek virgot is hoznak a szobban. A meleg, flrnykos helyeket kedveli, de kitnen fejldik frdszobban, bsges ntzs mellett. Szobapfrny Nephrolepis exaltata Bostoniensis Ds nvekeds, mgis kecses alak pfrny. Szinte minden krnyezethez illik. A tlsgosan meleg s szraz levegj szobk kivtelvel jl tarthat bels terekben. Trpe kkuszplma Microcoelum weddelianum Kedvelt, br nem knnyen polhat szobanvny, finoman szrnyalt levelekkel. A levlszrnyak filigrnsguk ellenre szvsak, merev llsak. Meleg, flrnykos helyen 90 cm magasra n. Mrskelt ntzst kvn. Kenciaplma Howeia belmoreana Szobai krlmnyek kztt jl fejldik. Meleg, flrnykos helyen 2 m magasra is megn, ez okoz gondot elhelyezsekor. A leveleket idnknt nedves szivaccsal tiszttsuk meg. Srgaszegly szanszevira Sanseviera trifasciata Laurentii Ismertebb nevn anysnyelv. Ez a nvny a meleg, flrnykos helyeket szereti. Levelei elrhetik az 1 m hosszsgot is. Mrskelt ntzst kvn.

30

Hromszn dracna Draceana marginata Tricolor Keskeny, szlas leveleit halvnysrga s krminrzsaszn cskok dsztik. nllan vagy hrmasval cserpbe ltetve igen jl mutat. Fejldse mrskelt ntzs mellett, meleg, flrnykos krnyezetben kielgt. ris plmaliliom Yucca elephantipes Ez a szobanvny az utbbi vek slgernvnye lett. A nvnyeket trzsdarabokbl nevelik, amelyek beltets utn gykereket s leveleket fejlesztenek. Meleg, napos helyet kvn. rzkeny a tlntzsre. Szobafeny Araucaria heterophylla nllan mutat a legszebben. A hvs, flrnykos helyeket szereti. Tlen nem tlsgosan fttt szobban is tarthat, ha a hmrsklet egyenletes. Bsges ntzst ignyel. Szobapalka Cyperus alterifolius Gracilis Mocsri nvny, legszebben gy fejldik, ha cserepe vzzel tlttt ednyben ll. Ezrt nlunk helytelenl vziplmnak is nevezik. Meleg, flrnykos szobban az 1,2 mteres magassgot is elrheti, ha elegend nedvessget kap. Tenyrarlia Dizygotheca elegantissima Elegns, kecses termet nvny, mely a mi szraz levegj szobinkban sajnos nem hossz let. Ha a hajtscscsokat kicspjk, a nvny bokrosabb termetv vlik. Szereti a meleg, flrnykos helyeket. rzkeny a tlntzsre. Kukoricalevl Aspidistra elatior Mai rohan vilgunk majdnem idelis szobanvnye. Meglehetsen ignytelen. A fnyszegnysget, a magasabb hmrskletet, s a hmrsklet ingadozst is elviseli. Mrskelt ntzst kvn. Rkvirg Aglaonema crispum Silver Queen Elegns alak levelei csak szlkn s az erek mentn zldek, egybknt szrksfehrek. Idsebb korban als leveleibl lehullat nhnyat, s rvid trzset nevel. Meleg, flrnykos szobban, mrskelt ntzs mellett 1 m magasra n. Szobahrs Sparmannia africana Nagy, almazld leveleit apr fehr szrk bortjk. Hvs helyen majdnem egsz vben hozza csomkban nyl fehr virgait. Szp formja miatt egyik kedvelt szobanvnynk. A hvs, napos helyeket kedveli. Mrskelt ntzst kvn. Csodacserje Codiaeum variegatum pictum Feltn, tarka szn trpusi cserje. Levelei alakban, mretben s sznben nagyon vltozatosak. Az idsebb nvnyek levelket hullatjk, ami a lgnedvessg nvelsvel ksleltethet. Ezt gy rhetjk el, ha a csere-

31

pet nedves kaviccsal tlttt tlcra helyezzk. Bsgesen ntzzk, napos, meleg helyen tartjuk. Buzognyvirg Diffenbachia maculata Pomps, nlunk ismert s kzkedvelt szobanvny. Az j fajtk alacsony, bokrosan elgaz nvekedsek, s idsebb korban sem kopaszodnak fel. Meleg, rnykos helyen, mrskelt ntzs mellett rzik magukat a legjobban. Vigyzat! A nvny sejtnedve mrgez s a szjban slyos gyulladst okozhat. Szobafikusz Ficus elastica A szobafikusz laksban meleg, napos helyen a 22,5 m magassgot is elrheti. Mrskelt ntzst ignyel. J, ha az idsebb leveleket rendszeresen letrljk nedves szivaccsal, a fiatalabbakat azonban ne tisztogassuk. Ez a nvny rgebben (2030 vvel ezeltt) a legelterjedtebb szobanvnynk volt. Svos dracna Dracena deremensis Kedvelt, mutats szobanvny. Karcs, hossz leveleit fehr vagy srga cskok dsztik. Lassan fejldik a szmra legmegfelelbb meleg, flrnykos helyen is. Mrskelten ntzzk.

A karcsonyi kaktuszrl rviden


A kaktuszok npes csaldjba tartozik, ignyei azonban eltrek rokonainl. A Schlumbergera fajok Brazliban, a trpusi, szubtrpusi serdkben tmegesen tallhatk. Fk trzsn lev, korhadkkal teli regekben, elgazdsokban telepszenek meg. Szrmazsuk helyn tlen szrazabbra, hvsebbre fordul az id, ilyenkor nylnak. Jellegzetesen lapos, levlszeren mdosult hajtsai 46 cm hossz, 2,54 cm szle zekbl llnak. A hajts cscsn 37 lils, fehr, rzsaszn, narancssrga vagy piros, leheletfinom, 68 cm-es virg nylik. Augusztus vgn, szeptember elejn fokozatosan alacsonyabb hmrsklethez (1516C-hoz), szrazabb leveghz kell szoktatnunk. Ilyenkor talajt is szikkadtabban de soha nem szrazon kell tartanunk. Ritkbban s nitrognben szegnyebb tpoldattal ntzzk. A hmrsklet s nedvessgviszonyok vltozsa, a termszetes rvid nappalok elsegtik a virgkpzdst. Oktber vgn az rett hajtsvgeken megjelennek a bimbk. November kzeptl december vgig vrhat a teljes virgzs.

32

A bimbk szobahmrskleten (18C), vilgos helyen nylnak ki. Elfordul, hogy a megvsrolt nvny nhny bimbt, virgot is elhullat. Ennek oka a krnyezetvltozs, illetve a gondatlan szllts lehet. A laksban tartott karcsonyi kaktusz soha ne lljon vzben. Elvirgzs utn lehetsg szerint hvs helyen teleltessk t. Mrciusban, prilisban a hajtsok fejldsnek indulnak. Ha szksges, ilyenkor ltessk t 23 cm-rel nagyobb tmrj cserpbe, tzeges fldkeverkbe. Nyr elejn a hajtsokat felre kurttsuk, ezzel elgazdsra ksztetjk. Jniustl szeptember kzepig flrnykos, prs helyen a szabadban tarthat. Gondos pols esetn karcsony tjkn tbb ven t is bven virgzik.

Dihjban a borrl
Mit nevezhetnk tulajdonkppen bornak? Csak a szl mustjbl erjeds tjn ltrejtt ital nevezhet bornak. Ms gymlcsbl kszlt szeszes italra nem hasznlhat a bor elnevezs. Az ilyen italokon fel kell tntetni a gymlcs nevt is. Pldul: alma, ribizli, mlna stb. Csemege- s aszbor: A csemege- s aszborok abban klnbznek az asztali vagy a minsgi boroktl, hogy nagyobb a szesztartalmuk, tbb cukrot tartalmaznak. A csemegeborokat gy ksztik, hogy a megfelel minsg alapborhoz srtett mustot s borprlatot adnak. Tokaj vidknek klnleges ghajlati s talajviszonyai kztt meleg szkn a szemek-frtk tlrnek, s egyes szemek megaszaldnak. Ha ezeket nem vlogatjk kln, hanem egytt prselik, akkor tokaji szamorodni kszl. Ha a megaszaldott szemeket leszedik, sszezzzk, ezt asztisztnak nevezik. Erre az anyagra mustot vagy bort ntenek, s tbb vig erjesztik. A kierjeds utn kapott bor a tokaji asz. Puttony s gnci hord: Az aszszemeket puttonyba szedik, melyek rtartalma 2830 liter. Tokaj vidkn gnci hordval mrik. Ennek rtartalma 136 liter. Aszerint, hogy a gnci hordnyi musthoz hny puttony aszszemet hasznlnak fl, beszlnk 2-, 3-, 4-, 5- vagy 6-puttonyos aszborokrl. A tokaji borokrl mondta volt a Napkirly, XIV. Lajos: A tokaji bor a borok kirlya s a kirlyok bora. Pezsgborok vagy pezsgk: A termszetes borhoz cukrot adnak s az jbl megindul erjeds kvetkeztben keletkezett sznsavat visszafojtjk. Ezutn vekig rlelni kell. A keletkezett ledket kiveszik s aszerint, hogy helyre milyen likrt ntenek, lesz belle des, fldes vagy szraz pezsg.

33

A bor mint orvossg


Az kori gygyszat nem csupn tisztn rendelte gygytsi cllal a bort, hanem gygyfvekkel kszlt gygyborok formjban is. A kzpkorban a bor a tiszttatlan vizet helyettestette. A krhzaknak bort adomnyoztak gygyitalknt, ahol a bortlt s a pincemester fontos szemly volt. A sebszek egszen a 13. szzadig bort hasznltak a ferttlentshez. Az orvosok az 1718. szzadban kezdtk vizsglni a bor gygyt hatst. A benne tallhat szmos anyag egysge adja harmnijt, zamatos zt. Az jabb korban behat lettani ksrletek s vizsglatok igazoltk, hogy a bor cskkenti a lzas beteg fehrjekivlasztst. E tekintetben napi 40 gramm alkohol mr figyelmet rdeml hatssal van. Ennyi szesz igen gyenge borbl 0,5 liternek, ersebbl mintegy 3 deciliternek felel meg, teht btran rendelhet. A bor sokoldalan hat a szervezetre. Fejfjs vagy emsztsi zavarok kezelsekor a negyedre hgtott bor hozza meg a gygyulst. A borral olyan anyagok kerlnek a szervezetbe, melyek segtik az emsztmirigyek mkdst. Glicerintartalma javtja a zsrgazdlkodst. A szl- s gymlcscukor energit szolgltat. A mrtkkel fogyasztott bor tvgygerjeszt. Az anyagcsere-folyamatokat kedvezen befolysolja, ezltal kevesebb salakanyag marad a szervezetben. Vrszegnysgre j a vrsbor, lbadozs idejn pedig lltlag tokaji aszt elnys fogyasztani. A modern let sok-sok izgalma, az agyvel fokozott tevkenysge ersen gtolja az emsztmirigyek mkdst. A bor e gtlsokat kpes feloldani, ezrt helyes az tkezst borfogyasztssal kiegszteni. A bor viszonylag csekly alkoholtartalma elnysen hat az idegekre, a szvre s az rrendszerre, cskkenti a lelki feszltsget, amely kztudottan rszkt hats. A bor tgtja az ereket s hozzjrul ahhoz, hogy a szvizom tbb vrhez jusson. Nem vletlen, hogy azokban az orszgokban, ahol jelents a borfogyaszts, lnyegesen kevesebb a szvbetegek szma, s ritkbb a szvinfarktus is, mint ott, ahol az getett szeszes italokbl fogyasztanak tbbet az emberek. A bort mindig az tkezs kzben vagy utna fogyasszuk. Reggel hgyomorra csak a teljes savhinyban szenvedk igyanak kevs bort. Az alkohol kalrija a tpllk kiegsztsre szolgljon. Mrtktelen fogyasztsa nemcsak a mj s a vese feldolgoz, tisztt erejt cskkenti, majd sznteti meg, hanem az agy mkdsre is kzvetlen hatst fejt ki. m kis mennyisgben nyugtat, elsegti az alvst.

34

Milyen telhez milyen bort?


Az eltelhez knny, szraz fehrbort vagy rozt adjunk. A majonzes burgonyhoz, franciasalthoz (s a paradicsomos eltelekhez) ezerj, kvidinka illik. A rntotthoz, omlettekhez, vesevelhz szraz, tzes rizlinget adjunk. Zsrjban slt libamjhoz a szamorodni, badacsonyi kknyel, egri bikavr, villnyi burgundi, soproni kkfrankos s ltalban a magas alkoholtartalm testes borok valk. Slt csirkhez roz, knny kadarka, a rntott csirkhez rizling, zldszilvni, slt kacshoz, libhoz olaszrizling, badacsonyi kknyel val. A sertsslthz pecsenyeborok, a rntott sertshshoz rizling, badacsonyi kknyel, ha a krts beftt, akkor debri hrslevel, badacsonyi szrkebart ajnlhat. S diszntoros fogsokhoz kadarkt, mri ezerjt, kvidinkt knljunk. Az jvi sonka melll nem maradhat el a rizling vagy a mri ezerj. Ha vadhs kerl az asztalra, akkor mell egri bikavr, kkfrankos (nylprklthz, vaddisznslthz), illatos, testes kadarkt (zslthz), cabernet sauvignont vagy medoc noirt (fcnslthz) tltsnk a poharakba. A tsztk, stemnyek mell szamorodnit, badacsonyi szrkebartot, debri hrslevelt vagy muskotlyt fogyasszunk. Legfontosabb kvetelmny, hogy a bor mindig tiszta, ledktl s zavarost anyagoktl mentes legyen. Sokat emel a bor lvezeti rtkn, ha megfelel hmrsklet az ital, illik az telhez, s kulturlt krnyezetben, szp pohrbl fogyasztjk. A kulturlt borfogyaszts legfontosabb tudnivalit nhny gasztronmiai szabllyal kiegsztve a kvetkezkben foglalhatjuk ssze. A borok fogyasztsi hmrsklett illeten tudni kell, hogy a szraz fehr s roz borok 1012C-on a legkellemesebbek. Az des borokat 1214, a siller borokat 1416, a vrsborokat pedig 1618C-on clszer fogyasztani. Egyre gyakrabban kerl az nnepi asztalra vsrolt vagy hzilag ksztett pezsg. Ezt 68C-ra behtve illik felszolglni. A kulturlt borfogyasztsnak szerves tartozka a szp borospohr. Manyag s vizespohrban a legjobb bor is veszt az rtkbl. Kehely alak, talpas poharakbl viszont taln a gyengbb minsg bor is jobban zlik. nnepi alkalommal legszebbek a talpas kristlypoharak.

35

36

Tavasz

Gyeppols tavasszal
Minden csaldi hz krl van kisebb-nagyobb gyeppzsit, mellyel ha azt akarjuk, hogy szp, de legyen bizony sokat kell foglalkozni. A gyeppols legfontosabb alapelvei: a gyakori nyrs (legalbb tznaponknt), a hengerezs, a rendszeres s bsges ntzs s a tpanyag-utnptls. Tavasszal van mg egy nagyon fontos mvelet, amelyet felttlenl el kell vgeznnk, ez pedig a gyepfogasols vagy ahogy sok helyen mondjk, a gyephasogats. Mind a fiatal, mind az ersebb gyepnek szksge van tavasszal a hasogatsra, hogy a csapadk, a trgyk hatanyaga s a leveg jobban behatolhasson a talajba. Ezt a munkt mrcius-prilis krnykn keresztben s hosszban is vgezzk el, hogy minl hatkonyabb legyen. Ha nem rendelkeznk megfelel eszkzzel, svillval vagy les fog gereblyvel is dolgozhatunk. A tavaszi fogasolsnl jkora halmokban gylnek majd ssze az elhalt fcsomk, a moha s a gyom; ezeket vagy elgetjk, vagy komposztljuk. Az idsebb gyepben gyakran mohs foltok keletkeznek. A moha rendszerint ott terjed el, ahol a talaj savanykm-hats, ami a kerti talajok ntzse kvetkeztben ll el. Idvel elmohsodik az rnykban vagy flrnykban (pl. a fk alatt) lv gyep is. A moha ellen nemcsak a gyep fogasolsval, hanem meszezssel is vdekezhetnk, mgpedig gy, hogy ngyzetmterenknt 2030 gramm getett mszport szrunk ki, s azt gondosan begereblyzzk a talajba. A gyep kellemetlen ellensgei a ktszik gyomnvnyek pl. a gyermeklncf, az tif. Ezeket gyomszed sval kell eltvoltani a gyep kzl. Egybknt most van itt az ideje a fvestsnek is, de ahol nem okoz gondot az ntzs, ott a vegetcis idszakban brmikor elvgezhetjk udvarunk-dszkertnk fvestst.

Mirl rulkodnak kertnk gyomnvnyei?


A gyomnvnyek hvatlanul jnnek a kertnkbe, emiatt nem is fogadjuk ket szvesen. De nzzk meg, hogy milyen nvnyeket neveznk gyomnak? 1. A gyom olyan nvny, amely mindig s mindentt jelen van, mieltt az ember valamit is vetne. 2. A gyom mindig ott nvekszik, ahol megtallja mindazt, amire szksge van, ahol ltfelttele adott.

39

3. A gyom a maga vlasztotta helyen a legegszsgesebb, rendkvli vitalitssal rendelkezik, s ez az elnye mind a nvekedst, mind a szaporodst, mind a tllst szolglja. Nem is knyszerthet r, hogy ms helyen vagy ms vszakban njn. Az ilyen nvnyeket nevezi az ember gyomnak. A gyom egy rsze valdi s csalhatatlan talajjelz, s elfordulsbl talajunk sajtsgait ppgy felismerhetjk, mint a tpanyagellts s a talajpols hinyossgait. Nhny gyom jelzi, hogy meszes, mszszegny vagy savany talajrl van-e sz, mert sohasem fordul el pl. mszkedvel vagy meszes talajt ignyl gyomnvny savany talajon vagy fordtva. gy a hztji kert tervezsekor s teleptsekor add hibkat mg idejben elkerlhetjk, s sok bosszsgtl, st felesleges anyagi kiadsoktl is megkmlhetjk magunkat (pl. lehet, hogy jval kevesebb mtrgyt kell vsrolnunk, mint amire elszr gondoltunk). A zldsgesnek termszetesen gyommentesnek kell lennie, de a kert tbbi rszben tavasszal egy rvid ideig a gyomnvnyeket engedjk zavartalanul nvekedni, mg mr felismerhetek, pl. a gymlcsskertben, mert nagyon sok dolgot elrulhatnak neknk. Nzzk, mit is: 1. Ha a kertben vadharangvirg-flk vagy szarkalb fordul el, akkor ez nemcsak a msztartalmat jelzi, hanem a megfelel humusztartalomrl is tjkoztat bennnket, vagyis azt jelenti, hogy termkeny talaj a kertnk. 2. Ha a terleten vadrepce, a kiss mrgez pipacs, rvacsaln, apr szulk van, akkor mly rteg, termkeny, meszes talajuk van. 3. Ha csalnflkkel tallkozunk, ez nitrognds s vastartalm talajrl rulkodik. Ahol a kis termet, nagyon csps csaln fordul el, ott a talaj nitrognben, humuszban s tpanyagban gazdag, s tbb mint valszn, hogy a talaj tl is van trgyzva. Az ilyen terletet, fk, bokrok krnykt nem kell s nem is szabad nitrognnel trgyzni addig, amg a flsleges kszlet el nem fogy. 4. Ha a terletet labodaflk, disznparj vagy saltaboglrka uralja, akkor a talaj nehz, de j vzgazdlkods. 5. Ha azonban a saltaboglrka mellett martilapu vagy mezei zsurl is feltnik, ez pang vizet s levegtlen talajt jelent. A j gazda ekkor a krdses helyekre a krlmnyeknek megfelel nvnyeket cserjket, dsznvnyeket, pl. nszirmot ltet. 6. Vgl rdemes megemltennk a tykhrt, amely nagy humusz- s tpanyagtartalm, nitrognnel teltett talajt felttelez. Megjegyeznd mg, hogy a gyomok j mhlegelk is. Mr kora tavasszal a kertbe csalogatjk a mheket, mgpedig olyankor, amikor a nvnyek zme mg nem is virgzik. Ezrt ezeket a gyomokat csak azutn

40

tvoltsuk el, miutn ms nvnyek mr virgzanak, s gy vonzzk a mheket.

Krtev csigk
A kertszetekben, zldsgtrozkban a sokfle rovarkrtev, krokoz mellett jelents krokat okoznak a meztelen csigk is. Megrgnak szinte mindent, mg a konzervdobozok, vegek paprcmkit is. jszakai ltogatsuk nyomait a megszradt, csillog nylkt ott talljuk a helyisgek betonpadljn, a fliastrak gyalogsvnyein, a zldsgek levelein stb. Nlunk ezeknek a krtkony puhatesteknek vagy egy tucat faja l. Nevezetesebbek kzlk a pince, a nagy s a lgy meztelen csiga, valamint a Deroceras nem fajai. A pince meztelen csiga (Limax flavius) teste srgsbarna, sttebb rajzolat hlzattal. Elszeretettel telepszik meg pinckben, raktrakban: megrgja az ott trolt burgonyt, kposztt, rpt stb. A nagy meztelen csiga (Limax maximus) 15 cm-re is megnhet. Alapszne szrke vagy barns, gyakran pettyegetett. Kedveli a hzak krnykt, szvesen telepszik meg a pinckben. A zldsgeken kvl ms lelmiszert is elfogyaszt. A 75 mm-es hosszsgot elr lgy meztelen csiga (Lahmannia marginata) ugyan a lomberdkben l, de ha behurcoljk, akkor az veghzakban, fliastrakban is elszaporodik, s ott tetemes krokat okoz. Nagy krokat okozhatnak a kisebb, 2025 mm-es Deroceras (D. laeve, D. agreste, D. reticulatum) fajok is. Alapsznk a srgsfehrtl a vilgosszrkn t a barnsfeketig vltozik. Erdkben, szntkon, kertekben lnek. A D. leave elszeretettel tmadja meg a dszpfrnyokat. Ezek a fajok mindenevk, mg az rlket is elfogyasztjk, gy veszedelmes parazitkat, krokozkat visznek t a fogyasztsra sznt nvnyekre. A meztelen csigk ltalban szapork. Egy vben tbb nemzedkk is pusztt. Nagy mennyisg nvnyi anyagot fogyasztanak, s mivel azokat csak rosszul tudjk megemszteni, a tpllk flig emsztett formban hagyja el blcsatornjukat. ltalban szrkletkor vagy reggel bjnak el rejtekkbl. lelemszerz krtjukat csillog nyomvonaluk (csiganyl) jelzi. Az ellenk val vdekezskor elssorban nappali menedkhelyket kell felszmolni. Tegyk ezrt szellss a kertsek aljt, irtsuk ki a gyomokat kertnk rejtettebb zugaiban is. A szrazsgot nem trik, gy nedves helyeken vernek tanyt.

41

Szmoljuk fel ezrt a raktroz helyisgekben, pincben, fliastorban, az azok krnykn tallhat nyirkos bvhelyeket korhad deszkadarabokat, tetcserepeket, rongyokat, ktrnypaprt, minden olyan anyagot, amely alatt a nedvessg megmarad. Igaz, az ilyen helyeken a csigk rendszeresen ssze is szedhetk, vagyis csapdaknt alkalmazhatk. Jobb azonban, ha a csapdkat az gysokban helyezzk el. Erre a clra jl megfelelnek az alacsony, szles szj vegek, plhdobozok, amelyekbe egy-kt ujjnyi srt ntnk. A csapdkat vastagabb paprlemezbl kszlt, tlyuggatott fedvel takarhatjuk le. Ha a csigk nagyon elszaporodnak, akkor gazdasgosan irthatk hamuval, oltatlan msszel, gipsszel, sval, vasgliccal is. Az ilyen mar hats anyagok a csigk talpra tapadva lland nylkakivlasztsra ksztetik az llatot, s gy szinte kiszradnak. Hasonl hatssal van rjuk a szraz (!) frszpor is. Jl irthatk tovbb mtrgyval msznitrognnel, szuperfoszfttal. Szrjuk fel velk az gysok krnykt gy 10 cm szles, 12 cm vastag svban.

A poszmhek dicsrete
A kertszkedk tbbsge hajlamos arra, hogy minden rovarban ellensget krtevt lsson. Kivtelt csak a mhek kpeznek, mde kzeli rokonaikrl, a nagy test npiesen dongnak is nevezett poszmhekrl mr kevesen tudjk, milyen hasznos munkt vgeznek. Nem rt ezrt odafigyelni arra, milyen nvnyeket keresnek fel kertnkben vagy a flia alatt. Szrs, zmk, nagy testkrl (a fldi poszmh 1625 mm-es), srga, fehr vagy ppen srgsbarna potrohvgkrl knnyen felismerhetk. Nlunk mintegy 25 fajuk fordul el. Valamennyi vdett. Ellenttben a mhekkel, mg hvs idben is replnek, felkeresik a paradicsom, a paprika, a tojsgymlcs, a cukkini vagy akr a kivi virgait. Hozzfrnek azok kzponti termrszhez is, gy sokkal tkletesebb beporzst vgeznek, mint a mhek. Munkjuk eredmnyeknt nagyobb, sokmagv paradicsom, vastagabb fal, egyenletes fellet paprikatermsnk lesz. Mg szorgalomban is tltesznek a mheken. Egy-egy poszmh naponta mintegy ktszz hzimh munkjt vgzi el. Nem csoda teht, hogy nagyzemi tenysztskkel is megprblkoztak egyes orszgokban (igaz, ez nem jrt mindig sikerrel). Nagyon jl hasznosthatk a fliastras s veghzas termesztsben. Olyan csaldokat tenysztettek ki, amelyek csak a paradicsom virgra szllnak, gy nagy ha-

42

tsfokkal alkalmazhatk. Belgiumban a paradicsom termfelletnek 98 szzalkn poszmhekkel vgeztetik el a megtermkenytst. Nyilvnval, hogy ott, ahol poszmheket alkalmazunk, nem hasznlhatunk inszekticideket. Gomba- s atkal anyagok azonban alkalmazhatk. A mhszeknek attl nem kell flnik, hogy a szrs, nagy test rokonok szthurcoljk a Varroa-atkt, ugyanis ket nem krostja. Nyugati tapasztalatok szerint a poszmhekkel vgeztetett megtermkenyts eredmnyeknt ngyzetmterenknt 24 kg-mal (hektronknt ez 2040 tonna!) nagyobb terms vrhat. Legynk ennek tudatban, ezrt ne puszttsuk el a reggeli hvs levegtl dermedt, a harmattl replni kptelen rovarokat, ne dljuk fel fldbe vjt fszkeiket. Az veghzban, fliastorban bennrekedt pldnyokat engedjk szabadon, illetve tegyk szmukra lehetv, hogy oda be- s onnan kireplhessenek.

A sska termesztse
A sska egsz Eurpban shonos nvny. Klnsen sok C-vitamint, svnyi skat meszet, vasat, foszfort tartalmaz. Termesztse egyszer, s mivel vel, azrt 34 vig ugyanazon a helyen hagyhatjuk. A j tpanyag-elltottsg talajokat kedveli. A kzmbs s a gyengn savany talajokon fejldik legjobban. Szereti a vizet, jl tri a hideget. Gyengbb fnyben is jl fejldik, teht a fk alatt is megterem. Ez nagy elny azok szmra, akik kevs hellyel rendelkeznek. Mint velt, j ha frissen trgyzott talajba vetjk. A kora tavaszi mrciusi vetsbl nyr vgn, sszel szedhetnk. Vethetnk sszel is, erre augusztus vgn, szeptember elejn kerljn sor. A sortvolsg 30, a vetsi mlysg 1-2 cm legyen. Vets utn tmrtsk maghoz a talajt. Az sszel vetett sskt tavasz vgn szedjk. polsa kaplsbl, gyomtalantsbl ll. Tavasz vgn, ha a magszrakat lekaszljuk, dsabban fog hajtani. Fzelkek ksztsre hasznljuk fel.

43

Rgypattanskor vdekezznk!
A tafrins levlfodrosods az szibarack igen elterjedt gombs megbetegedse szerte a vilgon. A manduln is elfordul. A gomba spri a rgypikkelyek alatt telelnek, s a mrciusi es, kd, nedvessg hatsra indul meg a fertzs. (Szlovkia dli rsznek termszeti viszonyai kztt ez az idszak gy mrcius 15-tl prilis 10-ig tart). Egybknt mind az szibarack-, mind a mandulafn mr a fakadskor meglthat, hogy megbetegedett-e. A levelek ugyanis ilyenkor, sztfeslskor, hlyagosan bontakoznak ki. A levlfodrosods klnlegessge, hogy a gomba ingeranyagaival risnvst idz el, s a torzult, megvastagodott levelek kztt a normlisnl 34-szer nagyobbakat is tallunk. Feltn mg a levelek hsvrs szne, amelyet nem szabad sszetvesztennk a levltetvek ltal okozott s rendszerint fnyesebb (levedlett tetbrket tartalmaz), szintn hlyagos kpzdmnyekkel. Az ilyen leveleken, fleg a fonkon, idvel deres bevonat jn ltre, ezek az aszkosprk. A sprk rkerlnek az egszsges fkra, a rgypikkelyek al, hogy ttelelve, tavasszal rgypattanskor megfertzzk a leveleket. Ksbb a megtmadott levelek megbarnulnak, sszezsugorodnak, majd megfeketednek s lehullnak. Ha nagyon agresszv a fertzs, mind az szibarack-, mind a mandulafa ms, zsengbb rszei is torzulnak. A levlfodrosods elleni kezelsek idejt rgypattanskor vagy kzvetlenl utna kell, hogy megvlasszuk, idztsk. Figyelni kell szibarackfinkat, s amikor a rgyek pattanni, repedezni kezdenek, azonnal permetezznk. Nagyon gyeljnk, mert a rgypattans nha igen rvid ideig (esetleg csupn nhny rig!) tart, s csak az ilyenkor vgzett permetezs hatsos. A Taphrina deformans ellen leghatsosabb a Kuprikol 0,6, a Sulka 5 szzalkos oldata, ezenkvl a kvetkez ksztmnyekkel is permetezhetnk-vdekezhetnk: Champion 50 WP; Delan SC 750; Syllit 65; Dithane M 45. Jegyezzk meg: ha zrt rgyekre permeteznk, akkor a hats minimlis lesz. A vdekezshez hozztartozik a fk szakszer megmetszse s a kell tpanyag-utnptls is..

44

A hzikert mechanikai nvnyvdelme


Minden kmiai anyagot nvnyvd szert, gyomirtt, mtrgyt azzal a tudattal alkalmazzunk, hogy a szksges rosszat tesszk; kzben arrl se feledkezznk meg, hogy ezek a szerek nagyon drgk, s gy a gazdasgossg krdse is felvetdik. A hzikertek nvnyvdelmben is ltalnosan elterjedtek a kmiai eljrsok s az intenzv mtrgyzs. A termelst olcsbb tehetjk, ha a kmiai vdekezst mechanikai eljrsokkal egsztjk ki vagy rszben helyettestjk. A fk polsa sorn a trzsrl, a korona vastagabb gairl a lehml krget n. fakaparval tvoltsuk el, vigyzva arra, hogy a fa l rszeiben ne tegynk krt. A lekapart kregrszeken krtevk, krokozk mohk, zuzmk, rovarok ttelel bbjai, gombk spri stb. fordulnak el, ezrt a kaparkot gyjtsk ssze s gessk el. Az almamoly hernyi a fk kregrepedseiben bbozdnak, ezrt az erre alkalmas bvhelyeket meg kell szntetni. A gyapjas- s gyrspille a petecsomit a fk krgre, vesszire rakja. Ezeket el lehet s el kell tvoltani, majd elgetni. A fapols sorn ms krtevket (takcsatkkat, sodr- s aknzmolyokat) is gyrteni tudunk. A fn ejtett sebeket nagyon gondosan gygytsuk. Minden sebet les kssel metssznk simra, hogy a fertzstl megvjuk. A sebfelletet kenjk be olajfestkkel, oltviasszal vagy ms sebkezel anyaggal. (Az oltviasz tkletesen zrja a sebeket.) A krtevk elleni vdekezs sorn szmos esetben a kezels idztsn mlik az eredmnyessg. A rosszul megvlasztott idpontokkal mg akkor sem mrskeljk megfelelen a krttelt, ha a szksgesnl jval tbbszr permeteznk. A hibk elkerlst segtik az egyes rovarfajra kifejlesztett szex-feromon csapdk. Ezek a hm lepkk sszecsalogatsval alkalmasak a krtev tmeges megjelensnek elrejelzsre, vizsglatra. A csapda belsejben nem szrad ragasztval bekent gyjtlemez van, melyre a lepkk felragadnak, gy sszeszmolhatk. Mennyisgkbl pedig kvetkeztethetnk a vegyszeres vdekezs megvlasztsnak idpontjra. Kertenknt, illetve 50 mterenknt 12 csapda elhelyezse indokolt. Ezeket a gymlcsfk koronjba fggesszk fel. Egy-egy ilyen rovarcsapdt 6 hten t mkdtethetnk. Egyes szakemberek szerint a szexferomon csapdkkal annyi lepkt sszefoghatunk, hogy a rovarl szerrel val permetezst el is hagyhatjuk. Igen sok hernyt s bbot semmisthetnk meg a hernyfog vek alkalmazsval. Hasznossgukat mr rgen felismertk. Rgebben szalmbl, sznbl fontak ktelet s ezt erstettk a fa trzsre. Ma erre fleg a csomagolsra alkalmazott hullmpaprt

45

hasznljuk. Belle krlbell 1520 cm szles cskokat ksztnk s ezeket, mint az vet, a gymlcsfk trzsre ktjk. A papr redzetben igen sok krtev megbjik. Az veket oktberig krlbell tznaponknt szedjk le, s a krtevket puszttsuk el. Az alma- s a szilvafk termst krost poloskaszag darazsak, valamint a cserebogarak a kora reggeli rkban dermedtek, gy a fkrl knnyen lerzhatk, sszegyjthetk. Gymlcsseinkben a gombabetegsgek elleni vdekezs alapja a lehullott lomb s gymlcs sszegyjtse. Nagyon fontos az is, hogy a gymlcss talajt tisztn, gyommentesen tartsuk. A nvnyvdelemhez tartozik az okosan megvlasztott optimlis termhely, a nvny ignyeinek megfelel tpanyagokkal elltott talaj, a korszer, egszsges szaportanyag. Aranyszably, hogy az polt kertben kevesebb lesz a krtev, ritkbban lpnek fel a betegsgek.

A cserepes szobanvnyek tltetse


Tavasszal jn el az ideje a cserepes szobanvnyek tltetsnek. Az tltetshez mindenekeltt cserp kell. Ez lehet getett agyagcserp vagy manyag edny is, de az agyagcserepeket hasznlat (ltets) eltt egy napig vzben kell ztatni, hogy a prusai megteljenek, s ezltal az ltets utn a talajbl nem vonnak el nedvessget. A manyag cserepeknl viszont a tlntzstl kell vakodnunk. Fontos tudnival, hogy az a cserp, amelybe tltetjk a nvnyt, csak valamivel legyen nagyobb az eredetinl, mert a tlsgosan nagy cserepet nem szeretik a nvnyek. Az tltetsre kivlasztott nvnyt elszr kitjk a cserpbl, mgpedig gy, hogy a cserp szlt valamilyen stabil trgyhoz tgetjk, majd megfordtjuk a cserepet a nvnnyel egytt, s vatosan kihzzuk a cserpbl. Ezutn megvizsgljuk a nvny gykert, s az elhalt gykrgakat eltvoltjuk, kssel levgjuk. A fels talajrteget, amely sokszor moszatos, lekapargatjuk. Az egsz virgrl levgjuk az elhalt hajtsokat, leveleket, elszradt virgokat. Ezutn jhet maga az ltets. A cserp fenekn egy vagy tbb nyls is lehet, melyek a flsleges ntzvz elszivrgst teszik lehetv. Ha a nylsok tl nagyok, akkor tegynk fljk cserpdarabot vagy kavicsot. Erre kerljn 12 cm vastagsg homokrteg, majd egy rteg fld. A nvnyt ezutn helyezzk a cserpbe s gyeljnk arra, hogy ppen olyan magassgban lljon, mint az elz cserpben volt. Majd szrjunk a fldlabda s a cserp fala kz fldet s azt pl. fakanl nyelvel tmrtsk gy, hogy hzag ne maradjon. A fld a cserp peremtl 34 mm-rel alacsonyabban

46

legyen, nehogy az ntzvz a fldet lemossa. A frissen tltetett nvnyeknl az els bentzs bsges legyen, de ksbb mr csak annyi vzzel ntzznk, hogy a cserp al helyezett tlkba kevs vz szivrogjon ki. Ezutn a nvnyeket vjuk a lghuzattl, a kzvetlen napststl s a hirtelen hmrsklet-vltozsoktl.

Virgzs utn is gondoskodjunk rluk

Kora tavaszi, tavaszi nvnyeinkre a sfrnyokra, nrciszokra, tltemetre stb. ltalban csak addig figyelnk oda, mg virgoznak, ksbb mr alig trdnk velk. Pedig nemcsak virgzs idejn, hanem azt kveten is ignylik gondoskodsunkat, figyelmnket. Ha hagymikat, gumikat t akarjuk ltetni, vagy ppen szaportani szeretnnk ket, tudnunk kell, mikor szedjk fel, mikor ltessk ki azokat. A jcint levelei az elvirgzs utn elszradnak, visszahzdnak. Hagymikat ilyenkor szedjk fel, s szi kiltetskig szraz, szells helyen troljuk. Kiemelskkor gyeljnk r, hogy a nvny mlyre is lehzd gykerei minl kevsb srljenek meg. A trols alatt kerljn sor az elszradt levelek eltvoltsra s a fikhagymk levlasztsra. A nrcisz hagyminak felszedsvel nem kell sietnnk. Csak a lombozat teljes elszradsa utn, jnius vgn, jliusban kertsnk r sort. Utrlelsket szraz, szells helyen vgezzk, s kzben rluk is vlasszuk le a fikhagymkat. A vlogatott pldnyok szeptemberben, kedvez idjrs esetn akr oktber elejn kerljenek ki a szabad fldbe. A keresztes hadjratok idejn Kis-zsibl Eurpba hozott, majd itt teljesen elvadult kk virg frts gyngyike ismt feltnik kertjeinkben. Hagymit, ha azokat t akarjuk ltetni, jliusban szedjk ki. Ritka szvs zskocskban, szitn stb. szrtsuk, troljuk. A frts gyngyike, a jcinthoz hasonlan, cserpben is hajtathat. Ilyenkor azonban hagymit legksbb jlius els hetben fel kell szedni s 34Con 6 napig kell szrtani. Raktrozsa a cserpbe trtn kiltetsig elszr 20, majd az sz folyamn 9C-on trtnjk. A srga virg, nlunk mg ritkn lthat tltemet levelei a tavasz vgre teljesen visszahzdnak. Hagymit melyek kicsik s fldsznek jniusban szedjk ki, s augusztus vgig 20C-on, homokba takarva troljuk. Ha nem gy jrunk el, knnyen megpenszednek s tnkremennek.

47

A sfrnyok gumit jniusban szedjk fel (a fikgumk mr akkor leszedhetk). Tisztogassuk meg ket, s szraz, szells helyen dobozokban, kisebb zskban, szitn troljuk. (Aki eladsi clokra kvnna gumkat termeszteni, okvetlenl gondoskodjon a trolhelyisg mestersges szellztetsrl.) A tavasszal virgz fajokat szeptemberben, a klnfle, sznes kerti hibrideket oktber 1-je utn (mg a meleg szi napok tartanak), az szieket pedig augusztusban ltessk ki. Amennyiben azonban klnbz okokbl gy dntnk, hogy a hagymk, gumk a talajban maradnak, hiszen ez a termszetes, akkor mg mieltt a nvnyek levelei visszahzdnak, jelljk meg azok helyt. Plcikkkal hatroljuk be a tltemet, sfrny stb. csoportjait, hogy a talajban maradt rszekre gyomtalantskor, nvnyteleptskor gyelni tudjunk. A hagymknak, gumknak a pihens idszakban alig van szksgk nedvessgre, st az ntzvz, a pang vzzel elrasztott talaj egyenesen kros, a rothadsukat idzi el. Tarts szrazsgnl viszont a tltemet s a hvirg talajt a nyr elejn, a tbbiekt ksbb, egy-kt alkalommal ntzzk meg. Azokat a hagymkat, gumkat, amelyek kzvetlenl a talaj felszne alatt vagy a felsznen vannak, ajnlatos takarni. Erre a clra jl megfelel az aprra rostlt, rett trgya, a komposzt vagy tzeg. gy megvdhetjk ket a tlzott felmelegedstl, az ers kiszradstl s rszben a gyomoktl is.

Rviden a datolyaplmrl
A datolyaplmk kzkedvelt, mutats szobanvnyek. Sokan gy jutnak egy-egy szpen fejlett pldnyhoz, hogy a nvnyt maguk nevelik magrl. Tbbeknek ez azonban csak vletlenl sikerl, pedig a datolyamag csrztatsa szinte mindig eredmnyes lehet persze, ha egszsges , amennyiben az albbi mdon jrunk el. Mivel a datolya magburka kemny, ezrt az elltets eltt a magokat 12 napig ztassuk langyos vzben. Van egy msik mdszer is, amellyel a magok csrzst megknnythetjk, mgpedig az, ha a hjat a cscson kiss (vatosan) megreszeljk. Az gy elksztett magokat ltessk knny kerti flddel megtlttt cserpbe, ldikba, tegyk ket meleg helyre, s bven ntzzk. J tudni azt is, hogy az els lndzss levelek, illetve a sziklevelek gyakran csak hnapok mltn jelennek meg. Ne legynk ht trelmetlenek, s nhny

48

ht elteltvel ne adjuk fel a remnyt. S mg egy j tancs: a datolya magjt sose ltessk ms nvny mell, mert a fiatal plmt nagyon nehz innen gy kiemelni, hogy a nvnyek valamelyiknek gykere meg ne srljn. Ha a fiatal nvnykt a csrztatsi helyrl ki kell emelnnk, akkor a magot sohasem szabad mellle eltvoltani, mivel a plmacsemete sokig ennek tartalktpanyagaibl tpllkozik. A plmamagoncokat gyepszn- s lombfld keverkbe kell tltetni, s meleg 18C-os hmrsklet , vilgos, lghuzattl mentes helyen nevelni. Nagy gondot kell fordtanunk az ntzsre. A magoncok igen lassan fejldnek, megfelel helyen s j gondozs mellett az vek folyamn azonban a laksban 23, a virghzakban 810 mteresre is megnhetnek. Ha igazn szp pldnyokat akarunk nevelni, akkor legclszerbb faldkba vagy mly, n. plmacserepekbe telepteni ket. Sajnos, egyes rovarkrtevk pl. levl-, pajzs- s gyapjastetvek ezeket a szp nvnyeket is veszlyeztetik. A pajzstetvek krttele a nvny eszttikai rtkt is rontja ugyanis szjszerveik szvsnyomai a leveleken apr, kerek, fehres foltok formjban jl lthatk. Arrl sem szabad elfeledkezni, hogy a klnfle levltetvek ltal legyngtett nvnyt a krtevk rlkben megteleped korompensz is megtmadja. Rontja plmnk dsztrtkt, s a koromszer, fekete lepedk a nvny asszimilcijt is gtolja.

Hova, milyen szlt?


Ne teleptsnk sok fajtt. Sajt szksgletnk biztostsra, kereskedelmi clokra (remljk, egyszer majd kifizetdik!) elegend, ha kt-hrom fajtt teleptnk. Egy-egy fajtbl azonban legalbb 4050 tke kell. A fajtkat elssorban a helyi viszonyoknak megfelelen vlogassuk meg. Vegyk figyelembe a terlet fekvst, a talajviszonyokat s a vzhztartst is. Termszetesen nem elhanyagolhat szempont a fajtk fagytrkpessge sem. Dli lejtkre, vdett terletekre ltethet a Rajnai rizling, Olasz rizling, Zld szilvni, Zld veltelini, a Fehr s a Kk burgundi, Kkfrankos, Andr, Alibernet, Plava, Sauvignon stb. Nyugati s keleti oldalra Rizlingszilvni, Korai piros veltelini, Tramini, Szrkebart, Oport, Szentlrinci stb. telepthet. Az ilyen terletek mikroklmja ltalban hidegebb, gy ide rvidebb tenyszidej fajtkat kell kiltetni.

49

A homok- vagy kavicsos talajban szpen fejldik, jl terem az Alibernet, Oport, Aurelius, az Olasz s a Rajnai rizling, a Lenyka, a Sauvignon, a Szrkebart, a Korai piros veltelini s a Kkfrankos. Mly, j vzgazdlkods talaj kell az Andrnak, a Zld veltelininek, a Fehr burgundinak, a Rizlingszilvninak, Plavnak. Ezek kzl msztrkpessg jellemzi az Andrt, a Fehr burgundit, valamint a Kkfrankost, az Alibernetet, az Oportt, a Szentlrincit, a Neuburgit s az Olasz rizlinget. A szl talajignyvel kapcsolatban megjegyzend, hogy a vrsbort ad fajtkat inkbb csak tpanyagban gazdag, j vzhztarts talajokra, napos, meleg mikroklmj terletekre rdemes telepteni. Hasonl ignyei vannak a csemegeszlnek is. Ha vrsbort ad szlt ltetnk, akkor az llomny 810 szzalkt festfajtk (pl. a Rubn vagy Neronet) alkossk. J fagytrkpessggel rendelkeznek a Rajnai s az Olasz rizling, az Aurelius, Andr, az Olasz muskotly, a Mopr, a Siegel s mg nhny fajta (pl. a Chasselas-flk). A korn fakad fajtk termszetesen fokozott fagyveszlynek vannak kitve. Ilyenek ltalban a csemegeszlk, tovbb az Oport, a Zld s a Rizlingszilvni, a Korai piros veltelini, a Neuburgi, a Kkfrankos, a Sauvignon.

Rviden a bujtatsrl
A kora tavaszi metszskor gyeljnk arra, hogy a ptolni val tke mellett hagyjunk olyat, amelyrl bujtatsra alkalmas vesszt vlaszthatunk. A bujtats az egyik legegyszerbb tketeleptsi md, fejldse igen gyors. ssunk az anyatktl az j tke helyig fokozatosan mlyl (2050 cm) rkot, egy snyom szlessgben. Az anyatke srlst elkerlhetjk, ha attl 2030 cm-re kezdjk az rkolst. Olyan kzepes vastagsg vesszt vlasszunk, amely az anyatke tellenes oldaln, csapon fejldtt s rgyei egszsgesek. A kacsokat vgjuk le, majd a vesszt vatosan csavarva, hajltgatva fektessk az rokba. Meredek grblettel, fgglegesen vezessk a felszn fl s fokozatosan tltgetve, megtaposva temessk be az rkot. A fld felett kt rgyre vgjuk vissza a vesszt, s hagyjuk nyitva. A gyors megersdst elsegti, ha a gdrbe visszatltskor 810 kg rett trgyt szrunk. A bujtatott vessz nyron meggykeresedik, akr termst is hoz. szszel vgjuk le az anyatkrl, hogy a sajt gykern ljen tovbb.

50

Szlperonoszpra s lisztharmat
A szl egyik legveszedelmesebb betegsge a peronoszpra (Plasmopora viticola). Ha a szmra kedvez idjrsi viszonyok mellett a vdekezst elhanyagoljuk, akkor akr jrvnyjellegv is nvekedhet. Fknt a zsenge nvnyi rszeken fordul el, jelents krokat okozva a virgokban s a fiatal bogykban, de a levelet, a hajtst, a frtket egyarnt krosthatja. A fertzs a terms nagy rszt megsemmistheti. Az regebb bogyk mivel a viaszrteg megsrl a jges utn (vagy ms mechanikai srls eesetn) knnyen fertzdhetnek, ezrt az es ellltval azonnal vdekeznnk kell. A krokoz fertzsrl a levlen megjelen olajos foltok, majd a levl fonkjn kialakul penszgyepek rulkodnak. A fertzs kezdethez elegend 1013C-os napi kzphmrsklet s nhny nap alatt lehull 10 mm-nyi csapadk. Nagyon j mdszer, ha figyelemmel ksrjk az prilisi s a mjusi csapadkmennyisget, mert ha a kritikus idszakban sok a csapadk, akkor jelents peronoszpraveszlyre kell felkszlnnk. A virgzs eltt azonban mindenkppen ajnlatos beiktatni egy kombinlt permetezst, mgpedig a peronoszpra s a lisztharmat ellen. A virgzs utn szintn permetezznk, majd az idjrstl s a nvekeds intenzitstl fggen kell betemezni az egymst kvet kezelsek intervallumt. Virgzs eltti s utni permetezsnl (mjus vgn veszi kezdett a frtkpzds, majd jnius els felben a virgzs) hasznlhatunk rztartalm szereket ltalban Kuprikol 50-et (0,5%), melynek hatsideje 810 nap. J hats a bordi l is (0,75%-os tmnysgben). rdemes megjegyezni, hogy a Kuprikol serkentleg hat a nvnyek asszimilcijra mg a bordi l ezt korltozza, ezrt nagyobb tmnysgben csak ksbb hasznljuk (1,5%-ban). A bordi l nveli a szlnek a lisztharmattal szembeni ellenll kpessgt, ezrt rdemes akkor is hasznlni. Hatsosak a szerves gombal szerek is (Dithane, Karathane), azonban figyelembe kell vennnk, hogy hatsuk arnylag rvid ideig (35 napig) tart. Permetezskor a levelet alulrl is kezeljk. Rviddel a virgzs eltt, az elvirgzs vgn, a bogyk nvekedse kezdetn j a kombinlt szerek alkalmazsa 0,3%os Kuprikol 50 a 0,2%os (Dithane) keverke. A tovbbi vdelem nagyban fgg az idjrstl s a nvekeds intenzitstl. Permetezhetnk 0,6%-os Kuprikollal, illetve 0,2%-os Dithanval. Szisztematikus ksztmnyeket (pl. Ridomil-Plus 48 WP, 0,25%-ban, Sandofan C 0,2%-ban) akkor hasznljunk, ha nagy a fertzsi veszly. A Kuprikol 50 s a bordi l 35, a szisztematikus szerek 3542 nappal szret eltt hasznlhatk utoljra.

51

A peronoszpra mellett a szl legveszlyesebb gombabetegsge a szllisztharmat. A szraz, meleg vjratok (!) betegsge. Fleg a zsenge rszeket veszlyezteti, de a szl valamennyi fld fltti rszt megtmadhatja. Micliuma a rgypikkelyek alatt telel t, s rendszerint a virgzs idejn kezd terjedni. A fertztt terletet fehresszrke, lisztesed gombaszvedk bortja. A leghatsosabb vdelem elfelttele a megelzs. A vdekezst sok esetben mr mjus kzepn, vgn el kell kezdeni. Mg az tlagos vekben is, a virgzs eltt s elvirgzs utn, el kell vgeznnk egyegy permetezst. Erre rendszerint kntartalm vegyszert Sulikol K-t (0,5%ban vagy Thiovitot (0,3%-ban) hasznlunk. Nagy veszly esetn szisztematikus ksztmnyeket Rubigan 12 EC (0,01-0,02%-ban), Bayleton 25 WP (0,01-0,02%-ban), Karathane (0,1%-ban) alkalmazzunk. A kntartalm szereket lehetleg 1525C-os hmrsklet kztt juttassuk ki, mivel melegebb idjrsnl perzselhetnek, hvsebb idben pedig cskkenhet a hatsfokuk. Ezeket 42 nappal a szret eltt hasznlhatjuk utoljra. A peronoszpra s a lisztharmat ellen megfelel hats kombinci lehet a 0,5%-os Kuprikol s a 0,3%-os Thiovit, vagy a 0,25%-os Dithane s a 0,5%-os Sulikol K keverke.

Rviden a sprgatktermesztsrl
A sprgatk a melegignyes konyhakerti nvnyek kz tartozik. 25C krli hmrskleten fejldik szpen. rzkeny a fagyokra. A takarmnytk terletignyhez viszonytva a sprgatk nem nagy. Msodtermnyknt a korai bors, korai kel, karalb, retek s salta helyre ltethet. Termszetesen elvetemnyknt is termeszthetjk. Ha a sprgatkt elvetemnyknt termesztjk, akkor a kivlasztott terleten sszel vgezznk mlyszntst, majd simtzzuk a talajt. A nvnyek fszkt mrcius vgn, prilis elejn kell elkszteni. Ha msodnvnyknt kerl ki, akkor elegend szmra egy kultivtoros vagy trcss talaj-elkszts vagy sekly sznts. Ilyenkor ltetst termszetesen az elvetemny lekerlsnek ideje hatrozza meg. A magvakat, mieltt a fldbe kerlnnek, elcsrztatjuk. Mikor gykcskjk elri a 0,5 cm-t, akkor kettesvel-hrmasval 10x10 cm-es tpkockkba, 23 cm mlyre ltetjk ket. Mikor mr kt-hrom levele fejldtt, akkor a nvnykk cscslevelt visszacsphetjk (a levllemezt tvoltsuk csak el, a levlszr maradjon meg), s gy gyorsabb fejldsre serkenthetjk. A magvak vetsre mrcius kzepe (1520.) tjn kerljn sor, a ki-

52

ltetst pedig prilis vgn, fagymentes napokon kell elvgezni. Amennyiben ersebb jszakai lehlsek vrhatk, a nvnykket pl. szalmval takarni kell. Msodtermnyknt, magrl nevelve, jnius vgig kerlhet a fldbe. A fszkeket mr korbban ksztsk el, s ezekbe kerljn 46 kg rett istlltrgya vagy komposzt. A ksbbiekben nitrogntartalm fejtrgyzst alkalmazhatunk. Inds s indtlan vltozata van; az utbbi tenyszterlete 1x1 m. Nem tl vzignyes fajta, de az indtlan vltozat msodvetemnyknt az ntzst meghllja. Tenyszideje rvid, gy kt kapls elegend. Az els kaplsnl vgezzk el a ritktst a legszebb nvnykt hagyjuk meg, a tbbit visszacspjk. Henger alak termsei 0,23,5 kilogrammosak. Az elsket mr 0,81 kg-os nagysgnl leszedhetjk. Az rettek hja srga, de fogyaszthatk mr a tompa fny, tejflfehr pldnyok is. Nyersen vagy stve, saltnak a zsenge pldnyok alkalmasak; a kifejlettekbl ksztsnk fzelket. Magjt prklve s nyersen is fogyaszthatjuk. Rostanyagnak j hatsa van az emsztrendszer mkdsre. A kabakosok gy a sprgatk is szabad fldn fellp megbetegedsei kzl a legveszlyesebbek a baktriumos levlfoltossg (fleg nyr elejn; terjedst a hvs, csapadkos idjrs, a tlzott ntzs idzi el) s a lisztharmat. Az llati krtevk kzl szabad fldn a takcsatkkat, flia alatt az elbbi mellett az veghzi molytett kell megemlteni.

Nhny sz a sprgatermesztsrl
A sprga korbban az ri kertek vel nvnye volt. Az 195070-es vekben nagyon kevesen termesztettk, most azonban sokan jra felfedezik, s munkaignyes volta ellenre hozzltnak teleptshez. A sprgt n. magoncokrl lnyegben palntkrl neveljk. Helybe vetses szaportsa nem megoldhat. Magjt ks tavasszal vagy ks sszel vetjk. Mterenknt, 810 cm-es sortvolsgokban, mintegy 20 darab magot vessnk ki, hogy a fejld nvnykk gykrzete egymst ne szje t. A magoncok gysait rendszeresen gyomtalantjuk, nitrogn tartalm mtrgyval fejtrgyzzuk (ranknt 0,51,0 kg szksges). Leginkbb nyr vgn, a trolgykerek intenzv fejldsekor ntzzk. Oktber vgn a magoncokat, vigyzva, hogy meg ne srljenek, kiszedjk, a fldtl megtiszttjuk, s hvs pincbe tve tavaszig troljuk. Pince

53

s egyb helyisg hinyban a sprgt a kertben is elvermelhetjk. Ilyenkor barzdt hzunk, a nvnykket hrmasval-ngyesvel belhelyezzk gy, hogy cscsuk egy magassgban legyen s ntzs mellett annyi fldet hzunk a gykerek kz, hogy cscsuk alatt 23 ujjnyi gykr szabadon maradjon. A magoncok kiltetst tavasszal a talaj felmelegedse utn vgezhetjk el. Ehhez 130140 cm-es sortvolsgban 20 cm mlysg rkokat sunk. A tovbbiakban a magoncok nvekedsi temnek megfelelen tltjk fel az rkot, mg vgl szre megtelik. A vegetcis id folyamn az gysokbl rendszeresen tvoltsuk el a gyomnvnyeket. A teleptst kvet 2. vben mr vagy egy tucat 1416 cm hossz hajts fejldik. Az v vgn az gysok kz ranknt minl tbb jl rett trgyt dolgozzunk be. A kvetkez vben az elshz hasonlan poljuk a nvnyeket. Ha halvnytott, etiolizlt hajtsokat akarunk nyerni, akkor a harmadik vben a sprgt bakhtazni kell. A zld sprga termesztsnl erre persze nincs szksg. A sprgt akkor lehet szedni, ha spjai mr 1520 cm hosszak. A negyedik vben a nvnyt a harmadikhoz hasonlan poljuk. Clszer, ha a talaj felmelegedst kveten prilis vgn, mjus elejn 2030 mm-es vzadagokkal kthetente megntzzk. Ksbb havonta egyszeri locsols is elegend. Helyes pols mellett a sprga 1620 vig is terem. A legnagyobb hozamot azonban a 710 ves telepek adjk.

Kevsb ismert zldsgflk


1. A mngold a rpaflkhez tartoz nvny. Levllemezrt vagy pedig a levlnyelrt termesztik, ugyanis kt tpusa ismert. Az egyiknek a levllemeze, a msiknak a levlnyele fejldik ki erteljesen. A hsos levlnyl 2030 cm hosszra is megn, s a sprghoz hasonlan kszthet el. A levl lemeze pedig saltnak vagy fzelknek alkalmas. A mngold a Fldkzi-tenger s az Atlanti-cen partvidkrl szrmazik, s Kzp-Eurpban csak a 17. szzadtl kezdett elterjedni. Kzepes vagy a kzepesnl kisebb higny nvny. Magja mr 89C-on csrzsnak indul, viszont nagy a fny- s tpanyagignye. prilisnl elbb nem rdemes elvetni, mert ha netn megfzik, fejldse lelassul. Vessk seklyen, 40 cm sortvolsgra. Vets utn kb. 3 hnap mlva vrhatunk elszr szedhet levele-

54

ket, de ezt az idt palntzssal lervidthetjk. A fagyok bellta utn, st egyes levlmngoldfajtk egsz tlen szedhetk. A bords mngoldot ajnlatos felszedni s homokba gyazva, vilgos pincbe ltetni, s ekkor ez a tpus is folyamatosan ad az elksztshez alapanyagot. A levllemez s levlnyl is rtkes savakat, sok A- s C-vitamint tartalmaz. 2. Patisszon (csillagtk). A legtbb tkflhez hasonlan a patisszont is amerikai szrmazs nvnynek tartjk. Eurpa szinte minden orszgban ismerik, de csak helyenknt s kis terleten termesztik. Lgy szr, egyves nvny. Napfnyes, meleg talajokon dszlik a legjobban, az ersen kttt, levegtlen, vizenys talajokat nem kedveli. Melegignye s csrzsi hmrsklete hasonl a tbbi tkflhez. Helyrevetssel vagy tpkockkban elnevelt palntkkal is szaporthat. Szabad fldbe prilis vgtl jnius vgig vethetjk szakaszosan 34 cm mlyre. A friss termsbl szmos tel s savanysg kszthet. Nagy elnye, hogy a 1012 cm-nl kisebb tmrj termseket nem kell meghmozni, se kimagozni, hanem elegend alaposan megmosni a kocsny s a szraz virgszirom eltvoltsa utn. A 35 cm tmrj termseket uborka mdjra egszben savanysgknt lehet eltenni. nll telknt is megllja a helyt. Elkszthet rntva, tltve, prolva stb. Ilyenkor a nagyobb tmrj, idsebb termsek is felhasznlhatk, igaz, ebben az esetben a kls kemnyed hjat mr le kell hmozni, s a magokat is el kell tvoltani. Knny emszthetsge miatt a dits trendbe is jl iktathat. 3. Rebarbara. A rebarbara Kzp-zsiban, Kna klnbz rszein, elssorban a hegyvidkeken honos, innen terjedt el fokozatosan ms fldrszekre is. A hideget s a meleget egyarnt jl tri. Nagy zldfellete miatt sok vzre van szksge. Brmilyen tpus talaj megfelel szmra, a szlssgeket kivve. A terlet kivlasztsnl vegyk figyelembe, hogy tbb vig egy helyen marad. Leggyorsabban tosztsrl szaporthatjuk, magrl csak a 3. vtl terem. A toszts sorn sszel vagy tavasszal a gykrtrzset 23 rgyes darabokra kell vgni. ltetskor vegyk figyelembe, hogy nagy tenyszterletre van szksge, ezrt a nvnyek egymstl 11,2 m-es tvolsgra kerljenek. A telepts utni msodik vtl folyamatosan, tavasszal s sszel szedjk. A leveleket tbl mindig kzzel trjk ki, amilyen mlyen csak tudjuk. A levelek leszedse utn tvoltsuk el a levllemezt, s csak a nyelt hasznljuk fel. A levlnylrl fzs eltt a vkony, gymond hjt le kell hzni. A levlnylbl klnfle teleket, saltkat, beftteket kszthetnk. Gygyszati clra ltalban a 68 ves nvnyek gykrtrzst gyjtik. A kzpkorban nagyon drga s ritka volt.

55

Cserjeknt s dszfaknt teleptsnk orgont


Az orgona (Syringa vulgaris) nem is olyan rgen szinte egyetlen falusi kertbl sem hinyozhatott, az utbbi idben mgis indokolatlanul elhanyagoljuk. Elszomort, hogy elssorban a nemestett, klnleges szn orgonk kerlnek feledsbe. Valsznleg a Balkn-flszigetrl szrmazik. Kzp-Eurpba Trkorszgbl jutott el a 16. szzad vgn. Az orgona 34 mter magas cserje, de metszssel alacsony trzs fv is nevelhet. Gykrzete a talajban seklyen helyezkedik el. Br megl a gyengbb minsg helyeken is, legjobban a tpanyagokban gazdag, meszes, mlyrteg, agyagos talajokat kedveli. Hideg talajon nem rzi jl magt. Napos, meleg fekvs helyre ltessk. Ott is jl dszlik, ahol csak nhny rn t rik a napsugarak. A legegyszerbben gykrsarjakkal ltethetjk. A magoncokra nemes fajtk is szemezhetk. A szemzs ideje jnius vge, jlius eleje. Az ids bokrokat tavasszal lehet toltani, de olts utn a vadhajtsokat folyamatosan el kell a trl tvoltani. A nemes fajtk kznsges bjtatssal is szaporthatk. Az orgonacsemetk ltetsnek optimlis idszaka az sz, ugyanis az orgona rgyei nagyon korn kezdenek duzzadni. gy is nevelhet, hogy dszcserjeknt is mutats legyen, s egyttal hossz szr vgott virgot is adjon. Ezt metszssel rhetjk el. Az orgona vills elgazs bokor, gy mdunk s lehetsgnk van arra, hogy az egyik gat rvidre messk, a msikat pedig hosszabbra hagyjuk. A hossz vesszkn gy a kvetkez vben virgot kapunk, mg a rvidebb vesszk hajtst fognak nevelni. Ezt a mdot nevezzk vltmetszsnek, melyet minden vben felvltva kell alkalmaznunk. Az orgona nemcsak a kertben, parkokban mutat szpen; a vgott virg az otthon tarts dsze is. Megfelel nyrssal tlthatatlan l svnyt is nevelhetnk belle. Egy bokor gaiba klnbz szn fajtkat szemezhetnk, gy fokozhatjuk a dszthatst. Az orgonnak vannak ugyan betegsgei s krtevi, ezek ellen azonban nem kell rendszeresen vdekezni. A legszebb fajtk egyike az Andenken an Ludwig Spth, tovbbiak a Michel Buchner, a President Grvy, a Marie Legraye.

56

Cseresznyefajtk

Kare cseresznyje
Tbb elnys tulajdonsgnak ksznheten figyelmet rdemel, s elssorban hztjiba ajnlhat. A Kareova korai fajta; fajtajegyzknkben 1954-tl szerepel. Ers, st nagyon ers nvekeds. Levelei nagyok, szlesek, sttzldek. Virgai kisebbek, fehrek. Kzpkorn virgoznak. Idegen megporzs fajta, megfelel megporzja a Napleon- s a gesztenyecseresznye. Korn, rendszeresen s gazdagon terem. Gymlcsei kzpnagyok vagy nagyok, szv alakak. Hjuk vkony, piros vagy sttpiros, apr csillog pontokkal. Hsuk puha, vilgospiros, kellemesen fszeres z. Jnius elejn, kzepn rik. A fajta risi elnye, hogy mg permetezs nlkl sem nyvesedik, s nem reped meg; jl tri a szlltst. Elssorban a melegebb mikroklmj terleteken ad j termst, de sikeresen termeszthet szernyebb adottsg vidkeken is. A nedves, vizenys terleteket nem kedveli. Friss fogyasztsra alkalmas.

A Lioni korai s a Mrki legkorbbi


Az itt bemutatott kt fajta szrmazsa nem egszen tisztzott. Mindkett erteljes nvekeds, nagyon kellemes z gymlcst term fajta; gy leginkbb hztjiba ajnlhatk teleptsre. A Lioni korai a legjobban melegebb fekvsben dszlik. A talajjal szemben nem ignyes; mg a rosszabb, akr kavicsos fldben is szpen fejldik. Igen erteljes nvs, vesszi hosszak, vkonyak. Levelei nagyok, sttzldek. Viszonylag kevs virgot nevel. Gymlcse tlagon felli nagysg, laptott szv alak, laposan kikerektett vggel. Hja igen fnyes, szp sttpiros. Hsa tmtt, finom, piros, vilgos erezet, vilgospiros festlevel. des, kellemesen borz. Pirosan, jnius kzepn szedjk, akkor a szlltst is jl brja. Gymlcse ess idjrs esetn megreped. A Mrki legkorbbi fja melegebb s megfelelen nedves fekvst kvn. Leginkbb a msszel kellen elltott knnyebb vlyogtalajokat kedveli. Fja erteljes nvekeds, a fagyokkal szemben ellenll. Korn virgzik, virgait a ksei fagyok krosthatjk. Korn termre fordul s bven terem. Gymlcse kzpnagy, tompa szv alak. Teljesen berve s-

57

ttbord. Hsa vilgospiros, des, kellemesen savanyks, enyhn fszeres z. Mjus vgnjnius elejn rik. A dombos vidkeken ajnlatos a dli lejtkre telepteni, ahol hamarabb berik.

Termessznk fldimogyort a hztji kertnkben


A fldimogyor (Arachis hypogaea L.) prklt magjt szinte mindenki kedveli. A fldimogyorrl rdemes tudni, hogy magja 4050% olajat s 30% fehrjt tartalmaz, teht nagyon rtkes nvnyrl van sz. A magjbl prselt olaj egyenrtk az olvaolajjal, lombja pedig kivl llati takarmny. Nlunk a vets optimlis idpontja prilis legvge, mjus eleje. Vetni az rett, egszsges mogyort lehet. rdemes megjegyezni, hogy a tokjval egytt elvetett mag egyenletesebben s biztonsgosabban kel ki, de le lehet vetni a tokbl kifejtett magot is. Termesztsre a knny, de tpds homoktalajok, valamint a j vzgazdlkods, meszes vlyogtalajok alkalmasak. Kttt, nehz, vizenys agyagtalajon termesztsvel nem rdemes prblkozni. Mivel fnyignye nagy, ezrt a kertnek csak a napsttte rszn termesszk. Vetsi mdja megegyezik a bokorbabval. A magot lland helyre vetjk 40x40 cm tvolsgra, s 57 cm mlyen. Kels utn, ha kedvez az idjrs, a hajtsok gyorsan fejldnek, s rajtuk srga szn pillangs virgok nylnak. A termeszts egyik legfontosabb mvelete kvetkezik ekkor, mgpedig az, hogy a nvnyeket (a burgonyhoz hasonlan) flddel fel kell kupacolni. Erre azrt van szksg, mert a virgok megtermkenylse utn a termstart 68 cm mlyen a laza talajba frdik, s a magkezdemny ott fejldik hvelyes termss. St, ha a kupacokat a szl vagy az esvz szthordja, akkor a felkupacolst meg kell ismtelnnk! Nyron a fldimogyor polsa a talaj gyommentes tartsbl s ntzsbl ll. A termsek oktber elejre rnek be, a hvely hja ilyenkor srgsfehr, a benne lev magvak pedig hspirosak. gy szedjk fel, hogy sval a bokor al nylunk, megemeljk, majd a nvnyt a szrnl fogva vatosan kihzzuk a fldbl, gyelve arra, hogy a termshvelyek ne szakadjanak le. Ezutn a tveket nhny napig a szabad levegn szrogatjuk, majd a hvelyeket lefejtjk a szrrl, s a termst hvs, szells helyen, vkony rtegben kitertve troljuk. Figyeljnk arra, hogy a mogyor meg ne penszesedjen, mert az ilyen mag fogyasztsra alkalmatlan, st kimondottan egszsgtelen. Stben akr hvelyvel egytt, akr abbl kifejtve megprkljk.

58

A tli fagykrt szenvedett szlk metszse


Gyakran a metszst fagykrosodott tkken kell vgeznnk. Ez a metszs pedig a szoksos metszsnl nagyobb gondossgot s mdostott terhelst kvn. A fagykr mrtke klnbz lehet. Ehhez kell igaztanunk a metszst is. A fokozatok a kvetkezk lehetnek: 1. A fagykr jelentktelen a rgyeknek csak 1020%-a krosodott, a metszst a rgyterhels 1020%-os nvelsvel mdostjuk, pl. 15 helyett a tkken 18 rgyet hagyunk. 2. A fagykr a takaratlan rszeket jelentkenyebb mrtkben sjtotta, a takart rgyek egy rsze nem ltszik egszsgesnek, s a megmaradt rgyek a vessz hosszban rendszertelenl helyezkednek el a szoksos rvid- vagy hosszcsapos metszstl ilyen esetben eltekintnk, s a tkn egy-kt hossz szlvesszt hagyunk. 3. Ha az ves vesszk sszes rgye elfagyott, de az idsebb rszek nem krosodtak akkor a tkken rvidebb csapokat hagyunk, mert ez esetben is nagy a valsznsge annak, hogy a vessz als rgyei (alapi rgyei) kihajtanak. A metszst, illetve a teljes ifjtst ilyenkor sem tancsos elsietni, mert az olykor teljesen elfagyottnak vlt tkk is nagyfok regenercira kpesek. Inkbb fakads utn kell kzbelpnnk, mert a rejtett rgyekbl fakad nagyszm hajts erteljesebb fejldse rdekben zldvlogatnunk kell. A hajtsok gondos nevelsvel pedig elrhetjk, hogy tkink jra megersdnek, s a kvetkez vben bsges termst adnak. 4. Van, amikor a nagyobb termfellet tkknek az ids, fs rszei, trzsei, karjai is elfagynak ezt a fakads utn nem sokkal megllapthatjuk, mert az elfagyott farszek vztartalmukat elvesztve sszeszradnak, s nagyon gyorsan felrepednek. Ez esetben a tkket a talaj sznig visszavgjuk, s az onnan fakadt hajtsokkal j termfelleteket nevelnk. 5. Nha elfordul, hogy nemcsak a fld feletti rszek, hanem a gykerek is elfagynak. Ebben az esetben sajnos csak az jraltets segt.

sszefrhetetlensg a gymlcssben
rdemes egy fogalommal, az sszefrhetetlensggel megismerkednnk. Ha az alany s a nemes egyttlse nem zavartalan, akkor sszefrhetetlensgrl beszlnk. Ktfle sszefrhetetlensg van.

59

A mechanikai sszefrhetetlensg az olts sszeforradsnak helyhez kttt. ltalban a sikertelen olts vagy a rossz sszeforrads eredmnye, kvetkezmnye. A mechanikailag sszefrhetetlen oltvny egy ideig egszsgesen fejldik, viszont ha fokozottabban ignybe van vve (pl. a fnak a teljes termskor tbb tpanyagra van szksge), a fa hirtelen, gutatsszeren elpusztul. A fiziolgiai vagy lettani sszefrhetetlensg tnetei mr az egyttls kezdettl jelentkeznek. Ilyen lehet pldul a gyengbb nvekeds, az alany gykereinek torzulsa stb. Az lettanilag sszefrhetetlen oltvnyok fokozatosan gyenglnek, hamar megregszenek, elpusztulnak. Az sszefrhetetlensg megszntethet, ha az oltvnyt olyan mlyen ltetjk, hogy az oltshely tenyrnyire a fld al kerljn. A nemes gykereket fejleszt, s az alany az egyttlsbl kikapcsoldik. Az sszefrhetetlen alany s a nemes rsz egyes esetekben olyan kzbeoltott fajta segtsgvel termeszthet, amely a nemessel is s az alannyal is jl sszefr.

60

Nyr

A gymlcsritkts
Azt a mveletet, amikor a terms egy rszt eltvoltjuk, leszedjk a frl, gymlcsritktsnak nevezzk. Nlunk ezt leggyakrabban az n. jniusi termszetes hulls utn (az alma esetben) vgezzk. jabb tapasztalatok alapjn azonban a gymlcsritkts idpontjnak a megvlasztsra egyre nagyobb figyelmet kell fordtani. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen idszaktl kezdve nevel bizonyos szm levl gymlcst. A megfigyelsek azt mutatjk, hogy pl. az alma esetben az optimlis 40 levl per gymlcs arny csak akkor kedvez a gymlcs fejldsnek, ha a vgleges arny kialakulsa eltt is, gy a sziromhulls utn mr 24 levl, s a jniusi hulls eltt 1015 levl tpllt egy-egy gymlcst. Csak a kell idben vgzett gymlcsritkts teszi teht lehetv a fennmaradt gymlcsk folyamatos, megfelel rtk tpllst, fejldst. Az idejben vgzett ritkts a termrgy-indukcit is elmozdtja. Mg elnysebb volna, ha mr virgritktst is vgeznnk, de ez az utfagyok miatt rendkvl kockzatos. A jniusi hulls utni ritkts kedvez hatsa valamivel kisebb ugyan, mintha a ritktst a terms korbbi fejldsi llapotban vgeznnk el (pl. a jniusi hulls eltt), viszont az adott v termsbiztonsgt nveli. Ilyenkor a vgleges ktds mrtke mr tisztzdott, s gy csak a flsleges gymlcsket tvoltjuk el. A gymlcsritktsnak tbb feladata s clja van. Segtsgvel megakadlyozzuk a fa tlterhelst, mrskeljk a gymlcsk egyms kztti versengst, gy biztostva megfelel mretk s sznezdsk kialakulst. A gymlcsritkts utn a fn kevesebb beteg s korcs gymlcs marad, s a fa vrl vre rendszeresen terem. A beavatkozs nvnyvdelmi szempontbl is hasznos, mert a ritkn ll termsek kz knnyebben behatol a permetl s gy hatkonyabb lesz a vdekezs. gyeljnk arra, hogy a ritktst rszletekben, nhny napos idkzkben vgezzk. A ritkts mrtknek ltalnos szablya, hogy minden meghagyott gymlcs kztt elfrjen egy kifejlett harmadik. Ezrt a gymlcsket tlagosan 810 cmre hagyjuk egymstl. A gymlcsritktsnl figyelembe kell venni a fa kort, fajtjt, egszsgi llapott s a ktdtt gymlcs mennyisgt is. Szinte minden vben ritktani kell az almt, szibarackot, krtt. Mivel az alma csomban hozza termst, azrt lehetleg 12 almt hagyjunk meg. A krte ritktsa hasonl az almhoz. Az szibarackot az almhoz hasonlan a termszetes hulls utn ritktsuk. A ritktst vgezhetjk ollval, keskeny pengj kssel, de a termvesszrl vatosan kzzel is eltvolthatjuk a gymlcst. Megemlthetjk, hogy a gymlcsskben a ritktst gppel s vegyszeres kezelssel is elvgezhetjk.

63

A mlna nyri metszse


Alig akad olyan hzikert, amelyben ne tallnnk nhny sor mlnt. Kzkedvelt gymlcs, amelynek sokfle betegsge, krtevje van. A mlna vdelmben a terms betakartsa utn van egy fontos mozzanat, amit felttlenl el kell vgeznnk, s mellyel minden vegyszer hasznlata nlkl nagyon sokat tudunk tenni a kvetkez vi terms nvnyegszsggyi llapota rdekben. Ez a beavatkozs a mlna nyri metszse. A mlnt tulajdonkppen kt alkalommal kell metszeni. Az els a mlna ritkt metszse, a msik a termvesszk visszametszse. A ritkt metszst nyron, kzvetlenl a szret utn vgezzk. A szret vgre a mlnasorok tmttekk vlnak, s tbbnyire hossz ideje nem rszesltek nvnyvdelemben sem. A ritkt metszst a feladatukat teljest, letermett termvesszk eltvoltsval kell kezdeni. Ezeket a talaj felsznn metsszk el. Ezutn kvetkezik a zld sarjak ritktsa. A tapasztalatok alapjn ngyzetmterenknt kb. 56 termvesszt hagyjunk meg. A felesleges zld sarjak kzl elszr a srlt, beteg s a gyengn fejlett, vkony sarjakat ritktsuk ki. A termvesszk eltvoltsnl gyeljnk arra, hogy a kvnatosnl tbb termvesszt ne hagyjunk meg, mert az ltetvnynk elsrsdik. A tbb termvesszn sem fog arnyosan tbb termhajts kifejldni. A letermett vesszk eltvoltsa s a sarjak ritktsa utn a nyesedket gessk el, mert kisebb-nagyobb mrtkben bizonyosan fertzttek. A sarjak ritktsnl mg figyelembe kell vennnk azt, hogy az idsebb mlnaltetvnyek (a kb. 56 vesek, s idsebbek) gyakran leromlanak. Ez az egszsggyi okokon tl annak a kvetkezmnye, hogy gykrzetk elregszik, s mr nem kpesek a termvesszk s a tsarjak vz- s tpanyagelltsrl gondoskodni. Ezrt fontos, hogy az ltetvny 45. vtl a ritktskor mindig rszestsk elnyben a gykrsarjakat a tsarjakkal szemben. A gykrsarjakon j, nll gykrzet fejldik, ezrt letkpesebbek. A letermett vesszk alapi rgyeibl fejld tsarjak csak kpzdsi helyk s a talajfelszn kztt, korltozott terleten kpezhetnek gyr j gykrzetet. A mlna ritkt metszst a sarjak karhoz ktse, az ikerhuzalos tmrendszer alkalmazsa esetn azok huzal kz igaztsa kvesse. Ez nagyban megknnyti a szret utni nvnyvdelmet s a talajmunkkat.

64

A krte varasodsa
A varasods a krte legslyosabb betegsge. A krokoz fertzsre minden vben lehet szmtani, de a krttel slyossga elssorban az idjrstl fgg. Csapadkos idben a krokoz slyos krokat okoz, mert a gomba a nvny csaknem valamennyi fld feletti rszt a leveleket, gymlcst, a hajtst, de mg az elfsodott vesszket is megtmadja. Ezekben a beteg vesszkben is kpes ttelelni a krokoz, s tavasszal, a rgyfakadssal egy idben jelentkezik a fertzsi veszly, amely gyakorlatilag a lombhullsig eltarthat. A levlen a fertzs bekvetkeztt az 12 cm tmrj olajzld, majd barnul foltok s a penszgyep megjelense jelzi. A gymlcsn is hasonl foltok kpzdnek, ha bekvetkezik a fertzs, de gyakoribb, hogy a penszgyep elhalsa utn prs foltok maradnak vissza. Ha a fertzs a gymlcsfejlds intenzv szakaszban kvetkezett be, akkor a prs foltok berepedeznek s gyakran akr a maghzig hatol hasads is megfigyelhet. A hajtson vilgoszld duzzanatok keletkeznek. A vessz elfsodsval ezek a duzzanatok felrepednek, s feklyes sebekk alakulnak, amelyek azutn lland fertzsi gcot kpeznek. A krokoz elleni vdekezsben nagy jelentsge van az agrotechniknak, a fertztt rszek eltvoltsnak, a szells korona kialaktsnak. Fontos, hogy sszel a lehullott lombot sszegyjtsk s elgessk. A vegyszeres vdekezsnl a tli lemos permetezsrl se feledkezznk meg. A vdekezsnl a f figyelmet azonban a kritikus tavaszi idszakra kell fordtani. Ez prilis vgtl jnius vgig tart. Az els permetezst rviddel a virgzs eltt vgezzk, majd a tbbit kthetes intervallumokban. A kvetkez szereket alkalmazhatjuk: a Dithane M 45 0,3 szzalkos, a Novozir MN 80 0,3% s a Rubigan 12 EC 0,04 szzalkos oldatt.

A szilvahimlrl rviden
A szilvahiml a kajszibarack, a ringl s a szilva veszedelmes betegsge. Annak idejn tnkretette a szilvatermesztst a Balkn-flsziget llamaiban (fkppen Bulgriban), s nlunk is elterjedt. Krttelnek legszembetnbb jelei a gymlcsn figyelhetk meg. A gymlcs felletn zldessrga gyrk jelennek meg, a gyrsvon visszamarad a nvekeds, ezrt a gyrbelsn kidomborodik a gymlcsfelszn. A betegsg elrehaladtt a hajtsok rvidszrtagsga jellemzi. Az szi leveleken szintn megfigyel-

65

hetk a jellegzetes tnetek: az ereket vilgossrgs, svos foltosods kveti, s ahol a foltok elrik a levlszeglyt, ott a levl szle fodross vlik. A beteg fa gygythatatlan, gymlcse rtktelen, rla szaportanyagot szedni nem szabad. A ft ki kell vgni, helyre vagy kzelbe 10 mteres krzetben szilvt, ringlt vagy kajszit mg vletlenl se teleptsnk!

Didimells vesszfoltossg
Ez a mlnsok egyik legveszedelmesebb betegsge, melyet a Didymella applanata nev gomba okoz. A parazita a leveleket, levlnyelet, a hajtsokat, a termskocsnyt s a termst is megtmadja. A hajtsokon jnius vgn, jliusban a rgyek krl vagy a rgyek alatt elmosdott szl, kezdetben lilspiros, ksbb barns, nagy kiterjeds foltok keletkeznek. A foltok gyakran krl is lelik a hajtst. A fertztt szvetek elhalnak. A kvetkez v tavaszn az elhalt kreg feletti brszvet elvlik, fellazul (leveg kerl al), gy ezstszn lesz, a kreg pedig hossz- s keresztirnyban felrepedezik, majd elvlik a fs rsztl. Az ersen fertztt vesszk rosszul telelnek, elfagynak, tavasszal nem hajtanak ki. A beteg vesszkn gyenge minsg terms fejldik. A levelek srgulnak s a leveleken barna foltokat okoz a kr. A foltok gyorsan nvekszenek, a fertztt helyek ksbb elhalnak, kitredeznek. A fertzs jelentsen hozzjrul a mlnavesszk pusztulshoz, az ltetvnyek gyors leromlshoz. A krokoz a fertztt vesszkn telel t, s tavasszal n. aszkosprival fertz. Ezek kiszrdsa elhzd, a csapadk s a pratartalom befolysolja. A fertzs a sebzseken t, de az p brszveten keresztl is megtrtnhet; sr, buja, prs mikroklmj ltetvnyben a legersebb. A vdekezsnl nagyon fontos, hogy a letermett s fertztt mlnasarjakat tbl tvoltsuk el. A meghagyott sarjakat a sorban egyenletes tvolsgra igaztsuk gy, hogy elegend napfnyt kapjanak. Nagyon fontos a talajer fenntartsa s a gyomtalants, valamint a megfelel ttvolsg. A vegyszeres vdekezsnl ajnlott a tli permet, majd ismtelt vdelem pl. 0,5%-os Kuprikollal, vagy 0,3%-os Dithane M-45-tel. Az els beavatkozst mjus vgn, jnius elejn vgezhetjk, majd kb. 10 napos idszakokban megismteljk.

66

A komposztlsrl rviden
Fontos, hogy a kertnkben kpzd, krnyezetnkben fellelhet szerves anyagokat ne pazaroljuk el, hanem komposztljuk ezeket s hasznljuk fel a tpanyag-utnptlsra. Erre a kerti s a konyhai szerves anyagok egyarnt felhasznlhatk. Gyorsan boml, j alapanyag a gymlcsfk s a szltkk hajtsvlogatsakor, csonkozsakor eltvoltott lombja. Hasonlan alkalmas az egszsges zldsgflk hja, szra, levele. A gyep lekaszlt fvt elszr ajnlatos megszrtani s ms anyagokkal keverve tenni a komposztkazalra, mert klnben a falevelekhez hasonlan nemezszeren sszetapad, penszedik s nehezen bomlik. A komposzthalomra tehetk a mg virgzs, de legfkpp maghozs eltt kikaplt, levgott gyomok. A fahamu s a szalonnasts utn visszamarad faszn jelents klium- s egyb svnyi tpanyagtartalma kvetkeztben egyarnt rtkes sszetevje a komposztnak. A frszpor is beletehet a komposztba, gy 56 szzalkos mennyisgben. A lombos fk frszpora gyorsabban, a fenyfk lassabban bomlik. A lignitport se dobjuk a szemetestartlyba, mert br nehezen feltrhat, de rtkes tpanyagokat tartalmaz, javtja a talajt. Ebbl is 56 szzalknyit hasznljunk. Klnsen rtkes adalkanyagok az istlltrgyk. Nagy a nitrogntartalmuk, ezrt gyorstjk a komposzt bomlst a baromfi-, a galamb- s a nyltrgyk. A komposztba 1520 szzalknyit clszer bellk egyenletesen elkeverve felhasznlni. A szerves anyag bomlst segti az agyag, kedvez, lazt hats a folyami homok s a tzeg. A komposztba tehet az aprra trt fakreg s a talajszerkezetet javt, de nehezen boml trkly is. Nem val viszont a szerves anyagok kz a szennyvzdertkbl kikerl iszap, az emsztgdrkbl szrmaz feklia. Ezek nemcsak veszlyes betegsgeket terjeszthetnek, hanem a nvnyekre kros klnfle mosszermaradvnyokat is tartalmaznak. A sznsalak sem alkalmas, mert alig tartalmaz rtkes anyagokat, ugyanakkor ltalban a benne lv nagy mennyisg kn krostja a nvnyeket. Kerljk a di- s a vadgesztenyelevl felhasznlst is, mert nvekedsgtl anyagokat tartalmaznak. A komposzttelepet a kert flrees rszben, lehetleg fk rnykban, msfl-kt mter szlessgben ksztsk el. ssunk 2030 cm mly alapot, hogy a fldigilisztk knnyen felhzdhassanak. Alulra kerljenek a gymlcsfa- s szlvesszk, a vastagabb nvnyi szrak. Ha ezeket metszollval, baltval, szecskzval, komposztaprtval feldaraboljuk, gyorsabban bomlanak. Minden 2030 cm-nyi rtegre amit eltte alaposan megtapostunk 5 cm vastag, j minsg, lehetleg agyaggal kevert

67

fldet tertsnk. A bomlst segti, ha a rtegekre 23 szzalknyi porr trt meszet vagy dolomitot szrunk. Meszes talajon termszetesen ezt hagyjuk el! A komposzt tpanyag-, illetve mikroelem-tartalmt nveli, ha Zeolitot, bazaltlisztet kevernk a rtegbe. Az rst gyorstja, ha a rtegek kz a mikroorganizmusok szaporodst segt csalnt s cickafarkat is tesznk. gyeljnk, hogy a komposzthalom mindig fldnedves legyen, mert csak gy rik megfelel temben. Ha a halom szradna, ntzzk be esvzzel. Mg jobb, ha vdrbe nhny rra sszevgott csalnlevelet vagy cickafarkot ztatunk, s azzal ptoljuk a nedvessget. A baromfikat tartsuk tvol a komposzthalomtl, mert kiszedik a fldigilisztkat. Az elkszlt halmot fvel, sznval takarjuk. Az a kedvez, ha az j rtegekbe zld nvnyi rsz is kerl.

A szamcainda jttemny vagy bosszsg?


A szamca hossz zkz, ksz hajtsai az indk, amelyeket ostorindknak is neveznek. A talajon elterl indkon, azok csomin (noduszain) fejldnek az n. indanvnyek. Termesztett fajtink tlnyom rszt ezekkel szaportjuk. Az indakpzdsre szmos tnyez hat, erstve vagy gyengtve azt. A mrskelt gvi fajtknl az rkltt tulajdonsgok mellett a nappal hossznak s a hmrskletnek van elsdleges szerepe. A hosszabb nappalok s az emelked hmrsklet elsegti az indakpzdst. A term nvnyeken az els indk ugyan mr a virgzs idejn megjelennek, de tmegess csak a szret utn vlnak. Augusztus vgtl jelentsen cskken az indakpzds intenzitsa, de az orszg dli rszein ltalban mg szeptember vgig is eltarthat. A nagy forrsg s az aszly viszont ersen visszafogja klnsen az indanvnyek meggykeresedst. Az a szamcat, amely nem fejleszt virgzatot vagy kevs gymlcst kttt, hamarabb s tbb indt kpez. (A virgzatok eltvoltsa nveli az indakpzdst.) A legbsgesebb indakpzds ltalban az ltets utni kt vben tapasztalhat. Minl ersebb a szamcat tavaszi vegetatv nvekedse, annl tbb inda vrhat. Az els inda tavasszal, az elszr kifejldtt levl hnaljrgybl kpzdik. Ez a levl termszetesen mg az sszel differencildott, de csak tavasszal indult fejldsnek. A tbbi inda leginkbb a trzsk kzps leveleinek hnaljrgyeibl fejldik. Egy-egy szamcatvn 515 inda, egy-egy indn 35 nvnyke is kpzdhet. Az anyate-

68

lepeken, ahol a virgzatot eltvoltjk, a meggykeresedett indanvnyek szma egyedenknt a 100 darabot is meghaladhatja. Az indkon az els indanvny a msodik csomn (nodusz) fejldik ki. Az els csom rgye rendszerint alva marad. Az egyszerterm, nagy gymlcs fajtk ltalban bsgesen fejlesztenek indt. Nhny, elssorban folytonterm fajta nem fejleszt. gy ezek vegetatv szaportsi mdja a toszts. Akik olyan szamct szeretnnek termeszteni, amely nem termel indkat, azoknak a folytonterm fajtkat ajnljuk. A term ltetvnyekben az indkat rendszeresen el kell tvoltani. Ez ugyanis jelents elnykkel jr; pldul nveli az oldalelgazsokat, gyarapodik a nvny tpanyagtartalma, gy jobb lesz a tlllsga; jobb lesz a rgyek kialakulsnak eslye, virgzatonknt nvekszik a virgok szma, gy nagyobb lesz a termshozam is. Ha pedig cskken az indakpzs, a talajmvels is knnyebb vlik. Vgl mg egy j tancs: az indkat a nvnyekrl les kssel vagy ollval vgjuk le, semmikppen se tpjk! A leszaktsnl ugyanis megsrtjk a gykrzetet sok fiatal, a talajfelszn kzelben lev gykr megszakadhat.

A fk nvekedsnek lasstsa
A fk nvekedst tbbfle mdon is lassthatjuk. Ilyen mdszer a tpanyag-utnptls visszafogsa, az egyes tpanyagok mennyisgnek cskkentse. A gymlcsfk nvekedse elssorban a nitrognelltstl fgg, ezrt az ilyen tartalm mtrgya hasznlatt egy idre mellzni kell. A hiedelemmel ellenttben nem szabad tl ers metszst alkalmazni, de metszskor a hajtsokat, gakat teljesen, tbl kell eltvoltani. Kvetkez mdszer az erteljes sudr levgsa. Alkalmazhatjuk az gak gyrzst is. Ilyenkor az g krgt a kambiumig bevgjuk, de egy keskeny hidat meghagyunk. A kreg kimetszse utn a gyrt kenjk be oltviasszal. Van szorts gyrzs is, melyhez vastagabb drtot hasznljunk. Ez utbbi kt mdszernek az a clja, hogy cskkentse az asszimiltumok (a nvny ltal megtermelt szerves anyagok) ramlst. A gyrzst rendszerint mjusban vgezzk a vzgak csatlakozsnl, majd jnius vgnjlius elejn vegyk le, gy a seb szig beforr.

69

Alkalmazni lehet az gak meghajltst is. A fgglegesen ll vesszk erteljesen hajtanak ki. Minl inkbb megkzelti a vessz helyzete a vzszintet, annl gyengbb hajtsok nnek rajtuk.

Rzsaszaports jnius vgn


A rzst ltalban vadrzsaalanyba trtn szemzssel szaportjuk. Jnius vgn, a f virgzsi idszak elmltval lehetsg van azonban egy msik szaportsi mdra is, mellyel nagyon j eredmnyt rhetnk el. Ez a dugvnyozssal trtn szaports. Olyan rzsahajtsbl, amely cscsn mr nylott virg, ksztsnk kb. 2025 cm hosszsg cscsdugvnyt, mgpedig gy, hogy a hajts vgbl levgott dugvnyon 1015 cm-es levltelen hajtsrsz legyen. Biztosabb a gykerezs, ha talpas dugvnyt hasznlunk. Ez azt jelenti, hogy a dugvnyon a vastagabb gbl is rajta hagyunk egy kisebb darabot. Az gy elksztett dugvnyt homokos, tpds s jl tnedvestett fldet tartalmaz cserpbe ltetjk. A cserepet flrnykos helyre tegyk, ahol lehetleg egyenletes hmrskletet s talajnedvessget tudunk biztostani. Legjobb, ha a talajba sllyesztjk. A tlzott prologtatst takarssal (pl. befttes veggel) akadlyozhatjuk meg. Krlbell 6 ht mlva az vegtakarst levehetjk, ui. ennyi id alatt mr megindult a gykrkpzds, majd ez kveten a hajtsnvekeds is. szig rendszeres ntzs mellett, amit soha nem szabad elhanyagolni a dugvnyok mr annyira megersdnek, hogy ki lehet ket ltetni a szabad fldbe. Az gy szaportott rzsk esetben nagyon figyelmesen kell majd a tli takarst elvgezni, hiszen a gyenge gykerek elgg rzkenyek a fagyokra.

fonyt csak savany talajba!


Nagy fba vgja fejszjt az a kertsz, aki a Csallkzben, a Bodrogkzben vagy ms dli tjegysgen fonyatermesztssel prblkozik. Ugyanis e terletek talajviszonyai nem kedveznek az fonynak (sem a szeldgesztenynek vagy a rododendronoknak).

70

Lssuk azonban a megfelel sorrendben az egyes elmleti s gyakorlati tudnivalkat. Az fonya a hangaflk (Ericaceae) csaldjba tartozik. Lombhullat vagy rkzld cserjk tartoznak kzjk. Vannak, amelyek szra nem fsodik el ezek flcserjk. ltalban nhny decimter magasra nnek, de vannak fajok (fajtk), amelyek 1 mter magasak is lehetnek, vagy elfekv, ksz cserjk. Gykrzetk srn elgaz, gazdag hajszlgykrzettel. gacskik, gaik viszonylag vkonyak, srn tagoltak. A nagyobb fajok krge barna vagy feketsbarna, a flcserjetpusoknl (vrs s fekete fonya) zld. Leveleik tojsdadok vagy ellipszis alakak. A vrs s tzegfonya levele ttelel, a fekete fony lehullik. A nlunk l fajok virgai harang vagy kors alakak, fehreszldek vagy pirosak. A bogykon mindig felfedezhet a virgkehely maradvnya. Fajai s fajti kztt akadnak fny- s flrnykkedvelk is. A vrs fonya szereti a napot, de az rnyas helyeket is elviseli. Az fonykat laza szerkezet, humuszban gazdag agyagos homoktalajokba teleptsk. Nagyon fontos, hogy a talaj ne tartalmazzon meszet! Kmhatsnak savanynak kell lennie! Vannak fajok, amelyek csak a tzeglpokban rzik jl magukat. Hangslyozni kell, hogy a csallkzi meszes talajokban az fonyk, s ms hozzjuk hasonlan mszkerl nvnyek csak snyldnek. Ha mgis fonyateleptssel prblkozunk, akkor megfelel tzeggel, hangalevllel bleljk ki az ltetgdrt. A bokrokat mindig gykrlabdval egytt ltessk. Ha egyszer a nvny mr megeredt, akkor tovbbi gondoskodst nem ignyel. Az fonykat generatv ton, magrl, a lombhullatkat tavasszal, az rkzldeket nhny httel ksbb (mikor vesszik mr bertek), dugvnyozssal szaporthatjuk. Tosztssal is prblkozhatunk. Az tltetst azonban kevsb trik. Nem rt mg tudni, hogy a Vaccinium aliginosum nev faj kkesszrke bogyi nha gyomorbntalmakat (hnyst) okoznak. Beszerzskkel kapcsolatban megemltjk, hogy a nagyobb nvnykereskedsek sznes katalgusaiban fonykat (nemestett fajtkat) is reklmoznak.

71

Egy ignytelen, knnyen nevelhet cserje a som


A klnfle somfajtkat ltalban parkokban vagy kertekben, elssorban dszcserjeknt ltetik, pedig mint elgg elterjedt vadon l cserjk, kisebb fk, rtkes gymlcst is hoznak. Fleg napos domboldalakon s lomberdk szln, vgsokban tallhatk. Dsztrtkket tekintve, ignyeik s alkalmazsuk szerint kt csoportba oszthatk. Az egyikbe a tlen sznes vesszikkel dszt, a msikba virgukkal, szi lombsznkkel kitn fajokat soroljuk. Tarka level, sznes vesszj fajok is ismertek. A sznes vesszjeket szi fsdugvnyozssal szaporthatjuk. Ezek mrciusban a talajtl 10 cm-re visszavghatk. A virggal dszt fajok metszst nem ignyelnek, de a nemkvnatos gakat tavasszal el kell tvoltani. Kzjk tartozik a legismertebb faj, a hsos som (Cornus mas) is; a tbbi hasonl jelleg som elgg ritka. Megemltend, hogy a nagy virg fajok savany kmhats talajt ignyelnek. Gymlcstermeszts szempontjbl a hsos somnak van a legnagyobb jelentsge. Vannak nagy gymlcs, piros s srga terms formi s klnjai is. shazja Kzp- s Dl-Eurpa. ltalban 46 mterre nv bokor, ids korban kisebb fa. Egy-egy pldny 50120 ves kort is elrhet. Vesszi zldek, napos oldalukon piroslk; az ves vesszk vkonyak. Levelei p szlek, tojsdadok, hegyesek, kzpnagyok, rvid nyelek. Gmb alak virgrgyeirl tlen is knnyen felismerhet bokor. Kora tavasszal nylik, virgai aprk, srgk, ernykben llnak. Termse savanyks, kellemes z. Hosszks, ellipszis alak, sttpiros. Frissen is fogyaszthat, de alkalmas dzsem, szrp, beftt s bor ksztsre is. Sok C-vitamint, glkzt s fruktzt is tartalmaz. Meglehetsen ignytelen cserje, ezrt sikerrel termeszthet szraz lejtkn s klnfle kevsb hasznosthat talajokon. Ha lehetsgnk van r, akkor meszes, laza, meleg talajba ltessk. Az engedlyezett fajtk kzl rdemes megemlteni a Devnt, mely 1981-ben kerlt fajtajegyzknkbe, s alkalmas hztji termesztsre is. Gmb alak bokra kb. 2,8 m magasra nhet. Egyrl akr 30 kg termst is betakarthatunk. A termst szeptember msodik harmadban szedhetjk. ltetsi tvolsga 5x5 m legyen. Mivel a somot magrl elgg nehz szaportani (nehezen csrzik, s a hsos somnl pl. egy vig rtegezni kell), ezrt inkbb tsarjrl nyerjk. Nevelse s gondozsa munkt alig ignyel, s mivel a metszst is jl tri, szp svny nevelhet belle.

72

Ribiszkefajtk
Feketeribiszke-fajtk
Karltejni hosszfrt csehszlovk fajta, amely Szlovkiban nagyon elterjedt, fleg a hztji kertekben. Erteljesen sztterl bokrokat nevel. Arnylag ksn virgzik. Fontos tulajdonsga, hogy nmegporz fajta, de j megporz is. Nagy bogyi jlius kezdetn rnek be. Termkpessge megfelel, viszonylag jl tri a szrazsgot is. Mutats, nagy bogyi mind ipari felhasznlsra, mind kzvetlen fogyasztsra nagyon alkalmasak. Roodknop holland fajta, Szlovkiba 1965-ben hoztk be, s fleg a dli terletek szmra alkalmas. Bokra kzepesen erteljes, arnylag nagymrtkben sztterl. Bogyi nagyok, s igen termkpes fajta. Kitnen megfelel ipari clokra, fleg szrp s kompt kszthet belle. Nigra csehszlovk fajta, 1975-ben vettk fel az engedlyezett fajtk jegyzkbe. Bokra erteljes, virgai kzpnagyok, bogyi aromatikusak, s korn, jlius elejn bernek. Bogyi nagyon j minsgek, ezrt mind kzi, mind gpi szedsre alkalmasak. Mivel melegignyes fajta, ezrt Szlovkia dli rszn rdemes termeszteni.

Fehrribiszke-fajtk
Cseresznyefehr Nmetorszgbl szrmazik, s mind a dli, mind a kzepes vidkek alkalmasak termesztsre. Bokra kzepesen erteljes, kzpnagy bogykat terem. Kzpkorai fajta, bterm; a hztji kertekben kzvetlen fogyasztsra ajnlott termeszteni. Viktria jl brja a szrazsgot, ezrt a szrazabb terletekre is telepthet. Bokra erteljes, gazdag termssel s j minsg bogykkal tnik ki. Bogyi jlius msodik dekdja vgn rnek be, s jl szretelhetk. Hztji teleptsre alkalmas fehrribiszke-fajta.

Piros ribiszkk
A hazai pirosribiszke-fajtk kzl, melyeket a Bajmci Gymlcs s Dszfakutat Intzetben nemestettek, kettt emltnk meg. Detvan ers nvekeds, tlagosan sr bokrot fejleszt. Levelei nagyok, haragoszldek, s szlkn enyhn felfel hajlak. Virgai kzepes nagysgak. Sajt virgporval is jl termkenyl. Viszonylag ellenll a krokozkkal s a ksei tavaszi fagyokkal szemben. tlagosan 22 bogyj, hossz kocsny frtje van. A bogyk szne sttpiros, hjuk szilrd, gymlcshsuk lds, desen savas. Rendszeresen nagy hozam fajta,

73

23 nappal a Losan utn rik. Frtjei a termgallyakat gyakran egszen bebortjk. Friss fogyasztsra, hzi s ipari feldolgozsra egyarnt alkalmas. Tatran az engedlyezett fajtk jegyzkbe 1985-ben kerlt. Bokra erteljes nvekeds, de tlzottan nem srsd. Vzgai hosszak s vastagok, sok oldalelgazssal. Nagy levelei vannak; virgai kzepesek, esetleg nagyok. Jelents mrtkben nmegtermkenyl fajta. A krokozkkal s a tavaszi fagyokkal szemben elgg ellenll. Bogyi sttpirosak, ldsak, jellemzen savanyksak, hjuk szilrd s fnyes. Jlius msodik felben rnek be. Nagyon bven s rendszeresen terem; gymlcse jl szllthat.

Kszmtefajtk
Zlat figa Egyike a legelterjedtebbeknek; mr 1902 ta termesztik, de hivatalosan csak 1954-tl engedlyezett. Fleg fa alakra ajnlatos nevelni. Nvekedse ers, levelei nagyok, vilgoszldek, srgsszrke rnyalattal. Virgai kzepesen nagyok vagy nagyok, s kzpkorn nylnak. Termse nagy, srga, finoman szrztt. Jlius kzepn rik. Termkpessge kivl. A bogyk jl viselik a szlltst. Friss fogyasztsra, ipari feldolgozsra egyarnt alkalmas. A betegsgekkel szemben elgg ellenll fajta. esk koruna A fajtajegyzkben 1954-tl szerepel. Kzpers nvekeds. Egyves hajtsai vastagok s hosszak. Levelei nagyok, vilgoszldek. Virgai kzpnagyok, nagyok. Termse nagy, srga, s mrskelten szrztt. Jlius msodik-harmadik hetben rik. Alkalmas fa alak nevelsre. Igen termkpes fajta. Kivltkpp kiskertekbe ajnlhat. Friss fogyasztsra s fleg kompt ksztsre ajnlhat. A tpanyagban gazdag, elg nedvessget tartalmaz talajokat kedveli. Roman Csak 1984-ben kerlt fajtajegyzknkbe. Ers nvekeds, nagy s sr, gmb alak koront nevel. Egyves hajtsai hosszak s kzepesen vastagok. Levelei nagyok, vilgoszldek. Termse kzpnagy, zldessrga. Termkpessge nagy, de elegend nedvessgre van szksge. Rend-

74

szeres metszst ignyel. Friss fogyasztsra, de fleg kompt ksztsre alkalmas. Bogyi nagyon jl brjk a szlltst. Perspektivikus fajta. olcova ndej Fajtajegyzknkben csak 1984-tl szerepel. Kzpers, esetleg ers nvekeds fajta. Egyves hajtsai vastagok, kzphosszak. Levelei nagyok, sttzldek. Virgai kzpnagyok. A piros gymlcs fajtkhoz tartozik. Bsgesen terem; jlius 15-e utn rik. Fleg friss fogyasztsra alkalmas. Szintn jl brja a szlltst. Termesztse elssorban Szlovkia melegebb, dli vidkein ajnlatos.

szibarackfajtk
Starking Delicious Amerikbl szrmazik. Fajtajegyzknkbe 1978-ban kerlt. Kzepesen erteljes nvekeds. Leveli kzepesek vagy nagyok, sttzldek, virgai kicsik. Gymlcse kzepesen nagy, gmbly, hja kzepesen vastag, alapszne srga, fedszne piros. Hsa narancsszn, lds, a mag krl pirosas. Augusztus 15-e krl rik. Mind friss fogyasztsra, mind feldolgozsra alkalmas; a szlltst jl viseli. A melegebb terletekre ajnlhat. Tudni kell rla, hogy hajlamos a levlfodrosodsra. Fertilia morettini Olaszorszgbl szrmazik. Nlunk 1978 ta termeszthet. Erteljes nvekeds. Levelei nagyok, ersen zldek, virgai kzepesen nagyok. A gymlcse nagy, st nagyon nagy. Hja vastagabb, szpen bepirosod. Hsa srga, igen lds, nagyon finom. A Redhaven eltt 5 nappal rik. Hztjiba, nagyobb szibarackosokba egyarnt alkalmas. Earliglo Kanadai eredet; fajtajegyzknkben 1986-tl szerepel. Kzpers nvekeds. Levelei kzepesek, virgai kicsik. A termse kzepes vagy nagy. Hja alapszne srga, de napos oldaln bepirosodik. Hsa srga, kemny, kellemesen aromatikus; 1012 nappal a Redhaven eltt rik be. Korn s bven terem, jl szllthat, a nyomdsra nem rzkeny. risi elnye, hogy a szlssges idjrsi viszonyokkal rendelkez terleteken is jl terem. Teleptse ezrt is ajnlatos.

75

Harbinger Kanadai eredet. Kzepesen ers vagy ers nvekeds. Leveli nagyok, virgai kzepesek. Gymlcse kzepes, hja vkony, srga alapszn, krminpirosra sznezd. Hsa srga, flttbb lds, aromatikus, kitn z. Ngy httel vagy mg ennl is korbban rik, mint a Redhaven. Teleptse elssorban a hztjiba ajnlott. Bterm, j fagyll, a szlssges klmj termkrzetekben is telepthet. Primissima delbard Ez a francia fajta 1978-ban kerlt fajtajegyzknkbe. Levelei nagyok, virgai kzepesek. A termse aprbb; hjnak alapszne srga, a fedszn sttpiros. Hsa srgsfehr, lds. Nagyon korn, 2730 nappal a Redhaven eltt rik. Friss fogyasztsra val, a szlltst nem nagyon brja. Alkalmazkodkpessge, koraisga, ignytelensge miatt megrdemli, hogy a hztjiban jobban elterjedjen. Amsden Amerikban nemestett, nagyon korai fajta. Nlunk 1954 ta termeszthet. Ers nvekeds. Leveli nagyok, termse kzepes. Alapszne zldesfehr, pirosra, barnspirosra sznezd. Hsa zldesfehr, nagyon lds, illatos. Jlius 15-e krl rik, s inkbb csak friss fogyasztsra alkalmas. Kedveztlen talaj- s ghajlati viszonyok kz is ajnlhat. Luna Korai, kzepesen erteljes nvekeds. Levelei s virgai kzepesen nagyok. Termse kisebb vagy kzepes, zldessrga, napos oldala bepirosodik. Hsa zldesfehr, kicsit rostos, lds. Jlius 1020-a kztt rik, attl fggen, milyen a termhelye. Fleg friss fogyasztsra val, de ha kmletesen bnunk vele, akkor a szlltst is jl brja. Korai, rendszeresen term, nem fagyrzkeny fajta. Nagy berakds idejn ajnlatos termsritktst vgezni. Teleptse elssorban a hztjiba ajnlatos. Gracia Hztjiba is, nagyobb gymlcssbe is ajnlhat a teleptse. Kzepesen erteljes nvekeds, levelei nagyok, sttzldek. nmegporz. A termse tbbnyire nagy, valdi kesernys szibarackz. A Redhaven utn 30 nappal rik. Ignyes a melegre, az agrotechnikra s az ntzsre. Jl szllthat. Friss fogyasztsra, feldolgozsra egyarnt alkalmas.

76

Moravia Nvekedse erteljes, levelei nagyok, vilgoszldek, virgai kisebbek. A termse nagy, hja vilgos narancsszn, piros fedsznnel. Hsa srga, aromatikus, nagyon zletes. Friss fogyasztsra, komptok ksztsre egyarnt alkalmas. Ipari feldolgozsra trtn termesztsre nem ajnlott, mert a gpi vlogatst nem brja. A legmelegebb krzetekbe teleptsk, s elssorban a hztji kertekbe. A Redhaven utn 812 nappal rik. J rla tudni, hogy a tlmetszst nem brja. Lednicei srga Olaszorszgi magoncokbl Csehorszgban szelektltk. Kzpers nvekeds, nagy, sttzld level, kis virg fajta. A termse kzepes vagy nagy, hja narancssrga, s a napos oldalon bepirosodik. Hsa szintn narancssrga, lds, aromatikus, zletes. Augusztus vgn rik. Kzvetlen fogyasztsra s konzervlsra is alkalmas. Jl tri a szlltst. Fleg hzikertbe ajnlhat. Befejezsl az szibarack-teleptssel kapcsolatban rdemes megjegyezni, hogy meszes talajra kesermandula-alanyon ll csemetk a legjobbak. Ahol a talaj msztartalma az tlagosnl nem nagyobb, ott az szibarackon ll oltvnyok az alkalmasak.

Kajszifajtk
Karola Csehszlovk nemests, a fajtajegyzkben 1981-tl szerepel. Kzepesen erteljes nvekeds, levelei kzepesen nagyok, virgai szintn kzepesek, vilgos-rzsasznek, fehrek. Rendszeresen s elgg korn terem. Termse kzpnagy, tojsdad. Hja srga, pirosas. Hsa narancssrga, aromatikus, magvavl. A Magyar kajszi eltt 1416 nappal rik. Fleg fogyasztsra alkalmas. Elgg ellenll a tavaszi fagyokkal szemben. A termhelyhez jl alkalmazkodik. Teleptse mind a hztjiban, mind a nagyobb kajszibarackosokban ajnlott. Bergeron Francia fajta. Lyon kzelben kelt vletlen magoncknt. Kzepes vagy gyenge nvekeds, levelei kzpnagyok, virgai szintn kzepesek, feh-

77

rek. Korn termre fordul, s rendszeresen terem. Gymlcse kzpnagy. Hja narancssrga, a napos oldaln lnkpiros. Narancssrga hsa kemny, jz, magvavl. A Vekopavlovick utn 810 nappal rik. Termse nagyon jl brja a szlltst. Kzvetlen fogyasztsra, konzervgyri feldolgozsra is alkalmas. Kivl minsg beftt kszthet belle. Hztjiba, nagyobb kajszisokba is ajnlhat. Bredai Eredete bizonytalan; tbb szakember Hollandibl szrmaztatja. A fajtajegyzkben 1954-tl szerepel. Erteljes vagy kzepesen erteljes nvekeds, leveli kzpnagyok, vilgoszldek. Virgai kicsik vagy kzpnagyok, fehrek. Gymlcse nagy vagy igen nagy, ovlis, gyengn floldalas. Hja vilgos narancssrga, a napos oldaln pirosas fedsznnel, amely nha pontozott. Hsa magvavl, szp srga, aromatikus, ananszra emlkeztet z. Jnius vgn, augusztus elejn rik. Kzvetlen fogyasztsra alkalmas. A tavaszi fagyokra rzkeny, ezrt zrt, melegebb terletekre val. Fleg hztjiba ajnljuk. Paviot Francia eredet, a fajtajegyzkben 1954 ta szerepel. Erteljes nvekeds. Leveli nagyok, virgai szintn, sznk fehr. Virgzskor rzkeny a ksi tavaszi fagyokra. Gymlcse nagy, megnylt, hja narancssrga. Hsa srgs, magvavl. Jlius vgn, augusztus elejn rik. Nagyon jl viseli a szlltst. A melegebb terleteken rzi jl magt. Hztjiba ajnlhat. Cegldi bborkajszi Jlius kzepn a Magyar kajszival egytt rik. Gymlcse nagy, igen nagy. Hja narancssrga alapszn, csaknem teljesen lnk krminpirossal bemosva. (Sokkal sznesebb, mint a Magyar kajszi.) Hsa narancssrga, lds, magvavl. Kellemes des-savany z. Nagyon tetszets. Korn termre fordul, j termkpessg fajta. Gymlcsbl kivl beftt kszthet.

78

Rviden a meggyrl meggyfajtkrl


A meggy egyre kzkedveltebb gymlcs, ezrt mg a kisebb hztji kertekben is rdemes szmra helyet szortani. Nagy elnye, hogy kis nvs alanyon is termeszthet, ezrt trpeft vagy ppen svnyt is lehet belle nevelni. A meggyfa a termhely irnt kevsb ignyes, a tli hideg nem tesz krt benne, de azrt az gynevezett fagyzugokba ne ltessk. A talaj irnt se nagyon rzkeny, egyedl a szlssgesen szikes talajokat nem kedveli, vzignye kzepes, de az ntzst meghllja. A hztji gazdknak a legtbb gondot a meggyfajtk kivlasztsa okozza, mert a meggynek tbb fajtja nmedd, ezrt sokan panaszkodnak, hogy az egybknt tetszets s egszsgesnek ltsz meggyfk csak akkor rlelnek gymlcst, ha a kzelkben, velk egyidejleg virgzik egy olyan meggy- vagy cseresznyefa, amely a megtermkenytshez szksges virgport kell mennyisgben szolgltatja. Pldul a Pndy-tpus meggyek nmeddek, ezrt pollenad cignymeggyel egytt teremnek biztonsgosan. Alanyai kzl megemlthetjk a vadmeggyet, melyen azonban seklyen gykeresedik, s kisebb ft nevel, ezrt magas talajvzszint terletekre ez ajnlott. A lazbb terletekre, ahol vzben szegnyebb a talaj, sajmeggyre oltott szaportanyagot ltessnk. Most pedig nzzk az egyes fajtkat: Meteor korai. Jnius els napjaiban rik. nmegtermkenyl s bven terem. A fja kzepesnl ersebb nvekeds, merev grendszer, ritkn elgaz. Gymlcse kzpnagy, jellegzetesen meggyz, stt krminpiros. rdi jubileum. Jnius kzepn rik. ntermkeny, bterm, de kiss ksn fordul termre. A fja kzpers nvekeds. Gymlcse kzpnagy vagy nagy, fekets bordpiros, savanyks-des, harmonikusan meggyz. rdi bterm. Jnius kzeptl rik. ntermkeny, korn termre fordul, rendszeresen s bven terem. Fja kzepesnl gyengbb nvekeds. Gymlcse nagy, sttpiros. ze kellemes, savanyks-desks, harmonikus meggyz. Cignymeggyek. Jnius kzepn, vgn rnek. Gymlcsk kicsi, sttbord, igen savas. Fknt porzfajtknak ltetik a Pndy-meggy mell. Korn termre fordulnak s bven teremnek. Pndy-meggyek. Jnius vge, jlius eleje az rsi idejk. Magnyosan rosszul teremnek, porzfajtt kell melljk ltetni, mert nmeddek. A fa ers nvekeds, felkopaszodsra hajlamos. Gymlcsk nagy, stt bborpiros, ze kellemesen savanyks. Debreceni bterm. rsi ideje jnius vge, jlius eleje. ntermkeny, termkpessge j. Fja a kzepesnl kiss ersebb nvekeds. Gymlcse nagy, sttpiros. A Pndyval megegyez z.

79

jfehrti frts. Jlius els napjaiban rik. ntermkeny virg, ezrt rendszeresen s bven terem. Fja a kzepesnl kiss ersebb nvs. Gymlcse nagy, szne sttpiros, ze jellegzetes, harmonikusan des-savas.

80

sz

Facsemetk szlltsa
Br egyre tbben maguk lltjk el a gymlcsfaoltvnyokat, a tbbsg mgis inkbb vsrolja ket, s gy hosszabb-rvidebb tvolsgbl a csemetket szlltani kell. Mieltt ehhez hozzfogunk, rdemes megfogadnunk nhny j tancsot. A legfontosabb az, hogy szabad gykrrel lehetleg mg a kzeli ltethelyre se vigynk gymlcsoltvnyt. A szllts sorn a legnagyobb veszlyt ugyanis a csemetk kiszradsa jelentheti. Tovbbi veszly a megfagys lehet, ezrt fagyos idben inkbb ne szlltsunk. A kiszedett csemetk legrzkenyebb rsze a gykrzet. Ha mdunkban ll, a gykrkoront azonnal metsszk vissza, majd burkoljuk nedves paprba vagy nedves ruhba s bjtassuk manyag zskba. gy megakadlyozhatjuk, hogy a csemetk tl sok nedvessget vesztsenek a szllts folyamn. Nagyon gyakori, hogy a fcskkat az aut tetejre szerelt csomagtartban szlltjk. Ebben az esetben ajnlatos odafigyelni a szlre, lgramlsra, s hogy ezek a csemetkben krt ne tegyenek; rdemes ilyenkor a trzset s a koront jsgpaprral beburkolni, tktni. Ha a csemetk hosszabb ideig ton voltak, vagy azt tapasztaljuk, hogy a gondos csomagols ellenre is sok nedvessget vesztettek (a vesszk hja kiss megrncosodott), akkor a ptls rdekben lltsuk ket egy napra vzbe. Ha pedig fagyst szleltnk (a gykrgak szvetei rszben vagy egszben megbarnultak), akkor a fagyott csemetket helyezzk el nhny napra a pincben vagy ms nyirkos, fagymentes helyisgben, ahol szveteik fokozatosan kiengednek. A hazaszllts utn elfordulhat, hogy nhny napig vagy esetleg nhny htig nem ll mdunkban a csemetket elltetni; az ilyen esetben n. ideiglenes vermelssel trolhatk. Ez annyit jelent, hogy a fcskkat 3040 cm mly rokba ferdn belltjuk, gykereiket flddel befedjk szraz idjrs esetn ajnlatos a bentzs is.

A difa metszse
Igaz, a difk metszs nlkl is kialaktjk koronjukat, de ksbb fordulnak termre, a vzgrendszer pedig nem felel meg a termesztsi elkpzelseknek. Az alakt metszs nlkli koronk radsul besrsdnek. Ezrt a difkat is lehet az ltets utn pedig kell is metszeni.

83

A divesszkn egyms alatt elhelyezked, hrom rgybl ll hajtsrgy-csoport van. A fels, fejlett rgybl felfel tr, ers nvs hajts indul. A kzps rgy szintn fejlett, s a belle eltr hajts szge kedvezbb. Az als rgy fejletlen, ezt tartalkknt hagyjuk meg. Ha az alakt metszs sorn hrmas rgycsoportra metsznk, akkor a fels rgyet clszer eltvoltani, s a kzpsre metszeni. A szrt lls dikoronban 34 vzgat hagyjunk; ezeket elgaztatva 46 v alatt laza s jl megvilgtott gmbkoront nevelhetnk ki. Az alakt metszst a nyugalmi idszakban vgezhetjk. A termkor difkat ha pldul a korona elsrsdtt vagy egy g megsrlt, letrt csak szeptemberben szabad megmetszeni, mert ilyenkor viszonylag kisebb mrtk a sebek knnyezse. Ms idpontban s fleg tavasszal (!) a difkat nem szabad metszeni, mert ilyenkor olyan nagy a gykrnyomsuk, hogy a fk a friss sebeken keresztl elvreznek.

Egy elfelejtett hasznos mdszer a fagyrepedsek ellen


Ha tavasszal, kemny, hideg tl utn megvizsgljuk a gymlcsfk trzst, fleg azok dli oldalt, gyakran kisebb-nagyobb fagyrepedseket szlelhetnk. Hogyan keletkeztek ezek? A legtbb gymlcsfa trzsnek krge stt rnyalat. A tli verfnyes napokon fleg a dl fel es oldalon a stt kreg s gy termszetesen a trzs szvetei felmelegszenek s kiterjednek; a felmelegedst kvet jszakn viszont a kreg, a szvetek lehlnek. Az ilyen sszehzdskitguls hatsra pedig a sejtfalak elroncsoldnak, a szlltszvetek megszakadnak s a trzsn hosszanti fagyrepedsek keletkeznek. A fagy okozta repeds elszr ltalban jelentktelenl kicsi. A szvetek azonban mg a kvetkez vben is krosodnak, gy nagyobb kiterjeds fagyfoltok keletkezhetnek, amelyekben szbogarak s taplgombk telepszenek meg, s egy id mlva a fa biztos pusztulst okozzk. A fagyrepedsek termszetesen kezelhetk, mgpedig gy, hogy azokat az egszsges szvetekig krl kell vgni, ezt kveten pedig a metszfelletet sebkezel anyaggal le kell zrni. Ez lehet vilgos szn olajfestk is, amely vz- s lgmentesen lefedi a nylt ednynyalbokat. A htrnya viszont, hogy a festk megszradva megrepedezik. A metszsi sebek kezelsre Cellcid s Santar SM sebkezel anyagot is hasznlhatunk. Az oltviasz hasznlata volna a legjobb, hiszen tkletesen zrja a sebet, de ellene szl, hogy viszonylag kltsges.

84

Gymlcsfink szempontjbl viszont az volna a legjobb, ha a kezelsre egyltaln nem lenne szksg, ha fagyrepedsek nem keletkeznnek. Ezt megakadlyozand ks sszel ajnlatos a gymlcsfk trzsnek bemeszelse. Az egsz mdszer azon a mr rgen ismert elven alapszik, hogy a fehr fellet a tli napsugarakat visszaveri, gy a szvetek nem melegszenek fel, s elmarad a szinte naponta is megismtldhet trfogatvltozs. Ilyenkor teht fagyrepedsek nem kvetkeznek be. Egy fontos dologra azonban gyelnnk kell, mgpedig arra, hogy a meszels vkony legyen, mert a vastag, cserepes mszrteg, ha kiss furcsn hangzik is, kitn bvhelyet nyjt a krtevknek. Ezrt ritka, knnyen foly msztejet ksztsnk, s ezt lehetleg nagyon vkony rtegben kenjk a fk trzsre, vastagabb gaira. J megolds az is, ha a trzs meszelst permetezgppel s nem meszelvel vgezzk.

A fge termesztsrl
Szlovkia dli rszei a fge termesztsi krzetnek szaki hatrn tl esnek. Nlunk ezrt csak kifejezetten vdett, dli fekvsben (elssorban az pletek dli falnl) termeszthetjk biztonsgosan. A tli fagyok ellen mg az ilyen helyeken is takarssal kell vdeni, mivel a tarts, -10C alatti hmrskleten fld feletti hajtsrendszere takars nlkl elfagy. A nvny virgzata bonyolult. A virgzati tengely cscsa serlegszeren kiszlesedett s fell betremkedett (n. serlegvirgzat). A term fkon ktfle virgzat tallhat: az egyik a fsod csomkon (nduszokon), a msik a hajtsokon, a levlnyl tvben. A fge gymlcse lnyegben lterms, mert nem egy virgbl, hanem az egsz virgzatbl alakul ki s kialaktsban a vacok is rszt vesz. Alakja vltozatos, a gmbtl a megnylt krtig. A nlunk nevelt fgebokrok adriai tpusak, ezek megtermkenyts nlkli gymlcsket rlelnek. A dli orszgokbl hozznk kerl, koszorba fztt, prselt fge viszont n. szmirnai tpus. Az utbbinl csak megtermkenyts utn fejldik ki az lterms, enlkl a virgzat lehullik. A megtermkenytst a fgedarzs vgzi. Nlunk ez a rovar nem l (nem viseli el telnket), ezrt szmirnai fgt a mi gtjainkon nem lehet termeszteni. A fge a talaj irnt nem ignyes, de mivel termesztsi krzetnek szaki hatrn tl esnk, kedvezni kell neki ltessk teht j fldbe s trgyzzuk. A szrazsgot jl tri, de tarts csapadkhiny esetn ntzni kell, mert gymlcse apr marad, st le is rgja magrl. A nyirkos hideg talajt, a magas talajvzszintet viszont nem brja.

85

A fge fs dugvnyrl szaporthat. Ezek knnyen s jl megerednek, ha a gykereztetst vdett helyen vgezzk. Egyszerbb azonban, ha az ids fgebokrok sarjt levlasztjuk, s azt ltetjk el. Ezt ks tavasszal vgezzk, mikor mr egyltaln nem kell a fagyoktl tartani. Nlunk a fge sszel s tavasszal virgzik. Az szi virgokbl apr ltermsek jnnek ltre, amelyek ttelelnek. Ezek tavasszal tovbb fejldnek s jliusra bernek. A tavaszi virgok lombosods utn, mjusban jelennek meg. A bellk kpzd lterms csak hossz, meleg s napfnyes szn rik be. A fgt minden vben metszeni kell. Rendszeres termst csak gy kapunk, ha elgazsok kpzsre, azaz sok egyves vessz hajtsra serkentjk a bokrot. A letermett ktves vesszket ezrt egyves vesszre vgjuk vissza vagy tbl tvoltsuk el. gy egyttal ritktst is vgznk. Ennek optimlis ideje mjus eleje, amikor a nedvkerings mr megindult. A fgefk tulajdonosai ne feledkezzenek meg rla, hogy nlunk csak az adriai tpus hoz termst. Tlre a bokrot kukorica- vagy napraforgszrral, nddal llogassuk krl; a kvk kztti hzagokat pedig tltsk fel szraz lombbal, szalmval, sznval. Csak gy tudjuk megvdeni a gymlcskezdemnyeket a tli hideggel szemben. Nagyon fontos viszont, hogy a takarst idben eltvoltsuk a nagyobb fagyok elmltval , mert ellenkez esetben a vesszk befllednek, s a gymlcskezdemnyek lepotyognak. A fge nagyon finom gymlcs, jellegzetes zamata van. Csak retten szedjk, mert nem utr. Frissen fogyaszthat, kitn dzsem s bor kszthet belle. Nlunk ennek a fajnak kevs krtevje, krokozja van. A tbbves bokrokon gombs fertzs lphet fel. Ilyenkor az a legegyszerbb, ha a beteg hajtsokat, gallyakat lemetsszk s elgetjk.

A kelbimb
Mg nhny vvel ezeltt a kelbimbt a klnleges zldsgflk kz soroltuk, amelyet csak kevesen termesztettek s fogyasztottak. Napjainkra mr ltalnosan ismertt vlt, sok hzikertben megtallhat. Hossz tenyszidej nvny, sok vizet s tpanyagot ignyel. A levltetvek elleni permetezseken kvl rendszeresen kell ntzni s fejtrgyzni. Ez rvnyes az szi hnapokra is, amikor egy fontos munkt, a levelezst kel elvgezni. A levelezs az oldals levelek eltvoltsbl ll gy a nvny a levelek helyett bimbk fejlesztsre fordt energit. Ilyenkor csak a fels leve-

86

leket hagyjuk meg, az oldals lombozatot szedjk le gy, hogy a bimbk ne srljenek meg. A kelbimb szedsvel ne siessnk a hideget jl tri, a fagy kedvez hatssal van az zre. Nemcsak a cukorkpzds gyorsul fel ilyenkor, hanem az zanyagok is nagyobb tmegben kpzdnek. Ezrt azt csak az els fagyok utn szedjk.

A borkezelsrl tltgetsrl
A kierjedt jbor eleinte tejszer, zavaros, nem lvezhet. Zavarossgt a szlfrtkrl bekerlt talajrszecskk, permetszer-maradvnyok, bogyfoszlnyok, elhalt lesztsejtek, tovbb a borban kicsapd klnbz anyagok (bork, fehrjk) okozzk. Ehhez prosul mg a sznsav-tlteltettsg, mely a kialakulatlan bort cspss, rdess teszi. Ahogy a zavarost anyagok lepednek, gy vlik a bor mindinkbb lvezhetbb. Egyidejleg cskken, majd megsznik a sznsav-tlteltettsge, s leveg jut az erjedsi r lgterbe. Ekkor azonban ers oxidcis folyamat indulhat meg, s a kierjedt jborra a legnagyobb veszlyt az oxidcis hatsok jelentik. Ebbl kvetkezik, hogy a kierjedt bor nem hagyhat magra, hanem azt kezelni kell. Az jborok kezelsnek hrom olyan alapvet mvelete van, amelyet minden krlmnyek kztt elvgznk. Ezek a pincemveletek a kvetkezk: 1. a tltgets, 2. a fejts, 3. a knezs. ltalnos szably, hogy a bort sznltig tlttt hordban, ednyben kell trolni. Ezrt az erjeds befejezdse utn els teendnk az erjedsi r feltltse. Ezzel kikszbljk az ers oxidci lehetsgt, s megvdjk a bort az ecetesedstl, virgosodstl. Az erjedst akkor tekintjk befejezettnek, amikor a kotyog vzrtegn t megsznik a szn-dioxid buborkolsa. A tltgets eltt a feltltend s a tltgetsre sznt bort megkstoljuk, nincs-e valamilyen rendellenessge. A hordk rendszeres feltltse minden trolednyben, klnsen a fahords trols sorn fontos kvetelmny. A fahordk prusain keresztl az lland prolgs miatt apads ll el, s ezt a hinyt rendszeres tltgetssel szntetjk meg. Szraz, meleg pincben, kamrban az apadsi vesztesg nagyobb. Az vegballonok s ms kisebb vegednyek tltgetsrl se feledkezznk meg. Ezekbl ugyan nem prolog a bor, de hmrsklet-cskkenskor kisebb lesz a bor trfogata, s a megnvekedett lgtr magban rejti az oxidci veszlyt.

87

A bor fejtsrl
Az erjedsi r feltltse utn a nyugalomba kerlt bor mindinkbb tisztul. A nagyobb fajsly zavarost rszecskk lelepednek s sepr formjban a hord aljban tmrlnek. Amint a bor nagyjbl megtisztul, fejtsk le a seprrl! Ennek az ideje az erjeds befejezdse utn kt-hat ht mlva rkezik el. Tovbb ezzel a mvelettel ne vrjunk, mivel a seprtrben leleped, knnyen boml szerves anyagok krosthatjk a bort, st ers seprrothadskor a bor megbetegedhet. Mindig korbban fejtjk a savszegny, tovbb a meleg pincben trolt borokat. Kzvetlenl a fejts eltt mintt vesznk, s kstolssal gyzdnk meg a bor llapotrl. Mintafelvtelhez szvlopt vagy gumitmlt hasznljunk. A fejts eltt pedig legalbb kt nappal vizsgljuk meg a bor viselkedst szabad levegn, vagyis vgezznk trsprbt. Ha a bor egszsges, erjedsmentes, tovbb a trsprba vltozatlan, nylt fejtst vgznk. Ha a fejts eltti trsprbn a bor barnatrst szenved, zrtan fejtsnk s a bort, valamint a fogad hordt ersen knezzk. A zrt fejts felttele az rtend s a fogadedny kztti szintklnbsg, vagyis hogy a bor gravitcival folyhassk a fogadednybe. Fahordkkal ez nehezebb, de kisebb ednyekkel knnyen megvalsthat a zrt fejts. A borok msodik fejtsre az els fejts utn hrom-ngy hnap mlva kerl sor. jabb fl v mlva rkezik el a harmadik fejts ideje.

A bor knezsrl
A bor els fejtsekor nlklzhetetlen a knezs. A borkn a bor savas kzegben knessavv alakul, mely kedvez a bor fejldsnek. A kedvez hats a kvetkezkben nyilvnul meg: megvja a bort a kros mikrobiolgiai elvltozsoktl azltal, hogy puszttja az ecetsav- s a tejsavbaktriumokat, reduklt llapotban tartja a bort, amely elnys a bor illatnak, zamatnak, friss, de jellegnek alakulsnl, megakadlyozza a borok id eltti elregedst, vdelmet nyjt az eredeti sznanyagoknak. Az jborok knezsre az els fejtskor a kvetkezk javasolhatk: A knezs vgezhet borknnel vagy kisebb mrtk knezskor fahordkban knszelet elgetsvel. Az jborok csak az erjeds befejezse utn knezhetk. Ha a bor mg uterjedsben van, ne knezznk, mert a knessav lektdik, hatstalann vlik. A msodik s a tovbbi fejtsek al-

88

kalmval alkalmazzunk gyenge hordknezst (11,5 g/hl knszelet elgetse). vegballonokban s mindennem vegednyben a borokat csak borknnel knezzk. Ezekben nem tancsos knszeletet getni, mert a keletkez htl az veg knnyen megrepedhet.

Vigyzzunk a must cukrozsval!


Kedveztlen vjrat esetn egyes szlfajtk rosszul rnek be, ezrt mustjuk kevs cukrot tartalmaz. Ilyen esetben az alacsony cukortartalm mustok minsgt cukrozssal javtanunk kell. Nlunk csaknem kizrlag a rpacukor a hasznlt anyag erre. A must cukortartalmt mustmrvel llaptjuk meg, s egy hektoliter must cukortartalmnak egy fokkal trtn nvelshez 1,10 kg rpacukorra (kristlycukorra) van szksg. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a musthoz adott cukor kilogrammonknt 0,6 literrel nveli a must trfogatt, s ezt mindig vegyk figyelembe. A cukrozst gy vgezzk el, hogy a kimrt cukrot kisebb mennyisg mustban feloldjuk, a hordban lv musthoz ntjk, majd elkeverjk. Ne ntsk a cukrot kzvetlenl a hordba, mivel itt mr tkletesen feloldani nem tudnnk. Nagyon fontos tudnival tovbb, hogy a cukrot vzben feloldani nem szabad!!!

A szlfajtkrl
A sikeres szltermeszts legfontosabb tnyezje a fajta, ezrt aki most gondolkodik szlteleptsben vagy ptlson, rdemes ttanulmnyoznia az egyes fajtkat, ignyeiket, tulajdonsgaikat. Megklnbztetnk: fehrborszl-fajtkat, vrsborszl-fajtkat s csemegeszl-fajtkat.

Fehrborszl-fajtk
Ottonel muskotly tkje ltalban gyenge nvekeds, termse mr gyakran augusztus vgn fogyaszthat, szeptember kzeptl bornak szretelhet. Fagytrse tlagon felli. Virgzskor knyes, de a rothads irnti ellenllsga j. Bora finom, muskotlyos illat s zamat. Rizlingszilvni tkje kzepes nvekeds, termkpessge kivl, szeptember kzeptl 1820 cukorfokkal szretelhet. Fagytrse kze-

89

pes, hibja a rothadsrzkenysg. Bora kivl, jl felismerhet fajtajelleggel rendelkez zamat, esetenknt lgy. Szrkebart tkje kzpers vagy gyenge. Rvid tenyszidej, korn r fajta. Szeptember vgn 2022 cukorfokos a mustja, de j vjratban mg tbbet is elrhet. Vesszinek fagytr kpessge viszonylag j. Rothadsra kiss rzkeny. Bora harmonikus, testes, zamatokban, alkoholban gazdag, j vjratban termszetes csemegebor.

Vrsborszl-fajtk
Oport tkje kzpers nvekeds. Korn rik. Termkpessge j. Bersi cukorfoka 1820 kztti. Kiegyenltett llomny, megbzhat fajta. Fagytrse kzepes. A rothadsra kiss rzkeny. Bora mly, sttvrs szn, csersavds, lgy, fajtajelleggel rendelkez, kellemes z. Kkfrankos tkje ers nvekeds, szeptember vgn rik. Bersi cukorfoka a j vjratokban hsz krli. Termkpessge j. Nem rothad, ezrt sokig szretelhet. Viszonylag fagytr. Bora kellemes zamat, csersavds, ltalban sttvrs szn, kiss savas. Cabernet franc tkje kzpers nvekeds. Szeptember vgn, oktber elejn rik, s elri vagy megkzelti a 20 cukorfokot. Fagytr kpessge s rothads-ellenllsga tlagon felli. Bora kivl minsg, sznanyagban gazdag, csersavds, lgy s brsonyos. Merlot a Cabernet franc fajtjval azonos idben rik, tbb rtkmr tulajdonsga is megegyez, de nagyobb termsre kpes. Bora is hasonl.

Csemegeszlk
Csaba gyngye frtje kzpnagy (tlagtmege 130 g), hengeres, vllas, elg laza. Bogyi kzpnagyok (15x15 mm), gmblyek, srgszldek, nha rozsdsak, barnn pontozottak, vkony hjak, enyhn muskotlyzek. Ess idjrsnl knnyen felrepednek s rothadsnak indulnak. rsi ideje jlius vge, augusztus eleje. Tli fagyll kpessge j. A talaj irnt nem ignyes. Hosszcsapon kzepesen terem. Rothadsra hajlamos. Koraisga miatt rtkes fajta. Favorit a frtje kzpnagy (tlagtmege 160 g). Bogyi nagyok (19x18 mm), srgs sznek, gmblyek. Hsuk kemny, ropogs, jellegzetesen finom z. Augusztus elejn rik. Bora asztali minsg. Tkje ers fejlds. Fagytrse kzepes. Flszlvesszn bven terem. Jl szllthat. Gloria frtje kzpnagy vagy nagy, kzepesen tmtt (tlagtmege 180 g). Bogyja nagy ellipszis alak, srgszld, a napos oldalon aranysrga. Hsa kemny, ropogs, olvad. Szeptember kzepn rik. Bora asztali bor.

90

Tkje kzpers nvekeds; tli fagyllsga kielgt. Flszlvesszre metszve bven terem. Irsai Olivr frtje kzpnagy (tlagtmege 150 g), kp alak, vllas, laza. Bogyi kzpnagyok (14x13,5 mm), aranysrga sznek, pettyezettek, kellemes muskotlyzamatak. rsi ideje augusztus eleje-kzepe. Kellemes zamat, muskotlyos asztali bort ad. Tli fagyllsga kzepes. Tkje ers nvekeds. Hosszcsapra metszve jl terem. Elg jl szllthat. Rothadsra nem hajlamos. Szlskertek kirlynje frtje nagy (tlagtmege 200 g), hossz gla alak, vllas, laza szerkezet. Bogyi nagyok (20x17,5 mm), hosszksak, megnyltak, ersen borostynsrgk, blevek, desek, enyhn muskotlyosak. rsi ideje augusztus kzepe-vge. Tlrve rothadsra hajlamos. Tli fagyra rzkeny. J talajon tkje erteljesen fejldik. Flszlvessznszlvesszn bven terem. Pannnia kincse frtje nagy vagy igen nagy (tlagtmege 180200 g). Bogyi igen nagyok (24x21 mm), kiss hosszksak, fehresek, jl berve rozsdssrgsak. Hsa kemny, ropogs, des. Ha tl sok frtt hoz, akkor le kell belle szedni, mert bogyja apr marad s a kvetkez vben keveset terem. rsi ideje augusztus vge, szeptember eleje. Bora gyenge asztali bor. Tkje ers fejlds; a talaj irnt nem ignyes. Tli fagyllsga gyenge.

Almafajtk
Jonagold A Jonathan s a Golden Delicious hibridje. Fja ers, fiatal korban felfel tr nvekeds; ksbb nyitott, laza s jl megvilgtott koront nevel. Gymlcse nagy vagy nagyon nagy, csonka kp alak. Hja vastag, zldessrga, retten narancssrga, napos oldaln narancsvrs vagy lnkpiros. A fedszn ksbb alakul ki. Hsa tmr, srgsfehr, lds, aroms ze jellegzetes. Az rnykban fejldtt gymlcsk minsge gyengbb. A Golden Delicious eltt 810 nappal kell szedni. Ha tl ksn szreteljk, akkor hja viaszos lesz, s hsa megbarnul, valamint rosszul is trolhat. prilisig, mjusig raktrozhatjuk el. A varasodsra s a lisztharmatra csak kiss rzkeny. Ipari feldolgozsra (komptnak, lnek) nagyon alkalmas. Mac Intosh Red Kezdetben erteljes, a termre fordulsa utn gyengbb nvekeds. Levelei kzpnagyok, virgai szintn. Kzpkorn, gazdagon virgzik. A ksei fagyokkal szemben ellenll. Rendszeresen terem. Gymlcse kzp-

91

nagy, hjnak alapszne zldessrga, fedszne bborpiros; hsa fehr, kellemesen aromatikus. Szeptember vgn, oktber elejn szedhetjk; november elejn vlik fogyasztsra alkalmass. Megfelel trols esetn februrig megmarad. A nyomdsra rzkeny. Spartan Nvekedse kezdetben kzpers, ksbb gyengbb. Levelei kzpnagyok, sttzldek. Virgai kzepesek, fehres-rzsasznek. Kzpksn virgoznak. Gymlcse kzepes, hja zldessrga, sttpiros fedsznnel; egyes vekben lilra sznezdik. Hsa zldesfehr, savas, illatos, b lev. Szeptember vge fel ajnlatos szedni, fogyasztsi rettsgt november elejn ri el. Februrig, mrciusig eltarthat. Bven terem, ezrt gymlcsritktst ignyel. Mind a hztjiba, mind a gymlcsskbe ajnlhat. Kidds Orange Red j-zlandi fajta. A termkor elrsig viszonylag ers nvekeds. Levelei kzepesek, sttzldek. Virgai nagyok, rzsasznek; kzpkorn nylnak. Gymlcse nagy, hja srgszld, narancspirossal fedve. Hsa srgsfehr, aromatikus, nagyon finom. Szedni szeptember vgn, oktber elejn ajnlatos; fogyasztsra novemberben rett. Egszen februrig elll. Nagyon jl szllthat. Fleg hztjiba val. Red Rome Fja ers nvekeds, gymlcse nagy, kiss laptott gmb alak. Hja nagyon tetszets, piros. Hsa srgsfehr, ropogs. Lds, nagyon zletes. Oktber elejn-kzepn szedhetjk. Termkpessge j. risi elnye, hogy nagyon jl trolhat s szllthat. Gloster Nmet fajta. Fja ers nvekeds. Levelei nagyok, intenzv zldek. Virgai nagyobbak, fehres-rzsasznek, ksn nylnak. Termse nagy vagy nagyon nagy. Alapszne srgszld, lilspirossal bortva. Hsa srgs, lds, zletes, kevsb aromatikus. Oktber kzepe tjn szedjk; konzumrettsgt decemberben ri el. Mrciusig, prilisig eltarthat. A szlltst jl brja, nyomdsra nem rzkeny. Hztjiba, nagyobb gymlcssbe egyarnt ajnlhat. Ontario Kanadbl szrmazik. Kzpers nvekeds; leveli kzepesek, sttzldek. Virgai nagyok, fehrek, kzpksn nylnak. Gymlcse nagy vagy nagyon nagy, laptott. Hjnak alapszne zld, ksbb srga vagy szalmasrga, napos oldaln krminpirossal sznezdve. Hsa zldessrga, lds, savanyks. Gymlcst oktber kzeptl szedjk, konzumrettsgt janurban ri el. J trolsi viszonyok kztt akr mg mjus vgig (st tovbb) is eltarthat.

92

A szlltst rosszul brja, s szedskor nagyon oda kell figyelni, hogy ne nyomdjon. C-vitaminban nagyon gazdag. A cukorbetegek szmra fontos, fogyasztsra ajnlott fajta! Krnyezethez jl alkalmazkodik, ezrt minden nagyobb gymlcssben s hztjiban ott van a helye. Mutsu A mucsu Japnbl szrmazik. Fja fiatalon ers, ksbb mrskeltebb nvekeds. Gymlcse nagy, hja zld, retten srga. Hsa srgsfehr, lds, finom. Oktber elejn, a Golden Delicious utn 68 nappal szedjk. Termkpessge j. Nagyon jl trolhat; zt prilisig megrzi. A betegsgek irnt kevsb fogkony, mint a Golden Delicious. Hztjiba, nagyobb gymlcssbe egyarnt alkalmas. Staymared A sztjmared az USA-bl szrmazik. Fja ers nvekeds; koronja sztterl. Gymlcse kzpnagy, hja piros. Hsa zldesfehr, savanyks, flkemny, retten kssodik. Bven terem, s korn termre fordul. J alkalmazkodkpessg, s decembertl prilisig fogyaszthat. Ignytelensgnek ksznheten minden hztjiban ott lenne a helye. Lord Lambourne Angol fajta, ers vagy kzpers nvekeds. Levelei kisebbek, vilgoszldek. Virgai kzpnagyok, fehres-rzsasznek. Kzpkorn, gazdagon virgzik. Gymlcse kzpnagy, hjnak alapszne zldessrga, nagyobb rszben rendszertelenl piros cskokkal fedve. Hsa srgsfehr, kiss aromatikus. Gymlcst szeptember vgn szedjk, fogyasztsi rettsgt oktberben ri el. December vgig, vagy mg tovbb is eltarthat. Nagyon jl brja a szlltst. A hztji gymlcssbe ajnljuk. Starkrimson Delicious Az USA-bl szrmazik. Kezdetben ers, ksbb kzepes vagy gyenge nvekeds. Levelei kzepesek, sttzldek. Virgai kzpnagyok, fehres-rzsasznek. Gymlcse kzpnagy vagy nagy; alapszne zldessrga, sttpirossal fedve. Hsa zldessrga, lds, desks. Oktberben szedjk, fogyasztsi rettsge novemberben ll be. Egszen mrciusig vagy akr tovbb is trolhat. Jl viseli a szlltst. Nlunk optimlisan a dli terleteken termelhet. A hztjiba ajnljuk. Rubn Csehszlovk nemests fajta, amely 1983-tl szerepel fajtajegyzknkben. Kezdetben kzpers, ksbb gyenge nvekeds. Levelei nagyok, vilgosabb zldek. Virgai nagyok, fehres-rzsasznek, korn nylk. Gymlcse kzpnagy vagy nagy, gmb alak. Hja zldessrga. Hsa nagyon zletes. Szedse szeptember vgn, oktber elejn ajnlatos. Fogyasztsra oktber vgn, november elejn rett. Janurig, vagy akr to-

93

vbb is eltarthat. A szlltst kzepesen jl tri. Fleg hztji teleptsre ajnlhat. Starking A Delicious fajtakr legersebben sznezd rgyvltozata. Az USA-ban fedeztk fel. Fja kzpers nvekeds. Gymlcse kzpnagy vagy nagy. Hsa srgs, desks, jellegzetes zamat, illatos. Ksn fordul termre. Szedsi ideje szeptember vge, oktber eleje. Mrciusig jl trolhat. A lisztharmatra nem, a varasodsra viszont rzkeny. Mind hztjiba, mind a nagyobb gymlcsskbe ajnljuk. Jonared A Jonathan egyik sznesebb rgymutcija. Amerikbl szrmazik. Fja valamivel gyengbb nvekeds, mint a tipikus Jonathan. Gymlcse kzpnagy, szablyos gmb. Szne sttpiros, amely csaknem a gymlcs egsz felletre kiterjed. ze kellemes, az alapfajta zhez hasonl. rsi ideje szeptember, a fogyasztsi ideje oktber-mrcius. A Jonathannl 610 nappal korbban szretelhetjk. Trolhatsga rosszabb, mint a Jonathan, s a lisztharmatra is fogkony. A hztjiba ajnlhat.

Elfelejtett almafajtk
Az albbiakban a mr elfelejtett, httrbe szorult, ignytelen almafajtkbl nyjtunk zeltt. Ezek nhny, a nemestettek egy rsznl hinyz, nem is ppen elhanyagolhat elnys tulajdonsggal rendelkeznek: a betegsgekkel, krtevkkel szemben ellenllak, a talajjal szemben sem tmasztanak nagyobb ignyt, s viszonylag kevs gondozst (fleg nem vegyszeres vdekezst!) ignyelnek. Berni rzsaalma Svjcbl szrmazik, ahol vadcsemetbl nemestettk ki. Minden, almnak megfelel talajon szpen terem. Mly, tpds s elgg nedves talajon nagy s szp gymlcst hoz. Szrazabb lhelyen gymlcse kisebb, knnyen hullik. Feltr koront alakt ki. A metszst jl brja. Levelei sttzldek, szlesebb tojsdadok. Kzpkorn virgzik. A fagyokkal szemben ellenll. Gymlcse kzpnagy, szablyosan tompa kp alak, vilgossrga, szp sttpiros bemosottsggal, egsz felletn srn, barnn pontozva. Hsa elgg puha, finom, lds, des, enyhn fszeres z, srgsfehr, a hj alatt rzsaszn. Nagyon jl brja a magasabb lhelyeket. Lehetleg szltl vdett helyre ltessk, mert gymlcse knnyen lehull. Telepthet hztjiba, de akr rtekre, legelkre, st az utak mentre is.

94

Batul Erdlybl szrmazik. Mg kevsb termkeny talajokon, a hvsebb, magasabb fekvs vidkeken is szpen dszlik. Lass nvs, szlesed gmb, majd csng flgmb alak koront fejleszt. Vesszi vkonyak, rvidek, levelei kicsik. Kzpksn, st ksn virgzik. Gymlcse kzpnagy, szablyos, gyengn laptott, kerekded, kzpen a legszlesebb. Hja sima, fnyes, viaszos; alapszne vilgos zldessrga, majd citromsrga, a napos oldaln gynyr piros. A gymlcs egsz fellete barnn pontozott, esetleg rozsdafoltos. Hsa srgsfehr, kemny, lds, des-savanyks z. Novemberben rik, s mrciusig trolhat. A hztjiba ajnljuk. Nemes svri Kelet-Szlovkibl szrmazik. A fekvssel s a talajjal szemben ignytelen. Mlyrteg, nedves talajokon azonban jobban fejldik. Nagy, tereblyes koront nevel. Vesszi kzpvastagok, hosszak. Gymlcse kzpnagy vagy nagy, szles kp alak, elgg szablytalan. Hja viaszos, sima, srgszld, retten szalmasrga, napos oldaln pirossal bemosva s sttpirossal cskozva. Hsa fehr, a hj alatt srgs, b lev. Oktberben szedhet, fogyasztsra janurban rett; prilisig trolhat. A szlltst jl brja, ignytelen. Kzpkorn termre fordul, arnylag termkeny fajta. Fja hossz let. Boiki alma szak-Nmetorszgbl szrmazik. Ignytelen, minden fekvsben megterem. A szraz s meleg vidkeken azonban gyakran betegsgektl s krtevktl szenved. Levelei szles, nha kerekded alakak. Gymlcse kzpnagy vagy nagy, tszgletes, laptott. Szne vilgoszld, retten vilgossrga, a lapos oldaln pirossal bemosva, fehr pontokkal. Hsa fehr, roppan, b lev, des-savanyks z. Oktber elejn szedjk, fogyasztsi rettsgt janurban ri el; tavasz vgig trolhat. Korn termre fordul, ipari feldolgozsra is alkalmas, j piaci fajta. Fja ignytelen.

Krtefajtk
Hardy vajkrte Francia fajta, amely j tulajdonsgainak ksznheten Eurpa tbbi orszgban is elterjedt. A termhellyel szemben nem ignyes. Hja vilgoszld, retten bronzos, pars fellet. Hsa zldesfehr, szemcss, b lev, kivl des-savas. Szeptember kzeptl szedjk, oktber vgig is fogyaszthat. Jl szllthat, de retten mr rzkeny a nyomdsra. Nagyon j s termkeny fajta; a betegsgeknek s a fagyoknak is jl ellenll.

95

Hinyossga, hogy ksn fordul termre. Teleptse hztjiban s nagyobb gymlcssben is ajnlhat. Trsulati esperes Nagy gymlcs, fehr hs, olvad, b lev, igen kellemes, fszeres z francia krte. Szeptember vgn szedve kamrban jvig, hthzban pedig akr janurig is trolhat. Mrskelt nvekeds s ksn fordul termre. A betegsgekre nem rzkeny. Szereti a laza szerkezet, kell nedvessgtartalm talajokat. A hztjiba ajnlhat. Esperen bermagottja Belgiumbl szrmazik; j gymlcst ad, ignyes fajta. Kivl trpefnak, de rendszeresen metszst ignyel. Gymlcse a ktdstl fggen apr, kzepes vagy nagy; laptott, zldes, citromsrga, ersen pontozott. Hsa srgsfehr, b lev, olvad, kivl zamat. Oktber vgn, november elejn, az els kisebb fagyok utn szedjk. A tli hnapokban fogyasztjuk; ks tavaszig trolhat. rdemes megjegyezni, hogy gymlcse csoportosan ktdik, ezrt clszer ritktani. Hardenpont tli vajkrte Szintn belgiumi. A talaj irnt nem tlsgosan ignyes, de szraz talajon gymlcse apr s ztelen lesz. A metszst jl tri, ezrt trpefnak alkalmas. Gymlcse kzpnagy, zldessrga, hsa fehr, b lev, olvad, fszeres z. Oktberben szedjk; decembertl februrig fogyaszthatjuk. Papkrte Franciaorszgbl szrmazik, szeptember vgn, oktber elejn szedjk, s novembertl janurig fogyaszthatjuk. Gymlcse kzpnagy, megnylt, zld. Hsa srgsfehr, lds, des, gyenge illat, kvesedsre hajlamos. Jl szllthat s trolhat. Korn termre fordul, bven s rendszeresen terem. Egyik legbvebben term fajtnk. A volt Csehszlovkiban a kzelmltban hrom krtefajtt engedlyeztek: a Diant, a Vilt s a Nitrt. Mindhrom csehszlovk nemests. Diana szi fajta. A kiltets utn ers nvekeds, a termre forduls utn pedig kzepesen ers. Levelei nagyok, sttzldek, virgai nagyok, fehrek. A termhely irnt nem ignyes, a magasabban fekv termkrzetekben is nevelhet. Gymlcse nagy; hjnak alapszne zld, egyharmada rszben pirossal tfedve. Hsa fehr, lds, aromatikus, nagyon finom. Szeptemberben szedjk, 12 ht utn fogyaszthat. A krlmnyektl fggen oktber vgig trolhat. Fleg kzvetlen fogyasztsra alkalmas. A hztjiba ajnlhat. Vila Szintn szi krte. Kzpers nvekeds. Leveli sttzldek, virgai fehrek, kzepesen nagyok. Rendszeresen s gazdagon terem. Gyml-

96

cse nagy, alakra hasonlt a Bosc Kobakjra. Hja zldessrga, gyengn rozsds. Hsa fehr, kellemesen des, nagyon finom, aromatikus. A Bosc Kobakja eltt 8 nappal rik. A szeds utn kzvetlenl nagyon jl szllthat. Mind kzvetlen fogyasztsra, mind ipari feldolgozsra alkalmas. Hztjiba s nagyobb gymlcsbe is ajnlhat. Nitra Bajmcon nemestettk ki. Kzpers nvekeds, leveli, virgai kzpnagyok. Gymlcse nagy, szp formj. Hjnak alapszne aranysrga, a napos oldalon narancspiros. Hsa fehressrga, aromatikus, kitn z. A Vilmos krte utn egy httel rik be, s 23 htig is kitart. Gazdagon s rendszeresen terem. A hztjiba ajnlhat perspektivikus fajta.

Rviden a szilvrl a szilvafajtkrl


Nlunk az egyik legelterjedtebb gymlcsfaj. Felttelezik, hogy a szilva shazja a Kaukzus s krnyke, s onnan terjedt el Eurpban is. A szilvt sokat ignytelen gymlcsfajnak tartjk, mivel akkor is terem, ha rossz krlmnyek kztt l, s kevsb gondoskodnak rla. Azonban a j krlmnyeket s a megfelel gondoskodst nagyon meghllja, termse mennyisge megsokszorozdik, minsge pedig szmotteven feljavul. A tli hideget jl tri, s mivel ks tavasszal virgzik, a kora tavaszi fagyok is ritkn tesznek krt benne. Fnykedvel nvny, de erre nemigen knyes. Mivel seklyen gykerezik, nem kedveli a tarts csapadkhinyt, st ilyenkor a gymlcsnek egy rszt le is hullajtja, teht ilyenkor a hztji kertnkben rdemes egyszer-ktszer alaposan megntzni. Ha lehetsges, szlssges szikes talajra s futhomokra ne teleptsk. A hztji kertben ajnlatos mirobalnra vagy vrs szilvra szemzett csemetket ltetnnk. A szilvafajtkrl Althann ringl Rgi cseh fajta, augusztus 15-e utn rik. Virgai nmeddek. Jl termkenyti a Debreceni muskotly s az Ageni szilvafajta. Fja erteljes nvekeds, felfel tr. Tereblyes koront nevel. Korn termre fordul. Rendszeresen s bven terem. gai azonban knnyen trnek. Gyml-

97

cse nagy s gmbly. Hja ersen hamvas, zldessrga alapon bordval bortott. Kellemesen fszeres, des-savas z, magvavl. Ageni Augusztus msodik felben rik. Virgai ntermkenylk. Fja ers nvekeds, nagy, sztterl koronj. Korn termre fordul, bterm. Gymlcse kzpnagy, megnylt, tojsdad. Hja rzsaszn-bord, hamvas. des, zamatos z, csak rszben magvavl. rdekessge, hogy aszalsra kivlan alkalmas. aanska lepotica Augusztus elejn rik. Virgai ntermkenylk. Fja kzpers nvekeds, korn termre fordul s bven terem. Gymlcse nagy, megnylt, hja sttkk. Nagyon jl szllthat s tmenetileg trolhat is. Kevss zamatos, magvavl. Besztercei szilva Szeptember 15-e krl rik. B virgzs, ntermkenyl fajta. Fja kzpers nvekeds, felfel tr, sr, kp alak koronaformj. Ksbben fordul termre, de bterm, noha a szakaszossg e fajtra is jellemz. Gymlcse kzpnagy, hosszks, sttkk szn, hamvas. Elssorban kivl ze miatt kedvelt, magvavl fajta. Alkalmas mind kzvetlen fogyasztsra, mind komptok s desztiltumok ksztsre. Stanley Amerikai fajta. Augusztus vgn rik. ntermkeny, bterm fajta. Fja kzpers nvekeds, sztterl. Koronja ritka. Korn fordul termre. Gymlcse nagy, megnylt, tojs alak. Hja sttkk, ersen hamvas. retten megvavl, ess idben kiss repedsre hajlamos. Alkalmas mind kzvetlen fogyasztsra, mind ipari feldolgozsra. Nagyon rtkes fajta, s rtkt fokozza, hogy vrustolerns.

98

Mellklet

Tartalom
Elsz Tl Csaldi gymlcsltetvny A gymlcsk tpusai A leggyakoribb varicik Telepts eltt Mirt ezeket a fajokat ltessk? A Haag-svny A Bouch-Thomas gymlcssvny A sr ltetvnyekrl Gyorstott termrszforg Egyenslyban tartott hajts Legalkalmasabbak az almafk Remoulins tpus kajszi-katlankorona nos es, vzhiny s teleltets A szobanvnyek szksgleteirl rviden... A vgott virgok frissen tartsa Maghzi rothads a birsnl Tlen is lehet tavasz a laksban Ismerkedjnk meg a legfontosabb szobanvnyeinkkel A karcsonyi kaktuszrl rviden Dihjban a borrl... A bor mint orvossg Milyen telhez milyen bort... Tavasz Gyeppols tavasszal Mirl rulkodnak kertnk gyomnvnyei? Krtev csigk A poszmhek dicsrete A sska termesztse Rgypattanskor vdekezznk! A hzikert mechanikai nvnyvdelme A cserepes szobanvnyek tltetse Virgzs utn is gondoskodjunk rluk... 5 7 9 9 10 11 12 15 17 20 20 21 21 22 23 24 26 27 28 29 32 33 34 35 37 39 39 41 42 43 44 45 46 47

Rviden a datolyaplmrl Hova, milyen szlt? Rviden a bjtsrl Szlperonoszpra s lisztharmat Rviden a sprgatktermesztsrl Nhny sz a sprgatermesztsrl Kevsb ismert zldsgflk Cserjeknt s dszfaknt teleptsnk orgont Cseresznyefajtk Termessznk fldimogyort a hztji kertnkben A tli fagykrt szenvedett szlk metszse sszefrhetetlensg a gymlcssben Nyr A gymlcsritkts A mlna nyri metszse A krte varasodsa A szilvahimlrl rviden Didimells vesszfoltossg A komposztlsrl rviden A szamcainda jttemny vagy tok? A fk nvekedsnek lasstsa Rzsaszaports jnius vgn fonyt csak savany talajba! Egy ignytelen, knnyen nevelhet cserje a som Ribiszkefajtk Kszmtefajtk szibarackfajtk Kajszifajtk Rviden a meggyrl meggyfajtkrl sz Facsemetk szlltsa A difa metszse Elfelejtett hasznos mdszer a fagyrepedsek ellen A fge termesztsrl A kelbimb A borkezelsrl tltgetsrl A bor fejtsrl

48 49 50 51 52 53 54 56 57 58 59 59 61 63 64 65 65 66 67 68 69 70 70 72 73 74 75 77 79 81 83 83 84 85 86 87 88

A bor knezsrl Vigyzzunk a must cukrozsval! A szlfajtkrl Almafajtk Elfelejtett almafajtk Krtefajtk Rviden a szilvrl a szilvafajtkrl

88 89 89 91 94 95 97

Mikls Dnes

Kertszek knyve
Kiadta: NAP Kiad, Dunaszerdahely, 2004 P. O. Box 72., 929 01 Dunajsk Streda Felels kiad: Barak Lszl igazgat Felels szerkeszt: Kulcsr Ferenc Bort: Mszros Angelika Nyomdai elkszts: NAP Kiad Nyomta: Valeur Kft., Dunaszerdahely (Dunajsk Streda) ISBN 80-89032-49-4