P. 1
Proiect Didactic - Iubirea CA Initiere

Proiect Didactic - Iubirea CA Initiere

|Views: 166|Likes:
Published by Amalia Istrate

More info:

Published by: Amalia Istrate on Sep 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/08/2013

pdf

text

original

Iubirea ca iniţiere

Mitul erotic
9/22/2013 Prof. Amalia Istrate 1

Iubirea ca iniţiere Mitul erotic A Fairztale 9/22/2013 Prof. Amalia Istrate 2 .

9/22/2013 Prof. precum și existența unei alte lumi. Încercând să definească mitul. Mircea Eliade arată că acesta „povestește o istorie sacră.  mitul despre Traian şi Dochia (mitul etnogenezei românilor). oameni-animale. timpul fabulos al «începuturilor».  mitul Meşterului Manole (mitul estetic).  mitul Mioriţei (mitul existenţei pastorale). precum Dumnezeu.Iubirea ca iniţiere Mitul erotic Mitul este o povestire fabuloasă care cuprinde credințele popoarelor (antice) despre originea universului (cosmogeneză) și a fenomenelor naturii. Amalia Istrate 3 . şi personaje fantastice ca. Mitul implică fiinţe spirituale. de exemplu. George Călinescu împarte miturile româneşti în patru tipuri fundamentale:  mitul Zburătorului (mitul erotic). el relatează un eveniment care a avut loc în timpul primordial. îngeri sau demoni. despre zei și eroi legendari.

dar frumuseţea era a unui demon care le dădea tinerelor fete tulburările specifice primelor sentimente de dragoste. Zburătorul nu este un vampir şi nici un demon al morţii. părinţii sau rudele fetelor aflate sub vraja Zburătorului apelau la rituri de medicină magică. prin hornul casei. se trăgea cu puşca. Activitatea lui era numai oniric-erotică. vrăjile. încât primul impact al sentimentelor îi este atribuit unei fiinţe supranaturale şi presupune un proces de iniţiere configurat într-un mit erotic.H. Amalia Istrate 4 . Împletite cu mitul Zburătorului sunt farmecele. Urmele fiziologice lăsate de presupusa lui vizită ţinteau autoflagelarea simţurilor. descântecele la care apelează tinerele sau mamele lor pentru a reuşi să scape de urmele pe care le lasă Zburătorul. cum ar fi: Sburătorul de I. Deseori. Eminescu 9/22/2013 Prof. noaptea. Îl putem privi pe Zburător drept un promotor al unui rit iniţiatic pentru tinerele aflate la prima lor dragoste. acest lucru întâmplându-se tot în timpul nopţii. Rădulescu. Zburătorul a servit ca sursă de inspiraţie pentru numeroase opere din literatura română. Călin – file din poveste şi Luceafărul de M. Crai nou de Vasile Alecsandri. se dădea foc la vreascurile din vatră. tratată sub forme arhaice şi arhetipale în toate mitologiile şi religiile lumii.Iubirea ca iniţitere Mitul erotic Iubirea este o temă literară veche. În mitologia noastră. Zburătorul era un tânăr frumos. Mentalitatea arhaică resimte iubirea ca o forţă atâtde puternică. mai ales în sufletele fetelor.

şi plâng. Amalia Istrate 5 Vasile Alecsandri – Crai Nou […] Trei zile-n urmă Crai-nou se duse..Zburatorul Un dor nespus m-apucă. De străin mândru. Sărmana fată în drum se puse Și mult îl plânse.. mult îl dori! Trei zile-n urmă. Eu parcă-mi aud scrisul pe sus cu vântu-n zbor... cu glasul blând! . colo.] Când vine noaptea. 9/22/2013 Prof. fugi. fugi. Și. Florică.. Când plopul a sa frunză o tremură uşor Şi-n tot crângul o şoaptă s-ardică şi-l învie." Dar e un vânt uşor! Oar' ce să fie asta? Întreabă pe bunica: O şti vrun leac ea doară. mândrul străin pieri. copilă. Şi când îmi mişcă ţopul. cosiţa se ridică. vin să te mângâi. când vântuleţ adie. măicuţă.. Ce chin nesuferit! În arşiţa căldurii. pe cine? şi pare c-a sosit. pe vale.. Sunt eu. Mă sperii. Şi nu soseşte nimeni!. dar îmi place — prin vine un fior Îmi fulgeră şi-mi zice: "Deşteaptă-te.. plâng.. o fi vrun zburător. Şi parc-aştept.Iubirea ca iniţitere Mitul erotic Ion Heliade Radulescu .. Rămase singur un biet mormânt! Ș-ades de-atunce un glas de jale Șoptind s-aude astfel prin vânt: [. Acest fel toată viaţa-mi e lungă aşteptare. cu el. […] Atunci inima-mi bate şi sar ca din visare.

 Identificaţi imaginea Zburătorului ca premergătoare celei a hyper-eonului din Luceafărul:  Comentaţi efectele utilizării dialogului şi a descrierii (textul 1) şi ale utilizării monologului (textul 2).  Observaţi îmbinarea de motive populare mitice (nălucă. zmeu. observând deosebirea de perspectivă: în primul text este prezentat în viziune populară. Amalia Istrate 6 . balaur. iar în al doilea ca făptură ce năzuieşte spre ordinea umană. om frumos. 9/22/2013 Prof. lipitură).Iubirea ca iniţiere Mitul erotic  Identificaţi imaginea Zburătorului în cele două texte.

vin'.„ (M. Ca două patimi fără saț Și pline de-ntuneric. Amalia Istrate 7 . Și lumea ta o lasă.Eminescu . Și soarele e tatăl meu. vin'. Iar noaptea-mi este muma. Pe-a mele ceruri să răsai Mai mândră decât ele. Iar tu să-mi fii mireasă. Dar ochii mari și minunați Lucesc adânc himeric. Venea plutind în adevăr Scăldat în foc de soare. Și din a chaosului văi Un mândru chip se-ncheagă. odorul meu nespus. O. 9/22/2013 – „Din sfera mea venii cu greu Ca să te-ascult ș-acuma. Pe negre vițele-i de păr Coroana-i arde pare. în părul tău bălai S-anin cununi de stele.Iubirea ca iniţiere Mitul erotic În aer rumene văpăi Se-ntind pe lumea-ntreagă. Eu sunt luceafărul de sus.Luceafărul) Prof. O. Din negru giulgi se desfășor Marmoreele brațe. El vine trist și gânditor Și palid e la față.

 remedii împotriva acţiunii lor (descântece) 9/22/2013 Prof.  apartenenţa la sacrul malefic.  consecinţele acţiunii lor asupra oamenilor. Amalia Istrate 8 .  reversibilitatea / ireversibilitatea acţiunii lor.Iubirea ca iniţiere Mitul erotic Alte fiinţe magice care au ca principal criteriu încadrarea în zona uman / suprauman sunt Androginul şi Vampirul Elemente de asemănare şi deosebire:  comunicarea cu lumea contingentă (naturală) şi cu cea transcendentă (supranaturală).

adică un hermafrodit. bisexual. ANDROGÍN ~ă (~i. Uneori era o ființă cu două părți. /<fr. adică om) și γσνή (gyné. Alteori androginul era o idee ce reprezenta armonia sufletului înaintea încarnării sau a nașterii și organismul asexual după moartea fizică. hermafrodit.Mitul Erotic Androginul Androgin este un termen care provine din cuvintele grecești άνδρας (andras.(Dictionarul Explicativ al Limbii Române) Androginul a fost văzut de-a lungul timpului în mai multe feluri. ~e) și substantival (despre ființe sau plante) Care are caractere specifice ambelor sexe. Amalia Istrate 9 . adică femeie) și se referă la un amestec de caracteristici feminine și masculine. sau poate o zeitate. 9/22/2013 Prof. Androgyne.

puteau face aproape tot ce gândeau. Zeii. doi bărbați sau un bărbat și o femeie. pentru a nu mai reprezenta o posibilă amenințare.Androginul În Banchetul. Zeii se tem de puterea aproape infinită a androginilor și. îi despart. părțile nu mai fac nimic. cu scopul de a semăna iubire în lume. În acest fel oamenii iși petreceau viața căutându-și jumătatea. 9/22/2013 Prof. povestit de un personaj al lui Platon. Platon prezintă o explicație iubirii și formării acesteia. Cei norocoși care se găseau se contopeau formând ființa de odinioară. la început trăiau pe pământ ființe androgine. Pe pământ domnește o letargie completă. Astfel este creat Eros. Tot mai mulți mor de tristețe și dor. Amalia Istrate 10 . Aceștia dețineau o putere foarte mare. Separați însă. caută o modalitate de a le da noilor oameni un motiv pentru a trăi. văzând că rămân fără supuși. Aici cititorul află ”mitul androginului”. După această legendă. Arătau ca doi oameni lipiți spate în spate: două femei.

unitatea în diversitate. şarpele care îşi înghite coada. verigheta. Simboluri androginice: sărutul. 9/22/2013 Prof. ziua şi noaptea. yin şi yang. Amalia Istrate 11 . soarele şi luna. viaţa şi moartea etc.Androginul Androginul reprezintă perfecţiunra.

Sângele duce zvonuri De la o inimă la alta. Alţii mă văd numai pe mine. Dar eu pot să lovesc numai duşmanul din faţa mea Şi tu numai duşmanul din faţa ta. Eu văd numai soarele.Cuplu Unii te văd numai pe tine. Îti descopăr clavicula dulce Şi. […] Oh. 9/22/2013 Cum suntem? Avem patru braţe să ne apărăm. Orice pas este o luptă pe viaţă şi pe moarte. degetele îţi ating Sfintele buze. numai noi cunoastem dorul De-a ne putea privi in ochi Si-a intelege astfel totul. Avem patru picioare să alergăm. Stăm spate în spate. urcând.Ana Blandiana . Apoi brusc se-ntorc şi-mi strivesc Până la sânge gura. Ne suprapunem atât de perfect Încât nimeni nu ne poate zări deodată Şi nimeni nu îndrăzneşte să locuiască pe muchia De unde putem fi văzuţi amândoi. Tu vezi numai luna. Oasele noastre s-au unit demult. Dar tu poţi fugi numai în partea ta Şi eu numai în cealaltă parte. Tu duci dorul soarelui. Eu duc dorul lunii. Prof. Amalia Istrate 12 . Cum eşti? Dacă ridic braţul Şi-l întind mult înapoi.

care subzistă prin hrănirea în special cu sânge de la creaturi vii. Cu toate că entitățile vampirice au fost înregistrate în multe culturi și. oamenii au fost acuzați de vampirism. indiferent dacă sunt strigoi sau persoane în viață.Vampirul Vampirii sunt ființe mitologice sau folclorice. ce crede că: "vampirii și demonii sunt la fel de vechi ca și omul însuși". Amalia Istrate 13 . de asemenea. după un aflux de superstiții vampirice în Europa de Vest din zonele unde legendele despre vampiri au fost frecvente. cum ar fi Balcani și Europa de Est. Această creștere a nivelului de superstiții în Europa. a dus la o isterie în masă și. deși variante locale au fost. 9/22/2013 Prof. cunoscute sub nume diferite. ajungându-se până la "vremurile preistorice". în unele cazuri. conform speculațiilor istoricului literar britanic Brian Frost. cum ar fi în Serbia și Bulgaria (вампир) și vrykolakas în Grecia și "strigoi" în România. Termenul de "vampir" devine popular la începutul secolului al XVIII-lea.

grăsuț. În Europa. De obicei aceștia erau de culoare neagră.Vampirul Multe ritualuiri elaborate au fost utilizate pentru a identifica un vampir. sătenii au descris cadavrele având sânge proaspat de la o victimă pe toată fața acestuia. Găurile care apar în pământ peste mormânt au fost luate drept ca un semn de vampirism. 9/22/2013 Prof. ce nu prezintă semne de descompunere. atunci când mormintele suspecte au fost deschise. descrise ca având un aspect mai sănătos. dar în Albania sunt de culoare albă. Elementele variază de la o regiune la alta. rozariul sau apa sfințită. în general. O metodă de a găsi mormântul unui vampir implica conducerea unui băiat virgin printr-un cimitir. Alte obiecte sunt cele sacre cum ar fi de exemplu : un crucifix. se folosește o ramură de trandafir și păducel sau o stropitură cu semințe de muștar pe acoperișul casei îi ține pe aceștia departe. Amalia Istrate 14 . sau al unui armăsar virgin. Cadavre bănuite că ar fi vampiri au fost. Usturoiul sau apa sfântă sunt obișnuite în folclor. Vampirii sunt în imposibilitatea de a merge pe un teren sacru cum ar fi biserica sau templul. În unele cazuri.

Dracula Dracula Trailer (1992) 9/22/2013 Prof.Vampirul Bram Stocker -. Amalia Istrate 15 .

 Care ar fi. atat in literatura romana cat si in cea universala sunt:  Iubirea ca iniţiere  Iubirea ca pasiune  Iubirea tragică 9/22/2013 Prof. motivul pentru care mentalitatea arhaică a creat aceste imagini? Iubirea este o forţă inefabilă. Amalia Istrate 16 . Iubirea este abordata in literatura din diverse unghiuri. de-a lungul vremii existand diferite idei sau curente de idei referitoare la iubire. reprezentată în toate formele de artă: literatură.Iubirea ca iniţiere Mitul erotic Aceste mituri surprind elemente ale relaţiei dintre ordinea umană şi cea supraumană. pictură etc. după părerea voastră. Principalele trei ipostaze ale iubirii. muzică.

Prezentaţi. valorificând informaţiile pe care le-aţi obţinut din vizionarea unor filme de gen sau din lectura unor opere literare care să aibă drept protagonişti personaje similare celor discutate cu prilejul temei Iubirea ca iniţiere. subliniind asemănările şi deosebirile dintre aceste trei fiinţe mitice.Iubirea ca iniţiere Mitul erotic Activitate independentă (temă): 1. 9/22/2013 Prof. Realizaţi o paralelă între Zburător. Mitul erotic. 2. într-un text de 1 – 2 pagini o poveste de dragoste cu caracter iniţiatic. Amalia Istrate 17 . Androgin şi Vampir.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->