KARANGAN

Jenis-jenis Karangan Karangan umum terdiri daripada karangan berformat dan tidak berformat. Karangan Berformat Karangan dalam bahagian ini terdiri daripada syarahan, ucapan, ceramah, perbahasan, rencana, laporan, surat kiriman rasmi, surat kiriman tidak rasmi, wawancara, ulasan buku, cerpen dan drama. Setiap bentuk karangan ini mempunyai ciri-ciri tersendiri, seperti berikut: 1. Perbahasan, ceramah, syarahan, ucapan (menghadap majlis/kata alu-aluan, penghargaan kepada audien seperti ucapan tuan-tuan dan puan-puan, penutup) 2. Surat kiriman rasmi (nama dan alamat pengirim, nama dan alamat penerima, tarikh, menghadap surat, tajuk, tandatangan) 3. Rencana, laporan, cerpen (tajuk, nama penulis) 4. Wawancara (pendahuluan, berbentuk dialog) 5. Ulasan buku (judul buku, nama penulis, nama penerbit, nama pengulas) 6. Skrip drama (judul drama, nama penulis, latar tempat/masa, dialog) Karangan Tidak Berformat Karangan tidak berformat merangkumi kategori penulisan yang berikut, iaitu perbincangan/bincangkan, perbahasan/bahaskan, ulasan, komen, fakta, pendapat, penjelasan/jelaskan, cadangan, gambaran/imaginasi. MENULIS PENDAHULUAN KARANGAN Jenis-jenis pendahuluan :(i) pendahuluan jenis definisi (ii) pendahuluan jenis pendapat (iii) pendahuluan jenis suasana (iv) pendahuluan jenis persoalan (v) pendahuluan jenis peribahasa PENDAHULUAN JENIS DEFINISI ·

A.B Datuk seri Dr.Jenayah bukan sahaja membabitkan orang dewasa malahan golongan remaja juga. Apa yang perlu adalah dengan mengurangkan pencemaran tetapi dalam masa yang sama meneruskan pembangunan. Contoh: Peribahasa Melayu ' ringan sama dijinjing. sepanjang perjalanan ke puncak Bukit Fraser . PENDAHULUAN JENIS SUASANA menggambarkan sesuatu melalui suasana yang sesuai. jumlah kes jenayah telah bertambah daripada 40 021 kes pada tahun 1997 kepada 43 210 kes pada tahun 1998 Di samping itu. PENDAHULUAN JENIS PENDAPAT menyatakan pendapat seseorang tokoh Contoh : Menurut Y. Walau bagaimanapun pembangunan tidak boleh dihentikan sama sekali. apakah faktor-faktor yang mempengaruhi kecemerlangan ? PENDAHULUAN JENIS PERIBAHASA memasukkan satu atau lebih peribahasa Melayu yang sesuai. MENULIS PERENGGAN ISI . Menurut kajian polis. kesalahan yang dilakukan juga semakin serius dari semasa ke semasa. Mahathir Mohamad. PENDAHULUAN JENIS PERSOALAN mengemukakan beberapa ayat tanya yang berkaitan dengan tajuk Contoh: Setiap orang memerlukan kecemerlangan untuk menjamin kejayaan bagi diri mereka.memberikan takrif · makna · definisi Contoh : Jenayah ditakrifkan sebagai perbuatan yang melanggar undang-undang atau peraturan. berat sama dipikul' dan 'seperti aur dengan tebing ' amat sesuai ke arah mewujudkan masyarakat penyayang yang anggota-anggotanya mengamalkan sifat-sifat yang mengambarkan wujudnya hubungan kasih sayang dalam sesebuah komuniti. Rasa mual dan mengantuk hilang apabila kami dihiburkan oleh abang-abang yang memandu kami . Contoh : Bas yang berhawa dingin terus berlalu menyusur jalan yang bengkangbengkok dengan perlahan sekali. Apakah yang dikatakan kecemerlangan ? Apakah dengan kecemerlangan boleh membuatkan seseorang itu berjaya ? Apakah dengan berdiam diri sahaja tanpa sebarang usaha seseorang itu boleh mencapai kecemerlangan ? Soalnya . sepasang anak mataku sempat mengintai hutan rimba yang akan kami lalui nanti. pencemaran alam sekitar berpunca daripada kegiatan pembangunan.

dan hujan juga merupakan punca terjadinya kemalangan jalan raya . Contoh Misalnya.Jenis-jenis perenggan: . Isi Buku yang disediakan sudah terlalu lama Huraian Isi buku-buku tersebut sudah ketinggalan zaman dan tidak dapat memenuhi keperluan pelajar. PERENGGAN INDUKTIF huraian isi contoh-contoh isi penting Contoh soalan : Sebab-sebab berlakunya kemalangan jalan raya. Isi buku-buku tersebut sudah ketinggalan zaman dan tidak dapat memenuhi keperluan pelajar. lagipun terdapat banyak buku yang mengalami kerosakkan . PERENGGAN GABUNGAN INDUKTIF DAN DEDUKTIF isi penting huraian isi contoh-contoh isi penting Contoh Soalan: Mengatasi masalah inflasi.perenggan induktif . dan hujan juga merupakan punca terjadinya kemalangan jalan raya. jalan berlopak. jalan menuju ke Genting Highlandmempunyai banyak selekoh yang tajam dan berbahaya kepada pengguna jalan tersebut. dengan menghidupkan semula laungan. tetapi kebanyakan buku yang disediakan sudah terlalu lama. Huraian Selekoh yang tajam . Kempen yang dijalankan secara bersungguh-sungguh serta mendapat sokongan daripada semua pihak sudah tentu akan memberi kesan dan kesedaran yang positif kepada para pengguna. jalan menuju ke Genting Highlands Isi Jelaslah kepada kita bahawa faktor alam dan keadaan jalan raya itu sendiri juga merupakan punca berlakunya kemalangan jalan raya di negara ini. Selekoh yang tajam . Akhirnya. Lagipun tedapat banyak buku yang mengalami kerosakkan.perenggan gabungan induktif dan deduktif PERENGGAN DEDUKTIF isi penting huraian isi contoh-contoh Contoh soalan : Laporan tentang punca-punca pelajar kurang berminat menggunakan perpustakaan sekolah. usaha yang sepatutnya dilakukan oleh kerajaan dalam menangani masalah ini ialah melalui kempen. cahaya lampu. Misalnya . walaupaun pihak perpustakaan telah cuba sedaya upaya mendapatkan buku-buku untuk kegunaan pelajar. cahaya matahari. Punca pertama. masih terdapat buku-buku yang diterbitkan pada tahun 60-an dan 70-an.perenggan deduktif . "Belilah Barangan Buatan Malaysia". cahaya lampu. masih tedapat buku-buku yang diterbitkab pada tahun 60-an dan 70-an. usaha yang sepatutnya dilakukan oleh kerajaan . Isi Akhirnya. Jelaslah kepada kita bahawa factor alam dan keadaan jalan raya itu sendiri juga merupakan punca berlakunya kemalangan jalan raya di negara ini. Oleh itu. cahaya matahari. jalan belopak. kempen –kempen yang terancang hendaklah dilaksanakan dengan kadar yang segera agar pengguna dapat disedarkan daripada lena yang panjang. Sebagai ontohnya. Contohnya . Misalnya.

Menurut beberapa orang ahli yang ditemu ramah. MENULIS PERENGGAN PENUTUP Kesimpulan mestilah lembut tetapi berkesan Jangan mengulangi isi-isi yang telah dikemukakan Gunakan penanda wacana yang sesuai Contoh :(i) Kesimpulannya. Masalah inflasi tidak akan menjadi gawat dan membimbangkan sekiranya semua pihak mempunyai kesedaran. lawatan sambil belajar itu sungguh berjaya. langkah-langkah yang sewajarnya harus diambil oleh pihak kerajaan bagi membendung pelbagai masalah negatif dalam sektor ini untuk menjamin keutuhan dan kejayaannn sektor perindustrian di Malaysia. dengan menghidupkan semula laungan. 2. Tentukan ayat-ayatnya berkait. kempen-kempen yang terancang hendaklah dilaksanakan dengan kadar yang segera agar pengguna dapat disedarkan daripada lena yang panjang. PANDUAN MEMBUAT PERENGGAN : Untuk menghasilkan perenggan yang baik dan berkesan : 1. kita perlulah berhati-hati apabila menerima kedatangan pekerja asing kerana pelbagai masalah sosial yang dibawa oleh mereka. . Isi Oleh itu. (iii) Jelaslah kepada kita bahawa semua pihak memainkan peranan yang penting dalam usaha membantu kerajaan membendung masalah inflasi merupakan masalah kita bersama. (v) Pada keseluruhannya. Oleh itu. (iv) Natijahnya. Contoh misalnya . Mereka seharusnya ditapis sebelum diterima bekerja di sini. (ii) Oleh yang demikian.dalam menangani masalah ini ialah melalui kempen. "Belilah Barangan Buatan Malaysia". Sebaliknya . marilah kita bersama-sama menjadi pengguan yang bijak dan bergabung tenaga untuk membanteras inflasi. penternakan ikan di dalam sangkar perlu digalakkan bagi mendapatkan hasil yang lumayan di samping dapat mengelakkan keracunan dan pencemaran sungai. Ada kesatuan dan pertautan isi. sektor perindustrian bukan sahaja mendorong pertumbuhan ekonomi Negara malah mengembleng tenaga belia ke arah penerokaan suatu bidang baru . mereka sedar bahawa kegiataan penubaan ikan merupakan satu cara yang tidak bermoral.Ini sejajar dengan wawasan Perdana Menteri kita yang berkeyakinan bahawa inflasi di Malaysia boleh mencapai nilai 0%. Huraian Kempen yang dijalankan secara bersungguh-sungguh serta mendapat sokongan daripada semua pihak sudah tentu akan memberi kesan dan kesedaran yang positif kepada para pengguna.

Ayat arah. Kebiasaannya. Kesatuan hanya dapat dicapai jika isi yang berkait sahaja dipilih. Perenggan isi 3.3. negara Bosnia telah berperang dengan negara Serbia. (AR2) : Peperangan ini melibatkan negara-negara yang berjiran atau negara-negara yang mempunyai idealogi yang bertentangan. seterusnya dan selanjutnya. Perenggan kesimpulan PERENGGAN PENGENALAN : Terdapat dua jenis ayat dalam perenggan pengenalan karangan respons terbuka iaitu : 1. . Ayat rangsangan tidak membincangkan perkara yang akan disentuh dalam perenggan isi. Perenggan pengenalan 2. baik kepada negara mahupun kepada masyarakat dunia yang lain. di samping itu. Ayat ini ialah ayat yang menjurus kepada kehendak karangan atau ayat yang menyatakan fokus utama perbincangan karangan. ayat 1 hingga ayat 4 pengenalan merupakan ayat rangsangan (AR). Soalan contoh : Pada pendapat anda. 2. Ayat rangsangan. Contohnya: selain itu. Soalan contoh : Pada pendapat anda. AYAT ARAH : Ayat arah ialah ayat yang menjawab soalan karangan. (AR3) : Peperangan juga berlaku disebabkan oleh sikap sesetengah kuasa besar yang ingin menguasai negara kecil demi memenuhi kepentingan ekonomi mereka atau amaran kepada negara lain. AYAT RANGSANGAN : Ayat rangsangan ialah ayat yang berkaitan dengan tema atau soalan karangan. PERENGGAN DALAM KARANGAN RESPONS TERBUKA. tambahan lagi. (AR4) : Dalam akhir abad yang lalu. 4. Pertautan pula dapat dicapai dengan menggunakan penanda wacana. Amerika Syarikat telah menyerang negara Afganistan dan Iraq. juga. apakah kesan-kesan yang akan timbul jika peperangan terus berlaku ? (AR1) : Dalam tempoh 10 tahun belakangan ini. 1. dan banyak lagi. apakah kesan-kesan yang akan timbul jika peperangan terus berlaku ? Ayat arah : Kesemua siri peperangan yang berlaku ini sebenarnya banyak menimbulkan kesan yang negatif. peperangan telah berlaku di meratarata kawasan di dunia ini.

isi sokongan dapat memberikan bukti. peristiwa. Tanpa kesimpulan. Jong pecah yu kenyang. 2. 3. 4. Soalan contoh : Pada pendapat anda. maka terbakar belalang. Ayat komen 5. menghuraikan idea atau menjawab soalan yang dikemukakan oleh isi utama dalam ayat topik. Biasanya. apakah kesan-kesan yang akan timbul jika peperangan terus berlaku ? Contoh peribahasa/ ungkapan yang boleh digunakan: 1. Ayat harapan . Ayat pendapat 3. Isi sokongan pula boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti fakta. Dalam penghasilan isi dan penulisan ayat huraian. statistik dan contoh. Ayat cadangan 4. 3. PERENGGAN PENUTUP : Penutup merupakan kesimpulan daripada huraian yang telah ditulis dalam perenggan isi. isi kawalan dalam ayat topik menjadi dasar utama. menang jadi arang. Ayat topik mempunyai perkara pokok atau satu aspek yang ingin dinyatakan tentang perkara pokok tersebut. MASUKKAN PERIBAHASA ATAU UNGKAPAN MENARIK YANG RELEVEN DENGAN TOPIK YANG DISENTUH.PERENGGAN ISI : 1. Biasanya pernyataan sesuatu aspek itu akan dapat memberikan fokus kepada penulis dan pembaca. Air mata jatuh ke perut. APAKAH AYAT PENYIMPUL ? Ayat penyimpul terdiri daripada tiga jenis iaitu : 1. Ayat topik bertindak sebagai satu kawalan dalam penulisan isi (isi sokongan) dalam sesuatu penulisan. Ayat yang menyatakan semula ayat topik. Ayat menyimpul yang menghubungkan perenggan. Ayat yang menyimpul keseluruhan isi dalam perenggan. 3. pendapat. 2. JENIS AYAT DALAM PERENGGAN PENUTUP: 1. sebab dan akibat. Penutup merupakan rumusan menyeluruh yang merangkumkan keseluruhan karangan dalam satu penerangan yang padat. dan isi tersebut mestilah berkait antara satu sama lain. APAKAH AYAT TOPIK ? Ayat topik menyatakan isi utama yang ingin disampaikan dalam sesuatu perenggan. 2. Ayat penilaian 6. karangan berkenaan dikatakan tidak lengkap atau tidak sempurna. Ayat kesimpulan umum 2. APAKAH AYAT HURAIAN ? Ayat topik perlu disokong oleh ayat huraian yang terdiri daripada isi sokongan. Kalau terbakar padang. 4. Kalah jadi abu.

Rujukan: 1.7. Ayat komen : Ulasan cerpen. Longman. bercerai kita roboh. Esensi Bahasa Malaysia SPM. dan kemahuan yang tinggi. Dr Ghazali Lateh. rakyat harus sedar akan kepentingan perpaduan kerana sekali perpaduan itu runtuh. khususnya kepada remaja. Abdul Ghalib Yunus . Cerpen ini mampu untuk memberikan kesedaran. Kesimpulannya. 2. menang jadi arang. semua peperangan yang berlaku di mana-mana bahagian dunia ini banyak membawa kesan buruk. Tuntasnya. Ayat Penutup: Kesan peperangan Peperangan merupakan kejadian yang sia-sia kerana peperangan ini tidak membawa kebaikan kepada mana-mana pihak seperti yang terungkap dalam pepatah Melayu kalah jadi abu. Ayat pendapat : Kesan peperangan. Oleh itu. semangat. negara di seluruh dunia akan menghadapi masalah atau menerima kesan daripada peperangan tersebut. jelaslah bahawa masalah disiplin yang berlaku dalam karangan murid di sekolah disebabkan oleh kurangnya kasih sayang daripada keluarga. Ayat harapan : Kepentingan perpaduan. FRASA MENARIK YANG BOLEH DIGUNAKAN UNTUK MENULIS KARANGAN -mendepani realiti baru dunia yang pantas berubah dan berkembang -mendukung kebenaran yang kita sepakati -mengamalkan sikap dan perwatakan yang murni -mengambil langkah sederap -menghirup udara hasil kemerdekaan -mengikut acuan sendiri -mengundang kontroversi -menjadi cerucuk utama pembangunan . Jika langkah ini tidak diambil. Ayat penilaian : Kesan peperangan. Jadi.Ingatlah pepatah Melayu yang mengatakan bahawa bersatu kita teguh. DBP. setiap pihak atau negara yang berkenaan mestilah mencari jalan yang terbaik atau berunding supaya peperangan dapat dielakkan. kecekalan. Ayat cadangan : Kesan peperangan. Buku teks Bahasa Melayu Tingkatan 4. baik kepada negara itu sendiri mahupun kepada negara lain. betapa kejayaan dapat dicapai oleh sesiapa sahaja jika ada kesungguhan. Ayat penutup Ayat kesimpulan umum : Masalah disiplin. maka susah untuk mewujudkannya semula.

bersahsiah mulia dan berilmu -membebaskan mereka daripada belenggu kejahilan dan kegelapan -membenam budaya hedonistik yang tidak berfaedah -membetulkan ketidaktepatan fakta -membimbing mereka memenuhi impian -membina impian masa depan yang lebih gemilang . kita mahu memberi pendapat tetapi tidak rela dikritik -makmur dari segi ekonomi tetapi muflis nilai kekeluargaan -mampu mengadunkan satu kombinasi usaha yang cukup padu -manifestasi kesanggupan bangsa -manusia bukanlah `haiwan robotik’ yang tidak mempunyai rasa dan jiwa -masa depan menjanjikan cabaran di luar jangkaan -masalah putusnya komunikasi dan jurang generasi -masalah sosial dan susila yang meruncing -masih terbelenggu dengan cara berfikir yang sempit -masyarakat yang naif dengan mata kebendaan yang melalaikan -melangkah dengan seribu kekuatan -melontarkan soalan yang cukup penting -melupakan cita-cita yang lebih luhur -membangunkan generasi yang berketerampilan.-menjulang negara ke puncak jagat -menuntut setiap anak watan mengotakan aspirasi -menyambut gamitan menara impian -menyebabkan imej negara tercalar -menyediakan kursus dan latihan yang relevan -menyembunyikan masalah utama masyarakat -mereka lebih cenderung kepada keseronokan dan berpeleseran -mewujudkan masyarakat yang bermaklumat dan berpengetahuan -milineum baru ini pasti sahaja sarat dengan muatan cabaran reformasi -muafakat merupakan inti kepada perpaduan -negara kita akan bersih daripada unsur sosial yang tidak sihat -nilai keinsanan yang syumul -nilai-nilai material semakin memberkas dan meluas dalam masyarakat -pandangan pro dan kontra yang dipaparkan -pelbagai cabaran yang bakal menghambat -pelbagai masalah sosial sedang menghinggapi masyarakat -pembentukan masyarakat sakinah -pembudayaan ilmu perlu dipupuk dan dibajai oleh generasi muda masa kini -pendedahan oleh pihak media massa menghangatkan senario ini -perlu dibaja kembali -perubahan yang diharap masih belum menjelma -petanda kehancuran generasi -pewujudan masyarakat madani-propaganda negatif terhadap negara kita dapat ditepis -kita perlu mengorak langkah -kita tidak wajar hanya akur dengan arus yang songsang ini -komitmen menyeluruh agensi yang terlibat -kongkongan yang selama ini dianggap membelenggu -Masalahnya.

Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu. kepekaan dan keprihatinan mereka -mempengaruhi minda generasi muda -mempertahankan perasaan saling bersefahaman -mempertingkat dan memperteguh kefahaman -mempraktikkan elemen tolak ansur -memudaratkan kesejahteraan rakyat -menabur bakti kepada mereka yang kurang beruntung -menaburkan nilai kebendaan yang tidak bertahan lama -menagih komitmen dan pengertian serius semua pihak -menampilkan wajah baru yang disulami tekad -menangkis tuduhan yang tidak berasas -mencapai tahap yang mencemaskan -mencerminkan dengan jelas akan hakikat ini -mencerminkan generasi yang muflis dan tercabut daripada akar tradisinya -mendapat perhatian dan liputan media massa -mendepani masa depan yang tidak menentu KATA-KATA HIKMAT DIGUNAKAN DALAM KARANGAN 1. 2.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. 9. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan. dan hanya Allah sajalah tempat meminta pertolongan" ~Surah Yusuf:18 8. tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. ~Davey John Schwartz 10. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang. (Hamka).sebaik-baik bekal ialah takwa. baik kaya ialah kaya hati. Kalau hidup ingin merdeka. "Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik. faham dua menjadi satu. Berunding cerdik dengan pandai. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai. Ke muka maju sekata.Secara umumnya.bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. lebih tinggi rasuah yang ada. tekun pembawa dekat. Sabar penghilang penat. lebih kurang kemerdekaan yang dimiliki. 3. maju kita. ~Usman Awang 6."~Tengku Habsah Tengku Petera (Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan) 11. 14." ~Surah al-Hajj:77 7. Tiada tercapai hanya berkata. "Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan. "Satu perkara yang menakutkan saya pada masa ini ialah peningkatan gejala rasuah. 5. Terbang bangau sepanjang hari. 13.elemparkan jauh jiwa hamba. "Peristiwa itu memberi pengajaran kepada saya mengenai bagaimana guru besar perlu bersikap profesional dan tidak menggunakan emosi dalam melakukan tindakan.-membongkar kepincangan -membuktikan sensitiviti." ~Profesor Diraja Ungku Aziz 12. . ke tasik jua akhirnya dicari. Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju. ~Horne 4.

15. adakalanya harta itu akan dicuri dan digunakan untuk berfoya-foya. 22. bererti dia tidak warak. Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari.w: "Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu. asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah.SAIDINA ABU BAKAR 23. hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau. banyak pula salahnya. lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau. Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguhsungguh.Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat. . siapa yang banyak salah. ajar menjadi . dia akan mati dan hartanya akan diambil warisnya.Kesihatan yang hilang boleh diperolehi dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang. 24. Siapa yang banyak bicara. Kekitaan yang erat tiada yang berat. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat. sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. dibaling dengan batu dibalas dengan buah. 25. Orang bakhil tidak akan terlepas daripada salah satu daripada empat sifat yang membinasakan iaitu. ~ Saidina Ali Abu Talib 17. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. (surah Al-Baqarah:214) 20. hilanglah harga dirinya. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. 21. 16. Tunjuk menjadi telaga budi. 19. siapa yang hilang harga dirinya. hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan digunakan untuk kejahatan atau." 18. Sabda Rasulullah s.a.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful