PENDIDIKAN MORAL NILAI: CINTA AKAN NEGARA BAND 5 [ B5D4E1] Boleh menggunakan kemudahan awam/perkhidmatan sosial dengan

berhemah secara tertib dan tekal serta memupuk nilai dalam kalangan masyarakat. NAMA TARIKH : : TINGKATAN DUA : MASA :

Tandakan ( / ) jika pelajar dapat melakukan situasi berikut. Bil Situasi 1 2 3 4 5 Menutup paip air selepas digunakan. Menutup suis kipas dan lampu selepas digunakan. Menyimpan buku / surat khabar di tempat asal selepas membaca. Mengutip sampah yang dijumpai. Penjagaan buku teks dengan baik. Jumlah

Disahkan oleh :

.............................................. ( )

Pelajar dapat menguasai evidens BAND 5 sekiranya melakukan 4/5 situasi di atas. Belum Menguasai Sudah Menguasai

1

.....Letchemy a/p Madavan ) Pelajar dapat menguasai evidens BAND 6 sekiranya melakukan 5/5 situasi di atas... Penjagaan buku teks dengan baik... NAMA TARIKH : : TINGKATAN DUA : MASA : Tandakan ( / ) jika pelajar dapat melakukan situasi berikut........... Jumlah Disahkan oleh : ...... Bil Situasi 1 2 3 4 5 Menutup paip air selepas digunakan..... Menutup suis kipas dan lampu sebelum keluar dari kelas..J.....PEMERHATIAN GURU PENDIDIKAN MORAL BAND 6 [ B6D7E1] Boleh menggunakan kemudahan awam/perkhidmatan sosial dengan berhemah secara tertib dan tekal serta memupuk nilai dalam kalangan masyarakat dan dicontohi...... Menyimpan buku / surat khabar di tempat asal selepas membaca..... (Pn. Belum Menguasai Sudah Menguasai 2 . Mengutip sampah yang dijumpai.......

. saya _______________________________________________________________ 3..... Semasa berada di Perpustakaan Desa... ( Pn...Letcemy a/p Madavan ) Pelajar menguasai evidens BAND 4..... 5. Ketika menggunakan telefon awam.... Ketika bersama rakan menunggu bas sekolah _______________________________________________________________ 4..dengan beradab terpuji dan mithali. [ B6D7E1] sekiranya dapat menjalankan tanggungjawab...UJIAN BERTULIS (UNTUK PELAJAR) PENDIDIKAN MORAL Nama : Kelas : Tarikh : BAND 4. [ B5D9E1]. 5.... [ B5D4E2]... Di waktu rehat. saya _______________________________________________________________ 2...J. ketika hendak membeli makanan di kantin ______________________________________________________________ Disahkan oleh: ....... 6 [B4D4E1].... 6 [B4D14E1]. Semasa meninggalkan bilik darjah untuk ke makmal sains ______________________________________________________________ 5..... [ B6D4E3] [Boleh menggunakan kemudahan awam/perkhidmatan sosial dengan berhemah secara tertib dan tekal serta memupuk nilai dalam kalangan masyarakat dan dicontohi] Murid dikehendaki melengkapkan ayat dengan memberikan contoh perlakuan yang wajar semasa menggunakan kemudahan awam/ perkhidmatan sosial 1....... Belum Menguasai Sudah Menguasai 3 .

Belum Menguasai Sudah Menguasai 4 . 5. 2.. 3. Bil 1. Aktiviti Menghias kelas dengan bendera Pertandingan poster Kemerdekaan Merosakkan bendera yang telah digantungkan di sekolah Menyanyi lagu patriotik dengan penuh semangat Melaungkan ‘MERDEKA’ dengan penuh semangat Jawapan Disahkan oleh: ………………………………. (Nama Guru) Pelajar menguasai evidens B1D20E1 sekiranya dapat menjawab 3 soalan dengan betul.NILAI: TAAT SETIA KEPADA RAJA DAN NEGARA DAN SANGGUP BERKORBAN UNTUK NEGARA UJIAN LISAN/BERTULIS (UNTUK PELAJAR) PENDIDIKAN MORAL Nama : Kelas : Tarikh : BAND 1[B1D20E1] [Boleh menyenaraikan aktiviti sambutan Hari Kebangsaan/aktiviti kemasyarakatan] Tandakan (/) pada jawapan yang membolehkan anda melakukan aktiviti sambutan Hari Kebangsaan di sekolah anda. 4.

Aktiviti kemasyarakatan Penerangan 1.. Gotong-royong 2.Letchemy a/p Madavan) Pelajar menguasai evidens B2D4E2 sekiranya dapat menerangkan dua kepentingan dengan betul.UJIAN BERTULIS (UNTUK PELAJAR) PENDIDIKAN MORAL Nama : Kelas : Tarikh : BAND 2 [B2D4E2] [Boleh menjelaskan kepentingan sambutan Hari Kebangsaan/aktiviti kemasyarakatan] Terangkan kepentingan melibatkan diri dalam aktiviti kemasyarakatan dibawah. Belum Menguasai Sudah Menguasai 5 . Membantu mangsa banjir 3. Derma darah Disahkan oleh: …………………………. (J.

SENARAI SEMAK (UNTUK GURU) PENDIDIKAN MORAL Nama : Kelas : Tarikh : BAND 3 [B3D4E1] [Boleh melibatkan diri dalam aktiviti kemasyarakatan apabila disuruh] Situasi : Guru mengarahkan pelajar membersihkan satu kawasan yang terdapat di sekolah (contohnya di persekitaran taman sekolah) Tandakan (√) pada perlakuan yang dilakukan dan [X] pada perlakuan yang tidak dilakukan oleh murid. Murid membuang sampah yang telah dikumpulkan ditempat pembuangan sampah 3. Nota: Maklumat diperoleh berdasarkan pemerhatian oleh guru kelas/guru Pendidikan Moral/guru mata pelajaran yang lain/ ketua tingkatan/pengawas/rakan-rakan. 2. Murid membersihkan kolam ikan. 5. (jika ada) Murid memasukkan sampah ke dalam plastik sampah. 4. Murid mengutip sampah dan daun-daun kering.Letchemy a/p Madavan) 6 . Murid mencabut rumput yang terdapat di dalam pasu bunga.J. Disahkan oleh: ……………………………… (Pn. BIL PERLAKUAN ADA TIDAK MELAKUKAN MELAKUKAN 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful