P. 1
MESTAMU

MESTAMU

Ratings:
(0)
|Views: 17|Likes:
dokumen
dokumen

More info:

Categories:Topics
Published by: Mohd Hakimi MD Setapa on Sep 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/07/2014

pdf

text

original

MESTAMU

-

Salah satu teknik pengajaran dan pembelajaran yang boleh menarik

minat murid untuk mempelajari KOMSAS, khususnya sajak. MESTAMU atau 'Melagukan Sajak Tanpa Muzik' boleh dilakukan secara

berpasangan. Seorang murid akan mendeklamasikan sajak, manakala pasangannya akan melagukan sajak tersebut. Jika bersendirian, kedua-dua teknik itu boleh dilakukan oleh orang yang sama. Irama boleh diadaptasikan daripada lagu-lagu puisi yang sedia ada, ataupun lagu kegemaran murid itu sendiri. Teknik MESTAMU digunakan untuk pengajaran sajak. Murid-murid nampak sangat seronok mempelajari KOMSAS dengan pendekatan teknik MESTAMU ini, lebih-lebih lagi pada waktu tengah hari.

Contohnya: Melalui sajak 'KETIKA KAMI BERCERITA TENTANGNYA'...karya Lim Swee Tin, 3 kumpulan murid secara berpasangan telah menjalankan aktiviti MESTAMU dengan baik. Kumpulan tersebut ialah :

1) Ayu dan Maisarah - lagu Pelita 2) Farhana dan Marina - lagu Ayat-ayat Cinta 3) Peng Fook dan Kamal - lagu rap rekaan sendiri

Sekali-sekala bolehlah guru-guru BM mengaplikasikan teknik ini dalam usaha untuk menarik minat murid mempelajari KOMSAS, khususnya bagi Tingkatan 1, 2 dan 4.

Ketika Kami Bercerita Tentangnya oleh Lim Swee Tin

Tema: Pengorbanan seorang ayah

Persoalan pertama yang boleh didapati dalam sajak ini ialah hubungan anak dengan ayahnya yang rapat dan kemiskinan keluarga penyajak. Hal ini boleh didapati daripada rangkap pertama,

Ketika kami bercerita tentangnya bapa sedang tidur aku cukup kenal pada lelap matanya tikar mengkuang lusuh itu barangkali, tambah melenakan bapa.

Persoalan kedua yang boleh didapati dalam sajak ini ialah hidup penyajak yang miskin dan banyak kekurangan kebendaan, dan tentang ayah penyajak yang melalui kesusahan ketika membesarkan anak-anak. Walaupun bekerja sepanjang masa dan mendapat gaji sedikit, tetapi dia tetap dapat meluangkan masa untuk bersama anakanaknya. Hal ini boleh didapati daripada rangkap kedua,

Tadi lama sekali bapa menemani kami mengisi malam-malam seperti selalunya duduk mengelilingi pelita minyak tanah yang kecil itu semacam pahit dan getir pengalamannya begitu akrab pula dengan kami semua.

Persoalan ketiga yang boleh didapati dalam sajak ini ialah anak-anak yang memahami akan masalah ayahnya dan hidup mereka susah. Anak-anak ini juga memahami bahawa mereka harus menerima dan akur dalam kemiskinan dan kekurangan dalam kehidupan mereka. Hal ini boleh didapati daripada rangkap ketiga,

Tidak pernah kami menyoal mengapa demikian laut sejarahnya kerana seperti juga di hutan kehidupan ini kami sedia memaklumi akan ketentuan yang harus digenggam.

Persoalan keempat yang boleh didapati dalam sajak ini ialah kehidupan itu banyak hambatannya. Hal ini boleh didapati daripada rangkap keempat,

Asap pelita berkepul sesekali meliuk digerak angin ketika kami bercerita tentang bapa aku cukup faham pada sebuah doa yang selalu disebutnya:

Persoalan kelima yang boleh didapati dalam sajak ini ialah dugaan, kesusahan dan cabaran. Harapan sang bapa yang mahu memastikan kehidupannya yang susah pada masa lampau tidak akan berlanjutan dalam hidup masa depan anak-anaknya. Hal ini boleh didapati daripada rangkap kelima.

Sebagai seorang guru. Gantikan seni kata / lirik lagu kepada sajak atau puisi yang dipelajari. kita perlu melengkapkan diri kita dengan pelbagai teknik pengajaran supaya pembelajaran yang akan dilakukan itu berkesan. pantun. teknik mestamu merupakan salah satu teknik yang amat menarik untuk diajarkan kepada pelajar. Murid akan mudah mengingati sajak / puisi Genre: a. gurindam dan sebagainya. Dr. untuk menjadi seorang guru kita tidak boleh malu-malu sewaktu mengajar. Teknik Mestamu Langkah Mengajar a. . Teknik ini sesuai untuk puisi seperti sajak. Bagi mengajar KOMSAS. Kita perlu membuang sifat malu tersebut supaya pembelajaran dapat berjalan dengan lancar. Ulasan: Penggunaan pelbagai teknik dalam pengajaran adalah untuk memastikan pelajar lebih memahami perkara yang cuba disampaikan. d.Semoga ombak masa laluku bukan gelombang masa depanmu. Murid melagukan sajak atau puisi tanpa muzik b. Khairiah menasihatkan. c. Kepelbagaian teknik sewaktu pembelajaran membolehkan seseorang guru itu mampu menarik minat pelajarnya. syair. Gunakan melodi lagu yang diminati / popular.

Edarkan bahan cerita pada murid yang menjadi 'pencerita' 3. 3. 6. cerpen. Melatih murid-murid dengan kemahiran mendengar. Pencerita akan bercerita. bertutur. 2. mengasah bakat lakonan murid 5. pemahaman dan mengarang. watak tersebut keluar melakonkan aksi seperti yang di bacakan dalam cerita dan duduk semula di tempat asal apabila selesai melakonkan situasi yang di baca oleh pencerita 5. 2. memupuk sikap kerjasama di kalangan murid-murid 6. manakala pelakon akan melakonkan aksi atau perkara yang diceritakan oleh pencerita itu. memperbaiki dan memperkayakan penguasaan murid dalam bahasa 4. Menambah perbendaharaan kata murid. Murid lain boleh mencatat maklumat berdasarkan arahan guru.Teknik ini sesuai untuk genre drama. .TEATER BERCERITA Teater bercerita ialah satu bentuk drama naratif yang berbentuk cerita yang dilakonkan secara spontan. novel. pencerita duduk disebelah kiri penonton dan membaca cerita 4. Apabila pencerita menyebut nama watak murid yang telah ditentukan. Aktiviti di teruskan sehingga selesai cerita. Guru membuat aktiviti susulan untuk membina kemahiran berbahasa. Berhibur sambil belajar (Didik Hibur) Langkah Perlaksanaan 1. Atur kedududukan murid dalam bentuk separuh bulatan. Teater bercerita menggabungkan pelakon dan pencerita pada masa yang sama. Guru atau murid boleh menyediakan skrip terlebih dahulu untuk dibaca dan dihayati. Objektif Teater Bercerita 1. Aktiviti ini boleh mendidik pelajar untuk bertutur dengan intonasi yang betul. dan prosa klasik.

- Memperoleh kemahiran dan mengalami pelbagai bentuk masalah sosial.. Kriteria pemilihan bahan 1.*. Aktiviti ini boleh dijalankan di dalam kelas dan murid-murid yang mengambil bahagian haruslah berlagak seperti watak yang dibayangkan. sesuai dengan minat dan peringkat kebolehan dan umur murid 4. Aktiviti ini merupakan salah satu cara untuk mendapatkan penglibatan aktif murid-murid dalam pengajaran dan pembelajaran. . boleh merangsang murid berinteraksi. kemahiran. meningkatkan pemikiran daya kreatif 6.semua watak akan melakonkan watak secara spontan tanpa skrip. dan masa 3. Hanya pencerita sahaja yang membaca skrip. menepati objektif. mesej dan nilai positif 5. Matlamat - murid berasa prihatin dan memahami perasaan orang lain. cerita boleh dilakonkan 2. - Murid berpeluang untuk melakonkan pelbagai tingkah laku atau watak dan mengalami sendiri sesuatu situasi. Main Peranan Main peranan ialah aktiviti dalam pengajaran yang memberi peluang kepada murid untuk membayangkan diri sendiri atau orang lain dalam pelbagai situasi tertentu. Berpeluang membincangkan dan memikir masalah diri sendiri lalu memahami diri sendiri dengan mendalam.

 Membantu murid yang bersifat pendiam membina keyakinan diri. Main peranan bermaksud melakonkan sesuatu situasi atau masalah atau peristiwa yang dianggap penting.- Murid berpeluang untuk melahirkan pelbagai perasaan dengan bebas mengikut situasi watak. isu atau tugasan semula. dengan televisyen. Masalah ini dikemukakan kepada melalui pelajar filem. Pelakon-pelakon cuba menyelesaikan atau menjelaskan situasi kepada kepada pelajar-pelajar lain supaya mempraktikan kepada diri mereka berdasarkan peranan yang dimainkan secara spontan. cara membacakannya rakaman atau dan memperlihatkannya sebagainya. .  Melalui teknik ini para pelajar dapat menggunakan kemahiran belajar seperti mengumpulkan maklumat. Membantu murid berkomunikasi secara berkesan.  Proses ini biasanya dimulakan dengan pemikiran masalah yang sesuai. mendengar Simulasi  Simulasi ditakrifkan sebagai satu situasi yang diwujudkan hampir menyerupai keadaan sebenar yang memerlukan pelajar berinteraksi sesama sendiri berdasarkan peranan masing-masing bagi membuat keputusan menyelesaikan masalah.  Pelajar diberi peranan dan bertindak sebagai watak-watak yang ditentukan dalam satu situasi yang disediakan. menjalankan temu ramah dengan individu tertentu dan mencatat isi-isi penting. Melatih murid mengawal perasaan dan emosi dalam pelbagai situasi. Menggalakkan murid menggunakan bahasa yang bernas.  Main peranan ialah dramatisasi yang tiada kaitan atau penghafalan skrip.

membuat keputusan dan menyelesaikan masalah berdasarkan peranan yang dipertanggungjawabkan. Melalui teknik ini pelbagai kemahiran dapat digabungjalinkan dan dipertingkatkan terutamanya dalam kemahiran lisan. Dalam proses ini pelajar digalakkan untuk memberi pendapat. . membaca dan menulis.   Memberi peluang kepada pelajar mengalami sendiri situasi dan masalah. cadangan.  Dapat mewujudkan pelbagai aktiviti menarik yang menjadi sumber motivasi kepada pelajar untuk meneruskan proses pengajaran dan pembelajaran.

Pada 1960 hingga 1962. Kejohanan turut disertai oleh peserta-peserta dari luar negara. pada tahun 1906. Aktiviti melontar peluru dijadikan sebagai pertandingan bermula pada abad ke-19. nama persatuan ditukar pula kepada „Federation of Malaya Amateur Athletic Union‟ (FMAAU) digabungkan bersama dengan Majlis Olimpik Malaya. kejohanan pertama di bawah MAAU diadakan. Pada 1914 hingga 1919 Aktiviti olahraga dihentikan kerana Perang Dunia Pertama.rekod-rekod kebangsaan telah diiktiraf. Semua negeri di Malaysia mengambil bahagian.Nama kejohanan ditukar kepada „Championships of Malaya‟. Pada 1920.Kejohanan olahraga antara negeri ini dikelolakan oleh „Amateur Athletic of British Malaya‟. nama diubah kepada „Amateur Athletic Association of Malaya‟. Dengan penubuhan Malaysia pada tahun 1963. Pada 1913. aktiviti olahraga dihentikan sekali lagi kerana Perang Dunia Kedua.SEJARAH OLAHRAGA DI MALAYSIA Organisasi olahraga terulung dicatat di Malaysia adalah Persatuan Olahraga Ipoh.Pada 1964. Orang Scotland dan Ireland merupakan golongan pertama yang . FMAAU ditukar kepada „Malaysia Amateur Athletics Union‟ (MAAU). kejohanan kebangsaan pertama yang menggunakan peraturanperaturan baru telah diadakan di Seremban. LONTAR PELURU Pengenalan Acara lontar peluru adalah satu acara olahraga iaitu acara padang yang melibatkan dari segi melontar dalam pergerakan menolak satu bola logam besi berat sejauh yang boleh. Pada 1952. mesyuarat olahraga diadakan di Kuala Lumpur untuk mengadakan pertandingan olahraga di antara negeri buat kali yang pertama. Pada 1960.Pemenang kejohanan ini dianggap sebagai Johan Malaya.Kejohanan olahraga pada masa itu dinamakan „Ipoh Athletic Sports‟.Pada 1940 hingga 1948. Presiden MAAU yang pertama ialah Datuk Mohamed Ghazali bin Shafie.

26 kg manakala berat untuk peserta wanita ialah 4 kg. Dari sini. tembaga atau logam lain yang tidak kurang lembutnya. Pada ketika ini. acara lontar peluru telah mendapat sambutan di beberapa kejohanan sukan olahraga. Ukuran diameter peluru untuk peserta lelaki ialah 110 hingga 130 mm. peluru diperbuat daripada besi seberat 16 paun. Saiz dan berat peluru berbeza-beza mengikut peringkat peserta dan jenis pertandingan. bermulalah sejarah baru bagi acara lontar peluru. Perbezaan berat ini adalah perlu bagi memudahkan lontaran mengikut keupayaan seseorang peserta berdasarkan peringkat umur mereka. Amerika Syarikat telah menganggap kegiatan sukan sebagai sangat menarik.mencipta lontar peluru berdasarkan pertandingan melontar batu yang mereka lakukan ketika itu. Berat peluru bagi peserta lelaki ialah 7. Bentuknya mesti bulat dan mempunyai permukaan yang licin. Acara lontar peluru memerlukan peserta yang mempunyai struktur fizikal yang tegap di samping kecekapan mengimbang badan dengan baik untuk memastikan jarak yang maksimum. Ini satu tanggapan yang salah. dan akhirnya menjadi acara olahraga yang dipertandingkan. . Sebagai sebuah negara yang mengambil berat tentang kegiatan sukan. Setelah diperkenalkan di Amerika Syarikat. Ramai beranggapan lontar peluru boleh dilakukan oleh mereka yang mempunyai tubuh badan yang besar. Walau bagaimanapun lontar peluru tidak dapat diterima sebagai sukan di kedua-dua negara itu. Berat peluru untuk peringkat sekolah pula bergantung pada umur mereka. manakala untuk peserta perempuan ialah 95 hingga 110 mm. FIZIKAL PELURU Peluru diperbuat daripada besi. Lontar peluru merupakan acara yang memerlukan kekuatan dan kemahiran tertentu bagi menghasilkan jarak yang baik.

bentuk kawasan telah ditukar kepada bentuk bulatan yang berdiameter 7 kaki. Dengan ini. Peserta hendaklah membuat lontaran dari dalam bulatan ini tanpa memijak garisan yang mengelilingi bulatan ini. Pada bahagian hadapan bulatan lontaran ini dipasangkan papan penahan untuk menentukan sama ada kaki peserta menyentuh ataupun melepasi papan penahan yang mengakibatkan lontarannya akan dibatalkan.135 meter pada diameternya yang diukur dari sebelah luar garisan. Acara ini telah diterima untuk dipertandingkan di Sukan Olimpik moden tahun1896. Kawasan ini berbentuk bulat dan dipagari oleh garisan sekelilingnya setebal lima sentimeter. Namun begitu. dengan bahagian hadapan tempat melakukan lontaran diletakkan papan yang seakan-akan penanda. Setiap lontaran yang dibuat oleh peserta hendaklah mendarat atau terjatuh di dalam kawasan tersebut. tiada peraturan yang tetap berhubung teknik melontar peluru. Panjang kedua-dua garisan ini tetap iaitu bergantung kepada peringkat pertandingan yang diadakan serta peserta yang mengambil bahagian. acara lontar peluru telah diperkenalkan ke negara-negara lain seperti Greek. yang terdapat pada kawasan lontaran seperti yang diguna pakai sekarang. Saiz bulatan ini ialah 2. Pada mulanya kawasan lontaran berbentuk segi empat sama dengan ukuran 7 kaki x 7 kaki. pada tengah bulatan lontaran.KAWASAN LONTARAN Beberapa peraturan yang berkaitan dengan kawasan lontaran telah dicipta. Pada bahagian tengah bulatan lontaran disediakan satu garisan lurus yang merentangi dan membahagikan bultan ini kepada dua bahagian selari dengan kawasan pendaratan peluru dihadapannya. KAWASAN PENDARATAN Satu kawasan khas hendaklah disediakan bagi membolehkan peluru yang dilontar mendarat atau dijatuhkan. Malah bentuk kawasan lontaran ini terus digunakan untuk Sukan Olimpik pada tahun 1900 dan 1904. Pada tahun1909. Kawasan lontaran peluru disediakan khas bagi membolehkan setiap peserta acara ini melakukan lontaran. Kawasan ini hendaklah bebas daripada sebarang gangguan. Sekiranya. peluru terjatuh di luar kawasan atau di atas .

Peserta yang mencapai jarak yang paling jauh menerusi lontaran yang sah dikira pemenang CARA MENGUKUR JARAK LONTARAN Jarak lontaran diukur dari kesan peluru di kawasan mendarat sehingga ke bahagian dalam penahan atau garis bulatan. melalui latihan ansur maju dan kaedah yang bersistematik bagi menempa sesuatu jarak lontaran yang cemerlang dan terbaik. Oleh itu peserta hendaklah memastikan supaya setiap lontaran yang dibuat akan mendarat di dalam kawasan yang dikhaskan. maka lontaran itu dianggap batal. Bagaimanapun. yang akhirnya dijadikan teknik lontaran yang diterima dan kekal sehingga hari ini. Hujung pita ukur ditempatkan pada bahagian kesan peluru yang paling dekat dengan bulatan lontaran. . Bagi menetukan jarak tersebut. Ianya bermula dari tempat peluru mendarat hinggalah ke bahagian tengah bulatan lontaran. Ini bermakna persediaan fizikal dan mental adalah menjadi agenda utama untuk menjamin keselamatan diri atlet itu sendiri. Pita ukur ditarik sehingga di tengah bulatan. PERATURAN DAN PERTANDINGAN Akhirnya.garisan yang memagarinya. Hujung pita ukur ditempatkan pada bahagian kesan peluru yang paling dekat dengan bulatan. seorang atlet lontar peluru telah menonjol dalam acara ini. Beliau ialah Perry O‟ Brien dari Amerika Syarikat. PITA PENGUKUR Lontaran yang dibuat oleh peserta perlulah diukur bagi menetukan jarak yang dilakukan. Persediaan atlet. acara lontar peluru ini dapat menyebabkan bahaya jika kita tidak berhati-hati sebelum. Beliau telah mencipta teknik lontaran baru. semasa dan selepas melakukan aktiviti. kekuatan tubuh badan dan anggota lain terutama tangan. Atlet lontar peluru haruslah mampu mengenal pasti dan mengaplikasi tekinik dan gaya lontaran yang baik. pinggang dan kaki memainkan peranan utama. ianya perlu diukur sebaik selepas sesuatu lontaran. bacaan jarak hanya dikira setakat bahagian dalam papan penanda pada bulatan tersebut. Bacaan pita yang bertemu dengan bahagian dalam penahan akan menunjukkan bacaan lontaran. Namun begitu. pada tahun 1950-an.

perlakuan yang sempurna semasa melakukan aktiviti melontar. semasa dan selepas. iaitu sebelum. Ini merupakan satu kesalahan biasa yang dibuat oleh kebanyakkan peserta yang baru belajar melontar peluru. Teknik memegang peluru dengan tiga jari Peluru disokong di pangkal ketiga-tiga jari tengah dan ibu jari. Para peserta tidak boleh memegang peluru di tapak tangan. Yanina Korolcik dari Belarus memenangi pingat emas selepas melakukan lontaran 20. FASA PERGERAKAN MELONTAR PELURU Fasa-fasa peluru peringkat pergerakan melontar peluru biasanya terdiri daripada: 1) 2) 3) 4) 5) 6) Pegangan peluru Lakuan sedia Lungsuran Kilasan badan Lontaran Pulihan PEGANGAN PELURU Teknik asas memegang peluru secara umumnya boleh dibahagikan kepada dua iaitu: i. . Ibu jari dan jari kelinking mengimbangi kedudukan peluru. Jari kelingking dibengkokkan di sisi peluru. Teknik memegang peluru dengan lima jari Kelima-lima jari digunakan. Fasa perlakuan berkait rapat dengan koordinasi pelontar.Kedua.56 meter dalam acara lontar peluru wanita di Sukan Olimpik Sydney tahun 2000. Teknik disyorkan untuk para pelajar sekolah rendah. yang mana perlakuan yang licin dan sempurna akan banyak membantu atau mencipta sesuatu kejayaan. ii.

Kemudian diikuti dengan bahagian pinggul kanan bergerak ke hadapan dan ke atas. Serentak dengan kesemua pergerakan ini tangan harus mula menolak peluru. Mata pelontar pula mengikuti pergerakan peluru sehingga peluru itu mendarat. Oleh itu fasa pulihan tidak ditegaskan dalam gaya ini. Setelah menempatkan peluru di bahagian yang sesuai kanannya yang terletak hampir dengan garis pusat bulatan. Gaya Melungsur Selangkah .TEKNIK MELONTAR PELURU Teknik atau gaya melontar peluru yang biasa diamalkan ialah: a) b) c) Gaya berdiri dan melontar Gaya melungsur selangkah Gaya Parry O‟ Brien Gaya Berdiri dan Melontar Lakuan sedia Peserta berdiri di bahagian hadapan bulatan dengan bahu kirinya menghala kea rah lontaran. Pulihan Dalam gaya berdiri ini pelontar tidak melakukan lungsuran dan pergerakan badan pula tidak begitu kuat. Berat badan peserta hendaklah dipindahkan ke kaki belakang. Lontaran Tolakan peluru diteruskan dengan kaki belakang menekan ke atas tanah sehingga badan menjadi terangkat. Tangan pelontar mengakhiri pergerakan ini dalam keadaan lurus. Peluru pun dilontar keluar dari tangan menuju ke hadapan dank e atas. Kilasan badan Ianya dimulakan dengan bahu tangan bebas digerakkan ke hadapan.

Selepas menempatkan peluru di ntempat yang sepatutnya. Berat badan pelontar mestilah masih berada di atas kaki kanan. bongkokkan badan dengan membengkokkan kaki kanan. Pulihan Sebagai langkah mengelakkan pelontar daripada kehilangan keimbangan dan terjatuh di kawasan hadapan selepas melepaskan peluru. Bahu dan tangan kanan Lontaran Apabila kilasan badan itu selesai melungsur terangkat dan melentik. Kedua-dua belah kaki mesti bersentuhan dengan tanah semasa peluru dilontar.Lakuan sedia Pelontar berdiri di bahagian belakang bulatan dengan membelakangkan kawasan lontaran. . Kaki kiri dibiarkan dalam keadaan selesa diletakkan di hadapan badan pelontar dengan sikunya dibengkokkan sedikit. Pergerakan ini hendaklah disusuli dengan pergerakan menolak peluru yang bermula dengan menggunakan bahagian bahu diikuti pula dengan tangan yang memegang peluru. Lungsuran Daripada lakuan sedia menolak dengan kaki kiri supaya kaki kanan pelontar dapat membuat lungsuran ke bahagian tengah bulatan. Tangan mengikut peluru sejauh yang boleh dan kaki mestilah digunakan untuk menahan dengan kuat. Langkah pulihan ini dilakukan dengan membawa kaki kanan ke hadapan masih menghala ke belakang. manakala bahagian badan pula terus dibia Kilasan badan Sebaik sahaja kaki kanan bertapak semula dan proses lungsuran itu tamat. pinggul kanan dipusing ke kiri dan ke atas serantak dengan kilasan badan. Lungsuran ini dilakukan secara pantas dan licin. pergerakan pulihan hendaklah dilakukan jika perlu. Pergerakan ini merupakan sebahagian daripada pergerakan ikut lajak.

Kilasan badan Pada akhir pergerakan lungsuran dan apabila kaki bebas telah bertapak di belakang papan penahan. Di samping sumbangannya daripada segi teknik melontar. Parry O‟ Brien jhuga telah membuktikan kepada semua ahli sukan tentang betapa pentingnya latihan bebanan bagi acara melontar peluru. badan pun mula mengilas ke atas dan ke hadapan mengilas badan adalah hampir sama dengan teknik yang diterangkan dalam gaya . pelontar berdiri membelangkan arah lontaran. Kaki bebas diangkat ke atas sambil bahagian badan dibongkokkan ke hadapan sehingga selari dengan tanah. Pada tahun 1956. dengan gaya mulaan yang membelakangkan kawasan lontaran. Lungsuran ini dibuat dengan kaki kanan ke belakang.bulatan Gaya Parry O‟ Brien dan pada masa yang sama kaki kiri digerakkan ke belakang secara tergantung untuk membantu imbangan badan. pergerakan dijengketkan melungsur dilakukan. beliau telahmenjadi pelontar pertama yang mencipta rekod dunia dengan lontaran melebihi 18 meter jaraknya. Lungsuran Sebaik sahaja badan condong ke hadapan dan berat badan dirasa di atas kaki kanan. Beliau ialah seorang ahli sukan Amerika yang termuka pada tahun 50-an. Teknik lontaran ini masih popular hingga ke hari ini. Lakuan sedia Sama seperti dalam gaya melungsur selangkah. kaki kiri ditendang ke bahagian hadapan bulatan. Serentak dengan pergerakan ini. Badan pelontar ketika ini masih di dalam keadaan condong.

Teknik membelakangi kawasan lontaran Teknik lontaran secara membelakangi kawsan lontaran atau kawasan pendaratan merupakan peringkat yang lebih maju dan biasanya dilakukan oleh peserta yang berpengalaman. ikut lajak dan pulihan Gaya ini sama dan boleh rujuk kepada lontaran dan pulihan dalam gaya melungsur selangkah. V.dan kilasan badan hendaklah dilakukan sebagai satu pergerakan yang terus-menerus supaya tidak menjejaskan pengumpulan daya untuk membuat lontaran. Peserta meninggalkan bulatan lontaran melalui bahagian belakangnya. sambil memerhatikan pendaratan peluru. Langkah-langkah yang boleh diambil oleh peserta dalam menggunakan teknik lontaran cara ini : I. Teknik lontaran sisi Peserta boleh menggunakan teknik sisi badan ini sama ada dari sisi atau sisi kiri. VI. Peserta memusingkan tapak kaki kanan sambil mengangkatkan tumitnya dan diikuti dengan tolakan peluru keluar melepasi pegangannya. Ini bermakna bahagian hadapan peserta bulatan lontaran. IV. Berdiri dengan kedudukan kaki selangkah ke belakang daripada garisan tengah bulatan lontaran. III. Bersedia dengan memegang peluru di dalam bulatan lontaran . Mengawal badan dan kakinya selepas melakukan lontaran supaya tidak menyentuh garisan atau papan penanda. Sebenarnya teknik kesemua fasa ini adalah hampir sama. Peserta perlu berdiri secara mengereng. Jurulatih biasanya tidak mengalakkan peserta baru menggunakan teknik lontaran ini kecuali mereka sudah benar-benar mahir dalam melakukannya. II. dengan mana-mana sisi badannya menghadap ke kawasan pendaratan lontaran. Meletakkan kaki kiri pada tanah dan memusingkan sedikit bahunya ke hadapan Meluruskan kaki dan bersedia untuk melakukan lontaran. Lontaran. Peserta berdiri sedia sambil memegang peluru di dalam bulatan lontaran yang disediakan. Dalam pada itu peserta hendaklah menentukan kedudukan peluru selesa pada tangannya. Teknik lontaran ini adalah seperti berikut : I. VII.

Peserta menolak pelur keluar sekuat mungkin dan tangan yang bebas terus mengawal. Memulakan pergerakan dengan membelakangi arah lontaran. Mengangkat kaki kanannya sedikit untuk mendapatkan keseimbangan. VIII. kaki kanan melangkah pendek ke depan dan kaki kiri diayun ke belakang untuk menahan agar badan tidak terjerumus ke luar lingkaran. Cara memegang dan menempatkan peluru pada bahu harus dilakukan dengan betul sebelum gerakan ke belakang dimulakan.iaitu lakukan seberapa rendah yang boleh. Menurunkan kaki berhampiran dengan papan penanda dalam bulatan lontaran. II. Sebelum peluru lepas daripada bahu pandangan hendaklah ditumpukan ke arah sudut lontaran. III. CARA MENGUKUR JARAK LONTARAN Jarak lontaran peluru boleh diukur daripada kesan peluru di kawasan mendarat sehingga ke bahagian dalam papan penahan atau garis bulatan. VI. Kemudian memusingkan bahu dan pinggang ke arah lontaran. V.II. Gerakan berjingkit ke belakang jangan dilakukan terlalu tuinggi . VII. LAKUAN MENGIMBANG SEMULA Setelah peluru dilepaskan. Pangkal pita ukur ditempatkan pada bahagian kesan peluru yang lebih dekat dengan bulatan melontar. Bahagian pita ukur yang bertemu dengan bahagian dalam papan penahan akan menunjukkan jarak lontaran itu. sambil membengkokkan badan dan lutut kanan serta meluruskan kaki kiri ke belakang. Mendapatkan kembali keseimbangan badan dan memerhatikan peluru mendarat Peserta meninggalkan bulatan lontaran menerusi belakangnya untuk membolehkan pegawai mengukur jarak yang dicapai. ASPEK PENTING DALAM LONTAR PELURU I. Semasa gerakan meluncur ke belakang dilakukan peluru hendaklah berada di bahu dan siku tangan sentiasa di belakang peluru. III. sambil tangan yang tidak memegang peluru menyokong dan mengawal pergerakan dan keseimbangan. . IV. Tarik pita ukur secara lurus sehingga sampai ditandaan di tengah-tengah bulatan melontar.

Walau bagimanapun. asas melontar peluru seperti acara-acara olahraga yang lain. 3) Peserta hendaklah mempunyai bentuk serta ciri-ciri pelontar pelurusupaya penglibatannya memberikan keberkesanan. kemahiran dan mentalnya. KESIMPULAN Acara lontar peluru ini memerlukan kemahiran yang khusus jika seseorang individu itu ingin melibatkan diri dalam bidang sukan ini. .PRINSIP UMUM LONTAR PELURU Beberapa prinsip asas acara ini yang harus terdapat pada setiap peserta iaitu : 1) Peserta mestilah seorang yang sanggup mengikut latihan yang dianjurkan dengan penuh semangat serta ingin mencapai kejayaan. 2) Peserta hendaklah mempunyai matlamat tertentu dengan melibatkan diri dalam acara ini sama ada matlamat dirinya atau pasukannya. Sebagai acara pertandingan. 4) Peserta hendaklah seorang yang mengambil bahagian dengan mematuhi setiap peraturan yang berkaitan dengannya. Cara pengajaran dan latihan hendaklah disesuaikan dengan kemampuan kumpulan pelajar yang diajar. boleh juga diperkenalkan kepada para pelajar sekolah rendah. lontar peluru lebih sesuai bagi para pelajar sekolah menengah. serta mempunyai semangat kesukanan tulen. 5) Peserta hendaklah bersedia ketika mengambil bahagian dalam sesuatu pertandingan sama ada daripada segi fizikal.

Lompatan yang dibuat oleh peserta itu merupakan yang paling tinggi bukan sahaja dibandingkan di kalangan peserta yang mengambil bahagian dalam . Dalam acara Lompat Tinggi. William Tivendale berjaya melompat setinggi 1.83 meter.C2. SEJARAH Tidak dapat dipastikan apakah lompat tinggi pernah disenaraikan dalam Sukan Olimpik Kuno seperti lompat jauh. Dalam pertandingan yang diadakan pada tahun 1861. Lompat Tinggi mula diperkenalkan dalam tahun 1887 dan dalam tahun 1896 acara Lompat Tinggi telah diperkenalkan dalam sukan Olimpik. Terdapat beberapa gaya dalam acara Lompat Tinggi seperti berikut :i) ii) iii) iv) v) Gaya Gunting (Scissors) Gaya Eastern Cut-off Gaya Guling Barat (Western Roll) Gaya Guling Pelana (Straddle) Gaya Fosbury Flop Dalam gaya-gaya di atas. Acara ini menjadi perhatian ramai kerana pelbagai gaya lompatan digunakan oleh para atlit. Ada setengah pendapat mengatakan acara lompat tinggi ini pernah dijadikan acara dalam sukan tersebut. LOMPAT TINGGI PENGENALAN Acara Lompat Tinggi adalah salah satu daripada acara olahraga yang diminati dan sentiasa mendapat perhatian ramai. tetapi tidak kurang pula pihak yang menafikannya. gaya guling (straddle) dan gaya fosbury flop telah diperkenalkan bagi mendapatkan lompatan yang tinggi. Catatan terawal tentang lompat tinggi ialah pada abad ke-19 apabila satu pertandingan diadakan bagi menentukan siapa antara segolongan profesional di England yang mampu melompat paling tinggi. seseorang atlit memerlukan kebolehan semula jadi. seorang berbangsa Scotland. bagi melaksanakan satu lompatan yang baik hendaklah bergantung kepada diri atlit itu sendiri iaitu dari persediaan fizikal dan mental.

Peristiwa ini begitu penting sehinggakan IAAF terus bersetuju menamakan teknik lompatan yang diperkenalkan oleh beliau sebagai lompatan Fosbury atau Fosbury Flop. Sebelumnya hanya pasir digunakan. Gaya pelana mula digunakan oleh peserta-peserta Eropah. Dalam membincangkan acara lompat tinggi ini. manakala gaya lentang diperkenalkan oleh peserta Amerika Syarikat dan menjadi teknik lompatan paling diminati khususnya di kalangan pelompat tinggi Amerika ketika itu.pertandingan itu malah ketika itu belum pernah ada orang lain yang melompat setinggi itu. Cara membuat lompatan ialah dengan merapatkan kedua-dua kaki sambil badan melompat pada kedudukan statik atau menegak. Kemudiannya beberapa cara dan kaedah lompatan dicipta dan diperbaiki dari semasa ke semasa. Peningkatan lompatan yang mampu ditunjukkan oleh para peserta menyebabkan tempat mendarat terpaksa diletakkan dengan tilam atau alas tebal yang lembut. Bagaimanapun cara lompatan yang dilakukan pada masa itu jauh berbeza dengan lompatan yang dilakukan oleh atlit pada masa sekarang. menjadikan peserta seakan-akan melompat pada kedudukan berdiri dan menegak. Palang yang digunakan hanyalah seutas tali yang diikat pada dua batang kayu yang dipacak pada tanah. Gaya gunting yang kebanyakan digunakan oleh peserta lompat tinggi Asia mula diperkenalkan pada tahun-tahun suku pertama abad ke-20. yang berdasarkan kepada peraturan dan undang-undang yang turut berubah serta keadaan-keadaan tertentu. Contohnya pada suatu ketika pelompat tidak dibenarkan menyentuh tanah dengan tangan sebelum kaki mendarat dan begitu juga kepala pelompat tidak boleh melepasi palang sebelum kaki melepasi palang. . satu nama yang tidak harus dilupakan ialah Dick Fosbury iaitu seorang pelompat tinggi dari Amerika Syarikat yang bertanggungjawab bukan sahaja memperkenalkan teknik lompatan terbarunya malah telah bertanggungjawab mempopularkan acara ini dalam Sukan Olimpik tahun 1968 di Mexico. Pada peringkat awal Sukan Olimpik gaya yang digunakan ialah gayastatik dengan lompatan menegak. Kini lompat tinggi merupakan salah satu acara bahagian padang dalam sukan olahraga yang terus dijadikan acara dalam setiap perjumpaan olahraga di pelbagai peringkat.

Kedua-dua tiang ini hendaklah mempunyai alat bantuan khusus bagi membolehkan tiang ditegakkan tanpa mudah dijatuhkan. logam ataupun bahan yang sesuai dengan berbentuk bulat atau segitiga.Sebelum gaya flop diperkenalkan terdapat satu gaya yang dikenali sebagai gaya guling pelana (Stradle) telah diperkenalkan oleh Jim Stewart dari Universiti of Southern California dalam Kejohanan National College dalam tahun 1930. Jika perlu diubah umpamanya kedudukan. Penganjur sesuatu kejohanan olahraga hendaklah memastikan semua ini disediakan sebelum pertandingan dimulakan. Sokongan ini hendaklah mudah dinaikkan atau diturunkan pada tiang. Antara peralatan-peralatan yang diperlukan adalah seperti berikut :i) Tiang lompat tinggi Dua batang tiang diperlukan dan tiang-tiang ini tidak boleh diubah-ubah semasa pertandingan sedang dijalankan. ii) Palang lompat tinggi Palang lompat tinggi hendaklah diperbuat sama ada daripada kayu. Palang ini akan diletakkan pada tiang menerusi alat sokongan khas. hendaklah dilakukan selepas tamat satu pusingan yang melibatkan semua peserta. pihak penganjur kurang memberi perhatian kepada kawasan mendarat. Dengan ketinggiannya 6 kaki 1. Namun begitu orang yang pertama berjaya melepasi 7 kaki dalam dunia ialah Charles Dumas dari Amerika dalam Kejohanan Olimpik 1956 dengan lompatan setinggi 7 kaki 0. Tetapi yang mempopularkan gaya ini ialah Les Steers dariOregon. PERALATAN Dalam acara lompat tinggi ini memerlukan kawasan dan peralatan khusus untuk membolehkan lompatan diadakan sebagai salah satu acara olahraga. iii) Kawasan mendarat Pada peringkat awal acara lompat tinggi dijalankan.5 inci beliau telah berjaya melepasi dan melompat setinggi 6 kaki 11 inci. adalah perlu disediakan tempat .3 inci. Lama kelamaan dengan adanya beberapa teknik lompatan dan pendaratan tertentu. Panjang palang hendaklah sesuai dengan jarak kedua-dua tiang yang dipasangkan.

dalam acara lompat tinggi alat pengukur elektronik digunakan bagi menjadikan proses pengukuran dapat dilakukan dengan cepat dan tepat. kawasan mendarat bagi acara lompat tinggi ini digunakan tilam atau pengalas lembut bergetah dan hendaklah berbentuk segiempat. Alat sokongan ini hendaklah berbentuk segiempat rata dan berukuran 4 cm lebar dan 6 cm panjang. Ukurang hanya dibuat sekali sebelum lompatan dimulakan selepas palang dinaikkan. Kini. UKURAN i) Tiang lompat tinggi Tiang lompat tinggi ini hendaklah dijarakkan pada jarak minimum 4 meter atau maksimum 4. Berat maksimum palang ini ialah dua kilogram. kawasan pendaratan hanya terdiri daripada suatu kawasan khas yang diisikan dengan pasir lembut yang lembap. Pegawai .04 meter dari bahagian dalam. Tilam atau pengalas lembut ini hendaklah ditempatkan betul-betul selepas kedua-dua tiang lompat tinggi. Pengukuran ketinggian hendaklah dibuat sebelum acara lompatan. iv) Pita pengukur Pita pengukur adalah untuk mengukur ketinggian lompatan yang berjaya dilakukan oleh setiap peserta.pendaratan yang sewajarnya. Palang ini diletakkan pada tiang menerusi alat sokongan khas. iv) Pita pengukur Pita pengukur digunakan untuk mengukur ketinggian lompatan yang dilakukan oleh peserta. Tilam berspring atau bergetah boleh digunakan asalkan sesuai untuk pendaratan peserta. Sebelum beberapa teknik atau gaya lompatan diperkenalkan. iii) Kawasan mendarat Kawasan mendarat dalam acara lompat tinggi ini adalah tilam atau pengalas lembut bergetah dan berbentuk segiempat dengan bersaiz 5 meter panjang. Kini. ii) Palang lompat tinggi Panjang palang lompat tinggi ini hendaklah sesuai dengan jarak kedua-dua tiang yang dipasangkan. 4 meter lebar dan 1 meter tebal.

maka momentum jasad itu akan bertambah. A – Pergerakan Mendatar B – Pergerakan Menegak C – Vektor Resultant 1) 2) 3) Lari landas menghasilkan pergerakan mendatar A. seseorang atlit perlu meminda pergerakan mendatar kepada pergerakan menegak. Ia juga boleh dipindahkan dari sebahagian badan ke seluruh badan misalnya hayunan atau kilasan kaki bebas dengan kuat pada fasa lonjakan dalam lompat tinggi supaya dapat menghasilkan momentun yang lebih untuk membawa badan pada takat . PRINSIP-PRINSIP BIOMEKANIK DALAM ACARA LOMPAT TINGGI Secara amnya terdapat beberapa aspek prinsip mekanik dalam acara-acara sukan termasuk olahraga. Lebih meningkat halaju atau lebih berat jisim. b) Momentum Halaju dan momentun adalah konsep-konsep penting dalam kemahiran sukan. Lonjakan dari lari landas di point X menghasilkan pergerakan menegak B. Prinsip-prinsip mekanik yang terlibat dalam acara lompat tinggi ini dibincang dengan ringkas :a) Pergerakan Terdapat dua jenis pergerakan iaitu :i) ii) Pergerakan Mendatar (Linear Motion) Pergerakan Menegak (Vertical Motion) Dengan ringkas.pertandingan terlebih dahulu akan memulakan acara ini pada suatu ketinggian tertentu mengikut keupayaan para peserta dan ketinggian lompatan akan diukur daripada bahagian tengah palang ke aras tanah. Hasil gabungan pergerakan mendatar dan pergerakan menegak mengakibatkan layangan dalam bentuk parabola C. Momentum adalah hasil darab jisim dan halaju iaitu kuantiti pergerakan yang dikandung oleh sesuatu jasad.

Kedua-dua daya ini dilaksanakan hanya apabila ada geseran pada bumi di pusat bulatan. seseorang atlit itu haruslah menggabungkan konsep-konsep pergerakan dengan daya sentrifugal . pada hakikatnya terdapat satu jenis daya yang bertindak ke arah pusat bulatan itu dan satu lagi daya yang sama wujud dalam arah yang bertentangan. . d) Putaran Pergerakan-pergerakan putaran bertujuan mendapat layangan merentasi palang adalah dua jenis iaitu „direct‟ dan „inderect‟. maka daya ini akan dilepaskan pada titik bulatan yang tertentu dan memecut dalam bentuk tangen pada pusat bulatan itu. Putaran „indirect‟ dicapai dengan membawa masuk dengan kuat kaki bebas setelah lonjakan untuk menambah lagi daya sentrifugal.yang lebih tinggi. Daya yang bertindak ke luar dikenali sebagai Daya Sentripetal. Untuk mencapai lonjakan yang tinggi. c) Daya Sentrifugal 1. Putaran „direct‟ dicapai semasa atlit ada kontrak dengan bumi manakala putaran „indirect‟ semasa atlit tidak mempunyai kontrak dengan bumi. Pergerakan lengan dan bahu juga menolong melonjakkan badan ke atas. 3. Daya Sentrifugal Daya Sentripetal Daya Ikut Tangan Selain daripada pergerakan mendatar dan menegak terdapat juga daya sentrifugal. Sekiranya terdapat suatu daya sentrifugal sedang bertindak kepada pusat bulatan dan tidak terdapat geseran pada pusat itu. Apabila sesuatu jasad melakukan pergerakan dalam bentuk suatu bulatan. 2.

e)

Graviti dan Pusat Graviti Satu daripada prinsip yang sangat penting adalah daya graviti bumi yang berkesan

pada atlit dan bagaimana atlit itu boleh memindahkan pusat graviti pada badannya supaya memperolehi lompatan yang paling berjaya. Ketinggian yang boleh dicapai dengan jumlah daya yang sama sekiranya pusat graviti ditempatkan rapat kepada bahagian atas palang. Walau bagaimanapun gayagaya yang membolehkan penempatan pusat graviti seperti ini juga melibatkan atlit-atlit mendarat dalam posisi yang mencemaskan. Jasad-jasad A dan B yang kedudukannya menegak didapati pusat graviti masing-masing agak jauh di atas palang. Manakala dalam jasad C, terdapat

kedudukannya yang leper membolehkan pusat gravity adalah sangat hampir pada palang. PRINSIP AKSI – REAKSI Konsep : Walaupun arus jalan pusat graviti tidak boleh diubah setelah kaki meninggalkan bumi dengan mengubahsuaikan segmen-segmen tertentu dalam badan secara mengaplikasikan hukum reaksi membolehkan segmen-segmen badan mengikut itu di angkat. Konsep menerangkan bahawa apabila sesuatu bahagian badan dikenakan sesuatu gerakan tertentu, maka kita akan mendapat satu pergerakan di bahagian badan yang lain. Apabila kedua belah tangan atlit di hayun dengan kuat semasa lonjakan seluruh badan akan turut terangkat. Setelah lonjakan seluruh kaki bebas ditarik masuk dengan kuat untuk menghasilkan putaran badan. Dengan ini kedua belah kaki akan dapat melepasi palang. Ketika bahagian pinggang melepasi palang, pinggang

dilenturkan. Pergerakan inilah mengangkat kedua tangan dan kedua kaki melepasi palang dengan mudah. Semasa lari landas dilakukan, tumit kaki hadapan di tanam dengan kuat, reaksi dari tindakan ini akan memindahkan pergerakan mendatar kepada pergerakan menegak. Prinsip-prinsip tersebut penting untuk acara lompat tinggi.

HUKUM-HUKUM NEWTON Prinsip-prinsip biomekanik juga melibatkan hukum-hukum seperti di bawah :1) Hukum Inertia (Hukum Pertama)

Setiap jasad akan terus berada dalam keadaan rehat atau terus bergerak dengan halaju yang sekata pada satu arah lurus sehingga terdapat satu daya yang mengubah keadaannya. 2) Hukum Pecutan (Hukum Kedua)

Kadar penurunan momentum adalah secara terus dengan daya yang digunakan dan pertukaran ini berlaku pada arah yang sama dengan arah tindakan daya. 3) Hukum Tindakbalas (Hukum Ketiga)

Untuk sebarang tindakan selalu terdapat suatu tindakbalas yang sama magnitudnya tetapi pada arah yang bertentangan.

TEKNIK-TEKNIK LOMPATAN Teknik Gaya Gunting Menjelang abad ke-19, seorang berbangsa Amerika bernama Mike Sweeney telah mencadangkan lompat tinggi jni gunting ini sebagai pilihan dari hadapan sebelum ini. Lompatan gunting bermaksud peserta akan melepasi palang pada sebelah kaki

dan dengan segera diikuti dengan kaki yang sebelah lagi hampir pada ketika yang sama, sambil melepaskan keseluruhan tubuh melepasi palang. Teknik ini telah ditiru oleh seorang Jerman bernama Pierre Lewden yang kemudiannya terus mempopularkan gaya ini. Teknik lompatan ini menjadi ikutan para peserta lompat tinggi ketika itu. Pergerakan dalam lompatan cara gunting itu adalah seperti berikut : i. Peserta membuat larian dari sudut kiri atau kanan lorong larian mengikut keselesaan sendiri. ii. Peserta membuat lompatan dengan mengangkat dan melepasi kaki hadapan diikuti dengan kaki sebelah lagi. iii. Ketika kaki hadapan berada di atas palang, kaki yang sebelah lagi menendang ke atas, menyebabkan dada berputar ke arah lompatan.

iv.

Peserta mendarat dengan menggunakan sebelah kaki atau kedua-dua beah kaki tanpa menjatuhkan badan. Gaya gunting ini bertahan selama tempoh antara Perang Dunia Pertama ( 1914 –

1945 ), malah menjadi satu – satunya cara yang digunakan oleh hampir semua peserta yang mengambil bahagian dalam kejohanan sukan terbesar seperti Sukan Olimpik.

Teknik Western Roll Teknik lompat gaya gunting telah diperbaharui untuk memberi keselesaan kepada peserta dan yang lebih penting lagi untuk mendapatkan ketinggian maksimum dari lompatan tersebut. Seorang rakyat Amerika, George Horrine telah mencipta gaya baru dalam gaya lompatan lompat tinggi. Dalam teknik ini, peserta akan membuat lompatan dengan keseluruhan badannya hampir rata dengan palang, iaitu pada bahagian sisi badannya sama ada sisi kiri atau kanan. Pergerakan peserta sepanjang lompatan melalui teknik ini dinamakan putaran ( roll ) dan dikenali sebagai Western Roll, sebutan daripada tempat asal Horrine, iaitu dari pantai Barat Amerika Syarikat. Daripada lompatan menggunakan ini, Horrine menjadi orang pertama yang melepasi 2 meter iaitu pada 18 Mei 1912, di Palo Alto, California. Selepas itu gaya lompatan Western Roll terus menjadi ikutan para peserta lompat tinggi ketika itu. Penggunaan gaya lompatan yang baru ini menyebabkan rekod baru dicipta dari semasa ke semasa. Hal ini menjadi lebih mudah dengan setiap peserta berusaha pula memperbaiki teknik ini supaya lebih mudah dan dapat meningkatkan ketinggian lompatan.

Teknik Gaya Plana Terdapat empat fasa utama dalam teknik melompat gaya plana yang berturutan di antara satu sama lain, iaitu pendekatan larian landas, lonjakan, kedudukan badan atas palang ( penerbangan ) dan pendaratan.

Semasa langkah ini di ambil. Pendaratan kaki juga semakin jauh ke hadapan badan semakin hampir dengan palang. Peserta akan berlari dengan bahagian tumit kaki terlebih dahulu mencecah lantai gelanggang sebelum dipindahkan ke hujung kaki. Altit mula berlari dari sebelah kiri tiang tegak ( iaitu pelompat yang akan melompat dengan kaki kiri ). Membolehkan peserta memperolehi sudut yang sesuai untuk membuat lonjakan. Gerakan peha adalah agak tinggi ke depan. Lima atau tujuh langkah dari tengah bulatan sudah . Semasa melangkah tumit kaki menyentuh bumi terlebih dahulu diikuti oleh tapak kaki lain. Sebelum mendapatkan larian landas. Dalam gaya plana. untuk membentuk penukaran optimum pergerakan mendatar serta mendapatkan sokongan kepada sudut untuk melonjak dengan kekuatan yang maksimum. Pendekatan larian dalam gaya plana adalah mengikut garis lurus hingga ke tempat membuat lonjakan. iii.Pendekatan larian landas Pendekatan larian landas untuk melompat mempunyai beberapa tujuan seperti berikut : i. Letakkan kaki lonjakan di tengah bulatan ini dan lari ke hadapan pada sudut 30 darjah. ii. iaitu biasanya antara lima hingga tujuh langkah. kaki yang selesa dan kuat untuk melonjak atau tumpuan hendalkah dipastikan. Mendapat rentak dan corak larian yang lancar. iaitu tiang kiri bagi pelompat yang melonjak dengan kaki kiri atau sebaliknya. bahagian – bahagian badan peserta akan melepasi palang lompatan. Larian dibuat dengan langkah yang panjang. Oleh itu sudut yang sesuai selalu digunakan ialah di antara 52 – 45 darjah. Ini boleh ditetapkan dengan menyuruh atlit membuat lompatan gunting melintasi palang. Setiap langkah ke arah palang seakin panjang dan juga pusat gravity juga semakin rendah. kaki bebas 9 hanyun ) dibawa ke depan dalam keadaan agak bengkok. lorong terbang ( flight path ) mestilah dijauhkan sedikit dari palang. Langkah kedua sebelum melonjak adalah langkah yang panjang sekali dan seketika itu bahu dibawa ke depan. Tujuannya supaya bahagian terakhir badan peserta dapat dikawal daripada terkena palang. Jarak larian boleh ditentukan dengan menandakan satu bulatan berjejari 50 cm berhampiran dengan tiang tegak.

Tandakan langkah terakhir iaitu langkah lima atau tujuh. Sebaik sahaja separuh badan melepasi palang. Ketika badan mula melepasi palang. Akhirnya ukur jarak antara 5 atau 7 langkah. Kaki depan yang mendatar di atas palang hendaklah mengawal pergerakan bahagian badan yang lain untuk dibawa melepasi palang. Tangan kiri dirapatkan ke dada. Pendaratan Selepas berjaya melompat melepasi palang. Kedudukan badan atas palang. tangan adalah bahagian yang pertama sekali melintasi palang. Ini akan membantu pergerakan pinggang berada dalam posisi yang betul untuk meseluruhan badan melepasi palang. Lutut kiri dibengkokkan pada langkah terakhir larian. Dalam kebanyakan kes. Kaki belakang tidak perlu menendang ke atas tetapi cukup sekadar mengekalkan posisi bengkoknya .memadai. Apabila kaki kanan ( depan ) mula dihayun ke atas. Tindakbalas kepada penekanan dan daya gerak ke atas. diikuti oleh kaki depan. Jika langkah itu tidak konsisten. peserta akan menjunamkan kepala dan bahunya ke arah tilam mendarat. Ketika inilah kaki kiri ( belakang ) akan membuat lonjakan sekuat yang mampu. Peserta akan memusingkan badan dari posisi mengiring kepada posisi melentang dengan jatuhan badan ke atas tilam mendarat. Teknik melakukannya perlu betul kerana ia boleh menjejaskan kelajuan larian. dan tangan dihayunkan ke belakang serta tumit kaki pasak badan dalaam keadaan condong ke belakang. tangan yang dibelakang tadi turut ikut serta. peserta terus menuju ke kawasan pendaratan. Seterusnya lari kembali kearah palang dan pastikan langkah terakhir memijak tempat yang sama. peserta perlu merendahkan pusat gravity badannya. kaki kiri iaitu kaki belakang dibengkokkan serapat yang boleh utnuk mengelakkan dari terkena palang. penyesuaian dibuat. Lonjakan Sebelum melonjak. Ukuran ini boleh digunakan pada masa latihan yang akan dating. . pertukaran gaya lonjakan kaki dan penyerapan hentakan mestilah berlaku dengan pantas. Pada langkah terakhir ini peserta mesti bersedia untuk mula melonjak keatas palang.

Ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk melintasi palang kerana tinggi palang. Fasa penujuan ( larian landas ) Fasa penujuan adalah sangat penting untuk mendapatkan lompatan yang sempurna. Terdapat dua faktor yang mempengaruhi lari landas yang akan membawa seseorang atlit lompat tinggi pada satu tahap yang paling sesuai untuk melakukan fasa lonjakan seterusnya.Teknik Gaya Lentang ( Fosbury Flop ) Gaya lentang ( flop ) merupakan teknik lompatan yang paling akhir diperkenalkan oleh seorang ahli lompat tinggi yang berasal dari Amerika Syarikat iaitu Dick Fosbury pada tahun 1968. Faktor-faktor itu adalah :i) Kelajuan :Atlit dikehendaki berlari secepat mungkin tetapi dengan halaju yang terkawal. terdapat empat fasa yang perlu oleh seseorang pelompat iaitu : 1. Dari kajian yang dibuat oleh pakar-pakar menunjukkan bahawa penggunaan daya untuk melonjak adalah selama 0. guru mestilah memastikan bahawa tilam pendaratan yang mencukupi digunakan semasa pelajaran atau latihan.Atlit hendaklah menuju ke arah palang pada sudut 20 darjah hingga 30 darjah dari satah tegak palang. 4. 3.22 saat untuk gaya plana. Gaya ini sungguh popular pada masa kini dan tidak ada sebab mengapa muridmurid tidak diberi peluang untuk mempelajarinya. Fasa penujuan. Lompatan ini sangat sesui untuk atlit lompat tinggi yang mempunyai larian yang pantas tetapi kurang daya lonjakan kaki.14 saat untuk gayalentang berbanding 0. Fasa layangan. Fasa pendaratan. . ii) Arah :. Dalam gaya lentang atau Fosbury Flop ini. Fasa lonjakan. Ini dilakukan untuk mendapat daya sentrifugal yang sangat penting bagi gaya flop. 2. Dalam gaya flop ini di bahagian akhir lari landas atlit perlu mengubah arahnya pada satu lengkongan. Untuk tujuan keselamatan.

Jarak larian untuk membuat lompatan bergantung kepada ketinggian peserta dan keberkesanannya membuat lonjakan. i) Lari lengkung dari mula. Jejari lengkungan ( jika menjadi bulatan ) ketika mengambil larian biasanya lebih kurang 6 meter. maka teknik larian juga berbeza dari gayaplana. Corak larian pada kebiasaannya adalah berbentuk garisan lengkung.Terdapat tiga gaya lari landas yang sering digunakan dalam gaya flop seperti berikut. Setelah hampir kepada lengkungan kedua. ii) iii) Bermula lari secara lurus kemudian melencong pada empat langkah terakhir. Apabila hampir dengan tempat untuk melonjak. kaki yang akan melonjak seharusnya berada di posisi selari dengan palang . Fasa lonjakan Apabila pelompat berada tiga atau empat langkah sebelum mula melonjak serta sudah ada tendersi untuk melayangkan badan ke atas palang maka pengukuhan posisi badan dan gaya belari digabungkan bersama. Secara lari atas garisan lurus menuju ke palang. Dalam fasa ini juga peserta membuat larian untuk memperolehi daya yang tinggi untuk membuat lonjakan. Biasanya pelompat mengukur tujuh hingga sembilan langkah larian. hendaklah menambahkan kelajuan untuk melompat. Peserta biasanya mengukur jumlah langkah dengan mengira langkahnya sambil berlari bermula dari tempat permulaan lonjakan di hadapan palang. Daya ini akan membantu melempar badan peserta ke atas palang apabila membuat lonjakan. Larian yang mengikut lengkungan akan menghasilkan daya centrifugal iaitu daya cenderung untuk keluar dari pusat putaran. Larian melengkung inilah yang menyediakan pelompat melepasi palang bahagian dahulu. Disebabkan dalam gaya ini peserta akan melompat secara membelakangi palang lompatan. Kaki yang digunakan untuk melonjak hendaklah diletakkan pada tanda permulaan lengkungan. Saiz jejari lengkungan ini adalah bergantung kepada ketinggian peserta dan kebiasanya berlari pada jarak tersebut. lari landas untuk mendapat kepantasan yang optima seperti Dick Fosbury.

Tubuh akan berpusing di keliling pusat graviti dalam satu laluan parabola.lompatan. gerakkan kepala ke belakang. Gaya tangan sangat penting untuk membantu mengangkat badan peserta ketika melompat. Sebaik sahaja bahu melepasi palang. Keadaan ini akan menempatkan badan peserta di posisi yang baik untuk mengelakkan badan daripada terkena palang apabila sudah melompat. kedua belah tangan dihayunkan ke belakang. Kaki hadapan ( kaki yang kuat atau yang digunakan untuk melonjak ) mula menujah badan ke atas. Kedua-dua belah tangan diluruskan selari dengan rusuk badan. Apabila pinggul telah melepasi bar. Ketika ini badan pelompat berbentuk huruf „ J „. pelompat akan menarik lutut ke hadapan di mana kedua belah kaki diluruskan ke atas. pusat graviti badan turut berubah. Kaki dibiarkan bebas untuk memudahkan pelompat melenturkan badan iaitu bahagian pinggang. Gaya ini hampir serupa seperti dalam gaya plana. Pergerakan ini perlu pantas dan berterusan dengan pendaratan ke tilam mendarat. Penjimatan momentum ini akan membolehkan pelompat menambahkan kelajuan rotasi dengan memendekkan tuas melalui pergerakan lengan dan kaki yang merapati pusat graviti. Selepas keseluruhan badan telah dilonjak ke atas. Peserta akan memulakan pergerakan melompat dengan membawa kaki belakang ke hadapan serta mengangkat kaki dengan peha selari denagn permukaan gelanggang. Ketika pelompat bergerak di langkah terakhir larian. Lenturan atau lentikan badan ini akan membantu bahagian punggung pelompat melepasi palang. Apabila badan mula mendarat. Ini dilakukan melaui merendahkan pinggul ke . Ini adalah penting mengelakkan bahagian betis dan tumit daripada terkena palang dan ia juga sebagai persediaan untuk pendaratan. maka pelompat akan cuba melentikkan badannya utuk melepasi palang. Kepala haruslah didongak ke atas. Peserta cuma bolah menambah kelajuan rotasi ini dengan menggerakkan pinggulnya. Kepala dan belakang perlu melepasi bar terlebih dahulu. angkat hamstring ke atas. Fasa layangan. Tangan dihulurkan ke atas untuk memandu atau mengawal pergerakan badan ke atas palang. Sebaik sahaja peserta melayang di udara. Ini menyebabkan pinggul dan terangkat lalu membentuk arch.

Sekiranya tenaga kinetik terlampau. Seseorang atlit ketika ini mesti menyediakan dirinya dengan mengadakan kedua lutut jauh dan dagunya rapat pada dada. perlahankan rotasi melalui tangan yang terbuka ke luar. Kedua-dua belah tangan diangkat ke atas dan pelompat mendarat di atas bahagian belakangnya ( tulang belikat ). Pergerakan ini menyebabkan lutut terangkat dan membolehkannya berada dalam posisi yang lebih baik untuk melepasi bar. luruskan kaki.bawah. Jenis daya yang dihasilkan adalah daya kinetik yang makin jatuh makin bertambah. . Dalam pergerakan ke bawah selepas itu. pelompat menarik kepala daan dadanya ke arah kaki. Setelah itu. Mendaratlah dengan belakang bukannya tengkuk. Ini bagi membantu proses mendarat. Dalam fasa ini badan atlit setelah melepasi palang sedang jatuh dari tinggi ke bumi. Untuk mengurangkan hentakan maka atlit mesti cuba mendarat pada bahunya. Mulutnya mesti ditutup supaya tidak tergigit lidah. ia dikehendaki melakukan gulingan ke belakang untuk menyerap hentakan impak. Fasa pendaratan Serentak dengan mengangkat kaki ke atas.

Larian dilakukan dan terus loncat ataupun melompat di atas kaki yang telah dipilih untuk membuat lonjakan.LATIHAN ANSUR MAJU Gaya Straddle Langkah 1 : Perkara utama yang perlu diberi perhatian ialah menentukan kaki lonjakan. . Kaki yang menjadi pilihan adalah kaki yang dirasakan terkuat. selesa dan mudah melakukan lonjakan apabila melakukan lompatan. Langkah 2 : Adakan beberapa barisan menghadap sesuatu tanda yang telah disediakan di atas tanah.

Penerangan tentang aksi lonjakan menegak ke atas dapat dicapai dan penekanan perlu ditegaskan kepada lonjakan ke atas. penerangan teknik yang paling sesuai untuk melakukan aktiviti bagi gaya ini adalah seperti berikut . Ketinggian ukuran tali getah dimulakan daripada paras pinggang sehinggalah paras bahu. . Ikatan sesuatu tanda seperti kain putih di tengah-tengah tali getah itu tadi. Kaki yang digunakan untuk lonjakan dihulurkan sejauh yang boleh ke hadapan. Pada masa yang sama kaki ditendang sebebasnya ke atas dengan kencang dan dipandu dengan kedua-dua tangan yang dihayunkan ke atas. Langkah 4 : Pada permulaannya tali getah hendaklah digunakan sebagai menggantikan palang agar memberi keyakinan kepada pelatih. Langkah 5 : Arahan diberikan agar pelatih bergerak ke arah hadapan.a) b) c) d) Kedudukan badan hendaklah disandarkan ke belakang. Kedua-dua belah tangan digerakkan ke belakang badan. Ini belum lagi aksi bagi memutar melintasi palang. hanya loncatan tegak dahulu perlu ditegaskan. Ianya bertindak sebagai penanda bagi pengamatan tahap lompatan. Bagi aksi layangan tidak perlu dipedulikan lagi. Langkah 6 : Apabila sampai pada tahap ini. Ini diikuti dengan arahan agar kaki dihayun bebas setinggi yang boleh supaya dapat menyentuh penanda yang telah diikat pada tali getah tadi. pelompat yang menggunakan lonjakan kaki kanan berada di sebelah kanan mengadap palang manakala pelompat yang menggunakan lonjakan kaki kiri berada di sebelah kiri mengadap palang. Kedudukan pelatih pula ialah.Langkah 3 : Pengasingan dilakukan bagi pelompat yang menggunakan kaki kiri dan kaki kanan.

Bangku dikeluarkan. Kaki dihayunkan bebas ke atas dan jatuhan ialah di atas tulang belikat di atas tilam. Langkah 8 : Langkah seterusnya ialah memperkenalkan aksi peringkat putaran. Penyokong atau pembantu kepada pelaku akan memegang pergelangan kaki sebelah lagi. Oleh itu. secara otomatik badan akan terputar ke arah sisi. barulah diperkenalkan langkah atau teknik larian landas. Langkah 9 : Bangku panjang disediakan dan diletakkan di sisi tilam. Satu langkah diambil di atas bangku. Satu demonstrasi cara membuat putaran diperkenalkan dan dilakukan. Perkara yang harus ditegaskan dan ditekankan ialah badan haruslah diangkut ke bawah. Seterusnya gaya ini dilatih untuk beberapa langkah. Kaki tersebut diputarkan ke arah kaki sebelah lagi sebagai imbangan. Ianya menggunakan 5 hingga 7 langkah mengikut keselesaan. Dalam setiap pasangan. Langkah 10 : Bila teknik ini telah dikuasai. Kedudukan sekarang adalah berpasangan. LATIHAN-LATIHAN PERSEDIAAN 1. Latihan Garisan . Kepala perlu direndahkan. Maklumkan bahawa gaya yang dipraktikan adalah gayastraddle. manakala tangan diturunkan. pelompat akan menendang sebelah kaki ke atas.Langkah 7 : Kesemua langkah di atas dilakukan dipraktikan ditali getah yang menggantikan palang.

Kesesuaian latihan ini adalah untuk peserta yang baru mempelajari gaya ini. Pendekatan melompat pada sudut 45 darjah digunakan. Latihan Gulingan Badan Kedudukan palang adalah lebih tinggi di bahagian kepala dan direndahkan di bahagian kaki pelompat. Cara mendarat yang betul boleh dicapai melalui latihan ini. Latihan Melonjak Palang diletakkan lebih tinggi di bahagian kaki dan direndahkan di bahagian kepala pelompat. Perlakuan dalam latihan ini hendaklah dilakukan dengan berhati-hati kerana ia agak merbahaya. Pergerakan badan akan mendahului pergerakan kaki yang berpusing di atas palang. Dengan cara ini.Palang lompatan diletakkan di atas lantai gelanggang. 4. 2. Latihan melompat melepasi palang dilakukan dan pendaratan masih dilakukan dengan menggunakan kaki hadapan. 3. Sudut 45 darjah digunakan untuk melompat dengan tiga langkah larian. LATIHAN ANSUR MAJU LOMPAT TINGGI GAYA FOSBURY FLOP Langkah 1 : . pelompat dapat menguji keupayaan kakinya untuk membuat lonjakan yang lebih bertenaga. Keadaan ini akan membolehkan pelompat membuat gulingan badan pada aras yang lebih tinggi. (Latihan pendaratan juga boleh dilakukan serentak dengan latihan menaikkan palang dan tilam digunakan untuk mendarat). Latihan Pergerakan Kaki Palang lompatan diletakkan kira-kira satu meter tinggi dari lantai. Latihan Kepantasan Dan Kekuatan Kaki Larian boleh dibuat beberapa langkah dan melompat serta menendang sesuatu objek yang digantungkan. 5. Kaki dihayunkan kehadapan dan lompatan dibuat melintasi palang dengan pendaratan kaki yang sama.

Perlu ditegaskan bahawa tangan hendaklah dihayunkan ke belakang. Untuk peneguhan. Langkah ini perlu diulang beberapa kali untuk peneguhan dan keyakinan. Dagu hendaklah dirapatkan pada dada. Dalam keadaan berjalan. Aktiviti ini diulang beberapa kali untuk keyakinan seterusnya. bola itu dibaling ke belakang serentak dengan tangan dihayun. Langkah 2 : Kotak yang lebih rendah sedikit daripada aktiviti langkah 1 digunakan. Pengasingan pelajar yang menggunakan kaki lonjakan yang berlainan perlu diasingkan di kiri dan kanan tempat melompat. Kemudian badan dijatuhkan ke belakang. Ini bertujuan untuk hayunan tangan yang lebih mantap. Gunakan tali getah dan ini akan memberi keyakinan semasa membuat lonjakan dengan kedua belah kaki. ianya dapat dijayakan dengan menggunakan sebiji bola (saiz bola sepak). Langkah 3 : Kotak dalam langkah 2 digantikan dengan bangku yang lebih rendah lagi. Ianya diletakkan di sisi kawasan tilam atau tempat pendaratan. Untuk meneguhkan ansur maju langkah ini. kaki hendaklah dalam keadaan kangkang sedikit. Perlakuannya ialah dengan memegang bola tersebut dan semasa jatuhan. semasa aktiviti ini.Langkah ini bertujuan memberi peluang kepada atlit untuk menghayati rasa semasa mendarat. Ia bertujuan untuk mengangkat badan. Pelajar dikehendaki dan diarahkan untuk membuat lonjakan sedikit. Segala perlakuan dan aktiviti adalah seperti dalam langkah 1. mereka dikehendaki memijak bangku tersebut dengan kaki lonjakan sambil melonjak dan menghayun kaki sebebas-bebasnya ke atas dan . Pelajar ditunjukkan dengan demonstrasi cara menjatuhkan badan di atas belakang. Pelajar atau atlit diarahkan untuk berdiri di ats kotak itu dengan keadaan badan yang lurus dan tegak. Semasa aktiviti ini. Perlu disediakan sebuah kotak yang lebih tinggi daripada kawasan mendarat. Ia bertujuan untuk memberi keyakinan kepada mereka untuk melakukan aktiviti-aktiviti seterusnya. pelajar diberitahu untuk menjatuhkan badan di bahagian belakang bahu. Pelajar dikehendaki membuat lonjakan dengan sebelah kaki iaitu kaki lonjakan.

Palang hendaklah berada di paras yang rendah. Perlu ditekankan bahaya tangan perlulah dihayun seperti dalam langkah 2. Langkah 5 : Dalam langkah ini. barulah palang digunakan untuk merasai suasana sebenar acara lompat tinggi gaya ini. Setelah beberapa kali dicuba. satu garisan untuk lari landas dengan lengkungan disediakan. Kemudian palang akan ditinggikan sedikit demi sedikiti sekiranya lompatan berjaya dilakukan. Langkah 4 : Penumpuan dalam aktiviti ini ialah menitikberatkan perkara yang bersabit dengan layangan. Pada aktiviti ini. Sebagai bantuan untuk aktiviti dalam langkah ini. lakuan untuk aktiviti yang sama tetapi dengan menggunakan lari landas 9 hingga 11 langkah. larian hendaklah dilakukan dengan agak laju. ii) Badan hendaklah dilengkungkan ketika berada di atas tali getah supaya mendapat gaya dan ketinggian yang baik dan sempurna. . Pada mulanya pelajar akan mencuba dengan menggunakan empat atau lima langkah larian landas. pelajar diarahkan untuk membuat lompatan yang sebenar.melompat. barulah tali getah tadi digantikan dengan palang yang sebenar. i) Kaki yang paling dekat dengan palang hendaklah di kilas bebas untuk mendapatkan daya putaran pada badan. Selepas itu. Ini cuba beberapa kali. Selepas didapati aktiviti ini dapat dicapai.

2. tolakkan sebelah kaki ke bumi Hayunkan tangan dan kaki hendaklah berhampiran dengan badan supaya mencapai lonjakan yang maksimum 2. 2. Disiplin peraturan dan giliran. Larian dilakukan secara perlahan ke pantas.PENEGASAN DAN PEMERHATIAN 1. 3. Semasa pusingan pusat badan. Pelajar-pelajar yang lain adalah digalakkan untuk memerhati lakuan rakannya untuk mendapat teknik yang betul dan dapat memberi perhatian sekiranya ada perlakuan yang memerlukan teguran untuk memperbaiki kesalahan. Badan dilentikkan ke belakang semasa lonjakan untuk offset pusat gravity supaya pelompat sentiasa cuba mencari stability. gravity pelompat untuk mengekalkan mencapai stability. Semasa sesuatu aktiviti sedang dijalankan. PENERANGAN Semasa lonjakan. PRINSIP-PRINSIP BIOMEKANIK DI DALAM ACARA LOMPAT TINGGI UNTUKGAYA FOSBURY FLOP BIL 1. 3. Pusat Graviti 1. Pelompat menahan pergerakan ke bawah sebelum melonjak ke atas supaya pusat gravity beralih ke bahagian hadapan melibatkan komponen menegak. FORMULA F1 = F 2 1. 2. guru atau jurulatih perlu memerhati dan membuat penerangan kepada atlit jika ada sesuatu perkara yang boleh memperbaiki lagi lakuan dalam lompatan. PERKARA Hukum Newton ketiga 2. Stabiliti 1. serta disiplin melakukan gerakan wajib diberi perhatian dan penegasan. langkah pendek ke langkah .

Momentum MV 1. . 4. 6. Badan hendaklah melentik ke belakang semasa melepasi palang. Daya centrifugal dan centripetal 1. Kasut hendaklah jenis spike supaya menghasilkan daya yang lebih besar dengan permukaan trek semasa larian. 5.panjang sebelum membuat lonjakan. Semasa melepasi palang. 2. kaki diluruskan manakala kepala mendongak ke atas bagi menghasilkan lompatan yang sempurna. Geseran 1. Pelompat hendaklah mempunyai jarak larian yang cukup supaya pelompat dapat halaju yang meksimum bagi jarak itu untuk menghasilkan momentum yang maksimum juga kerana momentum = masa X halaju.

3. 4. Fasa Lonjakan langkah yang terakhir lebih pendek. 3. Fasa Layangan 3. 3. Fasa penujuan ( Approach ) Fasa lonjakan ( Take-off) Fasa layangan ( Bar Clearance ) Fasa Pendaratan ( Landing ) 1. 2. dengan cepat kepala mendekati dada. 3. Fasa penujuan Penujuan atau larian landas merangkumi larian lurus dan larian lengkung ( Curved ) Dalam larian lurus lebih kurang 3 hingga 6 langkah diambil. mesti mendarat cepat aksi „ acceleration „ Tumit arah ke kawasan mendarat.2 Gerkkan tangan kiri sebagai pendahulu melepasi palang.4 Apabila pinggul sudah melepasi palang. Teruskan penambahan kelajuan larian. belakang badan di tinggikan ( upright runk ) Tambahkan kelajuan larian dengan langkah yang lebih besar dan kuasa. Semasa larian lurus. 2.BUTIR-BUTIR MENGAJAR Lompat tinggi terbahagi kepada 4 fasa yang utama iaitu: 1. . Kaki tidak sepatutnya selari dengan hadapan kawasan mendarat. Kaki yang bukan kaki lonjak dinaikkan cepat ke kedudukan horizontal dan mengekalkan kedudukan begitu.1 Selepas melonjak. 3. teruskan degan kaki yang bukan kaki lonjak dalam kedudukan horizontal. Bahu yang di dalam lengkung lebih rendah daripada bahu yang di dalam lengkung. Kaki lonjak mesti . Condongkan ke dalama semasa larian lengkung.3 Angkat pinggul semasa melepasi palang. Tangan dihayun ke atas ketinggian kepala dan kekalkan kedudukan.

pengadil akan mengukur ketinggian baru sebelum peserta dibenarkan melompat. PROSEDUR LOMPATAN Jarak untuk mengambil larian sebelum melompat tidak dihadkan. Contah rekod lompatan adalah seperti di bawah: Nama Ali Abu 1 X X 2 X / 3 / / Ali berjaya melompat melepasi palang pada percubaan yang ketiga manakala Abu pula berjaya pada percubaan kedua. Jarakkan lutut semasa mendarat. iaitu bersudut 90 darjah dengan permukaan gelanggang.4. Bahan-bahan yang sesuai seperti sapu tangan boleh juga digunakan untuk menanda tempat bagi membuat lompatan. Peserta yang gagal melepasi palang selepas tiga peluang melompat akan terkeluar daripada pertandingan. Peserta juga boleh memilih sudut atau penjuru yang dia suka untuk lompatan. dan kedua-duanya gagal melepasi ketinggian berikutnya setelah tiga percubaan diberikan. . Pemenang akan ditentukan oleh peserta yang membuat lompatan yang tinggi. Fasa Pendaratan Mendarat dengan keseluruhan belakang dan disokong dengan tangan. Ketinggian paras lompatan untuk permulaan setiap pusingan akan ditentukan oleh pengadil sebelum acara dimulakan. Ukuran diambil dari bahagian atas palang. disemak pula rekod lompatan sebelum ini. Oleh itu Ali akan diumumkan sebagai pemenang walaupun paras ketinggian adalah sama. Setelah tamat sesuatu paras ketinggian. Setiap peserta akan diberi tiga peluang untuk membuat lompatan bagi setiap paras ketinggian. Ketinggian palang diukur secara menegak. Sekiranya terdapat keputusan seri maka.

PERATURAN-PERATURAN DI DALAM ACARA LOMPAT TINGGI Pertandingan 1. 2. Giliran peserta-peserta membuat percubaan akan dijalankan dengan undian. Sebelum pertandingan bermula, hakim-hakim akan mengumumkan kepada pesertapeserta ketinggian lompatan permulaan dan juga ketinggian yang akan dinaikkan setiap kali berakhirnya satu-satu pusingan sehingga hanya seorang pemenang sahaja yang tinggal, atau terdapat keadaan seri bagi tempat pertama. Melainkan seorang peserta sahaja yang tinggal. a) b) Palang tidak boleh dinaikan kurang daripada 2 CM, bagi setiap pusingan. Penambahan bagi kenaikkan palang tidak boleh dibenarkan. Di dalam pertandingan bercampur yang dikelolakan dibawah peraturan 12.1 (a), (b) dan (c). Setiap ketinggian yang ditambah adalah 3 CM, sehingga tamat pertandingan. 3. 4. Peserta mestilah melonjak dengan sebelah kaki. Sebaik sahaja pertandingan dimulakan, para peserta tidak dibenarkan menggunakan landas lari ataupun kawasan melonjak untuk latihan. 5. a) Seorang peserta gagal jika: Setelah melompat, palang tidak berada di atas cagak-cagak pengalasnya kerana aski peserta tersebut ketika melompat b) Menyentuh bumi terrmasuk kawasan mendarat di belakang kedua-dua tiang tersebut dengan sebrang bahagian badannya tanpa melompat melepasi palang tersebut. Walau bagaimanapun jika ketika melompat peserta itu menyentuh kawasan mendarat dengan kakinya dan pada hemat hakim, tidaklah menjadi satu sebab untuk dianggap sebagai gagal. 6. Seorang peserta boleh mula melompat setinggi mana yang disukainya keatas ketinggian permulaan dan boleh melompat sesuka hatinya di paras-paras tinggi yang berikutnya. Tiga kali kegagalan berturut-turut tidak kira dimana sahaja kegaglan itu berlaku, akan menyingkirkan peserta tersebut dari membuat lompatan lagi, melainkan dalam keadaan seri di tempat pertama. Tujuan peraturan ini adalah untuk membolehkan seseorang peserta bertindak menolak giliran melompat kedua dan ketiga pada ketinggian tertentu ( setelah gagal lompatan pertama atau kedua ) masih boleh

melompat pada ketinggian berikut. Jika seseorang peserta tidak melompat di sesuatu ketinggian, ianya tidak lagi boleh melompat pada ketinggian itu, melainkan jika terdapat seri. 7. Sebatang penguku ketinggian yang baru hendaklah dibuat sebelum para peerta melompat pada ketinggian tersebut. Di dalam hal pemecahan rekod-rekod, hakimhakim mestilah memeriksa ukuran ketinggian palang yang diletakkan pada ketinggian rekod mestilah mengukur sekali sebelum percubaan pemecahan rekod seterusnya sekiranya palang itu disentuhi. NOTA: Hakim-hakim hendaklah memastikan sebelum memulakan pertandingan

bahawa muka depan dan bawah kayu palang dapat dikenali dan kayu palang itu hendaklah sentiasa diletakkan dengan muka yang sama ke atas dan ke hadapan. 8. Walaupun sesudah semua peserta gagal, kecuali seorang masih melompat, maka ia tidak layak lagi meneruskan pertandingan. Ketinggian seterusnya adalah ditetapkan oleh peserta-peserta tersebut setelah berbincang dengan hakim atau referi berkenaan. NOTA. 9. Ini tidak termasuk acara-acara bercampuran.

Lompatan yang terbaik dari semua lompatan diambil dalam keadaan seri untuk tempat pertama.

10.

Lompatan yang terbaik dari semua lompatan bagi tiap-tiap peserta akan dikira termasuk lompatan yang diambil dalam keadaan seri untuk tempat pertama.

Landas Lari Dan Kawasan Melompat 11. Jarak minimum bagi landas lari ialah 15 cm, kecuali di dalam pertandingan. Pertandingan di bawah peraturan 12.1 (a), (b) dan (c) di mana jarak minimumnya ialah 20 m. Di mana keadaan mengizinkan jarak minimum landas hendaklah berukuran25 m. 12. Curam keseluruhan maksimum landasan dan kawasan melompat tidak boleh melebihi 1 250 ke arah bahagian tengah palang. 13. Landasan di tapak tempat melonjak hendaklah rata. Jika tikar digunakan semua. Rujukan dalam peraturan mengenai rata balapan atau kawasan melompat hendaklah rata dengan permukaan tikar 14. Penanda. – seseorang peserta boleh menggunakan satu atau dua penanda ( yang disahkan atau disediakan oleh Pihak Jawatankuasa Pengelola ) bagi membantu di

dalam larian dan lompatannya. Sekiranya penanda seperti itu tidak disahkan, peserta itu boleh menggunakan pita pelekat tetapi bukan kapur atau sebarang bahan seperti itu, ataupun sebarang benda yang boleh meninggalkan kesan yang kekal.

Alat-alat.

15.

Tiang-tiang.

Sebarang jenis tiang boleh digunakan kejor/tegar. Cagak-cagk

hendaklah dipasng dengan kemas kepada tiang-tiang, Tingginya tiang-tiang ini mestilah melebihi maksimum ketinggian ke mana kayu palang boleh dinaikkan dengan sekurang-kurangnya 10 mm. Jarak diantara tiang-tiang tidak boleh kurang daripada 4.00 meter dan tidak lebih daripada 4.04 meter. 16. Tiang-tiang tidak boleh dianjakkan sewaktu pertandingan dijalankan, melainkan padaa pendapat referi bhawa tempat melonjak atau kawasan mendarat tidak lagi sesuai digunakan. Dalam keadaan seperti ini, perubahan hanya dilakukan setelah sesuatu pusingan diselesaikan. 17. Palang. Kayu palang hendaklah diperbuat daripada bahan seperti “ fiber glass”,

logam atau lain-lain bahan yang sesuai, berbentuk bulat pada keratan rentasnya kecuali di kedua-dua hujungnya. Panjang keseluruhan palang tersebut ialah 4.00 m ( lebih kurang 2 cm ). Berat maksimumnya ialah 2 kg. Garis bahagian bulatnya ialah 30 mm. Palang tersebut hendaklah mengandungi tiga bahagian-bahagian berbentuk bulat panjang dan dua bahagian hujung, setiap satu berukuran lebar 30 – 35 mm dan panjang 15 – 20 cm bagi tujuan diletakkan di atas cagak tiang. Hujung palang hendaklah licin dan kukuh. Hujung palang tidak boleh disalut dengan getah atau dengan apa juga bahan lain yang akan mengakibatkan lebih pergeseran di antara hujung palang dan cagak. Palang ini tidak boleh menyentuh apabila diletakkan di atas tempatnya. Lenteruan yang dibolehkan ialah paling maksimum 2 cm. Pengawasan, gantungkan timbangan seberat 3 kg di tengah-tengah palang ketika berada di tempatnya. Kemungkinan ianya akan menyentuh 7 cm maksimum.

3) Jarak tempat melonjak terlalu dekat dengan palang. Menjunam ke arah palang atau melonjak terlalu dekat.KESALAHAN YANG BIASA BERLAKU SEMASA LOMPATAN 1) Permulaan larian yang terlalu laju dan mengurangkan kelajuan pada 3 langkah terakhir. . Tiang hendaklah diletakkan di tempat yang rata agar tidak bergoyang atau mudah jatuh. LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN 1) 2) 3) Pelajar perlu memanaskan badan terlebih dahulu untuk mengelak kecederaan. Tidak mengekalkan posisi menegak menyebabkan kepala dan bahu terlalu dekat dengan palang semasa melonjak. Ini menjadikan jarak penujuan terlalu pendek dan terlalu kecil sudutnya. 6) 7) 8) Terlalu cepat membengkokkan badan ke palang. Kaki belakang terkena palang kerana hayunan lutut tidak diselesaikan dengan cara melipat tumit. bahagian-bahagian badan menyentuh atau termasuk ke sebelah kawasan mendarat. 9) Lengkungan badan tidak sempurna semasa layangan. 4) Palang mestilah diletakkan di belakang tiang menghadap tempat daratan supaya ia jatuh ke bawah bila disentuh dan tidak menyekat peserta lompatan. 4) 5) Peserta menggunakan kedua belah kaki untuk melonjak ketika mula melompat. 2) Langkah lari landas terlalu pendek hingga menyebabkan atlit terpaksa membuka langkah semasa melencong. Pastikan tempat daratan atau tilam yang digunakan untuk mendarat selamat. 10) Mendongak ke belakang yang keterlaluan atau tidak membengkokkan kaki dan mendongak semula di fasa pemulihan. 11) Sebelum badan melepasi palang.

lompatan pertama yang dilakukan adalah sejauh 7. banyak perubahan berlaku dari segi undang-undang. Segala bentuk latih tubi yang diadakan adalah untuk mengukuhkan kekuatan teknikal acara ini dan peluang untuk membuat kesilapan dapat diminimakan. lompatan di buat secara berkali-kali sama ada dalam bentuk multiple. double triple atauquintriple. iaitu semasa Sukan Olimpik Kuno di Greece. Apatah lagi dengan perancangan sistem latihan yang teratur dan juga diadakan pelbagai sesi untuk memantapkan atlit. Apa yang lebih mustahak ialah perlu diadaptasikan ilmu dan pemahaman sains sukan dalam acara lompat tinggi. Menurut catatan. Setelah melalui pelbagai zaman dan kejohanan.05 meter oleh Chionis iaitu seorang atlit dari Sparta. LOMPAT JAUH PENGENALAN Sejarah permulaan acara lompat jauh dikesan pada awal tahun 708 s. Pemahaman dan amalan tentang pemakanan atlit juga banyak membantu kejayaan dalam lompat tinggi. setiap atlit perlu melihat dan memahami acara lompat tinggi yang kompleks ini. Berdasarkan bukti-bukti yang didapati daripada lukisan yang terdapat pada tembikar pada zaman dahulu.m. . teknik. gaya dan tercipta pula pelbagai kaedah untuk memajukan lagi acara lompat tinggi. Secara keseluruhannya. Segala teknik yang dipelbagaikan dan ansur maju yang dipecahkan untuk lebih mudah memahaminya. Teknik dan gaya lompatan yang dilakukan adalah berbeza daripada lompatan yang dilakukan pada masa kini.KESIMPULAN Lompat tinggi mempunyai urutan sejarah dan perkembangan yang menarik.

ii. Peraturan dan teknik lompatan diperbaiki dari semasa ke semasa sehingga kepada bentuk lompatan yang digunakan pada masa kini. Pita pengukur Pita ini digunakan untuk mengukur jarak lompatan.22 meter. Bendera isyarat Bendera yang digunakan oleh pengadil adalah untuk mengawasi lompatan. v. Kasut berpaku (spike) Kasut yang sesuai adalah penting untuk larian dan sebagai perlindungan. Jarak lompatan diukur dari hujung yang terdekat dengan papan pelepas ke hujung terdekat tempat pendaratan dalam kawasan pendaratan. Lompat jauh dianggap acara yang mudah untuk dipelajari berbanding acara lompatan yang lain tetapi jika teknik dan peraturan lompatan tidak dipelajari dengan baik ia boleh membawa kepada risiko kecederaan. Papan pelepas . iv. Bendera putih untuk lompatan yang sah dan bendera merah untuk lompatan yang batal.Apabila Sukan Olimpik Moden dimulakan pada tahun 1896. larian dan lompatan.0 PERALATAN DAN KELENGKAPAN i. Dalam kejohanan dunia. Terdapat dua jenis bendera iaitu bendera putih dan merah. Lorong larian Lorong larian yang sesuai adalah penting untuk melakukan pecutan. iii. Jarak standard lorong larian adalah 45 meter x 1. lompat jauh telah dikategorikan dalam acara olahraga dan bermula daripada itu ia telah diterima dalam kebanyakkan kejohanan yang diadakan di pelbagai peringkat dunia. 1. pita pengukur telah digantikan dengan alat pengukur elektronik dan menjadikan pengukuran lebih mudah serta cepat dilakukan. Kasut yang berpaku dan bertumit plastik sesuai digunakan dalam lompat jauh.

vii. Pengukur halaju angin Alat ini digunakan untuk mengukur halaju angin ketika lompatan dilakukan. vi. Papan pelepas yang standard adalah bersaiz 1. Papan ini diletakkan satu meter dari hujung yang terdekat dengan kawasan pendaratan dan biasanya diwarnakan dengan warna putih.75 meter lebar. Saiz standard kawasan pendaratan adalah 9 meter panjang dan 2.Papan pelepas digunakan sebagai petanda dan permulaan lompatan. Ia penting untuk menentukan sama ada lompatan tersebut dibantu oleh angin atau tidak. Kawasan ini penting dan merupakan peralatan utama dalam acara lompat jauh.22 meter panjang dan 20 meter lebar. Ia disikan dengan pasir halus dan dilembapkan. . Alat pengukur ini tidak digunakan dalam kejohanan peringkat sekolah atau kelab. Kawasan pendaratan Ia digunakan untuk mendarat dalam satu-satu lompatan.

Kelajuan larian Kelajuan lompatan adalah penting untuk menghasilkan daya lompatan yang kuat dan jauh. konsentrasi dan ketepatan adalah penting. pelepasan lompatan.Rajah 1. Kelajuan larian secara mendatar yang stabil akan membantu pergerakan menegak yang kuat semasa lompatan di lakukan. Terdapat dua kaedah untuk melakukan check mark iaitu kaedah pertama . check mark dilakukan sebelum membuat lompatan bagi memudahkan pelompat untuk membuat larian mula dengan papan pelepas. Bagi mendapatkan ketepatan.0 TEKNIK LOMPATAN Terdapat empat aspek penting yang harus ditekankan dalam lompat jauh iaitu kelajuan larian. pelompat melakukan larian yang mempunyai 18 hingga 22 langkah atau jarak di antara 25 hingga 40 meter. i. Kebiasaannya. Dalam menghasilkan larian mendatar dan menegak.1: Ruang dan kelengkapan acara lompat jauh 2. lompatan di udara dan pendaratan.

Pelepasan lompatan Ia penting dalam menentukan pencapaian momentum menegak maksimum dan dalam melakukan lompatan yang berkesan. Melalui pemerhatian corak dan teknik yang dilakukan oleh jaguh-jaguh peringkat antarabangsa. Rajah 1. Manakala kaedah kedua ialah mencari konsentrasi melalui larian dari papan pelepas tetapi ia kurang sesuai jika tiupan angin yang terlalu kuat.2: Teknik membuat check mark ii. .pelompat perlu mencari konsentrasi melalui larian yang berulang-ulang dan menandakan titik yang paling sesuai. Dianggarkan pelompat hanya berada selama 0. teknik pelepasan lompatan berikut adalah disarankan iaitu: Pelompat perlu ada konsentrasi yang tinggi pada tahap pelepasan lompatan. Kelajuan larian dan daya konsistensi yang sesuai dapat membantu menghasilkan pelepasan yang baik dalam lompatan.11 saat pada tahap pelepasan lompatan ini tetapi ia penting dalam menentukan daya lompatan yang baik atau lompatan yang batal.

Teknik ini dilakukan dengan mengangkat kedua-dua belah tangan dari atas ke bawah dan pada kaki sudut hentian perlu diubah. Rajah 1.3: Membuat pelepasan lompatan iii. iaitu: . Terdapat tiga jenis pergerakan yang boleh dilakukan oleh pelompat semasa berada di udara. momentum menegak mula mengambil tempat pada pelompat. Lompatan di udara Semasa pelepasan lompatan dilakukan. Daya pergerakan menegak ini dikurangkan akibat daripada sudut hentian yang berlaku di awal pelepasan. Bahu dan dada di angkat keatas untuk membantu dalam membuat pelepasan. Pergerakan menegak ini juga dikurangkan oleh daya graviti iaitu pusat graviti semasa di udara adalah pada badan pelompat.

Pergerakan berlayar Rajah 1.4: Pergerakan berlayar Pergerakan mengayuh Rajah 1. .5: Pergerakan mengayuh 1 kali di udara Pergerakan ayunan punggung Rajah 1.6: Pergerakan ayunan punggung Daripada ketiga-tiga jenis pergerakan ini pergerakan mengayuh adalah paling licin dan banyak digunakan dalam lompat jauh pada peringkat antarabangsa.

Rajah 1. aspek pendaratan memainkan peranan penting.7: Mendarat . Pendaratan Dalam menentukan jarak pencapaian yang maksimum. rintangan yang terdapat pada badan pelompat akan dipindahkan ke bahagian kaki dan tangan. Pergerakan yang sesuai mampu menghasilkan jarak yang maksimum dan dapat mengelakkan gangguan pada momentum menegak. Teknik pendaratan yang sesuai digunakan adalah jack-knifing. Melalui cara ini. Teknik ini dapat mengimbangkan pergerakan ke hadapan dengan pendaratan yang dilakukan. Ia dilakukan dengan membentuk ayunan kaki dan tangan ke bahagian hadapan.iv.

Selain itu. Kedua-dua belah kaki dilunjurkan ke hadapan badan semasa dalam kedudukan bersedia untuk mendarat. mata memandang tepat ke hadapan. 3. Gaya layar adalah mudah dipelajari tetapi lompatan gaya ini tidak mampu menghasilkan lompatan yang jauh. kelenturan badan serta daya koordinasi yang baik perlu untuk menghasilkan lompatan yang baik dan berkesan. Keduadua belah tangan hendaklah diayunkan ke atas bertujuan untuk membantu lonjakan. Fasa mendarat Gerakkan badan ke hadapan supaya pelompat tidak terjatuh ke belakang iaitu dengan mengayunkan tangan ke hadapan dan kedua-dua belah kaki dibengkokkan semasa tumit mula mencecah pasir.0 PRINSIP-PRINSIP ASAS Tujuan utama dalam lompat jauh adalah untuk mencapai jarak lompatan maksimum mengikut peraturan yang telah ditetapkan. i. Kedua-dua fasa lompatan ini dapat mengakibatkan pelompat bergerak mengikut ketentuan lompatan yang dikehendaki. Fasa layangan Semasa fasa layangan. Bagi yang baru mempelajari lompat jauh. ii. Jarak ini dapat dicapai dengan melalukan larian pantas serta lonjakan yang kuat dan tinggi. Larian yang pantas dan lonjakan yang kuat dapat mempengaruhi jangka masa pelompat semasa berada di udara. Fasa larian Larian pantas dan terkawal menuju ke papan lonjak (papan pelepasan). iii. gaya layar adalah sesuai digunakan untuk melakukan jarak lompatan yang dekat dan fasa layangan yang singkat. Gaya badan semasa di fasa layangan adalah untuk mengimbangi badan serta membolehkan pelompat membuat persediaan untuk mendarat dengan baik.Teknik-teknik dalam lompat jauh adalah. Fasa lonjakan Lakukan lonjakan yang kuat dengan lutut kaki diangkat tinggi semasa melonjak. . iv.

Jarak lompatan diukur dari kesan atau tanda yang terdapat di kawasan mendarat. Pada abad ke-19 lari pecut menjadi semakin popular. Memijak atau menyentuh kawasan hadapan papan pelepasan melepasi tanda yang dibenarkan. viii.4. vi. vii. Ukuran dilakukan antara dari hujung papan pelepasan dengan hujung kawasan mendarat iaitu pada sudut tegak daripada tempat paling hampir yang disentuh oleh peserta. antara rujukan terawal ialah pertandingan dalam kalangan pekerja serta orang suruhan bangsawan. Jarak ini juga merupakan panjang . Peserta perlu membuat lompatan pada papan pelepas yang disediakan dan peserta tidak dibenarkan membuat lonjakan sebelum kaki sampai ke papan pelepasan. Lompatan dikira batak jika peserta melakukan perkara-perkara seperti berikut. Sekurang-kurangnya tiga orang pegawai atau pengadil diperlukan untuk mengawasi lompatan iaitu mengawasi papan pelepasan. Biasanya. Acara stade adalah antara acara yang mula-mula dipertandingkan dan melibatkan jarak 192 meter. Penggunaan sebarang alat bantuan tambahan dalah dilarang. Setiap peserta hanya dibenarkan melakukan tiga atau enam lompatan sahaja berdasarkan keputusan yang telah dibuat.0 UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN ASAS i. seluruh badan peserta berada di luar kawasan mendarat. Jarak larian untuk membuat lompatan tidak dihadkan dan kebiasaannya jarak yang digunakan adalah antara 15 hingga 40 meter. ii. iv. iii. jika bilangan peserta yang ramai. Lompatan yang terbaik iaitu lompatan yang paling jauh akan dikira sebagai pencapaian terbaik dan pemenang. Semasa mendarat. v. hanya tiga lompatan perlu di buat. tempat mendarat dan sebagai pencatat.Pada zaman moden.0 SEJARAH LARI PECUT _____________________________________________________________________ Lari pecut merupakan salah satu acara terawal dalam pertandingan olahraga yang pernah dicatatkan.olahraga (PJ) 1. Posted in: Nota Pendidikan Jasmani(PJ).

Charles Wood merupakan orang pertama yang mencatat 22 saat. sehingga menjadi masalah mengenai cara mana yang patut digunakan.0 saat bagi .9. Marlene Mathews dari Australia telah mencatat masa 57. di mana para atlet berlari 20 meter pertama dengan memegang pensil. Sebelum tahun 1921 kebanyakkan pertandingan hanya untuk lelaki sahaja. Blok permulaan disediakan dengan lubang saiz tapak kaki. Walaubagaimanapun persetujuan dibuat untuk menjadikan cara permulaan berdiri sebagai cara permulaan yang paling baik dan diterima oleh semua pihak. pertandingan pertama untuk wanita telah diperkenalkan pada tahun 1921 di Monte Carlo. prosedur permulaan dan penjagaan masa yang tepat. Di Australia gaya ini dikenali sebagai kangaroo start. Kemudian wujudlah gaya dekam pada tahun 1884. Pagar permulaan yang dinamakan husplex digunakan untuk memulakan perlumbaan. Dalam acara 100 meter. Berikutan ini acara ulang alik yang dinamakan „dialos „ berjarak 384 (192 meter x 2 ) diadakan. dalam acara 200 meter. Maxie Long adalah orang pertama yang berjaya mencatat masa 47. Bagi wanita acara 200 meter diperkenalkan dalam Sukan Olimpik 1948. Pelbagai cara permulaan digunakan. Dalam acara 400 meter. larian bermula dengan blok permulaan yang dibina melintang keluasan stadium berkenaan.stadium yang digunakan. Semua atlet menggunakan blok yang tetap walaupun saiz kaki mereka berbeza. Antara permulaan awal ialah “pencil start”. Wilma Rudolph dari Amerika Syarikat adalah pemegang rekod pada tahun tersebut dengan masa 22. rekod larian sebelum olimpik moden dibayangi oleh larian yang dibuat pada jarak lurus tanpa selekoh.8 saat dan dipecahkan oleh Lee Evans pada tahun 1968 dengan masa 43. rekod rasmi lelaki yang pertama dilakukan oleh Harald Andersson dari Switzerland pada tahun 1890 dengan catatan 11. Perkembangan lari pecut pada abad 19 terbatas kerana tiada undang-undang dan peraturan-peraturan.88 saat yang dibuat pada Sukan Olimpik tahun 1928. Marlies Gohr dari Jerman pula adalah pemegang rekod pertama dengan 10.0. Pada tahun 1880an ramai jurulatih membuat percubaan cara memulakan sesuatu larian. Permulaan dimulakan dengan persetujuan dan tembakan.Blok permulaan diperbuat daripada ketulan batu marmar.86 saat. Pada zaman olimpik kuno.

dan 400m) yang memerlukan tenaga tinggi seperti tenaga anerobik untuk membuat larian sepantas mungkin. sedia. gaya dekam digunakan dan semua pelari dikehendaki menggunakan blok permulaan.0 LARI PECUT ______________________________________________________________________ Lari pecut ialah acara olahraga jarak dekat (100m. 200m.1 Gaya Berdiri . 2.9 saat pada tahun 1974.94 saat pada tahun 1978. „bang‟ “. B.wanita dan masa ini telah diperbaharui iaitu di bawah 50 saat oleh Irena Szewinska dari Poland dengan catatan masa 49. 2. Marita Koch dari Jerman pula telah berjaya mencatat masa 48. Teknik Mula Lari Pecut Terdapat dua teknik iaitu gaya berdiri dan daya dekam. Untuk pertandingan masa kini. A. Dua faktor asas mempengaruhi kepantasan seorang pelari iaitu panjang langkah dan kekerapan langkah. arahan untuk memulakan perlumbaan adalah “ ke garisan. Arahan Permulaan Untuk semua acara 400 meter dan termasuk 400 meter.

2 Ke garisan Pelari bergerak ke hadapan dengan meletak hujung kaki hadapan rapat kepada garisan mula tanpa menyentuhnya manakala kaki belakang sedikit ke belakang . Kaki belakang tolak ke tanah. 2.1. Kedua-dua belah tangan bersedia di sisi dengan tangan bertentangan dengan kaki hadapan . Condongkan badan ke hadapan.1 Persediaan Peserta bersedia beberapa meter di belakang garisan mula sebelum arahan „ke garisan „ diberi. Bengkokkan kaki hadapan dan berat badan lebih pada kaki hadapan. kirakira 30-40cm dan mengimbangkan badan.Gaya berdiri biasanya dipraktikkan oleh para pelajar sekolah dalam kelas pendidikan jasmani atau dalam gerak kerja kokurikulum.1.1. 2. Jika kaki kiri di hadapan maka tangan kanan mesti diletakkan di hadapan.3 „Sedia‟ Condongkan badan ditambah ke hadapan dan mata pandang ke hadapan.1. Gaya ini paling digemari di sekolah rendah rendah kerana ia merupakan gaya yang paling berkesan. Bengkokkan lutut kaki hadapan. . Badan tidak bergerak dan tumpu perhatian kepada tmbakan pistol ataupun tiupan wisel. 2.4 „bang‟ atau „mula‟ Pelari mula bergerak bila dengar tembakan dengan menolak kuat kaki hadapan. 2.Walau bagaimanapun ia tidak digunakan untuk acara ini dalam pertandingan rasmi.

Gaya peluru a) Berdiri rapat kepada garisan dan kira 2 atau 1 ½ tapak.3.2 Gaya Dekam Sejak Sukan Olimpik Moden pada 1896. gaya sederhana dan gaya panjang. Walaupun terdapat banyak variasi. . b) Lutut tapak kaki belakang segaris dengan hujung tapak kaki hadapan.2. teknik lari pecut tidak berubah pada prinsipnya. pada amnya terdapat tiga cara iaitu: 1. Thomas Burke dari Amerika Syarikat menggunakan gaya dekam yang serupa dengan gaya peluru pada masa ini. 2. b) Hujung tapak kaki belakang segaris dengan hujung tapak kaki hadapan. Gaya ini boleh dibahagikan kepada tiga iaitu gaya pendek atau peluru. Gaya sederhana (Medium Start) 3. c) Ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk. 2. Gaya Panjang (Elongated Start) Memulakan Larian Tanpa Blok Permulaan 1. Gaya sederhana a) Berdiri rapat kepada garisan dan kira 2 atau setengah tapak kaki. Gaya Peluru (Bullet/Bunch/ Kangaroo Start) 2.Gaya ini sangat rumit tetapi boleh diajar kepada pelari baru.1 Fasa Permulaan Bukan semua atlit adalah sama dari segi teknik permulaan. Pemenang acara 100m.3 Fasa-Fasa Dan Teknik-Teknik Lari Pecut Mengikut pakar fasa lari pecut boleh dibahagikan kepada yang berikut: 1) Fasa permulaan 2) Fasa larian a) Fasa pecutan b) Fasa kelajuan maksimum dan pengekalan kelajuan c) Fasa larian di selekoh 3) Fasa penamat 2.

Dalam gaya ini blok permulaan adalah rapat dengan garis permulaan. b) Lutut tapak kaki belakang segaris dengan hujung tumit kaki hadapan.Terdapat banyak variasi yang dicadangkan oleh ramai jurulatih tetapi kita akan melihat gaya. . Blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang setapak dari bahagian hadapan blok hadapan. Gaya larian juga melibatkan tiga gaya: 1) Gaya peluru . yang dicadangkan oleh Mach seorang atlit dan jurulatih yang berwibawa (dalam Payne. c) Ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk.Blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang tiga tapak dari bahagian hadapan blok hadapan. 1985).Gaya ini meletakkan blok pertama dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang dua tapak dari bahagian hadapan blok hadapan. Gaya panjang a) Berdiri rapat kepada garisan dan kira 2 atau l ½ tapak. 2) Gaya sederhana .3. 3) Gaya panjang . MEMULAKAN LARIAN DENGAN BLOK Blok permulaan membantu pelari untuk memulakan larian dengan cepat.

55 = 47. Blok .12 cm PENEMPATAN BIOK DI SELEKOH Acara larian 200 m dan 400 m melibatkan bahagian selekoh dan dengan itu penempatan blok permulaan adalah berbeza berbanding dengan acara 100m.42 = 36.PENEMPATAN BLOK PERMULAAN YANG LEBIH TEPAT Chris Brooks (1981) dalam bukunya bertajuk Women‟s hurdling: Novice.55 Jarak antara blok Panjang kaki ____ × 0. Panjang kaki Dari Trochanter ke tanah Penempatan blok hadapan Panjang kaki ____ × 0. to championship mengemukakan satu cara penempatan blok yang Iebih tepat. Cara ini melibatkan ukuran panjang kaki.30 cm Jarak antara blok = 86 × 0.42 Contoh = 86 cm Penempatan blok pertama = 86 × 0.

pinggul diangkat tinggi dan badan condong ke hadapan.diletakkan berhampiran dengan garis luar lorong dan bahagian hadapan ditujukan ke garis dalam Iorong supaya bahagian dalam blok adalah tangen kepada garis dalam. PERGERAKAN TANGAN DAN KAKI: Selepas 'bang' atau tembakan pistol. diletak di beIakang garis mula. Dalam lari pecut. pecutan berlaku awal dalam larian. LUTUT Lutut belakang digerakkan ke hadapan dengan cepat dan pada tahap rendah. kedudukan badan berubah dari rendah ke condong ke hadapan. Mata pandang ke hadapan dengan penuh tumpuan. 2.3. Tangan dibengkokkan 90 darjah. Diikuti dengan pergerakan kuat tangan dan kaki. Ibu jari dan jari penunjuk dibuka dengan luas dan jari-jari lain adalah rapat di antara satu sama lain. pergerakan ke hadapan (bukan ke atas) dimulakan. Tangan yang bertentangan dengan kaki belakang memulakan pergerakan ke hadapan. KEDUDUKAN TANGAN: Tangan adalah lurus dan dibuka seluas bidang bahu individu.Tangan lain digerakkan: ke belakang dengan kuat. Jarak langkah juga turut bertambah dalam fasa ini.2 Fasa Pecutan Selepas arahan pelepas „ke garisan' diberi. Selepas arahan 'sedia' diberikan. Kaki hadapan diluruskan sepenuhnya. Apabila seorang atlet mencapai kelajuan maksimum. pelari mengambil tempatnya di blok permulaan. KEDUDUKAN KEPALA DAN LEHER: KepaIa dari Ieher didongak sebagai sebahagian dari 'torso'. kadar pecutannya akan ditentukan oleh . Fasa pecutan melibatkan larian dalam jarak di antara 30 hingga 60 meter. Sebenarnya 95% daripada kelajuan maksimum dicapai pada kira-kira 18 meter. TEKNIK KELAJUAN MAKSIMUM DAN PENGEKALAN KELAJUAN Fasa pecutan berlaku di antara jarak 30 meter dan 60 meter.

Tiga orang penjaga masa rasmi adalah diwajibkan dengan satu atau dua penjaga masa tambahan bagi mengambil masa pemenang.2 Peraturan 160 Untuk pengambilan masa dengan tangan. Penjaga masa mesti ditempatkan segaris dengari garis penainat. Tambahan pula seseorang atlet tidak mungkin boleh berlari pada kelajuan maksimum lebih dari jarak 14 .4. ' . Jadi dengan itu adalah mustahak bagi seorang atlit untuk terus pecut sehingga melewati garis penamat. manakala tangan kanan menyilang badan mengarah ke dalam 2. semakin kuat kuasa 'centrifugal'. semakin laju atlit berlari. Jika boleh mereka ditempatkan sekurang-kurangnya 5 meter dari garis tepi trek dan berada di atas bangku bertingkat (tangga kambing).3.15 s dibaca sebagai 10.18 meter. .3 Teknik Penamat Faktor yang paling penting untuk menamatkan sesuatu larian ialah atlet berlari 10 meter lebih dari jarak lariannya. Contoh: 10. . Untuk memastikan larian selekoh adalah berkesan ataupun untuk rnengimbangkan kuasa 'centrifugal'. masa perlu dibaca kepada 1/10 saat lebih panjang.4.25 s. maka apa yang diperlukan oleh atlit ialah untuk mengekalkan kelajuan yang lebih rendah dari kelajuan maksimum. 2. 2. sebagai contoh 110 m untuk 100 m dan 210 m untuk 200 m. Salah seorang merupakan Ketua Penjaga masa. Setiap penjaga masa bertindak sendirian dan Ketua Penjaga Masa menentukan masa untuk setiap peserta. TEKNIK LARIAN DI SELEKOH Pada bahagian selekoh.4 PERATURAN 2. seorang pelari seharusnya merendahkan badan ke arah dalam.1 Peraturan 121 Penjaga Masa Bilangan penjaga masa yang mencukupi perlu disediakan untuk acara trek. Cara yang paling baik untuk menamatkan larian ialah untuk menonjolkan bahagian torso ke hadapan. Masa mula dikira bila asap tembakan dilihat. Tangan kiri terus dihayun lurus.tahap daya tahan ototnya. mengangkat bahu ke atas dan menarik tangan ke belakang.

dan sebaik-baiknya adalah kebolehan semulajadi. maka masa yang lebih panjang diterima sebagai masa rasmi.10. teknik dan gaya larian merupakan faktor utama untuk menempa kejayaan. Larian pantas ini bergantung pula kepada beberapa faktor seperti jarak. maka masa yang tengah adalah masa rasmi.6) Dalam kes ini keputusan 3 (c) adalah berkaitan.2 ( 11.10. Namun begitu. . b) Jika ketiga-tiga masa adalah tidak sama. Lari pecut dalam sukan olahraga adalah larian terpantas dibandingkan dengan acara-acara lain. TEKNIK LARI PECUT.6 11.1. masa rasmi 10. jenis kejohanan dan taraf pelari yang mengambil bahagian dan mungkin juga insentif yang ditawarkan. Di sini diterangkan bagaimana untuk mendapatkan kesan yang maksimum dalam melakukan pecutan dan larian. Contoh: 10. Contoh: Jam 1 Jam 2 Jam 3 11. Latihan yang teratur dan berjadual akan membolehkan seseorang menjadi pelari yang baik menerusi potensi yang sedia ada dalam diri seseorang. maka masa yang sama itu adalah masa rasmi. Bagi seorang atlit.1s. Untuk berlari dengan pantas seseorang perlu kemahiran yang tinggi. kelajuan angin.jika salah satu terlalu beza dengan dua masa yang lain. c) Jika dua jam digunakan dan masa adalah tidak sama.5 11. Berlari merupakan aktiviti yang sihat dan menyeronokkan. maka masa itu tidak boleh dikira.9. fikiran dan kebolehan.2 tidak dikira masa rasmi = 11.Dalam kes tiga jam randik digunakan.1. permukaan balapan. pertimbangan berikut boleh diambil: a) Jika dua daripada tiga masa adalah sama. Amat sukar bagi seseorang untuk berlari dengan pantas sekiranya tidak mempunyai ciri-ciri yang membolehkan dia bertindak sedemikian.

Bagi faktor jarak langkah pula ianya bergantung kepada panjang kaki. Jarak langkah boleh ditingkatkan dengan latihan yang menekankan kepada latihan pergelangan kaki. kekuatan dan mobiliti semasa bergerak.1 PERMULAAN Teknik permulaan .kedua belah tangan. 3. Tangan diletakkan di belakang garisan permulaan.2 „KE GARISAN‟ Keadaan badan agak relaks. Punggung diangkat sehingga lutut kaki hadapan adalah 90 darjah dan kedudukan punggung lebih tinggi sedikit daripada bahu . 200 meter.Ada dua faktor yang boleh dikuasai oleh pelari-pelari pecut iaitu faktor kelajuan dan jarak langkah semasa berlari. 4 X 100 meter dan 4 X 200 meter. ibu jari dan jari telunjuk dibuka dan jari-jari yang lain dirapatkan. Manakala di sekolah menengah pula. 4X100 meter dan 4 X 400 meter. pelari haruslah mempunyai koordinasi. 200 meter.0 KEMAHIRAN-KEMAHIRAN ASAS LARI PECUT Acara-acara lari pecut yang dipertandingkan di sekolah rendah ialah 100 meter. Condongan muka blok hadapan adalah antara 50 hingga 60 darjah. kelenturan yang tinggi dan keupayaan merehatkan diri atau badan semasa berlari. Untuk menguasai kelajuan kaki. Bahu lebih ke hadapan sedikit daripada kedua-dua belah tangan. Condongan muka blok belakang pula ialah 80 darjah. 3. Kedudukan tangan adalah mendepa seluas bahu.acara yang dipertandingkan ialah 100 meter. 3. Pelari biasanya mempunyai jarak langkah 1.5 meter hingga 2 meter.permulaan berdekam ( "crouch start" ) Pengukuran untuk permulaan blok hadapan ialah dengan berpandukan kepada tapak kaki dari garisan permulaan. lutut dan sendi pinggang. 3. Sementara itu.3 'SEDIA' Berat badan dipindahkan ke hadapan supaya terletak di atas kedua. 400 meter. Jarak antara blok hadapan dan blok belakang ialah antara 1 hingga 1 1/2 tapak kaki bergantung pada panjangnya kaki dan keselesaan pelari.

Jari-jari tangan dalam keadaan separuh genggam atau terbuka . iii. ii. Langkah pertama semasa mula berlari ialah kaki belakang iaitu kaki kiri mendarat terlebih dahulu. Lari dengan pantas sehingga melepasi garisan penamat. Pada masa yang sama.sudut lebih kurang 90 darjah. Badan tegak.agak relaks.pantas . 3.Badan diangkat sedikit demi sedikit iaitu dengan mengurangkan condongan badan. bawa kaki belakang ke hadapan dari blok belakang. bukan genggam secara tegang. 3. 4. Kaki tolakan diangkat dan dibawa ke hadapan.0 LATIHAN KEMAHIRAN-KEMAHIRAN ASAS . Badan dicondongkan sedikit ke hadapan semasa awal larian. ii.6 PERTENGAHAN LARIAN i. lakukan "dip" kepala ditunduk sedikit dan bahagian atas badan ( "torso" ) dicondong sedikit ke hadapan atau 'mendada' garisan penamat dengan keadaan kepala sedikit mendongak. ii. Kedua-dua tangan bengkok .4 MULA BERLARI Tolak dari kaki hadapan sambil mengangkat tangan.5 HAYUNAN TANGAN i. Apabila sampai ke garisan penamat. Hayunan tangan .3. Tolakan dengan bebola/hujung kaki. iii. Lutut kanan hendaklah diluruskan dan pinggang untuk langkah pertama semasa permulaan larian.7 TAMAT LARIAN i. 3. Lutut diangkat tinggi. bukan mengurangkan kepantasan beberapa langkah sebelum garisan penamat.

ii. Lakukan aktiviti mengangkat lutut tinggi secara beruang-ulang sejauh 5 hingga 8 meter.1 AKTIVITI-AKTIVITI WAJIB Aktiviti berikut perlu dilakukan setiap kali mengadakan latihan lari pecut: 4. ii.bengkok pada siku dan digerakkan ke hadapan dan ke belakang bertentangan dengan kaki di hadapan.JALAN DENGAN LUTUT DIANGKAT TINGGI i.1.JALAN MENDARATKAN BEBOLA KAKI DAHULU i. iii. Pusing dan patah balik dengan pelakuan yang sama. Jalan seperti biasa . 4. Semasa kaki dibawa ke hadapan. iii. Gerakkan tangan seperti gerakan tangan semasa berlari . Jalan seperti biasa.JALAN DENGAN KAKI LURUS KE HADAPAN i. iv. Semasa kaki mendarat di hadapan . Setiap kali mengangkat kaki . Lakukan aktiviti secara berulang-ulang sejauh 5 hingga 8 meter . Pusing dan patah balik dengan pelakuan yang sama. Jalan seperti biasa .2 .4 . iii. patah balik dengan pelakuan yang sama. Ulangi aktiviti ini sebanyak 5 atau 6 kali.1 .3 . Ulangi aktiviti ini sebanyak 5 atau 6 kali.pusing. Ulangi aktiviti ini sebanyak 5 atau 6 kali.gerakkan tangan seperti gerakan tangan semasa berlari. lutut diangkat seberapa tinggi yang boleh.1.tinggikan hayunan tangan.1.4.1. v. diikuti oleh tumit kaki. Jalan seperti biasa .mendaratkan be bola kaki dahulu dengan keadaan lutut bengkok.hayunkan tangan seperti semasa berlari. iv. 4. Lakukan peri'daratan kaki cara.tumit kaki ditendang ke belakang dan ke atas seolah-olah ingin menendang punggung sendiri. iv.JALAN MENENDANG KAKI KE BELAKANG i.ini secara berulang-ulang sejauh 5 hingga 8 meter. 4. . ii.

Lakukan aktiviti sejauh 30 meter. Perseorangan. iv. Dalam pasangan . ii.1 LARI MENARIK RAKAN i. Jarak untuk melakukan sesuatu cara jalan serta jarak keseluruhan pelakuan terpulang kepada keperluan dan kemampuan atlet berkenaan. Pusing dan patah balik dengan pelakuan yang sama. Gabungan dilakukan seeara berterusan.ii.hayunan tangan pun pantas seperti aksi larian. iii.ulangi aktiviti. Lari sambil menarik tayar di belakang. 4. ii.3. 1 atau 2 tayar kereta ( bergantung pada kemampuan atlet ) diikat pada pinggang atlet.2 GABUNGAN KESEMUA 4 CARA BERJALAN i. iv. Ulangi aktiviti sebanyak 5 atau 6 kali. 4. Lakukan aktiviti secara berulang-ulang sejauh 5 hingga 8 meter.2 LARI MENARIK TAYAR i. Lari sejauh 30 meter rehat 1 atau 2 minit. Ulangi aktiviti beberapa kali . Aplikasikan kesemua 4 cara berjalan seperti yang diterangkan di atas. v. iv. iaitu tanpa berhenti.bilangan ulangan bergantung pada kemampuan atlet berkenaan 4. Dicadangkan latihan diadakan seeara berulang-alik di atas trek 100 meter atau keliling trek larian.3. vi. A berlari di hadapan dengan Gelung getah di bahagian abdomennya. v. v. Tukar peranan . luruskan kaki ke hadapan dahulu sebelum mendaratkan kaki. kemudian ulangi aktiviti. 4. iv. Boleh tukar bila-bila masa secara rawak. Apabila mengangkat lutut tinggi ke hadapan. Latihan dilakukan seeara pantas . B berpegang kedua-dua hujung gelung getah dan cuba memperlahankan larian A. ii. v. Tidak perlu ikut turutan tertentu. A terpaksa berusaha keras .3 LATIHAN RINTANGAN ("RESISTANCE TRAINING") 4. iii.cuba menarik B sambil berlari.A sebagai Pelari dan B sebagai penahan. iii. iii.4 LATIHAN DENGAN PENGEJAR .

A berdiri 25 meter di belakang garisan X dan B.i. 5 atau 6 langkah di belakangnnya.garisan Y merupakan garisan penamat. X dan Y dilukis di atas trek larian. iv. iii. Tukar peranan dan ulangi aktiviti. Tukar peranan A dan B. . B diberi jarak antara 30 hingga 50 meter untuk mencapai objektifnya. Bermula dengan B berlari pantas ke arah A. Variasi i.5 LATIHAN MEMECUT i. 2 garisan. iii.6 LATIHAN MENAMATKAN LARIAN i. Dalam pasangan. B pun memecut ke arah garisan Y. Apabila B tiba di garisan X. B pun melepaskan batang rotan dan terus mengejar A sehingga boleh menyentuh/memotongnnya. Apabila A melepaskan batang rotan. 4. iv. Tukar peranan dan ulangi aktiviti. 1 atau 2 meter di hadapan garisan X. Apabila wisel dibunyikan. A berlari pantas ke arah B. ii. ii. vi.A di hadapan dan B di belakang. iv. B cuba mengejar dan menyentuh A sejauh lebih kurang 40 meter. 20 meter di belakang garisan X. Apabila A tiba di garisan X. iv. Rehat 1 atau 2 minit. v. ii. vii. ii. 4. Dalam pasangan. iii. Dalam pasangan. A dan B berlari anak. A dan B berlari sambil memegang satu batang rotan dengan tangan kanan . iii. kedua-dua A dan B memecut dengan B cuba menyentuh/memotong A. A mula memecut.jarak 20 meter . A ditempatkandi hadapan garisan Y dan B. B diberi jarak 30 hingga 50 meter untuk menyentuh/memotong A. A di hadapan dan B. 2 garisan X dan Y dilukis di atas trek larian . berjarak 6 meter. v. Ulangi latihan.

6. Berlari skip dengan bahagian bawah kaki diluruskan. mengangkat lutut.1 Latihan mendorong 1. 4. Berlari menyepak ke belakang. Tukar peranan A dan B dari semasa ke semasa. Berlari mengutip pundi saga/kacang secara berganti-ganti dalam kumpulan. 2. 5. Berjalan dengan lutut tinggi . 3.v. 2.ulangi aktiviti. Berjalan dengan lutut tinggi dan diikuti dengan bahagian bawah kaki diluruskan. Lari berganti-ganti ulang-alik : larian20 meter berkumpulan . 8. 7..0 LATIHAN ANSUR MAJU 5.melakukan "dip" pada garisan Y sekiranya jarak antara A dan B tidak jauh berbeza . Berlari dengan melangkah panjang. Berlari dengan lutut tinggi dan diikuti dengan bahagian bawah kaki diluruskan. berlari dalam kumpulan. 4. 5. Berlari dengan lutut tinggi dan memecut. 5. Berlari dalam kawasan terhad dan menyentuh objek yang dimaklumkan. seorang mengejar dan seorang lagi berlari untuk mengelakkan diri disentuh. A cuba mengejar dan memotong B sebelum garisan Y . Rehat antara 3 hingga 5 minit . vi. . Latihan pergerakan tangan.2 Larian teknik pecut 1.kedua-dua pelari dikehendaki berlari terus melepasi garisan Y . 3. berkumpulan berlatih menggerakkan tangan 90 darjah di siku dan bergerak dari pinggul ke paras hidung. Larian baying-bayang secara berpasangan.

Mereka mendapati kumpulan terbaik mempunyai 66. 2. Melonjak dan melangkah melepasi halangan. . Malaysia menjuarai semula Piala Thomas dalam permainan badminton selepas 25 tahun dan separuh dari skuad tersebut dianggotai oleh anak-anak Hj.7s. Beliau berpendapat adalah lebih mudah untuk melatih atlit yang mempunyai keperluan genetik yang khusus terhadap sesuatu sukan kerana tindakbalas terhadap program latihan ditentukan oleh faktor baka.1 dan 11. Bouchard etal (1992) merumuskan bahawa warisan memberikan varian di antara 25-50% pada nilai penggunaan maksima oksijen. Melonjak untuk jarak. Melangkah panjang ( bounding) 3. 1. Warisan memainkan peranan yang penting dalam prestasi kerana aras maksima penggunaan oksijen bergantung kepada faktor genetik. Berdasarkan kepada fakta ini warisan sahaja bertanggung-jawab di antara ¼ .4% pada otot vastus lateralis. Kenyataan ini membuktikan pembawaan genetik merupakan faktor yang menentukan jenis sukan yang sesuai diceburi oleh seseorang. (1992) mencadangkan pembawaan genetik perlu diberi perhatian yang serius dalam pemilihan pemain bola tampar antarabangsa. Sidek. Sidek (Razif Sidek. Meroetal(1981) memeriksa penghasilan daya ke atas pelari pecut pada tiga kumpulan yang berbeza (100m=10.0 PEMBAWAAN GENETIK PELARI PECUT Genetik memainkan peranan yang penting dalam menentukan prestasi atlit Kenyataan ini jelas telah dibuktikan oleh pencapaian keluarga Hj.5.5s). Ini adalah kerana manusia dipengaruhi oleh dua gentian otot iaitu gentian otot merah (Slow-Twitch) dan gentian otot putih (Fast-Twitch). Rashid Sidek dan Rahman Sidek). Sebagai contohnya gentian otot adalah sangat penting untuk memandu atlit mencari acara yang paling sesuai untuk diceburi.2% gentian otot putih. 11.3 LATIHAN KEKUATAN KAKI DAN LATIHAN PECUTAN. pertengahan 62. Gualdi dan Graziani (1993) berpendapat prestasi atlit dibatasi oleh beberapa faktor genetik dan persekitaran. 6.0% dan kumpulan paling lemah 50. Jailani Sidek. Smith et al.½ dari jumlah pengaruh terhadap prestasi.

Peningkatan jisim 9Kg mengambil masa 9-12 bulan untuk dipulihkan. Kepelbagaian bentuk badan adalah sesuai untuk posisi yang berbeza dalam suatu jenis sukan umpamanya permainan ragbi mempunyai "hooker". Tanner (1964) merumuskan bahawa adalah mustahil untuk atlit mencapai kejayaan jika mempunyai bentuk badan yang tidak sesuai dengan sukan yang diceburi. (1996) berpendapat jika individu mempunyai pembawaan mendapatkan penggunaan oksijen yang maksima perlu melengkapkan diri dengan latihan yang lasak bagi mencapai prestasi yang optima. .1 ASPEK MORFOLOGI Morfologi berkait rapat dengan fisiologi dan biomekanik pergerakan badan manusia. "prop". Jisim badan mesti sesuai dengan sukan dan bentuk badan yang ideal untuk jenis sukan adalah pelbagai. "forward" dan "three-quarter". Menurut Willmore dan Costill (1994) adalah lebih baik jika jurulatih berupaya mengujudkan jisim badan piawai bagi sesuatu jenis sukan dan hendaklah berdasarkan kepada komposisi badan . 7. Perkara yang mustahak di sini ialah "Fat Free Mass" dan "Fat Mass". Oleh itu dengan hanya mempunyai bentuk badan yang sesuai sahaja belum cukup untuk menjamin prestasi yang optima kerana manusia sukar diramalkan tingkah lakunya. Ringkasnya jisim badan yang piawai adalah ciri terbaik dan ideal tetapi sukar dipraktikkan.McArdle et al.0 KOMPOSISI BADAN PELARI PECUT Komposisi badan memainkan peranan yang amat penting dalam menentukan kejayaan atlit. Atlit yang mengalami lebih jisim badan akan mengalami kemerosotan prestasi. 7. Nilai pengetahuan tentang komposisi badan adalah lebih tinggi untuk meramalkan prestasi atlit jika dibandingkan dengan hanya sekadar mengetahui jisim dan ketinggian atlit sahaja.

perkadaran. Tanner (1964) menyatakan bahawa pelari pecut lelaki secara semula jadinya mempunyai otot-otot besar dan bukanya dihasilkan dari sistem latihan.57. Morphology merujuk kepada bentuk dan struktur badan Willmore dan Costill (1994) dan biasanya dibahagikan kepada tiga komponen: i. Pelari pecut perlukan jisim otot yang besar kerana dapat memberikan kelebihan semasa permulaan perlumbaan dan pada fasa permulaan pecutan. Fatness Setiap atlit mempunyai kombinasi yang unik dari ketiga-tiga komponen ini. bentuk. Ika dan Fukunaga (1968) merumuskan . tetapi muscularity kebanyakanya dimonopoli oleh atlit lelaki.Oleh itu buat masa sekarang ahli-ahli kinanthropometry giat mengkaji bentuk badan manusia. Carter et al. Kinanthropometry adalah merupakan sub-displin fisiologi dan merupakan bidang yang baru. Umumnya ahli sukan angkat berat mempunyai tuas yang lebih pendek dan ini adalah merupakan perkadaran saiz atlit tersebut. (1982) merumuskan bahawa kebanyakan atlit mempunyai keseimbangan di antara muscularity dan linearity. komposisi dan kematangan berkait dengan fungsi motor dan banyak digunakan untuk memilih pemain. Linearity iii. Muscularity ii. Bidang ini mengkaji secara kuantitatif tentang saiz.90m dan berjisim di antara 63. Sebagai contohnya dalam sukan angkat berat. Atlit dalam sukan yang tertentu akan menunjukkan pengaruh yang kuat dari satu komponen mengatasi dua komponen yang lain. morfologi atlit juga mempengaruhi prestasi atlit. Costill 1972 mendapati bahawa pelari marathon umumnya rendah dan mempunyai jisim badan yang rendah. Pelari pecut bertaraf dunia mempunyai ketinggian di anatara 1. Kenyataan ini menunjukkan bahawa di samping kecergasan fizikal.4-90 Kg. Perkadaran saiz mungkin sesuai untuk sesuatu jenis sukan. Walau bagaimana pun pelari pecut secara puratanya lebih besar jika dibandingkan dengan pelari-pelari dalam acara yang lain.1. secara teorinya atlit perlu mempunyai tuas yang lebih pendek untuk penghasilan daya.

Sebagai contohnya dalam larian jarak jauh kelajuan dan intensiti dipengaruhi oleh tahap ambang "lactate". Pemulihan aktif akan mengakibatkan pembuangan "blood lactate" dengan lebih berkesan. Menurut McArdle et al. Sistem latihan sekarang menggunakan aktiviti fizikal yang sederhana diikuti denagna latihan anaerobik (pemulihan aktif) dan ini meningkatkan pemulihan berbanding dengan kaedah pasif. Atlit yang mempunyai fisiologi yang tinggi sesuai dengan keperluan acara akan muncul sebagai pemenang. 7. . Apabila senaman berlaku melebihi beberapa minit.bahawa lebih banyak daya dapat dibina jika atlit mempunyai lebih banyak otot per luas keratan rentas. Oleh kerana itu faktor yang penting adalah kebolehan atlit menggunakan tenaganya dengan cara yang berkesan dan optima. Oleh itu jurulatih yang mengetahui penggunaan sistem tenaga akan merangka program berdasarkan kepada sistem tenaga yang dominan khusus untuk sukannya. (1996) lorong utama penghasilan ATP berbeza dan bergantung keada intensiti dan jangkamasa senaman. tenaga dihasilkan adalah melalui glikolisis. sistem aerobik menjadi dominan dan pengambilan oksijen menjadi semakin penting. Bagi acara yang lebih lama (1-2 minit). Tenaga input dan output boleh diringkaskan seperti berikut: Nagle dan Basset (1984) merumuskan bahawa prestasi pelari marathon adalah bergantung kepada aspek fisiologi. Program latihan yang berkesan akan menyediakan ruang masa yang sesuai untuk tenaga khusus yang terlibat dalam aktiviti.2 ASPEK FISIOLOGI Umumnya latihan akan meningkatkan prestasi dan melambatkan kelesuan. Kebolehan atlit melambatkan kelesuan adalah disebabkan oleh simpanan tenaga dalam badan. Aktiviti boleh dikelaskan dalam bentuk pengkhususan dan juga pemindahan tenaga dominan yang terlibat. Metabolisma badan perlu menyediakan tenaga yang cukup pada keadaan yang diperlukan oleh otot yang bekerja. Semasa senaman yang dijalankan dalam jangka masa yang singkat dan mempunyai intensisti yang tinggi berintensiti tinggi tenaga yang diperlukan diperolehi melalui simpanan ATP-CP dalam otot.

Di samping prinsip di atas. tahap kecergasan awal. iii.3 ASPEK BERKAITAN PRESTASI Walaupun kekuatan mutlak adalah komponen yang penting dalam prestasi. terdapat beberapa faktor yang boleh memberi kesan ke atas peningkatan latihan (McArdle et al. Kebolehbalikan iv. Kelembutan yang baik dapat menghindarkan atlit dari mengalami kecederaan yang serius. Berdasarkan formula . kuasa. Ia adalah merupakan kunci komponen kepada prestasi atlit olahraga. Kualiti yang diperlukan adalah berbeza dan bergantung kepada keperluan peningkatan dan jenis sukan serta posisi pemain. Mengikut Willmore dan Costill (1994). perbezaan individu.Untuk mengekalkan kecergasan. daya tahan otot. Hasil latihan biasanya mewujudkan kekuatan. ii. Dalam olahraga banyak masa dihabiskan untuk mengembangkan kualiti prestasi lebih dari kelajuan dan ketangkasan tetapi sukan lain memberi lebih penumpuan kepada komponen ini. 1996). Peningkatan komponen ini dihasilkan melalui latihan yang berterusan sepanjang tahun dan boleh berkurang dengan cepat semasa tidak aktif. ii. Kehilangan kelajuan dan . intensiti latihan 7. Kaedah suaian fizikal yang didasarkan kepada beberapa prinsip latihan akan menghasilkan peningkatan yang optima. prinsip tambah beban. atlit perlu menyediakan dirinya melalui program suaian. prinsipprinsip berikut adalah sangat penting:i. kelembutan dan kardiovaskular tetapi kurang peningkatan dari segi kelajuan dan ketangkasan (Willmore dan Costill 1994). frekuensi latihan iii. kuasa adalah fungsi aplikasi kekuatan dan kelajuan. pengkhususan senaman. i. Atlit yang mempunyai kelembutan yang baik dapat menghasilkan daya yang lebih besar kerana peningkatan julat pergerakan. Jelas sekali komponen ini berasal dari aspek fisiologi. kuasa mungkin lebih penting dalam kebanyakan aktiviti Willmore dan Costill (1994).

Oleh kerana itu atlit perlu mengambil kira penggunaan pemakanan optima dalam program latihan mereka. Koordinasi merupakan faktor penentu jika atlit mempunyai kekuatan yang sama. acara-cara lompatan dan lontaran. Sebenarnya terdapat banyak aspek lain yang turut membantu dalam peningkatan prestasi atlit seperti (A SystemModel of Athletic Performance). Terdapat banyak cadangan jenis makanan yang boleh menyediakan keperluan nutrient untuk pemeliharaan tisu. pemenang biasanya ditentukan dalam perbezaan masa yang amat singkat. Kebanyakan kes yang melibatkan kemerosotan prestasi adalah akibat daripada kelemahan program pemakanan. Sebagai contohya kita lihat faktor pemakanan tidak boleh disangsikan kepentingannya dalam meningkatkan prestasi. Atlit bertaraf dunia biasanya mempunyai koordinasi yang baik. 1996). Optima diet didefinisikan sebagai makan atau minum yang dapat memberikan semua keperluan nutrient mencukupi untuk pemeliharaan tisu. Oleh itu atlit yang mempunyai masa tindak balas yang baik mempunyai kelebihan untuk muncul sebagai pemenang. Keseimbangan pula penting bagi atlit-atlit gimnastik dan atlit-atlit yang melibatkan diri dalam acara-acara kemahiran seperti melompat dan melontar. Dalam acara larian pecut pula. Koordinasi bukan merupakan faktor yang penting bagi sukan yang bergantung kepada faktor fisiologi. 7.ketangkasan yang berlaku semasa keadaan tidak aktif dapat dipulihkan melalui latihan. pemulihan dan perkembangan tanpa berlebihan (McArdle et al. .4 PRESTASI ATLIT. Ianya menjadi bertambah penting apabila kita membandingkan "novice" dan atlit berpengalaman bagi sukan yang memerlukan kemahiran teknikal yang tinggi seperti larian berpagar. Sekiranya atlit mempunyai kecergasan fizikal yang berkaitan dengan prestasi motor pada tahap terbaik maka ia akan mempunyai banyak kelebihan untuk muncul sebagai juara berbanding dengan mereka yang mengabaikanya. pemulihan dan perkembangan. Namun begitu peningkatan hanyalah dalam kuantiti yang sedikit.

Makanan ini disarankan kerana mempunyai nilai kalori seimbang dan membantu proses penyerapan dengan cepat dan tidak meninggalkan sisa pada saluran penghadaman. 8. Simpanan ini akan berkurangan dengan cepat apabila aktiviti berintensiti tinggi dilakukan. 8. Oleh itu makanan ini sepatutnya tinggi nilai karbohidrat dan rendah dari segi kandungan lemak dan protin.0 CIRI-CIRI SISTEM TENAGA UNTUK PELARI PECUT. Tenaga hanya boleh dibekalkan bagi tempoh 10 saat. Masa 2-3 jam adalah jangkasama yang sesuai untuk membenarkan penghadaman dan penyerapan berlaku. Peningkatan aktiviti fizikal memerlukan lebih banyak tenaga. masa latihan dan tahap kecergasan individu. Simpanan ATP pada otot rangka adalah sedikit. tidur dan rehat yang cukup. Dewasa ini banyak terdapat bahan makanan berbentuk cecair dijual secara komersil. tenaga yang digunakan oleh otot yang aktif adalah 100 kali lebih tinggi daripada tenaga semasa rehat.1 ANAEROBIK ALAKTIK Aktiviti yang melibatkan masa yang singkat dan berintensiti tinggi seperti lari pecut 100 meter dan berenang 25 meter memerlukan tenaga serta merta yang dibekalkan daripada penguraian Adinosina Trifosfat (ATP) dan Fosfokreatin (PC). Bagi mencapai hasrat ini. Oleh itu penggunaan tenaga bergantung kepada intensiti. Bahan ini menawarkan pendekatan yang praktik terhadap makanan sebelum pertandingan dan mengandungi banyak sumber pembekal tenaga.Badan atlit hendaklah dijaga dengan begitu rapi akibat latihan yang berterusan. Aktiviti yang berintensiti rendah seperti maraton. atlit perlu memberi perhatian terhadap pemakanan yang sempurna. Tenaga yang diperlukan bagi aktiviti fizikal adalah lebih tinggi berbanding dengan tenaga yang diperlukan semasa rehat. Makanan sebelum pertandingan sepatutnya sedia dihadam dan memberikan tenaga yang diperlukan untuk senaman. Jumlah ATP yang dapat disimpan adalah sedikit mengakibatkan pengurangan tenaga berlaku dengan cepat apabila aktiviti yang berintensiti tinggi dilakukan. Sebagai contoh semasa berenang dan berlari pecut. . memerlukan tenaga sehingga 20 hingga 30 kali ganda daripada semasa rehat.

2 ANAEROBIK LAKTIK Apabila aktiviti berintensiti tinggi terpaksa berterusan melebihi 10 saat. Terdapat tiga sumber kelas makanan utama yang menghasilkan tenaga iaitu karbohidrat. Proses penghasilan tenaga ini dikenali sebagai glikolisis anaerobik. 8. Oleh itu karbohidrat memainkan peranan utama sebagai sumber tenaga utama.8. Oleh itu makanan yang perlu dimakan mesti member tumpuan kepada karbohidrat. Lemak apabila dibakar akan dipecahkan kepada asid lemak dan gliserol. Apakah yang dimaksudkan dengan bekalan bahan api? Bekalan bahan api yang dimaksudkan ialah jenis makanan yang boleh menghasilkan ATP semasa latihan.1 KELENJAR PITUITARI . Asid lemak disimpan sebagai tisu adipos atau beredar dalam darah. sumber tenaga adalah daripada glikogen yang disimpan pada otot-otot rangka dan hepar (hati).3 LANGKAH UNTUK MENINGKATKAN SUMBER TENAGA Langkah untuk meningkatkan simpanan sumber tenaga Perkara yang paling penting dalam konsep tenaga adalah bahan api yang dibekalkan semasa latihan.0 KELENJAR-KELENJAR ENDOKRINA YANG BERFUNGSI UNTUK LARI PECUT 9. Apabila kita mengetahui tentang bahan api yang dibekalkan kepada otot rangka semasa latihan penting dalam menentukan pemakanan yang sesuai. Walaupun protein boleh digunakan sebagai sumber tenaga apabila sumber-sumber lain sudah kehabisan seperti keadaan kesuburan. Bahan kimia ini boleh menghasilkan ATP melalui tindakbalas kimia. lemak dan protein. 9. Bekalan tenaga yang dikeluarkan akibat pemecahan tiga jenis makanan ini boleh digunakan bagi sistem aerobik untuk menghasilkan ATP.

Selain daripada mengawal kadar pengoksidan glukosa semua sel. kadar metabolisma yang tinggi. hormon ini juga penting untuktumbesaran dan perkembangan secara normal tisu-tisu khususnya sistem pembiakan dan sistem saraf. akibat “acromegaly”.2 KELENJAR TIROID Kelenjar tiroid terletak dibahagian bawah kerongkong dan di hadapan halkum. Bagi orang dewasa pula. Antara hormon-hormon yang dirembeskan ialah hormon tumbesaran (growth hormone). tidak tahan dengan suhu panas dan kegelisahan. Hormon tumbesaran ialah hormon bagi metabolism umum. triodotaironin dan kalsitonin. 9. Kekurangan tiroksin pada kanakkanak menyebabkan “kretisme” iaitu keadaan individu yang mempunyai kaki lebih pendek berbanding badan. Hormon tiroid adalah hormon yang utama bagi metabolisme. c) merangsang penguraian lemak untuk tenaga. 9. berkulit kering dan berambut nipis. Hormon kalsitonin pula merangsang penyimpanan kalsium pada tulang-tulang. Kekurangan kalsitonin pula menyumbang kepada osteoporosis. Kekerdilan tubuh berpunca daripada kurangnya rembesan hormon ini sementara kegergasian dan “acromegaly” pula disebabkan oleh rembesan hormon yang berlebihan. bengkak pada muka. . kekurangan tiroksin menyebabkan kelembapan pergerakan dan mental.Kelenjar pituitari terletak di bawah hipotalamus. Tindakan hormon ini adalah seperti berikut: a) mempercepatkan kadar pertumbuhan tubuh. Adrenal korteks merembaskan hormon glukokortikoid.3 KELENJAR ADRENAL Kelenjar adrenal terletak di atas ginjal. b) merangsang pengambilan asid amino oleh sel bagi mensintesis protein. Kelenjar ini menghasilkan hormon tiroksin. cacat akal. Kekurangan atau lebihan rembesan hormon ini membawa kepada pembentukan tubuh yang tidak normal. Masalah cacat akal tidak berlaku pada orang dewasa. Cara ini memelihara homeostasis gula dalam darah dengan menyimpan glukosa. kelesuan. Kekurangan iodin mengganggu pembentukan hormon tiroksin dan ini menyebabkan berlakunya beguk. suhu badan yang rendah dan kegemukan. Kelenjar ini terbahagi kepada adrenal korteks dan adrenal medulla. Lebihan tiroksin menyebabkan peningkatan kadar denyutan jantung.

aras glukosa dalam darah dapat dikurangkan. Melalui tindakan ini. tekanan darah tinggi. Kumpulan pankreatik ini menghasilkan hormon insulin dan glukagon.4 PANKREAS Pankreas terletak berhampiran dengan perut. 9. muka bulat. Epinefrin dan norepinefrin meningkatkan kandungan glukosa dalam darah. Pada pankreas terdapat kelenjar endokrina yang dikenali sebagai kumpulan pankreatik (pancreatic islets). Lebihan glukokortikoid menyebabkan penyakit cushing (simptom tangan dan kaki membesar. Kehilangan selera makan dan pertambahan pigmentasi. kurang pembentukan antibodi. Glukagon merangsang penguraian glikogen yang tersimpan di dalam hepar kepada glukosa dan membebaskan glukosa ini ke dalam darah. tekanan darah rendah. Glukokortikoid merangsang pertambahan glukosa dalam darah dan penyimpanan glikogen dalam hepar. Perembesan insulin dirangsang oleh aras glukosa yang tinggi dalam darah. meningkatkan aktiviti metabolik dan menjerut salur-salur darah tertentu. luka lambat sembuh. Glukagon pula dirangsang oleh aras glukosa yang rendah dalam darah. Lebihan androgen daripada adrenal korteks menyebabkan sindrom adrenogenital (simptom baligh lebih awal dan genital yang membesar pada kanakkanak. pembentukan tret lelaki pada wanita dewasa). . Insulin bertindak ke atas semua sel tubuh dengan meningkatkan keupayaan sel-sel untuk menerima glukosa. hiperglisemia dan lemah otot).mineralokortikoid dan androgen (kuantiti kecil). hipoglisemia). Kekurangan glukokortikoid dan mineralokortikoid boleh menyebabkan penyakit Addison (simptom kehilangan elektrolit dan bendalir tubuh. Adrenal medula pula merembeskan hormon epinefrin dan norepinefrin.

Pada paras kelesuan yang tinggi. Sistem ini mengakibatkan aras ATP menjadi berkurangan. Keadaan ini menyebabkan prestasi individu menurun. Fosfokreatin (PCr) digunakan dalam sistem anaerobik untukmembina ATP dan kemudiannya mengekalkan simpanan ATP dalam badan. (iii) Sistem saraf. sementara kekurangan atau ketiadaan insulin pula boleh menyebabkan diabetis mellitus. Lebihan atau kekurangan glukagon pula tidak menyebabkan gangguan atau masalah kesihatan yang serius. Jika asid laktik terkumpul dalam otot dengan banyak mengakibatkan toksik.Keadaan ini mengakibatkan kelesuan dan ketegangan pada otot. Sistem ATP-PCr berintensiti tinggi. 10. Tindakbalas ini berlaku dalam fiber otot. glikolisis dan pengoksidanan). iii. .Lebihan insulin akan menyebabkan hipoglisemia. Kekurangan simpanan ATP dan PC. (ii) Pengumpulan hasil sampingan metabolik. Faktor-faktor yang menyebabkan kelesuan otot: i. 10. (iv) Mekanisme kegagalan penguncupan gentian.2 KEKURANGAN SIMPANAN ATP DAN PC. Tindak balas ini dinamakan glikolisis anaerobik. Perbincangan tentang kelesuan memberi tumpuan kepada: (i) Sistem tenaga (ATP-PC. Simpanan glikogen ditukarkan menjadi glukosa dan kemudiannya ditukarkan oleh enzim kepada asid laktik bagi menghasilkan ATP. Pengumpulan asid laktik. Asid laktik menyebabkan kelesuan kerana pemecahan karbohidrat yang tidak sempurna. Kajian biopsi menunjukkan penguncupan otot berulang-ulangan secara maksima menunjukkan kelesuan berlaku bersama dengan pengurangan fosfokreatin.1 PENGUMPULAN ASID LAKTIK. Kekurangan simpanan glikogen otot.0 KELESUAN OTOT PELARI PECUT Kelesuan merujuk kepada kemerosotan kapasiti otot meregang dengan stimulasi yang berulang. 10. ii.

5 SISTEM TENAGA DALAM SENAMAN Sistem tenaga yang diperlukan pada setiap sukan bergantung kepada cirri-ciri permainan tersebut. b) 10 saat hingga 30 saat – peralihan dari sistem alaktik sistem laktik. Bagi mengelakkan kelesuan. Jika pada permulaan larian terlalu cepat mengakibatkan simpanan ATP dan PC berkurang dengan cepat. Apabila PCr digunakan. . glikogen otot menjadi sumber utama untuk sintesis ATP. Bagi acara yang berpanjangan. kadar pengurangan glikogen otot dikawal oleh intensiti aktiviti. e) 5 minit ke atas – sistem aerobik. Malangnya simpanan glikogen adalah terhad dan boleh berkurang dengan cepat. 10.kedua-dua ATP dan PCr menjadi kurang. c) 30 saat hingga 2 minit – anaerobik laktik. Oleh itu kelesuan dalam aktiviti yang berintensiti tinggi disebabkan oleh kekurangan simpanan glikogen otot. 10.3 KEKURANGAN SIMPANAN GLIKOGEN OTOT. d) 2 minit hingga 5 minit – peralihan dari anaerobik laktik ke aerobik. tempoh masa dan intensiti. Peningkatan kadar kerja tidak berkadar terus dengan pengurangan glikogen otot. Latihan dan pengalaman dapat membantu atlit menilai rentak larian yang optima bagi meningkatkan keberkesanan penggunaan ATP dan PC.4 STRATEGI UNTUK MELENGAHKAN KELESUAN OTOT AKIBAR LARI PECUT. Jika asid laktik terkumpul dalam otot dengan banyak mengakibatkan toksik. Tindak balas ini dinamakan glikolisis anaerobik. atlit mesti mengawal kadar kerja melalui rentak larian yang sesuai bagi memastikan PCr dan ATP tidak kehabisan. Sistem tenaga yang terlibat dalam larian 5000 meter adalah seperti yang berikut: a) 10 saat pertama – anaerobik alaktik. Keadaan ini menyebabkan kelesuan berlaku lebih awal dan atlit gagal mengekalkan rentak larian sehingga fasa terakhir. Aras ATP otot dikekalkan melalui pemecahan glikogen otot disebabkan oleh sistem aerobik dan anaerobik. Sebagai contohnya. 10. semasa lari pecut glikogen otot digunakan 35 hingga 40 kali lebih cepat daripada aktiviti berjalan. Keadaan ini mengakibatkan kelesuan dan ketegangan pada otot.

0 PERMAKANAN YANG SIHAT UNTUK ATLIT. pengambilannya adalah penting untuk .1 LEMAK Secara am. Atlit memerlukan 15-25% kalori dari lemak dalam diet harian sebagai simpanan tenaga semasa latihan. Protein boleh didapati dari daging. Trigliserida akan diuraikan menjadi asid lemak dan gliserol yang dapat menghasilkan tenaga. ia dikenali sebagai dipeptida dan jika lebih dari dua. hasil tenusu. 11. Fosfolipid boleh didapati dari kuning telur. Kolesterol adalah lipid yang hanya didapati daripada makanan berasaskan haiwan dan tidak didapati dari tumbuh-tumbuhan.Sistem tenaga yang dominan bagi aktiviti yang melibatkan kuasa bergantung kepada: i.1. Apabila dua asid amino bergabung.1 Keperluan Semasa Senam Semasa rehat. Kelajuan penguncupan otot. 11.2 PROTEIN Protein terdiri dari rantaian asid amino. hati. Kekuatan otot. 11. Majoriti trigliserida disimpan dalam tisu adipos. kekacang dan lecithin.2. fungsi lemak adalah untuk membekalkan tenaga bagi proses metabolisme. ii. kekacang dan juga tumbuhan seperti brokoli dan lobak merah.1 Keperluan Semasa Senam Orang dewasa memerlukan lebih kurang 12-15% kalori yang berasaskan protein. Orang dewasa memerlukan 10-15% kalori yang berasaskan lemak. iii. Kolesterol penting untuk membentuk hormon seperti testosteron dan estrogen. 11. 11. Bekalan tenaga anaerobik alaktik. Walaupun protein tidak merupakan sumber tenaga yang utama semasa senaman. Atlit memerlukan 15-20% kalori protein dari diet harian. lebih kurang 60% dari tenaga kita dibekalkan oleh proses metabolisme lemak. dipanggil polipeptida.

ferum dan sulfur.Hati. hijau.2 Jenis-jenis vitamin dan keperluan Jenis Vitamin Keperluan dan Fungsi Sumber dari Makanan Larut Lemak. kuning telur 15 mg d-alpha (antioksidan untuk lindungi sel membrane dari kerosakan) Vitamin K . Keledek 5000 IU (menggalakkan pertumbuhan tulang. sayur-sayuran hijau 90 mg(lelaki). sayur-sayuran hijau. mengelakkan rabun) Vitamin D . magnesium. kalsium. ikan.memastikan metabolisme tubuh seperti pembinaan tisu dan pembaikpulih sel tidak terganggu.Hati.Kekacang.Minyak sayuran. 75 mg(wanita) (Bentuk kolagen. kalium.4 mikrogram (membentuk koenzim bagi membina DNA.Buah-buahan sitrus. Vitamin A . telur dan bayam 80 mikrogram (membantu koagulasi darah) Larut Air.3.3 VITAMIN DAN MINERAL Vitamin adalah bahan organik yang esential.Hasil tenusu. bantu pembinaan sel darah merah) JENIS MINERAL Keperluan dan Fungsi Sumber dari makanan Kalsium . minyak ikan 200 IU ( berfungsi sebagai hormone. klorida. karotenoid. pengecutan otot) . Mineral pula adalah bahan inorganik yang diperlukan oleh tubuh badan seperti natrium. 11. susu. ayam dan hasil tenusu 2. membantu penyerapan ferum) Vitamin B Kompleks . kuning telur. kekacang 1000 mg (pembentukan tulang dan gigi. 11. menggalakkan penyerapan kalsium dalam usus) Vitamin E . sayur sayuran. margarine. Vitamin C . buah-buahan 400mg (Sintesis protein.Hasil tenusu.Daging. Ia hanya didapati melalui makanan sahaja. transmisi impuls saraf) Magnesium .

Kedua. Air boleh dibekalkan secara langsung melalui minuman (termasuk jus buahan. satu struktur di otak yang merupakan sebahagian dari sistem saraf pusat. Cecair tersebut juga dikenali sebagai cecair elektrolit contohnya asid. Contohnya untuk aktiviti yang berintensiti tinggi dan tidak lebih dari 3 minit . perpeluhan akan bermula dan penyejatan peluh akan mengurangkan haba badan. magnesium dan kalsium. dalam bentuk cecair yang boleh mengkonduksikan arus elektrik. Contohnya. kalium. susu) dan juga melalui makanan. tubuh badan akan membuat penyesuaian untuk mengurangkan haba. lemak dan protein juga akan menghasilkan air. SEMASA DAN SELEPAS LATIHAN & PERTANDINGAN Prestasi fizikal boleh ditingkatkan melalui pemakanan yang baik.11. Contohnya peningkatan pengambilan karbohidrat sebelum dan semasa latihan dapat meningkatkan kualiti latihan atlit. sekiranya kulit kita menjadi panas kerana cuaca panas atau demam. 11. Elektrolit adalah bahan.5 PENYELENGGARAAN SUHU BADAN Suhu badan dikawal oleh hipotalamus. bikarbonat.4 KEPERLUAN DAN KEPENTINGAN AIR KEPADA ATLIT Atlit memerlukan antara 2000-2800 ml air sehari untuk memastikan keseimbangan cecair badan. Pertama. Proses metabolisme yang melibatkan penguraian karbohidrat. 11. intensiti dan jangkamasa aktiviti tersebut. Elektrolit utama adalah natrium. klorida. sulfat. Atlit akan dapat berlatih dengan lebih lama dan melambatkan rasa kelesuan ketika latihan. lebih darah akan mengalir berdekatan dengan kulit supaya haba dapat dibebaskan dengan lebih mudah melalui kulit. bes dan garam.6 PEMAKANAN SEBELUM. 65% dari air dalam badan distor dalam sel (intrasel) manakala yang lain di luar sel seperti dalam pembuluh darah dan cecair serebrospinal (ekstrasel). Atlit memerlukan pengambilan air yang lebih banyak terutamanya bagi menyelenggarakan suhu badan. Semasa pertandingan. atlit akan menggunakan sumber tenaga dari sistem tenaga yang berbeza bergantung kepada jenis.

Contohnya seorang atlit berdaya tahan tinggi memerlukan sehingga 3. Atlit yang mengamalkan pemakanan yang optimum boleh melakukan kebanyakan aktiviti fizikal dengan menggunakan sumber tenaga yang disimpan dalam tubuh badan. Apabila aktiviti tersebut melebihi 5 minit seperti permainan bolasepak. Semasa pertandingan. 12.seperti larian 200m. ketiga-tiga sistem tenaga ini juga memerlukan vitamin dan mineral tertentu untuk memastikan keberkesanan sistem tenaga ini. Pada masa yang sama. glikogen hati dan lemak pula akan mula membekalkan tenaga bagi aktiviti tersebut. sumber tenaga akan dibekalkan oleh glukosa dalam darah dan glikogen otot. Adalah penting untuk atlit memastikan gaya pemakanan adalah bersesuaian dengan aktiviti yang dilakukan dan juga mempunyai kandungan kalori yang mencukupi.500 kalori sehari dengan 60-70% (karbohidrat): 20-30% lemak: 10-15% protein (termasuk asid amino esential).0 TOKOH ATLIT LARI PECUT. MICHEAL JOHNSON . atlit patut mengambil cecair yang tinggi kandungan karbohidrat dan rendah kandungan lemaknya untuk mengelakan ketidakselesaan dalam perut.

9 USAIN BOLT JAMAICA 16/8/09 BERLIN . USAIN BOLT 13. Walaupun beliau sudah bersara selepas Sukan Olimpik Sydney 2000. Michael Johnson merupakan atlet yang sangat unggul di arena antarabangsa.Atlet lari pecut A. Johnson Johnson atlet mesti membuat setiap gerakan dengan bersungguh-sungguh dan melaksanakan program latihan dengan teliti. tetapi rekod dunia yang diciptanya dalam acara lari 200 meter lelaki dan lari 400 meter lelaki masih belum diperbaharui sehingga kini. LELAKI REKOD DUNIA: TIME(sec) WIND (m/s) ATHELETE NATION DATE LOCATION 9.0 REKOD-REKOD 100 METER. Beliau telah mendapat lima pingat emas Sukan Olimpik.58 0. Johnson juga mempunyai cara latihan teknik dan fizikal yang baik.S..

latihan peserta. jenis keputusan yang perlu dibuat dan matlamat .88 2. Fasa latihan peserta. konsep 2. berbentuk yang diajar serta berupaya untuk memindahkannya ke situasi Simulasi boleh dialksanakan dalam bentuk permainan. cara mendapat skor.. Kaedah simulasi melibatkan pelajar memainkan peranan seolah-olah berada dalam keadaan sebenar. permasalahan.01 0.0 DARREL BROWN TRINIDAD & TOBAGO 24/08/03 PARIS-SAINT DENIS WANITA REKOD DUNIA: TIME(sec) WIND (m/s) ATHELETE NATION DATE LOCATION 10. peraturan. menerangkan dalam simulasi.0 FLORENCE GRIFIFTH USA 16/07/88 INDIANAPOLIS REKOD REMAJA DUNIA: TIME(sec) WIND (m/s) ATHELETE NATION DATE LOCATION 10.2002) 1. di mana guru akan menerangkan peranan. persaingan atau koperatif. proses simulasi dan perbincangan (Joyce et al.49 0. guru akan mengemukakan topik yang ingin diajar. 1993).2 MARLIES GDR 01/07/77 DRESDEN Kaedah simulasi ialah „satu aktiviti yang memerlukan pelajar menggunakan pengetahuan dan kemahirannya dalam satu keadaan yang ditiru atau diserupakan dengan keadaan sebenar.REKOD REMAJA DUNIA: TIME(sec) WIND (m/s) ATHELETE NATION DATE LOCATION 10.‟ (Othman. Percubaan untuk menyamakan keadaan sebenar dapat dilaksanakan supaya pelajar dapat menguasai konsep sebenar. iaitu orientasi. Terdapat empat fasa. Fasa orientasi. prosedur.

simulasi 3. dan guru sebagai pengadil dan jurulatih.dalam keadaan tertentu permainan boleh ditentukan untuk pelajar mendapatkan maklum balas daripada guru. 4. merangkumi perbincangan pelajar selepas simulasi tentang hasil perbincangan. Definisi Simulasi Simulasi merupakan satu gambaran abstrak sesuatu situasi sebenar yang memerlukan pelajar berinteraksi sesama sendiri berdasarkan peranan masing-masing untuk menyelesaikan sesuatu masalah atau isu Ia merupakan satu situasi yang diwujudkan untuk menyerupai keadaan sebenar dengan cara menggunakan masalah-masalah yang benar-benar wujud atau menyediakan situasi-situasi yang benar-benzr wujud di dalam keadaan yang terkawal Ciri-ciri Penting Simulasi 1. Membuat keputusan bagaimana mengekalkan kehijauan bumi. Peserta belajar daripada kesilapan dan berpeluang untuk meningkatkan diri dalam situasi yang berikutnya . Pelajar berbincang tentang lokasi pembinaan taman rekreasi yang sesuai ii. Contoh simulasi: 1. pelajar terlibat dalam simulasi. Pemusatan kepada masalah i. Fasa proses simulasi. proses simulasi dan banding beza antara simulasi dengan dunia sebenar.Simulasi merupakan satu pembelajaran melalui pengalaman. Fasa keempat.

peranan peserta agak luas.2. Peserta dikehendaki berinteraksi secara dinamis dalam sistem yang berkaitan. Tujuan simulasi ialah ia membolehkan pelajar menggunakan bahasa dengan lebih berfungsi dan memberi pelajar peluang berinteraksi dan berkomunikasi dengan berkesan 5. Dalam simulasi. analisis dan kritis 3. 2. Kebaikan teknik ini ialah ia membolehkan pelajar berbincang dan berfikir secara kreatif. membuat keputusan dan menyelesaikan masalah yang dihadapi 4. kerana peserta bukan sahaja dikehendaki memegang peranan sebagaimana yang ditentukan tetapi mereka perlu berbincang dan memberi sumbangan kepada perserta-perserta bagi membuat keputusan 3. Mencernakan daya kreatif dan imaginasi pelajar Melatih pelajar dengan pelbagai kemahiran dan kecekapan bahasa terutamanya kemahiran lisan (mendengar dan bertutur) .10 KAEDAH BERCERITA Definisi Cerita adalah satu susunan kejasian atau peristiwa yang berlaku sama ada benar-benar berlaku atau diciptakan Bercerita dianggap sebagai satu cabang seni dan ia memainkan peranan penting sebagai sumber hiburan rakyat di samping alat pendidikan moral dan nilai di kalangan masyarakat Ciri-ciri Penting 1.

dan kemahiran fizikal. Kebaikan teknik ini ialah merangsangkan motivasi belajar kesan daripada keseronokkan bermain . Permainan manipulatif termaksuk teka-teki. domino.3. intonasi dan ekspresi/mimik muka 4. fizikal dan permainan bahasa 2. Kanak-kanak akan mencari pengetahuan dengan kaedah permainan Ciri-ciri Penting 1. Main merupakan expresi kendiri yang kreatif dan perkembangannya paling jelas pada peringkat kanak-kanak. 4. jadual bernombor. nada. Menggalakan pelajar mendengar cerita secara kritis supaya lebih berfikiran matang dan berketrampilan 3. Antara jenis-jenis permainan dalam pengajaran-pembelajaran ialah manipulatif. Permainan bahasa dimana aktiviti pengajaran-pembelajaran bahasa mengandungi unsur bermain dengan menggunakan bahan-bahan dan daya kreativiti pelajar untuk mewujudkan suasana belajar yang menyeronokkan dan bermakna 5. catur dan congak 3. Permainan fizikal dalam pendidikan jasmani di mana daya fizikal digunakan dalam pergerakan.11 KAEDAH STRATEGI MAIN SAMBIL PELAJAR Definisi Strategi main sambil belajar adalah aktivikti yang dijalankan secara spontan yang membawa kepada pembelajaran. kordinasi. kecekapan. Memperluaskan pengalaman dan pengetahuan pelajar dalam pelbagai bidang yang berkaitan dengan kehidupan seharian 5. Menggalakkan pelajar berkomunikasi dengan berkesan dari segi sebutan.

peranan yang dimainkan. serta peraturan yang mempengaruhi tindakan murid tersebut. .6. mengenal pasti konsep-konsep yang terlibat dalam masalah atau isu berkenaan. menentukan langkah-langkah yang perlu diambil semasa simulasi. Pada amnya. guru mempunyai beberapa tanggungjawab. perbincangan dan penyoalan. bagaimana pekerja-pekerja kebun sayur menggunakan pelbagai peralatan semasa bekerja.    memastikan unsur-unsur utama masalah atau isu terkandung dalam simulasi. dalam satu simulasi berkaitan dengan kerja-kerja petani di kebun. diringkaskan atau dikecilkan supaya masalah atau isu yang berkaitan lebih  mudah diselesaikan. kebun sayur musnah dilanda banjir. Simulasi juga digunakan bersama-sama dengan kaedah buku teks. antaranya: memilih satu masalah atau isu yang melibatkan minat atau pandangan yang berlawanan. Contohnya. Ia juga mengembangkan daya imaginasi untuk membantu kanak-kanak menyelesaikan masalah Simulasi Tujuan kaedah simulasi adalah untuk meningkatkan kebolehan murid mengaplikasikan konsep-konsep tertentu dalam penyelesaian masalah. Murid mengambil bahagian dalam simulasi dengan cara memainkan peranan individu atau pihak yang terlibat mengikut peraturan atau prosedur yang ditentukan oleh guru. Langkahlangkah ini termasuklah bagaimana tingkah laku murid. simulasi akan berjaya jika melibatkan situasi kehidupan seharian. Dalam kaedah ini. Simulasi adalah suatu situasi yang diwujudkan supaya menyerupai situasi sebenar tetapi dalam bentuk yang dipermudahkan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->