YBB 6114 SK TANAH PUTIH SARIKEI, SARAWAK

D/A PEJABAT PELAJARAN DAERAH SARIKEI TINGKAT 1, WISMA PERSEKUTUAN, JALAN BANGUNAN KERAJAAN, 96100 SARIKEI, SARAWAK.

PROGRAM KHAS PENINGKATAN AKADEMIK CALON UPSR 2013
PERANCANGAN DAN STRATEGI KHAS
BAHASA MELAYU TAHUN ENAM

NAMA GURU KAD PENGENALAN KETUA PANITIA NAMA SEKOLAH

: : : :

PETER ANAK SAPIT 771209 – 13 – 5981 BAHASA MELAYU SK TANAH PUTIH, SARIKEI

3 3.4 Murid dapat menguasai semua aspek tatabahasa Bahasa Melayu dengan baik. MALAYSIA. 1.2 3. LATAR BELAKANG Berdasarkan keputusan daripada UJIAN 1 (MAC 2013) ada beberapa kelemahan yang telah dikenal pasti seperti kekeliruan dalam aspek tatabahasa. kelemahan dalam aspek penulisan kerana kekurangan kosa kata ibunda serta kekurangan idea bernas untuk mengarang. Murid dapat menguasai semua format penulisan dan mengarang ayat yang gramatis.1 3. TAJUK Program Peningkatan Bahasa Melayu Tahun 6 2. OBJEKTIF 3. 2 PANITIA BAHASA MELAYU SK TANAH PUTIH . Murid dapat membina struktur ayat yang betul daripada aspek tatabahasa serta penggunaan tanda bacaan yang betul. Berlandaskan permasalahan ini. guru-guru Bahasa Melayu SK Tanah Putih telah bersepakat merancang serta melaksanakan program yang diharap dapat membantu murid-murid mengatasi setiap kelemahan mereka seterusnya meningkatkan Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) Bahasa Melayu khususnya dan Gred Purata Sekolah (GPS) amnya. SARAWAK. SARIKEI. Murid dapat menguasai bentuk soalan pemahaman. 3.YBB6114 PERANCANGAN DAN STRATEGI KHAS CALON UPSR BAHASA MELAYU PERANCANGAN DAN STRATEGI KHAS BAGI CALON UPSR BAHASA MELAYU SK TANAH PUTIH.

5 Masih terdapat 2 orang murid Tahun 6 yang tidak lancar membaca dan menulis. Guru-guru di SK Tanah Putih semuanya Guru Penyayang dan rela berkorban dari segi masa.6 Bilangan murid yang sedikit dan agak senang untuk dipantau dari seorang ke seorang. Kedudukan sekolah yang tidak jauh dari Bandar Sarikei (guru senang mencari bahan ransangan).1 4. Kemudahan prasarana tersedia di sekolah seperti Pusat Sumber Sekolah dan komputer yang boleh akses internet.3 5.4 4. KELEMAHAN DAN PERMASALAHAN MURID 4. Setiap kelemahan murid dapat dikenalpasti dan diberikan penekanan. tenaga dan wang ringgit mereka.YBB6114 PERANCANGAN DAN STRATEGI KHAS CALON UPSR BAHASA MELAYU 4. KEKUATAN DAN KELEBIHAN MURID 5. 6. Murid tidak berminat membuat semua tugasan yang diberikan. Tidak mengikut saranan yang disyorkan oleh guru.2 5.2 4. ada juga yang membuat secara sambil lewa sahaja.5 5. 5. Pihak pentadbir sekolah sentiasa memberikan sokongan dan galakan.4 5. Murid tidak memberi respon yang baik sewaktu proses pengajaran dan pembelajaran. 3 PANITIA BAHASA MELAYU SK TANAH PUTIH .1 5.3 4.1 Sasaran program ini adalah khusus kepada 8 orang murid Tahun Enam 2013. Kebanyakan murid kurang membaca sumber-sumber bacaan sampingan. SASARAN 6.

YBB6114 PERANCANGAN DAN STRATEGI KHAS CALON UPSR BAHASA MELAYU 7.00 RM 340.50 21.00 RM 339.00 56. iv. Murid menjawab soalan yang diberikan. Ulang tajuk yang belum dikuasai.2 PERBELANJAAN i. ii. ii.00) Buku Aktiviti GPA+ Sasbadi (8 x RM 9. Murid membuat pembetulan.00 15. STRATEGI PERLAKSANAAN 8. iii.Kad Manila (21 helai x RM 1.00 RM 100. Peruntukan Panitia BM Kutipan Yuran Murid (RM10 x 8 orang) Sumbangan Ketua Panitia Jumlah 7.70 8.00) Whiteboard Marker (10 x RM 1. vii.00 RM 160. Perbincangan dan menganalisa kelemahan murid.00 79.1 PENDAPATAN i.1 Latihan Tatabahasa      Membuat latihan sekurang-kurangnya 60 soalan seminggu mencakupi aspek tatabahasa. 4 PANITIA BAHASA MELAYU SK TANAH PUTIH . v.00 BBM . vi. Binding Tape (5 gulung x RM 2. iii.90) BBM – Laminating Film (2 x RM 28. ANGGARAN PERBELANJAAN / SUMBER KEWANGAN 7.50) RM RM RM RM RM RM 12.50) Buku Contoh Karangan BM (8 x RM 12.00 RM 80.20 56.50) Jumlah RM 100.00) Buku Rampaian Kulit Keras (8 x RM 7.

YBB6114 PERANCANGAN DAN STRATEGI KHAS CALON UPSR BAHASA MELAYU 8. 8. Murid dibekalkan dengan kerja rumah dan jawapan akan dibincang bersama di dalam kelas. Buku karangan SJKC digunakan kerana arasnya sesuai dengan keadaan dan aras murid di SKTP. Mac – Mei = 1 hari : 1 karangan Jun – Ogo = 1 hari : 2 karangan 5 PANITIA BAHASA MELAYU SK TANAH PUTIH .3 Menyalin Semula Karangan SJKC. Murid membaca petikan. Murid membaca soalan.        Murid menyalin semula karangan dari buku Contoh Karangan Bahasa Malaysia UPSR SJKC. Membaiki kelemahan murid yang tidak membaca kerana sambil menyalin mereka akan membaca. Penekanan diberikan kepada tulisan agar tulisan kemas dan cantik. Muridd diberi pelbagai genre petikan sebagai latihan untuk memantapkan penguasaan murid. Murid sekali lagi membaca soalan dan mengecam jawapan yang terdapat dalam petikan. Murid cuba mencari jawapan dengan mengariskan jawapan berdasarkan soalan tadi. Setiap kesalahan jawapan mesti dibuat pembetulan.2 Latihan Pemahaman (Soalan 31 – 40 dalam Kertas 1 UPSR).         Membuat 4 latihan (20 soalan) setiap minggu. Dapat meningkatkan kosa kata dan penyusunan ayat supaya gramatis.

siapa. ii. 8.6 Program PROTIM. Karangan berpandukan isi (Isi-isi diberikan). 8. Diharapkan dapat membantu murid-murid lemah menulis huraian nilai secara umum. Latihan pembinaan ayat mudah diberikan sebagai latihan setiap hari sebanyak 2 ayat (1 ayat tunggal dan 1 ayat majmuk).  Murid lemah dibantu dengan pelbagai jenis barang ransangan. 8.  Karangan berpandukan gambar (Karangan Tahap I). Biasakan murid dengan pengenalan dan penutup asas. Murid-murid akan diberikan nilai-nilai murni secara rawak dan mereka ditanya tentang huraian yang sesuai untuk nilai tersebut.   Program ini dikhaskan untuk 2 orang murid yang telah dikenalpasti tidak menguasai 2M. Pengenalan (apa. i. Modul PROTIM akan diguna pakai.7 Program Khas Nilai Murni.YBB6114 PERANCANGAN DAN STRATEGI KHAS CALON UPSR BAHASA MELAYU 8.   Objektifnya ialah untuk meningkatkan perbendaharaan kata. ii.    Program ini dijalankan selama 2-3 minit sebelum sesi pengajaran dilakukan. bila dan di mana).4 Program “Karangan Itu Senang”. Penutup (perasaan. i. 6 PANITIA BAHASA MELAYU SK TANAH PUTIH . berterima kasih dan harapan).5 Program Sehari Dua Ayat.

YBB6114 PERANCANGAN DAN STRATEGI KHAS CALON UPSR BAHASA MELAYU 9. Ingatlah. KESIMPULAN Selepas pelaksanaan Program Khas Calon UPSR ini. cikgu harapkan ubahlah kepada A. 7 PANITIA BAHASA MELAYU SK TANAH PUTIH . Berusahalah kerana cikgu hanya boleh berdoa dan membimbing sahaja. Tepuk dada tanyalah selera. tiada seorang guru pun yang menginginkan anak-anak didiknya GAGAL. pesanan cikgu janganlah anda sudah berpuas hati. Ini amat bermakna khususnya untuk murid-murid Tahun Enam yang akan memasuki alam sekolah menengah pada tahun hadapan. teruskan usaha dan pastikan A itu sentiasa di gengaman. Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih. Besarlah pengharapan saya agar murid-murid yang dikasihi dapat meningkatkan GPMP dan juga GPS. selebihnya terpulang dengan anak-anak yang dikasihi sendiri. cikgu berharap pada tahun ini tiada murid yang dapat D dan E lagi. Tak ada orang yang dapat mengubah hidup kita melainkan kita sendiri yang akan menentukannya. Manakala bagi murid-murid yang sentiasa mendapat B dan C. Seterusnya bagi calon yang sentiasa A. doa cikgu senantiasa menemani anda semua dari sekarang hingga selamanya. Murid-murid yang tersayang. Bagi murid-murid yang berstatus “GAGAL”. diharapkan para pelajar dapat menimba ilmu pengetahuan dan mencapai objektif dan matlamat guru serta sekolah.

.... (Maureen anak Wilson Aning) Penolong Kanan I......... (Peter anak Sapit) Ketua Panitia BM. PENUTUP Program Khas ini nanti diharapkan dapat membuka hati dan minda murid-murid kita ke arah pembangunan diri yang positif............... “MURID KITA TANGGUNGJAWAB KITA” Disediakan oleh : Disemak oleh : Disahkan oleh : ............YBB6114 PERANCANGAN DAN STRATEGI KHAS CALON UPSR BAHASA MELAYU 10................ 8 PANITIA BAHASA MELAYU SK TANAH PUTIH . SK Tanah Putih. (Manggie anak Lupang) Guru Besar..... ........... Bersama-samalah kita berusaha agar projek ini dapat kita jayakan pada tahun ini....... SK Tanah Putih. Kita berharap pelbagai pihak dapat membantu kita menjayakan program ini........ Biarlah kejayaan itu kita usahakan dan jangan biarkan kegagalan itu datang disebabkan kealpaan kita.............. ..... SK Tanah Putih... Kita juga berharap ianya dapat meningkatkan lagi GPMP dan GPS sekolah kita....

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.