You are on page 1of 9

1

Cuprins
2

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Motivatia 4 Popoare in antichitate5 Egiptul6 Animale zei.7 Piramidele mormintele faraonilor.7 Anexa 18 Anexa2.9 Bibliografie..10

Motivatia Eu am ales acest subiect deoarece imi place sa descopar mai multe despre tercutul nostru si pentru ca ma pasioneaza foarte mult tot ce tine de trecutul popoarelor . Un alt notiv este ca imi place si ma pasioneaza trecutu si mai ales antichitatea Egiptului . Istoria popoarelor mi se pare foarte interesanta si captivanta . Eu cred ca acest portofoliu imi da sansa de a invata mai nulte despre trecut si in special despre Egiptul Antic.

Popoare in antichitate
Antichitatea se refera la o vast parte a lumii dar in principal la cea organizat in jurul Marii Mediterane.Se difereniaz antichitatea oriental (Egiptul , Mesopotamia) si antichitatea occidental (Grecia si Roma). In antichitate ,care reprezint 4000 de ani de istorie, au aparut germenii civilizatiei care s-au dezvoltat in decursul vremii si s-a transmis pn in zilele noastre. Civilizatia a aprut in orient de unde sa rspndit ctre occident. Conditiile naturale dintre cele doua fluvii Tigru si Eufrat au condus la aparitia si dezvoltarea agriculturii.Acest tinut pe care grecii antici il numeau Mesopotamia este locul in care au aparut primele asezri organizate sub forma de orase.Mesopotamienii au descoperit irigatiile in agricultura si au domesticit animale precum oaia ,capra si porcul. Tot ei au dezvoltat una dintre cele mai mari descoperiri ale tehnicii si anume metalurgia. Cea mai impresionant dintre civilizatiile lumii antice s-a dezvoltat pe malul Nilului :Egiptul antic,lata de 10-25km si lunga de 1000 km.Egiptenii au fost excelenti in arhitectura funerara : piramide si morminte de faraoni.De asemenea au construit temple importante ca cel de la Luxor si sculpturi monumentale cum este celebrul Sfinx.Organizarea gentilica este inlocuita de comunitatile teritoriale satesti sedentare,care graviteaza in jurul a doua nuclee statale:Egiptul de Jos(N tarii)si Egiptul de Sus(S tarii). Egiptenii reprezinta o exceptie printre popoarele antice in privinta conceptiei lor despre familie.Aceasta conceptie este surprinzator de moderna ,deoarece familia are la baza sentimentele.Din mileniul I i.Hr. se practica si casatoria de proba.In societatea egipteana femeia este considerata egala barbatului.Unele femei ocupand functii de preotese ale templelor, iar altele, inalte functii politice.

Asirieni,populatie nomanda si razboinica de origine semitica,ocupa, inca din mileniul al III-lea i.Hr,o regiune din N Mesopotamiei.Ei intemeiaza o serie de orase-state:Assur,Ninive. Akkadienii.Triburi semite patrund in regiunea centrala a Mesopotamiei la inceputul mileniului III i.Hr.Intemeiaza importante centre politice si economice:Akkad, Kis, Babilon.

Egiptul
Pe Valea Nilului ,stransa intre malurile inalte si stancoase ,s-au faurit ,cu multe milenii inaintea erei noastre o veche civilizatie a lumi mediteraniene,acea a Egiptului Antic.Ea ne infatiseaza cel mai vechi stat din lume ,anterior tuturor celorlalte,inzestrat cu o administratie ,o fiscalitate ,o justitie si o armata. Lumea Egiptului antic a zamislit o cultura spirituala pe care o admirau in antichitate greci si romani si de care acum se minuneaza multimile de turisti,sa contemple piramidele, templele si obeliscurile pe care le-au construit faraoni si supusii lor. Istoria propriu-zisa incepe cu unirea sub autoritetea unui singur rege a celor doua regate. Medicina: Cunotinele i experiena egiptenilor antici n domeniul medical erau foarte avansate pentru acea perioad. Ei efectuau intervenii chirurgicale, tratau fracturi i aveau cunotine farmaceutice. Dovezi din analiza mumiilor arat un nivel ridicat de profesionalism n lucrul cu corpul uman, din moment ce mumiile au rmas intacte i dup complicate nlturri de organe. n plus nivelul pn la care se mergea n procesul de mumificare al persoanelor importante arat faptul c acetia aveau cunotine incredibile de anatomie.

Animale-zei
Un taur sacru:Serapeumul din Memfis,necropola taurilor
Apis,care erau perceputi ca simboluri ale puterii divine si fecunditatii,fiind adorati la Memfis,cetatea straniului zeu Phat,pe care statuile il infatisau ca pe un om ,dar infasurat in fasii de panza ca o mumie.Taurul Apis a fost privit ca sufletul maret al acestui zeu.Statuile lui Apis au intre coarne discul solar si cobra.Zeul taur putea fi identificat dupa anumite semne :Trebuia sa fie alb cu cate o pata neagra pe frunte ,pe gat si pe spate.Adus in mare pompa la Memfis acesta traia in grajdul sacru, alaturi de mama sa si de un intreg harem de vaci. Horus,soimul divin:Unul dintre cei mai importanti si populari zei ai Egiptului ,Horus ,soimul divin, are o simbolistica destul de complicata ,care a evoluat in timp.Acesta a devenit stapanul spatiului ceresc,reprezentantal zeului Re, simbol al soarelui care rasare ,protector al faraonului. Anubis,intre sacal si caine:In multe dintre frescele care acopera peretii mornintelor egiptene de faraoni sunt scene care infatiseaza imbalsamarea defunctului,avand totdeauna prezent un personaj straniu,cu trup de om si cap de caine.Este Anubis,zeul funerar ,patronul celor care se ocupau de imbalsamarea corpurilor ,pentru a oprii degradarea,totodata, paznic al mormintelor din necropole.

Piramidele- mormintele faraonilor


Prima piramid este aceea a regelui Djoser de la Saqqara ; piramid n trepte care are 60 metri nlime. Cea mai mare dintre piramide este piramida regelui Kheops (n egiptean Hufu), care constituie unul din punctele de atracie cele mai cutate de turitii din lumea ntreag, la Giza, lng Cairo.

Anexa1
7

Bibliografie
Razbunarea zeilor ,Autor Yves Anud, editura Prieteni cartii 2. Revista Terra Magazin ,nr9 ,septembrie 2008 3. WWW.referete .ro
1.