29.07.

2013

Filtre (Pagina 1) - Aparatura (apa dulce) - Acvarii de Vis

marian.mihai Platina Offline Inregistrat: 2008-05-27 Mesaje: 72 Re: Filtre

Principiu de functionare Pompa trimite apa curata din partea inferioara a filtrului in acvariu (recomand sa curga tangential la suprafata apei; astfel se aereaza si nu face zgomot; furtunul de plastic se poate fixa pe peretele interior al acvariului cu doua ventuze prevazute cu ureche). Cu ajutorul uneia sau mai multor (!) amorse - pe principiul vaselor comunicante apa murdara trece din partea inferioara a acvariului (4-6 mm deasupra substratului) in partea superioara a filtrului (aproximativ 1 cm deasupra straturilor filtrante). Amorsarea tevii se face prin scufundarea ei in acvariu, pana la
www.acvariidevis.ro/forum/topic/103/filtre/ 10/18

29.07.2013

Filtre (Pagina 1) - Aparatura (apa dulce) - Acvarii de Vis

eliminarea totala a aerului. Apoi, sub apa, se acopera capul scurt cu degetul, se scoate din acvariu si se introduce in filtru. Atentie! Nu se va lua degetul de pe gaura, decat dupa scufundarea capatului scurt in apa din filtru. Atentie! Capatul lung al tevii nu trebuie scos de sub apa in timpul amorsarii sistemului. Daca aerul patrunde in amorsa, apa nu mai curge.

Materiale necesare

Vas de sticla Recomand fie confectionarea acasa, fie comandarea la un specialist in construirea acvariilor. Cu toate ca grosimea sticlei, teoretic, este suficienta de 1,5 mm, cereti/folositi sticla de 4-5 mm, pentru a evita spargerea usoara la manipulare si/sau contactul cu pietrele. Dimensiuni posibile: inaltime = inaltimea acvariului (daca acvariul are mai mult de 50 cm, filtrul se poate opri la 40-50 cm, iar sub el se va pune un calup de lemn sau plastic, astfel incat partea de sus a filtrului sa fie la acelasi nivel cu cea a acvariului); lungime = 17-20 cm; latime = 12-15 cm. Nu recomand folosirea vaselor din plastic, pentru ca e bina ca vasul sa fie transparent (pot fi vazuti usor pestii care ajung din intamplare in filtru si mizeria depusa). Va sfatuiesc sa construiti/comandati vasul, numai dupa ce ati cumparat pompa, astfel incat sa incapa pe fundul filtrului, printre pietrele mari. Capacitatea vasului nu trebuie sa depaseasca 10% din volumul acvariului, dar nici sa coboare sub 2%.

Pompa Exista pe piata mai multe tipuri. Puteti folosi pe post de pompa un filtru mic de interior, cu debitul de 150-400 litri/ora. Atentie! Unele filtre de interior - indiferent de debit - nu au puterea de refulare destul de mare, astfel incat sa impinga coloana de apa. Va sfatuiesc sa aveti la dumneavoastra un furtun, pe care sa-l racordati la pompa si sa faceti o proba la fata locului. Este bine ca pompa sa ridice o coloana de apa mai mare cu 10 cm decat ialtimea filtrului si sa vehiculeze pe ora de 2-6 ori volumul de apa din acvariu. Eu folosesc la un acvariu de 100 litri o pompa care pompeaza 400l/h.

Furtun din plasic Este necesar pentru a duce apa filtrata in acvariu. Diametrul exterior propus = 1,2 cm. Lungimea furtunului este bine sa fie cu 20-25 cm mai mare decat inaltimea vasului.

Teava pexal Este necesara ca amorsa, pentru a duce apa din acvariu la filtru. Diametrul exterior propus = 1,6 cm. Recomand
www.acvariidevis.ro/forum/topic/103/filtre/ 11/18

29.07.2013

Filtre (Pagina 1) - Aparatura (apa dulce) - Acvarii de Vis

pexalul, deoarece este ieftin si usor de prelucrat (se indoaie usor cu mana). In functie de debitul pompei, sunt necesare una sau mai multe tevi de amorsa. De exemplu, la un debit de aproximativ 400 litri pe ora, sunt necesare trei tevi. Urmariti ca nivelul apei din filtru sa nu scada. Daca amorsele nu fac fata debitului, va treziti cu filtrul gol! Atentie! Nu folositi tevi de amorsa cu diametru prea mare, pentru ca se dezamoseaza usor, se indoaie mai greu, iar pestii sunt absorbiti mai usor. Este impostant ca raza de curbura sa fie suficient de mare, cat sa nu se produca striviri/cute. Vata Cea mai buna este vata sintetica perlon. Chiar daca este mai scumpa, se poate spala saptamanal sau bisaptamanal, in functie de murdaria colectata, iar in final obtineti castig in bani. Grosimea stratului = aproximativ 4 cm.

Burete Cu cat este mai dens, cu atat este mai bun, pentru ca retine mai bine particolele mici. Daca este mai gros, retine mai multa mizerie. Buretele de sus trebuie spalat cel putin o data la doua saptamani sau saptamanal, daca densitatea pestilor este mare si se strange multa murdarie. Buretele de jos trebuie spalat cel putin lunar. Grosimea stratului = 4-6 cm.

Nisip Neaparat se va folosi nisip de rau, nu de la mare! Inainte de utilizare, se va spala in multe ape si se va fierbe timp de cel putin 30 de minute. Se va pune intr-un saculet cu tesatura de plastic (eventual material de perdea), pentru a fi scos cu usurinta si spalat. Are rolul de a retine unele particole si improspata apa. Trebuie spalat cel putin o data la doua saptamani. Acest strat filtrant poate sa lipseasca, daca spatiul/inaltimea filtrului este mai mica si nu permite montarea saculetului. Grosimea stratului = 3-5 cm.

Carbune activ Este un element deosebit de important! Purifica apa din punct de vedere chimic. . Pentru montarea in vas, se va folosi chiar saculetul in care este ambalat de producator. Sunt necesare 500-700 grame pentru un acvariu de 100 litri. Trebuie spalat cel putin la o data pe luna. Dupa trei luni de folosinta, carbunele va fi degazeificat, prin tinerea lui in cuptorul incins de la aragaz, timp de o jumatate de ora. Apoi se spala si se poate folosi inca 1-2 luni. Grosimea stratului = aproximativ 5 cm.

Pietris Obligatoriu se va folosi pitris de rau, fara elemente calcaroase! Inainte de utilizare, se va spala in multe ape si se va fierbe cel putin 30 de minute. Dimensiunea optima: 2-8 mm. Si acest strat filtrant poate sa lipseasca, daca spatiul/inaltimea filtrului este mai mica. Grosimea stratului = 3-4 cm. Nu se mai spala dupa montare, pentru a nu distruge culturile de bacterii benefice!
www.acvariidevis.ro/forum/topic/103/filtre/ 12/18

29.07.2013

Filtre (Pagina 1) - Aparatura (apa dulce) - Acvarii de Vis

Pietre mari Se vor folosi pietre de rau, fara elemente calcaroase! Dimensiune: 2-4 cm, in functie de spatiu. Ca si pietrisul, pietrele mari constituie un pat bun pentru bacteriile care prelucreaza amoniacul si nitritii, in ciclul azotului. Grosimea stratului = cat sa fie la nivelul pompei. Nu se mai spala dupa montare, pentru a nu distruge culturile de bacterii benefice!

Curatarea/spalarea filtrului La orice operatiune de curatare, trebuie scoasa o anumita cantitate de apa, in functie de elementele care se spala. In acest scop, se scoate amorsa, iar apa din filtru scade. Cand ajunge la nivelul dorit (sub stratul care urmeaza sa fie spalat), se opreste pompa. O data la 1-1,5 luni, este bine sa fie curatat/spalat intregul filtru. Apa va fi scazuta pana la nivelul pietrelor mari. Intr-un vas separat, cu apa din acvariu, se depoziteaza pietrisul si pietrele mari, care - atentie, repet - nu se spala, pentru a nu distruge culturile de bacterii! Nici apa care ramane in final, in vasul filtrului, nu se arunca, ci se adauga in vasul de tranzit, alaturi de pietre si pietris. Dupa ce totul este curat, se toarna apa din vasul de tranzit in filtru, se monteaza straturile filtrante, se umple vasul filtrului cu apa din acvariu, iar in final se reface amorsa.

13 Raspuns de AdrianS 2009-10-21 14:50
AdrianS Diamant Offline Din: Gura-Humorului, Jud. Suceava Inregistrat: 2009-09-08 Mesaje: 166 Re: Filtre Salut, Dupa jumatate de secol ma bag si eu in seama, Sincer la cat sunt eu de inginer nu inteleg un lucru ! Cum nu curge apa afara din filtrul care este descris mai sus ? Ma refer sa se umple si sa dea pe afara ? Florin, daca ai o poza cu un filtru din ala de mai aproape as fi tare fericit. Eu nu am cum sa pozitionez un filtru exact langa acvariu si sa fie la aceiasi inaltime, acesta va fi pus in dulapul de sub acvariu. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

14 Raspuns de Florin.Mazilu 2009-10-21 17:39
www.acvariidevis.ro/forum/topic/103/filtre/ 13/18

29.07.2013

Filtre (Pagina 1) - Aparatura (apa dulce) - Acvarii de Vis

Florin.Mazilu Diamant Offline Din: Aberdeen Inregistrat: 2008-07-18 Mesaje: 1.188 Re: Filtre pai ca sa nu dea pe afara tre sa calculezi ca volumul de apa pompat inapoi din filtru sa fie EGAL sau cu o diferenta de 0,000000000001 ML cu volumul care intra in filtru si sa iti iei niste masuri de precautie e cam mult de elaborat si nu prea pot sa scriu acum Al lui Florin.Mazilu Website

15 Raspuns de AdrianS 2009-11-06 01:22
AdrianS Diamant Offline Din: Gura-Humorului, Jud. Suceava Inregistrat: 2009-09-08 Mesaje: 166 Re: Filtre nu e mai simplu sa folosesti un astfel de filtru cu un overflow ? o gaura in sticla, prin care sa curga in filtru excesul de apa ? Filtru care poate fi prevazut chiar si cu un schimb la picatura pentru a adauga inca un lucru important unui acvariu! Am mai citit cate ceva si acum ma aberez... Cele bune.

16 Raspuns de SEBI 2009-11-17 20:21
SEBI
www.acvariidevis.ro/forum/topic/103/filtre/ 14/18

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful