You are on page 1of 5

CAP mohor merupakan salah satu cara pengesahan yang dilakukan oleh individu dengan meletakkan tanda khas

yang mempunyai nama mereka selain tanda tangan. Ia telah digunakan oleh tamadun terdahulu sejak zaman sebelum Islam lagi sebagai salah satu simbol kuasa. Dalam tamadun China, maharaja mempunyai beberapa jenis cap mohor. Cap mohor direka dalam pelbagai bentuk dan gaya. Ia tidak mempunyai bentuk atau perkataan tertentu yang perlu digunakan. Ia terpulang kepada si pemilik untuk menentukan bentuk dan teks cap mohor yang dikehendaki. Dalam kebanyakan cap mohor yang dimiliki oleh pemerintah Islam, tulisan kaligrafi yang menunjukkan nama, gelaran dan tahun telah digunakan untuk cap mohor individu. Bagi sesebuah manuskrip Islam, cap mohor dilihat sebagai tanda hak milik penulis ataupun pengarangnya. Ini banyak ditemui pada manuskrip dari Iran dan Turki. Kadangkala terdapat cap mohor di bahagian tepi teks manuskrip. Ia menunjukkan penambahan nota atau isi kandungan yang dilakukan oleh individu yang meletakkan cap mohornya di bawah nota tersebut.

Tengkolok, juga dikenali sebagai destar, setanjak/tanjak, bulang hulu dan setangan kepala , merupakan sejenis alas kepala tradisional Melayu yang dipakai oleh golongan lelaki. Tengkolok diperbuat daripada kain songket panjang yang dilipat-lipat dan diikat dalam gaya (solek) yang tertentu. Pada zaman sekarang, tengkolok lebih banyak dipakai dalam majlis-majlis yang penuh adat istiadat, misalnya oleh kerabat diraja dan para hadirin dalam majlis istiadat diraja, dan oleh pengantin lelaki ketika majlis perkahwinan.

[1]

Senjata ini juga merupakan lambang kedaulatan orang Melayu. Keris digunakan untuk mempertahankan diri (misalnya sewaktu bersilat) dan sebagai alat kebesaran diraja. Singapura. Keris yang paling masyhur ialah keris Taming Sari yang merupakan senjata Hang Tuah.5cm panjang dan 8. Pending ini telah digunakan semasa istiadat Pertabalan Almarhum Duli Yang Maha Mulia Sultan Ismail Nasiruddin Shah pada tahun 1949.5cm lebar. Ia berukuran 11. seorang pahlawan Melayu yang terkenal. . Di tengah-tengahnya terdapat ukiran bunga padi yang bertatahkan berlian manakala di bahagian dalamnya pula terdapat lambang Duli Yang Maha Mulia Al-Sultan. Filipina Selatan(Mindanao) dan Brunei.Pending Di Raja ini diperbuat daripada emas dan berbentuk opal. Malaysia. Tali pinggangnya pula diperbuat daripada anyaman emas berukuran 47cm panjang dan 6cm lebar. Senjata ini memang unik di dunia Melayu dan boleh didapati di kawasan berpenduduk Melayu seperti Indonesia. Thailand Selatan. Keris ialah sejenis senjata pendek Austronesia yang digunakan sejak melebihi 600 tahun dahulu.

. Tombak Berambu ini sebanyak dua puluh juga. ialah tiga jenis senjata Melayu tua yang dijadikan sebahagian daripada alat kebesaran Diraja iaitu diambil daripada mata pedang. Keris Panjang dan Sundang bersalurkan dengan perak serta berukir-ukir pada hulu dan sarungnya. Payung Uburubur Kuning sebanyak dua puluh kaki diperbuat daripada kain sutera yang berwarna kuning raja iaitu suatu warna yang dipandang mulia oleh orang Melayu dan dikhaskan menjadi kebesaran Raja-rajanya. matanya berlok tiga diperbuat daripada tombaktombak pusaka dari sebelas buah Negeri Semenanjung Malaysia. Di kemuncaknya dipasangkan anak bulan dengan bintang. keris panjang dan sundang zaman purbakala.PAYUNG UBUR-UBUR KUNING ialah sebahagian daripada alat kebesaran Diraja.

   Aturan tersebut menurut tertib ketika mengapur sirih. disusun sebanyak lima atau enam helai dalam satu baris. Satu tepak sirih selalunya mengandungi empat atau lima susun sirih tadi. yang dahulu didahulukan dan yang kemudian dikemudiankan. Sirih ini dilipat bagi menyembunyikan tangkai sirih.[1] Terdapat juga tepak sirih yang berbentuk bulat. Daun-daun sirih yang disusun dalam tepak sirih hendaklah dilipat bersisip antara satu sama lain dan disamakan tangkainya. iaitu kehidupan yang harmoni Kacip pinang yang digunakan bagi megacip pinang Gobek sirih bagi menghancurkan sirih untuk mereka yang berusia dan tidak memiliki gigi bagi menguyah. Antara barangan yang terdapat dalam tepak sirih adalah: Daun sirih yang menggambarkan sebagai sesuatu yang berharga. .Tepak sirih merujuk kepada bekas yang diperbuat dari logam bagi menyimpan bahan-bahan yang digunakan dalam penyediaan daun dari pokok sirih untuk di makan. Hang Tuah telah memberikan kepada Hang Jebat sepiak sirih di dalam tepak sirih kepunyaan Sultan Mahmud semasa berhenti rehat. Malah dalam Hikayat Hang Tuah. Ini kerana ekor sirih tidak boleh dinampakkan kerana pada anggapan mereka ini adalah satu keadaan yang kurang sopan dan tidak menghormati tetamu. Masyarakat Melayu membezakan antara tepak sirih berbentuk bujur sebagi puan dan yang berbentuk empat segi bujur sebagi tepak. Lima cembul yang berisi bahan sirih yang diatur menurut aturan .

sementara kecil di hujung yang bertentangan.Cokmar merupakan belantan yang dimajukan dangan penggunaan bahan logam bagi menggantikan kayu dan penggunaan bentuk tajam bagi menjadikan cokmar lebih berbahaya. Pada kebiasaannya cokmar berbentuk besar dan biasanya bersegi dan tajam pada satu hujung. sementara bahagian yang besar dan berat pula digunakan untuk memukul musuh. Cokmar di pegang pada bahagian kecil. Di negeri barat. . kesateria yang mengenakan baju zarah besi menyebabkan cokmar digunakan semasa bertempur disebabkan kepala cokmar yang berat dan tajam mampu menembusi baju besi kesateria itu.