Hikmah disebalik gerakan dalam solat

Written By Hamba Allah on Saturday, March 9, 2013 | 8:24 PM

Solat adalah amalan ibadah yang paling profesional bagi Anatomi tubuh manusia. Dari sudut pandangan ilmiah, solat ialah gudang ubat bagi pelbagai jenis penyakit. SUJUD Postur: Menungging dengan meletakkan kedua tangan, lutut, hujung kaki, dan dahi pada lantai. Manfaat: Aliran getah dipam ke bahagian leher dan ketiak. Posisi jantung di atas otak menyebabkan darah kaya dengan oksigen boleh mengalir maksimum ke otak. Aliran ini berpengaruh pada daya fikir seseorang. Kerana itu, lakukan sujud dengan tuma'ninah, jangan tergesa gesa agar darah mencukupi kapasitinya di otak. Postur ini juga menghindarkan gangguan buasir. Khusus bagi wanita, baik rukuk mahupun sujud memiliki manfaat luar biasa bagi kesuburan dan kesihatan organ kewanitaan.

Pakar sains mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling menggalakkan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya. Percaya atau tidak, berikut adalah hikmah yang diperoleh daripada perbuatan bersujud ketika sembahyang: 1. Membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit daripada tempat asalnya. 2. Membetulkan pundi peranakan yang jatuh. 3. Melegakan sakit hernia. 4. Mengurangkan sakit senggugut ketika haid. 5. Melegakan paru-paru daripada ketegangan.

Wallahu a’lam. Bagi wanita. Pergerakan bahagian otot sewaktu sujud juga boleh memudahkan wanita bersalin. perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud.6. sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha pencipta sekali gus mengikis sifat sombong. 14. Manfaat: Gerakan ini melancarkan aliran darah. Manakala dari sudut perubatan pula. Menggerakkan otot bahu. 11.mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada. menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentaliti seseorang.organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut. getah bening (limfa) . 7.secara semula jadi dan ia juga akan memastikan kelancaran perjalanan darah. kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain.riak takbur dan sebagainya. Kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh. 13. Meringankan bahagian pelvis. 12. 16. 15. Mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya. lalu melipatnya di depan perut atau dada bahagian bawah. 8. Mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa. pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik. TAKBIRATUL IHRAM Postur: berdiri tegak. 10. Dan sujud lama dalam solat terutamanya dalam solat sunat yang bersendirian adalah digalakkan di dalam Islam. Pergerakan otot ini akan menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik.leher. mengangkat kedua tangan sejajar telinga. 9. Memberi dorongan supaya mudah tidur. Organ terpenting iaitu otak kita juga akan menerima banyak bekalan darah dan oksigen. Untuk itu marilah kita sama-sama mengamalkan sujud dalam solat yang banyak dan lama-lama bagi satu-satu sujud. dada. Dari segi psikologi pula. Sujud juga mampu mengurangkan kegemukan.(Convulsions).

Gerak dan tekanan harmonis inilah yang menjaga. Organ organ pencernaan di dalam perut mengalami urutan dan pelonggaran secara bergantian. Posisi jantung sejajar dengan otak. Ketika mengangkat kedua-dua tangan. Tangan yang bertumpu di lutut berfungsi relaksasi bagi otot-otot bahu hingga ke bawah. Manfaat: kita bertumpu pada pangkal paha yang disambungkan dengan saraf nervus Ischiadius. tetapi mempercantik diri wanita luar dalam. Posisi jantung di bawah otak memungkinkan darah mengalir lancar ke seluruh tubuh. Gerak berdiri bungkuk berdiri sujud merupakan latihan pencernaan yang baik. RUKUK Postur: Rukuk yang sempurna bertanda tulang belakang yang lurus sehingga bila diletakkan segelas air di atas punggung tersebut tak akan tumpah. SALAM Gerakan: Memainkan kepala ke kanan dan ke kiri secara maksimum. Manfaat: Postur ini menjaga kesempurnaan kedudukan dan fungsi tulang belakang (corpus vertebrae) sebagai penyangga tubuh dan pusat saraf. dengan betul. Manfaat: kelonggaran otot sekitar leher dan kepala menyempurnakan aliran darah di kepala. Gerakan ini mencegah sakit kepala dan menjaga kekencangan kulit wajah. . Beribadah secara.dan kekuatan otot lengan. Duduk tawarruk sangat baik bagi lelaki sebab tumit menekan aliran pundi kencing (urethra). kelenjar kelamin lelaki (prostata) dan saluran vas deferens. Posisi ini menghindarkan sakit pada pangkal paha yang sering menyebabkan penderitanya seperti tidak mampu berjalan. otot bahu meregang sehingga aliran darah yang kaya dengan oksigen menjadi lancar. berterusan bukan saja menyuburkan iman. rukuk adalah latihan kencing untuk mengelakkan gangguan prostat. Posisi kepala lurus dengan tulang belakang. IKTIDAL Postur: Bangun dari rukuk. Jika dilakukan. kelenturan dan kekuatan organ-organ gerak kita. Manfaat: I'tidal adalah variasi postur setelah rukuk dan sebelum sujud. Kemudian kedua-dua tangan didekapkan di depan perut atau dada bahagian bawah. maka aliran darah maksimum pada tubuh bahagian tengah. khususnya pada tubuh bahagian atas. keadaan ini menghindarkan dari pelbagai gangguan persendian. DUDUK Postur: Duduk ada dua iaitu iftirosy (tahiyyat awal) dan tawarruk (tahiyyat akhir). Variasi posisi telapak kaki pada iffirosy dan tawarruk menyebabkan seluruh otot kaki turut meregang dan kemudian relaks kembali. tubuh kembali tegak setelah. Perbezaan terletak pada posisi telapak kaki. mengangkat kedua tangan setinggi telinga. Kesannya. Selain itu. pencernaan menjadi lebih lancar. postur ini mencegah impotensi.

See more at: http://mofabaha.html#sthash..blogspot.com/2013/03/hikmah-disebalik-gerakan-dalamsolat.wxGPOKNm.dpuf .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful