Pedro Almodovar: Šta vas briga s kim spavam

Ana Popadić | 22. septembar 2013. 11:20 | Komentara: 0 Pedro Almodovar, dobitnik nagrade Evropske akademije za doprinos svetskom filmu. Film nije paralelni svet, već - realni, a nekad mi se čini da je stvarnost tu samo da bi dala materijal za naredno delo
Препоручено 2 људи препоручује ово.

Pedro Almodovar EVROPSKA filmska akademija (EFA) uručiće krajem godine Pedru Almodovaru (64) "nagradu za trajni doprinos svetskoj kinematografiji". Priznanje za životno delo biće mu predato na 26. dodeli Evropskih filmskih nagrada, 12. decembra, u Berlinu. - Od osnivanja, EFA je bila veoma velikodušna prema meni i mojim saradnicima, sa kojima delim radost zbog ove vesti - izjavio je španski oskarovac na vest o nagradi. Visoko priznanje malo koga je iznenadilo, jer Almodovar odavno slovi za jednog od najuticajnijih sineasta današnjice. Ipak, za reditelja, dolazi u pravo vreme, posle loših kritika kojima je zasuto njegovo poslednje ostvarenje "Slučajni ljubavnici". Mada je u prvoj nedelji prikazivanja film u Španiji zaradio rekordnih 1,9 miliona evra, usledila je negativna reklama "od usta do usta", pa je broj gledalaca drastično opadao. Na uticajnijim filmskim sajtovima, "Slučajni ljubavnici" su najlošije ocenjen Almodovarov film. Reditelj i scenarista, na čiju se komediju čekalo 14 godina, još od "Žena na ivici nervnog sloma" (1988), ne reaguje na "prozivke". LIČNI PEČAT REDITELj kaže da je umoran od novinarskih pitanja "o ličnom pečatu" u njegovim delima. - Svi moji filmovi imaju autobiografsku dimenziju, ali na indirektan način, preko više likova. U suštini, ja sam iza svega što se dogodi i kaže, ali nikada nisam jedna osoba. Nešto u meni, verovatno prezir prema jeftinom egzibicionizmu, sprečava me da filmu priđem "previše autobiografski". - Odlučio sam da ne čitam kritike i moram priznati da sam se oslobodio ogromnog tereta. Trebalo je to da uradim mnogo ranije - kaže ovaj sineasta koji je evropsku i svetsku publiku "kupio" mnogo pre "Slučajnih ljubavnika".

Pedrov brat Agustin opisao je kao "mesto u kome stanovnici štede ceo život za pristojnu nadgrobnu ploču".. Simbol te faze je njegov prvi igrani film "Pepi. Usledili su "Pričaj s njom". . izdržavao se prodavajući polovnu robu na buvljacima. Žene su u fokusu svakog njegovog filma. Njegov sledeći posao bio je u telefonskoj kompaniji. To nije neki paralelni svet. ali i Zlatni globus. već onaj realni.. general Franko je zabranio rad filmske akademije. kako to obično biva. Njome je snimio prvih 11 kratkometražnih dela. "Koža u kojoj živim". Rodno mesto Kalsada de Kalatrava.). prešao u Madrid. Bio je to prvi projekat producentske kuće "El Deseo". a ušteđeni novac potrošio je na kameru "super 8". i koja će potpisati sve buduće radove slavnog autora ("Veži me". I. ali to nije pokolebalo Almodovara. Cezar i nagrade u Kanu. Nekad mi se čini da je stvarnost tu da mi da materijal za naredni film . "Vrati se". Najveći uspeh donela mu je drama "Sve o mojoj majci" (1999). svedoči o obostranom uvažavanju. Lusi. jednim od njegovih najboljih filmova "Žene na ivici nervnog sloma". koju je osnovao sa bratom Agustinom. dobio manje uloge na sceni. radost života ili čak raskoš boja . ŠTA VAS BRIGA S KIM SPAVAM? U JAVNOSTI španski reditelj slovi za ekscentrika i velikog protivnika . mada je njegova publika bila sve brojnija. "Visoke potpetice. pisao za razne časopise. Almodovarovo veliko "pomirenje" sa kritičarima usledilo je 1987..To je grub kraj u kom niko ne razume senzualnost. nagrađen Oskarom za scenario. kritičari su i dalje bili "bez sluha za inovacije". "Živo meso". Kalsade de Kalatrava. na Almodovarovo ime stigao je prvi Oskar (za najbolji strani film). Postao je član prestižne pozorišne trupe "Los Golijardos". San Sebastijanu. Osim odličnih kritika i brojne publike. Tokom sedamdesetih godina prošlog veka. sestrama i ženama iz okruženja trajno je odredila "na čijoj strani je Almodovar". Bliskost sa majkom. Filmska karijera ovog reditelja krenula je uzlaznom putanjom. priznanja Evropske filmske akademije. pa je tokom osamdesetih snimao gotovo jedno ostvarenje godišnje. ali istovremeno i nastupao u bendu.Njegovi počeci su. Bom i druge devojke".Film je postao moj život. Nisu samo negativne stvari iz detinjstva obeležile njegov rad.smatra reditelj. siromašnog regiona u La Manči. Kada je sa 17 godina iz rodnog kraja. u kom je najavio osobenu poetiku.rekao je ovaj dvostruki oskarovac u nedavnom intervjuu. . "Loše vaspitanje". a lista najpoznatijih svetskih glumica koje su javno izražavale želju da "makar statiraju" u njegovim filmovima. Almodovar nikada nije krio da je detinjstvo u siromašnoj i krutoj La Manči odredilo njegovu filmsku poetiku. bili teški.

a da život ide napred bez trzavica . to će biti samo zato da pozovem neke od onih čarobnih glumica .Prestar sam da bih sada menjao kulturu i jezik na kojem stvaram. ali da su male šanse za njihovu realizaciju. poput Dastina Hofmana.objašnjava španski autor. Javna tajna da je homoseksualac nikada nije potkrepljena "dokazom". Više sam fasciniran njenim manama.paparaca i svakog zadiranja u privatan život. . lagale. nisam želeo da napravim njen idealizovan portret. . iako je rezultat malicioznosti pojedinih kritičara". . Reditelj je priznao da mu u fioci stoji nekoliko scenarija koji bi "mogli biti njujorški filmovi".Šta vas briga s kim spavam . ako ikada budem snimio film na engleskom. koja je umrla nekoliko godina ranije.glumile su. one su mnogo zabavnije nego druge osobine . Sećanje na detinjstvo donelo mu je još jedno vrhunsko ostvarenje "Vrati se" (2006).bio je oštar Almodovar u jednom od osvojih čuvenih "autointervjua".Iako obožavam majku.poručuje Almodovar. epizodisti u njegovim brojnim filmovima.Žene iz mog detinjstva imale su neverovatno oružje protiv mačizma koji je vladao . jer "u redu čeka" i desetak vrhunskih holivudskih glumaca. koje je i svojevrsna oda majci. .kaže Almodovar i dodaje da je "ponosan na svoju titulu ženskog reditelja. fotografijom ili navodnom izjavom nekog njegovog ljubavnika. Ali. . krile i pretvarale se pred muškarcima i to tako da oni nemaju pojma šta se dešava. Na listi onih koji bi voleli da rade sa Almodovarom nisu samo žene.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful