You are on page 1of 4

tletek a sikeres muffin stshez 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

21. A sts eltt mindig olvassuk t az egsz receptet. A st hfoknak el kell rnie a receptben megadottat, mieltt a muffinokat betesszk. A formt mg a kikens eltt tegyk be rvid idre a mlyhtbe, gy knnyebben kijnnek majd a muffinok. Minden hozzvalt szobahmrskleten adjunk a tszthoz. A ragacsos szrtott gymlcsk feldarabolsa egyszerbb, ha azt felmelegtett kssel vgezzk. A tojsfehrjt mindig zsrmentes ednyben verjk fel. Lassan kezdjk el felverni, majd fokozzuk a sebessget. A tojshabot mindig utoljra adjuk a tszthoz. A j tszta titka az, hogy a szraz s nedves hozzvalkat kln-kln s alaposan kell kikeverni. A ktfle hozzvalk sszekeverse gyors s laza mozdulatokkal trtnjen, mert a tlkevert tszta sr s nehz lesz. A tszta az alapanyagok mennyisgtl s fajtjtl fggen lehet folys vagy akr sr is. A formkat jl ki kell kenni. /vagy elg a kapszlit beletenni, s akkor nem kell kikenni A mlyedst 2/3 vagy 3/4 rszig szabad megtlteni tsztval, hogy szpen tudjanak cscsosodni. A tsztt elkszlte utn azonnal stni kell. Minden st mskppen st, ezrt stsi hfokot s idt igaztsuk a sajt stnkhz. Ha kevs a tszta a fennmarad mlyedseket 2/3 rszig vzzel tltsk fel, hogy a muffinst ne deformldjon. Az els 15 percben ne nyissuk ki a stt, klnben a muffinok sszeesnek. A muffin akkor van kszen, ha a teteje aranybarna, s ha beledugunk egy fogpiszklt, nem ragad r a tszta. Kb. 5 percig hagyjuk hlni a muffinokat, ha ekkor a forma egy nedves ruhn pihen, knnyebben kijnnek a formbl. A muffinok kzvetlenl a sts utn a legfinomabbak, mikor mg melegek. A mg meleg muffinokat felezzk el, s kenjk meg vajjal. Lgmentesen zrhat manyag ednyben sokig friss marad. A formt a kvetkez adag stse eltt hagyjuk teljesen kihlni.

Fagyaszts 1. A frissen slt muffinokat le is lehet fagyasztani, kb. 2 hnapig j. 2. Kiengedjk, s rviden mg egyszer tstjk ket 3. A nyers tszta is fagyaszthat: a ksz tsztt a formba tltjk, betesszk a fagyasztba, mikor megfagyott, kiszedjk a fagyos, nyers muffinokat s gy csomagoljuk zacskba. 1. 2. 3. 4. 5. 6. Ha tbb formban stnk egyszerre tbb emeleten a stben, figyeljnk a lgkeversre. Mikor a tsztt a formkba tltjk, mr ne kevergessk, egyszer csak vatosan kanalazzuk t. A muffint jobb paprkapszli nlkl stni. Az gsi srlseinket (a forr formtl) htsk jgkockval. :-) A vaj sokkal jobb a muffinstshez, mint a margarin, mert egyrszt jobb az ze, msrszt pedig nveli az eltarthatsgt.

Amerikai mdszerek muffinksztshez: 1. Muffinmdszer A szraz hozzvalkat egy tlban sszekeverjk, s egy mlyedst alaktunk a kzepbe. A szintn sszekevert folykony hozzvalkat a mlyedsbe ntjk, s egy lapttal vatosan, finoman sszedolgozzuk, emelve. Nem keverjk, mert akkor ragaszt hats lesz, a muffinok pedig olyan kemnyek lesznek, mint egy "jgkorong". A tsztt rgtn a jl kikent, vagy paprral blelt formba tltjk, s mehet a stbe. A st hmrsklete a muffinok nagysgtl fgg. Mindenesetre a muffinokat nem kell 30 percnl tovbb stni, 190-205 C-on. A hozzvalk arnya, ha a liszt a 100%: 1000 g liszt = 100 %

300 g cukor = 30 % 60 g stpor = 6 % 10 g s = 1 % 200 g tojs = 20 % 800 g tej = 80 % 300 g vaj/zsradk/olaj = 30 % 2. Kevers mdszer A zsiradkot, cukrot, st, ha szksges, fszereket s tejport a kevergppel habosra elkeverjk. Aztn egyesvel hozzadjuk a tojsokat, s jra jl elkeverjk. Ha a tszta kicsapdna, mert a tojsok tl hidegek, segthet egy maroknyi liszt. Aztn hozzadjuk a folyadkot (tej vagy vz), lazn hozzkeverjk ezt is. Az tszitlt lisztet s stport hozzadjuk, s szinte egyetlen mozdulattal a tszthoz keverjk. A flsleges, tl sok kevergetstl srv vlik a tszta. A hozzvalk arnya ennl a mdszernl: 1000 g liszt = 100 % 50 g stpor = 5 % 10 g s = 1 % 70 g tejpor = 7 % 300 g tltelk = 30 % 750 g folyadk = 70 % A tovbbi hozzvalkat (pl. mazsola, di, csoki, csipsz, gymlcs, szrtott gymlcs. . . ) a liszttel sszekevernk, s a liszttel adjuk a tszthoz. Ez megakadlyozza, hogy a hozzvalk lesllyedjenek s ragacsoss vljanak. Az arnyok segtsgvel a szksges muffinmennyisgnek megfelel tsztamennyisget tudjuk sszelltani, ha pl. "nagyzemi" muffingyrtsba kezdnk. Egy cssze annyi mint: liszt 150 gr cukor 225 gr barnacukor 175 gr vaj 225 gr mz 350 gr zsemlemorzsa 50 gr rizs nyersen 200 gr szrtott gymlcs 175 gr aprra vgott mogyor 175 gr kkuszreszelk 75 gr folyadk 250 m Alap muffintszta

2 cssze liszt 1/4 cssze cukor 3 teskanl stpor 1/4 cssze margarin 1 tojs 1 cssze tej ELKSZTS: Keverd el az sszetevket, add hozz a kedvenc gymlcseidet, csokold trmelket, stb. 12 nagy muffin kszl belle. Ssd 350 fokon 20 percig.

SRGARPS (ne tessk megijedni, nagyon finom!) 1 bgre (ez amolyan reggeliz bgre, 2,5-3 decis) liszt

fl tk fahj fl tk stpor fl tk szdabikarbna fl bgre cukor negyed bgre zabpehely vgott di v. mandula ztatott mazsola sszekeverve, hozzad fl bgre olaj, 1 bgre reszelt srgarpe, 1 pohr tejfl, 2 egsz tojs, sszekutyul, formba tlt, addig st, amig nem marad a tszta a tn :-) ALMS 2,5 bgre liszt 2 bgre zabpehely 1 bgre cukor 1-1 tk stpor-szdabikarbna 1 bgre olaj 4 tojs 2 tk fahj 3 bgre aprra vgott (nem reszelt!!!) alma 2 pohr tejfl (most nzem csak, hogy ez dupla mennyisg, mint az elz, lehet, hogy ezt jobban szeretjk? Ebbe is lehet rakni egy kis vgott dit, vagy reszelt tcsokit, nagyon finom lesz tle!) BANNOS: 1 bgre liszt fl bgre zabpehely fl tk szdabikarbna fl tk stpor fl tk s, sszekever 4 j rett bann turmixolva 2/3 bgre cukor 1/3 bgre olaj 2 egsz tojs (ebbe is mehet mazsola, di) SAJTOS MUFFIN HOZZVALK: 1 3/4 cssze liszt 1 evkanl stpor 1/2 teskanl s 2 evkanl cukor 3/4 cssze Cheddar sajt, szrtott, reszelt 1 tojs 1 cssze tej(fl) 1/4 cssze margarin, olvasztott ELKSZTS: Keverd ssze a lisztet, stport, st s a cukrot egy nagy tlban. Add hozz a sajtot s keverd ki jl. A keverk kzepbe kszts egy mlyedst. Keverd ssze a tojst, tejet, margarint s add a keverket a szraz hozzvalkhoz, csak addig keverd, amg pp hogy megnedvesedik s nem marad liszt szrazon. Kivajazott muffin-tepsibe kanalazd ki a tsztt, 2/3-ig megtltve az ednykket. 200 fokon 20-25 percig ssd, vagy amg vilgos barna nem lesz. Melegen tlald.

HRES ALMS MUFFIN HOZZVALK: 1/2 cssze vaj, szobahmrsklet 1/2 cssze barna cukor 3/4 cssze kristlycukor 2 tojs 21/4 cssze r 4 cssze liszt 3 evkanl rlt fahj 1 evkanl szdabikarbna 1/2 teskanl s 2 cssze hmozott alma, 1,5 cm vastagsgra szeletelve (2-3 kzepes alma) Barna cukor a muffinok tetejre ELKSZTS: Fakanllal keverd habosra a vajat a cukrokkal. Add hozz a tojst s keverd tovbb habosra. Keverd bele az rba. Add hozz a lisztet, fahjat, szdabikarbnt s a st. Keverd, amg teljesen sima nem lesz, de ne keverd tl. Tedd hozz az almkat. (A tszta vastagabb lesz, mint a tipikus muffin tszta.) Melegtsd el a stt 200 fokra. Vajazz ki egy fell kb. 7,5 cm, alul kb. 5 cm szles, muffin tepsit (jumbo mret). Kanalazd ki a tsztt a tepsibe, tltsd meg ket teljesen. A muffinok tetejt bortsd be barna cukorral. Ssd ket az elmelegtett stben 20-25 percig, vagy amg teljesen t nem slnek. 12 muffin lesz belle. Csods csokis muffin 150 g liszt, 2 tojs, 150 g margarin, 150 g cukor, 3 ev baracklekvr, 1/2 cs stpor, 50 g kakapor, 50 g tcsokold Liszt + stpor + kakapor => elkeverni. Egy msik tlban: lekvr + margarin + cukor => habosra keverni, ehhez hozzadni a lisztes keverket s a durvra vgott tcsoki darabokat. 200 fokon 20-25 percig stni.
CSODS CSOKIS MUFFIN: (Hozzvalk 12 darabhoz) 15 dkg liszt 2 tojs 15 dkg vaj 15 dkg cukor 3 evkanl barackz 1/2 csomag stpor 5 dkg kakapor 5 dkg trt tcsokold Keverd ssze a hozzvalkat, hogy a tszta szp sima legyen. Adagold ki a 12 muffinformba, majd 170 fokon ssd 20-25 percig.