You are on page 1of 1

bodzaszrp: Egy zacsk bodzavirgot szoktunk szedni. Nem tudom megmondani, kb.

hny darab, de azt a mret zacsit szoktuk jl teletenni, amelyet a hiper-szuperekben kapunk a pztrnl. Otthon Anyukm kszt egy sr cukorszirupot, 3 liter vzbl s 3 kg cukorbl. Knnyebb feloldani a cukrot, ha kzben melegtjk a vizet, de ekkor felttlenl meg kell vrni, hogy legalbb langyosra hljn. Ha langyos, akkor lehet belerakni a bodzavirgokat, de Anyukm eltte le szokta vgni rluk a vastagabb szrrszeket. Aztn 5-6 db karikkra vgott citromot s 2 evkanl citromsavat hozz kell keverni. Hvs helyen 4 napig szokott llni. Ilyenkor naponta tbbszr meg kell keverni, s lehet kzben gyakorta kstolgatni, s zls szerint mg citromsavat vagy cukrot hozztenni (ha egyltaln szksges). Aztn leszrjk s vegekbe tltjk. Szerintem ha Na-benzotot tesznk a tetejre (mr amikor az vegekben van), akkor tlire is elll.
Bodzaital 10 bodzavirgtnyrrl alaposan lerzzuk a rovarokat, annyi vizet ntnk r, amennyi teljesen ellepi, s a htszekrnybe tesszk ztatni. Egy nap mlva leszrjk, s zls szerinti mzzel destjk. Pr csepp citromlvel tehetjk mg dbb. Bodzaszrp (virgbl) Bodzavirgbl olymdon kszthet szrp, hogy 4 bodzavirgtnyrt, miutn jl kirztuk, lentnk 1 liter forr vzzel, majd hozzadunk 1 kg cukrot s 2 dkg citromsavat. Ezt a keverket egykt napig szobahmrskleten ztatjuk, kzben egyszeregyszer felkeverjk. Kt nap mlva a keverket leszrjk, felforraljuk s elmelegtett vegekbe tltjk, majd jl lezrjuk, s szraz dunsztban kidunsztoljuk. A felbontott szrps veget ajnlatos htben trolni.

BODZASZRP A bodzavirgokat egyenknt vzbe mrtjuk, majd lecsepegtetjk. Egy nagy ednybe 2 kg cukrot felfznk 6 liter vzzel, ha kihlt elkeverjk a citromsavval, a borksavval s a virgokra ntjk. 3-4 napig hvs helyen llni hagyjuk, majd leszrjk s belekevernk 1 kvskanl szalicilt (tartstszert). A szrpt vegekbe tltjk s hvs helyre tesszk. Hgtva, htve fogyasztjuk.