Black Tie

Ținuta de SEARĂ

De ce acest ghid?
Suntem la a doua ediție a bărbaților SARTO și la al doilea ghid vestimentar. De data aceasta, am gândit și am construit acest ghid cu exemplificarea ținutei de seară pentru festivalul George Enescu, ai cărui parteneri suntem. Ne-am motivat crearea primului ghid vestimenar pe care l-am lansat, ghid vestimentar toamnă-iarnă 2012/ 2013, pe care îl puteți descărca de aici, prin: stilul personal, care este perfecţiunea unui punct de vedere şi prin faptul că nu primiţi a doua şansă ca să faceţi o primă impresie bună. Pentru profesioniştii adevăraţi, stilul personal și modul în care se afișează nu mai este un lux, ci un necesar pentru a garanta succesul. Savanţii încadrează acest tip de atitudine în „teoria de semnalare a valorii“, care susţine că aspectul exterior reflectă calităţile interioare. Aşadar, haina nu îl face pe om, dar spune ceva despre cel care o poartă.

showroom@sarto.ro • www.sarto.ro • 0752 207 206

Despre haină și om
Pentru că haina este doar o parte componentă din întregul ansamblu care definește o persoană. Este doar o notă din partitură, este doar o scenă dintr-un act. Haina, purtată corect și îngrijit ajută în majoritatea situațiilor. Însă nu ne va defini, nu va face dintr-o persoană un om mai bun sau mai rău. Haina este doar o prelungire a ceea ce numim ’’noi’’, în relația cu ceilalți. Este o formă de respect la adresa celorlalți și apoi la adresa noastră. Haina nu vă face om, însă cu siguranță vă deschide sau închide usi.

showroom@sarto.ro • www.sarto.ro • 0752 207 206

Dress Code
Respectaţi dress code-ul unui eveniment. De cele mai multe ori, veţi fi printre puţinii care îl respectă şi poartă acel papion negru menţionat pe invitaţie.

Informal
Stilul informal sugerează o ţinută cu atitudine, care pune în valoare imaginaţia fiecăruia. Stilul informal clasic presupune sacou, cămaşă, cravată şi pantaloni din lână sau bumbac. Diferența poate fi făcută, în acest caz, de batista de buzunar, cromatica aleasă precum şi texturile.

Formal
Stilul clasic care presupune seara costumul închis la culoare, cămaşă clasică şi cravată uni. În timpul zilei, în sezonul primăvară-vară, costumul recomandat este bleumarin sau gri închis, însă iarna poate fi purtat şi costumul negru în timpul zilei. Este ţinuta recomandată pentru întâlnirile protocolare, eventual cu parteneri de afaceri din alte tări, tocmai pentru că nu lasă loc interpretărilor: costum închis la culoare, cămaşă fără imprimeu, albă de preferat, cravată închisă la culoare, fără model şi batistă de buzunar, aşezată cât mai discret, în ton cu cămaşa.

showroom@sarto.ro • www.sarto.ro • 0752 207 206

Black tie
Smoking, tuxedo sau dinner jacket, cămaşă cu plastron sau simplă, cu guler clasic, bretele sau brâu. De obicei se evită purtarea ceasului, tocmai pentru că se consideră o ţinută pentru un eveniment atât de important, încât trecerea timpului nu mai are importanţă.

White tie
White Tie este cel mai înalt standard în vestimentaţia masculină. Frac cu revere din saten, pantaloni negri cu vipuşcă din saten, cămaşă albă cu plastron apretat, gulerul ataşat cu nasturi şi vestă albă. Nasturii fracului nu se încheie niciodată.

showroom@sarto.ro • www.sarto.ro • 0752 207 206

Black Tie Istoria Prezentul
Black Tie-ul pe care îl cunoaștem în zilele noastre a apărut în perioada Victoriană (1837-1901), când bărbații din aristocrația englezească au început să înlocuiască, din ținuta evenimentelor de seară, fracul, aducând în locul acestuia “dinner jacketul”. Deși sacoul cu revere satinate a fost oficial piesa vestimentară care a înlocuit fracul, în ochii maselor era considerat inferior din punct de vedere al formalității. Ceva mai târziu, în perioada Edwardiană (1901-1910), fracul a ieșit, în subconștientul colectiv, din codul Black Tie, el fiind asociat doar evenimentelor White Tie. Imediat după Primul Război Mondial, ținuta cu papionul negru (Black Tie) era piatra de temelie a bărbaților atunci când participau la serate. În perioada interbelică, dinner-jacket-ul a primit în sânul familiei și modelul la două rânduri de nasturi, cu revere late, ascuțite. După ce s-a încheiat și al doilea război mondial, smoking-ul nu a mai fost folosit la toate seratele, ci doar la cele care aveau specificat expres acest dress code.

Ce este
Poate că fiecare dintre noi s-a întâlnit cel puțin o dată în viață cu termenul de black-tie: fie pe invitația unui eveniment care are loc după ora 18, fie pe Internet sau chiar într-o discuție. Black Tie este un cod vestimentar formal și este situat între White Tie, care este cel mai înalt grad de eleganță masculină, pe de-o parte, și ținuta business, pe de altă parte. Tuxedo se numește la americani, smoking în Europa: este compus din pantaloni, dinner jacket, papion negru, cămașă albă cu manșete duble franțuzești (cu butoni) și pantofi Oxford sau Opera Pumps (pantofi fără șiret). Acest cod vestimentar presupune ca participantul la respectivul eveniment să poarte un costum negru, însă și varianta bleumarin este acceptată, al cărei sacou, cunoscut ca “dinner jacket” să aibă reverele satinate.

showroom@sarto.ro • www.sarto.ro • 0752 207 206

În contrast, cămașa va fi albă sau ivoire, dintr-o țesătură fină, care nu trimite spre ținuta formală, business: fie are nasturii frontali ascunși, fie nasturii sunt înlocuiți cu butoni fini, fabricați atent, din piatră neagră. Manșeta cămășii este franțuzească, fie dublă, fie simplă, iar butonii se potrivesc ținutei (de exemplu: la o manșetă franțuzească rotunjită, recomandați sunt butonii în tonuri neutre, cu o formă rotundă, iar la o manșetă unghiulară, butonii să aibă fie forma pătrată, fie dreptunghiulară). Pantofii potriviti la Black Tie sunt cei din piele neagră, semilăcuiți. La carte, încălțările folosite la codul Black Tie trebuie să fie Opera Pumps, dar este acceptat și pantoful Oxford. Papionul negru este accesoriul care completează Black Tie-ul și conferă și numele acestui cod vestimentar. Este recomandat ca papionul să se asorteze cu reverele dinner-jacket-ului, drept pentru care acesta este realizat, în cele mai multe cazuri, din mătase lucioasă neagră. Cel mai bine este ca papionul să fie self tied și să îi faceți nod, întrucât este deosebită asimetria creată atunci când acesta este gata. Plus că transmite un mesaj clar: merg la astfel de evenimente, fac parte din această lume și mă simt bine atunci când port astfel de papioane.

Brâul joacă un rol important în cadrul ținutei de acest gen, fiind de culoare neagră, realizat tot din mătase lucioasă. Poate fi înlocuit și cu o vestă foarte decoltată (low cut waiscoat), tot de culoare neagră sau ivoire, ca pată de culoare. Cu toate acestea, recomandat este să mizați pe nonculori pentru contrast. În ceea ce privește accesoriile, este recomandat să se poarte și batista de buzunar, în ton cromatic cu cămașa sau cu vesta. Zona taliei este foarte importantă în cazul ținutei Black Tie și presupune ca talia să fie acoperită, fie de vestă, fie de brâu. Sunt acceptate și bretelele din mătase, late de 4 cm, cu prindere pe nasturi. În acest caz, pantalonii nu vor avea găici. Bretelele sunt recomandate în ton cu nuanța cămășii.

showroom@sarto.ro • www.sarto.ro • 0752 207 206

Cămaşa
Cămașa este cel mai important articol vestimentar din garderoba unui bărbat.

Sfaturi generale: cum vă alegeți cămașa potrivită?
• Țesătura din care este fabricată. Alegeți doar fibrele naturale, pentru că pe termen lung merită investiția. Croiala și măsura potrivită. Verificați gulerul, ar trebui să fie suficient de strâmt încât să nu vă provoace disconfort și suficient de larg cât să nu arate ca fiind cămașa fratelui mai mare. Verificați zona umerilor, nu trebuie să fie căzuți. La fel și platca, partea din spate de sub guler, să fie pe măsura dumneavoastră. Restul poate fi modificat la croitor, însă din mare în mai mic și nu invers. Evitați cămășile non-ironing, pentru că sunt tratate cu formaldehidă sau alte substanțe chimice, care pot provoca iritații, iar țesătura nu va mai fi la fel de rezistentă. Balene detașabile. O cămașă de calitate ar trebui să aibă la guler balene detașabile pentru a-l susține în poziție cât mai dreaptă. Acestea se dau jos atunci când cămașa ajunge la spălat/ curățat. 8-12 împunsături pe cm. Cu cât sunt mai dese împunsăturile, cu atât este mai rezistentă zona cusută: manșetă, guler sau clin. Cămașa pentru Black Tie: este albă, cu guler clasic, nu guler rândunică. Poate fi simplă sau cu plastron în zona pieptului, manșetele sunt franțuzești, duble sau simple.

Recomandări:
• Pentru statură mică: cămaşa cambrată. Pentru statură mică şi conformaţie rotundă: cămaşa mai largă în zona bustului și a taliei. Pentru o conformaţie rotundă: fără slim, alegeți pensele. Carourile (Checks) arată bine pe bărbații înalţi şi atletici. Pentru primele cămăşi pe măsură, alegeți alb texturat şi bleu, sunt cele mai potrivite și mai versatile. Într-un cadru mai puțin formal, bărbații pot alege și nuanțe de roz, în funcție de ten și fizionomie.

showroom@sarto.ro • www.sarto.ro • 0752 207 206

Cămașa de seară
Cămașa va avea nasturii acoperiți sau aceștia vor fi din piatră neagră, corespondență care poate fi asigurată și de butonii pentru manșetă. Gulerul recomandat este cel clasic și nu cel rândunică (cu vârfurile ridicate, acesta fiind recomandat pentru ținuta White Tie, frac și papion alb). Avantajul cămășii cu nasturi din piatră neagră este că lungește purtătorul (orice verticală lungește și orice orizontală lățește) și face legătura cromatică dintre papion și pantaloni. Cămașa va trebui să aibă manșetele speciale pentru butoni, semn al disctincției și eleganței. Croiul este de obicei clasic, cel slim fiind preponderent folosit în cazul ținutelor business sau informale.

Întrebări frecvente.
Este acceptată cravata neagră la ținuta Black Tie?
Nu. Indiferent de tipul de guler al cămășii. Sunt însă persoane care își doresc să iasă din norma obișnuită a acestui dress code și să vină cu ceva nou. Recomandat este să rămâneți la papion negru, de preferat unul căruia să-i faceți nod, adică self tied. Deci ținuta Black Tie este de fapt black bowtie și nu black necktie.

Ținuta Black Tie poate fi purtată toată ziua și în orice ocazie?
Ținuta Black Tie se poartă doar după ora 18 și este recomandată doar când există acest dress code pe invitația pentru un anumit eveniment. Se poate purta și la evenimentele de cultură, la Operă, la Ateneu sau la alte astfel de concerte.

Ce elemente pot fi scoase din acest dress code sau introduse?
Black Tie este destul de restrictiv din acest punct de vedere. Recomandat este să vă folosiți creativitatea pentru ținutele formale și informale, iar la Black Tie să fiți puțin diferit datorită întregului port. De exemplu, un dinner jacket bleumarin (midnight blue), cu revere ascuțite și satinate, cu un singur nasture. Pantalonul va fi negru, fără găici și cu nasturi pentru bretele. Pantofii Oxford, semi lăcuiți, simpli. Papionul negru, cămașă cu manșetă dublă franțuzească dreaptă și nasturii din piatră neagră. Batista de buzunar, albă. Această ținută combinată cu măsurile corecte, adică un costum creat special pentru dumneavoastră, vă scoate cu siguranță din anonimat.

showroom@sarto.ro • www.sarto.ro • 0752 207 206

Câteva sfaturi pentru ținuta de seară
• Simplitatea reprezintă ultimul grad de sofisticare, iar ținuta de seară este alcătuită de cele mai multe ori din alb și negru, cele 2 nonculori, clasice și atemporale.

Bleumarin sau gri foarte închis, ambele culori sunt acceptate pentru ținuta de seară, cu condiția ca reverele să fie satinate. În felul acesta ţinuta va fi cu siguranţă diferită faţă de cele îmbrăcate de ceilalți purtători de smoking.

Cele mai răspândite tipuri de rever ale smokingului sunt cel ascuțit și cel șal, ambele satinate. Pantalonii care se poartă la smoking-ul din zilele noastre nu mai au vipușcă, însă cei pentru frac și papion alb pot avea acest detaliu. În trecut, pantalonii purtați la Black Tie aveau vipușcă (banda verticală din mătase pe exteriorul pantalonului) iar cei purtați la frac aveau vipușcă dublă.

Papionul ales fie este pretied – cu nodul direct legat, fie selftied – nodul se leagă de fiecare dată. Va fi întotdeauna negru, pentru o ținută de seară ca la carte.

Sacoul se descheie întotdeauna atunci când luați loc. Fără excepție.

La dinner jacket-ul la două rânduri de nasturi nu se poartă vestă. Și nici brâu.

Satenul ’’aduce’’cu sine nota de seară, îmbrăcând nasturii, refileții buzunarelor și gulerul șal.

showroom@sarto.ro • www.sarto.ro • 0752 207 206

Garderoba pentru seară
• Cămașa care se poartă la smoking este albă, clasică, cu nasturi acoperiți în zona pieptului sau cu nasturi din piatră neagră. Gulerul corect este cel clasic și nu cel rândunică, recomandat la ținuta white tie (frac, vestă albă/ ivoire, papion alb și cămașă cu plastron). • Un costum negru, clasic. În mod normal nu se încadrează la Black Tie, însă poate fi purtat cu o cămașă albă și o cravată neagră în cazul în care pe invitație nu este scris black tie, ci doar ținută de seară.

Un dinner jacket negru cu o pereche de pantaloni negri. În cazul în care dinner jacket-ul este bleumarin, pot fi asortate două perechi de pantaloni: bleumarin la un eveniment și negri pentru un alt eveniment, pentru a da diversitate ținutei, păstrând dinner jacket-ul bleumarin.

Ținuta de seară se poartă cel mai bine cu brâu, bretele sau vesta care acoperă zona taliei. Cureaua nu este acceptată.

Papion negru self tied.

Batista de buzunar albă/ ivoire, în ton cu cămașa sau cu vesta.

Manșeta cămășii iese din sacou între 1 și 2 cm, umerii smokingului trebuie să fie potriviți, precum şi zona taliei. Pentru bărbaţii cu o conformație atletică este recomandat un tuxedo cambrat. Pantalonii vor fi în primul rând confortabili, iar apoi vor ascunde defectele. Întreaga ținută are rolul de a scoate în evidenţă calităţile fizice şi de a oferi cel mai mare grad de confort.

Brâu.

Bretele. Pentru bretele avem nevoie de pantaloni fără găici, cu nasturi pe interior. Bretelele clasice sunt din mătase, de 4 cm lățime și sunt în formă de Y.

Butoni.

Șosete negre, din mătase, înalte până la genunchi.

showroom@sarto.ro • www.sarto.ro • 0752 207 206

Sfaturi pentru alegerea smoking-ului în funcție de conformație
• Conformație normală: orice poate fi purtat, de evitat extremele, cum ar fi de exemplu un costum mult prea larg/ strâmt. Se recomandă un smoking croit aproape de corp, cambrat.

Scund și slab: sacou cu 1 sau 2 nasturi, bine proporționat și cambrat (pantalonii nu vor fi foarte slim, neapărat fără manșete), sacoul cu cele mai înguste revere care se pretează (guler șal), culori închise și unitare de sus până jos.

Înalt și slab: costum la 2 nasturi sau la 2 rânduri de nasturi (cel cu 1 nasture dă senzația vizuală de alungire), sacou și pantaloni bine proporționați (nu foarte înguști în partea de jos, căci estetic se alungește și mai mult silueta). Este bine ca sacoul să fie în contrast cu pantalonii, astfel încât ținuta să fie segmentată și astfel să lățească din punct de vedere vizual.

moking-ul pe măsură va fi creat după chipul și asemănarea dumneavoastră. Reverul S șal sau ascuțit, personalizările și detaliile de la butoniere, căptușeala dinner jacketului, toate corelate cu măsurile care vi se potrivesc, pentru o ținută unică. Se va crea un smoking atemporal, care pune accentul pe dumneavoastră și pe confortul fizic și psihic și mai puțin pe tendințele care se schimbă la 6 luni. Piesele unicat vor fi întotdeauna cele mai apreciate, iar timpul care își lasă amprenta asupra lor este încă o dovadă a faptului că unele lucruri devin mai bune odată ce îmbătrânesc.

showroom@sarto.ro • www.sarto.ro • 0752 207 206

Știați că?
• Denumirea de “tuxedo” are legătură cu Emily Post, o locuitoare din Tuxedo Park, New York, care denumea, mai în glumă, mai în serios, bărbații din acea zona, îmbrăcați în conformitate cu “black-tie”, “tuxedos”. Ceva mai târziu, prin 1922, aceasta a menționat și în cartea pe care a scris-o, “Etiquette”, că termenul de “tuxedo” poate fi atribuit doar dinner-jacket-ului la un singur rând de nasturi, cu revere ascuțite și satinate. Oficial, tuxedo-ul nu avea niciun șlit.

Pantalonul original de la această ținută nu are nici gaici și nici manșete, acesta fiind purtat doar cu bretele.

Brâul derivă din ținuta militară a britanicilor din India, iar purtarea acestuia la un sacou la două rânduri de nasturi reprezintă o greșeală.

Denumirea de “smoking” a apărut cu trimitere la bărbații care participau la acest tip de evenimente, îmbrăcați în aceste ținute. Ei se retrăgeau într-o cameră privata și își fumau țigările de foi îmbrăcați astfel.

La origini, ținuta Black Tie presupune un dinner jacket fără niciun șliț?

În zilele noastre, cel mai simplu mod de a ieși din mulțime este să respectați cu strictețe dress code-ul de pe invitație? Asta pentru că foarte puțini mai fac acest lucru.

showroom@sarto.ro • www.sarto.ro • 0752 207 206

Cine este?
• SARTO made to measure este primul concept-boutique masculin din România, care integrează un serviciu profesional de consiliere vestimentară cu stilul italian al costumelor şi cămăşilor făcute pe măsură. SARTO vine în întâmpinarea dumneavoastră, pentru că ştim că imaginea personală este cartea de vizita şi vă oferim o gamă variată de asortare şi personalizare a costumelor şi cămăşilor, consiliere privind construirea ţinutelor, alegerea ţesăturilor şi conturarea stilului personal. La origini, „sarto” este croitorul italian, iar compania SARTO made to measure îşi propune să redefinească rafinamentul şi rigoarea pieselor vestimentare masculine şi să le valorifice, într-o manieră accesibilă şi modernă. Până astăzi, costumele made to measure au fost un lux pe care doar câţiva şi-l permiteau. Preţurile majorităţii costumelor se situează în jurul valorii de 2400 de lei, tocmai pentru că SARTO îşi propune să vă ajute să treceţi la următorul nivel vestimentar, cu un nou concept: affordable made to measure. •

Ce face pentru dvs.?
Vă oferim consiliere, astfel încât să vă alegeţi cea mai bună ţesătură pentru costumul sau cămaşa dumneavoastră, croiul şi personalizările potrivite. Ţinem cont de pasiunile dumneavoastră, de domeniul de activitate şi de conformaţia pe care o aveţi. Intrând în comunitatea SARTO, ne adresați întrebări și sunteți la curent cu tot ce facem: aici ne găsiți pe Facebook (https://www.facebook.com/ SartoMadetoMeasure), iar aici intrați direct pe site (http://www.sarto.ro/).

showroom@sarto.ro • www.sarto.ro • 0752 207 206

22 Nicolae G. Caramfil Bucharest, Romania showroom@sarto.ro www.sarto.ro

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful